edu wrote:svi seru i zale se kako se ispiti polazu iz nekih malih skriptica..(pleonazam..svakako!)..ko nekome brani da uci..cita..profesori daju literaturu..do vas/nas je gospodo sto knjigu od 400 stranica smanjite/mo na 8..pa na kraju ne znate(mo ni tih 8..i ja sam isto radio..ali sa predmetima koji su debilni..i kod profesora koji su debilni i koji se bez razloga kurce..pravi profesor..iz pravog predmeta je trazio da se spremi 6-7 knjiga..i naravno da sam to uradio..koliko sam procitao knjiga koje nisu bile u obaveznoj literaturi..boga pitaj..najlakse je reci..profesori krivi!
stvar je pristupa.. u tuzlanskoj gimnaziji smo jednom sedmicno imali lektiru.. i esma tucic ti da da od petka do petka procitas ilijadu i odiseju, sto je apsolutno vremenski nemoguce, da samo sjedis i citas.. i opet se citalo i prolazilo i dobijale manje vise dobre ocjene i kod nje takve..
poslije je zaratilo i doso nam tip koga su cetnici protjerali iz prijedora najprije u logor pa onda u tuzlu i kome je u biti svejedno koliko je ko naucio, njemu ziva glava najvaznija.. ali nas je opet bilo koji smo i kod tako liberalnog profesora citali i pripremali lektire, jer nas je jednostavno interesovalo.. a i profesor je uvijek bio voljan pricati o tome, pa smo djelimicno ostajali i poslije casova i na odmorima, kako bi mogli razgovorati o procitanom..
hocu da kazem, koliko ce ko u toku skolovanja nauciti, prije svega zavisi od njega samog, pa onda od predavaca. imo sam ih u zivotu i dobrih i losih, ali sam uvijek ucio onoliko koliko me je zanimalo, a ne koliko mi je trebalo da prodjem..