Ovo zimska guma, haa?
Koja marka, oznaka?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Good Year vec dugo godina je vodeci u tehnologiji izrade zimskih guma. Zimske gume su kompleksnije za napraviti jer moraju biti univerzalnije a najveci problem je u hemijskoj strukturi, koja je laksa za izraditi kod ljetne gume gdje guma nije predvidjena za niske temperature te snijeg i led, pa se mogu praviti gume za velike brzine.strong69 wrote:Uh, citajuci ove postove sad sam u dilemi...
Naime, htio sam kupiti Michelin Alpine gume za svoj Citroen C4 ali vidim da dajete prednost drugim proizvodacima...
Sad me zanima da li zaista postoji tako velika razlika u kvalitetu izmedu Good Year-a, Michelina i drugih "jacih" imena? Ili je to subjektivan stav vozaca?
Pozdrav
Slažem se da je Good Year već dugo godina vodeći u izradi zimskih guma. Dok sam vozio auto staraca imali smo na njemu Good Year ultra grip i zaista su bile fantastične gume. Nikada ni na milimetar auto nije zašveralo zimi, bilo da je snijeg, poledica itd.nineac wrote:Good Year vec dugo godina je vodeci u tehnologiji izrade zimskih guma. Zimske gume su kompleksnije za napraviti jer moraju biti univerzalnije a najveci problem je u hemijskoj strukturi, koja je laksa za izraditi kod ljetne gume gdje guma nije predvidjena za niske temperature te snijeg i led, pa se mogu praviti gume za velike brzine.strong69 wrote:Uh, citajuci ove postove sad sam u dilemi...
Naime, htio sam kupiti Michelin Alpine gume za svoj Citroen C4 ali vidim da dajete prednost drugim proizvodacima...
Sad me zanima da li zaista postoji tako velika razlika u kvalitetu izmedu Good Year-a, Michelina i drugih "jacih" imena? Ili je to subjektivan stav vozaca?
Pozdrav
Kod zimskih guma je situacija drugacija.
Zbog namjene, hemijska struktura mora biti prilagodjena niskim temperaturama sto znaci da tkz. ripne moraju biti toliko elasticne da se prilagode neravnomjernoj snjeznoj ili ledenoj podlozi.
Good Year se najvise fokusirao na zimske gume za srednju klasu automobila kao sto je VW Passat ili nizu klasu kao sto je VW Golf ili Megane itd. Michelin je pokusavao pratiti Good year te puno experimentisao sa dizajnom i sastavom ali nikad nisu uspjeli napraviti gumu kao Good Year, a posebno losa je ispala Alpin A2 koja je vrlo brzo zamjenjena dosta boljim Alpin A3.
Nemoj me shvatiti da je Mishlein los (iako aj iz licnog iskustva imam jako velike predrasude prema toj gumi) ali Good Year UG7 je danas vrhunac medju zimskim gumama, dok Dunlop malo kaska za njima sto je razumljivo s obzirom da su dio GY koncerna.
Moj savjet ti je GY UG7, ali ako kupis Michelin Alpin neces sad napraviti neku gresku.
Boldirano je odgovor na pitanje.nineac wrote:Good Year vec dugo godina je vodeci u tehnologiji izrade zimskih guma. Zimske gume su kompleksnije za napraviti jer moraju biti univerzalnije a najveci problem je u hemijskoj strukturi, koja je laksa za izraditi kod ljetne gume gdje guma nije predvidjena za niske temperature te snijeg i led, pa se mogu praviti gume za velike brzine.strong69 wrote:Uh, citajuci ove postove sad sam u dilemi...
Pozdrav
Kod zimskih guma je situacija drugacija.
Zbog namjene, hemijska struktura mora biti prilagodjena niskim temperaturama sto znaci da tkz. ripne moraju biti toliko elasticne da se prilagode neravnomjernoj snjeznoj ili ledenoj podlozi.
Good Year se najvise fokusirao na zimske gume za srednju klasu automobila kao sto je VW Passat ili nizu klasu kao sto je VW Golf ili Megane itd. Michelin je pokusavao pratiti Good year te puno experimentisao sa dizajnom i sastavom ali nikad nisu uspjeli napraviti gumu kao Good Year, a posebno losa je ispala Alpin A2 koja je vrlo brzo zamjenjena dosta boljim Alpin A3.
Nemoj me shvatiti da je Mishlein los (iako aj iz licnog iskustva imam jako velike predrasude prema toj gumi) ali Good Year UG7 je danas vrhunac medju zimskim gumama, dok Dunlop malo kaska za njima sto je razumljivo s obzirom da su dio GY koncerna.
Moj savjet ti je GY UG7, ali ako kupis Michelin Alpin neces sad napraviti neku gresku.