Za novopridošle Sarajlije

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

jezim se na ovakve postove tipa 1sarajlija. :shock:
Hvala Bogu, pa ne poznajem ovu vrstu ljudi :oops:

Jebo te, sad Sarajevo ispade svojina ovakvih nacionalista, rasist, malogradjana...
addem

Post by addem »

Tema je jako glupa. :-? :-)
TareSA

#103 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by TareSA »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapažanja.

Dosad najpametniji post u historiji ovog foruma,super neki dan je bila rasprava kako prepoznati pravog sarajliju a ti si upravo na sve odgovorio onako kako valja,svaka ti dala.......... :P
TareSA

Post by TareSA »

Jos nesto ja bi rado stavio neku vrstu granice na ulazu u grad tako kad podju ovi kvazi-gradjani da udju zabraniti im,ili eventualno dati im vizu na nekoliko sati nek vide sta je seher ali ne moze se ostati napraviti malu svicarsku:)::) i ne dozvoliti da neko sa strane moze kupovati nekretnine ako nema bar fakultet zavrsen(znam naci ce "oni" nacin da i ovo zaobidju ali eto) :lol:
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

1sarajlija wrote:Ne javljam se, ali pratim razvoj situacije.

Mnogi su se našli pogođeni - neka su - možda se promijene, ali je nada mala.

Što se mog pedigrea tiče - oba roditelja su mi rođena u Sarajevu prije 2 svjetskog rata i nisu šljegli ni kao "oslobodioci" 1945 niti 1992 - 1995 i kasnije. Ustvari čak sa 1 strane potičem sa one famozne liste obitelji koje se nalaze među osnivačima Sarajeva iz deftera 15 stoljeća, a žive u vrhbosanskoj dolini još odranije. Ima nas i takvih - ali od novopridošlih se teško dolazi do izražaja. Sve to nije toliko važno za ovu priču - ali je meni vrlo važno, jer se standardi urbanog života i kulture ne uče i ne stječu preko noći.

Da, plaćam poreze i davanja KS u petoznamenkastim brojevima godišnje i mogu vam reći da mi je jako žao što to moram da činim. Plaćam administraciju koja se uglavnom sastoji od novopridošlih i koja ne radi u mome interesu - ali mi i to daje puno pravo da govorim o ovome gradu, jer sam jedan u dugom nizu njegovih sugraditelja i sufinancijera iz moje obitelji.

Mislim da novopridošle treba odgajati i preodgajati - a ako se opiru - ja ih obično ignoriram i bojkotiram kao ljude i pojave. Jako je važno da budu izloženi društvenoj i gopodarskoj izolaciji, jer onda moraju ili da se prilagode ili da idu. U tom smislu osuđujem djelovanje medija koji promoviraju primitivizam.

Grad čine ljudi - a pošto u našem gradu danas živi 80 % novopridošlih (sjetite se kada ste upoznali nekog Sarajliju ili Sarajku zadnji put ?) nije ni čudo da je spao na razinu selendre. Bit će bolje.

Ipak nije sve crno i brutalnost kapitalizma preodgaja novopridošle, jer je samo njihov manji dio kroz pljačku rata i poraća došao do novaca (naša bajna Avaz-Bosmal-golf klub "elita") - pa većina ili mora da ide ili da se na najnižoj razini uključuje u gospodarski život. Najkasnije tada shvaćaju ko su, što su i koliko vrijede. Zemlju grizu - ali zoger, metla, krpa, lopata, krampa i mistrija ne izlazi iz ruku - i to ako imaju sreće da ih neko hoće uzeti za ropsku radnu snagu :).

Svi novopridošli nisu isti. Neki su bili obogaćenje za naš grad - kao doseljenici iz raznih dijelova austrougarske imperije (nobelovac Vladimir Prelog), dok su drugi tek za nekoliko generacija prihvatili vrijednosti Sarajeva (seosko stanovništvo Bosne).

Moje je najdublje uvjerenje da se Južni Srbijanci i Crnogorci dojučer Turci poznatiji kao Sandžaklije uz Albance, državljane Turske i sl. teritorija sa Bliskog Istoka nikada neće moći integrirati u europsku potku Sarajeva i da će pri prvom značajnijem prevratu biti ciljna skupina za režim koji će htjeti stabilizirati grad (dugoročno gledano).

Za sve ostale (pa i jednoj manjoj mjeri za Hercegovce) postoji nada da će postati Sarajlije.

I za kraj: Baščaršija je nekad bila centar kulture - ali je pri posljednjem većem prevratu 1945 došlo do uništenja i razvlašćenja svih značajnijih obitelji koje su je činile - a na njihovo mjesto su došli Albanci i neki drugi elementi koji su od Baščaršije napravili ruglo. Otiđite u Svrzinu kuću da vidite razinu kulture Baščaršije.
Sta to bolan radis, zasto to radis, ogledaj se malo...
Ooo moderatore promjeni mu nik iz sarajlija u sarajlija_obrazovanje_kultura_nula !
Last edited by bosnjo_tz on 25/01/2006 13:03, edited 1 time in total.
bosnjo_tz

Post by bosnjo_tz »

1sarajlija wrote:Ne javljam se, ali pratim razvoj situacije.

Mnogi su se našli pogođeni - neka su - možda se promijene, ali je nada mala.

Što se mog pedigrea tiče - oba roditelja su mi rođena u Sarajevu prije 2 svjetskog rata i nisu šljegli ni kao "oslobodioci" 1945 niti 1992 - 1995 i kasnije. Ustvari čak sa 1 strane potičem sa one famozne liste obitelji koje se nalaze među osnivačima Sarajeva iz deftera 15 stoljeća, a žive u vrhbosanskoj dolini još odranije. Ima nas i takvih - ali od novopridošlih se teško dolazi do izražaja. Sve to nije toliko važno za ovu priču - ali je meni vrlo važno, jer se standardi urbanog života i kulture ne uče i ne stječu preko noći.

Da, plaćam poreze i davanja KS u petoznamenkastim brojevima godišnje i mogu vam reći da mi je jako žao što to moram da činim. Plaćam administraciju koja se uglavnom sastoji od novopridošlih i koja ne radi u mome interesu - ali mi i to daje puno pravo da govorim o ovome gradu, jer sam jedan u dugom nizu njegovih sugraditelja i sufinancijera iz moje obitelji.

Mislim da novopridošle treba odgajati i preodgajati - a ako se opiru - ja ih obično ignoriram i bojkotiram kao ljude i pojave. Jako je važno da budu izloženi društvenoj i gopodarskoj izolaciji, jer onda moraju ili da se prilagode ili da idu. U tom smislu osuđujem djelovanje medija koji promoviraju primitivizam.

Grad čine ljudi - a pošto u našem gradu danas živi 80 % novopridošlih (sjetite se kada ste upoznali nekog Sarajliju ili Sarajku zadnji put ?) nije ni čudo da je spao na razinu selendre. Bit će bolje.

Ipak nije sve crno i brutalnost kapitalizma preodgaja novopridošle, jer je samo njihov manji dio kroz pljačku rata i poraća došao do novaca (naša bajna Avaz-Bosmal-golf klub "elita") - pa većina ili mora da ide ili da se na najnižoj razini uključuje u gospodarski život. Najkasnije tada shvaćaju ko su, što su i koliko vrijede. Zemlju grizu - ali zoger, metla, krpa, lopata, krampa i mistrija ne izlazi iz ruku - i to ako imaju sreće da ih neko hoće uzeti za ropsku radnu snagu :).

Svi novopridošli nisu isti. Neki su bili obogaćenje za naš grad - kao doseljenici iz raznih dijelova austrougarske imperije (nobelovac Vladimir Prelog), dok su drugi tek za nekoliko generacija prihvatili vrijednosti Sarajeva (seosko stanovništvo Bosne).

Moje je najdublje uvjerenje da se Južni Srbijanci i Crnogorci dojučer Turci poznatiji kao Sandžaklije uz Albance, državljane Turske i sl. teritorija sa Bliskog Istoka nikada neće moći integrirati u europsku potku Sarajeva i da će pri prvom značajnijem prevratu biti ciljna skupina za režim koji će htjeti stabilizirati grad (dugoročno gledano).

Za sve ostale (pa i jednoj manjoj mjeri za Hercegovce) postoji nada da će postati Sarajlije.

I za kraj: Baščaršija je nekad bila centar kulture - ali je pri posljednjem većem prevratu 1945 došlo do uništenja i razvlašćenja svih značajnijih obitelji koje su je činile - a na njihovo mjesto su došli Albanci i neki drugi elementi koji su od Baščaršije napravili ruglo. Otiđite u Svrzinu kuću da vidite razinu kulture Baščaršije.
Sta to bolan radis, zasto to radis, ogledaj se malo...
Ooo moderatore promjeni mu nik iz sarajlija u sarajlija_obrazovanje_kultura_nula !
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:56, edited 3 times in total.
Prenj

Post by Prenj »

UBL wrote: Aaa, pa u tom zecu lezi grm?! :-D :D
Pa sto ne rece da su primitivni muslimani krivi za sve?? Pa nije ni cudo onda da jedna prava Francuskinja s pedigreom, intelektualna gromada Sofia Loren kaze da muslimani stoka i da vrse nuzdu u svojim bogomoljama!
Znam, skrecem s (glupe) teme, ali od kada je Sofija Loren Francuskinja?
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:56, edited 1 time in total.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

UBL wrote: Ups, jebiga zajebo sam se, nisam joj uguglo biografiju :-D :D
Ne znam gdje je rodjena, ali Italijani se dice njome, a da je ovo govorila o muslimanima je istina.
:-) :-) :-)
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:56, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

UBL wrote:
Prenj wrote:
Pa sto ne rece da su primitivni muslimani krivi za sve?? Pa nije ni cudo onda da jedna prava Francuskinja s pedigreom, intelektualna gromada Sofia Loren kaze da muslimani stoka i da vrse nuzdu u svojim bogomoljama!
Znam, skrecem s teme, ali od kada je Sofija Loren Francuskinja?
Ups, jebiga zajebo sam se, nisam joj uguglo biografiju :-D :D al eno ispravio sam.
Nisam znao gdje je rodjena, ali Italijani se dice njome, a da je ovo govorila o muslimanima, to sam procitao negdje.
Ipak, nisam ja stara skola, nisam gledao njene filmove.
Popravljaj jos malo.
Dok je Sofija oduvijek bila u posjedu znacajnih gromada i napred i nazad, ona se nikad nije racunala kao intelektualna gromada, ni u rodnoj Italiji, a bogami ni u Francuskoj.
cosmopolit

Post by cosmopolit »

ja otkacenih budala :zzzz:
rumenko

Post by rumenko »

jos ce reci da je Pregori Spek spanac.......nego eto hajde 1sarajlija ne zna satrovacki...mada bi mor'o...onda imam drugo pitanje za 1sarajlija...da bi provjerili jeli covjek stvarno sarajlija il' je SA vidio na razglednici....pitanje glasi...

Koja dva (od 4 navedena) sarajevska naselja datiraju iz perioda prelaza mlađeg kamenog doba u bronzano doba -II milenijum p.n.e ?

a.Dzidzikovac
b.Soukbunar
c.Vratnik
d.Debelo Brdo

ps
Mozes koristiti digitron.
forUMASH

Post by forUMASH »

Dobrinja? :D
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:57, edited 1 time in total.
Prenj

Post by Prenj »

rumenko wrote:jos ce reci da je Pregori Spek spanac.......nego eto hajde 1sarajlija ne zna satrovacki...mada bi mor'o...onda imam drugo pitanje za 1sarajlija...da bi provjerili jeli covjek stvarno sarajlija il' je SA vidio na razglednici....pitanje glasi...

Koja dva (od 4 navedena) sarajevska naselja datiraju iz perioda prelaza mlađeg kamenog doba u bronzano doba -II milenijum p.n.e ?

a.Dzidzikovac
b.Soukbunar
c.Vratnik
d.Debelo Brdo

ps
Mozes koristiti digitron.
Naselje?
Zar u misterioznom naselju iko danas zivi?
rumenko

Post by rumenko »

vjerovao ili ne ....zivi raja jos
Bumbar

Post by Bumbar »

dze si lija zbolo te june :P :P :P ,

eto me anamo sredinom drugog mjeseca, pa moremo ogranizovat neki glamuzorni gou aut shiz anamo gdje imtemzivna kurcilacija ljudi. Oni vansemirac alek je isto reko da bi zeljeo s nama mada sam ja skeptisan. Eto lija imash podzrav ovdalen[/quote]

hahahaha...oplahah...
rumenko

Post by rumenko »

bumbar odlican text...mada sam skeptisan da li bi prof.Karaklaic prihvatio rijec...ovdalen..ta rijec je sve manje u upotrebi a osim toga mislim da je stranog porijekla...u ovom slucaju radije bih koristio nasu rijec koju svakodnevno cujemo na svakom koraku....ovdukana
Bumbar

Post by Bumbar »

rumenko wrote:bumbar odlican text...mada sam skeptisan da li bi prof.Karaklaic prihvatio rijec...ovdalen..ta rijec je sve manje u upotrebi a osim toga mislim da je stranog porijekla...u ovom slucaju radije bih koristio nasu rijec koju svakodnevno cujemo na svakom koraku....ovdukana
hahaha...sam citirala Saian-a...ali u brzini kopirala.

ja nisam cula ovdukana nikada...
mamica papucarka

Post by mamica papucarka »

Iliji se sigurno neko uvalio u stan :lol:
Bumbar

#123 Re: Za novopridošle Sarajlije

Post by Bumbar »

1sarajlija wrote:Već je dosta toga rečeno - ali nikad nije zgoreg sumirati razmišljanja drugih.

Ukratko: Nismo mi protiv pridošlica u Sarajevu, naprotiv, ali pod uvjetom da ti ljudi prihvate vrijednosti Sarajeva i urbanog življenja.

Neka pravila:

1. Obucite se pristojno i decentno - kao normalni ljudi bez narodnjačkih detalja (Jelena Karleuša, Šemsa i Koke nisu modni uzori)

2. Pokušajte naučiti naš akcenat (zaboravite friiiiiiiiiiiiizer i proooooooooooooogram izgovor)

3. Poštujte druge i pozdravljate se na bosanski način i na maternjem jeziku (dobro jutro, dan i večer) bez povišenog tona sa livada i čobanske komunikacije - svi čujemo dobro

4. Kupajte se barem 1 dnevno - kod nas se ljudi ne pale (posebno cure NE!) na smrad znoja.

5. Nemojte bojati kosu i praviti narodnjačke ili neke čudne frizure i ne nastojte biti nešto što niste

6. Ponašajte se u skladu sa vašim obrazovnim i materijalnim statusom i ako imate osnovnu školu ili zanat ne glumite doktore i profesore i ne pričajte o stvarima u koje se ne razumijete jer ste nam smiješni. Budite veliki koliko i vaše znanje i školska sprema - koji su vrlo mali.

7. Ne pokušavajte da mijenjate okolinu da biste je prilagodili svojim seoskim standardima i nipošto ne namećite svoje moralne i političke ideje nama Sarajlijama i ne glumite vjerske i političke turbopatriote - prokuženi ste.

Ako se nemožete pridržavati barem ovih pravila - MOLIMO vas ne dolazite u Sarajevo.

Molim ostale da dodaju svoja zapažanja.
Osjecam se na neki naci prozvanom s obzirom da sam u Sarajevo doselila 2004 godine radi fakulteta.

1. Ne samo da se ne obukla kao Karleusu i ostale nazovi "umjetnice" nego ih i ne slusam.

2. Apsolutno ne vidim sta fali mom akcentu

3. Pozdravljala od malih nogu...s tim da izrazim postovanje starijim osobama za koje znam da su religiozne i da pozdravljaju sa selam, mehraba i etc.

4. Tusiranje nakon ustajanja a prije posla, tusiranje nakon posla, tusiranje prije izlaska.

5. hmh...znaci sarajlije ne farbaju kosu nikako??? a btw.nisam ni ofarbana

6. Uvijek sam se u razgovoru drzala onog sto znam...dakle nikad iznad svog obrazovanja ili posla kojim se bavim...ok, tu i tamo se pametovanje omakne :D :lol: 8-)

7. Seljackim standardima??? Necu da se udostojim da odgovorim na ovo...

Ja volim Sarajevo...volim Bascarsiju...volim kako je okiceno za praznike...volim raju koja je odavde...obicaje... ono sto ne volim jesu ljudi kao ti...koji ponizavaju svoj grad i sve sarajlije postirajuci "pravila" za nas pridoslice. Ja se slazem da se ponasanje mora modifikovati kada dodjes u grad ali nemoj pretpostavljati da su sve pridoslice sa vrha brda sisle.
novalic

Post by novalic »

Prenj wrote:
Znam, skrecem s (glupe) teme, ali od kada je Sofija Loren Francuskinja?
mislio je na onu.. ba. pristalicu Le Pena.. brigitte bardot...
novalic

Post by novalic »

Prenj wrote:
UBL wrote:
Prenj wrote: Znam, skrecem s teme, ali od kada je Sofija Loren Francuskinja?
Ups, jebiga zajebo sam se, nisam joj uguglo biografiju :-D :D al eno ispravio sam.
Nisam znao gdje je rodjena, ali Italijani se dice njome, a da je ovo govorila o muslimanima, to sam procitao negdje.
Ipak, nisam ja stara skola, nisam gledao njene filmove.
eh, tu se vec en bih slozila s tobom.. jedino sto se ovaj zaletio.. ne radi se o sofiji loren koja je politicki ipak vise lijevo okrenuta...

Popravljaj jos malo.
Dok je Sofija oduvijek bila u posjedu znacajnih gromada i napred i nazad, ona se nikad nije racunala kao intelektualna gromada, ni u rodnoj Italiji, a bogami ni u Francuskoj.
Post Reply