I ovo dr. je takodjer vrlo upitno.dugi wrote:Titulu profesora je vjerovatno dobio od nekog novinara koji mu se zeli uvuci u paksu, ja nigdje ne vidjeh da on sebe zove profesorom.Prenj wrote:Samo nek Osmanagic izostavi ono 'profesor' i usutjecu se kao riba. Do tada ...DonDavudes wrote:prenj, i meni ovo lici na ublehu![]()
međuitim, nemoj biti nepravedan prema Osmanagiću (ma koliki on možda prevarant bio) jer on u iskopavanje i dokazivanje piramide koristi SVOJ novac zarađen u SAD-u![]()
nema ni govora o nekoj državnoj pomoći za iskopavanje na Visopcici
Doduse kao dr. u svojoj oblasti ima sve preduslove da bude profesor, ili mozda grijesim
Bosanska piramida Sunca
Moderator: Chloe
-
Prenj
-
DonDavudes
nije da sam zaljubljen u osmanagica
, ali covjek nije ublehas kako se mozda moze uciniti citajuci njegove knjige (Alternativna istorija i druge razne atlantide
)
zavrsio je dva fakulteta (pravo i ekonomiju, kazu da je na necemu iz ekonomije i magistrirao,) vec vjecnost zivi u SAD-u i tamo je izuzetno uspjesan (finansijski), sto mu omogucava da se 15 godina zajebajeva po svijetu istrazivajuci piramide
ps. ove informacije nisam dobio od njega vec od ljudi koji ga poznaju, a ne uvlace mu se u pakas
pps. u normalnom razgovoru Osmanagic se uopšte ne kurci, normalan opusten frajer i ne titulise se sa prof ili dr.
zavrsio je dva fakulteta (pravo i ekonomiju, kazu da je na necemu iz ekonomije i magistrirao,) vec vjecnost zivi u SAD-u i tamo je izuzetno uspjesan (finansijski), sto mu omogucava da se 15 godina zajebajeva po svijetu istrazivajuci piramide
ps. ove informacije nisam dobio od njega vec od ljudi koji ga poznaju, a ne uvlace mu se u pakas
pps. u normalnom razgovoru Osmanagic se uopšte ne kurci, normalan opusten frajer i ne titulise se sa prof ili dr.
-
Prenj
Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...ludost wrote:Onaj ko ista zna o prethistoriji BiH – misli se, ko je ikad prolistao ista osim Google-a i Larousseove slikovnice o arheologiji – vjerovatno zna i koliko je podrucje srednje Bosne znacajno u tom smislu, narocito sliv rijeke Bosne. Time vjerovatno zna i koliko moze biti logike bas u tome da se na mjestu Visocice rade arheoloska istrazivanja. [Za neke ‘hintove’: Borivoj Covic, “Od Butmira do Ilira”, Biblioteka Kulturno nasljedje, Veselin Maslesa, Sarajevo, 1976.; narocito poglavlje “Butmir i Butmirci”, str. 29-70, gdje se spominje jos jedno prethistorijsko nalaziste kod Visokog – cuveno Okoliste, http://www.dainst.org/index_930_en.html ; upozorenje Googlashima, moze bit problem, knjiga je na cirilici!] Time isto tako moze znati da je prica o ‘piramidi Sunca’ po ovom sadasnjem ‘scenariju’, a s obzirom na dosadasnja saznanja o prethistoriji tog kraja, ipak blize Letecem cirkusu Montyja Pythona.
Suprotno tvrdnjama novopecenih arheologa, prethistorijske (i kasnije) ‘piramide’, raznih oblika i velicina, su gotovo pravilo, a nikakav izuzetak [http://en.wikipedia.org/wiki/Tumulus , http://en.wikipedia.org/wiki/Kurgan ]. Osim brojnih ‘ilirskih’ tumula i gomila diljem Balkana, evo jos jedne takve ‘piramide’, iz centralne Turske, poznata tzv. Midina grobnica: http://www.livius.org/a/turkey/gordium/gordium02.html .
I neke druge stvari, razne varijante kulta Sunca, Mjeseca (tj. godisnjih doba), orijentacija prema stranama svijeta, itd., takodjer su poprilicno opca mjesta svih kultura i civilizacija...
Zato, ukoliko bi se u Visocici zaista radilo o nekom prethistorijskom nalazu, onda bi hipoteze mozda ipak trebalo postavljati u tom registru mogucih objasnjenja i poznatih cinjenica. To apsolutno ne oduzima nista od moguce spektakularnosti eventualnog nalaza, i njegovog znacaja sto za Visoko, sto za BiH! I vise! Mozda se zaista radi o epohalnom arheoloskom otkricu! Samo da se ne pretvori u otkrivanje tople vode...
-
_BosanaC
Ne mislim ga pravdati, ali tu ima sto posto i do medija... Prije par godina s ekipom sam bio kada smo pronasli u jednoj pecini cup i sestog stoljeca... Isti prosljedimo u Zemaljski muzej u Sarajevu, ta prica dodje do neke lokalne novinarke koja pokrene Kantonalnog tuzioca i fasuje se tuzba za iznosenje svega i svacega... Nidje veze... Tako da tome sto mediji pisu treba vjerovati s debelom rezervom.Prenj wrote: Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...
-
_BosanaC
Ne mislim ga pravdati, ali tu ima sto posto i do medija... Prije par godina s ekipom sam bio kada smo pronasli u jednoj pecini cup iz sestog stoljeca... Isti prosljedimo u Zemaljski muzej u Sarajevu, ta prica dodje do neke lokalne novinarke koja pokrene Kantonalnog tuzioca i fasuje se tuzba za iznosenje svega i svacega... Nidje veze... Tako da tome sto mediji pisu treba vjerovati s debelom rezervom.Prenj wrote: Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...
-
Sarafcina
Prenj wrote:Problem je sa "profesor dr." Osmanagicem, sto on nista od mukotrpnog rada i istrazivanja postojece nauke ne uvazava, nego sam sklapa cudnovate teorije ...
Zasto je problem? Postojece "nauke" o mnogim stvarima nemaju pojma
A istorija nije fizika pa da su joj zakljucci obavezni
-
horoz
Svaka čast ljudima za trud, a psi će uvijek lajat.
Ne znam jel' neko već postavio al' evo nek se nađe:
blog o piramidi
blog o piramidi
-
horoz
Svaka čast ljudima za trud, a psi će uvijek lajat.
blog o piramidi
blog o piramidi
-
El-bosniaco
Semir Osmanagić: Nema blaga u visočkim piramidama
31.10.2005. @ 10:53
Piše: Adnan Jasho Jašarspahić
Gost jutrošnjeg programa Q radija je bio Semir Osmanagić čovjek koji je uzbudio cjelokupnu svjetsku arheološku javnost tvrdnjama i dokazima o prvoj evropskoj piramidi nazvanoj "Piramida Sunca". Obzirom da se u blizini "Piramide Sunce" na brdu Plješevica po njegovim pretpostavkma nalazi i "Piramida mjeseca" vlasnici zemljišta na ovom lokalitetu su samoinicijativno počeli vršiti određena iskopavanja vjerovatno u želji da pronađu nekakvo blago.
"U ovim bosanskim piramidama nema nikakvog blaga stoga apelujem na mještane da ne vrše nikakva iskopavanja jer tako mogu samo oštetiti kamene ploče koje su od velikog značaja. U ovim piramidama takođe nema mumija faraona jer je poznato da i u već otkrivenim piramidama nikada nisu nađene mumije faraona jer su oni sahranjivani u dolinama kraljeva!"
Naredni sljed poteza ovog arheologa je prevashodno formiranje fondacije koja bi do proljeća obezbjedila finansijska sredstva za daljne radove koji će biti nastavljeni u proljeće, zatim fondacija treba okupiti sva relavantna imena arheologije iz cijelog svijeta, a takođe fondacija će se baviti i pribavljanjem potrebne dokumentacije za buduća iskopovanja ove piramide za koju Osmanagić tvrdi da je visoka oko 150 metara, ali istovremeno napominje da piramida u skorije vrijeme neće biti otkrivena kako bi to građani željeli i vidjeli je kao onu u Egiptu jer taj proces traje oko 30 godina.
31.10.2005. @ 10:53
Piše: Adnan Jasho Jašarspahić
Gost jutrošnjeg programa Q radija je bio Semir Osmanagić čovjek koji je uzbudio cjelokupnu svjetsku arheološku javnost tvrdnjama i dokazima o prvoj evropskoj piramidi nazvanoj "Piramida Sunca". Obzirom da se u blizini "Piramide Sunce" na brdu Plješevica po njegovim pretpostavkma nalazi i "Piramida mjeseca" vlasnici zemljišta na ovom lokalitetu su samoinicijativno počeli vršiti određena iskopavanja vjerovatno u želji da pronađu nekakvo blago.
"U ovim bosanskim piramidama nema nikakvog blaga stoga apelujem na mještane da ne vrše nikakva iskopavanja jer tako mogu samo oštetiti kamene ploče koje su od velikog značaja. U ovim piramidama takođe nema mumija faraona jer je poznato da i u već otkrivenim piramidama nikada nisu nađene mumije faraona jer su oni sahranjivani u dolinama kraljeva!"
Naredni sljed poteza ovog arheologa je prevashodno formiranje fondacije koja bi do proljeća obezbjedila finansijska sredstva za daljne radove koji će biti nastavljeni u proljeće, zatim fondacija treba okupiti sva relavantna imena arheologije iz cijelog svijeta, a takođe fondacija će se baviti i pribavljanjem potrebne dokumentacije za buduća iskopovanja ove piramide za koju Osmanagić tvrdi da je visoka oko 150 metara, ali istovremeno napominje da piramida u skorije vrijeme neće biti otkrivena kako bi to građani željeli i vidjeli je kao onu u Egiptu jer taj proces traje oko 30 godina.
-
El-bosniaco
ja neznam tacno ali predpostavljam da je to dobijao iz analiza zemlje sto su busili u augustu , busili su do 17 metara dubine , neznam odakle drugomene samo zanima odakle mu ta datacija...
ako si citao knjigu o ovoj piramidi na njegovoj stranici
-
Bastet
i mene to zanimaPrenj wrote:U gornjem blogu, izmedju ostalog, pise i "Pomenuta otkrića su po mišljenju profesora Osmanagića velika šansa za Bosnu i Hercegovinu koja bi trebala okupiti ljude različitih profila oko ove apolitične teme i uvezati ih sa naučnim krugovima Zapadne Evrope, Amerike itd." ?El-bosniaco wrote:http://piramida.blogger.ba/ evo blogg za piramidu , fin blogg
Semir O. profesor?
Gdje je doktorirao, kada, na kojem univerzitetu predaje?
-
Bastet
svaka čast... skidam kapu...kekec wrote:Da nas profesor nije bio na kursu kod g. Salinasa Prajsa.kub lajkan wrote:Odavno nismo Troju u Gabeli trazili...![]()
Troja u dolini Neretve, a piramida sjevernije kod Visokog.
A onda turisti iz Dubrovnika prave ekskurzije, prvo Troja, pa
Stari most i na kraju Piramida. A lova kaplje....![]()
Jadna majko, kada cemo otkriti kakvu
fabriku koja normalno funkcionise.
-
Bastet
pod jedan čitala...El-bosniaco wrote:ja neznam tacno ali predpostavljam da je to dobijao iz analiza zemlje sto su busili u augustu , busili su do 17 metara dubine , neznam odakle drugomene samo zanima odakle mu ta datacija...
ako si citao knjigu o ovoj piramidi na njegovoj stranici
pod dva meni se čini da čovjek malo lupa...
bilo bi lijepo da je sve to istina... no arhelozi amateri muka mi od njih...
-
El-bosniaco
vidjecemo hoce li se ovu sedmicu josh sta saznat , i onda cekamo proljece kad pocinju prava odkopavanja , onda cemo znati na cemu smo
imali ili nema piramide
-
Bastet
mala digresija nisu odkopavanja već iskopavanja...El-bosniaco wrote:vidjecemo hoce li se ovu sedmicu josh sta saznat , i onda cekamo proljece kad pocinju prava odkopavanja , onda cemo znati na cemu smoimali ili nema piramide