''Ko ne voli Radovana, ne viđeo Đurđevdana''

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

manijak1

Post by manijak1 »

:oops: To znači da nije postao šupak preko noći :D
Mahalac

Post by Mahalac »

I SUPAK I TERORISTA :D
Edin H.

Post by Edin H. »

Pogledah ovaj Neletov interview i nekako mi sve ovo tuzno.
Govorom, razmisljanjem, dosjetkama on je ocigledno sarajevsko dijete.

Ono kao provlaci se nit kao da je Sarajevo nesto njemu skrivilo sto je izasao kada je poceo rat.

Ne zeli da razmislja o proslosti, a u isto vrijeme stalno se vraca dogadjajima koji su mu obiljezili mladost uglavnom vezanim za Sarajevo.

Na neki nacin obostrani gubitak, ali njegov izbor.
radiogaga33

Post by radiogaga33 »

Bravo Edine, konacno jedan normalan komentar. Naravno da je sve tuzno.
Mislim da je Neletov potez, onako realno, apsolutno normalan.
Ovolika gorcina, fotomontaze, izmisljeni stihovi itd pokazuju takodje i zal za obojicom, bez obzira na lavinu uvreda.
Iza svega se tako lako vidi, koliko su i jedan i drugi duboko u srcima svih onih koji ih pamte. 8)
Ovi mladji narastaji ih mrze, onako iskreno, vidi se i to, nema govora :D
Ipak mislim da je veci gubitak kada grad izgubi umjetnika i on ode negdje drugo, nego sto je umjetnik izgubio grad.
Iz prostog razloga sto ni jedan pravi umjetnik nece pokleknuti i raditi ono sto neko zeli, nego ce da svojom slobodom odlucivanja da i dalje stvara.
Ne prave se pjesme da bi xy reko da je neko prava raja :oops:
Ljudi naopako nauceni upravo tako misle, i svi oni koji su pokusali da slijede takve zelje publike, bilo gdje, nisu nista ni napravili.

A stihovi "ko igra za raju i zanemaruje taktiku, zavrsice karijeru u nizerazrednom Vratniku" su upravo to.
Nele kao sto vidimo nije zavrsio u fildzan ligi, snima i svira po cijelom svijetu.
Kao sto rece i naslov albuma ... in Buenos Aires 8)

Pade mi na pamet Manu Chao :)
Macuser

Post by Macuser »

Uuuuu, jebote sto vas je dotaknula fotomontaza! Sta je Sarajevo uradilo tom covjeku da ga tako strastveno mrzi? U kojem je on filmu? Evo ti jos jedan real life story: na Jahorini, prije godinu dana sretne ga njegov dobar dugogodisnji prijatelj iz ondasnjeg, prijeratnog, zivota (srbin koji je ostao cijeli rat u Sarajevu, nebitno za mene, bitno za vas ostale). Raja su bili od djetinstva. Elem, vidi on Neleta i bilo mu drago i krenuo covjek da se pozdravi sa njime, pruzio ruku, a Nele okrenuo glavu. Covjek ostao kompletno bez teksta. Sad sta je covjekov grijeh? Sto je proveo rat u Sarajevu, dok je Nele taj isti rat kroz salu nazivao "ono sranje dole", "haos", "to nije moj rat", "drugo poluvrijeme izmedju Srba i Turaka". Ni jedna jedina rijec osude nad nevinim zrtvama!!! Nijedna! Nikada! Osim: "Ako odem dole morat ce skupo da plate." I fino je receno: navedeni ad lib "Ko ne voli Radovana..." je sa ZIVOG, LIVE albuma, ne sa studijskog!!! Povela ga publika. Covjek vidio tri prsta svuda u dvorani i izletilo iz njega! Ja, licno, nemam nikakvog zaljenja za smradom, pjevao je ljudima koji su ovoj djevojcici (i hiljadama drugih) oduzeli sve: zivot i buducnost!

Image
forUMASH

Post by forUMASH »

...padaju mi na pamet vodene boje
umazane ruke brzo se peru...

....cini mi se da je jedino Brega skontao Stulicev stih.... :roll:
da pamtis

Post by da pamtis »

Zrnca mudrosti
Emir Kusta, izdajica roda…
Legendarna sarajevska kolporterka Zulejha Hrlović svakodnevno uveseljava građane Sarajeva briljantnim dosjetkama i komentarima na pisanje novina koje prodaje. Prošle sedmice je narodskim desetercem odgovorila na skandal s pjesmom Ne video Đurđevdana/Ko ne voli Radovana koju su Radovanu Karadžiću posvetili Emir Kusturica i Nenad Janković a.k.a dr. Nele Karajlić. Deseterac je sastavljen od čistih zrnaca mudrosti i začinjen paprenim cinizmom od kojega Zulejha nikada nije bježala i koji je postao i njen zaštitni znak. Zulejhin odgovor prenosimo u cijelosti, uz objašnjenje koje nam je dala: "Mogu da razumijem da čovjek promijeni vjeru ili ime, ali ne mogu da razumijem one koji su pljunuli na grad u kome su rođeni i kome sve duguju."

Emir Kusta, izdajica roda
Jadan ne zna šta je to sloboda
Petn'est ljeta okup'o se nije
Pa priziva braću s Romanije:
Dođ'te, braćo, na Trebević ravni
Pogledajte Sarajevo slavnih
Ne znam, braćo, da li bih vam rek'o -
Tu sam i ja svoju slavu stek'o

Slavan bijah dok sam Emir bio
U Nemanju pop me prekrstio
Babo mi je u džamiju iš'o
A ja jadan - sve sam to popiš'o.

(E. Hadžović)
gavrilo

Post by gavrilo »

deseterac je za povracanje...
JBT

Post by JBT »

Daleko im kuca od Sarajeva i BiH bila. Toj dvojici umjetnika. Kao i onome pjesniku iz Rusije sto je po Sarajevu mitraljezom sharao.
Zvaljo je u rkucu i to se iz aviona vidi. Ne zbog onoga sto je Sarajevu i BiH uradio, vec zbog toga sto zna da zbog toga sto je uradio u taj grad ne moze vise doci. Moze samo po okolini kruziti. Ogranicenoj.
U Sarajevu je bio velik, mogao je takav i ostati. Mislio je da je veci nego sto jeste, da ce i u Beogradu biti velik. Ali posto je upravo zbog Sarajeva bio velik, a Sarajeva nema u Beogradu, onda je dosao u situaciju da se u svakom njegovom intervjuu pojavi rijec.... izbjeglica. Jer i Beograd je Balkan. Surov i sirov, ispod povrsine. I kad nema te rijeci u eteru, ona je uvijek tu negdje. U kuloarima, iza zavjese pozornice.
On je toga svjestan i upravo zbog toga mu nema alternative nego da se povuce na neko selo (kao i Nemanja) gdje ima dobre brlje. I da se s vremena na vrijeme pojavi onako podbuho, masan ne bi li izvukao koji dinar za brlju ili da bi nahranio svoju sujetu reakcijom ljudi u BiH i Sarajevu na bljuvotine kojima se samo on moze sam smijati. Humor je odavno napustio tijelo zadriglo od alkohola.
Ne treba ga ignorisati. Premal je on za bilo kakav trud. Treba ga zaboraviti.
Dijaspora

#110 Evo

Post by Dijaspora »

Evo i ja pogledah ovaj interview. Najjaci je na kraju kada ga voditeljica pita o eventualnom sviranju u Sarajevu, a ovaj je kategorican u odgovaranju. Kategorican u toj mjeri kao da je bio zatocen u Omarskoj, djeca mu izginula na pijaci Markale a majka i otac nestali u Srebrenici.
Daleko ti lepo selo Nenade Jankovicu.
Amadeus II

#111 svasta...

Post by Amadeus II »

Dragi moji...
Pročitajte Orvelov roman "1984" i moći ćete naučiti nešto o nedjeljnoj petominutnoj mržnji...
Pa Vama stvarno treba profesionalna pomoć...
Macuser

Post by Macuser »

Evo i ja pogledah ovaj interview. Najjaci je na kraju kada ga voditeljica pita o eventualnom sviranju u Sarajevu, a ovaj je kategorican u odgovaranju. Kategorican u toj mjeri kao da je bio zatocen u Omarskoj, djeca mu izginula na pijaci Markale a majka i otac nestali u Srebrenici.
Odlicno receno.
Dragi moji...
Pročitajte Orvelov roman "1984" i moći ćete naučiti nešto o nedjeljnoj petominutnoj mržnji...
Pa Vama stvarno treba profesionalna pomoć...
Mislis, naravno, na Jankovica, koji nema (Orwellovu) petominutnu mrznju, vec (nacionalisticku i sovinisticku) petnaestogodisnju? Nemoj da mijenjas tezu, niti da vrsis projekciju (o tome se radi).
Legolas

Post by Legolas »

U pogledu spomenute rečenice o gosn. psihopati Radovanu i Đurđevdanu, trebalo bi voditi računa o kontekstu u kojem je izrečena. Postoji mogućnost da se radi o alkoholičarskoj zajebanciji. Nadam se da je tako. Prije nego što slušao Neletove intrvju u kojem je izjavio kako je "srpski narod u Jugoslaviji previše davao na sebe", smatrao sam ga daleko pametnijim čovjekom. Danas, opet čitam njegov intervju za sportsku rubriku u Politici; na pitanje o Kosovu, između ostalog parafrazira hebrejski psalam, "ako zaboravim Tebe Jerusaleme, neka se osuši desnica moja". Kako to povezati sa brilijantnim prijeratnim skečom sa porodicom Popušlić, kada "stara" (Karajlić), dovikuje Ćori kako na malu sobu, veliku sobu, SAO dječju sobu itd. polaže "istorijsko pravo". Gdje je nestao taj zdrav kritički i građanski odnos prema malograđanskom redukcionističkom shvatanju prošlosti? To je drugo razočarenje za mene. Mogu shvatiti izjavu da se u Sarajevu početkom rata osjećao "u neprijateljskom okruženju", jer sam i sam kao dijete od 9 godina zbog svog imena i prezimena slušao da mi je bolje da idem, i da će moja porodica biti zaklana i da sam četnik i neprijatelj itd. itd., ali od tada je prošlo puno vremena. Mudar čovjek bi trebao shvatiti da njegova individualna patnja nije jedina mjerodavna i da stvari stoje daleko složenije. Prihvatiti da ti politika i "istorija" kroje odnose sa drugim ljudima i determiniraju mišljenje, zaista je porazno za čovjeka očigledne inteligencije kao što je Janković. Stoga se i dalje nadam da su "stihovi" o Radovanu Karadžiću izrečeni na dotičnom koncertu neka neukusna interna alkoholičarska zajebancija ljudskog uma koji u svojoj sebičnosti nije svjestan patnji drugih ljudi. U protivnom, Nele je poput Martina Heideggera, izuzetno inteligentan čovjek podlegao radikalnom nacionalističkom populizmu. Ali eto i Heidegger bijaše kontraverzan... iako nikad nije prestao podržavati Hitlera i nacistički režim, do kraja života nije prebolio svoju ljubav iz mladosti Jevrejku. Čak se i poslije rata s njome viđao. Dakle, ambivalentni ljudski duh bježi svim logičkim kategorizacijama. :D
magyarovar

Post by magyarovar »

Legolas wrote:Gdje je nestao taj zdrav kritički i građanski odnos prema malograđanskom redukcionističkom shvatanju prošlosti?
on je nestao ne samo kod neleta nego i u cijeloj bih. ne samo prema proslosti nego i prema sadasnjosti!

moram priznati da mi nele u ovom interviewu nije uopce smijesan. sve djeluje prilicno umjetno i jadno. daleko od onog skepticizma i zajebancije iz proslosti. slicno kao sto je i citav grad daleko od onog skepticizma i zajebancije i odise ispranim mozgovima i jadnim, izmorenim facama...
para na paru a us...

Post by para na paru a us... »

Legolas wrote: Stoga se i dalje nadam da su "stihovi" o Radovanu Karadžiću izrečeni na dotičnom koncertu neka neukusna interna alkoholičarska zajebancija ljudskog uma koji u svojoj sebičnosti nije svjestan patnji drugih ljudi. :D
da, slazem se s tobom, pije se precesto i previse po tim selima (cuj imena sela: DrvenGRAD) uglavnom losa rakija... E sad, pred koncert se malo i smrkne bijelog pa kad se ugleda buljuk troprstih ruku mora da se malo covjeku zanebesa, ponese ga... pa izleti stih koji pocesto u tom istom selu i toj istoj kolibi sa Beckovicima, Kaporima... Sef Nemanja voli zapjevati, onako inadzijski srpski....

Salu na stranu, sudeci po poslednjim filmskim & muzickim ostvarenjima pomenutog dvojca (stvarno, apsolutni odron & baljezganje) bojim se da je stvar prostija nego li se cini: PUKLO SE U SVAKOM KREATIVNOM POGLEDU I NISTA NIJE PREOSTALO DO DA SE PRDI NA KRILIMA ZLOCINACKIH IDEJA.
Legolas

Post by Legolas »

sudeci po poslednjim filmskim & muzickim ostvarenjima pomenutog dvojca
Meni underground, uprkos svemu, ostaje remek djelo, jer je, kad malo bolje pogledaš, u stvari najkritičniji prema srpskom društvu, oličenom u jednom luđaku idealisti i drugom pokvarenjaku - trgovcu oružjem... i dobra poruka, korijen svih balkanskih problema "Praštamo a ne zaboravljamo", koja je oksimoron, jer kako možeš istinski oprostiti, ako u podsvjesti i dalje ostaje "nezaborav" na nekakvu "istorijsku" nepravdu.
radiogaga33

Post by radiogaga33 »

Zivot je cudo je jos veci film i siguran sam da ce se jednog dana, kada se strasti smire, ponovo gledati i gledati...
Jedna estetika i atmosfera do sada nevidjena na nasim prostorima. 8)
Cista umjetnost, bez kompromisa...
Kako kaze onaj starac o ljubavi, to ti je da Bog sacuva :)
Prenj

Post by Prenj »

:shock:
Jos traje rasprava o ovoj dvojici drzavljana SiCG?????
:?
Edin H.

Post by Edin H. »

Greska Prenj.

Nele rece da je dobio drzavljanstvo dok je bio u Herceg - Novom. Stoga ce biti drzavljanin Crne Gore.

A prije toga kaze da je prijavio boravak u Brckom misleci da je Republika Srpska, a onda Brcko dobi ovaj posebni status.

Izgleda da mu jos teskih bitaka predstoji da dokaze ko je i sta je :run:
Fair Life

Post by Fair Life »

Prenj wrote::shock:
Image
manijak1

Post by manijak1 »

Prenj wrote::shock:
Hoćeš istinu :? :? :D :D ( Preuzeto od Zlatnog mede :D )
vesela

Post by vesela »

sest strana

kusta i nele, zajedno sa radovanom i djurdjevdanom dobise nevjerovatnu paznju forumasa sa-x
kriticarka_nikova

Post by kriticarka_nikova »

Nisam pogledala onaj intervju...kazu da stranica vise ne postoji :-(
z-bone

Post by z-bone »

Legolas wrote:U pogledu spomenute rečenice o gosn. psihopati Radovanu i Đurđevdanu, trebalo bi voditi računa o kontekstu u kojem je izrečena. Postoji mogućnost da se radi o alkoholičarskoj zajebanciji. Nadam se da je tako. Prije nego što slušao Neletove intrvju u kojem je izjavio kako je "srpski narod u Jugoslaviji previše davao na sebe", smatrao sam ga daleko pametnijim čovjekom. Danas, opet čitam njegov intervju za sportsku rubriku u Politici; na pitanje o Kosovu, između ostalog parafrazira hebrejski psalam, "ako zaboravim Tebe Jerusaleme, neka se osuši desnica moja". Kako to povezati sa brilijantnim prijeratnim skečom sa porodicom Popušlić, kada "stara" (Karajlić), dovikuje Ćori kako na malu sobu, veliku sobu, SAO dječju sobu itd. polaže "istorijsko pravo". Gdje je nestao taj zdrav kritički i građanski odnos prema malograđanskom redukcionističkom shvatanju prošlosti? To je drugo razočarenje za mene. Mogu shvatiti izjavu da se u Sarajevu početkom rata osjećao "u neprijateljskom okruženju", jer sam i sam kao dijete od 9 godina zbog svog imena i prezimena slušao da mi je bolje da idem, i da će moja porodica biti zaklana i da sam četnik i neprijatelj itd. itd., ali od tada je prošlo puno vremena. Mudar čovjek bi trebao shvatiti da njegova individualna patnja nije jedina mjerodavna i da stvari stoje daleko složenije. Prihvatiti da ti politika i "istorija" kroje odnose sa drugim ljudima i determiniraju mišljenje, zaista je porazno za čovjeka očigledne inteligencije kao što je Janković. Stoga se i dalje nadam da su "stihovi" o Radovanu Karadžiću izrečeni na dotičnom koncertu neka neukusna interna alkoholičarska zajebancija ljudskog uma koji u svojoj sebičnosti nije svjestan patnji drugih ljudi. U protivnom, Nele je poput Martina Heideggera, izuzetno inteligentan čovjek podlegao radikalnom nacionalističkom populizmu. Ali eto i Heidegger bijaše kontraverzan... iako nikad nije prestao podržavati Hitlera i nacistički režim, do kraja života nije prebolio svoju ljubav iz mladosti Jevrejku. Čak se i poslije rata s njome viđao. Dakle, ambivalentni ljudski duh bježi svim logičkim kategorizacijama. :D
ovo mi sve lici na novu 'marshal aferu'. na kraju ce se ispostaviti im se vozac ili roadie zove radovan... :-D

a cinjenica da se ovoliko znoja, zuci i limfe pusta oko neleta koji 15 godina nije nogom krocio u SA, govori dosta....

to je valjda kao kad te ostavi avion koka koju nikako da prezalis, pa se upinjes da skontas sto joj bi da ode, a jos je k'o za inat stalno po gradu vidjas ruka pod ruku s nekim tipom i sad i ajd sto je ona avion koji vise nije tvoj al sto ce ostali pomislit da je tip veca faca od tebe to jos vise pece.... elem, frka opsta

a sto se neleta samog tice, da se ne lazemo svi mi znamo da kad bi njemu sutra dunulo da napravi neki ljigavi nostalgija show u sarajevu ala brega ljetos..... da bi kosevo malo bilo da primi zainteresovane.

bilo bi malo k'o fol vike i frke i nekakvih jalovih klerikalnih prijetnji kao i bregi... a onda piiiiiiisonja i zuuuuuuga
najSrce

Post by najSrce »

z-bone wrote:
Legolas wrote:
a cinjenica da se ovoliko znoja, zuci i limfe pusta oko neleta koji 15 godina nije nogom krocio u SA, govori dosta....

to je valjda kao kad te ostavi avion koka koju nikako da prezalis, pa se upinjes da skontas sto joj bi da ode, a jos je k'o za inat stalno po gradu vidjas ruka pod ruku s nekim tipom i sad i ajd sto je ona avion koji vise nije tvoj al sto ce ostali pomislit da je tip veca faca od tebe to jos vise pece.... elem, frka opsta

a sto se neleta samog tice, da se ne lazemo svi mi znamo da kad bi njemu sutra dunulo da napravi neki ljigavi nostalgija show u sarajevu ala brega ljetos..... da bi kosevo malo bilo da primi zainteresovane.

bilo bi malo k'o fol vike i frke i nekakvih jalovih klerikalnih prijetnji kao i bregi... a onda piiiiiiisonja i zuuuuuuga

ma sta se upinjete da mu dignete rep, covjece, nista bolji od ostlaih clanova z.p. ma ko je on sta je on , dajte ne kakite i nemojte me nasmijavati.... :lol: :lol:
Post Reply