KURBAN I FETVA
-
patrius
Prije svega,ja sam sumnjicav prema bogu u cije se ime pusta krv,makar i zivotinjska.A kako muslimani(Bosnjaci) to rade vec je preraslo u perverziju. Kurbane bi trebalo dijeliti kad god se ukaze potreba,a ne samo za bajram svi pokolju,medjusobno razmijene i gotovo.Malo ko od onih kojima je stvarno potreban ga dobije.To se,nazalost,pretvorilo u biznis,kao i manija bozicne i novogodisnje kupovine.
- Vodenjak
E ovdje si ga pretjer´o...patrius wrote:Prije svega,ja sam sumnjicav prema bogu u cije se ime pusta krv,makar i zivotinjska.A kako muslimani(Bosnjaci) to rade vec je preraslo u perverziju. Kurbane bi trebalo dijeliti kad god se ukaze potreba,a ne samo za bajram svi pokolju,medjusobno razmijene i gotovo.Malo ko od onih kojima je stvarno potreban ga dobije.To se,nazalost,pretvorilo u biznis,kao i manija bozicne i novogodisnje kupovine.
I to debelo!
-
nedim_uk
Bit' ce da je ovaj skuplji pasao travu na piramidi,a ovaj jeftiniji valjda ispod nje.Ne cudi me nista iz visokog,sad ces vidjet kad kurban pocne dobijat deklaraciju da ga je i sam faraon jeo.kojsino wrote:Posto je receno ko je ko,
sta mislite o razlicitim cijenama kurbana 75 eura/150 eura ?
-
patrius
U cemu?Pojasni...Vodenjak wrote:E ovdje si ga pretjer´o...patrius wrote:Prije svega,ja sam sumnjicav prema bogu u cije se ime pusta krv,makar i zivotinjska.A kako muslimani(Bosnjaci) to rade vec je preraslo u perverziju. Kurbane bi trebalo dijeliti kad god se ukaze potreba,a ne samo za bajram svi pokolju,medjusobno razmijene i gotovo.Malo ko od onih kojima je stvarno potreban ga dobije.To se,nazalost,pretvorilo u biznis,kao i manija bozicne i novogodisnje kupovine.
I to debelo!
- Vodenjak
Ako ti to sam ne vidis iz onog podebljanog, nemam ni ja namjeru da ti pojasnjavam!patrius wrote:U cemu?Pojasni...Vodenjak wrote:E ovdje si ga pretjer´o...patrius wrote:Prije svega,ja sam sumnjicav prema bogu u cije se ime pusta krv,makar i zivotinjska.A kako muslimani(Bosnjaci) to rade vec je preraslo u perverziju. Kurbane bi trebalo dijeliti kad god se ukaze potreba,a ne samo za bajram svi pokolju,medjusobno razmijene i gotovo.Malo ko od onih kojima je stvarno potreban ga dobije.To se,nazalost,pretvorilo u biznis,kao i manija bozicne i novogodisnje kupovine.
I to debelo!
-
patrius
Meni je posve jasno sta sam rekao,sta tebe u tome muci?Vodenjak wrote:Ako ti to sam ne vidis iz onog podebljanog, nemam ni ja namjeru da ti pojasnjavam!patrius wrote:U cemu?Pojasni...Vodenjak wrote: E ovdje si ga pretjer´o...
I to debelo!
-
KOGOD KADGOD
kojsino wrote:Posto je receno ko je ko,
sta mislite o razlicitim cijenama kurbana 75 eura/150 eura ?
Samo Bog zna ko je ko.
Ako se kurban kolje sa dobrim nijjetom i ako se odlucilo da ga se zrtvuje, jer se sebi moze bez teskoce priustiti, iako nije obavezno (pitaj bilo kojeg lokalnog imama da li je "farz" za one koji nisu na hadzdzu) onda se ne treba ni "zaliti" koliko god da je, zar ne?
Ako je nekom preskup da ga sa teskocom moze zrtvovati - neka i ne kolje kurban, jer mu je nijjet samim "gundjanjem" oko cijene vec pokvaren, a Bog ne treba nista od nas, mi trebamo Njega - On samo prima nase NIJJETE i iskrenost, a ako nas nijjet nije cist - dzabe nam kurban.
A oni koji iskrenost vjernika iskoristavaju, da bi zadobili vecu dunjalucku zaradu ce biti odgovorni za ono sto cine. Za to i jeste Sudnji Dan. Oni ce pozeljeti da su vjernicima kurbane davali u pola cijene, sa gubitkom, na Dan kada se vise novcem ne moze nista iskupiti - samo dobrim namjerama (nijjetima) i iskrenoscu dobrih djela...
To je stvarno za ibreta, kako se ne boje Bozijeg nezadovoljstva, pa tako narod peljese, k'o da misle da nikad nece umrijeti...
Svako sebi priprema ahiret...
p.s. nemoj se osvrtati na one koji svoj gnjev sa sobom nose svuda... tezak je to teret
- Vodenjak
Kunem se, bez imalo ironije ili tako necega, divim se ljudima kojima je gore navedeno objasnjenje dovoljno da ih umiri!KOGOD KADGOD wrote:kojsino wrote:Posto je receno ko je ko,
sta mislite o razlicitim cijenama kurbana 75 eura/150 eura ?![]()
Samo Bog zna ko je ko.
Ako se kurban kolje sa dobrim nijjetom i ako se odlucilo da ga se zrtvuje, jer se sebi moze bez teskoce priustiti, iako nije obavezno (pitaj bilo kojeg lokalnog imama da li je "farz" za one koji nisu na hadzdzu) onda se ne treba ni "zaliti" koliko god da je, zar ne?
Ako je nekom preskup da ga sa teskocom moze zrtvovati - neka i ne kolje kurban, jer mu je nijjet samim "gundjanjem" oko cijene vec pokvaren, a Bog ne treba nista od nas, mi trebamo Njega - On samo prima nase NIJJETE i iskrenost, a ako nas nijjet nije cist - dzabe nam kurban.
A oni koji iskrenost vjernika iskoristavaju, da bi zadobili vecu dunjalucku zaradu ce biti odgovorni za ono sto cine. Za to i jeste Sudnji Dan. Oni ce pozeljeti da su vjernicima kurbane davali u pola cijene, sa gubitkom, na Dan kada se vise novcem ne moze nista iskupiti - samo dobrim namjerama (nijjetima) i iskrenoscu dobrih djela...
To je stvarno za ibreta, kako se ne boje Bozijeg nezadovoljstva, pa tako narod peljese, k'o da misle da nikad nece umrijeti...![]()
p.s. nemoj se osvrtati na one koji svoj gnjev sa sobom nose svuda... tezak je to teret
Neka mi oproste, ali za mene je to samo shuplja smisljena nekad davno od strane onih koji koriste dobrotu obicnog covjeka da bi mogli da ga muzu i koriste u ostvarivanju svojih, ovozemljaskih ciljeva!
- manijak1
Ne vjeruješ u paralelizam svjetova 
- ovo_malo_duse
Ljudi moji batalite Merhamet i IVZ i njihove kurbane .Kusaste ovce sa Novog zelanda, koje lice vise na sve drugo nego na ovce.
Mislim da ima dovoljno Bosanskih stocara koji citavu godinu hrane ovce/ovnove za Kurbane i mogu se kupiti od 150 pa po zelji i do 700 KM i to je vecini tih nasih bosanskih stocara jedini izvor prihoda.
Zar nije veci sevap kupiti kod naseg domaceg covjeka, pomoci mu da prehrani svoju porodicu.
Time se podstice i domaca poljoprivreda + izbija novac iz dzepa raznim muljatorima iz ovih navedenih organizacija.....i eto.....
koliko ovo bjese muha jednim udarcem......??
Mislim da ima dovoljno Bosanskih stocara koji citavu godinu hrane ovce/ovnove za Kurbane i mogu se kupiti od 150 pa po zelji i do 700 KM i to je vecini tih nasih bosanskih stocara jedini izvor prihoda.
Zar nije veci sevap kupiti kod naseg domaceg covjeka, pomoci mu da prehrani svoju porodicu.
Time se podstice i domaca poljoprivreda + izbija novac iz dzepa raznim muljatorima iz ovih navedenih organizacija.....i eto.....
-
ja71
Kako da ne.patrius wrote:Prije svega,ja sam sumnjicav prema bogu u cije se ime pusta krv,makar i zivotinjska.A kako muslimani(Bosnjaci) to rade vec je preraslo u perverziju. Kurbane bi trebalo dijeliti kad god se ukaze potreba,a ne samo za bajram svi pokolju,medjusobno razmijene i gotovo.Malo ko od onih kojima je stvarno potreban ga dobije.To se,nazalost,pretvorilo u biznis,kao i manija bozicne i novogodisnje kupovine.
Mesar je taj koji kolje.
Mi samo jedemo meso i nemamo nista sa klanjem zivotinja.
- Vodenjak
A sta ako IVZ izda fetvu?ovo_malo_duse wrote:Ljudi moji batalite Merhamet i IVZ i njihove kurbane .Kusaste ovce sa Novog zelanda, koje lice vise na sve drugo nego na ovce.
-
KOGOD KADGOD
@Vodenjak...Vodenjak wrote:Kunem se, bez imalo ironije ili tako necega, divim se ljudima kojima je gore navedeno objasnjenje dovoljno da ih umiri!KOGOD KADGOD wrote:kojsino wrote:Posto je receno ko je ko,
sta mislite o razlicitim cijenama kurbana 75 eura/150 eura ?![]()
Samo Bog zna ko je ko.
To je stvarno za ibreta, kako se ne boje Bozijeg nezadovoljstva, pa tako narod peljese, k'o da misle da nikad nece umrijeti...![]()
Neka mi oproste, ali za mene je to samo shuplja smisljena nekad davno od strane onih koji koriste dobrotu obicnog covjeka da bi mogli da ga muzu i koriste u ostvarivanju svojih, ovozemljaskih ciljeva!
Ima u svemu neka SREDINA...
Ne mozemo reci da je nesto potpuno zlo ili potpuno dobro, sve zavisi ookolnostima.
Zato je i poslat ovaj post, da se nadje ta SREDINA, da ne misle oni koji ne mogu da si priuste da su "grijesni" a da ne misle oni koji mogu da si priuste da su "bolji", jer je namjera najvaznija.
Shvatam da se ne slazes u sustini, sa konceptom kurbana.
Ali, ako se stekne malo vise informacije, mozda se nadje da nije bas tako besmislen taj koncept, stavise nije uopste besmialen.
Zelim da podijelim nesto malo mog shvatanja o tome, i mozda to pomogne da se bolje shvati "korijen" kurbana, iako se ne moze poreci da je komercijalizovan, i previse.
Isto je sa Bozicem, koji je komercijalizovan preko svake mjere i razuma, da ljudi nagomilaju ogromne dugove radi "obaveze" razmjene poklona, koje po cijelu godinu otplacuju, i taman kad "dodju sebi" naidje Uskrs, pa rodjendani, pa godisnjice....
Koliko ljudi sebi mogu da priuste meso svaki dan, svake hafte makar dva - tri puta?
Zasto bas MESO? Za ljudski organizam, narocito u razvoju tj. djeciji organizam, mora postojati redovno unosenje proteina, zeljeza kao i drugih vaznih nutricionih elemenata koje se samo u mesu nalaze.
Jaja, donekle, mogu posluziti u tu svrhu, ali ne dovoljno.
Ljudi nisu ni iskljucivo biljozderi ni iskljucivo mesozderi, nego im je organizam tako stvoren da im je potrebno i jedno i drugo.
Kroz stoljeca, lakse je bilo ubrati vocku, posijati zitarice ili povrce (mada je proces dug) nego ULOVITI zivotinju kao izvor proteina.
Takodje, u odnosu na povrce i voce, meso je relativno skupo, uvijek bilo, tako da je time i manje pristupacno ljudima veoma ogranicenih prihoda.
Bilo bi dobro, kao sto kazes, bilo kada podijeliti nesto onima koji imaju manje od drugih. I to se i cini, najvise medju familijom i komsijama (osim u velikim gradovima gdje se, nazalost, komsije nekada i ne poznaju a kamoli posjecuju).
Medjutim s obzirom na to da ljudi, u zivotnoj trci i "frci" cesto izgube osjecaj vremena i zapostave one kojima je pomoc potrebna, a da bi se oni kojima je pomoc potrebna postede ponizenja trazenja ili molbe, odrede se, makar dva-tri puta godisnje (u okviru vjerskog poriva) periodi kada se ljudi potsjecaju na svoju obavezu prema drugima.
Koliko roditelja podizu djecu, narocito od 3 do 16 godina, i svjesni su da je djeci potrebno zaista mnogo dobre i kvalitetne ishrane da bi se tjelesno (a s tim i umno) razvili sto bolje? Koliko od tih roditelja moze da si priusti da djeci pruze sto vise od potrebne ishrane? Roditelji ce prvo djeci dati nesto pa onda, ako ostane, malo i sami pojesti jer je to prirodni instinkt, svjesnost da su oni vec dovrsili svoj fizicki rast dok djeci od zdravog fizickog napretka zavisi i buducnost.
Nisu svi ljudi naklonjeni dobrocinstvu, naprotiv, mnogi su toliko samocentrisani da rijetko i pomisle ima li neko da jede hljeba dok oni uzivaju lijep izlazak i veceru u restoranu.
Ne znaci da se trebamo osjecati "krivim" sto smo izasli na veceru, ili da sebi treba da "uskratimo" takve male luksuze - ni u kom slucaju, hvala Bogu da se moze, ali se trebamo cesce sjetiti onih koji nemaju dovoljno, narocito za djecu.
Zato se vjera pobrinula da se oni koji vjeruju u Boga i koji znaju da je sve sto imaju Bozije davanje (a ne samo njihov"rad", rade mnogi tri puta vise u drugim zemaljma pa ne mogu da zarade dovoljno da prezive) i da od onoga sto je nama dato trebamo podijeliti sa onima koji su se nasli pod drugacijim okolnostima, okolnostima koje nisu lahke niti ugodne.
Tako da vjernici, cak i kada sami "zaborave" na to da drugima trebaju pomoci, se potsjete da barem jednom godisnje (a Bozije Objave potsticu vjernike na svakodnevno cinjenje dobra) podijele hranu koja je obicno najskuplja za kupiti, tj. meso.
Kurban kao vjerski obred zrtvovanja, kao sto je navedeno, ne "koristi" Bogu niti je Njemu od nas ista "potrebno" ili "korisno". Kurban (sto znaci u prevodu "zrtvovanje") je jedan nacin iskazivanja pokornosti Bogu, jer se iz poslusnosti Njemu i zahvalnosti na onome sto nam je dato, potrudimo da obezbjedimo potpuniju ishranu za one koji to sebi ne mogu priustiti kao mi.
Kurban ne mora biti samo velika zivotinja, kao sto je june ili ovca. Zavisno od mogucnosti, cak i obicna kokos se moze smatrati "kurbanom" tj. zrtvovanjem s Bozijim blagoslovom, necega dajuci to nekom drugom kome je potrebno.
Istina, hvala Bogu, vrijeme je doslo kada ljudi zive bolje nego prije nekoliko godina, i skoro "svako" ima dovoljno, ali pogledamo li pazljivije i raspitamo li se naokolo naci cemo da ima jos mnogo, mnogo ljudi kojima je pomoc potrebna ali ih je stid da traze i da drugi znaju da prolaze kroz tezak period.
KURBAN SE NE TREBA PODIJELITI REDA RADI, NEGO SE POTRUDITI I NACI ONE KOJIMA JE POTREBNO (PRIJE NEGO DODJE VRIJEME ZA KURBAN) TAKO DA, KADA PODIJELIMO KURBAN, SVAKI DIO ODE TAMO GDJE JE ZAISTA POTREBAN.
Davanje dobrotvornim organizacijama takodje pomaze mnoge, ali su tako cesti slucajevi pronevjere u takvim organizacijama i "administrativni troskovi" tako veliki da samo 20% u stvari postigne one kojima je poslato, a nekad ni toliko...
- Vodenjak
@KOGOD KADGOD
Mislim da si pogresnoj osobi uputio rijeci:
"Shvatam da se ne slazes u sustini, sa konceptom kurbana"
Cak sam negdje gore i reagovao na pisanje jednog kolege jer smatram da ovdje nije ni mjesto ni vrijeme da se daju komentari o samom Kurban-Bajramu. Onaj ko je pokrenuo a zatim i ponovo aktivirao ovu temu imao je stosta da kaze o onima koji se zapravo samo kriju iza Bajrama da bi - na ovaj ili onaj nacin - ostvarili licne koristi.
Osim toga, meni zaista ne trebas da pises o tome sta je taj Bajram. Do svojih gimnazijskih dana sam bio taj koji je s ponosom dijelio kurbane po komsiluku.
Kurbane potekle iz moje kuce...
A ovo: "Ima u svemu neka SREDINA..."
Reci onima koji nisu znali da nadju sredinu izmedju 75 i 150 eura vec ispisuju tamo neke fetve kojima zapravo samo strase i varaju naivni narod!
Da bi, kako sam vec rekao, ostvarili licnu korist!
Imati exkluzivno pravo na prodaju kurbana predstavlja koristenje polozaja i iskoristavanje ljudskog povjerenja u jednu instituciju.
Povjerenja koje se sve vise pretvara iz povjerenja u neogranicenu glupost i tupavost!
Mislim da si pogresnoj osobi uputio rijeci:
"Shvatam da se ne slazes u sustini, sa konceptom kurbana"
Cak sam negdje gore i reagovao na pisanje jednog kolege jer smatram da ovdje nije ni mjesto ni vrijeme da se daju komentari o samom Kurban-Bajramu. Onaj ko je pokrenuo a zatim i ponovo aktivirao ovu temu imao je stosta da kaze o onima koji se zapravo samo kriju iza Bajrama da bi - na ovaj ili onaj nacin - ostvarili licne koristi.
Osim toga, meni zaista ne trebas da pises o tome sta je taj Bajram. Do svojih gimnazijskih dana sam bio taj koji je s ponosom dijelio kurbane po komsiluku.
Kurbane potekle iz moje kuce...
A ovo: "Ima u svemu neka SREDINA..."
Reci onima koji nisu znali da nadju sredinu izmedju 75 i 150 eura vec ispisuju tamo neke fetve kojima zapravo samo strase i varaju naivni narod!
Imati exkluzivno pravo na prodaju kurbana predstavlja koristenje polozaja i iskoristavanje ljudskog povjerenja u jednu instituciju.
Povjerenja koje se sve vise pretvara iz povjerenja u neogranicenu glupost i tupavost!
-
kojsino
VODENJAK:
Reci onima koji nisu znali da nadju sredinu izmedju 75 i 150 eura
vec ispisuju tamo neke fetve kojima zapravo samo strase
i varaju naivni narod!
Imati exkluzivno pravo na prodaju kurbana predstavlja
koristenje polozaja i iskoristavanje ljudskog povjerenja u jednu instituciju.
Potpisujem!
Reci onima koji nisu znali da nadju sredinu izmedju 75 i 150 eura
vec ispisuju tamo neke fetve kojima zapravo samo strase
i varaju naivni narod!
Imati exkluzivno pravo na prodaju kurbana predstavlja
koristenje polozaja i iskoristavanje ljudskog povjerenja u jednu instituciju.
Potpisujem!
-
patrius
Da,ali nazalost,90% muslimana(Bosnjaka) to cini reda radi,kao sto i u dzamiju idu reda radi,da bi bili vidjeni,ma sta to njima znacilo.Ja samo hocu da kazem da kada vidim kakvi sve licemjeri i zlotvori idu u dzamiju,meni ne pada na pamet da udjem u istu.S takvim likovima ja ni u wc ne bih usao.I opet ponavljam:za mene je zastrasujuce i potpuno neprihvatljivo bilo kakvo ritualno prolijevanje krvi,makar i zivotinjske.To se treba uraditi u tisini i onda kad je neophodno i kad se ukaze potreba.A ne kao Bosnjaci uz "polovku"!Ne znam zasto,ali ja ne mogu jesti kurbansko meso i za mene nema nikakvog praznika nakon sistematskog "krvoprolica"!Ja uz to ne mogu slaviti.Dakle,ne "lupajte"glavu,do mene je.Takvoga me bog stvorio i ja se samo iskreno ocitujem.Ja tako osjecam,a u mislima nema nista sto vec ranije nije bilo u osjecanjima...
- ovo_malo_duse
Vodenjak wrote:A sta ako IVZ izda fetvu?ovo_malo_duse wrote:Ljudi moji batalite Merhamet i IVZ i njihove kurbane .Kusaste ovce sa Novog zelanda, koje lice vise na sve drugo nego na ovce.
koliko ovo bjese muha jednim udarcem......??![]()
Ko obazirali smo se na te njihove fetve i prije, ako je nesto pred Allahom dz.s ispravno mogu oni fetvat od bajrama do bajrama...
-
patrius
U ovoj sredini i ovakvom okruzenju i drustvu sasvim sigurno jesam,i to mi je savrseno jasno.Medjutim,nemam nikakve dileme sta je to sto hocu a sta necu.S tim sam nacisto.Tebi je mozda lijepo i ugodno ovako,meni nije i sta sad?Svakom svacije.Ja pricam ono sto mislim,ti mozda mislis ono sto pricas.I to je tvoja stvar.Moja savjest je cista i mirna i to je ono sto mi je vazno.Nije unosno,znam,ali sta mozemo,nismo svi rodjeni da budemo takvi...nelo wrote:ti si izgubljen slucaj meni se cini........![]()
kad si ovo prvi put primijetio
-
patrius
Procitaj malo bolje.Moja dikcija je sasvim u redu.Ako pak ne umijes sam razluciti sta si procit'o,potrazi pomoc.A u halu se mora ici,a ja ne vjerujem u "bozje" kuce koje ljudi prave...nelo wrote:svaka cast, ali izjve poput one da bi prije u halu usao, nego u bozju kucu, i ne odisu nekim mirom i cistocom....![]()
pozz....