Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Stari wrote:Teorija o sarajlijama kao o svima onima koji vole Sarajevo cini mi se ne prolazi. Ja volim Sarajevo ...ali nisam sarajlija...niti to mogu biti. Krajisnik sam s dna kace. I Sarajevu nisam boravio skoro nikad.
zar ne bi bilo bolje ...definisati pojam Sarajlija nesto egzaktnije. Evo recimo ....po modelu Purgera(Zagrepcana)., gdje purger svako onaj koji je i sam a i ciji su preci zivjeli u podrucju Ilica -Vlaska - Frankopanska- kaptol - gornji grad....unazad sedam(7)...generacija.
Dobro rekoh model za sarajlije ne morao biti tako striktan (jer da bi se pokrilo vremensko razdoblje od "7 generacija unazad" ...potrebna je obimna statisticka dokumentacija za koju nisam siguran da je jos uvjek ...kompletna) jer se bojim da broj onih koji bi se u tom slucaju mogli okititi tim zvanjem bio vrlo reduciran u odnosu na one koji danas pretenduju na to laskavo zvanje.
Stari wrote:Teorija o sarajlijama kao o svima onima koji vole Sarajevo cini mi se ne prolazi. Ja volim Sarajevo ...ali nisam sarajlija...niti to mogu biti. Krajisnik sam s dna kace. I Sarajevu nisam boravio skoro nikad.
zar ne bi bilo bolje ...definisati pojam Sarajlija nesto egzaktnije. Evo recimo ....po modelu Purgera(Zagrepcana)., gdje purger svako onaj koji je i sam a i ciji su preci zivjeli u podrucju Ilica -Vlaska - Frankopanska- kaptol - gornji grad....unazad sedam(7)...generacija.
Dobro rekoh model za sarajlije ne morao biti tako striktan (jer da bi se pokrilo vremensko razdoblje od "7 generacija unazad" ...potrebna je obimna statisticka dokumentacija za koju nisam siguran da je jos uvjek ...kompletna) jer se bojim da broj onih koji bi se u tom slucaju mogli okititi tim zvanjem bio vrlo reduciran u odnosu na one koji danas pretenduju na to laskavo zvanje.
Dakle, zivi u Sarajevu i voli ga pride....
Dzabe bi mi i to bilo ...ja sam Krajisnik pa kako god okrenes ....to sto dugi niz godina zivim u Svedskoj i volim je ...me ne cini svedjaninom.
Ne bih da ulazim u polemike, ali mi smo valjda takvi ljudi, uvjek se bavimo posljedicama.
Licno ja danas jedva da mogu prepoznati Sarajevo, a kamoli po njemo tragati za nazovi sarajlijama.... kad god razmisljate na ovu temu sjetite se da je Olovo prije rata imalo SA tablice, pogledajte danas brda oko Sarajeva, sve su to sarajlije, otidjita na Stup nedeljom ili ili...
Gdje su koncerti u nasem gradu, ko puni lokalne klubove, ko bi napunio Kosevo il jednostavno sjednite na bilo koju od klupa na Vrelu Bosne pa malo razmislite jel Sarajevo gdje je nekad bilo ????
Pa ljudi zivi li iko u ovom gradu il se svi uvijek pravimo Englezi??? Pa vidite sta su od Ferhadije ulice napravili, vasar... a smeta li ikome ta pojava ili pojave njoj slicne????
Ako ce svima lakse biti ja nisam Sarajlija ja sam Alipasinac i to iz mira.
Last edited by uvjek dobar gost on 13/01/2006 12:31, edited 1 time in total.
Kako neko moze da voli jedan grad a da ne voli i gradjanine tog grada?
Dokaz tome je pravilo da ako se ispostavi kako si sarajevski starosjedilac, osudjen si na tezak put do afirmacije i poslovno drustvenog uspona svake vrste.Zasto je to tako
Zavisi od drustvenog kruga u kojem ocekujes priznanje. Ako je to Avaz ili Hayat krug....pisi propalo. Ako je to Krug 99 , mozda i uspijes, al sta s tim?
A fakat, kako se utvrdjuje porijeklo?
Vingo wrote:Zavisi od drustvenog kruga u kojem ocekujes priznanje. Ako je to Avaz ili Hayat krug....pisi propalo. Ako je to Krug 99 , mozda i uspijes, al sta s tim?
A fakat, kako se utvrdjuje porijeklo?
najpouzdaniji parametar je koliko ja znam zemljisno knjizni izvadak imovine predaka.
kako prepoznati pravog sarajliju? ovakve debilne gluposti i mogu se samo čuti u Sarajevu. (nigdje nisam osjetio toliku opčinjenost svojim gradom kao u sa) Ali ok, kad je čovjek niko i ništa onda i traži ovakve odrednice misleći da time dobija na nekoj vrijednosti-
Andrić reče čovjek se negdje mora roditi, po rođenju sam zemljanin, bosanac sam slučajno
ja sam najveća seljačina iz pizdića kod mičina i ponosim se time
senada draga.
Sarajvo(nije pravopisna greska)nije nastalo na Vratniku ves na Faleticima.
A evo ti pravi odgovor "Ko je pravi Sarajlija"
Prosetaj navece Ferhadijom i ako sretnes jednog ili ni jednog jarana ili jaranicu kojeg si poznavao prije rata,onda si Sarajlija.
Prije da bi prosao tom ulicom trebalo i po 1 sat zbog pozdravljanja a sad mi ne trba ni 10 min.
ima jedna recenica koja sve govori.
Na odgovor Sarajliji,papak odgovara "Ja cu Sarajevsku pricu nauciti,ali ti seljacku neces nikad"
Neka mi oproste svi koji nisu iz Sarajeva,stvarno nemam protiv njih nista,ovaj je grad otvoren za sve,Ali fali mi moja raja.
Gledao sam priloge na TV-u o tome sta je teta razapetai sta znaci pojam "talasika"i od 50 ispitanika 2-3 su iz Sarajeva
senada draga.
Prosetaj navece Ferhadijom i ako sretnes jednog ili ni jednog jarana ili jaranicu kojeg si poznavao prije rata,onda si Sarajlija.
Prije da bi prosao tom ulicom trebalo i po 1 sat zbog pozdravljanja a sad mi ne trba ni 10 min.
Na odgovor Sarajliji,papak odgovara "Ja cu Sarajevsku pricu nauciti,ali ti seljacku neces nikad"
Neka mi oproste svi koji nisu iz Sarajeva,stvarno nemam protiv njih nista,ovaj je grad otvoren za sve,Ali fali mi moja raja.
Gledao sam priloge na TV-u o tome sta je teta razapetai sta znaci pojam "talasika"i od 50 ispitanika 2-3 su iz Sarajeva
senada draga.
štzngrm wrote:kako prepoznati pravog sarajliju? ovakve debilne gluposti i mogu se samo čuti u Sarajevu. (nigdje nisam osjetio toliku opčinjenost svojim gradom kao u sa) Ali ok, kad je čovjek niko i ništa onda i traži ovakve odrednice misleći da time dobija na nekoj vrijednosti-
Andrić reče čovjek se negdje mora roditi, po rođenju sam zemljanin, bosanac sam slučajno
Ovo si tako lijepo rekao. Meni je to super. Ta opcinjenost.
štzngrm wrote:kako prepoznati pravog sarajliju? ovakve debilne gluposti i mogu se samo čuti u Sarajevu. (nigdje nisam osjetio toliku opčinjenost svojim gradom kao u sa) Ali ok, kad je čovjek niko i ništa onda i traži ovakve odrednice misleći da time dobija na nekoj vrijednosti-
mozda je problem sarajlija sto se sa rogatim ne zele bosti