Silovani jezik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Prenj

Post by Prenj »

vesela wrote:@prenj

da ne bih citirala tvoje silne greske, preporucujem ti da prvo naucis razliku izmedju jezika i dijalekta, nauci izvedenice i izuzetke od pravila, onda ces mozda moci ozbiljnije diskutovati o jeziku
Kad pokrenem istu ovu debatu na Akademiji nauka i umjetnosti (jednoj od), onda cu pozdraviti svaku incijativu da me se prizove pameti i objasni mi se gdje mi je mjesto kao nekome ko nije lingvista. Ali kada to isto cinis na mjestu koje je predvidjeno za nekakvu javnu debatu i kada to cinis sa takvim nerazumijevanjem sustine ove diskusije koja jeste diskusija o necemu sto je prije svega politicki, dakle - javni problem, e onda dozvoli da ja tebe dobronamjerno prizovem pameti. Nije u pitanju moje ili tvoje znanje gramatike, nije u pitanju ni ova ili neka druga norma, nego sto se kod nas vecina lingvistickih intervencija zavrsi u najboljem slucaju aparthejdom, a u najgorem - vojnom akcijom. Mislis li da je skolski apartheid koji se upravo sada desava u Zepcu i brojnim drugim nasim gradovima dio neke druge stvarnosti, a ova o kojoj mi ovdje govorimo je neka lingvisticka, virtualna, cista i bez dodira sa ovom prvom, 'okrutnom'?

Bilo bi dobro da ljudi konacno shvate kako sve ove diskusije ovdje nisu razlicite price, nego sve jedna te ista...
oxygen952

Post by oxygen952 »

Rijeci iz sluzbenog hrvatskog jezika:

POSLJEDAK
PRIPETAVANJE
VIJAK
POSTOLA
SUŠICA
POGIBELJ
TEHNICKA OSNOVICA
POCETNI UDARAC
KOPNICA
OBRAT
DVOTRUPAC
RAZUDBA
DOŠAŠCE
DALEKOVIDNICA
BROJIDBA
BRZOGLAS
BRODICA

PS: pokusajte prevesti ***
danas

Post by danas »

hajde da probam :D
susica je temperatura (as in "bolestan je, ima susicu"), vijak je saraf, obrat je zanat. brzoglas je telegram mislim. ostale ne znam sta su, ali ove su sasvim regularne rijeci i nisu "izmisljene" jucer.
Nigmus

Post by Nigmus »

VIJAK-saraf
SUŠICA-TBC
POGIBELJ-ugibelj :D
POCETNI UDARAC-valjda to sto pise
BROJIDBA-brojanje
BRODICA-omanji camac

ostalo fakat ne kontam...ni analogijom ni logikom :D
pitt

Post by pitt »

hajmo ismijavati i dalje susjede ( i ostale) zbog jezika. 'bem ti mentalitet balkanski......... :D
danas

Post by danas »

A wrote:
danas wrote:hajde da probam :D
susica je temperatura (as in "bolestan je, ima susicu"), vijak je saraf, obrat je zanat. ostale ne znam sta su, ali ove su sasvim regularne rijeci i nicu "izmisljene" jucer.
Sušica je tuberkuloza (srpski - jektika)
Obrat je prije preokret, je je obrt = zanatstvo.
I sve ostale rijeci su normalne hrvatske rijeci.
u pravu si.
kub lajkan

Post by kub lajkan »

a UKRUDBA? :D
Nigmus

Post by Nigmus »

ZORNJAK?
danas

Post by danas »

kub lajkan wrote:a UKRUDBA? :D
:D :D :D

ma nek je zato erekcija :D izvorno-bosanski :D izraz :lol: :lol: :lol:
kub lajkan

Post by kub lajkan »

POGIBELj = opasnost
KOPNICA = SIDA
St.Germain

Post by St.Germain »

u vrijeme najgore tudjmanstine je bilo slicnih inicijativa ciscenja hrvatskog pravorIEeka od navalBINE sa istoka. Bilo je i govora o rigoroznim kaznama (oko 10.000 hiljada KN) u slucaju prekrsavanja novooblikovanih pravila. A fakat je da Hrvati u ovim provaljivanjima zaista prednjace
vesela

Post by vesela »

Prenj wrote:
vesela wrote:@prenj

da ne bih citirala tvoje silne greske, preporucujem ti da prvo naucis razliku izmedju jezika i dijalekta, nauci izvedenice i izuzetke od pravila, onda ces mozda moci ozbiljnije diskutovati o jeziku
Kad pokrenem istu ovu debatu na Akademiji nauka i umjetnosti (jednoj od), onda cu pozdraviti svaku incijativu da me se prizove pameti i objasni mi se gdje mi je mjesto kao nekome ko nije lingvista. Ali kada to isto cinis na mjestu koje je predvidjeno za nekakvu javnu debatu i kada to cinis sa takvim nerazumijevanjem sustine ove diskusije koja jeste diskusija o necemu sto je prije svega politicki, dakle - javni problem, e onda dozvoli da ja tebe dobronamjerno prizovem pameti. Nije u pitanju moje ili tvoje znanje gramatike, nije u pitanju ni ova ili neka druga norma, nego sto se kod nas vecina lingvistickih intervencija zavrsi u najboljem slucaju aparthejdom, a u najgorem - vojnom akcijom. Mislis li da je skolski apartheid koji se upravo sada desava u Zepcu i brojnim drugim nasim gradovima dio neke druge stvarnosti, a ova o kojoj mi ovdje govorimo je neka lingvisticka, virtualna, cista i bez dodira sa ovom prvom, 'okrutnom'?

Bilo bi dobro da ljudi konacno shvate kako sve ove diskusije ovdje nisu razlicite price, nego sve jedna te ista...
Procitaj jos jednom sta sam ti preporucila pa ces mozda uvidjeti da poznavanjem osnova jezika mozes shvatiti kako se jezik razvija i kad se koristi dijalekt, zastarjeli jezik i papanski jezik.

Moje nane rodjene prije drugog svj. rata nikada nisu govorile mliko, htjeo i dje, jer su rodjene, odrasle i umrle u Sarajevu.

Cemo ili ce mo je, kao skoro sve pitanje ko ce napisati nova pravila, ostati zabiljezen u istoriji lingvistike i uzeti pare.

A Emina ce se i dalje uciti u skolama na srpskom jeziku sa turcizmima.

I u nasim avlijama i sokacima dokle god ima jedan jedini sarajlija cemo ce ostati cemo. :)
St.Germain

Post by St.Germain »

izvini, da li ti zaista mislis da fakticki (ne politicki!) postoji srpski, hrvatski, bosanski jezik :?
Šandor

Post by Šandor »

St.Germain wrote:izvini, da li ti zaista mislis da fakticki (ne politicki!) postoji srpski, hrvatski, bosanski jezik :?
Sada sigurno postoje. :-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Sa crnskog na gorski... :D

electrically erasable PROM (EEPROM) = izčitnik otrljiv munjinôm, 'munjobrišljiv izčitnik'

biological molecule = životvornâ trošica
buffer, disk = učitnična suspremica
clock = kucalo, 'dobnjak'
clone = pastrojak, sukladnik
coding = uznačba
communications software = općájnîk
cybernetics = krmboslôvlje
disk buffer = učitnična suspremica
disk drive = učitnik
electronic digital computer = munjkovni znamčánî računač
front-end processor = obradnik prjednjak
graphics = likoris
hardware = strojevina
hypertext = granato orječje
level of abstraction = razina odmislitbe
magnetic disk = gvozdotežnî kolut
nanosecond = milijárdînka trenútka
optical disk = svjetlostni kolut
physical memory = pamtionik
PROM burner = užežnik izčitnika
read-write = upisnik-izčitnik
real-time processing = zbiljnovrjemena obrada
scan = omotritba
servomechanism = osjetni sprežnik
software = naputbina
sophisticated computers = umudrena računala
text file = orječna datnica
video = oslika
view = predočaj, 'gled'
Šandor

Post by Šandor »

Nema se tu šta naprđivat, Jači tlači. I jebi mu mater. :-)
kub lajkan

Post by kub lajkan »

Zanimljivo je i ovo...

na Istoku je KUĆA, a u njoj DOMAĆICA

a na Zapadu je DOM i u njemu KUĆANICA...

:D
Tulipan

Post by Tulipan »

St.Germain wrote:izvini, da li ti zaista mislis da fakticki (ne politicki!) postoji srpski, hrvatski, bosanski jezik :?
Ako ne postoje kojim onda jezicima govorimo.
St.Germain

Post by St.Germain »

Tulipan wrote:
kineskim, engleskim i slovackim
danas

Post by danas »

St.Germain wrote:
Tulipan wrote:
kineskim, engleskim i slovackim
zaboravio si turski :D kojim govore srbi :D :lol: 8-)
St.Germain

Post by St.Germain »

aaa, zato im oni ne mogu oprostiti kosovski boj :roll:

nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
Šandor

Post by Šandor »

St.Germain wrote:aaa, zato im oni ne mogu oprostiti kosovski boj :roll:

nas jezik (jezik kojim govore Srbi, Hrvati, Bosnjaci, Slovenci i Makedonci) je juznoslavenski sa mnogim inacicama prije svega turskog, njemackog, talijanskog, madjarskog i bugarskog.
svaka druga podjela ne moze biti argumentovana i smijesno je da se ti jezici uopste dijele. 80% jezika svakog od pobrajanih naroda upotrebljavaju istu konstrukciju recenice, iste rijeci, 20% je lokalni kolorit.
Zaboravio si Crnogorce. :-)
pitt

Post by pitt »

Cuj da sa srbima i 'rvatima imamo nesto zajednicko? :D:D:D Vela havle...... :D:D
Shoshana

Post by Shoshana »

Ja sam donedavno mislila da ja govorim bosanski. Onda mi objasnise ovdje, na forumu, da to mozda bas i nece biti tako, jer ja kazem i dobro vece i dobar vece i dobra vece (sto ispade hrvatski). Ako hocu da govorim bosanski, onda moram da kazem iskljucivo dobra vece!

E, tu ti se ja uhavizam (fuj turcizam!) da ja moze biti ne govorim ni jedan od ovih novih jezika. Meni se cini da ja jos uvijek pricam onim SH, HS (fuj silovanje!)

I nemam ni malo problema da razumijem kruh (fuj hrvatstina), ni Mujov (fuj sanzdaklije) itd....

A sve ovo samo da kazem onima koji zaista zele znati, da je pravilo u onom silovanom SH bilo da se vlastite imenice muskog roda koje imaju skraceni oblik (nadimci) mogu deklinirati i kao imenice muskog roda, a i kao imenice zenskog roda.

Pa je ispravno bilo:

Hasan - Hasanov; Haso - Hasin ili Haso - Hasov
Jovan - Jovanov; Jovo - Jovin ili Jovo - Jovov
Ivan - Ivanov; Ivo - Ivin ili Ivo - Ivov

Upotreba razlicitih oblika je zavisila od regije do regije, ali su gramaticki ispravna bila sva tri oblika.

Ispravka, zabrzah u pisanju, vlastite imenice muskog roda koje zavrsavaju na "a" se mijenjaju kao imenice zenskog roda, npr.

Alija - Alijin
Mustafa - Mustafin itd...
Last edited by Shoshana on 20/12/2005 19:00, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

pitt wrote:Cuj da sa srbima i 'rvatima imamo nesto zajednicko? :D:D:D Vela havle...... :D:D
Vala i nemamo skoro ništa. :D Još malo pa se nećemo ni razumjeti. Već sada mi za mnogo toga treba prevodilac kad gledam HRT. :-)

A taj je jezik došao do Kiseljaka, Viteza, i Žepča. Tako da i braću iz susjednih opština slabo razumijem. :-)
Last edited by Šandor on 20/12/2005 18:58, edited 1 time in total.
Post Reply