BiH je trenutno teritorijalno okupirana i podjeljena drzava

Da li su po vasem misljenju RBiH i njen Bosanskohercegovacki narod i nacija okupirani od Srba, Hrvata, Bosnjaka/Sandzaklija?

Da, ostavicu svoj komentar zasto mislim da je tako
16
43%
Ne, ostavicu svoj komentar zasto mislim da nije tako
7
19%
Ne znam, neka mi drugi razjasne situaciju zasto je BH okupirana drzava
1
3%
Glupa ti je i tema i pogled na politicku i teritorijalnu situaciju u BiH
13
35%

Total votes: 37

danas

Post by danas »

Saian wrote:
danas wrote:
nesto mi ovo nije u redu -- kako moze biti vise katolika nego hrvata? ispadose bas svi hrvati da se izjasnjavaju kao katolici (14.3%) plus ovi "ostali" (0.6%) da su svi katolici takodje. ne kontam... :?
ma statistika moja danas ko ce to skontat :D :D :D
ti i ja... :D :D :D necemo nikad... :D :D :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

danas wrote:
Davy Crockett wrote:

CIA factbook:

Ethnic groups:
Definition Field Listing
Serb 37.1%, Bosniak 48%, Croat 14.3%, other 0.6% (2000)
note: Bosniak has replaced Muslim as an ethnic term in part to avoid confusion with the religious term Muslim - an adherent of Islam
Religions:

Muslim 40%, Orthodox 31%, Roman Catholic 15%, other 14%
Languages:

Bosnian, Croatian, Serbian
Podaci se razlikuju od Medinih.
nesto mi ovo nije u redu -- kako moze biti vise katolika nego hrvata? ispadose bas svi hrvati da se izjasnjavaju kao katolici (14.3%) plus ovi "ostali" (0.6%) da su svi katolici takodje. ne kontam... :?
:-D @ Danas,
pa dobro ova fakta nisu mozda 100% ispravna ali su priblizno blizu do nekih 90%. Nemoj biti toliko sitnicava. Kada se u BH Ustav upise Narodni i Nacionalni identitet Bosanci i Hercegovci i kada na popisu stanovnistva mi Bosanci zaokruzimo demokratski svoj identitet onda ce doci do haosa u redovima troglavih Srba, Bosnjaka i Hrvata. Do tada pjevusi ovu himnu ispod dole. :-D :bih:
Last edited by Novi_Nick on 10/10/2005 23:37, edited 1 time in total.
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Autor: PR80. wrote:Ti si nebo sto se plavi
Ti si sunce sto se sjaji
Plavo zuti, Zuto plavi
Nek se pjeva, nek se slavi

Sve od Une
Pa do Drine
Ova pjesma nek se vineeeeeee
Preko polja, preko gora
Sve od Save pa do mora

Hajmo Bosnoooo, hajmooooooo Hercegovino
Nikad sama nisi ti, uvijek s` tobom tu smo mi
Tvoje kceri i sinovi

:bih: :bih: :bih: :bih:
zlata

Post by zlata »

Shoba wrote:Pored toga, predlazem da svi politicari koji smatraju da je dejton katastrofalan prestanu dolaziti na posao i da se sve institucije zatvore dok ne napravi postena drzava. Ovo ovako ne valja k....

I da se Bosni i Hercegovini vrati stari naslov BOSNA.....(hercegovinu su u naslov ubacili austrijanci)
Ili samo BOSNA...ili hocemo Bosna, Hercegovina i Krajina :D . Zasto bi ijedna pokrajina bila privilegirana? :bih:
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Novi_Nick wrote:@ Buhtelj,
BiH i njen Bosanskohercegovacki Narod i Nacija su okupirani od troglavih okupatora Srba, Hrvata i Bosnjaka + Bosnjaka Sandzaklija. To su Fakta.

Mi Bosanci i Hercegovci kao i svi BH patrioti iz drugih manjinskih naroda moramo osloboditi drzavu BiH od ovih troglavih okupatora. RS I Federaciju kao i njihove predstavnike SDS, SDA i HDZ moramo pomesti te 100% osloboditi teritoriju od 52.000 KM2 da bude cjelovita a ne podijeljena na tri drzave od ovih gore navedenih troglavih okupatora.

A do tada a bogami i kasnije ide Himna od Autora: @ PR80 :-D :bih:
Ti si sunce sto se sjaji
Plavo zuti, Zuto plavi

Sve od Une
Pa do Drine
Preko polja, preko gora
Sve od Save pa do mora

Tvoje kceri i sinovi

Hej novi ti si pravo zanimljiv lik. U jednom postu tvrdiš da u BiH žive tri naroda a već u drugom imitiraš Škljocu i brojih nacionalna zrnca.
zlata

Post by zlata »

Novi_Nick wrote:
Ti si sunce sto se sjaji
Plavo zuti, Zuto plavi

Sve od Une
Pa do Drine
Preko polja, preko gora
Sve od Save pa do mora

Tvoje kceri i sinovi

Jeste li sigurni...ovo oko Drine? Moramo najprije pitati Sandzaklije...jel'se slazu?
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

zlata wrote:
Shoba wrote:Pored toga, predlazem da svi politicari koji smatraju da je dejton katastrofalan prestanu dolaziti na posao i da se sve institucije zatvore dok ne napravi postena drzava. Ovo ovako ne valja k....

I da se Bosni i Hercegovini vrati stari naslov BOSNA.....(hercegovinu su u naslov ubacili austrijanci)
Ili samo BOSNA...ili hocemo Bosna, Hercegovina i Krajina :D . Zasto bi ijedna pokrajina bila privilegirana? :bih:
Bosna i Hercegovina malo dugačko ali jasno!
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Davy Crockett wrote:
BiH i njen Bosanskohercegovacki Narod i Nacija su okupirani od troglavih okupatora Srba, Hrvata i Bosnjaka + Bosnjaka Sandzaklija. To su Fakta.

Mi Bosanci i Hercegovci kao i svi BH patrioti iz drugih manjinskih naroda moramo osloboditi drzavu BiH od ovih troglavih okupatora. RS I Federaciju kao i njihove predstavnike SDS, SDA i HDZ moramo pomesti te 100% osloboditi teritoriju od 52.000 KM2 da bude cjelovita a ne podijeljena na tri drzave od ovih gore navedenih troglavih okupatora.

Ti si sunce sto se sjaji
Plavo zuti, Zuto plavi

Sve od Une
Pa do Drine
Preko polja, preko gora
Sve od Save pa do mora

Tvoje kceri i sinovi

Hej novi ti si pravo zanimljiv lik. U jednom postu tvrdiš da u BiH žive tri naroda a već u drugom imitiraš Škljocu i brojih nacionalna zrnca.
:-D Davy, polupao si loncice. U BiH imamo vecinske i manjinske drzavne narode i samo jednu Naciju a ona se zove Bosanci i Hercegovci prema nazivu drzave koja se zove Bosna i Hercegovina ili Bosnia and Herzegovina.

Dalje u BiH zive drzavni narodi (vecinski):
1. Bosanci i Hercegovci, Bosniaci (citaj Bosniaci) ne Bosnjaci, Srbi, Hrvati

2. I manjinski narodi:
Jevreji, Nijemci, Talijani, Bosnjaci/Sandzaklije, Albanci, Romi itd.)

Od ovih gore iznad svih navedenih gradjana i predstavnika respektivnih naroda najveci medju vecinskim su Bosanci i Hercegovci zatim Srbi, Bosniaci i Hrvati. Manjiske sam vec gore naveo. Nadam se da si shvatio, nije nista posebno komplikovano. :-D :bih:
Last edited by Novi_Nick on 11/10/2005 00:11, edited 1 time in total.
Davy Crockett

Post by Davy Crockett »

Novi_Nick wrote:
Davy Crockett wrote:

:-D Davy, polupao si loncice. U BiH imamo vecinske i manjinske drzavne narode i samo jednu Naciju a ona se zove Bosanci i Hercegovci prema nazivu drzave koja se zove Bosna i Hercegovina ili Bosnia and Herzegovina.

1. Bosanci i Hercegovci, Bosniaci (citaj Bosniaci) ne Bosnjaci, Srbi, Hrvati 2. I manjinski narodi:

Od ovih gore iznad svih navedenih gradjana i predstavnika respektivnih naroda najveci medju vecinskim su Bosanci i Hercegovci zatim Srbi, Bosniaci i Hrvati. Manjiske sam vec gore naveo. Nadam se da si shvatio, nije nista posebno komplikovano. :-D :bih:
Hvala što si me prosvijetlio! :D :D :D :D :D
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Davy Crockett wrote:
Novi_Nick wrote:
Davy Crockett wrote: Hej novi ti si pravo zanimljiv lik. U jednom postu tvrdiš da u BiH žive tri naroda a već u drugom imitiraš Škljocu i brojih nacionalna zrnca.

1. Bosanci i Hercegovci, Bosniaci (citaj Bosniaci) ne Bosnjaci, Srbi, Hrvati

2. I manjinski narodi:

Hvala što si me prosvijetlio! :D :D :D :D :D
Nema na cemu, to mi je BH misija ili tkz projekat za "otvaranje ociju" :lol:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=46

Piše: Mirko ŠAGOLJ
22/10/05

Image

S Dejtonom - u prosjake

S približavanjem desete godišnjice Dejtonskog sporazuma rastu političke tenzije i u Bosni i Hercegovini i oko nje. To je i očekivano i razumljivo. Zašto? Pa, zato što ova zemlja još i ne nazire izlaz iz agonije u kojoj se nalazi od dolaska nacionalnih stranaka na vlast, agresije na nju, pa i od Dejtonskog sporazuma.

Pema nekim političkim analitičarima, danas su nacionalne podjele u njoj čak i veće od onih ratnih. I danas jedna obična nogometna utakmica, na primjer, može izazvati takve političke potrese kakve su, nekada, izazivale utakmice između Ekvadora i Hondurasa. Možda bi izazvale i rat da nije međunarodnih vojnih snaga koje to onemogućavaju. Tragično je za jednu zemlju posmatrati scenu kako se dvije trećine njenog najvišeg državnog vrha veseli njenom porazu, a treća trećina, opet, porazu naših susjeda s kojima smo do jučer živjeli u istoj državi. Dvogodišnjica smrti Alije Izetbegovića poslužila je samo kao povod da se, kao na snijegu, pokažu svi tragovi.
Ovako dalje sigurno neće ići. S dejtonskim ustrojem i s nacionalnim strankama na vlasti, Bosna i Hercegovina može samo doživjeti sudbinu nekadašnje Jugoslavije. Politički lideri dejtonske Republike Srpske neće ni da čuju ni za kakve promjene koje bi u pitanje dovele opstanak ovog entiteta. I poručuju: ili federacija tri entiteta, ili razlaz. Iz vladajuće hrvatske nacionalne stranke javljaju se glasovi da bi Bosnu i Hercegovinu trebalo urediti kao državu triju nacionalnih republika. Dakle, radikalniji stav od onog iz vremena Franje Tuđmana. Bošnjački nacionalisti, koje predvode SDA i SBiH, su povodom dvogodišnjice smrti Alije Izetbegovića samo pokazali, i potvrdili, da žele da dominiraju u cijeloj zemlji kao najbrojniji narod, ili da onaj dio državne teritorije koji se nalazi pod njihovom dominacijom pretvore u svoju nacionalnu državicu.

Jednom riječju, Bosna i Hercegovina se, u ovom trenutku, nalazi u novoj fazi intenzivnih priprema za - podjele.

Da li će do podjele BiH na tri nacionalna entiteta ili tri nacionalne republike doći, zavisi od niza okolnosti. Ako o tome budu odlučivale samo nacionalne stranke - sigurno hoće. I tu niko ne treba da ima bilo kakvih zabluda.

Podjela BiH može se izbjeći samo na dva načina koji se međusobno moraju dopunjavati: da se s vlasti uklone nacionalne stranke i da međunarodna zajednica odlučno spriječi podjelu. Odlučujuću ulogu u tome mogu odigrati predstojeći parlamentarni izbori i promjene Dejtonskog sporazuma.

Što se izbora tiče, već se naslućuje ili samo zagovara formiranje koalicije političkih partija koja bi mogla ukloniti nacionaliste s vlasti. Doduše, svi se ti nagovještaji kreću u sferi postojećeg stanja i vrte se oko nekoliko opozicionih partija i u Federaciji i u RS koje su već bile na vlasti. Ali, one zajedno nisu uspijevale da za sobom “povuku” onaj dio birača koji, razočaran u sve i svakoga, jednostavno ne izlazi na izbore. Upravo u tom dijelu birača, a ima ih više od 50 posto, krije se odgovor na pitanje kako se situacija u BiH može razvijati nakon sljedećih izbora koji će se održati za godinu.

Ko uspije da od tih apstinenata na izborima pridobije detestak-dvadeset procenata, on može biti pobjednik. Izgleda da to sadašnje opozicione partije same nisu u stanju postići, pa bi, stoga, bila neophodna pojava neke nove političke snage na predstojećim izborima - kao saveznika onim partijama koje se bore za cjelovitu, multietničku, suverenu, demokratsku, sekularnu BiH, a nisu se “potrošile” na vlasti. Za sada, to je jedino Pokret za promjene, koji može odigrati presudnu ulogu na sljedećim izborima.

A što se tiče uloge međunarodne zajednice u sprečavanju podjele BiH, ona je može ispuniti na najefikasniji način tako da promijeni Dejtonski ustav BiH. Sve su učestaliji glasovi iz cijelog svijeta da se to mora uraditi, i to što prije. I to tako da se zemlja od dva neprirodna dijela, dva entiteta, pretvori u - normalnu državu. To bi bio i najefikasniji način da se grobari ove zemlje uklone s političke scene, jer jedino njima i odgovara podijeljena država, država u stalnom kaosu, jer samo u takvoj državi mogu da rade šta hoće i da pljačkaju koliko hoće. Sve pod izgovorom da je to u interesu “moga naroda”. A taj “njegov” narod jedinu sigurnu garanciju da neće umrijeti od gladi vidi u - kontejneru.

Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

.........................
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Izvor: http://oslobodjenje.com/index.php?optio ... &Itemid=44

Pise: Piše: V. Ž. F.

30/10/05

Beriz Belkic
Image

Prihvaćena platforma za izmjenu Ustava

Beriz Belkić, poslanik Stranke za BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, izjavio je u subotu za Oslobođenje da su na posljednjoj sesiji o ustavnim promjenama koja je održana protekle sedmice u Vašingtonu, u organizaciji američkog Instituta za mir, predstavnici političkih stranaka u BiH prihvatili platformu koja će biti osnova za izmjenu Ustava BIH.
”U platformi se, nažalost, ne spominje teritorijalni preustroj BiH, jer za to još nema saglasnosti političara iz RS”, kazao je Belkić, te dodao da se u platformi, oko koje postoji konsenzus bh. političara, daje više ovlasti državnim institucijama.
Prema njegovim riječima, platforma će služiti za definitivne pregovore lidera političkih stranaka koji će se u novembru održati u Briselu.
“Sadašnja struktura izvršne i zakonodavne vlasti se mora mijenjati, jer kada Evropska unija počne pregovore sa BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja, ona traži da država ima ovlasti za neke oblasti, a to u BiH još nije slučaj. Tako se mora uspostaviti ministarstvo poljoprivrede na državnom nivou”, rekao je Belkić. Prema njegovim riječima, platforma predviđa da Predsjedništvo BiH i dalje ima tri člana, ali da mu se smanje ovlasti kako se državni vrh ne bi miješao, recimo, u imenovanje državnih revizora. Konsenzus među bh. političarima postoji i oko promjene načina izbora članova Predsjedništva koji bi se, ovaj put, birali u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.
Iako je Stranka za BiH zagovarala da Parlament u BiH bude jednodomni, takav prijedlog nije prihvaćen. Različita su mišljenja, veli Belkić, i u vezi sa Vijećem ministara BiH. Tako su se političari iz FBiH zalagali da BiH konačno dobije pravu vladu, s premijerom na čelu, dok su političari iz RS smatrali kako i dalje treba da imamo Vijeće ministara BiH.
Razgovorima o ustavnim promjenama u BiH, osim predstavnika SDS, HDZ, SDA, prisustvovali su i predstavnici SBiH, SDP, PDP, SNSD i HNZ.
Evo kako su se svi tzv Bosnjacki politicki predstavnici kao i stranke iz pozicije i opozicije spremili za promjenu BH Ustava i izdaju teritorijalne cjelovitosti BiH. Svi zajedno ponovo timski i sinhronizovano brane i spasavaju opstanak ”RS” kao i teritorijalnu podjelu BiH. :shock:
Novi_Nick

Post by Novi_Nick »

Piše: Ramo KOLAR
28/11/05

Image

Vlada nacionalnog spasa

Ne znaš šta ti je glavnije u državi. Jal Brisel oliti Vašington. Dvajespeti novembar nije. Zato što je to daleka prošlost. U kojoj parizani nisu imali ništa bolje na pameti doli potvrditi Bosnu ko državu. E, sad, što su je nacionalno podijelili-sastavili, stvar je njihovog naopakog rješavanja nacionalnog pitanja. Iz kojeg je Tito pao skroz. Jerbo je odgađo 92. još od četeresdruge. Što su shvatili jedino hrvatski ne samo politički predvodnici svih nivoa. Od ona Zavnobihovska tri i ostala dva. Čović, Paravac na čelu s Dodikom nemaju šta slaviti Varcar Vakuf prozvan Mrkonjić. Oni su i osvojili s Karadžićem na čelu. Sve u Federaciji lapili Bošnjaci. Ivo Miro nema čak ni svoju televiziju. Što je svakako nepravedna izvedenica komunističkog shvatanja nacionalne jednakopravnosti. A oni u Varcaru pa ni u Jajcu čak, nisu znali za dalekovidnicu.

I tako su naši mnogobrojni predvodnici otišli u Ameriku. Da čuju u čemu se ne slažu. Vidjevši da se Buš na čelu s Kondolizom Rajs neće miješati u unutarnje stvari jedne skroz suverene zemlje, slavodobitno su kući stigavši raspaliti izjave kako oba i ostaju, a za treće zasad nema sreće. Ostaju stečevine Dejtona, iz vremena prošlog i nevaljalog kad su se Klinton i na čelu Holbruk jako miješali u unutarnje stvari tada skrhane zemlje.

Sad mi okolni znalci unutarnjo-vanjskih događanja tumače kako su ovi novi Ameri reknuli da će „predložiti” stvaranje vlade nacionalnog spasa, jer su vidjeli da bh. vođe neće nikakvu državu, nikakvo jedinstvo, nego svak za se nacionalnu travu pase. Nisam mogo vjerovati, ali mi šapnuše, kako bi Damir Hadžić trebo biti premijer, a Haris Silajdžić predsjednik države, koja bi imala biti i dejtonska i bosanska i američka, a pri tome spremna za ulazak u Europu. Nisu kazali kad bi se to dogodilo. Da li namah oliti kad se nastave pregovori svih o ničemu i ostalom, jali pak kao dio priprema za dolazeće opće izbore. Na kojima bi pobijedili s jedne strane Spasitelji a s druge Pokret za promjene. Jerbo je ovaj potonji davno reko: vako više nemere. A to su im šapnuli isto Ameri.

Ništa ja njima ne vjerujem. Zato što lijepo vidim kako te partijske oligarhije surađuju na najvažnijim pitanjima. Čak i više no srdačno. Primjerice, kad su zavalili Energopetrol. Tako čuvar federalne, poprilično bogate hazne, drug Dragan Vrankić nije dao riječi prozboriti o sanaciji jedine bosanske naftne kompanije. Za prodaju zadžabe bratskoj Ini, lahko je privolio esdea jarane. Što su državu oštetili za nakih tričavih sto-dvjesta miliona maraka, nije za neku brigu. Imali su oni sličan tal i oko Aluminija. Da ne kažem da se mnogi od njih jako dobro znaju i druže još iz (pred)ratnih dana.

Najmije pak gore što oni, mada se ubiše suprotno dokazujući, nisu u bitnome odmakli od komunističke ideologije. S Titinog puta nisu skrenuli. Poslušavši ga u tezi da su nosioci suvereniteta narodi a ne građanin. Te u čuda spada i ona osuda tzv. zločinačke organizacije na pedeset godina robije. O čemu, kao herojskom djelu, pišu sve ovdašnje novine. Što je učinilo Vijeće Suda BiH na čelu s Nenadom Šeledom. Jedino što sam ga pitao, a zamolio je da ga ništa ne pitam, koje je nacionalnosti. Krivo, ali nisam mogao odoljeti. Građanin, rekao je. I ako ti trebam dodati Sarajlija i Bosanac. Pa nije mi čudo što mu prijete ubojstvom, a on kaže da u svom gradu, domu i državi ne namjerava živjeti ko u kavezu za nešto što je smatrao normalnim učiniti i što bi svi drugi državni čimbenici trebali početi raditi.

Normalno je onda i što izvjesni Paravac nije došao na svečanost otvaranja pregovora s EU, u njemu strani grad, parlament i ljude koji su se tamo našli.

Još je normalnije da oni koji su se tukli za svoje stečevine, nastoje ih svim silama, protivno svim zakonima, pravu i pravdi, opravdati i zadržati. Radi se o tome ne da se to više tumači, nego radikalno m i j e nj a.
digger

#115 Re: BiH je teritorijalno okupirna drzava

Post by digger »

Skljoco wrote:... Srbija nije nacionalna drzava i Srbija nema svoj nacionalni identitet pa je vise nego smijesno da Srbi u BiH imaju nacionalni identitet drzave koja sama nema tog identiteta . Mislim tolliko je to sve blesavo da mi se zbilja nije dalo da to sve postavljam na forum.
A mozda je i razlog sto meni odgovara da je Srbija nacionalna drzava pa ja u svojim komentarima to cesto isticem mada sam svjestan da ona to nije ni Drzava ni nacionalna drzava . Ali previse je sveg tog sranja da bih imao snage da sve to objasnjavam na forumu ... ali je tako...
Sada naucih da drzava nije u stvari drzava ako je samo drzava, jer za drzavu treba da bude i drzava (ili tako nesto...). :-)

Elem, Skljoco, jedno mi oko ovoga nije jasno. Nakon Prvog Svijetskog rata formiran je Irak bazirano na tadasnjoj britanskoj kolonijalnoj politici. Isti je "ujedinio" nekih tridesetak grupa: provincija, "drzava," plemena, Kurda, Beduina, i sl.

Bazirano na gornjem, da li mi mozemo danas da prihvatimo Irak kao drzavu a posebno u njenim granicama?
Bumerang

Post by Bumerang »

Piše: Ramo KOLAR

05/12/05

Image

Svjetlo na kraju tunela

Kad sjedneš, podnimiš se i dadneš glavu u razmišljanje, a ne mora biti ni duboko, ko ni oranje u nas, lahko ti dođe da ma(h)neš i politiku i sve njene stečevine, ideje i planove. Šta ima veze što ne valja ustav. Ili što ga zapravo uopće nema. Tja, pusti Čavića Dragana i sve Dodike nek lupaju glavu o razbijanju i sukcesiji Bosne. Karadžića što nas unazadi tri stoljeća i njegovu raju i partaju nek fataju dobro plaćeni Sredoje Nović, koji ga toliko mrzi da ga ni čuti ni vidjeti neće godinama, uz nikakvu pomoć natoovih različitih snaga i podsnaga.
Tihić nek nastavi trenirati vođenje partije i države ko da su obdanište, a Čolak, Čović i Puljić praviti treći blentitet ko da je najpametnija stvar na Kugli. Pusti dijete nek uzme tristo kila i nosi...

Spomeni nešto korisno, ono od čega se živi. Najjebolja to politika svih vremena, jel tako. Pa se osvrni na ono što mnogobrojni i samozvani analitičari propustiše razvlačiti diljem sredstava informiranja, ma šta to značilo. Dakle, nafaliti valja na sva usta i na sve strane naše genijalce koji su povijesnu odluku donijeli i dali se u razvoj ove zemlje na svim njenim stranama, naročito potocima, barama, rijekama, jezerima, planinama, šumama i gorama nam ponosnim, na kamenu i livadi.

Da im imena znadem, sve bi ih velikim crnim slovima istako. Onijeh što su odlučili praviti centrale zvane hidroleketrane na svemu što još teče. To je ono što nam treba. Hljeba, hljeba, gospodaru. Evo čitam kako su puštene u pogon još dvije mini hidroelektrane na Vrbasu, a u Gornjem Vakufu. Dvije su davno u radu na padinama oko Fojnice. Potpisan usred Sarajeva ugovor o gradnji čak trideset i jedne, na malo većim potocima zvanim Ljuta i Neretvica. Kad tome dodamo koliko ih se dade napraviti na Neretvi, Sani, Vrbasu, Bijeloj rijeci, Crnom potoku, Željeznici, Uni... eto brojke od milion.
I sad računaj koliko će ova zemlja imati struje. Izvozit će je i dan i noć cijeloj Europi. Jer ona nema rijeka ni potoka. A ni para da ih negdje drugdje gradi, niti atomske čini pa da ih pomore. Drugo, tamo ćemo zaposliti svih tristo hiljada neradnika. Plus generacije koje dolazeKako koja djeca narastu, mi im načinimo stotinjak hiljada elektrana. Kako zajazimo rijeke i potoke, to nam Bog, ko radinom, vrijednom i čestitom narodu dadne barem pola novih rijeka i potoka.
Treće, braćo moja, vodamo milione turista po našim elektranama i objasnimo im kako smo na najefikasniji način presušili potoke i druge vode i pretvorili ih u struju.

Tada dvostruko zarađujemo. A imamo čisti okoliš. Onaj kojeg nema. Ma šta će nama tamo neke ribe, gage, mušice, leptiri i kaćun. Ko je lud da da se bakće s ribom, koja za čas bude otrovana. Gage se ne jedu. Leptiri samo smetaju, a treba ti sedam milijardi kila kaćuna da bi zaradio sto maraka... Uz sve te nevjerojatne pogodnosti, mi domaći, imat ćemo džabe struju. Jerbo postoji neki ekonosmki zakon, kažu, koji veli kad je ponuda mnogo veća od potražnje, cijene drastično padaju. U našem slučaju neće ih nikako ni biti.
E, sad ova najava o skorom poskupljenju struje u nas je bez veze. Kratko će to trajati, mada iz Elektroprivrede najavljuju da će se cijena „ujednačavati” u narednim godinama. To jest, povećavati. To oni samo čine radi našeg boljitka. Skupit će dovoljno para da naprave sve te elektrane pa će naša djeca konačno živjeti u komunizmu. Imati sve džabe. Genijalan je to potez i dalekovid i zato što vođe naših nacionalnih stada time ubijaju još muha jednim potezom. Nećemo više zavisiti od energenata koji nestaju (ugalj, drvo, nafta). Tako se ne treba sikirati oko poklanjanja nekakvog Energopetrola drugoj zemlji. Nafte će i onako nestati za sto godina. Isto ko i uglja. Kad mi budemo svi u strujnom kolu, nas se to neće ticati. Jedino ćemo struju prodavati i Americi, Novom Zelandu, Antarktiku...

I na kraju, naše mudro rukovodstvo time će konačno ujediniti zemlju. Ukinuti blentitete i sve druge budalaštine. Nećemo se zvati Bosna i biti u njoj Bosanci. Bit ćemo jedna Država Bez Zemlje. A zvat ćemo se nacionalno Elektronci.

Kako covjek opisa lijepo situaciju, svaka cast :(
prcko

Post by prcko »

Ja mislim da BiH nije okupirana.
Ona je podijeljena pomocu domacih i svjetskih politicara.
Post Reply