Snaha Dragojla mi je ubila sina Ahmeda, moga sina, a njenog

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

@kub

necu ti odgovarati na ovoj temi
ako hoces raspravu otvori temu i rado cu ucestvovati

@papak

zatvori temu, doste suplje... barem za zrtve nek bude mir...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:a kako bi ti to rijesio nacionalno pitanje? jel' po receptu da ja ne smijem spomenuti oca mi rahmetli u cetnickom logoru, a dok se neki i dan danas prisjecaju kosova?
Ako mi citiras gdje propagiram takav recept mozemo onda nastaviti o tom citatu...
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:
danas wrote:a kako bi ti to rijesio nacionalno pitanje? jel' po receptu da ja ne smijem spomenuti oca mi rahmetli u cetnickom logoru, a dok se neki i dan danas prisjecaju kosova?
Ako mi citiras gdje propagiram takav recept mozemo onda nastaviti o tom citatu...
samo pitam, kako bi ti rijesio to pitanje?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:
kub lajkan wrote:
Ja sam postavio pitanje, i trebam biti zadovoljan sto sam pitanje dobio kao odgovor?
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:
danas wrote:
kub lajkan wrote: Ako mi citiras gdje propagiram takav recept mozemo onda nastaviti o tom citatu...
Ja sam postavio pitanje, i trebam biti zadovoljan sto sam pitanje dobio kao odgovor?
ma briga me cime si ti zadovljan.
ocigledno je da se protivis svjedocanstvima proslog rata kao obliku rjesavanja "nacionalnog pitanja". pa posto si uvidio kako ne treba, pitam te kako onda treba?
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:
kub lajkan wrote:
danas wrote: samo pitam, kako bi ti rijesio to pitanje?
ma briga me cime si ti zadovljan.
ocigledno je da se protivis svjedocanstvima proslog rata kao obliku rjesavanja "nacionalnog pitanja". pa posto si uvidio kako ne treba, pitam te kako onda treba?
Nisam znao da su svjedocanstva "oblik rjesavanja nacionalnog pitanja"...

Upitao sam za "problem rjesavanja nacionalnog pitanja" one koji se stalno busaju u prsa kako ono nije rijeseno. Pa ako smatraju da nije rijeseno (a NJIHOVI PREDSTAVNICI GA RJESAVAJU!), valjda nije puno traziti da mi objasne znaju li uopste sta traze. Kako treba rijesiti? Sta se dobiva kao rjesenje? KAD mozemo ocekivati da se rijesi?

Evo ja vec godinama cekam i cekam, a oni rjesavaju li rjesavaju...
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote: Nisam znao da su svjedocanstva "oblik rjesavanja nacionalnog pitanja"...

Upitao sam za "problem rjesavanja nacionalnog pitanja" one koji se stalno busaju u prsa kako ono nije rijeseno. Pa ako smatraju da nije rijeseno (a NJIHOVI PREDSTAVNICI GA RJESAVAJU!), valjda nije puno traziti da mi objasne znaju li uopste sta traze. Kako treba rijesiti? Sta se dobiva kao rjesenje? KAD mozemo ocekivati da se rijesi?

Evo ja vec godinama cekam i cekam, a oni rjesavaju li rjesavaju...
pa koja je onda poenta ovoga tvog posta? ti spominjes "pricanje" (tj. svjedocanstva) u kontekstu nacionalnog pitanja (a i nekakvih cakija)... na temi o zlocinima i stradanjima iz proslog rata?
Itekako su pricali. Dobro znam kako se tamo mrzilo i sta su mislili o Srbima. Isti oni koji i dan-danas guraju istu metodologiju. (naravno, bila je tu uzajamna "ljubav")

Upravo je to ono sto treba promijeniti, a ti to zagovaras kao ispravno.

Pa jebem mu mater hocete li vise rijesiti to nacionalno pitanje???

Vi bi da ga rijesite a ni sami ne znate kako to rjesenje treba da izgleda (a da je bez cakije)...
Reina

Post by Reina »

Pospanko wrote:Snahu Ifetu licno poznajem. Zena zivi u Sarajevu. Za ovu pricu sam znao od prije sedam godina, od komsinice koja je isto iz Visegrada.

Koja je svrha objavljivanja texta?

Mislim da je svrha da se skrene paznja javnosti kao i politicara da je proslo deset godina a da jos uvijek u nasem susjedstvu slobodno zive i rade oni koji su pocinili stravicne zlocine. Tek je ove godine pocelo hapsenje izvrsilaca zlocina. Do sada su to bili naredbodavci iz vladajucih struktura.

Zbog svega toga, treba ovakvih tekstova vise. Ja sam na blogu isto naveo par imena izvrsilaca ratnih zlocina. Znam njihovu trenutnu adresu stanovanja, postoje zivi svjedoci jos uvijek. Ako se ovako nastavi, mnogi od tih svjedoka ce umrijeti. Jedan od svjedoka je i moja rahmetli majka, koja vise nije medu zivim. Zbog toga treba proces ubrazati. Najopasnije sto nam se moze desiti i sto nam se desava je politika ne zamjeranja, zbog nekih visih ciljeva. To je pogubno za Bosnu i za narode koji u njoj zive.

Posljednji primjer te politike je Jasmilin govor, koji je zbog poziva na hapsenje ratnih zlocinaca naisao na noz kod nasih susjeda. Ona je ispala kriva sto je skrenula paznju da su zlocinci jos uvijek na slobodi a oni su eto ispravni jer su osudili Jasmilin poziv i zabranili prikazivanje filma.

Prica o istini treba nam svima da bi bolje razumjeli i shvatili sta se to sve desavalo i jos uvijek desava na prostorima EX-YU.

zaista ne mogu da shvatim i nikako mi ne ide u glavu da je poziv
za hapsenje ratnih zlocinaca naisao na noz.... :shock: a naisao je,
mislim da jedino osuda u Hagu ove ljude moze osvjestiti i izbaviti iz
tog nekog kolektivnog ludila.... :shock:

njih mozda osvijestiti a mi doci do pravde... u svakom slucaju ona je
neophodna.... svima ....
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mashenka wrote:
Pospanko wrote:Snahu Ifetu licno poznajem. Zena zivi u Sarajevu. Za ovu pricu sam znao od prije sedam godina, od komsinice koja je isto iz Visegrada.

Koja je svrha objavljivanja texta?

Mislim da je svrha da se skrene paznja javnosti kao i politicara da je proslo deset godina a da jos uvijek u nasem susjedstvu slobodno zive i rade oni koji su pocinili stravicne zlocine. Tek je ove godine pocelo hapsenje izvrsilaca zlocina. Do sada su to bili naredbodavci iz vladajucih struktura.

Zbog svega toga, treba ovakvih tekstova vise. Ja sam na blogu isto naveo par imena izvrsilaca ratnih zlocina. Znam njihovu trenutnu adresu stanovanja, postoje zivi svjedoci jos uvijek. Ako se ovako nastavi, mnogi od tih svjedoka ce umrijeti. Jedan od svjedoka je i moja rahmetli majka, koja vise nije medu zivim. Zbog toga treba proces ubrazati. Najopasnije sto nam se moze desiti i sto nam se desava je politika ne zamjeranja, zbog nekih visih ciljeva. To je pogubno za Bosnu i za narode koji u njoj zive.

Posljednji primjer te politike je Jasmilin govor, koji je zbog poziva na hapsenje ratnih zlocinaca naisao na noz kod nasih susjeda. Ona je ispala kriva sto je skrenula paznju da su zlocinci jos uvijek na slobodi a oni su eto ispravni jer su osudili Jasmilin poziv i zabranili prikazivanje filma.

Prica o istini treba nam svima da bi bolje razumjeli i shvatili sta se to sve desavalo i jos uvijek desava na prostorima EX-YU.

zaista ne mogu da shvatim i nikako mi ne ide u glavu da je poziv
za hapsenje ratnih zlocinaca naisao na noz.... :shock: a naisao je,
mislim da jedino osuda u Hagu ove ljude moze osvjestiti i izbaviti iz
tog nekog kolektivnog ludila.... :shock:

njih mozda osvijestiti a mi doci do pravde... u svakom slucaju ona je
neophodna.... svima ....
Treba ispravno postaviti stvari:

Jasmila poziva na PRAVDU, a NE na MRZNJU!

A sto u Srbiji (neki krugovi) to tumace pogresno, to je njihov problem. I Srebrenicu su tumacili pogresno, pa se mic po mic dokazuje suprotno onome u sta su vjerovali.

S druge strane, Jasmilu nemaju sad pravo svojatati SAFF i slicni projekti zbog tog govora. Jasmila ne zagovara isto sto i SAFF.

Jedno je zagovarati PRAVDU, a drugo je zagovarati MRZNJU.

Ovo je istovremeno i odgovor @danas...
Reina

Post by Reina »

kub lajkan wrote:

A sto u Srbiji (neki krugovi) to tumace pogresno, to je njihov problem. I Srebrenicu su tumacili pogresno, pa se mic po mic dokazuje suprotno onome u sta su vjerovali.

S druge strane, Jasmilu nemaju sad pravo svojatati SAFF i slicni projekti zbog tog govora. Jasmila ne zagovara isto sto i SAFF.

ma meni su sasvim jasni svi drugi osim ovih preko Drine...
a da bi se stvari postavile na svoje mjesto nama je
potrebna ISTINA I PRAVDA a to je OSUDA ZLOCINACA I
ZLODJELA.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

mashenka wrote:ma meni su sasvim jasni svi drugi osim ovih preko Drine...
a da bi se stvari postavile na svoje mjesto nama je
potrebna ISTINA I PRAVDA a to je OSUDA ZLOCINACA I
ZLODJELA.
Da, to je jedan od uslova...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

stvarno ste naivni ako mislite da ce presuda u Haagu ikoga osvjestiti...
oni koji i dan danas vole ratne zlocince, tek ce poslije presude da ih okivaju u zvijezde jer ce oni tada biti velikosrpski mucenici...

vise mi nije cudno ni sto se ove stvari uvijek objavljuju u izbornoj godini...
da li je iko nanu, drugu snahu i unuka obisao nakon intervjua? ili su posluzili svrsi i IDEMO DALJE?!?!?!

valjda smo do sada naucili da samom pricom o necemu ne mozemo to nesto popraviti...
El-Intifada

Post by El-Intifada »

Ti druze izgleda procita SAFF, skonta da je pun mrznje i netrpeljivosti za razliku od Karadzica i Mladica koji zivot ulozise u PRAVDU.
Prvo, ogovaranje je zaista tezak govor.
Fatmir nije mogao bolje da napise o Jasmilinom filmu u svojoj kolumni.
Toliko o Jasmili i o SAFF-u. Sad jos bolje znam, da ima spremnih i na laz samo da bi ocuvao svoje ne fleksibilno misljenje prema istini.
Drugo, tema je zaista skrenula u cistu politiku. A znamo dobro da je politika najveca k..... To sto neko ne zeli da se pomiri s cinjenicama to je
njegova stvar.
I sto je najzalosnije od svega navedenog vidim da su se bošnjaci poceli izvinjavati sto su bili zrtve. Nadam se da ce se u buduce to stanje promijeniti na bolje, jer je zaista vrijeme.
Tema je postala skroz zatrpana mrznjom i ostalom nekulturom.
Sto je najbolje da se zatvori.
danas

Post by danas »

@kub lajkan:

kako mislis postici tu pravdu ako ne znas istinu, koju ti samo prezivjeli mogu reci? kako mislis saznati istinu ako ne dozvoljavas ljudima da kazu sta su prezivjeli, i ako te takve price iritiraju same po sebi?

razlika izmedju mene i tebe je sto meni ne smeta ova ispovjest kao takva (sto je izgleda tvoj problem, jer svako spominjanje zlocinaca i njihovih zlodjela shvatas kao poziv na mrznju i osvetu), vec mi smeta politiziranje ove nesrece u jeftine svrhe i podmetanje kojekakvih nevezanih "porukica" u ispovjed ove nesretne nane. za koju niko ne daje suhe sljive, a ponajmanje ovaj saff, jer kao sto mirci rece, treba sada dizati tenzije pred izbore i iskoristavati tudju nesrecu samo kad sluzi nasoj svrsi.
CiCiban

Post by CiCiban »

Gad koji ovu pricu koristi da dize tenzije pred izbore...daje Gadu koji je ovo pocinio, savrsen izgovor da pocinjeni zlocin svede na jeftino dizanje tenzija..
i sta cemo sad?
danas

Post by danas »

CiCiban wrote: i sta cemo sad?
pa uhapsit dragojlu i bracu joj valjda? zar to nije prvo, i jedino posteno i pravedno? onda istraziti slucaj. i suditi.
El-Intifada

Post by El-Intifada »

E vidis, SAFF je prvi koji se naso da poprica, objelodani i podjeli ovu sudbinu koja se poigrala sa nanom.
Za razliku od ostalih. Jos nesto, ovaj tekst ne znaci sad da svi skocimo i pomognemo nani kako god moze. Sto nije iskljuceno, cak je pohvalno, normalno.
Svrha ovog teksta je razvijanje svoje samosvijesti. Da se okrenes i pogledas gdje zivis.
SAFF se moze pohvaliti sa jos jednim projektom koji je skoro pokrenuo:

Saff redovno pise o zločinima koje su četnici i ustaše činili po gradovima koje su okupirali 1992. godine, ali i kasnije. Pisat ćemo iduću od grada do grada, a govorit ćemo otvoreno i detaljno o broju stradalih, o stratištima, o ubijanjima, mučenjima, silovanjima, o logorima, grobnicama, o zločinima. Dragi naši čitaoci, pozivamo vas da se i vi uključite, da sačuvamo našu historiju od zaborava. Da se zna i da se ne zaboravi!
CiCiban

Post by CiCiban »

daklem maknuti suplju u stranu... fine by me
danas

Post by danas »

CiCiban wrote:daklem maknuti suplju u stranu... fine by me
?
CiCiban

Post by CiCiban »

si, koncentisat se na istinu i kaznu ... a tenzijama neka se makljaju koji bas moraju...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

El-Intifada wrote:

Ti druze izgleda procita SAFF, skonta da je pun mrznje i netrpeljivosti za razliku od Karadzica i Mladica koji zivot ulozise u PRAVDU.
Prvo, ogovaranje je zaista tezak govor.
Fatmir nije mogao bolje da napise o Jasmilinom filmu u svojoj kolumni.
Toliko o Jasmili i o SAFF-u. Sad jos bolje znam, da ima spremnih i na laz samo da bi ocuvao svoje ne fleksibilno misljenje prema istini.
Izvodis zakljucke koji veze s vezom nemaju. I s takvim ljudima je tesko raspravljati...
kub lajkan

Post by kub lajkan »

danas wrote:@kub lajkan:

kako mislis postici tu pravdu ako ne znas istinu, koju ti samo prezivjeli mogu reci? kako mislis saznati istinu ako ne dozvoljavas ljudima da kazu sta su prezivjeli, i ako te takve price iritiraju same po sebi?

razlika izmedju mene i tebe je sto meni ne smeta ova ispovjest kao takva (sto je izgleda tvoj problem, jer svako spominjanje zlocinaca i njihovih zlodjela shvatas kao poziv na mrznju i osvetu), vec mi smeta politiziranje ove nesrece u jeftine svrhe i podmetanje kojekakvih nevezanih "porukica" u ispovjed ove nesretne nane. za koju niko ne daje suhe sljive, a ponajmanje ovaj saff, jer kao sto mirci rece, treba sada dizati tenzije pred izbore i iskoristavati tudju nesrecu samo kad sluzi nasoj svrsi.
Ja niti sam napisao, niti sam mislio da mi smeta ovakva prica. Procitaj jos jednom sta sam napisao pa probaj naci kako ja to pokazujem da mi smeta???

Smetaju mi poruke koje salju preko ove price. A i to sam napisao. Mogu dva covjeka ispricati istu pricu, a da jedan od njih salje pozitivnu poruku, a drugi negativnu.

Stvarno te ne kontam sta pokusavas reci...
Pusur

Post by Pusur »

a kako bi ti to rijesio nacionalno pitanje? jel' po receptu da ja ne smijem spomenuti oca mi rahmetli u cetnickom logoru, a dok se neki i dan danas prisjecaju kosova?
Nemoj Danas nikog spominjat da se srbi ne uvrijede slucajno zato sto su 94% ljudi u masovnim grobnicama muslimani.

Mislim ova sva prica stoji da su svi iskuslili patnju u ratu ali ipak postoje cinjenice nazalost brojcane koje ipak razdvajaju strane ko je sta i koliko radio od 92-96. Isto tako lako je pametovat ljudima ko nije ni vidio rata nit je koga izgubio u proslom ratu.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Stvarno te ne kontam sta pokusavas reci...
'Alo Sved'ska cujel'mo se.

Nego, da ti sretnes Dragojlu ovako, na cesti negdje, sta bi uradio?

a) prisao i cestitao 8 mart.
b) prisao da cujes ovu pricu ispricanu i sa pozitivnog aspekta
c) zovnu najblizu postavu policije i ostavio njima da rade svoj posao
d) sam je uhapsio i pravedno objesio u obliznjem parku bez truna mrznje
e) zamrzio bi je toliko da bi se munja iz cista vedra neba srucila umjesto njene na tvoju glavu.
Zox

Post by Zox »

Evo Intifada fino kaze, nije cilj pomoci vec razviti samosvijest.
Post Reply