Najljepsa dzamija
-
Dickman
[quote="zena"][quote="Dickman"]No, I'm not implying that this is the most beautiful Mosk, that would be most disrecpectful on my behalf, outright nasty!
I just came across this sight on my travels through Europe.
Interesting fact: it's been like this for several years, I don't know why.[/quote]
Bismillah!
This topic is: The most beautiful mosque.
Open the topic “my travels” and we will see your photos…
I svi cemo se praviti Englezi…
dotad...[/quote]
I am English, you judgemental, fucking cunt!
Dickman is my Bosnian friend, I'm using his account to "participate".
I just came across this sight on my travels through Europe.
Interesting fact: it's been like this for several years, I don't know why.[/quote]
Bismillah!
This topic is: The most beautiful mosque.
Open the topic “my travels” and we will see your photos…
I svi cemo se praviti Englezi…
dotad...[/quote]
I am English, you judgemental, fucking cunt!
Dickman is my Bosnian friend, I'm using his account to "participate".
-
zemljotres
Zar se ne radi o istom liku?digger wrote:Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
-
zemljotres
ko je priča?A_I_ wrote:moze se raditi samo ako se prica o njima poklapa.zemljotres wrote:Zar se ne radi o istom liku?digger wrote:Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
da li se poklapa?
-
zemljotres
hvala na kratkom lingvistickom kursu, no pitanje (koje trteba ponoviti i obrazloziti izgleda) se odnosi na:
- neko ti pric'o il' si sam bio tamo pa znas jesu l' sulejmani i solomoni iste face...
meni se cini da jesu nego kako ih ko zove i kojim se "narjecjem" koristi... bar iz nekog logickog zakljucka.... tako iz tih knjiga saznah... a da sam bio tamo da ocima vidim ne bih bio sad ovdje da objasnjavam obicno pitanje KOJA PRICA
- neko ti pric'o il' si sam bio tamo pa znas jesu l' sulejmani i solomoni iste face...
meni se cini da jesu nego kako ih ko zove i kojim se "narjecjem" koristi... bar iz nekog logickog zakljucka.... tako iz tih knjiga saznah... a da sam bio tamo da ocima vidim ne bih bio sad ovdje da objasnjavam obicno pitanje KOJA PRICA
- A_I_
hoces reci da nagadjas na osnovu slicnosti imena samo zato sto postoje slicni primjeri?zemljotres wrote:hvala na kratkom lingvistickom kursu, no pitanje (koje trteba ponoviti i obrazloziti izgleda) se odnosi na:
svaki slucaj za sebe!
-
zemljotres
Ja mislim da sam juce vidio novog džizusa, isto tako 
- A_I_
izvlacis se vidim. namazan si svim bojama.zemljotres wrote:Ja mislim da sam juce vidio novog džizusa, isto tako
sve ti je coek lijepo objasnio:
digger wrote:Jeste jarane: ovo ti je Jerusalem's "The Dome of the Rock." Znam to: ja ba hod'o i sljego dole ispod dzamije gdje je Abraham k'o trebao da ubije svoju djecu...Soldier_of_Allah wrote:Ova dzamija je trece najsvetije mjesto u islamu i strogo se mora cuvati.
Ne nije to Mesdzidul Aksa, za koju kazu da je kao sagradjena na Sulejmanovom hramu...Sulejman je bio Allahov Poslanik takodje,pa i da jeste, nije greska....
Ovo je mesdzid pod nazivom Kubbetu Sahra, a Mesdzidul Aksa se nalazi kojih stotinjak metara dalje i u rusevnom je stanju....Ali zbog propagande zidovske, stalno nam se poturaju ove slike dzamije koja je u lijepom stanju, dok zidovi potkopavaju Mesdzidul Aksa, nebi li je srusili...
I otis'o onda u komsiluk, u Al-Aksu dzamiju jarane, i sto je nesto zapustenija valja pripitat' bracu Arape koji su ulagali velike pare u "The Rock" sto nije "zidovska propaganda" nego tudja politika... i sto god Izraelci tu kopaju, isto rade svuda oko Jerusalema... i nema ti ostecenja dzamije od njihovog rada...
A da li znas da su ispod Al-Akse temelji Izraelskog Solomonovog i kasnije Herodovog templa... a to izgleda mnogima smeta...i tamo ba set'o i sve vidio... Meni je bogami Al-Aksa lijepa ali je je brate i starija... pa sta ces. Evo ti i slike iznutra:
I jarane, mojne tisra kako Izraelci hoce da "potkopaju" dzamiju. Pitaj se: na cijim je to temeljima Al-Aksa izgradjena i da li to treba takodjer postovati?
I bogati jarane, o kakvom ti "Sulejmanovom hramu" govoris? Da ti mozda ne mislis na Solomonov hram koji je izgradjen od Jevreja u desetom vijeku prije nase ere, sto znaci kojih 1600 godina prije rodjenja Muhameda i nastanka islama? Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
-
zemljotres
Jest', i istak'o takmicenje za najljepsu dzamiju.. toliko o shvatanju skromnosti Islama... sou fani tu mi
- A_I_
zemljotres wrote:Jest', i istak'o takmicenje za najljepsu dzamiju.. toliko o shvatanju skromnosti Islama... sou fani tu mi
digger wrote: I bogati jarane, o kakvom ti "Sulejmanovom hramu" govoris? Da ti mozda ne mislis na Solomonov hram koji je izgradjen od Jevreja u desetom vijeku prije nase ere, sto znaci kojih 1600 godina prije rodjenja Muhameda i nastanka islama? Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
zemljotres wrote:Zar se ne radi o istom liku?digger wrote:Od kuda onda pravo da neko svojata Solomona kao Sulejmana?
-
zemljotres
nadam se da ce sljedeci citat usredotociti samo imena
-
Shoshana
Nikad nisam razmisljala o arhitekturi dzamija. Nase su dzamije vecinom bile gradjene u istom stilu. Samo neke vece i raskosnije, a neke manje.vatrogasac wrote:
Ova sto je @Vatrogasac postavio je ipak drukcija. Popuna idila. Prelijepo!
-
sultanijica
Hmm.. "otkud da neko solomona svojata ko sulejmana"... Niko nista ne svojata brate, povijest religija je jedna, sto se tice razlike u izgovoru imena to je cisto lingvisticke prirode (vremenom u ralicitim sredinama dolazilo do razlicitih glasovnih promjena) a o drugim razlikama nema potrebe sad pricat... Muslimani priznaju SVE predhodne poslanike...
(Prije tebe nijednog poslanika nismo poslali, a da mu nismo objavili 'Nema boga osim Mene, zato se Meni klanjajte'" Kur'an, sura Vjerovjesnici, 25 ajet))
solomon= sulejman bas isto kao sto je
adam= adem
eva=hava
abraham=ibrahim
jakov=jakob= jakub
josif=josip=jusuf
isak=ishak
mojsije=musa
isus=isa
noje=nuh
marija=merjem
gabrijel=džibril
aron=harun
.
.
.
(Prije tebe nijednog poslanika nismo poslali, a da mu nismo objavili 'Nema boga osim Mene, zato se Meni klanjajte'" Kur'an, sura Vjerovjesnici, 25 ajet))
adam= adem
eva=hava
abraham=ibrahim
jakov=jakob= jakub
josif=josip=jusuf
isak=ishak
mojsije=musa
isus=isa
noje=nuh
marija=merjem
gabrijel=džibril
aron=harun
.
.
.
- A_I_
sve je to OK ali u ovom slucaju svojata se solomonov HRAM - znaci gradjevina kao nesto sto je uslovno receno islamsko naslijedje samo zato sto je solomon=sulejmansultanijica wrote:Hmm.. "otkud da neko solomona svojata ko sulejmana"... Niko nista ne svojata brate, povijest religija je jedna, sto se tice razlike u izgovoru imena to je cisto lingvisticke prirode (vremenom u ralicitim sredinama dolazilo do razlicitih glasovnih promjena) a o drugim razlikama nema potrebe sad pricat... Muslimani priznaju SVE predhodne poslanike...
adam= adem
eva=hava
abraham=ibrahim
jakov=jakob= jakub
josif=josip=jusuf
isak=ishak
mojsije=musa
isus=isa
noje=nuh
marija=merjem
gabrijel=džibril
aron=harun
.
.
.
((vratiti se na pricu o istrazivanju/iskopavanju solomonovog hrama i navodnim posljedicama po al-aksa dzamiju))
-
mr__bosnjak

Gazi Husrev-begova dzamija u Sarajevu

Unutrasnjost dzamije

Sadrvan ispred dzamije

Karadjoz-begova dzamija u Mostaru

Dzamija u Miljanovcima kod Tesnja

Hamzi-begova dzamija u Sanskom Mostu.
Sve su mi dzamija lijepe ali mi se narucito svidja ona tesanjska jer volim zlato i dosta kica ko´sto neko rece ali opet da bude u onom tradicionalnom bosnjackom stilu sto i pokazuje posebnost Bosne jos vise ali naravno i jos jedno blago islamske civilazije.
-
mr__bosnjak
Naravno Begova u Sarajevu je nesto specijalno... Mozda najljepsa na Balkanu...

Ova dzamija je trece najsvetije mjesto u islamu i strogo se mora cuvati.