Nije bitno. Rodnjen si u Kljucu. Zar ne?
A zivjeo si u Sanskom Mostu....
Sad si u Svedskoj.
Toliko mislim da znam. Mada ne garantiram. 90% tih ljudi (Sana i Kljuc) je bilo po cetnickim kazamatima. Ja tebe jesam zamjenio, sad sam provjerio, na temi o generalu Alagicu, sa Skoljcom. Zbog toga je doslo do zabune. Izvinjavam se. No sustinski, ne mijenja sliku mnogo.
U Bihacu i Sansko Kljuckoj Brigadi 5-tog korpusa nisi bio. U to sam siguran 100%.
A sumnjam da si bio i u 7-dmom korpusu. Licno zbog stava prema Alagicu, ali neka drugi o tome govore, da mi nebi jezik opet bio duzi od pameti. Imamo hvala bogu i na ovom forumu par boraca tog korpusa, nesto cini mi se ne dijele tvoj stav o svemu tome.
Drugi je problem sto oni kojima je tesko da se rastanu od nacionalisticke ideologije, nas koji istom nikad nismo ni bili optereceni automatski svrstavaju u komuniste! Ta shuplja je prolazila pocetkom devedestih i na zalost, prolazi i danas kod dobrog dijela podobro izludjenog stanovnistva!
Ama, ti i dalje nacionalisticka ovakva onakva. Muslimani su u Bosni od 1387-me. Tad Srba ni Srbije nije bilo ni na mapi (doduse ugasio Murat 1389-te). O KPJ, MBO, SDA, HDZ, SDS da ne pricam. Bili su Dobri Bosnjani, ali nisu bili Srbi niti Hrvati. Bili su Vlasi ali nisu bili Srbi. I ne trebas ti meni pricati o opterecenosti nikakvoj. Ja dobro znam da mi je familija Hrvatskog porijekla jer su bili knezovi Krbavski. Kasnije su se poturcili. I presli u Krajinu zivjeti. A, cijela regija je prevashodno bila Ilira Japoda, znas one Ilire koji su pradjedovi Albanski? Oni sto Bosni dadose ime Bosona. Sto su po Livnu, Duvnu, Glamocu dizali spomenike boginji Dijani. Oni sto su utemeljili Bogumilstvo kao vjeru. E, ti. Pa ih Rimljani u Dalmaciji prekrstise, a Hrvati Iranski kad dodjose prozvase ih Latinima. Od tih istih Latina su primili i vjeru, katolicku, a Iliri od njih, naciju, Hrvatsku. Od tad dva bratska plemena, Srba i Hrvata, tesko da se mogu, podnijeti. A, Srbi tesko da mogu podnijeti i ostatak Ilira tj. Albanaca. Znas sto? Nisu mehki ko Madjari da im uduplaju teritoriju bez kapi krvi. E, to je problem. Zato i zapuca Crni Gavrilo sa Latinluka Sarajevskih na prijestonasljednika. Znas Latinluke Sarajvske? Gdje su bili ducani bogatih trgovaca Dubrovcana i Dalmatinaca bili. To ti je velikoSrpsko hvala.
I jos nesto. Nemoj ti meni muda pod bubrege prodavati o neopterecenosti. Kod nas ga nema, da nije s necim preopterecen. Eto, emigrant si, skoro nasilu isjteran, ako ne 100% nasilno otjeran, daleko od rodne grude, tipkas svaki dan iz inostranstva dok ti djete sjedi pored tebe i meni pricas o neopterecenosti. Izdaji malo u park, ohani, prosetaj sa sinom svojim, natakrio si se na ljude ciji su ocevi otisli iz Sarajeva zbog SDA kadra, ti si nama nasao pricati o tome ko je SDA iz Sanskog Mosta. De, bogati, reci nam Sarajlijama, kako to fercera. Trebao si fino zaci u Sansko Kljucka sela, pa okupiti masu, pa odrecituj ove svoje postove. A, mozes i Gavrila povest, nek ti on drzi odstupnicu, kad krene marva rogata. Umjesto toga, ko onaj nick, na forumu si Atila Bic Boziji, "ostro i na prvu". Sto ti je krvio kad ti se kaze da su nas muslimane maltretirale komunjare? Gdje je bila Cazinska Buna? Sto su iseljavali Krajsnike po cijeloj Jugi poslje toga? Sto su ekonomskom supresijom tjerali ljude da su morali bjezati vani da rade? Koliki je broj Krajsnika koji je penziju zaradio u Sloveniji, Austriji, Njemackoj? Sto to? Nisu mogli od poljoprivrede maknut pedlja dok nije dosao Babo i otvorio Agrokomerc. Onda se malo, ko i naucilo zivjeti. Sto je to Krajina bila tuberanska regija? Mora da je standard zivota bio visok. Sto mog oca doktora nauka, nisu imali gdje zaposliti u Bihacu? Moju mater, magistra, isto tako. Nisu bili potrebi. Trebali su Srpski oficiri, avijaticari, oni isti sto su podzemni aerodrom na Udbini prokopali, Grabez napravili, pozenili Srpske snajke, neskolovane, dozivotno nezaposlene, karijeristikinje "zena oficira JNA" koje su oblacile najnoviju modu iz Trsa i Beca, dok je "oficir" vo'zo najbolje auto nadaleko, i zivjeo u trosobnom novom stanu, o necijem trosku. Da bi kreno rokati, po nama svima, svim onim sto smo kupovali 50 godina slusajuci pricu o "neprijatelju iz vana koji ceka i cuci u mraku". Ne pises. Ne pises kako si to govorio Srpsko-Hrvatski u Bosni 50 godina. Ne bi mi znao reci ko cmeknu druga Dzemala Bijedica, Tiletovu desnu ruku i zasto? Bice, da je jedini politicar u Jugi koji je poginuo u avionskoj nesreci. Znam. Nisi ti opterecen. A ni komunjara. Realan si. Zahvalice ti sin, za 20 godina.