Andric rece:
"Niko ne zna sta znaci roditi se i zivjeti na ivici izmedju dva
svijeta, poznavati i razumijevati i jedan i drugi, a ne moci uciniti
nista da se oni objasne medju sobom i zblize, voljeti i mrziti i jedan
i drugi, kolebati se i povoditi cijelog vijeka, biti kod dva zavicaja
bez ijednoga, biti svuda kod kuce i ostati zauvijek stranac; ukratko:
zivjeti razapet, ali kao zrtva i mucitelj u isto vrijeme"
Volio sam Jugoslaviju i u njoj prozivio svoje najbolje i najljepse godine!
Bio sam slobodan, osjecao sam se
gradjaninom (mozda sam tek sad toga svjestan!) i
moja buducnost je bila
u mojim rukama
Odrastao sam i covjek postajao u nacionalno, socijalno, kulturno potpuno izmijesanoj sredini i duboko bio svjestan svog bogatstva koje sam time sticao. Moj dolazak na zapad, samo mi je jos vise pokazao sta sam sve imao i koliko toga ovi ljudi ovdje propustaju u svom sivilu.
Poslije svega sto nam je uradjeno, vec sam davno bacio iza sebe ideju novog stvaranja Jugoslavije! Sasvim sam dovoljno pragmatican i objektivan da sam svjstan da je tako nesto naprosto nemoguce za vijeka nas koji smo savremenici svega onoga sto se izdesavalo!
Na sve to nisam uticao (mozda i jesam, politickom i demokratskom borbom protiv onih koji su i doveli do ovoga!) i zato mi niko ne moze oduzeti pravo da se sjecam onoga sto sam i sam dozivio u toj zemlji!
Ovdje nailazim na velike rijeci pojedinih koji si uzimaju za pravo da komentarisu veliku politiku, daleku i blizu istoriju, da komentarisu dogadjaje i licnosti o kojima znaju iz pisanja drugih o istima, sto neminovno mora da vodi do subjektivnosti i gubljenja u moru cinjenica.
Ne znam..
Licno mislim da treba krenuti od sebe...
Nema drzave na svijetu koja je dobra!
Niti treba nesto ocekivati od drzave iz prostog razloga sto je to samo pojam!
Ako je neko od koga sta treba ocekivati, onda su to
ljudi koji vode drzavu, a ti isti su znali biti svakakvi! Kao sto su i dan danas! Svuda po svijetu!
U svakom slucaju, porediti Brozovu Jugoslaviju sa Kraljevinom SHS a kamo li sa Turskom ili Austrougarskom je blago receno - bezobrazno!
A ako nije to, onda to rade samo oni koji su do kraja neupuceni!
Breme koje je Broz naslijedio, breme tesko stotinama godina trebalo je iznijeti na plecima.
On je uspio, ali zato mi nismo!