Sta nema u sarajevu sto u Evropi ima

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

jusuff

Post by jusuff »

bach wrote:Sarajevo prvo treba da postane grad u punom smislu te rijeci. Koliko se sjecam davnih lekcija geografije kad se za nesto kaze da je grad misli se na mjesto gdje se ljudi bave, zanatstvom, trgovinom, industrijom, kulturom i slicno.

Onda procitate u novinama naslov koji kaze:

Razvoj gljivarstva u Opstini Centar.

Krasno. Stanovnici centra glavnog grada drzave zive od uzgoja, jagodicastog voca,pcelarstava i gljivarstva. To jos mozda u Mauritaniji ili Burkini Faso.

Jednom davno od prijatelja cam cuo odlicnu definiciju (poslijeratnog )Sarajeva:

[size=18]Sarajevo Je najvece urbanizirano selo na svijetu[/size]

I stvarno kad odete u predgradja tipa Buljakovog potoka, Buca potoka, Kobilje Glave ili Hrasno brdo rijetko cete naci na elemente urbanog zivota. Ruzne kuce bez fasada i razbacane bez ikakvog reda okruzene bastama, domace zivotinje. Nigdje knjizare, kina, pozorista ...

Problem je u tome sto Sarajevo niti ljude koji ga vode nemaju nikakvu viziju razvoja niti bilo kakav plan. Sve se radi stihijski.

Nazalost ono sto ali samo lici lici na grad je od Marindvora do Bascarsije. Krenete li zapadno od Marindvora Sarajevo ima malo elemenata modernog grada. Zasto Dobrinja, Alipasino, Hrasno, Stup, Buca potok nemaju kino ili pozoriste?
da li zivis u sarajevu, planiras li da odes negdje i nikada se ne vratis?
privremeni

Post by privremeni »

upala wrote:ocito je vecina ljudi u zabludi da na zapadu cvjetaju ruze!

:? :? :? :? :? :? :zzzz:
Ne procitah nista slicno tome, samo par savjeta kako bolje prihvatiti promjenu sredine ako se vec izabere ta promjena.
Sta fali Sarajevu ili bolje reci cijeloj Bosni
- radnih mjesta gdje bi ljudi mogli raditi i od svoje zarade skromno zivjeti;
-organizovane zdravstvene sluzbe gdje ljudi nece umirati zbog banalnih infekcija, sepse, meningitisa, misje groznice a zbog nedostatka prevencije i lijekova;
-organizovanog skolstva gdje ce djeca dobijati znanje a ne indoktrinaciju, biti osposobljeni za rad u stecenim zvanjima; i ono
najvaznije
-sistem drustvenih vrijednosti jer sada ne postoji nikakav.
meskox

Post by meskox »

Vi ga sad zacrniste skroz,
znaci u sarajevu nema nista pozitivno osim pite i cevapa,
privremeni

Post by privremeni »

meskox wrote:Vi ga sad zacrniste skroz,
zavisi ko te hrani ili koga hranis.
8)
bach

Post by bach »

Sta li Sarajevu fali pa da postane normalan evropski grad? Recimo da stanovnici maltene centra grada dobiju vodu u svojim domovima.

"Izgradnja vodovoda nastavlja se na proljeće
Piše: E. Ko.
13/12/05

Građevinski radovi će biti završeni do kraja decembra
Stanovnici Huma vodu će dobiti tek iduće godine
Izgradnja rezervoara i potisnog cjevovoda na Humu biće nastavljena na proljeće. Iduće godine počet će i izgradnja distributivne mreže, koja će se zbog obilnosti i složenosti posla raditi fazno.

“Izgradnjom distributivne mreže vodu će najprije dobiti stanovništvo Huma, a zatim Gornjih Velešića, jednog dijela Pofalića, Vogošće i Centra koji će se do tada vodom snadbijevati iz cisterni, za što je Gradska uprava Sarajevo izdvojila 25 hiljada KM. Distribuciju vode vrši Dobrovoljno vatrogasno društvo Novo Sarajevo”, kazao nam je Nijaz Hromo, pomoćnik načelnika za komunalne poslove u Općini Novo Sarajevo.

On je dodao da bi građevinski radovi na rezervoaru zapremine 500 kubika trebali biti završeni do kraja godine ako vremenske prilike dozvole.

“Nakon izgradnje rezervoara slijedi ugradnja opreme koja će trajati duži period. Vrijednost kompletnog projekta je oko jedan milion KM, a podrazumijeva izgradnju rezervoara, potisnog cjevovoda i pumpne stanice. Izgradnju rezervoara i potisnog cjevovoda finansira Općina Novo Sarajevo, Ministarstvo prostornog uređenja i okoliša KS i preduzeće Slivovi rijeke Save, dok će izgradnju pumpne stanice finansirati Ministarstvo prostornog uređenja KS u saradnji sa preduzećem Vodovod i kanalizacija koje je uradilo i tehničku dokumentaciju za ovaj projekat”, pojasnio je Hromo."

Sta li Sarajevu fali?

U Sarajevu je problem oduvijek bilo sto se prvo napravi naselje pa tek onda kroz njega prodje put ako i prodje, vodovod telefon. tako je neko pedestih napravio Grbavicu pa onda kroz naselje napravio ulice zakrivudavsi Zagrebacku i Grbavicku. Sarajevu fali infrastruktura. Je li vi svi stvarno mislite da je jedna tramvajska linija dovoljna da opsluzuje grad sa 400 000 stanovnika. Pa vec 50 godina nijedan metar tramvajske pruge nije izgradje. A koliko je Sarajevo imalo stanovnika koliko danas? Niti jedno pozoriste nije izgradjeno u zadnjih 50 godina. Niti jedno kino u zadnjih tridesetak.
Ahmmed

Post by Ahmmed »

Bach, Sarajevu nedostaju takvi kao ti, da nas povedu u svijetlu budućnost :D

Možemo se složiti da ovome gradu zaista nedostaju brojni sadržaji, a među njima barem još jedno pozorište, da možemo rahat i na miru, svaku večer gledati "Legendu o Alipaši" :-)

Što se kina tiče, ipak, nisi u pravu. Jednostavno, nije tačno da u zadnjih tridesetak godina, u Sarajevu nije izgrađeno niti jedno! :-)

Eno, neki dan, u općini Novi Grad, otvorena nova i moderno opremljena kino dvorana.

A što tiče prigradskih naselja koje si pobrojao,sva sreća pa su tu bila od 1992 do 1995....Zahvaljujući velikim dijelom upravo njima, danas se možemo pohvaliti da postoji grad Sarajevo, pa makar i od Baščaršije do Marin Dvora....

Bit će bolje, kad nam se naša dijaspora vrati i puna ideja, ali i kapitala, svim snagama krene u urbanizaciju Bosne nam ponosne :D
buhtelj

Post by buhtelj »

Zakaj nemate suprotno pitanje...kaj fali u EU...a ima u Sarajevu....?

Ja sam siguran u jedno....Dripci ispred kina, koji cekaju na tvoj sitnis :-) :-)
bpsang

Post by bpsang »

debela wrote:u sarajevu imas jedan pogani telekom (sjeme im se zatrlo!), a u evropi koliko hoces pa biraj :x
TESKO,DOK IM TREBA PARA RADICE NA USTRB ONIH KIJI IM VJERUJU
mr2

Post by mr2 »

:lol: :lol: :lol: nema normalne banke...bez obezbjedenja sa oruzijem... :lol: :lol:
meskox

Post by meskox »

mr2 wrote::lol: :lol: :lol: nema normalne banke...bez obezbjedenja sa oruzijem... :lol: :lol:
dodi u Bec udi u Raiffeisen banku pa ces vidjeti ko stoji iza vrata i sta ima iza pojasa.
FortunaBela

Post by FortunaBela »

PR80. wrote:Nema.... :oops: ....

mene. :D
Ni................

Mene.... :roll:
tigris

Post by tigris »

nije to bas tako crno, nista se ne moze raja nema para ni za sta :zzzz:

ima raje koja sama ili u ortakluku zapocinju neke poslove i ide im jer se trude iz petnih zila razlete se na sve strane itd znam ih koji su poslove zapoceli bukvalo uz telefon bez poslovnog prostora bez icega i uspijeli razviti posao za itekako normalan zivot sa porodicom.....

hocu reci najbolje da sam dodjes vidis kako je (mozda i posjecujes to ne znam) nije istina da se nista ne moze prodati, roba usluga itd...... :-)
meskox

Post by meskox »

tigris wrote:

nije to bas tako crno, nista se ne moze raja nema para ni za sta :zzzz:

ima raje koja sama ili u ortakluku zapocinju neke poslove i ide im jer se trude iz petnih zila razlete se na sve strane itd znam ih koji su poslove zapoceli bukvalo uz telefon bez poslovnog prostora bez icega i uspijeli razviti posao za itekako normalan zivot sa porodicom.....

hocu reci najbolje da sam dodjes vidis kako je (mozda i posjecujes to ne znam) nije istina da se nista ne moze prodati, roba usluga itd...... :-)
napokon optimista sto se tice razvoja zivota u BiH,
ima raznih solucija za pokrenuti nesto ili razviti neki posao, iskreno receno
moj licni stav je nista veliko, samo za votazi sto mislim da nije nemoguce.
imam par zakazanih razgovora iduce godine sa stranim kompanijama u vidu nekog zastupnistva,
onda pakovanje i kuca... :run:
tigris

Post by tigris »

naravno da ima :-) i najbolje je da krenes sa necim malim...polako....pravi raja poslice ima ih vrijednih snalaze se......ne pucaju na veliku lovu itd. :-)

super je ako budes imao neku podrsku bilo sta......a pretpostavljam da ces zadrzati mogucnost povratka tako da nije tako strasno pokusati ovdje :-D

sretno :D :D
G.O.D.

Post by G.O.D. »

kreni sa necim malim....otvori granap...ili slasticarnu...ili buregdzinicu...ili mozda cak cevabdzinicu...al granap bi ti toplo preporucio :lol: :lol: :lol: :D :D :D
jedino ovih stvari ima i previse u ovom gradu...gdje god da se okrenes et ti bar po dvije stavke od gore navedenog....
pih....ispred mog ulaza nalaze se dva granapa...u mojoj ulici ih je bilo u jednom momentu deset ili jedanaest ne znam vise tacno...ali tuga je sto moja ulica ima 26 ulaza... :lol: :lol: :lol:
meskox

Post by meskox »

G.O.D. wrote:kreni sa necim malim....otvori granap...ili slasticarnu...ili buregdzinicu...ili mozda cak cevabdzinicu...al granap bi ti toplo preporucio :lol: :lol: :lol: :D :D :D
jedino ovih stvari ima i previse u ovom gradu...gdje god da se okrenes et ti bar po dvije stavke od gore navedenog....
pih....ispred mog ulaza nalaze se dva granapa...u mojoj ulici ih je bilo u jednom momentu deset ili jedanaest ne znam vise tacno...ali tuga je sto moja ulica ima 26 ulaza... :lol: :lol: :lol:

gdje nam je mama29?
G.O.D.

Post by G.O.D. »

meskox wrote:
G.O.D. wrote:kreni sa necim malim....otvori granap...ili slasticarnu...ili buregdzinicu...ili mozda cak cevabdzinicu...al granap bi ti toplo preporucio :lol: :lol: :lol: :D :D :D

gdje nam je mama29?
ne kontam ti sad ovaj citat...vezu izmedju njega i mame_29 :? :?
G.O.D.

Post by G.O.D. »

evo, zasto nema MC Donald's-a u Sarajevu?????
jarane svuda u svijetu ga ima samo kod nas nema....
treba se iseliti odavde kada nema meka ba...
meskox

Post by meskox »

G.O.D. wrote:
meskox wrote:

gdje nam je mama29?
ne kontam ti sad ovaj citat...vezu izmedju njega i mame_29 :? :?
izvini zabluda,

ma ne sto se tice tih granapa i burekdzinica, ta vrsta prodaje me ne interesuje i onako kosto sam kazes,
a za mc donalds sam se vec raspitao ali kad sam dobio informacije jasno mi je zasto ga nema.
mc donalds ti je franchise System sto znaci, moras odkupiti ime Mekija
to ti odprilike nekih 400.000 investicije na startu plus,lokacija+10-tak radnika na startu, plus na to svake godine 30.000 eur clanarine zato sto si franchise partner i predstavnik, ma lopovluk zivi,
to nazalost nikako nespada u moje mogucnosti tako nista od mekija.
Kurt_Kombajn

Post by Kurt_Kombajn »

Vec dugi niz godina zivim kao stranac, i moram reci da ne prodje skoro pa ni jedan dan, a da mi se na nos ne natakne da sam tudj, da ne pripadam tu. konstantno sam konfrontiran sa predrasudama, npr. da su stranci glupi, da su kriminogeni, nekulturni, prljavi, da zive na racun domacih, itd. Trebam li napominjati da nista od gore navedenog ne odgovara istini (pojedinacno svakako ima slucajeva, ali generalno, statisticki gledano sigurno ne). Srecom, ovo misljenje o "dosljama" zastupa i siri pretezno siromasnije i manje obrazovano stanovnistvo...I srecom, postoji jedna kriticna masa normalnih, obrazovanih ljudi koja zna da su ovakve predrasude najobicnija glupost. Predrasude se smatraju za nesto vrlo nazadno. To bi se moglo reci za skoro sve vece evropske gradove.

E, toga u Sarajevu nema. U Sarajevu se svi istresaju na "seljake" iz istocne Bosne, na "sandze", "kineze" i sve one sto su "sljegli" da zive, jel'te, na racun Sarajlija...Sto me najvise cudi, tu nema nikakve podjele misljenja...npr., samo sam jedan jedini put procitao na ovom forumu da neko kaze kako je gajenje predrasuda jedna strasno losa i nazadna stvar, i kako se nijedan narod ne sastoji iskljucivo od kriminalaca, nego ima i postenih i pristojnih ljudi...Ne, ne i ne...svi oni sto su "sljegli" su smrdljiva i nekulturna gamad koju treba protjerati (pogledati "Mein Kampf" za dalju inspiraciju)...Tu se slazu svi, od nepismenog do profesora, svima smeta svaki jebeni saraf koji je moguce pronaci, osim onog u vlastitoj glavi...

Zalosno. Tako nesto svakako nije karakteristika jedne metropole.
Prenj

Post by Prenj »

G.O.D. wrote:evo, zasto nema MC Donald's-a u Sarajevu?????
Mislim da smo imali pravo srece sto nas je ova bljutava tekovina moderne civilizacije zaobisla.
Barem nesto ...
Kick off

Post by Kick off »

Kurt_Kombajn wrote:Vec dugi niz godina zivim kao stranac, i moram reci da ne prodje skoro pa ni jedan dan, a da mi se na nos ne natakne da sam tudj, da ne pripadam tu. konstantno sam konfrontiran sa predrasudama, npr. da su stranci glupi, da su kriminogeni, nekulturni, prljavi, da zive na racun domacih, itd. Trebam li napominjati da nista od gore navedenog ne odgovara istini (pojedinacno svakako ima slucajeva, ali generalno, statisticki gledano sigurno ne). Srecom, ovo misljenje o "dosljama" zastupa i siri pretezno siromasnije i manje obrazovano stanovnistvo...I srecom, postoji jedna kriticna masa normalnih, obrazovanih ljudi koja zna da su ovakve predrasude najobicnija glupost. Predrasude se smatraju za nesto vrlo nazadno. To bi se moglo reci za skoro sve vece evropske gradove.

E, toga u Sarajevu nema. U Sarajevu se svi istresaju na "seljake" iz istocne Bosne, na "sandze", "kineze" i sve one sto su "sljegli" da zive, jel'te, na racun Sarajlija...Sto me najvise cudi, tu nema nikakve podjele misljenja...npr., samo sam jedan jedini put procitao na ovom forumu da neko kaze kako je gajenje predrasuda jedna strasno losa i nazadna stvar, i kako se nijedan narod ne sastoji iskljucivo od kriminalaca, nego ima i postenih i pristojnih ljudi...Ne, ne i ne...svi oni sto su "sljegli" su smrdljiva i nekulturna gamad koju treba protjerati (pogledati "Mein Kampf" za dalju inspiraciju)...Tu se slazu svi, od nepismenog do profesora, svima smeta svaki jebeni saraf koji je moguce pronaci, osim onog u vlastitoj glavi...

Zalosno. Tako nesto svakako nije karakteristika jedne metropole.
U Sarajevu kao i ostaku BiH pa mozemo reci i Blakna cak ni visokoobrazovani ljudi ne barataju sa OSNOVNIM pravilima kulture .... Znaci najosnovnija pravila kojih bi se svaki gradjanin jedne moderne drzave trebao pridrzavati... A to je, recim pod broj 1 kultura dijaloga! Ja recimo jos uvijek nisam pogledao jedan normalan intervju na nasoj televiziji... Kao broj dva su predrasudi o kojima ti govoris i koje karakterisu samo kako ti kazes, pretezno siromasnije i manje obrazovano stanovnistvo jedne Evropske drzave.
buhtelj

Post by buhtelj »

Prenj wrote:
G.O.D. wrote:evo, zasto nema MC Donald's-a u Sarajevu?????
Mislim da smo imali pravo srece sto nas je ova bljutava tekovina moderne civilizacije zaobisla.
Barem nesto ...
Ak je McDonald's mjerilo civiliziranosti onda..stari moj duboko izgubljen u prostoru i vremenu :lol: :P :P
upala

Post by upala »

Kick off wrote:
U Sarajevu kao i ostaku BiH pa mozemo reci i Blakna cak ni visokoobrazovani ljudi ne barataju sa OSNOVNIM pravilima kulture .... Znaci najosnovnija pravila kojih bi se svaki gradjanin jedne moderne drzave trebao pridrzavati... A to je, recim pod broj 1 kultura dijaloga! Ja recimo jos uvijek nisam pogledao jedan normalan intervju na nasoj televiziji... Kao broj dva su predrasudi o kojima ti govoris i koje karakterisu samo kako ti kazes, pretezno siromasnije i manje obrazovano stanovnistvo jedne Evropske drzave.
gdje si oca ti cuo ovaj vic.............
pravo je smjesan :-) :-) :-)
Prenj

Post by Prenj »

U sarajevskim rijekama ima smeca vise nego u zbiru barem polovine rijecnih tokova EU.
Kultura bacanja smeca u rijeku nam je dovedena do savrsenstva!
Post Reply