Armija BiH mogla je dobiti rat

zzzzz

Post by zzzzz »

Sarafcina wrote:
zzzzz wrote:Znam samo jedno...nikad nebi deblokirali Sarajevo a ni Gorazde, kao ni oslobodili strateske gradove Doboj i Brcko(izbjegavao sam napisati nesto ovako zbog dusmana na forumu), mozda bi jos nesto hajrovali u okolini Prijedora i B. Novog (a i to je pod upitnikom s obzirom na brojnost 5 i 7 Korpusa i eventualnu promjenu kursa Slobe i Franje, cija je Istocna Slavonija jos uvijek bila u rukama ovog prvog (kao kec u rukavu)

Pouzdano ;)
Doboj je .... pa bilo je pitanje sati ;) .. navodno Alagic je zajebo stvar sa Sanskim Mostom ... a Doboj je vec bio skoro gotov... sa tri strane....
ostalo ... ne znam
Doboj je bio sa tri strane cijeli rat...pa nista. U tome je i problem sto su se navikli na zivot na prvim linijama pa tu nebi bilo bjezanije kao u Prijedoru i B. Luci (plus da ovaj krajiski dio Srba uvijek osjeca da je u nekakvom klinu, u podrucju gdje je Hrvatska sa jedne strane a Bosnjaci sa druge dvije.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Fair Life wrote:
Nesferatu wrote:(...)
I na kraju, susret Bosnjackog zapovjednistva sa Santicem, je u sustini, bila pijanka, u Hotelu Sedri, na kojoj je Santic ukrstio rogove sa Tigrom. Ukrstavanje rogova, licne prirode. Veze nije imalo, sa vrhom, ovim ili onim.

Toliko o "generalu".
I sta bi?

Rogati sredi sukatoga,ha?
Ama, zna se....

"General" odmara negdje na slapu.

A pukovnik vodi NK Jedinstvo. I jos uz to, je #1 covjek Hercegovackog svercerskog lobija u Bihacu. S, kojim se povremeno, razmjeni i koja kupo-porodajna utakmica, tek toliko, da udje NK Jedinstvu u Premijer Ligu, a i drugi ostanu namireni...
Shoba

Post by Shoba »

e jebi ga sad...sta bi bilo da je bilo...........da smo mogli, uzeli bi , posto nismo, nismo....nego...i opet ce ako bude srece..(gluho bilo)
kikas

Post by kikas »

svaka cast na mnostvu komentara,pa ne mogu ni ja a da se ne ukljucim.Da nebi mislili da je suplja ovo sto cu sad napisat bio sam i sam sudionik nekih od desavanja.
1.Dolazak Abih 8km nadomak sirokog brijega:
da pojasnim,Abih se popela iznad kanjona dreznice (do sirokog mozda i ima 8km zracne linije) i zauzeli polozaj.Pucali su tako iz PAM-a pola dana po takozvanom "Putu spasa",jedini put za srednju bosnu koji se nalazi isto u blizini,dok nije dosao prvi tenk HVO-a i ispalio ih visoko u zrak.Toliko o slavnom napadu na siroki brijeg.
2.Abih zaplijenila veliko naoruzanje u sjevernom logoru:
Abih je mozda zaplijenila 2 limenke metaka za kalasnjikov i 2 ispaljena tromblona,zasto,zato je Abih taj logor prodan i 20 dana prije pada izvuceno sve sto se izvuci moglo.Sad nije prilika da nabrajam sve detalje u vezi logora i bijelog polja,drugom prilikom.
3.Alija Izmetbegovic:
svaki kometnar suvisan,samo cu rec da je Hercegovina i mostar davno pocela da gori prije famoznog sarajeva, i u kojoj situaciji predsjednik drzave govori kako je JNA nasa armija.Gdje mi je bila Abih da me odbrani tad,mene i moj grad.jeli ? Nebi izginulo toliko sarajlija i bosanaca da je Alija drukcije postupio i da nije trgovao zemljom,pa ga falite do nebesa.
kekec

Post by kekec »

da pojasnim,Abih se popela iznad kanjona dreznice (do sirokog mozda i ima 8km zracne linije) i zauzeli polozaj.Pucali su tako iz PAM-a pola dana po takozvanom "Putu spasa",jedini put za srednju bosnu koji se nalazi isto u blizini,dok nije dosao prvi tenk HVO-a i ispalio ih visoko u zrak.Toliko o slavnom napadu na siroki brijeg.
Nije se Armija popela. U tome i jeste problem. Oni ( mislim da su Zukini) koji su osvojili
to podrucje nisu dobili nikakvo pojacanje, jer su proradili telefoni Zagreb - Sarajevo.
A da je doslo pojacanje...
Mozda ces nekada i cuti da je bila spremna evakuacija iz Sirokog, put Dalmacije.
OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa...

Post by OvaRupaNemaDnaaaaaaaaa... »

Armija BiH mogla je dobiti rat???
Za ratnu pobjedu potrebno je puno vise nego li jaka, motivisana i uvjezbana armija. Shodno tome, cak i da je Armija BIH bila 100% spremna za rat sasvim sam siguran da bez ostalih elemenata nije mogla odnijeti pobjedu. Najbolja ilustracija gore recenog je JNA, koja je po svim predvidjanjima i procjenama trebala odnijeti pobjedu na svim ratistima bivse YU.
Sto se tice bosanskog rata, misljenja sam da je Armija BIH bila najsnaznija karika ratne masine koja je pokusala braniti R BIH. Najslabiju kariku cinili su politicati koji su vodili odbranu i pregovore. Sa Alijom na celu i politikom koju je doticni vodio, Armija BIH nije mogla pobijediti. Sta bi bilo da je neko drugi bio na Alijinom mjestu spada u domen nagadjanja i ne bih o tome.
Sarafcina

Post by Sarafcina »

zzzzz wrote:
Sarafcina wrote:
zzzzz wrote:Znam samo jedno...nikad nebi deblokirali Sarajevo a ni Gorazde, kao ni oslobodili strateske gradove Doboj i Brcko(izbjegavao sam napisati nesto ovako zbog dusmana na forumu), mozda bi jos nesto hajrovali u okolini Prijedora i B. Novog (a i to je pod upitnikom s obzirom na brojnost 5 i 7 Korpusa i eventualnu promjenu kursa Slobe i Franje, cija je Istocna Slavonija jos uvijek bila u rukama ovog prvog (kao kec u rukavu)

Pouzdano ;)
Doboj je .... pa bilo je pitanje sati ;) .. navodno Alagic je zajebo stvar sa Sanskim Mostom ... a Doboj je vec bio skoro gotov... sa tri strane....
ostalo ... ne znam
Doboj je bio sa tri strane cijeli rat...pa nista. U tome je i problem sto su se navikli na zivot na prvim linijama pa tu nebi bilo bjezanije kao u Prijedoru i B. Luci (plus da ovaj krajiski dio Srba uvijek osjeca da je u nekakvom klinu, u podrucju gdje je Hrvatska sa jedne strane a Bosnjaci sa druge dvije.
Doboj je bio dobro utvrdjen do pred kraj rata, kada je pao skoro cijeli Ozren i Doboj fakticki bio u mat poziciji. Sve je bilo spremno... ali.... bilo je sto je bilo ....
Prenj

Post by Prenj »

kikas wrote:svaka cast na mnostvu komentara,pa ne mogu ni ja a da se ne ukljucim.Da nebi mislili da je suplja ovo sto cu sad napisat bio sam i sam sudionik nekih od desavanja.
Biti 8km zracne linije od necega jos uvijek nista ne znaci, sto je rat u Sarajevu najbolje pokazao.
Cijela jedna planina, Vran, se nalazi izmedju Cabulje, gdje je tada izasla Armija, i "Puta spasa".
"Put spasa" je bio jedini put kojim su Prozor i G.Vakuf bili povezani sa ostalim "hrvatskim teritorijama" iz Hercegovine, i koji je isao od Tomislavgrada preko Rame do Prozora, sa one strane Vrana.
vesela

Post by vesela »

savjest wrote:Ne zelim gubiti vrijeme na glupostima. Onaj ko je bio tu zna. Onaj ko nije moze da palamudi od jutra do sjutra.
Podpisujem!
bach

Post by bach »

U ljeto 1992 nasao sam se u Brezi. Sredinom maja te godine neprijatelj je napao na selo Ljesevo u opstini Ilijas strijeljvsi dvadesetak mjestana. Dok se to desavalo u Brezi su radili kafici a manekeni u maskirnim uniformama, tamnim naocalama i oruzjem su u tim kaficima mirno pijuckali kafe okruzeni djevojkama. Na pitanje jednog od nesretnika koji se kao i ja nasao u Brezi u ljeto 1992 zasto ne uzmu puske i ne pomognu selu koje gori tri kilometra dalje, manekeni su rekli : Nije to nasa opstina sta se mi imamo za njih boriti. Uostalom Karadjic nije Brezu ucrtao u svoju teritoriju. Nece oni na nas."

Sa takvim stavom Armija BiH nije mogla dobiti rat.
revolver amidza

Post by revolver amidza »

i mada se slozis sa fadilom da mi je puna taki ovakvih prica ipak nisam odolio da se ne ubacim,...moram da podrzim Mostarca koji je rekao da je rat ABiH i HVO poceo mnogo ranije,na pr.Srednja Bosna.Vec u Maju mjesecu '92 su pocela puskaranja u Noivom travniku,povod je bilo spalijivanje zastave sa ljiljanima od vojnika HVO a Oktobru pravi pravcati rat u istom podrucju,dok je Jajce padalo(jajacki HVO je imao oko 30% boraca Bosnjaka koji su tamo otisli zbog boljeg naoruzanaj i opreme).
E sada da dodjemo na onbo bitno,vec godinu i po prije pocetka rata je postojao koncept Herceg-Bosne,ispalniran kao dominion zagreba u Bih.
HVo je bio oruzana formacija Herceg-Bosne, i Hrvatima pod vodjstvom HDZ i HVO nije padalo na pamet da priznaju ljijane i RBIH,njih je zanimala Herceg-Bosna kao dio Hrvatske.Vec na samom pocetku rata je bilo ocigledno da ce doci do sukoba ove dvije formacije jer se i nisu borile za istu stvar.Pa zasto su onda Hrvati u Februaru '92.glasali za nezavisnu BiH?Oni su zapravo glasali za Herceg-Bosnu, jer eventualnim ostankom BiH u jugoslaviji to ne bi imali, a nezavisnoj BiH uz zdusnu pomoc Tudjmana napravili svoju banovinu.
Sve ostalo se zna,..da ne ostanem duzan i "neovisnjaku",..citao sam tvoje postove i mogu ti reci da prilicno povrsno gledes stvari,mada se trudis da bused sveobuhvatan,ti zamjeras 5.korpusu,..zaboravljas da su oni gore imali situaciju sto nijedan dergi narod u ex-yu nije imao,unatar nacionalni sukob+neprijatelj sa srpske strane,pomoc iz Hrv. je bila dobra,ali to sto se helikopterom dobaci moze sati u jednog golfa,..dalje taj tvoj scenario o gubljenju rata i istrebkjenju Bosnjaka kao boraca za srpsku i hrvatsku stvar je nevjerobatno glupo,trebao si biti ovdje i vidjeti sta su mislili i za jedne i za druge,..istina mozda bi to i proslo ali,Bosnajci za razliku od Hrv. i Srb.ne bi imali gdje otici,a da bi ih se sve pobilo,..hm...pa puno bi zena na zapadu i istoku bilo u crno zavijenp,..onda pricas o efikasnosti HV u "oluji",..da HV je bila nadmocna u odnosu na RSK,ali zar zaista vjerujes da bi vi tek tako za nekih 6 dana opuhali jednu vojnu silu koja je imala cak i avione da im iz Beograda nije receno da bjeze?pa kod Karlovaca su vam predali divizion VBR-a, i baterije teskih topova,...zagazili bi vi njih,ali mozda za 6 mj da su se stvarno htjeli braniti a ne za 6 dana,..ti isti "sumnjaci" su oborli par migova-21,dakle nemoj puno da filozofiras i glorificiras HV!
revolver amidza

ali ipak jebo vise ovakve teme!!!!
zico

Post by zico »

..moram da podrzim Mostarca koji je rekao da je rat ABiH i HVO poceo mnogo ranije,na pr.Srednja Bosna.Vec u Maju mjesecu '92 su pocela puskaranja u Noivom travniku,povod je bilo spalijivanje zastave sa ljiljanima od vojnika HVO a Oktobru pravi pravcati rat u istom podrucju,dok je Jajce padalo(jajacki HVO je imao oko 30% boraca Bosnjaka koji su tamo otisli zbog boljeg naoruzanaj i opreme).
Ne negiram to što navodiš,možda se nađe neko tko bi mogao odgovoritii,
no ovakvo objašnjenje sukoba mi vuče na ono sa srpskim svatom...

Nije mi jasno zašto bi HVO novačio Bošnjake ako je sukob već bio planiran...Objasni mi to molim te..Ne vidim smisao u tome...
Da li radi jačeg otpora prem snagama bosanskih Srba,ali kako onda to ubaciti u to proklamirano savezništvo Hrvata i Srba
E sada da dodjemo na onbo bitno,vec godinu i po prije pocetka rata je postojao koncept Herceg-Bosne,ispalniran kao dominion zagreba u Bih.
E ovo još nitko nikada nije izjavio..Bilo bi dobro da malo argumentiraš.
Za ovo nemaš niti jedan materijalni dokaz,čak niti indiciju...Pazi to bi značilo već krajem 1990 se planiral HBa...
Oni su zapravo glasali za Herceg-Bosnu, jer eventualnim ostankom BiH u jugoslaviji to ne bi imali, a nezavisnoj BiH uz zdusnu pomoc Tudjmana napravili svoju banovinu.
Opet nije logično.To opet pobija priču o savezništvu sa Srbima jer je puno lakše (da ne kažem) jedino moguće dijeliti nepriznatu državu...
Varaš se kume...a sem toga zašto bi se Hrvati bojali saveznika....
Po mome mišljenju,kurs politike Hrvatske prema BiH se mijenjao shodno razvoju situacije i pogotovo prema procjenama kako će se postaviti
međunarodna zajednica...Ne može se u ovakvim sluačejevima sve isplanirati...Kada mislim na kurs politike ,ne znači da se slažem s tom politikom..Isto tako je i bošnjačko vodstvo imalo strategiju nemiješanja
u sukob u Hrvatskoj.Zbog tog nemiješanja se žmirilo i na zloupotrebu
teritorija BiH u napadima na Hrvatsku,a i na očite napade na hrvatsko stanovništvo u BiH...Ne zaboravi da je i pored Tuđmanovih maštanja o banovini jedan od razloga potencijalnog ekspanzionizma bio i ranjivost krajnjeg juga Hrvatske na zbivanja u zaleđu....
Naravno da je zap.Hercegovini to odgovaralo.Ja vjerujem da postoji želja naroda zap.Hercegovine za pripojenjem Hrvatskoj ali isto tako
vidim da ni mnogi u BiH ne bi imali ništa protiv....

,..da HV je bila nadmocna u odnosu na RSK,ali zar zaista vjerujes da bi vi tek tako za nekih 6 dana opuhali jednu vojnu silu koja je imala cak i avione da im iz Beograda nije receno da bjeze?pa kod Karlovaca su vam predali divizion VBR-a, i baterije teskih topova,...zagazili bi vi njih,ali mozda za 6 mj da su se stvarno htjeli braniti a ne za 6 dana,..ti isti "sumnjaci" su oborli par migova-21,dakle nemoj puno da filozofiras i glorificiras HV
Na temu Oluje je premalo racionalnog razmišljanja...
Pogrešno se gleda tih nekoliko dana kao jedino bitne...
To je samo finale jedne dugotrajne pripreme koja je uključivala i vojna djelovanja.Radi se o zauzimanju Grahova i ostalih mjesta u BiH koja okružuju Knin.Bez toga ne bu ničega bilo....
A kako objašnjavaš da su Srbi pokrenuli ofenzivu na Bihać.To mi se baš ne uklapa u plan bježanja..Čini mi se da se planiralo zauzeti što više teritorija pa onda na pregovore.BIhač je trebao biti zadnji plijen.
HV nipošto nije smio dozvoliti pad Bihaća jer bi se oslobodile dosta velike
snage bosanskih Srba i u tom slučaju od Oluje ne bi bilo velike vajde bez obzira i na slab moral i iscrpljenost krajiških Srba....
Krivo napadaš da nekto panegiricima obasipa HV .Obrati pažnju na dio u kojem neovisni piše kako HV nije išla previše u napade u slučaju loše
prognoze,ne vremenske naravno...Po meni je to sasvim u redu...
Brzina Oluje je rezultat niza prethodno nabrojanih činjenica i psihologije
,kao i činjnice da je oistavljen prostor za povlačenje ...
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

revolver amidza wrote: ..da ne ostanem duzan i "neovisnjaku",..citao sam tvoje postove i mogu ti reci da prilicno povrsno gledes stvari,mada se trudis da bused sveobuhvatan,ti zamjeras 5.korpusu,..zaboravljas da su oni gore imali situaciju sto nijedan dergi narod u ex-yu nije imao,unatar nacionalni sukob+neprijatelj sa srpske strane,pomoc iz Hrv. je bila dobra,ali to sto se helikopterom dobaci moze sati u jednog golfa,..dalje taj tvoj scenario o gubljenju rata i istrebkjenju Bosnjaka kao boraca za srpsku i hrvatsku stvar je nevjerobatno glupo,trebao si biti ovdje i vidjeti sta su mislili i za jedne i za druge,..istina mozda bi to i proslo ali,Bosnajci za razliku od Hrv. i Srb.ne bi imali gdje otici,a da bi ih se sve pobilo,..hm...pa puno bi zena na zapadu i istoku bilo u crno zavijenp,..onda pricas o efikasnosti HV u "oluji",..da HV je bila nadmocna u odnosu na RSK,ali zar zaista vjerujes da bi vi tek tako za nekih 6 dana opuhali jednu vojnu silu koja je imala cak i avione da im iz Beograda nije receno da bjeze?pa kod Karlovaca su vam predali divizion VBR-a, i baterije teskih topova,...zagazili bi vi njih,ali mozda za 6 mj da su se stvarno htjeli braniti a ne za 6 dana,..ti isti "sumnjaci" su oborli par migova-21,dakle nemoj puno da filozofiras i glorificiras HV!
Čitaj postove.

Ova dva scenarija su bila maksimalistička i kao takva oba su bila nemoguća. Zašto ti smeta samo drugi, nepovoljan po Bošnjake?
Zar misliš da je prvi bio moguć, da se Srbija ne bi umiješala kada bi u nju ušlo cca 1,7 milijuna izbjeglica .iz Hrvatske i BiHi. pa to je više izbjeglica nego što je u tom trenutku bilo Bošnjaka u Bosni.

Što se tiče HV...
Napisao sam da je HV bila u mnogo povoljnijem položaju.

Da ponovim.
Oluja.
RSKje imala oko 45-50 000 muškaraca u dobi 20-50 godina. Od toga oko 3 000 na koridoru. Isto toliko u istočnoj Bosni. Masa izbjegla u Srbiju i u inozemstvo. Napali Bihać. U tome sudjelovalo desetak tisuća ljudi. kadasve izračunaš vidjeti češ da se mogla suprostaviti maksimalno 20 000 ljudi, uglavnom starijih od 40 godina, najvećim dijelom bez poštene vojne obuke.
Hrvatska je napala sa oko 140 000 ljudi, od čega oko 30 000 profesionalaca. Fronta izuzetno izdužena (oko 450 km). U pozadini Bihaćka enklava sa oko 250 000 stanovnika (skoro dvostruko više nego RSK.) Srbi su se na nekim mjestima hrabro borili (HV je imala oko 200 mrtvih i oko 1000 ranjenih), ali realno nisu imali šanse.
Pojačanja?
Mogla im je pomoći:
1. Vojska bosanskih Srba. Mladić je najbolje jedinice odvukao u istočnu Bosnu.
2. Vojska Srbije- Mora proći kroz koridor koji je cijeli bio u dometu Hv i Armije BiH. Bio bi to pokolj. najvjerojatnije bi barem 5%vojnika bilo ili ubijeno ili ranjeno prilikom prolaza. Ako bi napali Gradačac i Tuzlu da prošire koridor ne bi stigli na vrijeme u RSK. Osim toga, bilo bi nužno provesti mobilizaciju u Srbiji. Kakav bi bi odziv? Moguće je da bi došlo do pobune protiv Miloševića. Mnogo rizika za Miloševića.
Realno, RSK su mogle pomoći samo snage na koridoru. kako bi na to reagirala Armija BiH i Hv. Možda bi presjekli nebranjeni koridor?
Istina je da se Voska RSK borila prvi dan, a drugi se počela povlačiti. Vrlo vjerojatno im je poručeno da neće dobiti pomoć, pa su odlučili spasiti žive glave.

Istina je da je 2/5 oluje odradila Armija BiH.
Kako?
1. Obranom Bihaća. Bihaćka enklava je onemogućavala obranu RSK po dubini. Bili su između čekića i nakovnja.
2. Dugotrajnim ratom u BiH Srbija je bila iscrpljena.

1/5 odradili su Srbi kada su odvukli najbolje snage u istočnu Bosnu i izvršili pokolj u Srebrenici. Možda ne znaš, ali Hrvatska je htjela napasti RSK i u proljeće 1995. kada se također činilo da je Bihać pred padom. Amerikanci su to spriječili te, da bi smirili Hrvatsku, bombardirali Udbinu. 5. korpus se obranio. Srebrenički pokolj je bio presudan jer nakon njega SAD su dozvolile HV upadu RSK koja je bila pod zaštitom UN.

2/5 odradila je HV.
1. Operacijama u Bosni zauzeto je zaleđe Knina.
2. Oluja je bila samo točka na i.

Možda ne znaš, ali HV je 1992-95 zauzimala vrh po vrh na Velebitu. Zauzeti su Mslenica i Miljevački plato 1993. itd. Na taj način j emalo po malo bušena obrana i samo se čekao pravi trenutak za opći napad.

Ovime ne negiram hrabrsost i uspjehe armije BiH. Realno, uspjeh je i što je uoće opstala. Hrvatska i BiH su bile u različitom položaju, a rat je ipak odnos snaga. Jednostavno, Hrvatska je bila u poziciji da tri godine priprema jednu jedinu vojnu akciju. Birala je trenutak napad. Armija BiH se branila, a i sam znaš da je u trenutku napada napadač u prednosti. Da li bi Armija BiH uspjela dobiti ratda je dobila time out da se reorganizira?
Moguće.
Mogao se odbiti Deyton i tada osvajati dio po dio RS i pripremati teren za opći napad. U biti raditi isto što i Hrvatska 1992-5. Ali time bi bilo žrtvovano Goražde.Rat bi se produžio na još par godina. Alija nije mogao znati da će Srbi napasti Kosovo, etc.
Da završim.
Rat je završio. U njemu su svi imali uspjehe i neuspjehe. Prirodno je da svi naglašavamo uspjehe. To je ljudski. S vremenom rat bi trebao postati predmet povijesti, a ne da se poput WW2 u Hrvatskoj produži 60tak godina nakon završetka borbi.
U njemu smo prošli kako smo prošli. Sad je pravo pitanje tko će dobiti mir.
Iskreno, u ovom trenutku me kao državljana Hrvatske mnogo više zabrinjava brz gospodarski uspon Hrvatske i razoružavanje BiH, nego tko je bio hrabriji 1994.
vesela

Post by vesela »

danas wrote:
Vozdra_123 wrote:
danas wrote:ja samo mogu reci da ovaj citat stoprocentno oslikava moje licno misljenje:
znao sam ja da si ti pravo ratoborna :D :lol:

@FL
hvala za ovu temu... doista interesantna....
nisam ja ratoborna vozdrica, naprotiv...
procitaj tacno sta pise u pasusu... ako vec hoces da se predajes, predaji se odmah i sacuvaj ljude... a ovako, dobismo tri godine rata i stradanja i dobismo RS za uzvrat. niti sacuva drzavu, niti sacuva ljude nas aljo... pogibose ljudi nizasta. tacnije, pogibose za RS.
POTPISUJEM
Neovisnjak

Post by Neovisnjak »

Još mali dodatak. BiH se u sličnom položaju našla za napada Srba na Kosovske Albance. Srbi su bili potpuno prezreni. Javno mnijenje protiv njih, kao i sve zapadne vlade. Tada je Armija Bih imala priliku da učini nešto slično Oluji. Tj, da prekrši skolopljen sporazum sa "međunarodnom zajednicom" i napadne RSK.Tad bi najvjerojatnije dobili povoljnu reviziju Daytona.
Hrvatska je svoju priliku iskoristila, BiH nije.
revolver amidza

evo ovako;neovisnjak je povjesnicar i normalno je da zna vise od mene,cak sam neke stvari koje mi nisu bile poznate odnjega saznao,..a zico,ono sto sam napisao,to je moje vidjenje iz retrospektive,..ali najbitnije od svega je to sto zaista nemam zelje ni energije da pojasnjavam stvari ili jos gore da nekoga ubjedjujem,jednostavo sam pogrijesio sto sam se i upustao u diskusiji o stvarima koje za koje mislim da su mlacenje prazne slame
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

vratimo se na temu knjige marka atile

smatram da je dosta dobra... meni je barem otvorila oci uvezi igre koja se desavala u bih vlasti i vojsci...
sramota....

volio bih procitati knjige od dvojice halilovica...
Mirsad_ZE

Post by Mirsad_ZE »

Tema ove knjige je cisto s**nje. I ne znam dokle ce nam ovi stranci kao ovaj novinar ovom vise napacenom narodu BiH soliti pamet.
ABiH da li je mogla pobijediti? Mogla je isto onoliko kao i VRS 92,93 kada je bila vojno nemjerljivo jaca od ABiH. Ali svi smo mi i bosnjaci i srbi i hrvati bili piuni na sahovskoj tabli i izgleda nista se nas nije ni pitalo.
A sta smo dobili svi ovim ratom mislim da je svima jasno jedno veliko NISTA, jad bijedu nezaposlenost...
I obratite paznju na zadnju recenicu ovog se**nje novinara uvezi ratovanja. Ma nek mu caca ratuje i njegova djeca.
senada

Post by senada »

Je li Rasim Delic bio general kada je Armija BiH MOGLA dobiti rat?
Propast1

Post by Propast1 »

malo sam ovo citao i da neko ko nezna procita ovo bas bi i posmilio da su ovde neki veliki umovi vodili sve ovo.... bla bla bla

Ovde se nije znalo ni ko pije ni ko placa.... kakve crne strategije... sta je vama.. danas vise jedna pekara trosi rad, energiju i novac na planiranje svog polugodisnjeg poslovanja nego sto je to radio generalstab armije bih 1994 ili 1995.....

Sa nasim generalima na celu dobro smo ikako i zivi ... a valjda tad to i nije bilo bitno jer bi svakako u dzenet otisli a?
karanana

Post by karanana »

Vozdra_123 wrote:vratimo se na temu knjige marka atile

smatram da je dosta dobra... meni je barem otvorila oci uvezi igre koja se desavala u bih vlasti i vojsci...
sramota....

gdje si uzeo atilinu knjigu? jeli preko interneta ili?
BECHO

Post by BECHO »

LaHko je biti junak poslije bitke. Sad svi nesto pametuju, i Atila i Chomski i ostali tzv. zapadno-kolonijalisticki analiticari. Svi sad kroje politiku i kreiraju pricu o zbivanjima na ovim prostorima, onako kako njima odgovara tj. u interesu njihovih vlada i drzava iz kojih dolaze. Vjerovatno ce jednog dana u javnost pojaviti neki tzv. holandski vojni atase koji ce tvrditi da Holandija nije igrala nikava ulogu u vezi dogadjaja u Srebrenici. Svako sa sebe ljagu skida, zaboravljajuci pri tom na fakte i stvarnost onoga sto se zaista dogodilo.
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

karanana wrote:
Vozdra_123 wrote:vratimo se na temu knjige marka atile

sramota....

gdje si uzeo atilinu knjigu? jeli preko interneta ili?
amazon.com
Vozdra_123

Post by Vozdra_123 »

ljudi pisu knjige bazirano na dokumentima koje su procitali i pronasli...

mi dajemo svoje utiske bazirano na rekala / kazala...
i kao uvijek mi sve znamo...

kad mi covjek napise knjigu i listu njegovih podataka
kome mislis da cu vjerovati? tebi ili njemu?

ako hoces nesto objektivno onda dovedes stranca da to objektivno pogleda...
Post Reply