Otvori temu: Crkva za crkvom...Ali kad se dzamije grade onda vam svima smeta.....
i cekaj komentare.
JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.
HOOLIGANS wrote:Nije problem ove zemlje sto se grade dzamije, nego sto skoro 70% ove jadne drzave, ne zeli da bude dio nje. A nisu ni svjesni da ove gore ne zeli Srbija a ove dole ne zeli Hrvatska.
Kad ovi gore i ovi dole shvate da im je ovdje jedino mjesto gdje mogu ostati. E onda ce se otvarati fabrike i ljudi ce poceti da rade i bolje zive.
Samo me cudi kako se ni jedan Hrvat ne tuzi sto se po Hercegovini otvaraju crkve i ostale vjerske ustanove katolicke, takodje i po R.S. nikome to ne smeta......
Ali kad se dzamije grade onda vam svima smeta.....
Ma bruka velika ode to sve u p icku milu matrinu nema tu napretka nikad nego bolje puske u ruke i u lov ko uhvati karadzica 5 miliona dolara znas kolko dzamija mozes napravitkojsino wrote:Dzamije se tolike prave ,
jer poslije svake nove dzamije jedan manje na birou za nezaposlene,
to je znacajan doprinos zaposljavanju....!?!
PS.
Imali smo mi u ONA VREMENA akciju 1000 skola,
a sada u OVA VREMENA 10000 vjerskih objekata na sve strane,
ma nek se plese...
I da je tako onda su barem izabrali prd kim ce ih pratiJBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.
E meni smeta kad se bilo koji vjerski objekat gradi, sve dok imamo neobrazovane, siromasne, neuhranjene, bolesne....Niko ovdje ne spominje crkve po RS-u i Hercegovini ne zato sto nikome ne smetaju, vec zato sto to NEMA VEZE SA TEMOM!HOOLIGANS wrote:Nije problem ove zemlje sto se grade dzamije, nego sto skoro 70% ove jadne drzave, ne zeli da bude dio nje. A nisu ni svjesni da ove gore ne zeli Srbija a ove dole ne zeli Hrvatska.
Kad ovi gore i ovi dole shvate da im je ovdje jedino mjesto gdje mogu ostati. E onda ce se otvarati fabrike i ljudi ce poceti da rade i bolje zive.
Samo me cudi kako se ni jedan Hrvat ne tuzi sto se po Hercegovini otvaraju crkve i ostale vjerske ustanove katolicke, takodje i po R.S. nikome to ne smeta......
Ali kad se dzamije grade onda vam svima smeta.....
da su vjerske zajednice stvarno ono sto prosipaju (tj. da se brinu o ljudima, da im je stalo do ljudi), onda bi se one trebale pobrinuti za skole i bolnice...Uostalom, to i svaka vjera nalaze (posebno islam...nauka u njemu zauzima izuzetno vazno mjesto).Bosanac_21 wrote:Vecinu tih vjerskih objekata koji se grade, finansiraju nasi ljudi koji su u dijaspori ili strane zemlje. Tokom rata dzamije su bile prvi objekti koji su poruseni, znaci napad na vjeru, sad poslije rata vecina ljudi koji su nekog izgubili gledaju u te dzamije kao u svoje najmilije koje su izgubili.
Skole i bolnice su naravno bitne ali za njih se treba drzava da brine, da drzava vise ulaze za te objekte manje bi bilo za necije dzepove.
Kafici su privatna poduzetnistva...svidjalo s enekome ili ne. Ali ove dzamije se prave, a da se tacno ne zna odakle novac. A dizu se na mjestima gdje jednostavno ne pripadaju.shery wrote:JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.
ne mogu da shavtim jednu stvar...toliko prasine se dize oko tih izgradnji dzamija , a nikome ne smetaju toliki kafici i barovi
po gradu ....
ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.valterbranisarajevo wrote: I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice).
Vas dvoje ste islamofobi!danas wrote:ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.valterbranisarajevo wrote: I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice).
Ma nije ba...JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.
Vodenjak wrote:Ma nije ba...JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.
To je samo uzimanje abdesta!![]()
ravan mozak i kratke pantalonicevalterbranisarajevo wrote:Ako se izgradnje novih dzamija u BiH gleda sa bukvalnog aspekta da svako onaj ko daje novac moze da gradi sta hoce onda se postavlja kontra pitanje sta bi bilo kada bi neko npr bio spreman dati novac za izgradnju crkve ili sinagoge u Saudijskoj Arabiji uz izgovor da tamo na sluzbi ima veliki broj diplomata i ostalih stranaca koji bi zelili ispoljavati svoje vjerske potrebe u primjerenom objektu. Mislim da od toga nebi bilo nista, a predlagac bi eventualno bio kamenovan.
I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice)
Na zalost u ovom perfidnom poslu oni imaju podrsku onih koji bi se u stvari trebali pobuniti protiv ovog opakog nauma: politickih stranaka koje se predstavljaju kao vodje Bosnjaka i Islamske vjerske zajednice.
Od ovih "konduktera" nikud pobjeci!CiCiban wrote:ravan mozak i kratke pantalonicevalterbranisarajevo wrote:Ako se izgradnje novih dzamija u BiH gleda sa bukvalnog aspekta da svako onaj ko daje novac moze da gradi sta hoce onda se postavlja kontra pitanje sta bi bilo kada bi neko npr bio spreman dati novac za izgradnju crkve ili sinagoge u Saudijskoj Arabiji uz izgovor da tamo na sluzbi ima veliki broj diplomata i ostalih stranaca koji bi zelili ispoljavati svoje vjerske potrebe u primjerenom objektu. Mislim da od toga nebi bilo nista, a predlagac bi eventualno bio kamenovan.
I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice)
Na zalost u ovom perfidnom poslu oni imaju podrsku onih koji bi se u stvari trebali pobuniti protiv ovog opakog nauma: politickih stranaka koje se predstavljaju kao vodje Bosnjaka i Islamske vjerske zajednice.![]()
.. hmmm.. interesantna opaska..
I ne samo to.. vec jos i gledate pogrEsan fiLm ??![]()
..a vidimuredno ste platili kartu
opet danas o tome da su saudijci prefarbali dzamiju u bijelo... znam da se desilo nesto oko toga, ali ne mogu da vjerujem da saudijci dodju s kantama u begovu i pocnu kreciti dzamiju... sorry, ali ne ide to tako, neko im je morao dati odobrenje da to urade, a ako je zaista bilo tako, pitam se ko je to odobrio...danas wrote:ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.valterbranisarajevo wrote: I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice).
Ja neznam sto ih vazda branis,jedino ako imas neki vlastiti interes ali ono sto kaze VALTERBRANISARAJEVO je istina oni brisu onaj tradicionalni "Bosanski"Islam i namecu svoje brade i kratke pantalonicerehaktor wrote:opet danas o tome da su saudijci prefarbali dzamiju u bijelo... znam da se desilo nesto oko toga, ali ne mogu da vjerujem da saudijci dodju s kantama u begovu i pocnu kreciti dzamiju... sorry, ali ne ide to tako, neko im je morao dati odobrenje da to urade, a ako je zaista bilo tako, pitam se ko je to odobrio...danas wrote:ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.valterbranisarajevo wrote: I pored najbolje volje nisam mogao naci primjere da su Arapske zemlje donirale mnogo novca za obnovu Dzamija porusenih u proteklom ratu, posebno onih koje je izgradila stara Turska. Oni novac daju za izgradnju novih dzamija koje se izgledom razlikuju od tradicionalnog. Ovo me navodi na samo jedan zakljucak, da je sve ovo dio plana o brisanju vjekovnog identiteta i tradicije bosnjackog naroda i stvaranje novog identiteta prema njihovim zamislima (duga brada a ravan mozak i kratke pantolice).
iako, koliko sam ja cuo o tome, radilo se o pocetku restauracije dzamije, i da je farbanje u bijelo pocelo jos prije rata, ali bas cu se malo rasptati o tome...
halo, niko ne spori da saudijci pokusavaju plasirati u bosni svoje utjecaje, vehabizam, modu kratkih tola, bradica, umotanih zena....halo wrote:Ja neznam sto ih vazda branis,jedino ako imas neki vlastiti interes ali ono sto kaze VALTERBRANISARAJEVO je istina oni brisu onaj tradicionalni "Bosanski"Islam i namecu svoje brade i kratke pantalonicerehaktor wrote:opet danas o tome da su saudijci prefarbali dzamiju u bijelo... znam da se desilo nesto oko toga, ali ne mogu da vjerujem da saudijci dodju s kantama u begovu i pocnu kreciti dzamiju... sorry, ali ne ide to tako, neko im je morao dati odobrenje da to urade, a ako je zaista bilo tako, pitam se ko je to odobrio...danas wrote: ne samo da ne ulazu u obnovu starih turskih dzamija -- koje su stilski ono na sta samo mi navikli -- vec ih i unistavaju. poznat je slucaj kada su saudijci ofarbali unutrasnjost begove dzamije u bijelo; nesto im je smetalo sto ima drugih boja i "sara" unutra... po kosovu masovno unistavaju, ruse i nagrdjuju ove stare turske dzamije.
iako, koliko sam ja cuo o tome, radilo se o pocetku restauracije dzamije, i da je farbanje u bijelo pocelo jos prije rata, ali bas cu se malo rasptati o tome...![]()
![]()
![]()
Majko mila da mi je neko prico da cemo imati vehabijice po bosni i saudiske Dzamije ,al sta ces nije do mene valjda to sve nekad izadje na dobro sta drugo nego biti optimista ako nista citajuci ovaj forum vidim da ima potencijala IMA IMA moj re haktoru![]()
![]()
![]()
gradjenje novih dzamija po Sarajevu je zapisavanje teritorija. Ovo sa pranjem novca je tek nus-pojava. Ja sam za to, da se prebrojimo i da se konacno odgovori na pitanje kome se prave tolike dzamije. Od doniranih para bi bilo pametnije praviti narodne kuhinje.JBT wrote:Gradjenje novih dzamija po Sarajevu nije nista drugo nego pranje novca u BiH.