Harise Silajdzicu, sram te i stid bilo!

healthwarning

Post by healthwarning »

Sto ono kazu, ikebana :D
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Prenj, pa da si se dosad izjasnio o "leptirovima" ja ih vise ne bih spominjao. Ali tvoje izjasnjavanje o istim bi ustvari bilo priznanje mnogih mojih teza koje sam dosad iznio na ovim temama.

Ima i ona "ko o cemu...". Ja stvarno ne mogu dokuciti prave razloge tvojih frustracija prema SBiH. Pored sto napadas SDA i HDZ koji su glavni krivci za mnoge lose stvari koje su se u zadnje vrijeme desile, konstantno najjace i najglasnije napadas SBiH, sto mi nije logicno. Ne bih da ispadnem njihov apologeta, ali ti nigdje ne pominjes ni SDU u pozitivnom smislu vec i njihove sve prve ljude karakterise ili lopovima ili osobama koje zude za vlascu bilo kakvom i sl. Jedini razlog, meni logican, zbog kojeg ovoliko napada upucujes na prvom mjestu u pravcu SBiH i konstantno ih trpas u istu ravan sa SDA (iako ima evidentna razlika u njihovim stavovima) je taj da ti je to "profesionalno zanimanje" i zadatak koji obavljas za potrebe Partije ne bi li kod auditorijuma koji cita ove postove stvorio osjecaj da je SBiH isto sto i SDA i time priskrbio te glasove (koji nisu SDA vec nazovi "slobodni") SDP-u.

A evo ti je priskocio i kolega u pomoc. Vodenjak, pa nije valjda da niko osim SDP-a ne valja. Pa nije moguce da ni SDU ne valja? Pa taj SDU je nastao iz bivsih clanova SDP-a. Dakle, ako ni oni ne valjaju, znaci da je i SDP prije koju godinu imao kvarnih temelja. Ali ni tada niko nije rekao da oni postoje. A sad najednom ne valjaju. Znaci da se pokusava sakriti prljavstina u svojim redovima i stalno napadajuci sve druge skretati paznju sa vlastitih aferima kojih ima takodje puno.

Sve su to ista govna... U par deka...
HDZ, SDA i SBiH, sa malim razlikama, su stranke na vlasti zadnjih 14 godina i kao takve najodgovornije za nase sadasnje jadno stanje, na federalnom nivou.
Ovo je, ako nisi primijetio, tema o Harisu Silajdzicu, osnivacu SBiH, u kojeg smo svi polagali nekakve nade, u vrijeme kada je bila SBiH osnovana.
Sta su ucinili do sada, osim sto su mesetarili nasom imovinom?

A kritike SDP-a i njihovog lidera nije da nije bilo, naprotiv!
Kada sam to kritikovao SDU?
Kada sam bilo koju stranku spomenuo u izrazito pozitivnom smislu?
hamza1

Post by hamza1 »

Ja necu nikada glasati za SDP dok je god onaj ljigavac na vlasti.

Kada budete imali Imamovica onda ce te nesto vrijediti!

Haris je tata za onog tvog ljigu!
joker

Post by joker »

Ma Vodenjak, to je ok sto kazes, ali ni SDP nije uradio nista. Ustvari jeste jedno "VELIKO NISTA" su napravili.
U tome i jeste problem. Zbog njih (Zaltkovog nacina vladanja i pravljenja od SDP-a ovog sto danas jeste) je opozicija pometena sa politicke scene. SDP je taj koji je prokockao sansu da se nesto napravi. Oni prije njega nisu uradili skoro nista. OK. Ali ako ti obecavas promjene i onda napravis jedno VELIKO NISTA, znaci da nisi nista promjenio nego si samo obecavao da dodjes na mjesto onih koje si napadao.

Zato, kako onda neko moze tvrditi da je jedini SDP dobar, a ostali ne valjaju i davati mu ekskluzivitet da se poistovjecuje s opozicijom?!

Ako kazes da je SDU van konkurencije, ja to shvatam da jos jedino oni nisu bili na poziciji vlasti pa jos jedino kod njih nismo utvrdili jesu li ista govna kao i ovi ostali SDA, HDZ, SBiH, SDP, NHI i sl. (svi ovi su imali priliku pokazati ko su).
Pa hajmo onda dati ekskluzivitet SDU-u da su oni ti neokaljani koji bi mogli biti oni koji ce stvari promijeniti. Ili to ne odgovara propagatorima SDP-a ovdje.

Vas je problem sto ovdje ne nastupate kao kriticari vlasti sa aspekta nekog "neutralnog", nekog ko cini opoziciju losim stvarima (poziciji u ovom slucaju) i koja je stranacki neobojena, vec nastupate kao zastupnici SDP na ovom forumu. E u tom slucaju ovo ovdje je samo vase medjusobno prepucavanje sa svim ostalima koji nisu SDP, a ne konstruktivna kritika postojeceg stanja.

Vodenjak, uvazavam i tvoje godine, pa ti ne zamjeram sto je u tvom razmisljanju dubok trag ostavilo komunisticko okruzenje u kojem si odrastao i koje je definisalo nacin tvog rezonovanja stvari (jednoumlje i ekskluzivitet). Demokratija je malo drugacija...
joker

Post by joker »

Prenj wrote:
joker wrote:Prenj, pa da si se dosad izjasnio o "leptirovima" ja ih vise ne bih spominjao. Ali tvoje izjasnjavanje o istim bi ustvari bilo priznanje mnogih mojih teza koje sam dosad iznio na ovim temama.

Ima i ona "ko o cemu...". Ja stvarno ne mogu dokuciti prave razloge tvojih frustracija prema SBiH. Pored sto napadas SDA i HDZ koji su glavni krivci za mnoge lose stvari koje su se u zadnje vrijeme desile, konstantno najjace i najglasnije napadas SBiH, sto mi nije logicno. Ne bih da ispadnem njihov apologeta, ali ti nigdje ne pominjes ni SDU u pozitivnom smislu vec i njihove sve prve ljude karakterise ili lopovima ili osobama koje zude za vlascu bilo kakvom i sl. Jedini razlog, meni logican, zbog kojeg ovoliko napada upucujes na prvom mjestu u pravcu SBiH i konstantno ih trpas u istu ravan sa SDA (iako ima evidentna razlika u njihovim stavovima) je taj da ti je to "profesionalno zanimanje" i zadatak koji obavljas za potrebe Partije ne bi li kod auditorijuma koji cita ove postove stvorio osjecaj da je SBiH isto sto i SDA i time priskrbio te glasove (koji nisu SDA vec nazovi "slobodni") SDP-u.

A evo ti je priskocio i kolega u pomoc. Vodenjak, pa nije valjda da niko osim SDP-a ne valja. Pa nije moguce da ni SDU ne valja? Pa taj SDU je nastao iz bivsih clanova SDP-a. Dakle, ako ni oni ne valjaju, znaci da je i SDP prije koju godinu imao kvarnih temelja. Ali ni tada niko nije rekao da oni postoje. A sad najednom ne valjaju. Znaci da se pokusava sakriti prljavstina u svojim redovima i stalno napadajuci sve druge skretati paznju sa vlastitih aferima kojih ima takodje puno.

Sve su to ista govna... U par deka...
HDZ, SDA i SBiH, sa malim razlikama, su stranke na vlasti zadnjih 14 godina i kao takve najodgovornije za nase sadasnje jadno stanje, na federalnom nivou.
Ovo je, ako nisi primijetio, tema o Harisu Silajdzicu, osnivacu SBiH, u kojeg smo svi polagali nekakve nade, u vrijeme kada je bila SBiH osnovana.
Sta su ucinili do sada, osim sto su mesetarili nasom imovinom?

A kritike SDP-a i njihovog lidera nije da nije bilo, naprotiv!
Kada sam to kritikovao SDU?
Kada sam bilo koju stranku spomenuo u izrazito pozitivnom smislu?
Ma hajde Prenj, svrsavas na SDP.
A vjerovatno si bio simpatizer SBiH pa u razocaranju nastupila tolika mrznja. Po onoj tanka je linija izmedju ljubavi i mrznje... :-) :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Opet @joker o leptirovima ... :oops:
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:Ma Vodenjak, to je ok sto kazes, ali ni SDP nije uradio nista. Ustvari jeste jedno "VELIKO NISTA" su napravili.
U tome i jeste problem. Zbog njih (Zaltkovog nacina vladanja i pravljenja od SDP-a ovog sto danas jeste) je opozicija pometena sa politicke scene. SDP je taj koji je prokockao sansu da se nesto napravi. Oni prije njega nisu uradili skoro nista. OK. Ali ako ti obecavas promjene i onda napravis jedno VELIKO NISTA, znaci da nisi nista promjenio nego si samo obecavao da dodjes na mjesto onih koje si napadao.

Zato, kako onda neko moze tvrditi da je jedini SDP dobar, a ostali ne valjaju i davati mu ekskluzivitet da se poistovjecuje s opozicijom?!

Ako kazes da je SDU van konkurencije, ja to shvatam da jos jedino oni nisu bili na poziciji vlasti pa jos jedino kod njih nismo utvrdili jesu li ista govna kao i ovi ostali SDA, HDZ, SBiH, SDP, NHI i sl. (svi ovi su imali priliku pokazati ko su).
Pa hajmo onda dati ekskluzivitet SDU-u da su oni ti neokaljani koji bi mogli biti oni koji ce stvari promijeniti. Ili to ne odgovara propagatorima SDP-a ovdje.

Vas je problem sto ovdje ne nastupate kao kriticari vlasti sa aspekta nekog "neutralnog", nekog ko cini opoziciju losim stvarima (poziciji u ovom slucaju) i koja je stranacki neobojena, vec nastupate kao zastupnici SDP na ovom forumu. E u tom slucaju ovo ovdje je samo vase medjusobno prepucavanje sa svim ostalima koji nisu SDP, a ne konstruktivna kritika postojeceg stanja.

Vodenjak, uvazavam i tvoje godine, pa ti ne zamjeram sto je u tvom razmisljanju dubok trag ostavilo komunisticko okruzenje u kojem si odrastao i koje je definisalo nacin tvog rezonovanja stvari (jednoumlje i ekskluzivitet). Demokratija je malo drugacija...
Pa covjece, niko, koliko sam vidio, nije ni pomenuo SDP do tebe!
TI si taj koji je iz kritike Harisa Silajdzica i njgove stranke izvukao zakljucak da Prenj ili ja podrzavamo SDP!
Drugo, nemoj vise te otrcane fazone o tome kako su SDP-ovci (ukljucujuci medju njih i vodece ljude danasnjeg SDU-a) imali priliku pokazati sta znaju i umiju.
To je podvala idiota koji danas vladaju, a narod ko narod, i ne razmisljajuci vjeruje istima slijepo i bezrezervno!

Sve ono sto su stranke sestrice napravile ne moze ispraviti bilo koja stranka ni za deset godina, a kamo li za godinu i koji mjesec koliko je alijansa vladala! I to u situaciji kad je vlast u kantonima bila u rukama nacio-sestrica. Vijece ministara i danas ima moc nad Bosnom kao sto npr. moj stari ima nadamnom, a o tadasnjoj moci i da ne govorim...

A ovo:
Ovo me je stvarno nasmijalo!
reci cu ti samo jedno mladicu:

Od pocetka 1985. vodio sam jednu od rijetkih firmi koja je u svakom svom dijelu bila tipicno - kapitalisticka!
Bilo je problema sa komunjarama, ali ko se znao izboriti za svoje interese, znao je...
Ono sto mi se posebno dopadalo tada (posebno kad gledam iz ove perspektive), bilo je to da su postojala pravila igre i ja sam znao za njih i postovao ih.. Koliko sam ih volio, druga je prica..

Dalje je sve bila utakmica!
Ko nabije, taj dobije!

A danas...
Ma necu da poredim ba...

Niti drzave, niti zakona niti ekonomije!

Toliko o mojoj zatucanosti i jednoumlju! :zzzz: :roll:
joker

Post by joker »

I jedan komentar Prenj a da nisi spomenuo SBiH u losem kontekstu?! Pa ti to mozes :shock:

Ma evo ja cu. Lopovi, sve lopov do lopova... :-)
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:I jedan komentar Prenj a da nisi spomenuo SBiH u losem kontekstu?! Pa ti to mozes :shock:

A sta je to SBiH za svojih 9 godina postojanja pozitivno napravila da bi opravdala svoje postojanje?
joker

Post by joker »

Znaci Vodenjak je kapitalista! A nama prodaje muda pod bubrege i velica proslu drzavu u kojoj je tek u drugoj polovici 80-tih bilo moguce (tesko, ali jeste) zapoceti svoj vlastiti biznis-ovdje ne mislim na szr, taksi i te oblike.

A zamjenu teza nema potrebe vrsiti. Ja tvrdim da su oni svi manje-vise ista govna, a vi napadate samo druge, a na ocita pitanja o losim potezima SDP-a izbjegavate odgovor i usmjeravate pricu u pravcu poteza onih "drugih"...
joker

Post by joker »

Prenj wrote:
joker wrote:I jedan komentar Prenj a da nisi spomenuo SBiH u losem kontekstu?! Pa ti to mozes :shock:

A sta je to SBiH za svojih 9 godina postojanja pozitivno napravila da bi opravdala svoje postojanje?
Pa u jednom od postova bi napisano za 15 godina njihove vladavine... :-)
Vodenjak

Post by Vodenjak »

joker wrote:Znaci Vodenjak je kapitalista! A nama prodaje muda pod bubrege i velica proslu drzavu u kojoj je tek u drugoj polovici 80-tih bilo moguce (tesko, ali jeste) zapoceti svoj vlastiti biznis-ovdje ne mislim na szr, taksi i te oblike.

A zamjenu teza nema potrebe vrsiti. Ja tvrdim da su oni svi manje-vise ista govna, a vi napadate samo druge, a na ocita pitanja o losim potezima SDP-a izbjegavate odgovor i usmjeravate pricu u pravcu poteza onih "drugih"...
Da, ja velicam proslu drzavu!

Ne, ti nisi sposoban da vidis razliku izmedju drzave i politickog sistema!

I ne, nisi u pravu da se nije mogla razvijati mala privreda i prije druge polovine 1985. Jos sezdesetih godina je jedan covjek mogao imati 5 zaposlenih, a mogli su se udruzivati vlasnici takvih firmi i imati na kraju po 10, 15, 20 i svetakodalje radnika koji su radili istu stvar!
Moja tri rodjaka, inace rodjena braca imali su zajednicku firmu sa 15 stalno zaposlenih ljudi. Velim, tamo negdje od sezdesetih.
Malo primitivan nacin dionicarskog drustva, ali ipak tako nesto!

Druga je stvar sto je rad na pilani koji je davao sigurnu platu zadovoljavao potrebe vecine!
Onaj ko je htio, mogao je!

I na kraju, teoriju da su svi ista govna nemoj ovdje isticati jer bi te mogli napasti da izjednacavas Aliju, Radovana i Tudjmana! :D
joker

Post by joker »

"...I na kraju, teoriju da su svi ista govna nemoj ovdje isticati jer bi te mogli napasti da izjednacavas Aliju, Radovana i Tudjmana!..."

Ne daj Boze, ovdje se jasno govori o situaciji na politickoj sceni u FBiH, a mozda jos preciznije, vecim dijelom govorimo o politickim strujanjima na teritoriji koju vecim dijelom naseljavaju Bosnjaci.
Sve je to lijepo i krasno sto si ti napisao, ali osim ugostiteljstva, prevoza i szr(samostalne zanatske radnje) nijedan drugi oblik privrednog lica nije bilo moguce da egzistira kao privatni. Tek negdje u 80-tim je to liberalizovano.

"...Druga je stvar sto je rad na pilani koji je davao sigurnu platu zadovoljavao potrebe vecine!
Onaj ko je htio, mogao je!..."

Da je tako pa ni danas ne bi bilo puno malih preduzetnika. Stvar je u tome sto neki nisu imali snage ili znanja da budu ugostitelji, taksisti ili obucari. Mi ovdje govorimo o poslovima koji su malo slozeniji, umniji a koji nisu bili dozvoljeni da budu privatni (ordinacije, finansijske usluge, inzinjering i sl).

Po tvome, mi smo svi lijeni i nesposobni...
Last edited by joker on 15/11/2005 14:54, edited 2 times in total.
nebi

Post by nebi »

sve sto ovaj joker pise je karina....
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

Post by pape »

nebi wrote:sve sto ovaj joker pise je karina....
:D Nebi, ... boris se ko lav, .... samo naprijed. :wink:
rei

Post by rei »

ovdje izgleda dolaze i pijani :shock:
nebi

Post by nebi »

rei wrote:ovdje izgleda dolaze i pijani :shock:
popij jaku crnu kahvu... :D
a kad se probudis...udari po rasolu
Apos

Post by Apos »

nebi wrote:
rei wrote:ovdje izgleda dolaze i pijani :shock:
popij jaku crnu kahvu... :D
a kad se probudis...udari po rasolu
Vidim da ovdje neki imaju dobro iskustvo. :lol:
Prenj

Post by Prenj »

Kako je okoncan biznis Stranke za BiH ...

Biznis sa čelikom
http://www.oslobodjenje.ba/index.php?op ... &Itemid=46

Samo je jedno lošije od činjenice da te pregaze multinacionalne kompanije, a to je da te ne pregaze! Ovim riječima ugledni njemački sociolog Ulrich Beck objasnio je nevolje globalizacijskog doba.

Ta sreća u nesreći, to manje zlo od većega zadesilo je i zeničku željezaru, danas Mittal Steel Zenica.

Globalizacija je krivac što se ovaj nekadašnji socijalistički gigant našao u rukama Indijca Lakshmija Mittala, čovjeka koji je u poslovima sa čelikom namirisao veliki biznis, budući da je potražnja za ovim proizvodom naglo porasla, prije svega u vrtoglavo rastućoj Kini. To je rezultiralo velikom skokom cijena čelika na svjetskom tržištu, koje su, doduše, u posljednje vrijeme splasnule, a što se, uzgred, odrazilo i na ovogodišnje prihode zeničke željezare.

Lakshmi Mittal je pokupovao gotovo sve zapuštene socijalističke željezare u istočnoj Evropi i tako demantovao uvriježene stavove da je skalameriji starog sistema vrijeme odzvonilo. Na svečanom potpisivanju kupoprodajnog ugovora u Zenici s federalnom Vladom sve je prštalo od velikih riječi, ali kada se prašina u halama slegla, zenička željezara je, barem na neko vrijeme i u domenu krupnih kapitalnih projekata, uključena na stand by. Vrlo brzo, revidirani su i za godinu kasnije pomjereni planovi o pokretanju integralne proizvodnje.

U međuvremenu desile su se krupne operacije u kojima su pažnja i novac novopečenog vlasnika trećeg mjesta na Forbesovoj listi svjetskih milijardera usmjereni na puno veće zalogaje. ”Pale” su u ruke Indijca američki International Steel Group, velika željezara u Ukrajini Krivorožstal, te, doduše ne potpuno, čeličana Valin u Kini. Usput, Mittal se, istvoremeno, uspio natjecati za vlasništvo u velikoj turskoj čeličani Erdemir.

Zvono upozorenja da će projekat pokretanja integralne proizvodnje kasniti stiglo je ovih dana od predstavnika Vlade FBiH u Nadzornom odboru Mittal Steela Zenica Sabahudina Ekinovića. Posljednja sjednica Nadzornog odbora zeničke kompanije održana je još u junu 2005. čime su prekršeni domaći zakoni, a što je bilo povod premijeru Ahmetu Hadžipašiću da ljutito uzvikne kako se kupoprodajni ugovor može i raskinuti.

No, čini se da ovaj premijerov pucanj neće previše uznemiriti većinskog vlasnika zeničke željezare. Za Mittala stvari idu željenim tokom, pogotovo nakon što je kupio udio Kuvajtske investicione agencije (KIA), pa sada kontroliše 92 posto kompanije. Federalna Vlada ima svega osam posto vlasništva bez kojih će ostati kada ustupljeni dio na kraju vrati Kuvajćanima za jedan dolar. U cijelom poslu Mittal Group i KIA su dobro profitirali, budući da su Indijci (tadašnji LNM) jeftino došli do 51 posto vlasništva BH Steela, a Kuvajćani, koji su 41 posto udjela stekli na osnovu prijeratnih potraživanja (dakle bez ikakvog investiranja), strpali u džep 98 miliona dolara. Država je bila pretjerano velikodušna, te je, čini se, olako ostala kratkih rukava.

No, još je sam Lakshmi Mittal kazao da je iz mrtvih digao i željezare u mnogo gorem stanju. Štaviše, pokupio je kajmak preuzevši BH Steel u trenutku kada je elektrolučna peć već bila gotovo izgrađena, a zahvaljujući kojoj željezara danas postiže pristojnu proizvodnju. Kako je tek junak narandžaste revolucije ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko “utrpao” sve moćnijem čeličnom magnatu Krivorožstal za nevjerovatnih pet milijardi dolara! E, on je već imao razloga da se ponosno pohvali svojoj naciji.

Sve u svemu, odgađanje starta integralne proizvodnje govori da željezara u Zenici već živi svoj globalizacijski život koji određuju globalne prilike u svjetskoj proizvodnji čelika i s tim u vezi planovi transnacionalne korporacije u čijem je okrilju. To ne dezavuiše ozbiljne namjere koje je veliki svjetski proizvođač čelika pokazao u Bosni i Hercegovini kupujući osim čeličane u Zenici i Rudnik željeza u Ljubiji, te provodeći značajan dio obaveza iz kupoprodajnog ugovora.

Lakshmi Mittal rekao je prilikom svog boravka u BiH kako su za željezaru u Zenici ključne prve tri godine. Dok uprava Mittal Steela ovih dana otprema višak radnika, federalnoj Vladi ostaju njeni mehanizmi da sadašnjeg gotovo apsolutnog vlasnika privoli na provedbu svih obaveza iz kupoprodajnog ugovora, posebno ključnog dijela koji se tiče integralne proizvodnje. Ove tri godine i za Vladu su, što se tiče željare, najbitnije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Jos malo o stranci za BiH...
MARKOVIC: BiH ima povijesnu priliku da postane regionalna energetska velesila”

Ako BiH pod hitno ne promijeni politiku u oblasti energetike, morat ce uvoziti struju!

ANTE MARKOVIC, posljednji premijer SFRJ, vlasnik
kompanije Tehel, razocaran ishodom namjestenog
tendera za izgradnju 29 mini hidrocentrala u Konjicu,
upozorava na pogubnu spregu politickog i energetskog
lobija koji svojata i koci razvoj elektroenergetskih
kapaciteta - najvrednijeg resursa BiH

Euforicna najava izgradnje 29 mini elektrana na pritokama Neretve kod Konjica, vrijedna oko 100 miliona KM, prerasta u prvorazredni skandal s jasnim politiko-kriminalnim elementima. Uz neobjasnjivo zakasnjenje od sest mjeseci, opcinska komisija Konjica hladno je, bez ikakvog objasnjenja, strucne analize i rangiranja prispjelih ponuda, obavijestila ucesnike tendera da je posao na izgradnji 29 mini elektrana dodijeljen slovenskom Turboinstitutu. Ostalim ucesnicima tendera nije ostavljena ni formalna mogucnost da se nekome pozale na takvu odluku buduci da je odluka saopcena nakon sto je istekao predvidjeni rok za zalbe!

POLITIKA IZNAD PRAVA

U Tehelu, kompaniji u vlasnistvu posljednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovica koja je, prema raspolozivim informacijama, dostavila ubjedljivo najbolju ponudu, ne kriju bijes i razocarenje zbog traljavog vodjenja tenderske procedure, ali jos vise zbog izostanka objektivnog valoriziranja pristiglih ponuda i ocigledno pristrasnog nacina odlucivanja.
“Ovo je kapitulacija prava pred politikom”, kaze za Slobodnu Bosnu Ante Markovic, vlasnik kompanije Tehel, s kojim smo razgovarali prije nekoliko dana u sarajevskom sjedistu Tehela. Iako u poodmaklim godinama (rodjen 1924.godine), Markovic s puno entuzijazma vodi kompaniju Tehel o cemu svjedoci i cinjenica da vec pune dvije godine svakog ponedjeljka iz Zagreba odlazi na posao u Sarajevo i ponovo se u Zagreb vraca krajem sedmice. Kompaniju Tehel (skracenica rijeci termo i hidroelektrane) sa sjedistem u Sarajevu osnovao je potkraj 2003. godine s primarnim ciljem projektovanja i izgradnje hidroenergetskih objekata u BiH. No, ni dvije godine nakon osnivanja Tehel se nije maknuo s mjesta uprkos cinjenici da je jos ranije uspio obezbijediti stabilnu i obilatu finansijsku podrsku inostranih finansijera koji su iznimno zainteresirani za energetski potencijal BiH. “Bili smo potpuno uvjereni da cemo dobiti posao u Konjicu jer je nasa ponuda po svim elementima bila superiornija od konkurentskih ponuda. Imamo obezbijedjenu investiciju od 100 miliona KM, ponudili smo ubrzanu izgradnju svih 29 mini hidroelektrana uz koncesijski period od sest godina nakon kojeg bi centrale ostale u vlasnistvu opcine i lokalnih kompanija. Nazalost, nasa je ponuda bez obrazlozenja eliminirana a posao je dodijeljen Slovencima koji su ponudili duplo duzi period koncesijske eksploatacije uz neuporedivo manju proizvodnju elektricne energije. Tvrdim da ce opcina Konjic na ovaj nacin biti ostecena za preko 50 miliona KM i to sam spreman potkrijepiti preciznim izracunom”, kaze Ante Markovic, napominjuci da ga poraz na tenderu nije pokolebao, ali jeste duboko povrijedio.

STRANKA ZA ENERGIJU

Tehel ce, kaze Markovic, zatraziti zastitu zakonskih prava koja su brutalno pogazena samovoljom politickih mocnika i njihovih zastitnika iz kruga energetskog lobija. Markovic nije zelio identificirati spomenuti energetski lobi, no posve je jasno da su njegove primjedbe upucene prvenstveno na adresu Stranke za BiH koja u sprezi s agresivnim slovenskim lobijem, preko mreze svojih kadrova razmjestenih na kljucne punktove odlucivanja, suvereno vlada najznacajnijim polugama moci u oblasti energetike. Dovoljno je podsjetiti na cinjenicu da prvi covjek Elektroprivrede BiH Enver Kreso dolazi iz Stranke za BiH, te da je i federalno Ministarstvo energetike i rudarstva takodjer pod kontrolom ove stranke, odnosno njenog stvarnog lidera Harisa Silajdzica.
Upadljiva je cinjenica da su Slovenci dobili izgradnju svih novih mini elektrana na prostoru koji “kontrolira” Elektroprivreda BiH. I ne samo to, Elektroprivreda BiH se na nekoliko tendera pojavila kao partner slovenskim kompanijama, cime su osjetno umanjene sanse ostalim investitorima, cak i kada nastupaju s povoljnijom ponudom od slovenacke. Upravo takav slucaj desio se u Konjicu.
......

BALKANU PRIJETI NESTASICA STRUJE

Ako se i u sta razumijem, onda je to izgradnja elektrocentrala. To sam uostalom radio skoro cijeli radni vijek proveden u zagrebackom Koncaru, i ne postoji ni jedna centrala u BiH izgradjena u posljednjih 50 godina u cijoj izgradnji nisam neposredno ucestvovao. Dakle, odlicno poznajem energetski potencijal
BiH i odgovorno tvrdim da bi BiH, uz pametno vodjenu razvojnu politiku, mogla biti regionalna energetska velesila.
BiH trenutno koristi samo trecinu golemog hidropotencijala a raspolaze s impresivnim zalihama uglja procijenjenim na preko 5 milijardi tona! Energija je dakle najvazniji resurs BiH, no nikako ne razumijem zbog cega se odbijaju inostrani investitori koji su spremni uloziti kapital u izgradnju novih termo i hidrocentrala u BiH. Imam utisak da inostrane investicije u ovoj oblasti nisu dobrodosle kao da se energetski potencijali cuvaju za nekoga, kaze Markovic.

Prema analizi koju je Markovic uradio jos prije dvije godine, sve drzave Balkana, te Italija, Bugarska, Grcka i Turska, suocit ce se s dramaticnom nestasicom elektricne energije buduci da su prakticno iscrpljeni raspolozivi hidro i termopotencijali. Izuzetak je samo BiH kojoj se, tvrdi Markovic, otvara povijesna prilika da se nametne kao regionalna energetska velesila. Jos prije dvije godine Markovic je izradio preciznu studiju prema kojoj bi u narednih pet godina BiH mogla udvostruciti trenutacnu proizvodnju elektricne energije od cijeg bi izvoza mogla inkasirati vise od milijardu KM godisnje!No, Markovic upozorava i na drugi, mnogo pesimisticniji scenarij: ako se pod hitno ne promijeni politika u ovoj oblasti, BiH ce biti primorana uvoziti elektricnu energiju!

http://www.slobodna-bosna.ba
Prenj

Post by Prenj »

Zadnji dana smo svjedoci kampanje kojoj je cilj na sva zvona obznaniti povratak Harisa Silajdzica u politiku.
Zasto je uopste odlazio? Zar ga je toliko bio skrhao to sto je izgubio od Sulejmana Tihica na proslim izborima?

Grmi Haris po novinama, televizijama o gradjanskim vrijednostima ...
U svemu tome ne razumijem zasto misli da smo budale koje kratko pamte?
edu

Post by edu »

alija ga izmislio - alija ga sahranio!
Stari

Post by Stari »

:D :D :D
vodenjak(citira antu markovica):
BiH i odgovorno tvrdim da bi BiH, uz pametno vodjenu razvojnu politiku, mogla biti regionalna energetska velesila.
Stari Ante je oduvijek bio inzinjer elektrotenike...da mu je reformski pokret s pocetka zadnje decenije proslog milenijuma uspio (a zajebali su ga Slobo & Franjo & co pa nije) sad bi to drugovi moji i drugarice ...bilo onako kako je to ovdje na ovom forumu, uz ogromno negodovanje od strane Prenja, Stari opisivao u vise navrata.

Mi Stari (Ante je u toj grupi) znamo kako se prave tako te neke stvari....ali vi se navukli na tu ekologiju i zelenu boju i necete da od BiH napravite energetsku velesilu.
Fair Life

Post by Fair Life »

edu wrote:alija ga izmislio - alija ga sahranio!
Da li ga je sahranio ?

Danas je Silajdzic reisov miljenik !?

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtopic.php?t=22331

Image
edu

Post by edu »

mislio sam na ono pismo koje je aljo napisao uoci izbora..meni se cini..nesto kao 10 razloga zasto tihic a ne silajdzic!
Post Reply