Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post Reply
komandant mark

Post by komandant mark »

katastrofa
mada mislim da i nije bio neki izbor
trnka i pasic su takodjer kadrovi sda, ne bas jaki pravnici, a ostali kandidati su totalni anonimusi
ipak, seada je najgore rjesenje
pretpostavljam da je i njen zemljo mirnes ajanovic donirao svoja 2-3 glasa za seadu
Prenj

Post by Prenj »

komandant mark wrote:katastrofa
trnka i pasic su takodjer kadrovi sda, ne bas jaki pravnici, a ostali kandidati su totalni anonimusi
pretpostavljam da je i njen zemljo mirnes ajanovic donirao svoja 2-3 glasa za seadu
Trnka je, ako nista drugo, profesor ustavnog prava.
vratnik

Post by vratnik »

Radi ove i ovakvih vijesti sam nedavno na temi ZA koga glasati rekao da smo skoro dno dotakli. Kasnije me neko ispravi, kaze ovo je vec dno, ali smo upravo vidjeli da nije. SDA napravi od nas u rekordnom vremenu zemlju koja se nalazi na nivou ruralne Albanije, a na putu smo da nas pocnu porediti sa Palestinom. Jadna skupina mesara, cistacica, i pekara se igra drzave: haj ti budi ministar pravosudja, posto si nekad cistio istu zgradu, ti budi ministar vanjskih poslova posto poznajes nekoga ko zna strane jezike... Jad i cemer. Gotovi smo..
Ako se na izborima nista ne promijeni, onda nas samo revolucija moze spasiti.
Vingo

Post by Vingo »

Idemo strategijom: postavi ljude u kljucne institucije, pa ako anamoni i dobiju u oktobru, imace ih ko opstruirati sve 4 godine...Tako da od sustinskih promjena nece biti nista. Kao i prosli put.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

wanderer wrote:
danas wrote:pa koji je procenat populacije imao ikakvo obrazovanje 1945-e?
Ispravi me ako grijesim, ali uticajni ljudi u rezimu su se 1945 rijetko birali iz opste populacije. Birali su se iz vodjstva KPJ. A odgovor na pitanje "Koji je procenat vodjstva KPJ u to doba imao nekakvo obrazovanje?", odgovor je: "Nakon Barselonskog kongresa i niza nesretnih slucajeva, te Kerestinca -- dosta mali".
Onaj ko samo pokusava da poredi 1945. sa 1995-om (u bilo kom segmentu!), te funkcionisanje one drzave
sa ovom prdacinom od iste, prije podne ima problema sam sa sobom,
a popodne sa cijelim svijetom! :oops:
sudnjidan

Post by sudnjidan »

wanderer wrote:
sudnjidan wrote:Danas, uzalud gubis vrijeme sa ovim likom. Bas sam se pitao kada ce "slucaj Seade Palavric" banalizirati i relativizirati, odnosno povuci znak jednakosti sa necim iz proslosti, sve sa ciljem da nas uvjeri kako su "svi isti".
Vjerovatno joj tek sada nista od ovoga nije jasno sem da se treba prikljuciti hajci na "lik" (btw, apropo "lika" vidi zeleno-crvenu tacku br.1 ovdje) -- bas 'nako demokratski. Sto se "banaliziranja" tice, svi imamo prilike pregledati i moje i tvoje postove, te uociti domet, sjaj, "socijaldemokraticnost" i svu moc argumentacije tvog "flagship"-priloga:
sudnjidan wrote:Zato sto komunisticki rezim nije dozvoljavao Bosnjacima da se skoluju Seada Palavric je prije agresije na BiH morala raditi kao cistacica. Dolaskom demokratskih promjena i budjenjem nacionalne svijesti nod Bosnjaka stice akademsku titulu...
(i nije nam puno trebalo da to utvrdimo -- bilo je sarkasticno)

Zatim, rijetki koji ne glasaju straznjicom i ne masu raznoraznim zastavama mogu procitati i moj post:
wanderer wrote:Trebalo bi glasati za one koji ce donijeti sustinske promjene, a ne "njihove" podobne zamijeniti "svojima".

Elem, da se vratim na temu i postove ovdje, jer i oni ilustriraju jedan nacin razmisljanja koji je ujedno i osnovni razlog sto nam je Palavricka sada ustavni sudija.

Naime, problem uopce nije to sto je Palavricka bila spremacica sa 18 i diplomirala sa 30, vec sto je pravni diletant prve klase, a takvih ima dosta i medju onima koji su napamet bubali pa diplimirali u 24-oj. Cinjenica da je i beskrupulozni, okorjeli skorojevic mahalalskog mentalnog sklopa stvar ne cini nimalo boljom.
Nisi se, tobe jarabi, nasao negdje gore pa te to toliko iznerviralo??

Znak jednakosti se, nazalost, moze staviti jer svima je "Historia est magistra vitae", sem tvojim kolegama po mentalnom sklopu -- za koju god stranku bili.
sudnjidan wrote:Za njega je 18 mjeseci vladavine Alijanse na celu sa SDP-om isto sto i 13,5 godina SDA
Link?
sudnjidan wrote:isto je formiranje vlasti (time i sudstva) u jednopartijskoj (nedemokratskoj) razrusenoj drzavi 1945. godine sa imenovanjem dojucerasnje cistacice, drugog covjeka vladajuce stranke koja ima bezbroj gafova u "karijeri" za sudiju Ustavnog suda godine 2005.
Hoce li taj link? :zzzz:

Btw, i FBiH je jos uvijek de facto jednopartijski sistem, samo se partije mijenjaju na izborima. Kada postanes socijaldemokrata, a tata ti kupi najnoviju zastavu, shvatices poentu.

Isto tako, za to su nam cistacice najmanje krive -- o bravarima, abadzijama, pravnicima i kvazi-intelektualcima bi se dalo raspravljati.
sudnjidan wrote:u drzavi koja hoce u EU (a za to treba reforma pravosudja).
Od te silne demokratije sam izgleda i referendum propustio...
sudnjidan wrote:Gdje je tu veza? Pa "krnji SDP" sa omrazenim Zlajom je "pravni nasljednik" SKJ.
Nazalost, ne samo pravni. Mada moram priznati da Zlaja ipak vise asocira na Staljina, nego rahmetli Tileta. Prvenstveno po manirima, a i ovaj potonji je bio puno uspjesniji.
sudnjidan wrote:]
wanderer wrote:]Na Balkanu nista novo, istorija se non-stop ponavlja.
Ma nemoj. Nista novo? Slovenija i Grcka vec u EU, dojucerasnji simboli nedemokratskog drzavnog uredjenja Rumunija i Bugarska sa (izmedju ostalog) reformiranim pravosudjem od 2007. u EU, Hrvatska takodje ocekuje ulazak 2007, slijede SCG i Makedonija. Ko ostaje? BiH i Albanija.
EU je Bugarskoj kao jedan od uslova za clanstvo postavila "cistku" oko 700 sudija koji ne zadovoljavaju kriterije a jedan dio njih je "karijeru" sagradio na nacin Seade Palavric.
Sa asicare neonaruzanima ne bih ulazio u dublje argumentacije oko ozbiljnih tema kao sto su Evropa, Balkan, itd pa da kazem samo ovo: Geografu, Slovenija nije na Balkanu ni mentalno ni geografski vec je odavno u centralnoj Evropi, Grcka je prica za sebe, a Rumunjskoj i Bugarskoj tek pretstoji najveci posao. Evropljaninom se ne postaje potpisivanjem pristupnice i izglasavanjem zakona ciju bit vajne demokrate ni ne razumiju, a jos manje davanjem dojucerasnjim komunistima da ih i sprovedu.
sudnjidan wrote:P.S. Gdje sa ovog foruma nestadose oni "zadrti" SDA-ovci sa cijim se stavovima nisam slagao ali sam imao utisak da bez ikakvog licemjerstva brane svoje misljenje. Zamijenise ih neki kvazi-umjerenjaci koji, sto bi rekao Vodenjak, ne brane SDA jer znaju da ih je nemoguce odbraniti vec nastoje kompromitirati svaku alternativu.
Ne znam gdje nestadose (da moram, tipovao bih na SDP). Medjutim, ne cudim se da ti fale (vidi ono o istom mentalnom sklopu), posebno sada kada si poceo i javno podrzavati ideju SDA-SDP kolaicije. Sve to, a "nisi e slagao"... Sto se tice kompromitacije alternative, tu Zlaja obavlja puno bolji posao.

Zahvaljujuci njegovom pregalatsvu na tom polju, "kvazi-umjerenjak" kao ja si moze priustiti malo vremena da sutra odleti na izlet do Pariza. Zbog toga, juniore, ako mislis odgovarati na ovaj post, budi ljubazan pa prvo bar zavrsi zadacu.

A ako ne, mars u Centralu po misljenje, kao i do sada.
Ovoliki post, gomila nesuvislih teza, "nastrebanih", vjerovatno na FPN, a nista konkretno, osim sto si nas obavijestio da ides u Pariz na izlet. Recimo da se smijem kladiti da ce ti trebati tri zivota da putujes i prodjes svijeta koliko sam ja prosao i prolazim svaki dan, pa opet ne smatram shodnim da to iznosim na ovom forumu. To je moja privatna stvar.
Na stavove koje iznosis nemam ti namjeru odgovarati iz dva razloga: 1. jer nemam dovoljno vremena a imam pametnijeg posla (nisam budzetski korisnik vec radim za privatnika gdje je koliko radis, toliko i zaradis) i 2. toliko nesuvislih teza (referendum o ulasku BiH u EU, jednopartijski sistem u FBiH pa makar i "de facto"...), daje mi za pravo da pomislim da ni sam nisi svjestan gdje zapravo zivis pa je bilo kakva rasprava bespredmetna. Covjece, sta ti pricas? Ja ti kazem da Rumunija i Bugarska ulaze u EU 2007. a ti mi "repliciras" da im najveci posao tek predstoji. Pa, naravno, da im predstoji, ali oni rade da i formalno i "de facto" postanu Evropa umjesto "potpisivanja pristupnice i izglasavanja zakona..." Prica o "metli" u bugarskom pravosudju samo je jedna od epizoda na tom putu. Kod nas se deset godina prica o reformi pravosudja, odvajanju sudske od izvrsne vlasti, skrse se milioni maraka za "reformu" i na kraju balade podpredsjednica SDA bude izabrana za sudiju Ustavnog suda.
Ili, "cistacice su nam najmanje krive - o bravarima, abadzijama, pravnicima i kvazi-intelektualcima bi se dalo raspravljati." Da li otkrio toplu vodu? Ni postaru Hadzi Efendicu niko ne moze zabraniti da se skoluje i stekne status akademskog gradjanina, ali problem nastaje kada ga neko na osnovu te navrat-nanos stecene diplome posalje u diplomatiju. Kvazi-intelektualac kao ti je bezopasan dok diskutuje na forumu, ali ako negdje participira u vlasti ili se na drugi nacin nalazi na grbaci poreskih obveznika onda to nije dobro.
Za ono sto me prozivas moram ti odgovoriti. Geografiju i istoriju ocito ne znas jer bi u suprotnom znao da je skup zemalja Balkanskog poluotoka u geopolitickoj situaciji nastaloj Berlinskim kongresom cinilo 6 drzava: ex-yu (Kraljevina SHS pa SFRJ), Albanija, Turska, Bugarska, Grcka i Rumunija. Ako nisi znao, clanice ex-yu su bile i Slovenija i Hrvatska. To sto se geopoliticka situacija promijenila pa Slovenija usla u EU (ne pricamo o "mentalnom" stanju nacije) samo dodatno potvrdjuje tezu da Balkan nekad i sad nisu dva ista pojma.
mars u Centralu po misljenje
Pogadjas sta bih ti na ovo odgovorio: Mars u... (necu, bojim se bana).
sudnjidan

Post by sudnjidan »

Greska u prethodnom postu. Nije u pitanju Berlinski kongres vec Versajski ugovor kojim je okoncan I svjetski rat.
Sorry.
Fair Life

Post by Fair Life »

Vingo wrote:Idemo strategijom: postavi ljude u kljucne institucije, pa ako anamoni i dobiju u oktobru, imace ih ko opstruirati sve 4 godine...Tako da od sustinskih promjena nece biti nista. Kao i prosli put.
Sustinske promjene ? Bjaaaaaaaazi...!

Image

"Političari ignorisali skup nevladinih organizacija o ustavnim promjenama"
airman1

Post by airman1 »

Dobro neko rece ovdje, kad pomislimo da nas vise ovdje ne moze nista iznenaditi, ovi nasi "izabrani sinovi i kceri nasih naroda" se potrude da to razbiju u paramparcad! Mislim, da su joj dali neko ambasadorsko mjesto negdje bogu iza nogu, pa jos i nekako. Cijeli svije to radi (osim kada su u pitanju vazne drzave, tada idu profesionalci diplomate) vrlo vazno ko je ambasador BiH u Centralno-Africkoj Republici, ali Ustavni Sud! Sto moja stara rece davno "Kod nas kad krkanu das da bude Direktor ili Predsjednik opstine (tako se to zvalo nekad) on odma' pomisli da je i pametan za taj posao." Ma ovi su prevazisli i komuniste. Sta da se radi? Ne znam, nisam trenutno u BiH, pa ne mogu soliti pamet ljudima koji su tamo sta da rade, Ustavni Sudija se ne moze smijeniti promjenom vlasti, tako da to ne moze da se sredi tim putem. Mozda masovne demonstracije, ali u zemlji u kojoj ljudi gladuju sumnjam da je pitanje ko je Sudija UStavnog Suda, vazno masama, mozda nama i jos ponekima i to je sve. Znaju banditi dobro sta rade. Iskreno mi je bilo mrsko da citam Ustavne odredbe o postavljenju sudija, mislim da i Dom Naroda to mora da potvrdi, a Pedi svakako to moze da ponisti enivej. Ali, zar nije dosta sramote? Znam ja sta je Suadi, nju svrbi sto je svi potcjenuju i podsmijevaju joj se kao "pravnici" pa bi ona sad da dokaze kako je ona nekakav super pravnik. Da se "dokaze" i kao pravnik posto mul;jazu, ocigledno ima u malom prstu. I poserem se na Ustav koji nije decidno odredio kakva je to karijera u pravosudju potreban da se neko moze i nasalaiti da se bavi Ustavnim pravom, a kamo li da bude sudija Ustavnog Suda. A to da je ona bila branilac u TZ, to je fakat komedija. Interesantno je da se u biografiji nigdje ne pominje cinjenica da je radila kao cistacica u Termoelektrani u TZ. Valjda se stidi sta li. Tipicni balkanski kompleksi. Ljudi se stide postenog posla, ali ih nije stid kriminala. Sta da kazem za kraj osim: "E sad smo ga najebali!" Oprostite na rijecniku malo sam neurozan oko ovoga.
Herc

Post by Herc »

I onda se neko cudi zasto Tihic i Paravac npr. podrzavaju Covica da ostane na funkciji,ili obratno,Miro Jovic i Tihic podrzavaju Andana u SIPI.Zasto? Zato sto ce jednog dana i njima trebati podrska da dovedu nekog nepismenog i neobrazovanog na jako vaznu funkciju.Taj dan je dosao..Tihicu je trebala podrska da prijeratnu cistacicu postavi za sudiju Ustavnog suda!! Divno je kako oni to saraduju,a narodu prodaju suplju.Sa koalicijom SDA-HDZ-SDS cemo daleko dogurati.Do Africke Unije...
komandant mark

Post by komandant mark »

komandant mark (citat):
katastrofa

Trnka je, ako nista drugo, profesor ustavnog prava.
Ne znam gdje je Trnka profesor ustavnog prava, na Pravnom fakultetu u Sarajevu pokusava to da postane vec 20 godina ali ne ispunjava uslove, ali nije on bitan - i takav kakav je bolji je od Seade.
Mjesto Seadi obezbijedila je ko fol opozicija - Stranka za PiH i Mirnes
nineac

Post by nineac »

joj wandere. Nemoj me bukvalno shvatati. Poenta onog sto sam ja htio reci jeste da je jugoslavija s obzirom na svoju velicinu i ekonomsku jacinu imala nebrojeno puta veci ugled u svijetu nego sto su imale daleko razvijenije zemlje. Kako se to postiglo??? Imanujuci jarane iz srednje skole za ambasadore i sudije ustavnog suda??? Pogledaj na pravnom fakultetu ko su bili sve profesori. Moj otac i mati kada su isli na pravo Rimsko Pravo je predavao frajer koji je zavrsio sorbonu i bio predsjednik svjetskog udruzenja profesora rimskog prava!!! Pogledaj sta se sada desava? Sta kada za 5 godina seada izadje sa ustavnog suda? Hocel ona predavati ustavno pravo? Nesmijem ni pomisliti na to!
Nemozes porediti 1945 godinu i sada! To su dva razlicita svijeta!
nineac

Post by nineac »

Trnka jeste prof. Ustavnog prava! Samo sto je bio politicki angazovan pa nije toliko cest na fakultetu. Ali pored svih onih kandidata, od kojih Redzib Begic ima najvece prakticno iskustvo kao i Sida Jasarspahic, nju da izaberu? Pa to je bas ono "e evo da vidite da vam moze biti gore"
Svemirski_Jebach

#114 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post by Svemirski_Jebach »

Prenj wrote:sudiju Ustavnog suda .... upravo javili na radiju.
jedna od najtragičnijih vijesti koje sam čuo u posljednje vrijeme... :( :shock: :shock: :shock: :shock: :x :x :x :oops: :oops: :x :x :shock: :shock: :( :(

ne mogu da vjerujem...pa ona ne zna ni SMS poruku napisati kako treba. Majke mi moje, da su mene izabrali manje bi ja blamirao i sebe i državu..

najgore je to što ovime potkopava već uveliko narušeni autoritet Ustavnog suda BiH
danas

#115 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post by danas »

Svemirski_Jebach wrote:Majke mi moje, da su mene izabrali manje bi ja blamirao i sebe i državu..
ziva istina... :-? :D
mostarac

#116 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post by mostarac »

Svemirski_Jebach wrote:
jedna od najtragičnijih vijesti koje sam čuo u posljednje vrijeme... :( :shock: :shock: :shock: :shock: :x :x :x :oops: :oops: :x :x :shock: :shock: :( :(

ne mogu da vjerujem...pa ona ne zna ni SMS poruku napisati kako treba. Majke mi moje, da su mene izabrali manje bi ja blamirao i sebe i državu..

najgore je to što ovime potkopava već uveliko narušeni autoritet Ustavnog suda BiH
zar je taj sud nekad imao autoritet :(

nazalost kakav ustav, takav i sud - nakaradan. :(

Sad ce E. Jaganjac uletit s pricom: izdajnici, Republika BiH, novi ustav :D

Tema nije nikako za zajebancije a sta cu kad me covjek vazda nasmije
Prenj

#117 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post by Prenj »

Svemirski_Jebach wrote:

Sad kako mi je cijela stvar prenocila, izbor Seade Palavric mi se cini kao potpuno logican izbor, nastavak kontinuiteta personalne politike koja je obiljezila vladavinu SDA i njenih saveznika od 1990. do danas.

Inace se ne bi nikada desilo da prvi potpresjednik Vlade bude Muhamed Cengic, ministar inostranih poslova Sacirbey, clan predsjednistva Ivo Miro Jovic, ministar policije Delimustafic, ...

Jednostavno, oni, nit' mogu, nit' znaju, nit' zele drugacije.
Last edited by Prenj on 07/12/2005 15:39, edited 1 time in total.
Svemirski_Jebach

nisi ti kriv...

znate šta je najbolnije...što sudiju ustavnog suda više niko ne može skinuti sa funkcije...(paddy moze dobro) tako da ko god dodje na vlast 2006 godine seada i dalje jaše :(
Svemirski_Jebach

#119 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Prenj wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

Sad kako mi je cijela stvar prenocila, izbor Seade Palavric mi se cini kao potpuno logican izbor, nastavak kontinuiteta personalne politike koja je obiljezila vladavinu SDA i njenih saveznika od 1990. do danas.

Inace se ne bi nikada desilo da prvi potpresjednik Vlade bude Muhamed Cengic, ministar inostranih poslova Sacirbey, clan predsjednistva Ivo Miro Jovic, ministar policije Delimustafic, ...

bez obzira na ranije personalnu politiku...ipak su me uspjeli ponovno SOKIRATI
vratnik

Post by vratnik »

Jedina stvar koja me u vezi s njenim izborom cudi je nase cudjenje. To je samo jos jedna scena u filmu Sahrana Bosne, sta vam je koji djavo, opustite se i svima recite kako dolazite iz drzave u kojoj je moguce od govneta napravit' pitu i od vozaca ministra.
Ovo je valjda Posljednja vecera, pa eto, prijatno nam.
Vingo

Post by Vingo »

...metlu.
I pritom potkopava svaki pokusaj da vladajuca struktura ukoliko to ne bude SDA, promijeni nesto o cemu US odlucuje....
vratnik

#122 Re: Zemljo, otvori se ... Seada Palavric izabrana za ...

Post by vratnik »

Prenj wrote:
Svemirski_Jebach wrote:

danas

Post by danas »

vratnik wrote: Ovo je valjda Posljednja vecera, pa eto, prijatno nam.
ko je juda? :-?
Svemirski_Jebach

danas wrote:
vratnik wrote: Ovo je valjda Posljednja vecera, pa eto, prijatno nam.
ko je juda? :-?
"uloge su davno podijeljene i svak ide svojim putem"..

mislim da je sve jasno...ko zna zna. ko ne zna ko ga hebe...

da ne bi ostalo nejasno...ja volontiram za sv. petra :D :D obojica imamo kovrcavu kosu
Vingo

Post by Vingo »

Paddy :D
Post Reply