A wrote: Ti rece - JermenciOtkud tamo taj obicaj? I kakve veze oni imaju sa Islamom?
Zar je ovo polozaj zene u islamu
-
zlata
Pa vani jos vise! Kad te ufati nostalgija...tad je najgore! Al'vako preko Saray-X-a je najlakse! Sad smo svi Cyber-Bosanci!digger wrote:Hej, pa zar i vani valja ici u tor???zlata wrote:Kakav stereotip? Medju "mojim" ima i Bosanaca-Brazilaca!
- danas
ma vidis da ide kako se kome cefne...zlata wrote:Najgora stvar oko tog' jeste...da su islamske institucije u tim zemljama vazda podrzavale i "islamski" legitimizirale to "sunecenje" zena!
Nakon 14 stoljeca...jos im nije uslo u glavu..."da to nije u Kur'anu"!
ovdje znam da su osudili neku egipatsku porodicu koja je to uradila... doveli "doktora" iz egipta, al' ih pohapsili sve. za "child abuse"... a ko zna cega sve nema... samo se ne zna...
-
kulambara
ma kakvi..nema nikakve veze sa islamom
nedavno (tacnije prije par mjeseci) sam postirao clanak u vezi sa ubistvima zbog uprljane porodicne casti u zapadnoj evropi - kolege/ice forumasi su gnjevno zahtijevali delozaciju teme...po njima joj nije bilo mjesto na "religiji".
inace, glupost je govoriti da je superioran polozaj prema zenama vezan samo za islam....kako je krscanstvo fleksibilna, moderna religija. my ass!
zaboravljate na izjavu Buttiglionea koja ga je kostala polozaja evropskog komisara - "zenama je mjesto u kuhinji"....istaknuo bih da g Buttiglione pripada konzervativnoj struji, pripadnicima koje je umrli papa "zapovijedio" da sto god radili imaju u mislima krscanske vrijednosti.
i samo jos nesto - neko je usporedjivao talibane sa hitlerovim pokretom - u smislu "ni jedni ni drugi nisu pravi promotori vlastitih religija". ispravka!!!- hitler nije imao nista sa krscanstvom; cakstavise - bio je protivnik crkve.
nedavno (tacnije prije par mjeseci) sam postirao clanak u vezi sa ubistvima zbog uprljane porodicne casti u zapadnoj evropi - kolege/ice forumasi su gnjevno zahtijevali delozaciju teme...po njima joj nije bilo mjesto na "religiji".
inace, glupost je govoriti da je superioran polozaj prema zenama vezan samo za islam....kako je krscanstvo fleksibilna, moderna religija. my ass!
zaboravljate na izjavu Buttiglionea koja ga je kostala polozaja evropskog komisara - "zenama je mjesto u kuhinji"....istaknuo bih da g Buttiglione pripada konzervativnoj struji, pripadnicima koje je umrli papa "zapovijedio" da sto god radili imaju u mislima krscanske vrijednosti.
i samo jos nesto - neko je usporedjivao talibane sa hitlerovim pokretom - u smislu "ni jedni ni drugi nisu pravi promotori vlastitih religija". ispravka!!!- hitler nije imao nista sa krscanstvom; cakstavise - bio je protivnik crkve.
- stella_k
Vezano za Hitlera: tacno je da on nije imao nikakve veze sa krscanstvom, otvoreno ga je mrzio. On je bio pripadnik okultne loze Tula koja potice sa Tibeta i koja je iskljucivo i otvoreno sotonisticka.kulambara wrote: i samo jos nesto - neko je usporedjivao talibane sa hitlerovim pokretom - u smislu "ni jedni ni drugi nisu pravi promotori vlastitih religija". ispravka!!!- hitler nije imao nista sa krscanstvom; cakstavise - bio je protivnik crkve.
- danas
nije tacno. hitler je bio daleko od nevjernika, i to sto se zanimao za okultno ga ne cini ne-hriscaninom. hitler je bio krsten i vaspitan kao katolik, i te vjere se nikad nije javno odrekao. niti ga je katolicka crkva nasla shodno za ekskomunicirati -- ikada -- zbog njegovih zlocina i sumanute politike. njegov anti-semitizam je uveliko rezultat hriscanskog vjerovanja da su jevreji krivi za isusovu smrt.stella_k wrote:Vezano za Hitlera: tacno je da on nije imao nikakve veze sa krscanstvom, otvoreno ga je mrzio. On je bio pripadnik okultne loze Tula koja potice sa Tibeta i koja je iskljucivo i otvoreno sotonisticka.kulambara wrote: i samo jos nesto - neko je usporedjivao talibane sa hitlerovim pokretom - u smislu "ni jedni ni drugi nisu pravi promotori vlastitih religija". ispravka!!!- hitler nije imao nista sa krscanstvom; cakstavise - bio je protivnik crkve.
napomenucu takodje da je katolicka crkva bila na strani nacista u skoro svim evropskim drzavama gdje je isti zavladao (franko u spaniji, ili malo blize kuci nam -- jasenovac i NDH anyone?), i da je aktivno pomagala bijeg i skrivanje nacistickih oficira poslije rata, ponajvise u druge katolicke zemlje u latinskoj americi. to sto se poneki individualni svecenik usprotivio ne umanjuje institucionalnu ulogu vatikana u WWII.
e, da, da ne zaboravim -- i drugi evropski fasista je bio katolik (musolini), a i fasistickom spanijom je vladao veeeelikiiiii katolik franko. u cileu su stravicni zlocini pocinjeni pod pinochetom, takodje velikim katolikom.

- danas
istorijski gledano, polozaj zene je jos gori u hriscanstvu. jer, sve zene se vide kao "grijesnice" zbog cinjenice da je zarad evinog grijeha covjek/covjecanstvo istjerano iz raja. ako nista drugo, islam nema tu tezu da je zena "kriva" za sve, ali i hriscanstvo i islam vide zenu kao manje vrijednu. ukratko -- cojek je "glava", i nije zenino da previse misli. ona je tu da radja, da nesto skuha, i da se na njenim ledjima slomi gnijev razularenih mula i fratara.kulambara wrote: inace, glupost je govoriti da je superioran polozaj prema zenama vezan samo za islam....kako je krscanstvo fleksibilna, moderna religija. my ass!
kao sto rekoh, dok je crkva imala svjetovnu vlast, imali smo istu situaciju u evropi kao sto je sada imamo u iranu i avganistanu (gdje sad mule i hodze imaju ne samo vjersku nego i svjetovnu vlast)... jer kako danas u avganistanu zenama upiru kalasnjikov u glavu, tako su ih prije 500 godina palili na lomaci u rimu. isto sr*nje, drugo pakovanje, ako mene pitas.
i zato je "separation of church and state" iz raja izasla.
- Fair Life
Ne diraj nista... ne razdvajaj pa makar iz raja izaslo to razdvajanje. Ko ce onda kuhati, ko ce onda biti "odmor vojniku"...?danas wrote:(...)
ukratko -- cojek je "glava", i nije zenino da previse misli. ona je tu da radja, da nesto skuha, i da se na njenim ledjima slomi gnijev razularenih mula i fratara.
(...)
i zato je "separation of church and state" iz raja izasla.
Volim ovo... cojek je "glava" (dodao bih dvoglava)...

-
shtimach
#114 Re: Zar je ovo polozaj zene u islamu
Posto ja Krepo za razliku od tebe i nesto radim u zivotu, pa ne mogu dangubiti vazdan po internetu, a ne ide da ti se ne javim.umro je mostar wrote:Onda kad nisi inteligentan da skontas ne komentarisi ono sto ne znasshtimach wrote:Ja vjerovatno nisam dovoljno inteligentan da skontam bljuvotine sto prosipas.umro je mostar wrote: kako uvijek na forum dodjem u pravo vrijeme
Sto se tice mog obrazovanja uglavnom je bolje od vecine polupismenih hodzica i imama koji valjaju gluposti po dzamijama i huskaju narod na mrznju, sto se tice topa i munare ti nis dovoljno inteligentan i nemas dovoljno sivih celija u glavi da uopste shvatis onaj post. Da tacno je i za top i munaru, ali samo prictaj taj post, ili ti ga je neko prepricao. Sto se tice mog prava dapricam o islamu, ja to pravo imam ili mi to boreci se protiv komunista zelis uvesti komunizam i reci o cemu imam a o cemu nemam pravo da pricam. zasto bi ti imao pravo da pricas o islamu, a ja ne bi imao? zasto to ja ne mogu iznijeti svoje misljenje o kuranu, a na kraju krajeva kakva je to bizja knjiga koju razumiju samo neki. Onda ocito nije bozija, jer je namjerabila da se objavi svima, a ne samo nekima, pa da je onda ti neki kao tumache. Dakle po kom mjerilu ja nemam pravo da tumachim kuran kako ga ja vidim osim onom, nemoj slucajno da ko kaze sta ruzno, jerkuran je objavljen svim ljudima pa i meni koji ne vjerujem u to sto tamo pise, a cinjenica je da je islam prevazidjena religija koja ce umrijeti prije ostalih, a i ostale ce za njom, jer jednostavno kao cjelina je srocena tako da vise od svih koci napredak i razvoj, kruta je, nefleksibilna, zaostala u dobroj mjeri za danasnjim moderenim religijama i takva su i drustva u kojima je ona dominantna. To nam govori i stanje drustva u tzv. ismlamskim drzavama, kojima je jedna Turska pojam napredka i demokratije.
Zabrinuo bih se za sebe kad bih se spustio na tvoj nivo.
Svasta si baljezgao, ali da si Bog do ispunio svoju prijetnju i otisao iz BiH....
Svi belaji sa vehabijam poticu od toga sto su neuki ljudi( moze on biti i dr. nauka iz Medine) nasli da tumace Qur'an, bez znanja o fikhu i njegovoj metodologiji, poneseni svojim nefsom
Medjutim da bi vi sto palamudite o Islamu i Quranu, nesto rekli vezane za to, trebali bi da bar poznajete islamske i imanske sartove.
Medjutim kad bi ste to poznavali ne biste tako pricali i tu se krug zatvara.
Catch 22.
Nasi stari kazu:
Koga je Bog kaznio prvo mu je pamet oduzeo.
Cini mi se da su kod tebe Mostarac u sridu pogodili.
sto se tice pameti mene je samo ranilo, za razliku od tebe koji je izresetan rafalno i nisi prezivio
Znaju te po imenu, a toliko kakas. Okreces li se ulicom kad hodas, moze bit da te kakav Vehabijica saceka u mraku, oni ne haju za ono da mazluma ne treba degeneciti.
Gadna su vremena,
"Miki ostani kod kuce", sto bi Stulic rekao.
-
Murisno1
ma neko rece kao nemojte skretat s teme pa branite zenu a ne islam... pa sto sad neko skrenu s teme pa okrivi islam za ovo ...
al nije vazno eto de molim vas samo malo da se razumijemo
eto svi vi koji zagovarate ta prava o zenama i kako ih talibani taslace sto je najvjerovatnije istina otiđite tamo,ja mislim da je sad lako tamo otići i branite ih i tamo budite hrabri sto bi bilo jako plemenito od vas... a Islam ne dirajte
Islam nigdje i to je fakat ne promovira ovaku vrstu ophođenja prema ikom ... a sto sam uporedio hitlera sa ovim meni je potpuno logicno jer vi isto to radite sa islamom i nije posteno ni najmanje!!
Ali sad jos jedna stvar...
koji god argument ja iznesem ili bilo ko u korist Islama , fair life ce nesto kontrirat ili neki drugi... i mi cemo ovdje do besvjesti
ja osuđujem ove degene na slika i nema se tu sta pricat... ali vrijeđa i mene i vjerujem mnoge koji eto praktikuju islam da tako blatite nasa ubjeđenja , ubjeđenja od kojih ja živim za sad normalno sa svojom porodicom...
a jos neko rece da se bojimo kao islamofobije ...pa sad ...pih
nemoj matere ti...
haj za suverenu!
al nije vazno eto de molim vas samo malo da se razumijemo
eto svi vi koji zagovarate ta prava o zenama i kako ih talibani taslace sto je najvjerovatnije istina otiđite tamo,ja mislim da je sad lako tamo otići i branite ih i tamo budite hrabri sto bi bilo jako plemenito od vas... a Islam ne dirajte
Islam nigdje i to je fakat ne promovira ovaku vrstu ophođenja prema ikom ... a sto sam uporedio hitlera sa ovim meni je potpuno logicno jer vi isto to radite sa islamom i nije posteno ni najmanje!!
Ali sad jos jedna stvar...
koji god argument ja iznesem ili bilo ko u korist Islama , fair life ce nesto kontrirat ili neki drugi... i mi cemo ovdje do besvjesti
ja osuđujem ove degene na slika i nema se tu sta pricat... ali vrijeđa i mene i vjerujem mnoge koji eto praktikuju islam da tako blatite nasa ubjeđenja , ubjeđenja od kojih ja živim za sad normalno sa svojom porodicom...
a jos neko rece da se bojimo kao islamofobije ...pa sad ...pih
nemoj matere ti...
haj za suverenu!
-
vonBosnae
Islam je dao vishe prava zenama nego ijedna druga religija na svijetu.
Nazalost,neki ljudi u Islamu su porekli zenama ta prava ili ih je njihovo neznanje sprijecilo da ih ostvare.
One treba da se bore i isticu svoja legitimna prava zagarantovana Kur,anom.Na pitanje:Koji je najkraci put do raja? poslanik Muhamed s.aw.s. je odgovorio:pod majcinim nogama tj.majka (zena) ima toliko uzdignuto mjesto u drustvu da njeno potomstvo mora brinuti o njoj i imati prema njoj postovanje.
Da bi se shvatio istinski polozaj zene u Islamu treba pogledati status i uticaj na siru drustvenu zajednicu slijedecih zena :
Hatidze-prve poslanikove zene,
Fatime-poslanikove kcerke,
Aishe-predvodnika armije,
Rabijja-poznati sufija,
Razijja-vladarica u Indiji itd.
Medjutim,istina u 19 i 20 stoljecu poremetio se status zena u mnogim isl.drustvima.
Vjerujem da je najveci razlog kolonizacija isl.zemalja od okupacionih uglavnom krscanskih zemalja.
Ovaj period je pogodio drustvo i s unutrasnje i s vanjske strane.
Desio se gubitak pouzdanja koji je rezultirao gubitkom tolerancije.
Muskarci-muslimani su reagirali na ovaj gubitak na neprirodan nacin,radeci ono sto su smatrali da je potrebno za zastitu i integritet svojih porodica.Izolovali su svoje zene od radoznalih ociju stranih vojnika koji su se cesto barbarski ponasali.
Burke koje nemaju uporista u Islamu su postale ustaljena nosnja.
Zene su bile ogranicene samo na kucu.
Medjutim,posto je nametanje ove teme krajnje zlonamjerno i u cilju poticaja Islamofobije,ja bih ukazao gdinu pokretacu teme da malo analizira polozaj zene u krscanskim drustvima.
-Svaki drugi brak u Velikoj Britaniji je osudjen na propast.
-Svaka trca zena u V.Britaniji bude zlostavljana.
-zabrinjavajuci procenat je onih koji duboku starost zavrse u starackim domovima i koji umru a da im djeca ni nesaznaju za to jer ih neinteresuje.
-kako zavrse djeca iz takvih brakova da i nespominjemo.
I na kraju krajeva pogledaj seriju ponedjeljkom navecer MATRIOSHKE pa da vidis polozaj zene u jednoj visokociviliziranoj evropskoj zemlji pod imenom Belgija.
Nazalost,neki ljudi u Islamu su porekli zenama ta prava ili ih je njihovo neznanje sprijecilo da ih ostvare.
One treba da se bore i isticu svoja legitimna prava zagarantovana Kur,anom.Na pitanje:Koji je najkraci put do raja? poslanik Muhamed s.aw.s. je odgovorio:pod majcinim nogama tj.majka (zena) ima toliko uzdignuto mjesto u drustvu da njeno potomstvo mora brinuti o njoj i imati prema njoj postovanje.
Da bi se shvatio istinski polozaj zene u Islamu treba pogledati status i uticaj na siru drustvenu zajednicu slijedecih zena :
Hatidze-prve poslanikove zene,
Fatime-poslanikove kcerke,
Aishe-predvodnika armije,
Rabijja-poznati sufija,
Razijja-vladarica u Indiji itd.
Medjutim,istina u 19 i 20 stoljecu poremetio se status zena u mnogim isl.drustvima.
Vjerujem da je najveci razlog kolonizacija isl.zemalja od okupacionih uglavnom krscanskih zemalja.
Ovaj period je pogodio drustvo i s unutrasnje i s vanjske strane.
Desio se gubitak pouzdanja koji je rezultirao gubitkom tolerancije.
Muskarci-muslimani su reagirali na ovaj gubitak na neprirodan nacin,radeci ono sto su smatrali da je potrebno za zastitu i integritet svojih porodica.Izolovali su svoje zene od radoznalih ociju stranih vojnika koji su se cesto barbarski ponasali.
Burke koje nemaju uporista u Islamu su postale ustaljena nosnja.
Zene su bile ogranicene samo na kucu.
Medjutim,posto je nametanje ove teme krajnje zlonamjerno i u cilju poticaja Islamofobije,ja bih ukazao gdinu pokretacu teme da malo analizira polozaj zene u krscanskim drustvima.
-Svaki drugi brak u Velikoj Britaniji je osudjen na propast.
-Svaka trca zena u V.Britaniji bude zlostavljana.
-zabrinjavajuci procenat je onih koji duboku starost zavrse u starackim domovima i koji umru a da im djeca ni nesaznaju za to jer ih neinteresuje.
-kako zavrse djeca iz takvih brakova da i nespominjemo.
I na kraju krajeva pogledaj seriju ponedjeljkom navecer MATRIOSHKE pa da vidis polozaj zene u jednoj visokociviliziranoj evropskoj zemlji pod imenom Belgija.
-
Murisno1
ne shvataju to ovi ovde... saće te izrešetat i Bog sami zna sta ce napravit od ovog tvog posta!
ovde ima dosta zenskih koje se bore za neka ko prava, a sto zene ne bi mogla ovako a sto onako,a sto ne bi mogla ovo i tako dalje... pa dovoljno je da izdvojite svaki dan pola sata pa da vidite sta se radi sa zenama tamo u "modernom" svijetu... Na Zapadu kazu da zena ima velika prava. I ima stvarno prava da bude sve samo ne zena. Ona je predmet, a ne osoba. Evo na internetu se samo vidi koliko se trguje sa zenama i njenom zenstvenoscu. Zene imaju manje plate, seksualno se zlostavljaju na poslu...
"Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je sa nekim drugim." (Muslim)
ovde ima dosta zenskih koje se bore za neka ko prava, a sto zene ne bi mogla ovako a sto onako,a sto ne bi mogla ovo i tako dalje... pa dovoljno je da izdvojite svaki dan pola sata pa da vidite sta se radi sa zenama tamo u "modernom" svijetu... Na Zapadu kazu da zena ima velika prava. I ima stvarno prava da bude sve samo ne zena. Ona je predmet, a ne osoba. Evo na internetu se samo vidi koliko se trguje sa zenama i njenom zenstvenoscu. Zene imaju manje plate, seksualno se zlostavljaju na poslu...
"Neka vjernik ne mrzi vjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je sa nekim drugim." (Muslim)
-
Murisno1
u ovom hadisu se misli iskljucivo na bracnu zajednicu vjernika i vjernice... da hadis glasi ovako: "Neka vjernik ne mrzi nevjernicu, jer ako nije zadovoljan sa nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je sa nekim drugim." ...mislis li da bi imo smisla?
a ako vjernik uzme sebi za zenu neku nevjernicu to je njegov izbor i nema problema...ali ti sad ko biva ovim hadisom bi zakljucio da ako je zena nevjernica mozes je tolehat kolko hoces!
a ako vjernik uzme sebi za zenu neku nevjernicu to je njegov izbor i nema problema...ali ti sad ko biva ovim hadisom bi zakljucio da ako je zena nevjernica mozes je tolehat kolko hoces!
-
Murisno1
pa to je ustvari to! što ti smeta što u hadisu stoji vjernici vjernice....Ne, ne mislim. Niti sam pogodila da je hadis u pitanju.
Meni bi bilo lijepo procitati "Neka covjek ne mrzi zenu, jer ako nije zadovoljan s nekim njezinim svojstvom, zadovoljan je sa nekim drugim"
isto je sve... misli se na ljude,na razumna bica...sace se neko nac i rec da da sam ovim htio reci da nevjernici nisu razumna bica
stvar je u tome da Islam ne zagovara bilo kakvo nasilje a najmanje nasilje nad zenama... ma sta se tu ima polemisat bolan.. ma ovi monstrumi sa slika su niko i nista i seri ih
-
Prenj
Evo par primjera koji nisu povezani sa islamom vec iskljucivo sa niskim stepenom razvoja u kojima se drustva opisana u primjerima nalaze.
Primjer 1.: Centralnoafricka Republika
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4499160.stm
Primjer 2.: Pakistan
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4499028.stm
Primjer 1.: Centralnoafricka Republika
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/4499160.stm
Primjer 2.: Pakistan
http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/4499028.stm
- SiSaJuMe
ŽENE U ISLAMU
Kur'an daje muškarcima veca prava nego ženama:
2. 228. ...muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen...
Sledeci ajet govori da jedan muški glas vrijedi kao dva ženska:
2. 282. I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvatate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti.
Muslimani se pravdaju da je to zbog mogucnosti da žena zaboravi, tako da je druga može podsjetiti. Ovo je vrlo plitak izgovor. Pa zar i muškarac ne može podjednako da zaboravi? Vrlo je jasno da se žena ovdje smatra manje vrijednom. U sledecem ajetu Alah traži od žena da ostanu u kucama:
33. 33. U kucama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte
Vrhunac nepoštovanja ženskih prava je sledeci ajet koji dozvoljava udaranje žena:
4. 34. ...A onih cijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite;...
4. 3. ...onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri...
Odobravanje seks-a sa zarobljenim ženama:
4. 24. i udate žene, osim onih koje zarobite;
33. 50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena...
Ovo je inace jedan dio interesantnog "posta" sa drugog foruma u kojem se kritizira islam na jedan kulturan nacin a ne kao ovdje odma se "hvataju za guse". Hvala Bogu pa su danasnje zene skolovanije i treznije po pitanju njihovog stava u drustvu. Al nazalost ima jos uvjek veliki broj zena koje su prisiljene da trpe i slusaju svoje "gospodare". Neznam kako oni koji odobravaju da zena treba da bude manje vrijedna od muskaraca gleda na polozaj svoje Majke.
Al eto nadat je se da ce polozaj zene u drustvu jos napredovat i da islam, odnosno ljudi koji vjeruju u islam shvatiti da nisu vredniji od Zena.
Pozdrav.
Kur'an daje muškarcima veca prava nego ženama:
2. 228. ...muževi imaju prednost pred njima za jedan stepen...
Sledeci ajet govori da jedan muški glas vrijedi kao dva ženska:
2. 282. I navedite dva svjedoka, dva muškarca vaša, a ako nema dvojice muškaraca, onda jednog muškarca i dvije žene, koje prihvatate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti.
Muslimani se pravdaju da je to zbog mogucnosti da žena zaboravi, tako da je druga može podsjetiti. Ovo je vrlo plitak izgovor. Pa zar i muškarac ne može podjednako da zaboravi? Vrlo je jasno da se žena ovdje smatra manje vrijednom. U sledecem ajetu Alah traži od žena da ostanu u kucama:
33. 33. U kucama svojim boravite i ljepotu svoju, kao u davno pagansko doba, ne pokazujte
Vrhunac nepoštovanja ženskih prava je sledeci ajet koji dozvoljava udaranje žena:
4. 34. ...A onih cijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, pa ih i udarite;...
4. 3. ...onda se ženite sa onim ženama koje su vam dopuštene, sa po dvije, sa po tri i sa po cetiri...
Odobravanje seks-a sa zarobljenim ženama:
4. 24. i udate žene, osim onih koje zarobite;
33. 50. O Vjerovjesnice, Mi smo ti dozvolili da budu žene tvoje one kojima si dao vjencane darove njihove, i one u vlasti tvojoj koje ti je Allah dao iz plijena...
Ovo je inace jedan dio interesantnog "posta" sa drugog foruma u kojem se kritizira islam na jedan kulturan nacin a ne kao ovdje odma se "hvataju za guse". Hvala Bogu pa su danasnje zene skolovanije i treznije po pitanju njihovog stava u drustvu. Al nazalost ima jos uvjek veliki broj zena koje su prisiljene da trpe i slusaju svoje "gospodare". Neznam kako oni koji odobravaju da zena treba da bude manje vrijedna od muskaraca gleda na polozaj svoje Majke.
Al eto nadat je se da ce polozaj zene u drustvu jos napredovat i da islam, odnosno ljudi koji vjeruju u islam shvatiti da nisu vredniji od Zena.
Pozdrav.