Bila bi traktorijada s kartom u jednom pravcu. Al bi bila i druga priča većine onih koji bi se vratili.
Yes, ali koliko bi ih se vratilo je pitanje za 100 maraka
ja sam razmislio, sada cekam da mi objasnisZadig wrote:ovo nije tvrdnja....T wrote:Na koji izvor se pozivas, dok iznosis ovu tvrdnju?Zadig wrote:bosnjak=bosanac je paradox koji je postao politicka realnost....
Jos uvijek se ne zna da li jedno iskljucuje drugo...
razmisli malo
Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!Šandor wrote:OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Jel mozda bio neki domaci politicki faktor koji je prije medjunarodne zajednice trebao reci "halo ba....vi niste legitiman faktor", necu da pregovaram sa vama???
Kad se niko od domacih nije bunio, zasto je cudno sto je MZ tretirala RS na takav nacin.![]()
ja opet tvrdim da bosnjak -- poslije SDA slaloma -- ne znaci vise isto, to nije izvorna rijec "bosanac".T wrote: I ja slicno pretpostavljam, ali to onda znaci da je sasvim besmisleno iznositi argumentaciju kako nekima smeta naziv Bosnjak, ali kako bi svi mahom prihvatili nesto mladju rijec istog znacenja, Bosanac.
Da je Armija BiH imala vojnu moć kojom je mogla osloboditi BiH mogli smo reći da nisu legitiman faktor i ko ih jebe. Ovako, to su mogli samo stranci. A njima to nije padalo na pamet.OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesaniŠandor wrote:Da je Armija BiH imala vojnu moć kojom je mogla osloboditi BiH mogli smo reći da nisu legitiman faktor i ko ih jebe. Ovako, to su mogli samo stranci. A njima to nije padalo na pamet.OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
Ja bih prije rekao da se rijec Bosnjak tumaci (a ne znaci) iskrivljeno od strane nekih. takodjer, sve ove diskusije ce presjeci sljedeci popis BH gradjana. Vidjet' cemo koliko njih zaista zele da se izjasne kao Bosanci! Za sada su sve samo naklapanja tipa "bilo bi ovo, da nije ovo" i slicno.danas wrote: ja opet tvrdim da bosnjak -- poslije SDA slaloma -- ne znaci vise isto, to nije izvorna rijec "bosanac".
Jedno je pisati sta treba da bude, a nesto sasvim drugo je nesto sto ce (na zalost, vjerovatno) pokazati sljedeci popis....jos maloprije si i sama iznijela sumnje u masovno izjasnjavanje BH gradjana kao Bosanaca. Nije istina da je rijec Bosnjak uzeta kao ekskluzivitet koji pripada samo muslimanima. Rijec Bosnjak (a moglo je biti i Bosanac, bilo bi sasvim svejedno) je dosla kao logicna zamjena nametnutog naziva Musliman (nacija a ne vjera). Da je tada izabrana rijec Bosanac umjesto Bosnjak, sada bi opet bilo isto. Rastezale bi se price sto se koristi Bosanac a ne Bosnjak, jer je to jos stariji naziv i slicno. Vazno je samo nesto negirati, pa makar i to sto se prihvat bilo isto kao i ovo sto se odbija. Ljude ocito buni to sto je Bosnjak doslo kao zamjena (izmedju ostalog) za Musliman, pa ih buni ta rijec Musliman, iako je napisana velikim slovom. Bosnjak nije ekskluzivno muslimanska, ali ce biti onoliko koliko je drugi odbace. Uostalom, vidjet' cemo da li ce ti isti kojima to smeta, isto tako odbaciti i Bosanac. Mislim da je pritisak da se izvrsi popis, pa vjerovatno necemo jos dugo cekati da to saznamo.danas wrote: jedina politicka opcija koja ce nas izvuci iz ovog "torskog" mentaliteta treba da bude politika otvorenosti a ne politika "i oni imaju svoj tor, pa sto ne bismo i mi"... slavisa sucur, jovo divjak, marko vesovic...i njima slicni treba da budu bosanci -- oni i nisu nista drugo...
Tise malo, spava covjek. Probudices ga!!!danas wrote:nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesaniŠandor wrote:Da je Armija BiH imala vojnu moć kojom je mogla osloboditi BiH mogli smo reći da nisu legitiman faktor i ko ih jebe. Ovako, to su mogli samo stranci. A njima to nije padalo na pamet.OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... wrote:Samo nastavi sa spavanjem. Ovo je samo ruzan san!!!
nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
ne treba nikoga ubijedjivati da bude ovo ili ono... ali cini mi se da ova nasa drzava ima malo sansi za opstanak ako u njoj ima vise srba i hrvata nego bosanaca. to je sve sto zelim reci.BECHO wrote:nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
A zasto bi se trebalo nekog ubjedjivat da ne bude ono sto jeste? Mene niko nemoze ubijediti da nisam Bosanac jer ja to jesam - rodjen sam u Bosni, proveo najbolje godine u BiH, to je moja domovina i ponosan sam sto sam Bosanac. S druge strane me niko ne moze razuvjerit' da je Bosnjak izmisljen naziv, stavljat ga pod navodnike, da je donesen na kongresu SDA i slicne pamflete kad su to cak prije rata inicirali gospoda Dr. Muhamed Filipovic i Adil Zulfikarpasic, a kasnije je to, kroz Deklaraciju Sabora sproveo u praksu gospodin Alija Isakovic (nikakav Alija Izetbegovic i stranka SDA).
Literatura:
http://hjem.get2net.dk/VRBAS/pedia/geneza.html
http://www.iis.unsa.ba/prilozi/32/32_imamovic.htm
http://www.angelfire.com/hi5/profesorhk/zsizbor3.html
Mislio sam da pricamo o stvarnom znacenju rijeci Bosanac i Bosnjak, a ne o dnevno-politickom tumacenju.Zadig wrote:Onaj ko tvrdi danas da bosnjak=bosanac jedan kroz jedan, odbija da prihvati politicku realnost bosne i hercegovine
Tačno. Ali zamisli da u Francuskoj živi 41% Francuza, 34% Njemaca, 3% Holanđana, 17% Španaca, 2% Talijana i 3% ostalih ("Bosanaca"danas wrote:nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani
valjda si sada sam sebi dao odgovor na pitanje... zasto neki od nas potenciraju "francuz"Šandor wrote:Tačno. Ali zamisli da u Francuskoj živi 41% Francuza, 34% Njemaca, 3% Holanđana, 17% Španaca, 2% Talijana i 3% ostalih ("Bosanaca"danas wrote:nije to bas tako... recimo francuska vojska nije mogla osloboditi francusku od hitlera 1942, ali ga opet nisu priznali. francuska vlada se grupisala i spremala otpor koliko je mogla, a jedan dio je ipak saradjivao sa okupatorima. pa kad su saveznici pobijedili 1945-e, oni francuzi koji su priznali hitlera su bili povjesani).
34% Njemaca koji su procentualno činili većinu na 26% teritorije Francuske započnu rat i zauzmu 71% Francuske. Španci uz pomoć Španjolske okreću leđa Francuzima i sarađuju sa Nijemcima. Onda pregovaraju o miru. Potpišu sporazum i parlament nepriznate Njemačke Republike Vilhelmine () odbije sporazum i nastavi rat (malo im 71%). Sporazum odbija i Španska Republika Baskija koja se prostiralana na 12% teritorije. Nakon toga Žak Širak se žali EU da Vilhelmina nije legitiman faktor a Solana kaže....eto vas tamo....ko vas jebe.
Nakon 8 godina iscrpljujućeg rata Nijemci i Španci pod pritiskom Solane pristaju da uzmu samo 59% (Španci 9%) teritorije Francuske i postaju legitiman faktor jer Francuzi nemaju snage da se bore. Glavni grad Vilhelmine je Marsej i tamo se danas govori Njemački. Glavni grad Baskije je Bordo. U kuće povratnika Francuza u Marseju, Nici, Lionu, Strazburu, Bordou.....svakodnevno se postavljaju bombe. Ali na CNN, BBC....ne govore o tome. Nikoga nije briga. Vilhelmina i Baskija idu naprijed kao legitimni faktori. A Francuzi mogu objesit sami sebe za kurac.
Bošnjak i Bosanac jesu sinonimi. Historijsko ime Bošnjak vraćeno je, nakon godinu dana priprema, 1993. na sveopštem Bosanskom Saboru u Sarajevu (dakle ne radi se o nekom SDA vašaru) kao izrazu iste one volje iskazane na Saboru-abjuraciji 1203. godine na Bilinom Polju u današnjoj Zenici.danas wrote:hhhhmmmm... bosnjak i bosanac ipak nisu sinonimi i dokaz za to je sto je termin "bosnjak" ponovo uveden bez protivljenja srba i hrvata, a svi se izgleda protive uvodjenju termina "bosanac" -- znaci srbin, hrvat, i bosnjak nikome ne smeta, a "bosanac" smeta svima... sama ta cinjenica mi dovoljno govori... i kakav je to termin i ime nacije koje nam se "vraca" na kongresu SDA (ili vec sta li je bilo), bez ikakvog referenduma, glasanja...? svi argumenti koje T i mr_bosnjak navode stoje, ali za mene su to argumenti za nacionalno ime "bosanac" a ne "bosnjak". kako danas stvari stoje, nikada nijednog pravoslavca ili katolika, jevreja, ateistu... neces ubijediti da bude nacionalni "bosnjak" a mozes ih mozda ubijediti da budu "bosanci" jednog dana.
samo da se razumjemo, meni ne smeta rijec bosnjak sekunde. Cak stavise tako sam se izjasnio kada sam 98 produzavo licnu kartu. Pa me zena na saleteru pita nacionalnost (ili narodnost ne sjecam se sada), ja reko Bosanac. Kaze nema to, ima bosnjak, srbin hrvat, bla bla neizjasnjen. Ja reko Bosnjak. Ona mi opet pogleda papire i kaze: Ti Musliman? i zakolutala ocima...T wrote:Mislio sam da pricamo o stvarnom znacenju rijeci Bosanac i Bosnjak, a ne o dnevno-politickom tumacenju.Zadig wrote:Onaj ko tvrdi danas da bosnjak=bosanac jedan kroz jedan, odbija da prihvati politicku realnost bosne i hercegovine
Ja tvrdim da su to dvije rijeci koje u stvarnom i istorijskom smislu imaju isto znacenje. Takodjer, ti dnevno-politicki razlozi (iza kojih se krije nesto puno ozbiljnije) ce (vjerovatno vecinom tim) istim ljudima kojima sada smeta rijec Bosnjak, biti izgovor da im smeta i rijec Bosanac, kad dodje vrijeme da dobiju priliku da se izjasne kao Bosanci. Da je drugacije, u Banja Luci i Sirokom Brijegu, na Palama i u Zapadnom Mostaru, himna i zastava drzave BiH bi bile dostojanstveno pozdravljene. Zasto se se sada ti kojima smeta riejc Bosnjak ne dogovore oko teksta himne i oko izgleda nove BH zastave, i slicno? Uostalom, ako je politicka realnost da nekim gradjanima BiH ne smeta naziv Bosanac, tj ako im je to puno drugacije nego ono "odvratno" Bosnjak, valjda cemo vrlo brzo saznati koliko je to tacno? Popis nam se blizi, a tada ce pasti i maske u vezi ovog pitanja.
Što su se onda borili za Vilhelminu i Baskiju?danas wrote:valjda si sada sam sebi dao odgovor na pitanje... zasto neki od nas potenciraju "francuz"kao ujedinujuci faktor.
jer nam je pun qurac qrasni spanjolaca, nijemaca
, holandjana
valjda u francuskoj treba da zive
i da se pitaju
samo francuzi
![]()
![]()
pa eto, ja samo tvrdim isto sto i ti -- pod tackom (3) pogotovo... pogledaj i tekst ivana lovrenovica koji sam gore okacila, u kojem on govori isto... odjednom je Musliman postao Bosnjak, i gotovo. i danas, kome ces ti objasniti sta je se trebalo desiti, sta je nekad bosnjak znacio, i tako dalje i tako duze... to sto je nekad bosanac = bosnjak ne vazi vise, i tesko ce se to sada preokrenuti...pravimjernik wrote:
Bošnjak i Bosanac jesu sinonimi. Historijsko ime Bošnjak vraćeno je, nakon godinu dana priprema, 1993. na sveopštem Bosanskom Saboru u Sarajevu (dakle ne radi se o nekom SDA vašaru) kao izrazu iste one volje iskazane na Saboru-abjuraciji 1203. godine na Bilinom Polju u današnjoj Zenici.
Na ovom drugom sveopštem Bosanskom Saboru 1993., kao prijelazno rješenje bosanskim muslimanima je dato ime Bošnjak-musliman a ne samo Bošnjak, a da bi se ostavio prostor i za druge vjeroispovijesti. Genijalna zamisao Muhsina Rizvića i nekolicine istinskih Bosanaca je bila da se bošnjačka (bosanska) nacija probuđena nakon 600 godina definira tako što bi je sačinjavali Bošnjaci-muslimani, Bošnjaci-pravoslavni, Bošnjaci-katolici, Bošnjaci-ostalih vjera i Bošnjaci-ateisti.
Međutim, kao što to obično biva na ovim prostorima, našao se i kukolj - u vidu Izetbegović Alije, tog malenog isfrustriranog fildžanlije s isto tako malenim ambicijama i još manjim državničkim sposobnostima, koji (1) sabotira platformu Predsjedništva R BiH o zajedničkoj borbi za Republiku, i prestravljen inteligencijom okupljenom oko Sabora i njegovom snagom ideje (2) izvršava akt veleizdaje - zapravo tihi državni udar, te (3) izjednačava pojam Bošnjak-musliman sa pojmom Bošnjak, kao i (4) negira ilirsko porijeklo Bosanaca javno i počesto zapjenušano tvrdeći da su bosanski muslimani isključivo Slaveni.
Mislim da je i tebi i meni jasno da se takva odluka moze izglasati samo na nekom drugom mjestu. Takodjer, to oko ukidanja nametnute rijeci Musliman, i vracanja starog naziva (bilo kojeg, Bosanac ili Bosnjak) je jedna od rijetkih odluka u cijem je izglasavanju vecinskim dijelom ucestvovala SDA a da se ja sa tim slazem.danas wrote:@T:
moguce je da si u pravu, ali jedno i dalje stoji -- nije ni na jednoj partiji i njenom rukovodstvu da 'nako nadjeva imena narodima po nekim kongresima...
u vrijeme kada je vracemn naziv Bosnjak, znas vrlo dobro i sama da na 2/3 BiH, bilo sta sto ima veze sa Bosnom nije bilo popularno. Sta god da je tada usvojeno, zavrsilo bi se na isti nacin, bez obzira na smislenost toga sto pises. Smisleno je bilo i to da nam komsije nece bacati granate na glavu, pa se to desilo.danas wrote: sad imamo to sto imamo, mada cisto sumnjam da bi situacija bila slicna da se "uvelo" bosanac umjesto bosnjak.
Ja i sada kada odem u Zagreb, Beograd, makarsku i bilo gdje drugo, za mene kazu da sma Bosanac, a to isto0 kazu i za mog komsiju Peru, Zivka itddanas wrote: ja gdje god sam isla u ex-YU, ljudi su mi govorli "vidi je, bosanka" pa ja samo to mogu biti. a bosanka sam ne samo ja, vec i pero iz banja luke kad ode u BG, i jozo iz gruda kad ode u ZG -- autohtonim srbima i hrvatima oni ce vazda biti "bosanci" (a ponekad bogme i "hercegovci"). ne bosnjaci, vec bosanci. SDA je ovo znala, i sa time je i racunala.
Da se ne lazemo, ali neke stvari se nisu desile ni prije rata, pa neki ljudi zavrsise u logorima, samo zato jer se zovu drugacije. Meni ovo sto pises, djeluje poprilicno nerelano. Skontaj i sama, sta je bio razlog, pa su se sve te mnoge ruzne stvari desile? Ako je ikada bilo razloga da se neke stvari ne dese, bilo je tada, a to je vrijeme i kada je svako pokazao svoje pravo lice. Ja znam da moj komsija Danilo nije imao niti jedan jedini razlog, da me gadja granatama. Uostalom, kako je sad izgovor da se zbog toga sto se koristi Bosnjak, neko nece tako da izjasni jer mu to smeta, isto tako ce se i ono vrijeme kada su nas pokusavali istrijebiti (jer se ti pozivas na period agresije, kada se svasta desilo) koristiti kao izgovor zasto eto nece da prihvate ni to Bosanac. ako nekome treba izgovor, uvijek ce ga naci, a kada prodje popis, sve maske ce da padnu. Ako nista, barem se neki nece prenemagati kako im fali Bosanac umjesto Bosnjak.danas wrote: sad, ko ce se kako izjasniti na sljedecem popisu, ostaje nam da vidimo. ja sam vrlo pesimisticna, jer previse se nekih stvari desilo da bi se sad neko probudio i odjednom rekao "ja hocu da sam bosanac, kakav srbin, kakav hrvat...". mislim da se ovo nece desiti za mog zivota.