Ja sam produkt ovog i ovakvog društva !!?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
patrius

Post by patrius »

uvjek dobar gost wrote:Tamo gdje se za silovanje djevojčice sa blagim poremećajem u razvoju dobije godinu dana robije, gdje je lakše dilati biti makro il jednostavno hapati nego svaki dan ići na posao, tamo gdje nekako ne vidim pravdu, a još manje istinu, tamo gdje se svakodnevno iskapaju nove masovne grobnice, tamo gdje svi kažu j.ga tako je i ništa se tu ne može. Tamo gdje cvjeta divlja i pespravna gradnja, gdje se gomila smeće i razbacuje se svuda, tamo gdje radnici štjakuju glađu, tamo gdje su silovane žene, tamo gdje su bili logori,gdje je bio genocid, tamo gdje se napadaju povratnici, gdje se legalno krade, ma tamo gdje po cesti hodaju ratni zločinci. Gdje je oko 25% nepismenih, 3%visoko obrazovanih, 40% nezaposlenih, 25% oko praga siromaštva, 10% ispod granice siromaštva.......

Tamo gdje ima SFF, gdje se snimaju dobri filmovi, tamo gdje krade J. Pušina i njegov gang, jest tamo gdje Zemaljski Muzej ne radi 9. mjeseci, tamo odakle su tri nobelovca, tamo gdje žive dobri inovatori, odakle su junaci-reprezentativci u sjedećoj odbojci, ma ja tamo gdje je snimana TLN, odakle su Indexi, "dugme", "pušenje, jabuka , štampa", ma ja otamo je i Halid B., ma jest tamo je zemlja lijepa, priroda predivna, rijeke još uvijek su čiste, ima more, planina ima....

E ja sam odatle, u Sarajevu sam se rodio, bio sam u Travniku, Doboju, Jajicu, Bihaću, Međeđi, Foči, Višegradu, u Rudom sam bio, Banjoj Luci, Mostaru, Bugojnu, Neumu, bio na Buni, Uni, Neretvi, Drini, Vrbasu skijao na Jahorini, Bjelašnici, Vlašiću....Livnu, Trebinju, Gradačcu, Tuzli, Vakufima, Stocu....

Kupao se na divnim jezerima... jeo fine ćevape, burek, dolme svakakve, šiš ćevap, japrak... ma svašta nešto, zaslađivao baklavom, rolatom, tufahijom ,kadaifom, ružicama, žitom..... pio i rakije i vina..... ma pušio i zelenilo... svašta nešto....

Jest ja tu živim .. i od kad je prošla agresija na zemlju moju i otkad je potpisan onaj Deyton... ja kontam ... ma mora bolje biti.. pa ne može vazda vako, al haj dobro je ne puca se više i nekako bar na oko sve je normala.... eee prođe od tad mnogo godina al ništa nije normala, samo se fakat ne puca al zato smo manje malo bliski, il rečeno bolje puca se povremeno i vazda najebu ljudi ni krivi ni dužni, oni ,koji bi danas trebali ,da je one gore navedene pravde i istine hodali uzdignute glave, a ne kao danas savijenih leđa.

U ovoj mojoj današnjoj zemlji ko god je loše prošao u ratu danas mu nije jasno od čega preživljava, svi ti ljudi danas su na marginama, nema ih oko nas sklonjeni su negdje da ne bi pričali svoje priče nama, svi ti nekadašnji logoraši, porodice poginulih vojnika Ar RBiH... danas preživljavaju dan za dan il mjesec za mjesec u mojoj zemlji. Za to vrijeme političari puštaju podbratke i već odavno mi ide na živce, svi kradu i varaju, ljudi ljudima vire iz guzica, polupismeni i neobrazovani kradu preduzeća i nas, sve ide nizbrdo.
Aparthejd je ukorjenjen u školstvu, policiji, ma u samom sistemu obrazovanja što je najgore, sport nam smrdi, u stvari ne zna se odakle od glave il repa al smrdi, mediji su kupljeni i talasaju kako njima odgovara, ne njima već onima koji pare uzimaju na bjelom roblju, narkoticima, kriminalu svih vrsta.

Ti ljudi kreiraju javno mišljenje, stvaraju strah i svako malo se pali, razbija, potpaljuje, šara i šta sve ne radi.... al nema veze imamo velike piljare, kvazi jet set, pomodarstvo, skupa auta , skupe djevojke i momke, pjevaljke, menadžere, voditeljice, piljare, čevabdžije i burekdžije... crvene tepihe, novinare skupe.....

...... ali ja se sve okrećem i gledam al istinu i pravdu ne vidim na mapi.... jer vidim i more ljudi koji nemaju za germe koi žive ,a sami kažu više bi volili da su i njih ono nekad ubili il da su poginuli kad nogu su izgubili, oko, ruku, sluh, brata, majku ... e tu ja živim i ne znam kako ljudi sve to ne vide, ne znam šta čekaju, što ih više puštaju da nam siluju zemlju, a nas ubijaju.... 5000... ljudi je oduzelo sebi život u cijeloj BiH, a oni se debljaju i debljaju, a mi šupljiramo i šupljiramo..... do kad.... dok se svi ne odselimo ili šta već kontamo dok se pravimo da je sve ok...

Nisam smio uključiti u sve ovo izbore, simbole RS-a, Dodika, Silajdžiće, Lagumdžiju i sve ostale pripadnike ganga političari i ganga intelektualaca koji za svo to vrijema kao predaju, objavljuju članke kojekuda i prave se da sve ide svojim tempom jer zaboga bio je krvav rat... ne bih ni o vjerskim vođama smio divaniti jer neću da vrijeđam nikoga, svi smo mi sad u ovom vremenu podjednako krivi sami sebi jer nam je parola ne talasaj, nemam vremena, mene to ne zanima, nije to moja stvar..... e to nas je sad već gospodo dovelo doovde jer da se nas i pitalo vjerovatno ne bi bilo agesora, rata, odbrane samim tim i svega onog ružnog skupa....

Garant bi radili skoro svi, vozali nove golfove, zajebavali Čehe na moru, skijali il šta već radili, a ne ko danas pravili se da nam je kao dobro ispijajući more kafa jer se naravno ugledamo na gore od sebe.... i nećemo sami sebi da priznamo neke stvari....

Živili i nagradno pitanje za kraj... na šta se misli kad se kaže... "jesu li se mrkale..." a to pitanje možete čuti u stočarskim krajevima I. Bosne, a i inače danas na ulicama naših i vaših gradova.........

Vrijeme je da se krene !!!
Tonight we strike,there's thunder in the sky.together we'll fight,some of us will die,but always remember that we made a stand,and many will die by our hands...Na oruzje,narode,nema nam druge!!!Smrt fasizmu,primitivizmu,kriminalizmu!!!
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Joj ljudi, jučer bih na tehničkom pregledu automobila meni najdražeg, sve skupa sam platio 500km..........

Kad sam pročitao gdje idu ti novci koje sam ja uplatio ufatila me tuga neka.... ejjj ... kao za vode, za ceste, za ekologiju, za ovo za ono, sinu od Muniba U., sestriću Haisa S... i ko zna kome i koliko novaca, a kad pogledam te vode te ceste ma sve to za šta sam ja dao novac....

I koliko oni samo dnevno ukradu para na tim registracijama..... to nije fakat normalno, a mi i dalje calenzi naš novac iako znamo da nas kradu....

patrius

Post by patrius »

Nismo mi nikakav produkt,mi smo (ne)zeljena,ali svakako tuzna i zalosna posljedica ovog drustva.Logicna,dakako.
uvjek dobar gost

Istina je to, posljedica il nus pojava... nečega što bi se društvo zvati trebalo.... produkt je takav il posljedica odnosno nus pojava je takva kakvo je i društvo kojeg nema.

Ja jesam dijelom kriv za situaciju u kojoj se nalazim, valjam neku polu šuplju, čekam da neko umjesto mene uradi neke stvari, jedina pozitivna stvar jeste da sam se prestao furati da je sve u redu.

Da je ovo u čemu životarim nešto normalno... ja sam skontao, dokučio da nije normalno....
Da jeste ljudi bi bili drugačiji, imali bi sluha za mnoge stvari, bili bi nekako duševniji i ne bi prali savjest davajući proscima na cesti po markicu dnevno.
Više bi obraćali pažnju na stvarne žrtve u vremenu zla, više bi gledali komšije, ne bi svodili sve na banalne i površinske stvari, ne bi samo valjali šupljake i čekali da neko umjesto njih učini nešto..... bar za djecu svoju ako za sebe nećee...

Ja hoću da kažem da je nas sve uobličio sistem kojeg u stvari nema, svi smo postali uskogrudi i puni predrasuda o nekim kao njihovim, dok imamo razumijevanja za neke kao naše koji nas u principu kradu i varaju, a mi smo se na sve navikli ... i sad ... šta sad kad navikli smo da životarimo umjesto da živimo, navikli su nas da je ovo stanje kao normalno......

Što je to tako.,.... tako je jer su na svim rukovodećim pozicijama i svuda neobrazovani ljudi koji se mogu snaći jedino u kaosu, njima sistem ne paše jer tad njih ne bi bilo tu, sve su svalili na građane koji plaćaju ceh njihove gluposti..... pitanje je ko će izdržati više, ovi što se debljaju il ovi što mršaju, u oba slučaja doći će do pucanja.... prvi će puknuti jer im nema više gdje stati, a i drugi isto tako.....

uvjek dobar gost

... Sinoć pogledah film Orlovi rano lete... nekoko dok gledao sam isti... neka me sjeta obuzela i u isto vrijeme neka dobrila jer sjetio sam se koliko sam bezbrižan bio kad gledao sam taj film prvi put i kad sam ono nekad čitao samo djelo Branka Ćopića...

Istina je u djetinstvu, Ćopić mi je bio omiljeni pisac, mislim da sam pročitao većinu njegovih dijela. To je bio taj neki pionirski dio mog života, jest da je kratko trajalo i znamo šta se desilo poslije, ali ipak meni je nekako drago što me zakačilo to pionirsko doba. Neću nikad zaboraviti taj period života jer znam da sam tad bio pravo bezbrižan, a gledam danas djecu oko sebe..... jest da je sad vrijeme PS", PSP-a ,X box-a, kompjutera, interneta i čega sve ne..., ali nema klikera, sličica, trule kobile, kadije, limuna i narandže, nema belajisanja samo zbog belajisanja jer danas je kapitalizam nema onih usmenih ukora odmah te kao tuže i seru gluposti....

Nekao i sad se naježih i sigurno je da ću dobro čuvati pomenuti film, da ako ikad budem imao djecu, hoću da ga i ta djeca pogledaju.... jer meni je značio mnogo , uz njega bih pomenuo i film magareće godine, no njega još nisam našao na DVD-u... i razlika je među njima što se uz "orlove " naježim, a uz "magareće godine" mi loše bude jer me podsjeti na neko doba pred sami rat odnosno agresiju..... , a to mi ne godi....

Vrijeme je da se krene !!!!
uvjek dobar gost

Slušam Sefera, u stvari gledam "ga".... prije toga sam prelistao "bosnu, dane i start"... onih famoznih 60 minuta sam prestao da gledam jer mi je doktor zabranio.... dnevnu štampu sam isto tako prestao da čitam il pratim... nekako i dnevnike sam prestao gledati ima jedno dvije hefte.. isto toliko sam bio odsutan i sa svih foruma... i u Sarajevu nisam bio jedno devet dana.....

Stvarno sam zbunjen pod pritiskom silnih negativnih informacija, silnih negativaca po dnevnicima u naslovnicama, svi ti vampiri i monstrumi su me natjerali na apstinenciju..... isti oni vampiri kojima mediji i dalje daju prime time termin u svim medijima....

Sve to mi je dobro došlo, neko sam se isključio, jesam pušio sam i nekako mozak mi je bio na paši... no jel to rješenje, jel to način da živim ovdje , a da koliko toliko ostanem prav - zdrav.....

Zar ja fakat moram ostati van bilo kakvih informacija i zbivanja da bi kao bio nasmijan.... bar privremeno, bar prividno.....to kažem jer sam dosta putovao po BiH i pričao sa ljudima, jest sa ljudima koji ne nose moderne naočale za sunce i koji nemaju mobitele one vrijedne i stvari tome slične... pričao sam sa onim ljudima iz naroda , istim onim koji danas za germe nemaju, a jučer su bili protjerani il su bili u logoru ili su na bilo koji način nagrabusili tokom protekle agresije na BiH....

Sve te ljudske priče su me opet natjerale da progledam i vidim veliku količinu nepravde koja me okružuje dok gledam ove gradske šminkere koji me pravo nervirajuuuu.....

Vrijeme je da se krene !!!!!
uvjek dobar gost

Radim do pet, nekad do šest il sedam čak, naravno prekovremeno se ne plaća, odmora i nemam baš u stvari imam ali kad imam vremena da iskoristim isti. Trenutno radim ali ugovor mi važi još jedno pola godine, poslije ko zna. Pored toga svega ima sreću jer šef mi je cool, šefica isto tako, mlađi su i imamo sjajan odnos, no ja nekao se zadovoljavam platom jer sam živim, a kad budem htio da se kućim i da planiram definitivno ću morati ganjati još jedan posao, jer novac koji mi u koverti dođe ne može mi biti. Gdje je lijepo radno vrijeme do tri, gdje je stan što mi firma daje, gdje je zimnica preko sindikata, gdje je sindikat koji brani moja prava....?

Tek tad ne znam šta ću i kako ću jer i ovaj tempo me lomi....

Mene mogu šaltati i raditi mi šta hoćee jer nema niko iza mene... moj otac je dobio posao u jednoj firmi u kojoj i sad radi , istoj onoj firmi koja mu je stan dala... u toj firmi i danas radi.... a šta ja da kažem kad me lupa kapitalizam najgori onaj....

Nekako ufati me jeza kad cifre saberem u glavi koje mi trebaju za stan i sve u njemu, nekako kao da suza mi krene kad skontam da raditi za sve to moram bar 75. godina, a sad imam jednu godinu i šest mjeseci radnog staža...a star sam 29. godina. eeeee al nema veze mlad sam imam i leđa da riljam....

A kad vidim ove neke što dilaju i rade sve i svašta a ja ustajem svako jutro i gibam na posao... mislim nisam sam ali nekao mi je fakat crnjak...

chinese_water

Post by chinese_water »

uvjek dobar gost wrote:
A gdje ces kolega? :D
senada

Post by senada »

uvjek dobar gost wrote:(...)
A kad vidim ove neke što dilaju (...)
Ti koje vidimo kako dilaju maciji su kasalj prema strancima i nevladinim sektorom koji podupiru i pokrivaju nase "jadne i nemocne autoritete", dilere sabura, magli, ubleha, prevara, strahova, posebno od RS-a i Dodika koji nije kriv za ekonomsku propast Federacije, niti za siromastvo naroda u federaciji, nije kriv za poresku politiku kojom se pokrivaju lezihljebovici i ini "filozofi" niti pljacka ni njihov ni svoj entitet.Krivi su nasi koji su od nas udaljeni svjetlosnu godinu, osim pred izbore, kada se spuste da nam izdilaju svoje otrcane prljave lazi.

Vrijeme je jednom za uvijek okrenuti ledja vladajucim oligarhijama barem onako i na nacin kako su to oni cinili nama svih ovih proteklih godina!

Vrijeme je za kraj svih nadanja i kraj svake price sa njima i o njima!
senada

Post by senada »

uvjek dobar gost wrote: Vrijeme je da se krene !!!
Vrijeme je da sa nase zemlje ispratimo sve "humanitarce" i "dusebrizne" strance a ovi kojima bi mi kao pa trebali nesto pokazati i dokazati sami ce popadati!
australka

Post by australka »

uvjek dobar gost wrote:Joj ljudi, jučer bih na tehničkom pregledu automobila meni najdražeg, sve skupa sam platio 500km..........

Kad sam pročitao gdje idu ti novci koje sam ja uplatio ufatila me tuga neka.... ejjj ... kao za vode, za ceste, za ekologiju, za ovo za ono, sinu od Muniba U., sestriću Haisa S... i ko zna kome i koliko novaca, a kad pogledam te vode te ceste ma sve to za šta sam ja dao novac....

I koliko oni samo dnevno ukradu para na tim registracijama..... to nije fakat normalno, a mi i dalje calenzi naš novac iako znamo da nas kradu....

Kreni vec jednom i skupi svoje istomisljenike!

Nema smisla ovako kukati i nista ne ciniti. Nadji druzicu istomisljenicu i move on!!
Bila sam vani i mogu ti reci da je vani sve samo ne ruzicasto za nas dotepence.
Ali je najgore kad je covjek sam. i ja se slazem da treba promijenti stvari kod kuce, ne razmisljati o odlasku van. Ja bila i pokajala se.
Ako svi stalno razmilsjaju o nekom bjezanju nikad srece i mira na ovim prostorima jer su prihvatili sve kao usud. Povijest se ne mora ponavljati!
Ja se slazem sa tobom u svemu i nisi lud nego normalan, probaj naci ekipu u svojoj sredini koja je normalna ko i ti
sarajevo je bilo prije rata ja se sjecam najljepse mjesto na svijetu, ljudi bolji nego igdje. Bila sam ponovno prosle godine i sve je drukcije. Sama sam osjetila tu nelagodu i tezinu u zraku, htjela sam otici sto prije.
To ne mora tako ostati :sad:
Trebat ce vremena da rane zacijele, ali truli zapad i vladavina novca nastoji uciniti svoje. Ne daj se!
Sve je tvojoj glavi i glavama drugih! kako si zamislis tako ce ti i biti.
Pasivnost je losa osobina, i uvijek ce to netko drugi iskoristiti da napravi sebi dobro pa makar tisuce poginule.

Ne daj se depresiji, zaljubi se ponvno i kreni u akciju!1 da ucinis zivot boljim i sebi i svojoj djeci i to tamo gdje pripadas , gdje ti je kuca.
Jos si mlad imas vremena.
Najgore je sto covjek moze napraviti jest pomirit se sa sudbinom ako mu ona ne odgovara. Djeca tu nece pomoc, mozda ces samo na njih i prenijet svoje frustracije i ona ce se koprcat u ovom drustvu kako je.
Djeca te i vezu jer tada nemas vise slobodu da radis sto hoces, ako zaglavis ona ce ispastati.
Bori se za promjenu i ti i drugi koji razmisljau kao ti.

Bez brige ima nas jos, i to ne tako malo kako se cini!

Pozdrav
uvjek dobar gost

australka wrote:
uvjek dobar gost wrote:Joj ljudi, jučer bih na tehničkom pregledu automobila meni najdražeg, sve skupa sam platio 500km..........

Kreni vec jednom i skupi svoje istomisljenike!

Nema smisla ovako kukati i nista ne ciniti. Nadji druzicu istomisljenicu i move on!!
Bila sam vani i mogu ti reci da je vani sve samo ne ruzicasto za nas dotepence.
Ali je najgore kad je covjek sam. i ja se slazem da treba promijenti stvari kod kuce, ne razmisljati o odlasku van. Ja bila i pokajala se.
Ako svi stalno razmilsjaju o nekom bjezanju nikad srece i mira na ovim prostorima jer su prihvatili sve kao usud. Povijest se ne mora ponavljati!
Ja se slazem sa tobom u svemu i nisi lud nego normalan, probaj naci ekipu u svojoj sredini koja je normalna ko i ti
sarajevo je bilo prije rata ja se sjecam najljepse mjesto na svijetu, ljudi bolji nego igdje. Bila sam ponovno prosle godine i sve je drukcije. Sama sam osjetila tu nelagodu i tezinu u zraku, htjela sam otici sto prije.
To ne mora tako ostati :sad:
Trebat ce vremena da rane zacijele, ali truli zapad i vladavina novca nastoji uciniti svoje. Ne daj se!
Sve je tvojoj glavi i glavama drugih! kako si zamislis tako ce ti i biti.
Pasivnost je losa osobina, i uvijek ce to netko drugi iskoristiti da napravi sebi dobro pa makar tisuce poginule.

Ne daj se depresiji, zaljubi se ponvno i kreni u akciju!1 da ucinis zivot boljim i sebi i svojoj djeci i to tamo gdje pripadas , gdje ti je kuca.
Jos si mlad imas vremena.
Najgore je sto covjek moze napraviti jest pomirit se sa sudbinom ako mu ona ne odgovara. Djeca tu nece pomoc, mozda ces samo na njih i prenijet svoje frustracije i ona ce se koprcat u ovom drustvu kako je.
Djeca te i vezu jer tada nemas vise slobodu da radis sto hoces, ako zaglavis ona ce ispastati.
Bori se za promjenu i ti i drugi koji razmisljau kao ti.

Bez brige ima nas jos, i to ne tako malo kako se cini!

Pozdrav

Hvala na svemu....
Krenuo sam ja već to negdje sa jednom malom skupinom istomišljenika.... no kad bi nas ljudi negdje vidjeli nasmijali bi se... pitanje je vrijedi li se i žrtvovati ili podnositi ličnu žrtvu za nekog ko 15. godina glasa za iste i podnosi isto....

Što se tiče zaljubljivanja izgleda da sam na dobrom putu.... banaliziram malo no... sa vremena na vrijeme me neka zima uhvati kad se oko sebe okrenem i vidim jednu masu nezainteresovanih, masu ljudi koji su natjerani da razmišljaju kako preživjeti... al valjda smo tako nešto i zaslužili...

Mislim nije meni želja bila da kukam i zvučim kao sinja kukavica, već želim da se ljudi malo zapitaju šta u tridesetim, gdje kako a bez ijedne godine radnog staža, bez mogućnosti i opcija, a svi skupa prisiljeni da gutaju i žvaču dok probleme kratkoročno rješavaju uz rakijicu ili joint jedan il dva...

australka

Post by australka »

Jest , nisi jedini u tridesetim bez radnog staza. Stvari se mijenjaju i promijenit ce se dok dodjes u penziju. hej pa to je za 20 god!!
tada ce i Bosna vec biti u evropskoj uniji, a imat cete penzije ko Svabe!
Samo se nemoj brinuti i previse razmislajti o tim stvarima!

Budi veseo i opusten siri dobre vibracije oko sebe i onda ces vidjeti da ce ti ljudi to uzvratiti i sami se poceti osjecati bolje. I tako to ide ko lancana reakcija samo je treba poceti. Cisti zakoni fizike i metafizike.
I ostavi se droga u vecim kolicinima jer pomaze momentalno ali na dugi rok te za.... jos vise - kod vecine ljudi samo potencira one negativne osjecaje koje vec nose u sebi.
Odi u
brda , u prirodu, dodji u HR na more, povedi dobro drustvo, zezajte se! Bavi se sportom, sto te veseli, plesi, pjevaj ,sviraj sta god.

Previse mi je poznata tvoja prica, nisi jedini vjeruj mi. Ali ne daj se!!!
uvjek dobar gost

australka wrote:Jest , nisi jedini u tridesetim bez radnog staza. Stvari se mijenjaju i promijenit ce se dok dodjes u penziju. hej pa to je za 20 god!!
tada ce i Bosna vec biti u evropskoj uniji, a imat cete penzije ko Svabe!
Samo se nemoj brinuti i previse razmislajti o tim stvarima!

Budi veseo i opusten siri dobre vibracije oko sebe i onda ces vidjeti da ce ti ljudi to uzvratiti i sami se poceti osjecati bolje. I tako to ide ko lancana reakcija samo je treba poceti. Cisti zakoni fizike i metafizike.
I ostavi se droga u vecim kolicinima jer pomaze momentalno ali na dugi rok te za.... jos vise - kod vecine ljudi samo potencira one negativne osjecaje koje vec nose u sebi.
Odi u
brda , u prirodu, dodji u HR na more, povedi dobro drustvo, zezajte se! Bavi se sportom, sto te veseli, plesi, pjevaj ,sviraj sta god.

Previse mi je poznata tvoja prica, nisi jedini vjeruj mi. Ali ne daj se!!!
Slažem se sa svim čak većinu stvari i praktikujem, no većini koja to sebi ne može priuštiti želim da predočim neke stvari na drugi način.... ako je do mene ... meni je super, sam živim, imam posao, auto ,finu curu... i šta sve ne..... no većina je u gabuli a neće sebi da prizna...

Ima jedan fin grafit kod stadiona Grbavica...

" 4.5 miliona ljudi ima sreću da živi u Bosni i Hercegovini..., a ovi drugi imaju sve ostalo...."

amrino

Post by amrino »

sorry ako cu biti malo...nemam pojma, al ne zamjeri
taman se nafuram kako mi je dobro i onda procitam nesto ovako i sjebem se al ono totalno.
Ne razumijem sta ti ocekujes od ove drzave? Da ti da sta?
Svi kukaju a samo izadji u grad bilo koji radni dan i imat ces sta vidjet. Svi s kafe na kafu, s guza na guz a sve se nema para...
Ja nemam vremena razmisljati o tome jer radim na poslu pa kad dodjem kuci onda opet radim jer valja usisat, prasinu obrisat...a hodati po kafama citav dan- to sebi ne mogu i necu priustiti...placati za proljevusu 2 km a u granapu kupis sebi za te pare 20 litara kafe...mozda su mi glupi primjeri ali ono sto hocu da kazem je : pokrij se koliki ti je jorgan...
oni koji budu od ove zemlje ocekivali "nesto" vazda ce biti u depresiji..hajmo jebo te malo poceti gledati vedriju stranu zivota, pa nije sve tako crno.
Ja sam u tezoj depresiji bila kad god sam otisla "vani"- jer si tamo ko insan nevidljiv. neka meni mojih bosanaca pa nek su i najveci lopovi i najgluplji ljudi na svijetu..a te tvoje kategorije ljudi s kojima se ti identifikujes nisu mi jasne nikako. Haj probaj malo da ljude gledas po kriterijima kao sto su dobrota, postenje, iskrenost, moralnost a ne da ih trpas u kojekakve grupe i grupice na osnovu toga kakvu muziku slusaju i kako se oblace, jesu li seljaci, narodnjaci, alternativci ili toboze intelektualci...i vidjet ces da ti cak i neko ko slusa narodnjake moze biti najbolji prijatelj...jer svugdje na svijetu ti je isto...ljudi su gusto posijani a samo su rijetki nikli...
sretno
australka

Post by australka »

Dobro da si zabrinut za druge. Ako je tebi dobro to je vec pola puta. Ne razmisljaj previse nego djeluj, mozda i da otvoris blog, ovakve misli se samo nizu jedna za drugom, bez previse povratnih informacija.

Eto , svako dobro i zelim ti uspjeh! 8)
patrius

Post by patrius »

amrino wrote:sorry ako cu biti malo...nemam pojma, al ne zamjeri
taman se nafuram kako mi je dobro i onda procitam nesto ovako i sjebem se al ono totalno.
Svi kukaju a samo izadji u grad bilo koji radni dan i imat ces sta vidjet. Svi s kafe na kafu, s guza na guz a sve se nema para...
Ja nemam vremena razmisljati o tome jer radim na poslu pa kad dodjem kuci onda opet radim jer valja usisat, prasinu obrisat...a hodati po kafama citav dan- to sebi ne mogu i necu priustiti...placati za proljevusu 2 km a u granapu kupis sebi za te pare 20 litara kafe...mozda su mi glupi primjeri ali ono sto hocu da kazem je : pokrij se koliki ti je jorgan...
oni koji budu od ove zemlje ocekivali "nesto" vazda ce biti u depresiji..hajmo jebo te malo poceti gledati vedriju stranu zivota, pa nije sve tako crno.
Ja sam u tezoj depresiji bila kad god sam otisla "vani"- jer si tamo ko insan nevidljiv. neka meni mojih bosanaca pa nek su i najveci lopovi i najgluplji ljudi na svijetu..a te tvoje kategorije ljudi s kojima se ti identifikujes nisu mi jasne nikako. Haj probaj malo da ljude gledas po kriterijima kao sto su dobrota, postenje, iskrenost, moralnost a ne da ih trpas u kojekakve grupe i grupice na osnovu toga kakvu muziku slusaju i kako se oblace, jesu li seljaci, narodnjaci, alternativci ili toboze intelektualci...i vidjet ces da ti cak i neko ko slusa narodnjake moze biti najbolji prijatelj...jer svugdje na svijetu ti je isto...ljudi su gusto posijani a samo su rijetki nikli...
sretno
E amrino,sorry i tebi,slobodno ti usisavaj i brisi prasinu,i ako hoces gutaj sta ti se servira,ali nije u redu da neko ko proucava,npr.molekularno-kineticku teoriju plinova rinta za minimalac a da mu tamo neki konfuzni i elokventno retardirani geometar bude premijer!!! U tome je zlo ove zemlje.
malamaca

Post by malamaca »

Ajoj, nisam sve mogla procitati, vise mi se zamantalo. :D

Ja bih rekla da sebe uopste ne posmatram kao dio drustva, ne nastojim se prilagoditi, ne nastojim se identificirati. Valjda se sve u vezi s tim desava samo po sebi, usput. U mnogo slucajeva se zgrozim kad pomislim da sam dio ovog drustva, htjela to ili ne, ali u jos vise slucajeva pomislim kako sam ja u sustini sretna onako kako ne bih mogla biti sretna nigdje drugdje. Zasto? Zato sto imam dobar posao, mogu si priustiti normalan zivot (u skladu sa ovdasnjim standardima, nije sad da ljetujemo na Havajima, Kubi il' Baliju), imam svoju porodicu, svoj mali svijet. Mogu se ponasati k'o svjeCka zena, obilaziti kozmeticare, manikire, masaze, u neko doba mogu pobjeci negdje, nakratko, tek da se sjetim kako mi je ovdje ipak najljepse. Uzivam u drustvu svojih prijatelja, u smijehu bez granica, supljiranju na temu "zivot kao masovna pojava", kafi u pidzami u nedjelju ujutro u toplom stanu (jos mi samo fali snijeg). Mozda bih to mogla ostvariti jos negdje, ali ne bih iste stvari isto dozivljavala. Mogla bih mozda u nedjeljno jutro piti kafu u svilenoj umjesto u frotirnoj pidzami, u staklenoj basti umjesto u sobi malog stana bez balkona, glumiti svjeCku zenu u spa centru u austrijskim Alpama umjesto na siromasnoj aroma masazi nekog osrednjeg kozmetickog salona u Sarajevu. Ali, meni to fakat ne znaci nista. Ne vjerujem da bih se osjecala bolje i zadovoljnije samo zato sto moje tijelo miluje svila, jer ja volim dodir foritra. Jer nije frotir ono sto mi grije srce, on samo grije tijelo, a i to donekle.
Tacno je da ovdje mnogo sta ne valja, ali kakvi smo mi, sve je ostalo super.

Pozdrav i nemojte sta zamjerit'
australka

Post by australka »

patrius wrote:
sretno
E amrino,sorry i tebi,slobodno ti usisavaj i brisi prasinu,i ako hoces gutaj sta ti se servira,ali nije u redu da neko ko proucava,npr.molekularno-kineticku teoriju plinova rinta za minimalac a da mu tamo neki konfuzni i elokventno retardirani geometar bude premijer!!! U tome je zlo ove zemlje.

jest ako odes van jedino u slucaju ekstremne genijalnosti i nadarenosti ima sanse da uspijes u razvijanju molekularno-kineticke teorije plinova. Ostali bez obzira i na doktorate, (a takvih nas je 99%) prace ulice dobrih 5-10 god a kasnije im se mozda posreci da se zaposle u kancelariji. vani ima sanse da uspijes jedino ako se vani i skolujes.
Uostalom izbor je svakog pojedinca da vidi je li mu bolje rintat vani ko sivonja da bi njegova djeca imala mozda sanse da budu sretna. ILI nastojat promijenit stvari tamo gdje jesu. :roll:
uvjek dobar gost

Super su diskusije sve su fakat super, svi su i u pravu na svoj način u stvari u pravu su sve dok posmatraju stvari iz svog ugla...

Da ne bude da kukam stalno evo i nekih finih primjera društva čija sam ja slika i prilika...

Cijela jedna generacija muzičara je stasala iako nije imala prostor u medijima, pored njih imamo najbolje inovatore u Europi a treći smo u Svijetu, glumaca imamo finih kao i nekih književnika koje mi doduše ne posmatramo kao svoje ali oni na BiH gledaju kao na svoju domovinu...

Poistovjećujem se i kunem u top listu nadrealista, kao i u masu drama i filmova naše kinematografije... ma ima ovih primjera i u sportu masa jedna samo što je naš problem što ne volimo uspješne ljude i guramo ih nogama....
Jedino što ne mogu ... ne mogu se poistovjetiti sa post ratnim stanjem duha i morala a samim tim i sa jednom masom ratara koji su na odgovornim pozcijama... a nemaju pojmaaa...

patrius

Post by patrius »

australka wrote:
patrius wrote:
sretno

jest ako odes van jedino u slucaju ekstremne genijalnosti i nadarenosti ima sanse da uspijes u razvijanju molekularno-kineticke teorije plinova. Ostali bez obzira i na doktorate, (a takvih nas je 99%) prace ulice dobrih 5-10 god a kasnije im se mozda posreci da se zaposle u kancelariji. vani ima sanse da uspijes jedino ako se vani i skolujes.
Uostalom izbor je svakog pojedinca da vidi je li mu bolje rintat vani ko sivonja da bi njegova djeca imala mozda sanse da budu sretna. ILI nastojat promijenit stvari tamo gdje jesu. :roll:
Ko je rekao da ides van???I sta me briga za "van",ja pricam o nasoj tragicnoj zbilji...
malamaca

Post by malamaca »

E, da, da, dosta nas zna pola TLN napamet, dijaloge domacih filmova, ide na utakmice KK Bosna, psuje majku i pljuje po TV-u kad gleda nogometnu reprezentaciju (ili to isto radi na stadionu), potajno se divi i zavidi na upornosti, hrabrosti i bosnoljublju (domoljublje mi nekako daleko zvuci) Barbareza ili Jergovica ili onome Danisovom "this is for my country, this is for Bosnia" itd. To je sasvim ok, jer mi ne umjemo drugacije, bez toga mi ne bi bili mi.
samo što je naš problem što ne volimo uspješne ljude i guramo ih nogama....
E, ovo je bolna istina.
Umjesto da se ponosimo sto za jednog Jergovica mozemo reci da je "nas", mi mu psujemo majku ustasku ili majku hrvatsku (ne mogu se odluciti sta je od ovo dvoje gore), ili onu gore citiranu Danisovu recenicu komentarisemo sa "paksu, 'vaki je-'naki je, koga on folira" itd. Najgore je sto ogromna vecina zapravo ne misli tako.
Samo moje je misljenje da to nije slucaj od rata na ovamo, nego je to uvijek bilo tako samo sto mi nismo primjecivali jer nismo toliko bili upuceni jedni na druge iz prostog razloga sto nam nije sve u zivotu zavisilo od drugih ljudi, odnosno ni od koga nismo ocekivali nista. A posebno nam tesko pada takav odnos ljudi prama drugima kad znamo kako je bilo u ratu (mene nekad spuca takva nostalgija prema tom segmentu onog groznog vremena).

Stanje duha i odsutnost morala, po meni (a nisam nikakav ekspert), ima vise veze sa nasim upornim pokusajem da se priblizimo zapadu (sta god to predstavljalo) i u trenutku kad shvatimo da dobrano kaskamo onda iz toga zapada posrcemo jedino sto nam je dostupno i sto zavisi od svakog od nas pojedinacno: nemoral i malodusnost, malicioznost, pretjerani egoizam i samoljublje.
I onda nam ne valja niko, ni jaran iz ulice sto je razgulio 1992, ni Danis sto pravi bosanski film tudjim parama, ni Jergovic sto patriotski ne osaburi u Bosni cekajuci da neko necim certificira taj njegov patriotizam (a da ne pricamo o njegovoj genijalnosti), ni prodavacica na pijaci, ni sef, ni frizer, ma niko zivi, a najmanje mi sami jer nismo nista napravili od zivota (ili bar nismo napravili onoliko koliko smo htjeli). Uvijek nam je neko drugi kriv. *ebiga... to smo ti mi.

Pozdrav i nemojte sta zamjerit' :razz:
australka

Post by australka »

Patrius , Pa hocu reci spominjes zlo ove zemlje, izgledalo mi je kao mislis da je drugdje bolje a zapravo nije..... :sad:
uvjek dobar gost

U zadnje vrijeme baš primjećujem seljake.... nekako mi upadaju u oči.
Vjerovatno zato što su otjerali iole pametne i obrazovane, nisu njih otjerali več su ih prinudili da odu. Kad god imam neku korespodenciju sa institucijama sistema ja se ibretim samo... mislim to su takve glave i takvi kapaciteti da te bog sačuva...

Nekako nije drugačije ni kad policija me zaustavi, ni kad račune plaćam.... ni kad radim bilo šta jer sve je nekako puno rustikalnih glava i kojekakvih manira da bog sačuva...

Za to vrijeme naši inovatori uzimaju prve nagrade, naši ljudi koji su diljem svijeta imaju uspješne karijere, naši glumci i režiseri rade u inostranstvu, svi ljudi koji su nam značili il nam znače nisu u državi.... sve smo ih otjerali i sad smo u svom i na svom.... osjećamo se cool ovakvi kakvi smo i sa kim smo...

Dok mi kao kuliramo situacija je sljedeća.... divlje deponije prijete ekološkim sistemima, na preko 100 lokacija po cijeloj BiH se nalazi otpad koji je visoko toksičan i opasan.... tu mislim na trafo ulje, na lijekove kojima je istekao rok, na kojekakve cijanide i šta sve ne.... no toga nema u vijestima.... tamo su političari u našim skupim autima...

Nekao kad god se iznerviram sjetim se svih onih koji danas nisu sa nama.... one što su pobijeni i oni što otjerani su, pa i oni što smo ih i mi otjerali...

A ja šta ja radim ja zvjeram okolo i poprimam seoske manire....

P.S

Nama je dohakala seoska politika.....

patrius

Post by patrius »

australka wrote:Patrius , Pa hocu reci spominjes zlo ove zemlje, izgledalo mi je kao mislis da je drugdje bolje a zapravo nije..... :sad:
Hocu reci da me ne zanima kako je gdje,nego da u "nasoj kuci" nevalja.A zna se odakle se pocinje zavoditi red...
Post Reply