Spor oko prikazivanja lika Muhammeda a.s.
-
Edit
Elem, htjela bih reci slijedece...
svako onaj koji VIDI-CUJE nesto sto ga vrijedja, ima pravo zaliti se, uputiti protest onome ko je takvu uvredljivu stvar napisao. ako to nije dovoljno, obratiti se nadleznom sudu. Rule of Law.
Mene uvijek ljuti dogadjanje naroda, koji prihvaca neciju ocjenu bez prilike da donese vlastiti sud;
isto tako, smatram neopravdanim zahtjevati od vlade da postupi mimo svojih zakona i intervenira u ovom slucaju... neka svako rkoji sebi zakone kakvi mu odgovaraju. Oni kojima ti zakoni ne odgovaraju - mogu promijeniti sredinu...
Bojim se da ce ovakvo burno reagiranje na nesto sto se u sredini gdje se desilo smatra banalnim i beznacajnim, rezultirati povratnim radikalizmom. Predlazem lokalnim muslimanima da i o tome razmisle prije nego se prikljuce dogadjanju.
svako onaj koji VIDI-CUJE nesto sto ga vrijedja, ima pravo zaliti se, uputiti protest onome ko je takvu uvredljivu stvar napisao. ako to nije dovoljno, obratiti se nadleznom sudu. Rule of Law.
Mene uvijek ljuti dogadjanje naroda, koji prihvaca neciju ocjenu bez prilike da donese vlastiti sud;
isto tako, smatram neopravdanim zahtjevati od vlade da postupi mimo svojih zakona i intervenira u ovom slucaju... neka svako rkoji sebi zakone kakvi mu odgovaraju. Oni kojima ti zakoni ne odgovaraju - mogu promijeniti sredinu...
Bojim se da ce ovakvo burno reagiranje na nesto sto se u sredini gdje se desilo smatra banalnim i beznacajnim, rezultirati povratnim radikalizmom. Predlazem lokalnim muslimanima da i o tome razmisle prije nego se prikljuce dogadjanju.
Last edited by Edit on 03/02/2006 16:51, edited 1 time in total.
- danas
neka drustva su vec na rubu anarhije, jer se nista ne smije spomenuti nekim likovima glede njihovog vjerovanja. svako malo neka buna, sve sami povrijedjeni ponos...Drvosjeca iz Dejcica wrote: Ako bi na takav nacin postavljali sve stvari dosli bi do anarhije gdje bi i odlazak u toalet neki luđak smatrao uvredom.
- danas
bravo...Edit wrote: Bojim se da ce ovakvo burno reagiranje na nesto sto se u sredini gdje se desilo smatra banalnim i beznacajnim, rezultirati povratnim radikalizmom. Predlazem lokalnim muslimanima da i o tome razmisle prije nego se prikljuce dogadjanju.
ja licno smatram da namjera karikaturiste i nije bila da ponizi ili povrijedi -- nema ovdje zluradosti niti mrznje; pa oni to rade sa svojim bogovima non-stop... zajebancija... kao sto Edit rece, ovakve stvari su beznacajne i banalne u lokalnim krugovima... ali eto, neko ima vrlo osjetljiv ego... i uspio je napraviti slona od muhe...
a sve ovo skupa me podsjeca na neka druga kukanja o "ugrozenosti"...
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
Sve u svemu vjerska osjecanja se trebaju postivati ali nikada nametati. Prije svega ovdje je bila dobra jedan opaska da se to desilo u jednoj zemlji koja isto tako po nekim svojim pravilima i u svom vlastitom dvoristu ima pravo da radi takve stvari i prema svojim i prema tudjim vjerama. Nedavno smo imali problem nosenja marama u Francuskoj gdje se 100% slazem sa francuskom politikom. Zasto? Pa evo i protuteze. Upravo kao sto je rekla Danas zena u Islamskim zemljama mora da nosi maramu i ako je skine ima velikih problema jer su takvi zakoni. E pa u Francuskoj je donesen zakon da se ne moze nositi marama i to je isto tako zakon. Po cemu je to jaci ovaj u Arabiji od ovoga u Francuskoj.
Isto tako postoje zemlje gdje je vjera iskljucivo i samo iskljucivo za kucnu upotrebu i tako se i koristi. E ako sam ja dosao u takvu zemlju onda se moram ponasati po takvim pravilima jer sam ja tamo gost i nemam pravo odlucivati o pravilima ponasanja u tudjoj kuci. Dansko novinarstvo ili opcenito zapadno novinarstvo dopusta takve stvari jer je to njihovo dvoriste i imaju pravo na to. Ako ti se svidja uklopi se a ako ne lagano razguli. Za mene je puno veci problem kad neko u ime bozije ode i ubije 100 ljudi i to uglavnom neduznih. Tada ovi iz Islamske omladine ne idu da protestvuju jer im je to kao u redu.
Izvinite gospodo ali Danac je to napravio u svom dvoristu a ne u tudjem a sto se mene licno tice moglo je i bez toga mada smatram da je to jedan od manje bitnih problema u svijetu u kojem milijarda ljudi umire od gladi.
Isto tako postoje zemlje gdje je vjera iskljucivo i samo iskljucivo za kucnu upotrebu i tako se i koristi. E ako sam ja dosao u takvu zemlju onda se moram ponasati po takvim pravilima jer sam ja tamo gost i nemam pravo odlucivati o pravilima ponasanja u tudjoj kuci. Dansko novinarstvo ili opcenito zapadno novinarstvo dopusta takve stvari jer je to njihovo dvoriste i imaju pravo na to. Ako ti se svidja uklopi se a ako ne lagano razguli. Za mene je puno veci problem kad neko u ime bozije ode i ubije 100 ljudi i to uglavnom neduznih. Tada ovi iz Islamske omladine ne idu da protestvuju jer im je to kao u redu.
Izvinite gospodo ali Danac je to napravio u svom dvoristu a ne u tudjem a sto se mene licno tice moglo je i bez toga mada smatram da je to jedan od manje bitnih problema u svijetu u kojem milijarda ljudi umire od gladi.
- zanzibar
Edit:
"Izvnii,zvucis kao neko ko zeli pozitivno razmisljati ali ovo sto si naveo - meni ne zvuci tako duboko humanisticki. Sta mislis koliko bi ljudi povrijedio rusenjem grada?
Meni taj hadis zvuci kao opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede... da li na taj nacin teroristi opravdavaju svoje akcije? Treba li sad Danska ocekivati "opravdane" teroristicke napade???"
Žao mi je što nisi razumjela hadis: Prvenstveno sam mislio recimo na ljude općenito pa i na karikaturistu, hoću da kažem kolika je veličina uvrdede čovjeka, hoću da kažem s čime se poredi, s najsvetijim... Dakle, da je karikaturista bio moralan, a znao je šta radi, nikada nešto tako ne bi napravio... Samo je eto sad kao posato slavan, jer je to prvi uradio u istoriji, zaradio nekoliko hiljada eura... Nisam ni za kakve osvete i proljevanje krvi, pobune, ali ako se to desi, hoće li karikaturista moći mirno spavati...
Zar je uredu ako ja znam da ti strašno smeta kada ti opsujem recimo majku, i da ćeš možda nakon moje psovke burno reagovati i fizički se pokušati obračunati. Ja to ipak uradim, kakvo je onda tvoje mišljenje o meni...
"Izvnii,zvucis kao neko ko zeli pozitivno razmisljati ali ovo sto si naveo - meni ne zvuci tako duboko humanisticki. Sta mislis koliko bi ljudi povrijedio rusenjem grada?
Meni taj hadis zvuci kao opravdanje za krvavu osvetu zbog uvrede... da li na taj nacin teroristi opravdavaju svoje akcije? Treba li sad Danska ocekivati "opravdane" teroristicke napade???"
Žao mi je što nisi razumjela hadis: Prvenstveno sam mislio recimo na ljude općenito pa i na karikaturistu, hoću da kažem kolika je veličina uvrdede čovjeka, hoću da kažem s čime se poredi, s najsvetijim... Dakle, da je karikaturista bio moralan, a znao je šta radi, nikada nešto tako ne bi napravio... Samo je eto sad kao posato slavan, jer je to prvi uradio u istoriji, zaradio nekoliko hiljada eura... Nisam ni za kakve osvete i proljevanje krvi, pobune, ali ako se to desi, hoće li karikaturista moći mirno spavati...
Zar je uredu ako ja znam da ti strašno smeta kada ti opsujem recimo majku, i da ćeš možda nakon moje psovke burno reagovati i fizički se pokušati obračunati. Ja to ipak uradim, kakvo je onda tvoje mišljenje o meni...
-
vodolija_33
Koliko mržnje i gluposti pokazaste, to je čudo 
Jedva čekam da vidim slijedeću temu koju ćete započeti, vi kvazi-borci za ljudska prava
ili po vašoj definiciji ljudi, muslimani ne spadaju u tu kategoriju? 
Jednom davno, neko pokrenu temu "ogledalce, da li sam ja nacionalista"
mislim da pokretač a nažalost i mnogi od vas, može konačno da stane pred svoje ogledalo i da ponosno kaže "ja jesam nacionalista + licemjer" 
Ugodan vikend želim svim ljudima i onima koji se tako osjećaju iako sebe nazivaju govnima
Jedva čekam da vidim slijedeću temu koju ćete započeti, vi kvazi-borci za ljudska prava
Jednom davno, neko pokrenu temu "ogledalce, da li sam ja nacionalista"
Ugodan vikend želim svim ljudima i onima koji se tako osjećaju iako sebe nazivaju govnima
-
Edit
vrlo nisko... i imam na izboru nekoliko reakcija: da ti kazem da si me uvrijedio i da si pao u mojim ocima: to moze rezultirati tvojim kajanjem, ako me nisi mislio uvrijediti;zanzibar wrote: Zar je uredu ako ja znam da ti stra¹no smeta kada ti opsujem recimo majku,(...). Ja to ipak uradim, kakvo je onda tvoje mi¹ljenje o meni...
mogu ti reci da si me uvrijedio i prekinuti svaku komunikaciju: to unistava prijateljstvo ali i presijeca mogucnost za ponovna vrijedjanja;
mogu i ja tebi opsovat mater; time sam se spustila na tvoj nivo;
mogu ti dovest raju da ti svi psuju mater , sto ce vjerovatno zavrsiti tako, da ce te, onako potpaljeni i namlatiti.
Na koju varijantu ti lici razvoj dogadjaja? Da li je to imalo produktivno?
[/quote]... i da æe¹ mo¾da nakon moje psovke burno reagovati i fizièki se poku¹ati obraèunati [/quote] - zasto bi se takva reakcija podrazumijevala?? Kako god niko nema pravo psovanjem vrijedjati - niko nema pravo ni saketati...
- danas
uh, ne vidjeh ovo...Prenj wrote:
Kako su tek krscani predstavljeni ovom naslovnom stranicom?
odlicno je...
a za dezurne branioce ljudskih prava... povjerovacu vam kad se pocnete boriti protiv ovakvih "ponizenja" istim metodama kao i protiv ovih "uvrijedljivih" karikatura... do tada
je sada... zna se... dize se glas u "ime ljudskih prava" samo kad neko nagazi na vas zulj...
razumijem ja to u potpunosti, ali manimo se onda supljaka raznoraznih...
-
Sarafcina
A,A wrote:Ausvic - kao sto ti Danas objasni - ismijavati se zrtvama je kranje neukusno i neprihvatljivo.Sarafcina wrote:a da se malo nasalimo sa ausvicom?
ili da ispricamo neke viceve o crncima?
.... ima nesto sto se zove uvreda...
ili da se na Bozic Isus nazove onako kako ga Jevreji nazivaju?
zna se sta je uvreda i to nema veze sa slobodom govora.
Vicevi o crncima se redovno pricaju.
Isus se parodira na sve moguce nacine, javno, u filmovima, na karikaturama, u vicevima. Samo navali!
ismijavanje sa zrtvama je za TEBE neukusno ( i za mene, ali je ovo samo primjer). Medjutim, to ne mora biti neukusno SVIMA.
meni neki vicevi o ausvicu mogu biti i smijesni.
Takodjer i vicevi o crncima.
I apsolutno me ne diraju, jer nemam nista ni sa zlocincima ni sa zrtvama, kao sto nemam nista ni sa predrasudama o crncima.
Objavljivati ih po novinama pod krinkom slobode govora je najobicniji primitivizam.
Muslimani se nikada nisu ni slozili niti su se izigravali sa Isusom. I ako se nisu suprostavljali tome, sigurno je da to nikada nisu odobravali.
To sto je u zapadnom sistemu vrijednosti sasvim OK ismijavati se sa Isusom ne smije znaciti da muslimani to moraju aminovati. Ali taj sistem vrijednosti se ne mora odnositi, niti se odnosi na muslimane.
Ja ne poznajem dansku kulturu, ali vjerovatno ne bi bio nikakav problem da se nadje nesto sto je uvreda za Dance. I da to onda hegljamo kroz novine. I to bi kao bilo OK?
Satira je jedna stvar, ali namjerno vrijedjanje (konkurs za karikature je raspisan prije par mjeseci) je nesto sasvim drugo.
To se ne moze relativizirati bilo kakvim religijskim primjerima.
Jer ono sto je uvreda tebi, mozda nije meni. I obrnuto. I sa te strane, akcija arapskih zemalja je sasvim legalna.
Kao sto se neko naljuti na psovanje clanova familije, narocito mrtvih (a neko ne), isto tako i muslimani imaju pravo da se ljute. Jer ovo je vrijedjanje na vjerskoj osnovi.
-
forUMASH
Italijanski sudac je naredio svjesteniku Enrico Righi da se pojavi u sudu i dokaze da je Isus ziasta postojao. Tuzbu protiv njega je donio Luigi Cascioli koji je nekad ranije studirao da postane svjestenik, a sada je posto glasni ateista. On je svjestenika tuzio jer ga je ovaj napao na nedeljnoj misi apropo knjige koju je napisao. On ja pak uzvratio sudskim procesom u kojem izmedju ostalog kaze, pored Biblije koja je samo stvar ljdskog vjerovanja, da ne postoji nikakav istinski stvaran dokaz da je Isus zivio i umro u Palestini u 1. vjeku. Posto je to tako ne postoji osnova ni za krscansku vjeru jer ne postoje stvarni dokazi, kaze on.
-
Sarafcina
Tacno tako.A wrote:Sarafcino, Arapi imaju pravo da se ljute, no sta mislis sta je efikasnije - tuzba za povredu vjerskih osjecanja pred danskim sudom, kasnije francuskim, njemackim, ko je vec sve objavio te karikature, ili manifestacije sa paljenjem zastava (sto je valjda svugdje kaznjivo zakonom?), prijetnjama zapadnjacima u njihovim zemljama (sto je valjda svugdje kaznjivo zakonom?); koliko je efikasno iskaljivanje bijesa nad predstavnistvima evropske zajednice u Gazi, ma primjer?
Novine imaju pravo da objave karikature, uvrijedjeni imaju pravo da ih tuze. Kako je to jednostavno...
Onda samo gledaj na proteste kao na pritisak da danska vlada to rijesi sama. Jedan pojedinac i S.Arabije ne moze ici u Dansku i pred danskim sudom tuzakati se s novinarima. Ali moze protestvovati pred ambasadom.
I sasvim legalno odbijati da se kupuju danski proizvodi.
Kao sto ja ne bih htio da pricam sa nekim ko mi psuje majku. A ako pri tome malo odem i krajnost i zavalim samarcinu i njegovom starijem burazu koji sjedi i sa strane posmatra...priznajem pogrijesio sam, ali ta greska ne amnestira psovaca.
-
forUMASH
....bilo bi u najmanju ruku smijesno, kada bi neko od prozvanih kjafira, zbog gornje pjesmice organizovao demonstracije ispred BH ambasade, poceo spaljivati zastave IZ....itd...http://www.umsa.org/umsaaudio/ilahije/b ... /tesko.ram
Kada zvjezda nestane
i kad sunce potamni
dzehennem se raspali
tesko vama kjafiri
tesko vama kjafiri sudnji dan kad nastupi.
Kad se nebo rascjepi
i planine pokrenu
kada mrtvi ustanu
ko ce vama pomoci
ko ce vama pomoci sudnji dan kad nastupi.
Zbog nevjere u Boga
zbog grijeha teskoga
gorjet ce te u vatri
tesko vama kjafiri
tesko vama kjafiri sudnji dan kad nastupi
Nijekali ste sudnji dan
zekum ce te jesti svi
i utrobe puniti
ko ce vama pomoci
ko ce vama pomoci sundji dan kad nastupi...
A ti duso smirena
Rabbu svome vrati se
zadovoljna i sretna
u dzennetu smjesti se
u dzennetu smjesti se.
Rabbu svome vrati se.
....ova pjesmica mi se nimalo ne svidja, cak sta vise, uvrijedljiva je za moje vjerovanje i shvatanje svjeta ali mi ne pada na pamet da dizem frku i ubjedjujem ljude oko sebe da je ovo globalna urota islamskoga svijeta i/ili poziv na mrznji i unistenje kjafira....
-
digger
A-ha; sada ti udaras hadis na hadis?zanzibar wrote:Žao mi je što nisi razumjela hadis: Prvenstveno sam mislio recimo na ljude općenito pa i na karikaturistu, hoću da kažem kolika je veličina uvrdede čovjeka, hoću da kažem s čime se poredi, s najsvetijim... Dakle, da je karikaturista bio moralan, a znao je šta radi, nikada nešto tako ne bi napravio... Samo je eto sad kao posato slavan...
Vidim da ti nisi siguran sta hoces gornjim da kazes, ali vec imas i svoj vlastiti "hadis" da je karikaturista nemoralan, a posto su novine objavile onda je logicno da su i one nemoralne, a posto je sve to u Danskoj...
Moj zanzi, nista nije gore nego ignorancija; ne prihvatanje realnosti i cinjenica, ne prihvatanja drugih da mogu da misle i rade drugacije, osporiti prava drugima a dati sebi veca...
-
the_stick
prenj ostaje prenj... sa toliko mrznje prema svemu islamskom da u svojim argumentima prelazi sve granice logike... zar se moze porediti papa sa poslanikom? jel se onda i reis treba porediti sa poslanikom? niko se nije zalio tvojim omiljenim novinama 'dani' i 'slobodna bosna' nakon svih uvreda i neistina napisanih o reisu...
i sada cu se spustiti na nivo koji zasluzujes... imbecilu jedan bolesni, Poslanik Muhammed je sveta osoba svim muslimanima i ako ti podrzavas njegovo vrijedanje onda si toliki licemjer da se to ni opisati ne moze... fuj! dobro rece vodolija... "demokratija" i "sloboda" koju ovdje pojedini zastupaju nema veze sa zdravim umom... sve licemjer do licemjera...
i sada cu se spustiti na nivo koji zasluzujes... imbecilu jedan bolesni, Poslanik Muhammed je sveta osoba svim muslimanima i ako ti podrzavas njegovo vrijedanje onda si toliki licemjer da se to ni opisati ne moze... fuj! dobro rece vodolija... "demokratija" i "sloboda" koju ovdje pojedini zastupaju nema veze sa zdravim umom... sve licemjer do licemjera...
-
digger
Kako bolan tako naivno naleti?danas wrote:ne mislis tako kada treba jesti krmetinu...rewritable wrote:Zao mi je sto cu te razocarati, ali mislim da je religija i osjecaji koje ljudi gaje prema ovoj ili onoj vjeri vaznije od necijih prehrambenih navika odnosno opredjeljenja.
-
vesela
the_stick wrote:prenj ostaje prenj... sa toliko mrznje prema svemu islamskom da u svojim argumentima prelazi sve granice logike... zar se moze porediti papa sa poslanikom? jel se onda i reis treba porediti sa poslanikom? niko se nije zalio tvojim omiljenim novinama 'dani' i 'slobodna bosna' nakon svih uvreda i neistina napisanih o reisu...
ponavljam po treci put...danci se nikada ne bi izvinili da ih nije eu pritisla...zbog vrlo jasnih stvari...hajku su digli samo arapi...NIJEDAN MUSLIMAN SA BALKANA...a mi se nadgovaramo i vrijedjamo jedne druge, zbog nepoznatih nam arapa i danaca...evo ja zivim u skåne i imam dva drzavna danska programa...ako neko od vas, balkansih muslimana se vrijedja izadjite u javnost i pokazite dancima da su necivilizovani, netolerantni i.t.d....a ne ovdje po forumu, gdje vrijedjamo svoj svoga zbog arapa i danaca...oj zivote
-
FIKUS2
#117 pozdrav
šta je to na ovom svijetu sveto i nedodirljivo? TO NE POSTOJI! zato šta ima veze da se ljudi malo zajebavaju u novinama. a teško one divljake bradate nahuškat da nešto pale (zastavu) ili koga ubiju u ime relegije. FUJ.
gori su od ovih naših ovčica po džamijama i crkvama!

gori su od ovih naših ovčica po džamijama i crkvama!
-
winetou
Jeste, i bh ambasada se oglasila jesenas.vesela wrote:the_stick wrote:prenj ostaje prenj... sa toliko mrznje prema svemu islamskom da u svojim argumentima prelazi sve granice logike... zar se moze porediti papa sa poslanikom? jel se onda i reis treba porediti sa poslanikom? niko se nije zalio tvojim omiljenim novinama 'dani' i 'slobodna bosna' nakon svih uvreda i neistina napisanih o reisu...
ponavljam po treci put...danci se nikada ne bi izvinili da ih nije eu pritisla...zbog vrlo jasnih stvari...hajku su digli samo arapi...NIJEDAN MUSLIMAN SA BALKANA...a mi se nadgovaramo i vrijedjamo jedne druge, zbog nepoznatih nam arapa i danaca...evo ja zivim u skåne i imam dva drzavna danska programa...ako neko od vas, balkansih muslimana se vrijedja izadjite u javnost i pokazite dancima da su necivilizovani, netolerantni i.t.d....a ne ovdje po forumu, gdje vrijedjamo svoj svoga zbog arapa i danaca...oj zivote
-
Šandor
Nemam formirano mišljenje o ovim karikaturama. Čak mislim da je ovo mizerno spram odnosa najrazvijenijih zemalja svijeta prema muslimanima generalno. Islam je već odavno označen kao uzrok terorizma. Tako da je smiješno dizati frku zbog karikatura.hrasno38 wrote:Sve u svemu vjerska osjecanja se trebaju postivati ali nikada nametati. Prije svega ovdje je bila dobra jedan opaska da se to desilo u jednoj zemlji koja isto tako po nekim svojim pravilima i u svom vlastitom dvoristu ima pravo da radi takve stvari i prema svojim i prema tudjim vjerama. Nedavno smo imali problem nosenja marama u Francuskoj gdje se 100% slazem sa francuskom politikom. Zasto? Pa evo i protuteze. Upravo kao sto je rekla Danas zena u Islamskim zemljama mora da nosi maramu i ako je skine ima velikih problema jer su takvi zakoni. E pa u Francuskoj je donesen zakon da se ne moze nositi marama i to je isto tako zakon. Po cemu je to jaci ovaj u Arabiji od ovoga u Francuskoj.
Zastao sam baš na detalju zakona u Francuskoj koji si pomenuo. Ne mogu se suzdržati.
Kao što je neko već rekao....u određenom broju islamskih zemalja žena ne može hodati otkrivena. Činjenica je da su režimi u takvim zemljama totalitarni i da tamo nema ni d od demokratije.
Međutim, u Francuskoj (i u mnogim drugim zemljama) se formalno teži ka idealnoj demokratiji. Teži se ka ostvarenju prava za sve njene građane.
Zakon o zabrani pokrivanja djevojaka u školama korak je nazad (obzirom na to da Francuska teži ka društvu u kojem će svako moći živjeti onako kako želi a da pri tome ne ugrožava nikoga). Međutim, Francuzi su zakon branili nebulozama o prisiljavanju djevojaka da budu pokrivene. Društvo koje teži ka demokratiji treba pronaći drugi način da se izbori sa onim dijelom roditelja koji prisiljavaju djecu da žive onako kako ne žele.
Dakle, ukoliko bih živio recimo u Norveškoj meni ne bi smetalo ukoliko bi se na zidovima njihovih učionica nalazio krst. To je njihovo pravo jer to je njihova zemlja. Činjenica da se na zidu nalazi krst ne bi činila da se osjećam ugroženim jer se nalazim u kršćanskoj zemlji.
Ali ukoliko branimo roditeljima da djecu odgajaju onako kako žele i zahtijevamo da se njihova djeca oblače prema pravilu kojim se krši pravilo religije kojoj pripadaju onda je to teško odstupanje od demokratije.
Demokratija.....kako je ja vidim....jeste da se roditeljima ostavi sloboda izbora da odgajaju djecu onako kako žele....u školi se mogu postavljati pravila prema kojem i pokrivene djevojke moraju prisustvovati časovima seksualnog odgoja.....da se prilagode činjenici da se u školi dijele kondomi...da se šali...psuje...provocira....udara.....(sasvim normalne stvari u školi
- Macuser
Ama sta ima veze jedna karikatura? Pa ti vjerski fanatici su TOTALNI necivilizovani ludaci. Eksplodiraju po svijetu i bit ce upamceni po tome. Sada hoce da ubiju autora karikatura. Jadni oni kada nemaju pametnija posla, recimo da pomognu na iskorjenjenju gladi u svijetu (s obzirom koliko punoooooooo novaca imaju Arapi, npr.).
-
ero_sa_onog_svijeta
e stvarno svašta!
Gledao sam milijun nedoličnih slika u vezi krščanskih svetaca, porniće....blabla...niđe veze!
A one budale se digle oko karikature!
E jesu zatucani!
Gledao sam milijun nedoličnih slika u vezi krščanskih svetaca, porniće....blabla...niđe veze!
A one budale se digle oko karikature!
E jesu zatucani!
- Ahmmed
Predstavnik OSCE-a za slobodu medija Mikloš Haraši stao je danas u odbranu evropskih medija koji su objavili sporne karikature poslanika Muhameda, ocjenivši da je to "tradicionalno pravo slobodne štampe", prenosi Beta. "Razumijem osjetljivost onih koji osjećaju da su njihovi običaji poniženi tim karikaturama. Ali pravo da se sva vjerovanja stave pod znak pitanja samo po sebi je negovana tradicija demokratskih zemalja", naveo je Haraši u saopštenju povodom protesta muslimanskih zemalja jer je evropska štampa objavila kontroverzne karikature poslanika Muhameda.
Jevrejska zajednica Turske osudila je u petak objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda u nekoliko evropskih listova, ocijenivši da "demokratska sloboda ne daje nikome za pravo da napada poslanike i vjere".
U saopćenju dostavljenom AFP-u, duhovni vođa rabin Rav Isak Haleva i vođa izraelske zajednice Turske Silviyo Ovadya protive se svakom obliku "napada i ponižavanja usmjerenom na vjerska uvjerenja i vjerske vrijednosti".
Jordanski kralj Abdullah II izjavio je u petak da je "uvreda" Vjerovjesnika islama "nedopustiv zločin", nakon što su mediji, među njima i jedan jordanski list, objavili kontroverzne karikature poslanika Muhammeda.
"To je zločin koji se ne može opravdati izgovorom o slobodi izražavanja", rekao je jordanski kralj u saopćenju koje je objavila zvanična agencija Petra.
Kralj "neće tolerirati nikakvu uvredu muslimanske ili bilo koje druge vjeroispovijesti. Jordan poštuje principe islama utemeljene na poštivanju vjera i njihovih poslanika", prenio je AFP.
Karikature o poslaniku Muhammedu izazvale su skoro isti efekt i proteste kao objavljivanje knjige Salmana Ruždija "Satanski stihovi" prije 20 godina, konstatira londonski "Times" od petka. List navodi da neće objaviti strip, kao što bi se uzdržao i od objavljivanja onih na kojima bi Isus bio prikazan u nacističkoj uniformi, jer su Hitlerovi sljedbenici u ime kršćanstva počinili neke od najstrašnijih zločina.
"Nije riječ o jednostavnom pitanju slobode govora", navodi se i u redakcijskom komentaru britanskog "Independenta" povodom prašine koja se podigla oko stripa na kome je poslanik Muhammed prikazan kao terorist, koji je prvo objavljen u Danskoj, a potom u više evropskih zemalja, što je izazvalo oštre proteste u muslimanskom svijetu.
List ističe da je potrebno napraviti razliku između prava na nešto i izbora da se to pravo iskoristi. Ukoliko novine objavljuju sporne karikature kao gest solidarnosti zbog prava na slobodu govora, ili da bi muslimane naučili lekciju o poštovanju vrijednosti sekularnog društva, to se skoro može izjednačiti sa "štosom radi većeg publiciteta", zaključuje "Independent".
"Daily Telegraph" je također odlučio da ne objavi sporni strip, ali poručuje da muslimani koji su odlučili da žive na Zapadu moraju prihvatiti sistem vrijednosti u koji spadaju i manjak cenzure, dostupnost materijala koji je za neke izuzetno uvredljiv i mogućnost široke rasprave o tome.
Vatikanski kardinal Ahile Silvestrini osudio je danas karikature poslanika Muhameda koje su se pojavile u evropskim listovima, nazvavši ih "uvredljivim", prenosi Beta. Silvestrini, penzionisani vatikanski diplomata, koji je dosta sarađivao sa arapskim zemljama, rekao je italijanskom listu "Korijere dela Sera" da zapadna kultura mora da zna svoje granice. "Sloboda je velika vrlina, ali se mora deliti i ne smije biti jednostrana", rekao je on. "Sloboda satire koja vrijeđa osjećanja drugih, postaje uvredljiva, a mi sada pričamo o osjećanjima kompletnih naroda koji vide kako se njihovi vrhovni simboli vrijeđaju", dodao je Silvestrini. Sekularno društvo nema nikakav izgovor da vrijeđa verske simbole ili Boga, naglasio je on. "Neko može da razumije satiru o svešteniku, ali ne i o Bogu. Kada je riječ o islamu, neko bi mogao da razumije satiru o običajima i ponašanju, ali ne i o Kuranu, Allahu ili Poslaniku", dodao je kardinal.
Jevrejska zajednica Turske osudila je u petak objavljivanje karikatura poslanika Muhammeda u nekoliko evropskih listova, ocijenivši da "demokratska sloboda ne daje nikome za pravo da napada poslanike i vjere".
U saopćenju dostavljenom AFP-u, duhovni vođa rabin Rav Isak Haleva i vođa izraelske zajednice Turske Silviyo Ovadya protive se svakom obliku "napada i ponižavanja usmjerenom na vjerska uvjerenja i vjerske vrijednosti".
Jordanski kralj Abdullah II izjavio je u petak da je "uvreda" Vjerovjesnika islama "nedopustiv zločin", nakon što su mediji, među njima i jedan jordanski list, objavili kontroverzne karikature poslanika Muhammeda.
"To je zločin koji se ne može opravdati izgovorom o slobodi izražavanja", rekao je jordanski kralj u saopćenju koje je objavila zvanična agencija Petra.
Kralj "neće tolerirati nikakvu uvredu muslimanske ili bilo koje druge vjeroispovijesti. Jordan poštuje principe islama utemeljene na poštivanju vjera i njihovih poslanika", prenio je AFP.
Karikature o poslaniku Muhammedu izazvale su skoro isti efekt i proteste kao objavljivanje knjige Salmana Ruždija "Satanski stihovi" prije 20 godina, konstatira londonski "Times" od petka. List navodi da neće objaviti strip, kao što bi se uzdržao i od objavljivanja onih na kojima bi Isus bio prikazan u nacističkoj uniformi, jer su Hitlerovi sljedbenici u ime kršćanstva počinili neke od najstrašnijih zločina.
"Nije riječ o jednostavnom pitanju slobode govora", navodi se i u redakcijskom komentaru britanskog "Independenta" povodom prašine koja se podigla oko stripa na kome je poslanik Muhammed prikazan kao terorist, koji je prvo objavljen u Danskoj, a potom u više evropskih zemalja, što je izazvalo oštre proteste u muslimanskom svijetu.
List ističe da je potrebno napraviti razliku između prava na nešto i izbora da se to pravo iskoristi. Ukoliko novine objavljuju sporne karikature kao gest solidarnosti zbog prava na slobodu govora, ili da bi muslimane naučili lekciju o poštovanju vrijednosti sekularnog društva, to se skoro može izjednačiti sa "štosom radi većeg publiciteta", zaključuje "Independent".
"Daily Telegraph" je također odlučio da ne objavi sporni strip, ali poručuje da muslimani koji su odlučili da žive na Zapadu moraju prihvatiti sistem vrijednosti u koji spadaju i manjak cenzure, dostupnost materijala koji je za neke izuzetno uvredljiv i mogućnost široke rasprave o tome.
Vatikanski kardinal Ahile Silvestrini osudio je danas karikature poslanika Muhameda koje su se pojavile u evropskim listovima, nazvavši ih "uvredljivim", prenosi Beta. Silvestrini, penzionisani vatikanski diplomata, koji je dosta sarađivao sa arapskim zemljama, rekao je italijanskom listu "Korijere dela Sera" da zapadna kultura mora da zna svoje granice. "Sloboda je velika vrlina, ali se mora deliti i ne smije biti jednostrana", rekao je on. "Sloboda satire koja vrijeđa osjećanja drugih, postaje uvredljiva, a mi sada pričamo o osjećanjima kompletnih naroda koji vide kako se njihovi vrhovni simboli vrijeđaju", dodao je Silvestrini. Sekularno društvo nema nikakav izgovor da vrijeđa verske simbole ili Boga, naglasio je on. "Neko može da razumije satiru o svešteniku, ali ne i o Bogu. Kada je riječ o islamu, neko bi mogao da razumije satiru o običajima i ponašanju, ali ne i o Kuranu, Allahu ili Poslaniku", dodao je kardinal.