Golf 5 vs. Astra 3 vs. Mazda 3

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

oportunist

Post by oportunist »

Da se I ja ukljucim I kazem svoja iskustva, neklad davno 96 na kocki sam dobio golfa II iz 92 god. i trpio sam ga mozda mjesec nesjecam se onda dobro ga prodam I kupim vektru A 2.0 CD isto iz 92 god, zaista auto o kome nema puno govora ,nikad nije ni stucnula a kamoli se sta pokvarilo,a zamislite skok iz golfa u vektru A .vozio sam je nesta vise od godine I napravim kardinalnu zivotnu gresku, kupim vekru B. , lijepo auto , novo , 1,6. 16 V ma ko lutkica, nakon 40-tak hiljada predjenih KM sve poce da skripi , ode zadnji lezaj, pa nema u strojoradu treba cekati dijelove al ima u imsiru, pa me opali Dino po usima , pa ode displej na bord kompu. Itd, pa, lambda sonda, pa I ko zna sta vise nisam mijenjo I koliko para skrsio na nju. (sve u garanciji WAG nema dijelova) treba cekati dijelove
Bio sam zaljubljen u to auto al mi je pocelo ici na Q. Znate onaj osjecaj kad god sjedete u auto kontate sta ce sad odvaliti i hocete li stici na odrediste a auto jos ni godina, ali ima boga , jednu noc ostanem bez kinte i zijanim je na barbutu, nikad nisam bio sretniji, mozda vam je ludo ali kunem se da sam bio sretan kad je laf uze u racun.(jedan od razloga zasto sam je dao je moj zijan uposle udara psa u kaknju ,zamislite u prednjoj karambolci stiropor ,onda mi se definitivno zgadila)
Nakon toga jaran mi je dao omegu , na probu 2,5 V 6 dizel imala je neki satro dijamant na bokovima prednjih blatobtana neznam sta to znaci ,sva oprema bas sva, i pri uvaljivanju tog auta taj moj jaran mi kaze nije ovo vektra B koja se pravi u turskoj za BH trziste. Te rijeci mi zaparese usi opel ???turska ??? itd..... I ja se pokupim i pravu u bosna auto da pitam i onaj debeli oznojeni lik koji radi tu a prodao mi je vektru B mi kaze da se zaista one prave u turskoj , i da postoje te trzisne podjele u proizvodnji auta, da nije isto za jugoistocnu evropu kao za Svedsku ili Svicu .
Nezelim reci da je taj auto mozda nekvalitetan ali se jako puno kvari , pun je nekih gresaka, a evo i ova raja sto je pokupovala vektre C nisu bas zadovoljni , lijepo izgleda ali??? znate onu narodnu okolo kalajli unutra belajli.
A glasam za mazdu 3
nineac

Post by nineac »

Ma mzada zakon što se tiče te klase auta, narodne klase!
Eto ja nisam imao problema sa Vectrom B (2.0 16V) ja sam je kupio u decembru sa 125.000 km a sad joj je 168.000 i ništa se nije pokvarilo, osim što sam imao sranje sa uljem koje sam jednom nasuo!
Takođe, i meni je štrajko displej, ali to je rješio jedan fanatik u zenici, i nikad više nisam imao problema, inače Dino u Imširu mi je zato htio uzeti 345km! Vidi budale, zato što mi pokazuje vrijeme i temperaturu (nije board comp)!
Promjenio sma amortizere zadnje, i to je to! Gazi svaki mjesec oko 7-8 hiljada km i nema nikakvih problema!
Ono što se meni sviđa što pri vožnji na nož netreba joj ništa više goriva nego kada normalno voziš!
Stalno se kreće potrošnja od 7.7 pa do 9.5ltr! A stalno je na auto putu zakucavam na 225 km/h (po papirima 215km/h)!
Malo me živcira položaj sjedenja!
Inače ima daleko bolje tvorničke zvučnike od ostalih auta, tako da kada sam radio muziku nisam tu imao puno posla, pa sam dodao samo dva subwoofera i dva ovalna zvučnika!
Najbolja stvar je što joj kočnice daleko agresivnije grizu od Passata i ostalih auta te klase (2.0 16V ima kočnice kao i 2.5 V6 dok 1.6 i 1.8 imaju manje diskove, i drugačija klješta)!
Što se tiče užitka u vožnji! KAKAV UŽITAK???
ado-šampion

Post by ado-šampion »

I ja sam napisao da se čudljivo ponaša pri promjeni opterećenja, a Nineac je dodao (u šali vjerovatno) da trebaš biti reli vozač. Tačno je da se pri promjeni opterećenja (naglo skidanje noge s gasa u zavoju) zadnji kraj MORA zanijeti, ali kod dobrog ovjesa u tolikoj mjeri da se to može kontrolisati, al kad zadnji kraj počne preticat prednji...
Kad kažem da se može kontrolisati, mislim na to da je može kontrolisati "normalan" vozač.
nineac

Post by nineac »

ja sam rekao to zato što si ti citiro one novinare iz auto blica! ko sad po njima trebaš učiti nanovo voziti! Čito sam taj članak, i to ima je stvarno glupo skrojena rečenica! Inače Vectra sa zadnjim krajem ima problema kada naglo promjeniš pravac kretanja, ali to nisu problemi, samo dobiješ osjećaj kao da se zadnji kraj malo otrgne, ali ustvari ide normalno, i nemaš osjećaj preticanja zadnjeg kraja!
JD

Post by JD »

VR6 wrote:Golf 3 je meni mnogo bolji od Vectre, mjenjac bolji za klasu, prostranija je od Vectre (iako je niza klasa, u Vectri mi kosa dodiruje krov, kod Golfa imam jos preko 4 cm slobodnog prostora) i sl.
To nema nikakve veze, jer moja Corsa ima vise prostora za glavu od Golfa 3, 100%. Eto ja se neki dan vozio u Fiat Bravi, nazad sjedio, i isto mi tako kosa dodiruje krov, a nisam nista previsok, oko 185cm. I nesto kontam, pa kako ovo, u mojoj Corsi ima jos bar 5cm za glavu.

Eh to ti je do klasa auta. Sjedista u Vectri su drukcija od onih u Golfu, i u Vectri imas vise prostora za noge, tako da se mozes spustiti prema dole vise, a u Golfu moras sjediti potpuno uspravno, jer nemas prostora za noge. Ne mozes se zavaliti... Tako je i kod mene u Corsi, za noge nemas bas previse mjesta nazad (mada jedno 10 puta vise nego u Fabiji) ali zato i dvometras moze sjesti.
nineac

Post by nineac »

Ma to ti je isto kada sam se ja prvi put susreo sa Passatom III!
Odusevio se koliko prostora nazad ima, za noge, glavu, ma milina ziva! Ima nazad vise mjesta nego u BMW 7! Ali, zato kada sam sjeo, pa osjetio onu tvrdoću sjedišta, em je tanko, ma kontam hajd OK, ipak je to VW! Ali, zato kako su baš zbog tog dobijanja svakog cm prostora napravili nagib sjedišta, poželio sam da izađem iz auta za 5 min! Može on imati mjesta za čovjeka visokog 3m, ali džaba!
Znači, sve ima svoje prednosti i mane!
istina je da vectra naspram Passata IV ima dosta manje mjesta, ali sda porediti sa golfom????
Post Reply