Novi rat?

Post Reply
Zadig

Post by Zadig »

Bila bi traktorijada s kartom u jednom pravcu. Al bi bila i druga priča većine onih koji bi se vratili.

Yes, ali koliko bi ih se vratilo je pitanje za 100 maraka
T

Post by T »

Zadig wrote:
T wrote:
Zadig wrote:bosnjak=bosanac je paradox koji je postao politicka realnost....
Jos uvijek se ne zna da li jedno iskljucuje drugo...
Na koji izvor se pozivas, dok iznosis ovu tvrdnju?
ovo nije tvrdnja....

razmisli malo
ja sam razmislio, sada cekam da mi objasnis
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Šandor wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Jel mozda bio neki domaci politicki faktor koji je prije medjunarodne zajednice trebao reci "halo ba....vi niste legitiman faktor", necu da pregovaram sa vama???
Kad se niko od domacih nije bunio, zasto je cudno sto je MZ tretirala RS na takav nacin.
:zzzz:
Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
Šandor

Post by Šandor »

Zadig wrote:Yes, ali koliko bi ih se vratilo je pitanje za 100 maraka
Vratilo bi ih se približno 50%. U periodu od 10-15 godina od datuma kapitulacije RS-a. Najmanji povratak bio bi u Podrinju, Semberiji i Srednjoj Bosni.
danas

Post by danas »

T wrote: I ja slicno pretpostavljam, ali to onda znaci da je sasvim besmisleno iznositi argumentaciju kako nekima smeta naziv Bosnjak, ali kako bi svi mahom prihvatili nesto mladju rijec istog znacenja, Bosanac.
ja opet tvrdim da bosnjak -- poslije SDA slaloma -- ne znaci vise isto, to nije izvorna rijec "bosanac".
jedina politicka opcija koja ce nas izvuci iz ovog "torskog" mentaliteta treba da bude politika otvorenosti a ne politika "i oni imaju svoj tor, pa sto ne bismo i mi"... slavisa sucur, jovo divjak, marko vesovic...i njima slicni treba da budu bosanci -- oni i nisu nista drugo...
Harrys

Post by Harrys »

Nacia,odnosno nacionalnost se ne moze odrediti na osnovu zakona,propisa uredbi ...itd,kao sto bi mnogi zeljeli danas.Nacia se stvara a za stvaranje je potrebno mnogo,mnogo vremena,100,200 godina.I to pod uslovom da postoje uvijek integracioni procesi,dok su kod nas nazalost preovladavali dezintegracioni procesi.
Zato se treba okrenuti prosperitetu,gledati kako da se bolje zivi,da covjek zivi dostojno ljudskog bica i tad ce biti najmanje vazno, ko je koje nacije.
Zadig

Post by Zadig »

Onaj ko tvrdi danas da bosnjak=bosanac jedan kroz jedan, odbija da prihvati politicku realnost bosne i hercegovine, generalni zajeb sa terminima i uostalom sta skoro 50% populacije misli sta taj i ti termini znace.

Ne kazem da je ispravno, ali tako je, i sa tim se mora zivjeti.
Termini su genericna stvar i mjenjaju znacenje i oblik kroz istoriju. Nista neobicno. Ok kod nas je malo vise problem sve upratit, al to ne znaci da ne treba pokusat

:D
Šandor

Post by Šandor »

OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
Da je Armija BiH imala vojnu moć kojom je mogla osloboditi BiH mogli smo reći da nisu legitiman faktor i ko ih jebe. Ovako, to su mogli samo stranci. A njima to nije padalo na pamet.

Zato smo danas s razlogom na listi propalih zemalja.

Možemo samo sanjati o tome da će Bosna zaživjeti.

Primjera radi, u Crnoj Gori je 1991. godine bilo oko 7% Srba (tu negdje) a sad ih ima 32%. Crnogorci (pravoslavno stanovništvo Crne Gore koji Crnu Goru doživljavaju kao svoju domovinu) danas čine manje od 50% ukupnog stanovništva Crne Gore.

Srbovanje. :wink: :D
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
Da je Armija BiH imala vojnu moć kojom je mogla osloboditi BiH mogli smo reći da nisu legitiman faktor i ko ih jebe. Ovako, to su mogli samo stranci. A njima to nije padalo na pamet.
nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani :D
T

Post by T »

danas wrote: ja opet tvrdim da bosnjak -- poslije SDA slaloma -- ne znaci vise isto, to nije izvorna rijec "bosanac".
Ja bih prije rekao da se rijec Bosnjak tumaci (a ne znaci) iskrivljeno od strane nekih. takodjer, sve ove diskusije ce presjeci sljedeci popis BH gradjana. Vidjet' cemo koliko njih zaista zele da se izjasne kao Bosanci! Za sada su sve samo naklapanja tipa "bilo bi ovo, da nije ovo" i slicno.
danas wrote: jedina politicka opcija koja ce nas izvuci iz ovog "torskog" mentaliteta treba da bude politika otvorenosti a ne politika "i oni imaju svoj tor, pa sto ne bismo i mi"... slavisa sucur, jovo divjak, marko vesovic...i njima slicni treba da budu bosanci -- oni i nisu nista drugo...
Jedno je pisati sta treba da bude, a nesto sasvim drugo je nesto sto ce (na zalost, vjerovatno) pokazati sljedeci popis....jos maloprije si i sama iznijela sumnje u masovno izjasnjavanje BH gradjana kao Bosanaca. Nije istina da je rijec Bosnjak uzeta kao ekskluzivitet koji pripada samo muslimanima. Rijec Bosnjak (a moglo je biti i Bosanac, bilo bi sasvim svejedno) je dosla kao logicna zamjena nametnutog naziva Musliman (nacija a ne vjera). Da je tada izabrana rijec Bosanac umjesto Bosnjak, sada bi opet bilo isto. Rastezale bi se price sto se koristi Bosanac a ne Bosnjak, jer je to jos stariji naziv i slicno. Vazno je samo nesto negirati, pa makar i to sto se prihvat bilo isto kao i ovo sto se odbija. Ljude ocito buni to sto je Bosnjak doslo kao zamjena (izmedju ostalog) za Musliman, pa ih buni ta rijec Musliman, iako je napisana velikim slovom. Bosnjak nije ekskluzivno muslimanska, ali ce biti onoliko koliko je drugi odbace. Uostalom, vidjet' cemo da li ce ti isti kojima to smeta, isto tako odbaciti i Bosanac. Mislim da je pritisak da se izvrsi popis, pa vjerovatno necemo jos dugo cekati da to saznamo.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

danas wrote:
Šandor wrote:
nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani :D
Tise malo, spava covjek. Probudices ga!!!
danas

Post by danas »

@T:
moguce je da si u pravu, ali jedno i dalje stoji -- nije ni na jednoj partiji i njenom rukovodstvu da 'nako nadjeva imena narodima po nekim kongresima... sad imamo to sto imamo, mada cisto sumnjam da bi situacija bila slicna da se "uvelo" bosanac umjesto bosnjak. bas zato sto bosanac konotira nesto vece, i implicira bosanski identitet, oni i nisu isli na "bosanac" vec na "bosnjak". ja gdje god sam isla u ex-YU, ljudi su mi govorli "vidi je, bosanka" pa ja samo to mogu biti. a bosanka sam ne samo ja, vec i pero iz banja luke kad ode u BG, i jozo iz gruda kad ode u ZG -- autohtonim srbima i hrvatima oni ce vazda biti "bosanci" (a ponekad bogme i "hercegovci" :D ). ne bosnjaci, vec bosanci. SDA je ovo znala, i sa time je i racunala.

sad, ko ce se kako izjasniti na sljedecem popisu, ostaje nam da vidimo. ja sam vrlo pesimisticna, jer previse se nekih stvari desilo da bi se sad neko probudio i odjednom rekao "ja hocu da sam bosanac, kakav srbin, kakav hrvat...". mislim da se ovo nece desiti za mog zivota. :(
BECHO

Post by BECHO »

nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.

A zasto bi se trebalo nekog ubjedjivat da ne bude ono sto jeste? Mene niko nemoze ubijediti da nisam Bosanac jer ja to jesam - rodjen sam u Bosni, proveo najbolje godine u BiH, to je moja domovina i ponosan sam sto sam Bosanac. S druge strane me niko ne moze razuvjerit' da je Bosnjak izmisljen naziv, stavljat ga pod navodnike, da je donesen na kongresu SDA i slicne pamflete kad su to cak prije rata inicirali gospoda Dr. Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, a kasnije je to, kroz Deklaraciju Sabora sproveo u praksu gospodin Alija Isakovic (nikakav Alija Izetbegovic i stranka SDA).

Literatura:

http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/geneza.html

http://www.iis.unsa.ba/prilozi/32/32_imamovic.htm

http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/zsizbor3.html
danas

Post by danas »

BECHO wrote:
nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.

A zasto bi se trebalo nekog ubjedjivat da ne bude ono sto jeste? Mene niko nemoze ubijediti da nisam Bosanac jer ja to jesam - rodjen sam u Bosni, proveo najbolje godine u BiH, to je moja domovina i ponosan sam sto sam Bosanac. S druge strane me niko ne moze razuvjerit' da je Bosnjak izmisljen naziv, stavljat ga pod navodnike, da je donesen na kongresu SDA i slicne pamflete kad su to cak prije rata inicirali gospoda Dr. Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, a kasnije je to, kroz Deklaraciju Sabora sproveo u praksu gospodin Alija Isakovic (nikakav Alija Izetbegovic i stranka SDA).

Literatura:

http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/geneza.html

http://www.iis.unsa.ba/prilozi/32/32_imamovic.htm

http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/zsizbor3.html
ne treba nikoga ubijedjivati da bude ovo ili ono... ali cini mi se da ova nasa drzava ima malo sansi za opstanak ako u njoj ima vise srba i hrvata nego bosanaca. to je sve sto zelim reci.

PS a evo isjecak iz DANA, komentar ivana lovrenovica glede ove "odluke"...

os bi nesto valjalo ispraviti u tekstu zagrebackih Bosnjaka. Jest Bosnjacki sabor 1993. donio odluku o promjeni imena. Ta odluka, medjutim, nije tim cinom mogla postati sluzbena i obavezujuca, jer u tom smislu Bosnjacki sabor nije bio vise od grupe gradjana.

Trenutku, kada je ta odluka postala sluzbena, stjecajem okolnosti prisustvovao sam licno, i necu ga zaboraviti nikada. U sarajevskom Holiday Innu toga proljetnoga dana 1994., nakon Washingtonskih sporazuma i stvaranja Federacije Bosne i Hercegovine, zasjedao je Parlament Federacije na svojoj prvoj sjednici. Sve je bilo cudno, pomalo jezovito, jer poslanici SDA i HDZ nasli su se u skupstinskim klupama ponovo zajedno, nakon krvavoga rata. Hadezeovci se jos nisu bili naviknuli na dolaske u Sarajevo, jos nisu imali onaj drski stav, ignorantski spram kalvarije sto ju je grad prozivio, kakav su nakon toga vrlo brzo namaknuli.

Prije pocetka zasjedanja, za govornicu je izasao zaduzeni poslanik SDA i predlozio da Parlament usvoji jedan amandman na Ustav Federacije. Parafraziram: nacionalno ime Musliman mijenja se u Bosnjak, i u Ustavu Federacije, ali i retroaktivno, u starom Ustavu Republike Bosne i Hercegovine, na kojemu novi pravno kontinuira...

Prosli su me zmarci, jer mi je iste sekunde bilo jasno da se dogadja nesto rijetko, nesto jednom u stotinu godina, nesto sto ce mnoge odnose razdrmati- neke razbistriti, neke dugotrajno zakomplicirati. Pet stotina godina, naslonjenih na prethodnih petsto, cijelu jednu milenijsku vjecnost, ime je pripadalo svima. Kao djelimicno turcificirani oblik, bilo je potpuna istoznacnica obliku - Bosanac.

Sada, pred nasim ocima, treba da snagom Ustava postane ekskluzivno nacionalno ime samo jedne bosanske etnicke zajednice!

HDZ u akciji
Znao sam da ce hadezeovci, autisticki zatudjmanjeni, prihvatiti taj amandman, samo me je zanimalo hoce li se naci i jedan jedini, malo pismeniji i s malo vise samopostovanja, ako ne da problematizira, ono barem da s nekoliko rijeci pokaze da shvaca vaznost trenutka i odluke.

Nista od toga nije se dogodilo.

Amandman je stavljen na glasanje, a prve su se u zrak dignule ruke hadezeovaca, svih.

Rekao sam jednomu od njih, kojega sam poznavao iz vidjenja: "Jeste li svjesni da ste se upravo odrekli Bosne?" Gledao me je s tupim, superiornim smijeskom, ne razumijevajuci nista.

Intenzivno sam se prisjetio toga trenutka citajuci tuzbu zagrebackih Bosnjaka. Sasvim tipicno: oni optuzuju Muslimane da su uzeli ono sto im (i njima) pripada, a odbijaju znati da im je to omogucio HDZ, odricuci se u ime svih bosanskih Hrvata onoga sto je i njima jednako pripadalo, ali je zahtijevalo reviziju unistiteljske Tudjmanove politike...
Last edited by danas on 02/01/2006 22:56, edited 1 time in total.
T

Post by T »

Zadig wrote:Onaj ko tvrdi danas da bosnjak=bosanac jedan kroz jedan, odbija da prihvati politicku realnost bosne i hercegovine
Mislio sam da pricamo o stvarnom znacenju rijeci Bosanac i Bosnjak, a ne o dnevno-politickom tumacenju.
Ja tvrdim da su to dvije rijeci koje u stvarnom i istorijskom smislu imaju isto znacenje. Takodjer, ti dnevno-politicki razlozi (iza kojih se krije nesto puno ozbiljnije) ce (vjerovatno vecinom tim) istim ljudima kojima sada smeta rijec Bosnjak, biti izgovor da im smeta i rijec Bosanac, kad dodje vrijeme da dobiju priliku da se izjasne kao Bosanci. Da je drugacije, u Banja Luci i Sirokom Brijegu, na Palama i u Zapadnom Mostaru, himna i zastava drzave BiH bi bile dostojanstveno pozdravljene. Zasto se se sada ti kojima smeta riejc Bosnjak ne dogovore oko teksta himne i oko izgleda nove BH zastave, i slicno? Uostalom, ako je politicka realnost da nekim gradjanima BiH ne smeta naziv Bosanac, tj ako im je to puno drugacije nego ono "odvratno" Bosnjak, valjda cemo vrlo brzo saznati koliko je to tacno? Popis nam se blizi, a tada ce pasti i maske u vezi ovog pitanja.
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani :D
Tačno. Ali zamisli da u Francuskoj živi 41% Francuza, 34% Njemaca, 3% Holanđana, 17% Španaca, 2% Talijana i 3% ostalih ("Bosanaca" :D ).

34% Njemaca koji su procentualno činili većinu na 26% teritorije Francuske započnu rat (uz pomoć Njemačke) i zauzmu 71% Francuske. Španci uz pomoć Španije okreću leđa Francuzima i sarađuju sa Nijemcima. Onda pregovaraju o miru. Potpišu sporazum i parlament nepriznate Njemačke Republike Vilhelmine ( :D ) odbije sporazum i nastavi rat (malo im 71%). Sporazum odbija i Španska Republika Baskija koja se prostirala na na 12% teritorije. Nakon toga Žak Širak se žali EU da Vilhelmina nije legitiman faktor a Solana kaže....eto vas tamo....ko vas jebe.

Nakon 8 godina iscrpljujućeg rata Nijemci i Španci pod pritiskom Solane pristaju da uzmu samo 59% (Španci 9%) teritorije Francuske i postaju legitiman faktor jer Francuzi nemaju snage da se bore. Glavni grad Vilhelmine je Marsej i tamo se danas govori Njemački. Glavni grad Baskije je Bordo. U kuće povratnika Francuza u Marseju, Nici, Lionu, Strazburu, Bordou.....svakodnevno se postavljaju bombe. Ali na CNN, BBC....ne govore o tome. Nikoga nije briga. Vilhelmina i Baskija idu naprijed kao legitimni faktori. A Francuzi mogu objesit sami sebe za kurac. :wink:
Last edited by Šandor on 02/01/2006 23:03, edited 1 time in total.
prcko

Post by prcko »

Interesuje me zasto Christian Schwarz Schilling isto zagovara da RS i dalje ostane. Ja sam mislio da on nece podrzavati SDS i Srbe ali izgleda da su mu oni drazi od nas.Ashdown ih je isto mazio.
Bijedno sta drugo da kazem.
danas

Post by danas »

Šandor wrote:
danas wrote:nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani :D
Tačno. Ali zamisli da u Francuskoj živi 41% Francuza, 34% Njemaca, 3% Holanđana, 17% Španaca, 2% Talijana i 3% ostalih ("Bosanaca" :D ).

34% Njemaca koji su procentualno činili većinu na 26% teritorije Francuske započnu rat i zauzmu 71% Francuske. Španci uz pomoć Španjolske okreću leđa Francuzima i sarađuju sa Nijemcima. Onda pregovaraju o miru. Potpišu sporazum i parlament nepriznate Njemačke Republike Vilhelmine ( :D ) odbije sporazum i nastavi rat (malo im 71%). Sporazum odbija i Španska Republika Baskija koja se prostiralana na 12% teritorije. Nakon toga Žak Širak se žali EU da Vilhelmina nije legitiman faktor a Solana kaže....eto vas tamo....ko vas jebe.

Nakon 8 godina iscrpljujućeg rata Nijemci i Španci pod pritiskom Solane pristaju da uzmu samo 59% (Španci 9%) teritorije Francuske i postaju legitiman faktor jer Francuzi nemaju snage da se bore. Glavni grad Vilhelmine je Marsej i tamo se danas govori Njemački. Glavni grad Baskije je Bordo. U kuće povratnika Francuza u Marseju, Nici, Lionu, Strazburu, Bordou.....svakodnevno se postavljaju bombe. Ali na CNN, BBC....ne govore o tome. Nikoga nije briga. Vilhelmina i Baskija idu naprijed kao legitimni faktori. A Francuzi mogu objesit sami sebe za kurac. :wink:
valjda si sada sam sebi dao odgovor na pitanje... zasto neki od nas potenciraju "francuz" :D kao ujedinujuci faktor.
jer nam je pun qurac qrasni spanjolaca :D , nijemaca :D , holandjana :D valjda u francuskoj treba da zive :D i da se pitaju :D samo francuzi :D :D :D
rei

Post by rei »

Iskreno me briga kako cete se izjasnjavati, jal Srbi, Bosnjaci,
Hrvati, al cim se rodite u ovoj drzavi i tu zivite automatski ste pripadnici drzave Bosne i Hercegovine i odmah ste obiljezeni kao Bosanci
i Hercegovci dzaba vam se buniti, ako se vec bunite ... sta vam mogu
jedino vam preostaje da laprdate :lol:
Ah, da a sto se tice sadasnjeg termina Bosnjak, to kao ispade
da se Muslimani bune :lol: eto ja ne poznajem ni jednog uzivo
pa da mu je krivo :roll:
pravimjernik

Post by pravimjernik »

danas wrote:hhhhmmmm... bosnjak i bosanac ipak nisu sinonimi i dokaz za to je sto je termin "bosnjak" ponovo uveden bez protivljenja srba i hrvata, a svi se izgleda protive uvodjenju termina "bosanac" -- znaci srbin, hrvat, i bosnjak nikome ne smeta, a "bosanac" smeta svima... sama ta cinjenica mi dovoljno govori... i kakav je to termin i ime nacije koje nam se "vraca" na kongresu SDA (ili vec sta li je bilo), bez ikakvog referenduma, glasanja...? svi argumenti koje T i mr_bosnjak navode stoje, ali za mene su to argumenti za nacionalno ime "bosanac" a ne "bosnjak". kako danas stvari stoje, nikada nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
Bošnjak i Bosanac jesu sinonimi. Historijsko ime Bošnjak vraćeno je, nakon godinu dana priprema, 1993. na sveopštem Bosanskom Saboru u Sarajevu (dakle ne radi se o nekom SDA vašaru) kao izrazu iste one volje iskazane na Saboru-abjuraciji 1203. godine na Bilinom Polju u današnjoj Zenici.

Na ovom drugom sveopštem Bosanskom Saboru 1993., kao prijelazno rješenje bosanskim muslimanima je dato ime Bošnjak-musliman a ne samo Bošnjak, a da bi se ostavio prostor i za druge vjeroispovijesti. Genijalna zamisao Muhsina Rizvića i nekolicine istinskih Bosanaca je bila da se bošnjačka (bosanska) nacija probuđena nakon 600 godina definira tako što bi je sačinjavali Bošnjaci-muslimani, Bošnjaci-pravoslavni, Bošnjaci-katolici, Bošnjaci-ostalih vjera i Bošnjaci-ateisti.

Međutim, kao što to obično biva na ovim prostorima, našao se i kukolj - u vidu Izetbegović Alije, tog malenog isfrustriranog fildžanlije s isto tako malenim ambicijama i još manjim državničkim sposobnostima, koji (1) sabotira platformu Predsjedništva R BiH o zajedničkoj borbi za Republiku, i prestravljen inteligencijom okupljenom oko Sabora i njegovom snagom ideje (2) izvršava akt veleizdaje - zapravo tihi državni udar, te (3) izjednačava pojam Bošnjak-musliman sa pojmom Bošnjak, kao i (4) negira ilirsko porijeklo Bosanaca javno i počesto zapjenušano tvrdeći da su bosanski muslimani isključivo Slaveni. Koincidencijom ili ne, Muhsin Rizvić umire ubrzo nakon Sabora, 1994. godine.

Posljedica ovog Alijinog čina veleizdaje (abolicija Ustava bez referenduma ili ratifikacije bilo Parlamenta bilo Predsjedništva) je da u Bosni danas živimo u pučističkom režimu bez prave opozicije.
Last edited by pravimjernik on 02/01/2006 23:15, edited 1 time in total.
Zadig

Post by Zadig »

T wrote:
Zadig wrote:Onaj ko tvrdi danas da bosnjak=bosanac jedan kroz jedan, odbija da prihvati politicku realnost bosne i hercegovine
Mislio sam da pricamo o stvarnom znacenju rijeci Bosanac i Bosnjak, a ne o dnevno-politickom tumacenju.
Ja tvrdim da su to dvije rijeci koje u stvarnom i istorijskom smislu imaju isto znacenje. Takodjer, ti dnevno-politicki razlozi (iza kojih se krije nesto puno ozbiljnije) ce (vjerovatno vecinom tim) istim ljudima kojima sada smeta rijec Bosnjak, biti izgovor da im smeta i rijec Bosanac, kad dodje vrijeme da dobiju priliku da se izjasne kao Bosanci. Da je drugacije, u Banja Luci i Sirokom Brijegu, na Palama i u Zapadnom Mostaru, himna i zastava drzave BiH bi bile dostojanstveno pozdravljene. Zasto se se sada ti kojima smeta riejc Bosnjak ne dogovore oko teksta himne i oko izgleda nove BH zastave, i slicno? Uostalom, ako je politicka realnost da nekim gradjanima BiH ne smeta naziv Bosanac, tj ako im je to puno drugacije nego ono "odvratno" Bosnjak, valjda cemo vrlo brzo saznati koliko je to tacno? Popis nam se blizi, a tada ce pasti i maske u vezi ovog pitanja.
samo da se razumjemo, meni ne smeta rijec bosnjak sekunde. Cak stavise tako sam se izjasnio kada sam 98 produzavo licnu kartu. Pa me zena na saleteru pita nacionalnost (ili narodnost ne sjecam se sada), ja reko Bosanac. Kaze nema to, ima bosnjak, srbin hrvat, bla bla neizjasnjen. Ja reko Bosnjak. Ona mi opet pogleda papire i kaze: Ti Musliman? i zakolutala ocima...
Nisam nista odgovorio, jer bi se krenuo svadjati sa njom (a ne nisam Musliman zglave).

Jebiga, sta ja da mislim nego da drugi misle da je sada, (ne prije, sada trenutno) termin bosnjak rezervisan za Muslimane?
Prokleti termini....
:roll:

Ko je i kada (i ako) uostalom definisao Bosnjake iskljucivo kao BIH Muslimane? Jer nemoguce je da nije niko nikada, jer u velikom broju slucajeva, nisam nasao Bosnjaka koji recimo ide u crkvu krsti se, ima slavu ili slavi bozic....
Šandor

Post by Šandor »

danas wrote:valjda si sada sam sebi dao odgovor na pitanje... zasto neki od nas potenciraju "francuz" :D kao ujedinujuci faktor.
jer nam je pun qurac qrasni spanjolaca :D , nijemaca :D , holandjana :D valjda u francuskoj treba da zive :D i da se pitaju :D samo francuzi :D :D :D
Što su se onda borili za Vilhelminu i Baskiju? :-)
danas

Post by danas »

pravimjernik wrote:
Bošnjak i Bosanac jesu sinonimi. Historijsko ime Bošnjak vraćeno je, nakon godinu dana priprema, 1993. na sveopštem Bosanskom Saboru u Sarajevu (dakle ne radi se o nekom SDA vašaru) kao izrazu iste one volje iskazane na Saboru-abjuraciji 1203. godine na Bilinom Polju u današnjoj Zenici.

Na ovom drugom sveopštem Bosanskom Saboru 1993., kao prijelazno rješenje bosanskim muslimanima je dato ime Bošnjak-musliman a ne samo Bošnjak, a da bi se ostavio prostor i za druge vjeroispovijesti. Genijalna zamisao Muhsina Rizvića i nekolicine istinskih Bosanaca je bila da se bošnjačka (bosanska) nacija probuđena nakon 600 godina definira tako što bi je sačinjavali Bošnjaci-muslimani, Bošnjaci-pravoslavni, Bošnjaci-katolici, Bošnjaci-ostalih vjera i Bošnjaci-ateisti.

Međutim, kao što to obično biva na ovim prostorima, našao se i kukolj - u vidu Izetbegović Alije, tog malenog isfrustriranog fildžanlije s isto tako malenim ambicijama i još manjim državničkim sposobnostima, koji (1) sabotira platformu Predsjedništva R BiH o zajedničkoj borbi za Republiku, i prestravljen inteligencijom okupljenom oko Sabora i njegovom snagom ideje (2) izvršava akt veleizdaje - zapravo tihi državni udar, te (3) izjednačava pojam Bošnjak-musliman sa pojmom Bošnjak, kao i (4) negira ilirsko porijeklo Bosanaca javno i počesto zapjenušano tvrdeći da su bosanski muslimani isključivo Slaveni.
pa eto, ja samo tvrdim isto sto i ti -- pod tackom (3) pogotovo... pogledaj i tekst ivana lovrenovica koji sam gore okacila, u kojem on govori isto... odjednom je Musliman postao Bosnjak, i gotovo. i danas, kome ces ti objasniti sta je se trebalo desiti, sta je nekad bosnjak znacio, i tako dalje i tako duze... to sto je nekad bosanac = bosnjak ne vazi vise, i tesko ce se to sada preokrenuti...
Zadig

Post by Zadig »

tako je today
:thumbup:

da li se zna momenat u istoriji kada je termin bosnjak ponovo zazivio, ali eto u ovoj novoj formi?

(nedje oko 93-94 ne?)

:?
T

Post by T »

danas wrote:@T:
moguce je da si u pravu, ali jedno i dalje stoji -- nije ni na jednoj partiji i njenom rukovodstvu da 'nako nadjeva imena narodima po nekim kongresima...
Mislim da je i tebi i meni jasno da se takva odluka moze izglasati samo na nekom drugom mjestu. Takodjer, to oko ukidanja nametnute rijeci Musliman, i vracanja starog naziva (bilo kojeg, Bosanac ili Bosnjak) je jedna od rijetkih odluka u cijem je izglasavanju vecinskim dijelom ucestvovala SDA a da se ja sa tim slazem.
danas wrote: sad imamo to sto imamo, mada cisto sumnjam da bi situacija bila slicna da se "uvelo" bosanac umjesto bosnjak.
u vrijeme kada je vracemn naziv Bosnjak, znas vrlo dobro i sama da na 2/3 BiH, bilo sta sto ima veze sa Bosnom nije bilo popularno. Sta god da je tada usvojeno, zavrsilo bi se na isti nacin, bez obzira na smislenost toga sto pises. Smisleno je bilo i to da nam komsije nece bacati granate na glavu, pa se to desilo.
danas wrote: ja gdje god sam isla u ex-YU, ljudi su mi govorli "vidi je, bosanka" pa ja samo to mogu biti. a bosanka sam ne samo ja, vec i pero iz banja luke kad ode u BG, i jozo iz gruda kad ode u ZG -- autohtonim srbima i hrvatima oni ce vazda biti "bosanci" (a ponekad bogme i "hercegovci" :D ). ne bosnjaci, vec bosanci. SDA je ovo znala, i sa time je i racunala.
Ja i sada kada odem u Zagreb, Beograd, makarsku i bilo gdje drugo, za mene kazu da sma Bosanac, a to isto0 kazu i za mog komsiju Peru, Zivka itd
danas wrote: sad, ko ce se kako izjasniti na sljedecem popisu, ostaje nam da vidimo. ja sam vrlo pesimisticna, jer previse se nekih stvari desilo da bi se sad neko probudio i odjednom rekao "ja hocu da sam bosanac, kakav srbin, kakav hrvat...". mislim da se ovo nece desiti za mog zivota. :(
Da se ne lazemo, ali neke stvari se nisu desile ni prije rata, pa neki ljudi zavrsise u logorima, samo zato jer se zovu drugacije. Meni ovo sto pises, djeluje poprilicno nerelano. Skontaj i sama, sta je bio razlog, pa su se sve te mnoge ruzne stvari desile? Ako je ikada bilo razloga da se neke stvari ne dese, bilo je tada, a to je vrijeme i kada je svako pokazao svoje pravo lice. Ja znam da moj komsija Danilo nije imao niti jedan jedini razlog, da me gadja granatama. Uostalom, kako je sad izgovor da se zbog toga sto se koristi Bosnjak, neko nece tako da izjasni jer mu to smeta, isto tako ce se i ono vrijeme kada su nas pokusavali istrijebiti (jer se ti pozivas na period agresije, kada se svasta desilo) koristiti kao izgovor zasto eto nece da prihvate ni to Bosanac. ako nekome treba izgovor, uvijek ce ga naci, a kada prodje popis, sve maske ce da padnu. Ako nista, barem se neki nece prenemagati kako im fali Bosanac umjesto Bosnjak.
Post Reply