Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret

Post Reply
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Prenj, potpisujem to za clanak.
Sve zavisi kako ko na clanak gleda i iz kojeg ugla...
Slazem se ja i sa dobrim i sa losim opisima licnosti Alije I. navedenim u clanku..
Nevolja je vecine ovih rasprava na forumu sto ucesnici naglasavaju uvijek samo jednu ili samo drugu stranu njegove licnosti ili biografije.
da pamtis

Post by da pamtis »

joker wrote:Da pamtis, mi ovdje nismo raspravljali u zadnjim postovima o tome sta je nas narod za njega rekao (i za nas) nego Levi, filozof, kosmopolita, mislim i jevrej (ako je to uopste bitno)...

A da smo bolji, bolji smo. To ti govore cifre ubijenih civila, porusenih bogomolja, spaljenih i opljackanih sela...
to je fakat.......problem je u tome sto danas "nas" narod djeca iz srednjih skola nemaju pojma sta je njihova nacionalnost (Allah-ami danas u medresi visoko) sta ste po nacionalnosti? odgovor bosanci!!! dobar odgovor i ja bi volio ali..........
poredenje "alija je bio bolji od slobe,karadzica, franje"...
i onda mi kazemo "(A vidimo i odakle pocinje propaganda o njemu kao o fundamentalisti i ko je izvor mase drugih "argumenata" protiv njega)"
sami neznamo ko smo sta smo ko je bio alija sta je radio pitaj danasnju djecu koliko je knjiga alija rah. napisao??
mi ovdje nismo raspravljali u zadnjim postovima o tome sta je nas narod za njega rekao (i za nas) nego Levi
Levi rekao alija dobar, oko 60% stanovnistva drzave tvrdi da nije bio dobar, 10% stanovnistva "fildzana" tvrdi da je bio bolji od slobe i franje???poredimo??? pointa "In the end, he, too, ended up a nationalist leader, agreeing in mid-1993 to the division of Bosnia along ethnic lines." fakat....
joker

Post by joker »

Prenj, da pojasnim.
Ako sam iznio svoje misljenje o A.I. koje je vecim dijelom pozitivno (ima i negativnih strana), pa se cak pozovem na clanak koji si ti prenio iz Gardijana o njemu, a ti me poslije pitas jesam li ga procitao, ja to shvatam kao poruku da nisam shvatio ili procitao sta pise u clanku.
Da bih potkrijepio svoje stavove, naveo sam upravo dijelove clanka koji o A.I. u vecoj mjeri pisu pozitivno (vecina clanka je takva) i u kojem se jasno postavljaju neke cinjenice koje pojedini osporavaju (njih sam prozvao u jednom od postova-ono sa propagandom).
Nisam naglasavao samo jednu stranu njegove biografije, al' obzirom da je ovo pomen na njega povodom godisnjice njegove smrti, smatrao sam za ljudski zadrzati se samo na pozitivnoj strani njegove biografije koja je mnogo veca od negativne strane. Ali nisam negirao ni negativno vezano za njega.

U sustini, ovom konstatacijom o raspravama na forumu si u pravu u potpunosti.
Na jednoj od tema o Titu ja sam govorio i o njegovim manama i vrlinama, i o njegovim greskama i dobrim potezima, ali vecina ih je bila slijepa ili za dobre ili za lose stvari. Ne sjecam se tvog ucesca na toj temi da bih mogao suditi o tvojoj dosljednosti sa ovim sto si napisao ovdje, ali si u pravu kada kazes
"...Nevolja je vecine ovih rasprava na forumu sto ucesnici naglasavaju samo jednu ili samo drugu stranu..."
A ovo se moze odnositi i odnosi se na bilo koju temu na ovom forumu...
Skljoco

#104 Re: Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahire

Post by Skljoco »

bibo1 wrote:Danas se navršava dvije godine od smrti Alije Izetbegovića

Stotine građana još jučer obišle mezar na Kovačima

Samo što mi nije bio kao brat, kaže nana Alija Ajanović * Godišnjica će biti obilježena i akademijom u Narodnom pozorištu, te preimenovanjem Trga oslobođenja

Svi svjetski mediji na današnji dan prije dvije godine objavili su vijest o smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, okarakteriziravši ga kao velikog čovjeka i neumornog borca za pravdu, posebno istakavši njegovu ulogu u očuvanju nezavisne i jedinstvene BiH.

Potekle i suze
Sjećanje na njegova djela i doprinos slobodnoj BiH ni danas ne blijedi. To najbolje pokazuju stotine građana koji su tokom jučerašnjeg dana obilazili njegov mezar. Tiho i dostojanstveno, bez ikakvih riječi, ispred mezara bi proučili Fatihu ili na drugi način odali počast.
Posebno dirljivo bilo je kada je nana Alija Ajanović zagrlila nišan u turbetu koje je prije nekoliko dana postavljeno u Memorijalnom centru Kovači. Potekle su i suze.
- Svaki dan dođem ovdje i proučim Fatihu. Samo što mi nije bio kao brat - govori Ajanović. Atif Barlov kaže da je došao obići mezar jer će na samu godišnjicu biti gužva.
- Fino je što je ukopan ovdje među svojim najboljim borcima i vjerujem da je to bila i njegova želja. I turbe je lijepo. Skromno, ali fino. Alija je tako živio i zaslužio je ovakvu počast - ističe Barlov.
Predsjedavajući Federalnog parlamenta Muhamed Ibrahimović iskoristio je pauzu i posjetio Kovače. Sa njim su bili i fudbaleri Kaskade iz Gračanice, koji učestvuju na memorijalnom malonogomentnom turniru posvećenom Aliji Izetbegoviću.

Uređenje Trga

Obilježavanje godišnjice počet će danas na Trgu oslobođenja, koji će u 11 sati biti svečano premenovan u Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.
Radnici "Parka" jučer su uređivali Trg za ovaj događaj. Čistili su pločnik, mijenjali i farbali polomljene ploče, kosili travu... Kažu da će sve biti spremno za današnji događaj.
Osim na ove dvije lokacije, godišnjica će biti obilježena i komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu. Slične manifestacije bit će organizirane i u drugim bh. gradovima.
----------------------------------------
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret odnosno u Dzehenem ! :(
joker

Post by joker »

Da pamtis-to je jedna od gresaka o kojima citavo vrijeme tek ovlas govorim. Razlozi su u postu prije ovog. A ja znam ko sam, odakle sam, i ko je bio Alija Izetbegovic, i sve ovo iznosim iskljucivo kao svoje misljenje.
Volio bih da je u BiH vise ljudi koji su nacionalno neoptereceni i koji mogu REALNO govoriti o stvarima i bliskoj proslosti, takodje, neoptereceni ni propagandom dnevnopolitickih ciljeva usmjerenih na prikupljanje koristi za trenutne potrebe, a gazeci ono sto se gaziti ne bi smjelo...
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Prenj, da pojasnim.
Ako sam iznio svoje misljenje o A.I. koje je vecim dijelom pozitivno (ima i negativnih strana), pa se cak pozovem na clanak koji si ti prenio iz Gardijana o njemu, a ti me poslije pitas jesam li ga procitao, ja to shvatam kao poruku da nisam shvatio ili procitao sta pise u clanku.
...
Namjera mi je bila samo da jos jednom podvucem ovaj izvanredni prikaz licnosti i djela Alije I. dat u Guardianu povodom njegove smrti. Nista vise.
Da se konacno mozda svi slozimo oko toga i prestanemo sa ovim beskonacnim temama o Aliji I.
Za pocetak, cini mi se da smo se nas dvojica slozili?
da pamtis

Post by da pamtis »

skljoco ti si nepriznat po sadasnjem ustavu, i nemas pravo da se javljas, sve dok bosanci i hercegovci ne budu priznati ima da cutis....... :D
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret odnosno u Dzehenem !
ako ovako nastavis i ti ces.......... :D
joker

Post by joker »

Mislim da smo se slozili... :-)
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote:skljoco ti si nepriznat po sadasnjem ustavu, i nemas pravo da se javljas, sve dok bosanci i hercegovci ne budu priznati ima da cutis....... :D
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret odnosno u Dzehenem !
ako ovako nastavis i ti ces.......... :D
-----------------
Ja cu u Dzehenem , nisam politicar !
Prenj

Post by Prenj »

joker wrote:Mislim da smo se slozili... :-)
Treba zabiljeziti datum!
da pamtis

Post by da pamtis »

ti ces na deveti sptar dzehenema ali posto ste ugrozeni u BiH mozda vas spuste sprat nize :-)
Skljoco

Post by Skljoco »

joker wrote:Da pamtis-to je jedna od gresaka o kojima citavo vrijeme tek ovlas govorim. Razlozi su u postu prije ovog. A ja znam ko sam, odakle sam, i ko je bio Alija Izetbegovic, i sve ovo iznosim iskljucivo kao svoje misljenje.
Volio bih da je u BiH vise ljudi koji su nacionalno neoptereceni i koji mogu REALNO govoriti o stvarima i bliskoj proslosti, takodje, neoptereceni ni propagandom dnevnopolitickih ciljeva usmjerenih na prikupljanje koristi za trenutne potrebe, a gazeci ono sto se gaziti ne bi smjelo...
----------------
Zaista prvi put citam da neko javno izjavi da zna Ko je bio Alija Izetbegovic pa cu te kao takvog poznavaoca najiskrenije zamoliti da meni kao i svima odgovoris na pitanje o etnickoj pripadnosti doticnog .
Jos mi niko nije decidno odgovorio kojem Etnickom narodu je pripadao rahmetli Alija Izetbegovic sto je za moj pojam nevjerovatno !
Na odgovoru ti se unapred zahvaljujem .
I nikad sebi necu objasniti Zbog cega je to Misterija ?
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote:
ti ces na deveti sptar dzehenema ali posto ste ugrozeni u BiH mozda vas spuste sprat nize :-)
Mi smo Okupirani pa se ugrozenost podrazumjeva !
da pamtis

Post by da pamtis »

a gazeci ono sto se gaziti ne bi smjelo...
mislim da o tome i skljoco prica?? samo s druge strane.....
Prenj

Post by Prenj »

da pamtis wrote:
Skljoco je najveci cumur foruma od osnivanja.
Alija Sirotanovic dosade
da pamtis

Post by da pamtis »

Jos mi niko nije decidno odgovorio kojem Etnickom narodu je pripadao rahmetli Alija Izetbegovic sto je za moj pojam nevjerovatno !
Na odgovoru ti se unapred zahvaljujem .
I nikad sebi necu objasniti Zbog cega je to Misterija
hajd ne zaHebaji narod kad i sam znas da alija rah nije bio jugosloven, znaci ili ili a on vise volio istok i tako .......nije htio da bude cvijece :D
da pamtis

Post by da pamtis »

nemoj da se pojave nove teme "Prenj mozeli jedno pitanje" takog tipa.... :D :D
Skljoco

Post by Skljoco »

Prenj wrote:
da pamtis wrote:
Alija Sirotanovic dosade
--------------
Hvala ... na komplimentu !
Od koga je , ih ... :lol:
Skljoco

Post by Skljoco »

da pamtis wrote:
nemoj da se pojave nove teme "Prenj mozeli jedno pitanje" takog tipa.... :D :D
--------------------
On je komunista i on je kako Drug Djuro kaze ... :lol:
quark

Post by quark »

O mrtvima sve najbolje! Treba poštovati svačije mišljenje koje je u granicama ljudskosti i morala. Našao sam ovaj članak, iako ima nekih upitnih navoda, mogao bi biti povod daljnoj diskusiji:

http://www.vrisak.info/index.php?option ... &Itemid=27

Moje mišljenje je da je njegovo učenje u temelju bilo pravedno, ali da su ga ljudi oko i nakon njega ukaljali.

ps. Onima koji nastavljaju provocirati nacionalističkim uvredama, neka negdje drugo se liječe.
joker

Post by joker »

Obzirom da je da pamtis imao komentar
"...sami neznamo ko smo sta smo ko je bio alija sta je radio pitaj danasnju djecu koliko je knjiga alija rah. napisao??..."

ja sam napisao ono sto sam napisao.
A ti Skljoco vjerovatno spadas u one prave fundamentaliste koji ga mrze i koji su to stvarno-a njemu prebacuju, i koji su pomenuti u clanku Gardijana.

Da zabiljezimo datum:
20.10.2005.
:-)
zlata

Post by zlata »

Kick off wrote:
zlata wrote:Ama koji je god "valj'o", tog'je partija "prekrstila" il'Udba ub'la! Il'je od silne muke promuk'o! Pametan, sposoban i napredan musliman nije smio postojati! Zato je rahmetli Alija vise valj'o "nekom drugom"!
ma jasta.Alija je zapravo Ilija i bio je clan Srpske akademije nauke i umjetnosti. :-? nego svi vi koji bolujete od alijofobije... opredjelite se vec jednom .da li vjerujete u teoriju 1: alija=islamski fundamentalista ili teorija 2 alija = srpski 007
Hani malo...ne jasi po Cetnicima da bi se pop'o do Alijinih "vrlina". Samo zelim reci da bih zel'la da smo imali nekog drugog. Coek uopce nije taj velikan u sto ga zele pretvor'ti..al'nije uopce tol'ko negativan. Jednostavno...Alija je bio pogresan coek..."nesuvremenik"...i rodio se 100 godina prekasno. Njegova politika bi bila "au courant"..neke 1860-e. Al'nazalost...kakvi mi...takav nam i vodja.
Prenj

Post by Prenj »

zlata wrote:
Kick off wrote:
zlata wrote:Ama koji je god "valj'o", tog'je partija "prekrstila" il'Udba ub'la! Il'je od silne muke promuk'o! Pametan, sposoban i napredan musliman nije smio postojati! Zato je rahmetli Alija vise valj'o "nekom drugom"!
ma jasta.Alija je zapravo Ilija i bio je clan Srpske akademije nauke i umjetnosti. :-? nego svi vi koji bolujete od alijofobije... opredjelite se vec jednom .da li vjerujete u teoriju 1: alija=islamski fundamentalista ili teorija 2 alija = srpski 007
Hani malo...ne jasi po Cetnicima da bi se pop'o do Alijinih "vrlina". Samo zelim reci da bih zel'la da smo imali nekog drugog. Coek uopce nije taj velikan u sto ga zele pretvor'ti..al'nije uopce tol'ko negativan. Jednostavno...Alija je bio pogresan coek..."nesuvremenik"...i rodio se 100 godina prekasno. Njegova politika bi bila "au courant"..neke 1860-e. Al'nazalost...kakvi mi...takav nam i vodja.
Zlato, mozes li procitati naprijed citirani clanak iz Guardiana. Slazes li se s napisanim ili ne i zasto?
zlata

Post by zlata »

Prenj wrote: Zlato, mozes li procitati naprijed citirani clanak iz Guardiana. Slazes li se s napisanim ili ne i zasto?
Evo dio clanka koji mi je bas neukusan: "In opting for ethnic politics, Izetbegovic was as guilty as the Serbian and Croatian fanatics who hated him so viscerally." Ne zlazem se nikako. Osim toga, ta recenica je kontradiktorna sa drugim dijelom clanka gdi citiraju Aliju kako veli da nema nikakvih nacionalnih osjecanja...drugim rijecima...osjeca se anacionalan. Pa ako je anacionalan...kako moze bit'isto kriv za svercovanje "etnickom politikom".

Znaci...nit'je nekakav vel'ki Bosanac-Bosnjak...(neg'ga je sudbina slucajno pretvor'la u vodju Bosne i Bosanaca), nit'je nacionalista balkanskog koljackog kroja. Ja se sjecam njegovog govora u jednoj maloj dvorani...gdje je govorio o Muslimanima kao muslimanima u Jugoslaviji. To je bio njegov narod...i Alija je za mene bio juznoslavenski musliman...i Musliman...i tako je i dozivljav'o svoje Bosnjastvo! Njegovo Bosnjastvo je bilo isto sandzacko. Musliman sa juznoslavenskog govornog podrucja! Njemu su razlike izmedju Srba, Hrvata, Crnogoraca i Bosanaca bile beznacajne...jer u njegovoj glavi sve se najvise svodilo na vjernike i nevjernike, muslimane i kafire, (saff, crkvu ili krcmu i partiju)! (To ti je k'o onaj osmanlijski milletski sistem!)

Osim toga...mislim da je bio "milostiviji" prema Srbima i Hrvatima neg'prema onima koji su trebali biti "pravi" muslimani, a to nisu bili nit'osjecali. Njegov "fundamentalizam" se najvise odnosio na nas koji smo "svakakvi" muslimani...a najmanje je bio "opasnost" za Srbe i Hrvate! Pa on je s'vise postovanja surov'o s'Karadzicem neg'sto bi s'jednim Pozdercem! A koji je Bosanac?
SD-6

#125 Re: Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahire

Post by SD-6 »

Skljoco wrote:
bibo1 wrote:Danas se navršava dvije godine od smrti Alije Izetbegovića

Stotine građana još jučer obišle mezar na Kovačima

Samo što mi nije bio kao brat, kaže nana Alija Ajanović * Godišnjica će biti obilježena i akademijom u Narodnom pozorištu, te preimenovanjem Trga oslobođenja

Svi svjetski mediji na današnji dan prije dvije godine objavili su vijest o smrti prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, okarakteriziravši ga kao velikog čovjeka i neumornog borca za pravdu, posebno istakavši njegovu ulogu u očuvanju nezavisne i jedinstvene BiH.

Potekle i suze
Sjećanje na njegova djela i doprinos slobodnoj BiH ni danas ne blijedi. To najbolje pokazuju stotine građana koji su tokom jučerašnjeg dana obilazili njegov mezar. Tiho i dostojanstveno, bez ikakvih riječi, ispred mezara bi proučili Fatihu ili na drugi način odali počast.
Posebno dirljivo bilo je kada je nana Alija Ajanović zagrlila nišan u turbetu koje je prije nekoliko dana postavljeno u Memorijalnom centru Kovači. Potekle su i suze.
- Svaki dan dođem ovdje i proučim Fatihu. Samo što mi nije bio kao brat - govori Ajanović. Atif Barlov kaže da je došao obići mezar jer će na samu godišnjicu biti gužva.
- Fino je što je ukopan ovdje među svojim najboljim borcima i vjerujem da je to bila i njegova želja. I turbe je lijepo. Skromno, ali fino. Alija je tako živio i zaslužio je ovakvu počast - ističe Barlov.
Predsjedavajući Federalnog parlamenta Muhamed Ibrahimović iskoristio je pauzu i posjetio Kovače. Sa njim su bili i fudbaleri Kaskade iz Gračanice, koji učestvuju na memorijalnom malonogomentnom turniru posvećenom Aliji Izetbegoviću.

Uređenje Trga

Obilježavanje godišnjice počet će danas na Trgu oslobođenja, koji će u 11 sati biti svečano premenovan u Trg oslobođenja - Alija Izetbegović.
Radnici "Parka" jučer su uređivali Trg za ovaj događaj. Čistili su pločnik, mijenjali i farbali polomljene ploče, kosili travu... Kažu da će sve biti spremno za današnji događaj.
Osim na ove dvije lokacije, godišnjica će biti obilježena i komemorativnom akademijom u Narodnom pozorištu. Slične manifestacije bit će organizirane i u drugim bh. gradovima.
----------------------------------------
Dvije godine kako je Alija Izetbegovic preselio na ahiret odnosno u Dzehenem ! :(
valjda prvo treba sudnji dan :? ..a ne odmah cim u zemlju

p.s. jesu to poskupili lijekovi? ...pa ti zao preget :oops:
Post Reply