Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
da ne bih citirala tvoje silne greske, preporucujem ti da prvo naucis razliku izmedju jezika i dijalekta, nauci izvedenice i izuzetke od pravila, onda ces mozda moci ozbiljnije diskutovati o jeziku
Kad pokrenem istu ovu debatu na Akademiji nauka i umjetnosti (jednoj od), onda cu pozdraviti svaku incijativu da me se prizove pameti i objasni mi se gdje mi je mjesto kao nekome ko nije lingvista. Ali kada to isto cinis na mjestu koje je predvidjeno za nekakvu javnu debatu i kada to cinis sa takvim nerazumijevanjem sustine ove diskusije koja jeste diskusija o necemu sto je prije svega politicki, dakle - javni problem, e onda dozvoli da ja tebe dobronamjerno prizovem pameti. Nije u pitanju moje ili tvoje znanje gramatike, nije u pitanju ni ova ili neka druga norma, nego sto se kod nas vecina lingvistickih intervencija zavrsi u najboljem slucaju aparthejdom, a u najgorem - vojnom akcijom. Mislis li da je skolski apartheid koji se upravo sada desava u Zepcu i brojnim drugim nasim gradovima dio neke druge stvarnosti, a ova o kojoj mi ovdje govorimo je neka lingvisticka, virtualna, cista i bez dodira sa ovom prvom, 'okrutnom'?
Bilo bi dobro da ljudi konacno shvate kako sve ove diskusije ovdje nisu razlicite price, nego sve jedna te ista...
hajde da probam
susica je temperatura (as in "bolestan je, ima susicu"), vijak je saraf, obrat je zanat. brzoglas je telegram mislim. ostale ne znam sta su, ali ove su sasvim regularne rijeci i nisu "izmisljene" jucer.
danas wrote:hajde da probam
susica je temperatura (as in "bolestan je, ima susicu"), vijak je saraf, obrat je zanat. ostale ne znam sta su, ali ove su sasvim regularne rijeci i nicu "izmisljene" jucer.
Sušica je tuberkuloza (srpski - jektika)
Obrat je prije preokret, je je obrt = zanatstvo.
I sve ostale rijeci su normalne hrvatske rijeci.
u vrijeme najgore tudjmanstine je bilo slicnih inicijativa ciscenja hrvatskog pravorIEeka od navalBINE sa istoka. Bilo je i govora o rigoroznim kaznama (oko 10.000 hiljada KN) u slucaju prekrsavanja novooblikovanih pravila. A fakat je da Hrvati u ovim provaljivanjima zaista prednjace
da ne bih citirala tvoje silne greske, preporucujem ti da prvo naucis razliku izmedju jezika i dijalekta, nauci izvedenice i izuzetke od pravila, onda ces mozda moci ozbiljnije diskutovati o jeziku
Kad pokrenem istu ovu debatu na Akademiji nauka i umjetnosti (jednoj od), onda cu pozdraviti svaku incijativu da me se prizove pameti i objasni mi se gdje mi je mjesto kao nekome ko nije lingvista. Ali kada to isto cinis na mjestu koje je predvidjeno za nekakvu javnu debatu i kada to cinis sa takvim nerazumijevanjem sustine ove diskusije koja jeste diskusija o necemu sto je prije svega politicki, dakle - javni problem, e onda dozvoli da ja tebe dobronamjerno prizovem pameti. Nije u pitanju moje ili tvoje znanje gramatike, nije u pitanju ni ova ili neka druga norma, nego sto se kod nas vecina lingvistickih intervencija zavrsi u najboljem slucaju aparthejdom, a u najgorem - vojnom akcijom. Mislis li da je skolski apartheid koji se upravo sada desava u Zepcu i brojnim drugim nasim gradovima dio neke druge stvarnosti, a ova o kojoj mi ovdje govorimo je neka lingvisticka, virtualna, cista i bez dodira sa ovom prvom, 'okrutnom'?
Bilo bi dobro da ljudi konacno shvate kako sve ove diskusije ovdje nisu razlicite price, nego sve jedna te ista...
Procitaj jos jednom sta sam ti preporucila pa ces mozda uvidjeti da poznavanjem osnova jezika mozes shvatiti kako se jezik razvija i kad se koristi dijalekt, zastarjeli jezik i papanski jezik.
Moje nane rodjene prije drugog svj. rata nikada nisu govorile mliko, htjeo i dje, jer su rodjene, odrasle i umrle u Sarajevu.
Cemo ili ce mo je, kao skoro sve pitanje ko ce napisati nova pravila, ostati zabiljezen u istoriji lingvistike i uzeti pare.
A Emina ce se i dalje uciti u skolama na srpskom jeziku sa turcizmima.
I u nasim avlijama i sokacima dokle god ima jedan jedini sarajlija cemo ce ostati cemo.
nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
St.Germain wrote:aaa, zato im oni ne mogu oprostiti kosovski boj
nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
Ja sam donedavno mislila da ja govorim bosanski. Onda mi objasnise ovdje, na forumu, da to mozda bas i nece biti tako, jer ja kazem i dobro vece i dobar vece i dobra vece (sto ispade hrvatski). Ako hocu da govorim bosanski, onda moram da kazem iskljucivo dobra vece!
E, tu ti se ja uhavizam (fuj turcizam!) da ja moze biti ne govorim ni jedan od ovih novih jezika. Meni se cini da ja jos uvijek pricam onim SH, HS (fuj silovanje!)
I nemam ni malo problema da razumijem kruh (fuj hrvatstina), ni Mujov (fuj sanzdaklije) itd....
A sve ovo samo da kazem onima koji zaista zele znati, da je pravilo u onom silovanom SH bilo da se vlastite imenice muskog roda koje imaju skraceni oblik (nadimci) mogu deklinirati i kao imenice muskog roda, a i kao imenice zenskog roda.
Pa je ispravno bilo:
Hasan - Hasanov; Haso - Hasin ili Haso - Hasov
Jovan - Jovanov; Jovo - Jovin ili Jovo - Jovov
Ivan - Ivanov; Ivo - Ivin ili Ivo - Ivov
Upotreba razlicitih oblika je zavisila od regije do regije, ali su gramaticki ispravna bila sva tri oblika.
Ispravka, zabrzah u pisanju, vlastite imenice muskog roda koje zavrsavaju na "a" se mijenjaju kao imenice zenskog roda, npr.
Alija - Alijin
Mustafa - Mustafin itd...
Last edited by Shoshana on 20/12/2005 19:00, edited 1 time in total.