Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Rasprave o vjerskim temama.
celava_dlaka

#101 Re:

Post by celava_dlaka »

lutkica_lutkica wrote:
umro je mostar wrote:
love wrote:Bog je najvazniji na ovom svijetu(vecini)..naravno da se Bog pise velikim slovima i da volim vise Boga nego majku i oca..ali odmah poslje Boga i Bozijih poslanika dolazi majka pa onda otac(po islamu) :)
:shock: :shock: :shock: :shock:

izvini ali meni je ovo vise i nego zalosna izjava. Eh sad se logicki namece zakljucak da bi ti ubio svoju majku i svoga oca da ti to bog naredi, a ubio bi ih jer ako to ne ucinis napravio si grijeh, a za grijeh se placa, a gdje je tu onda ljudska humanost i zrtvovanje, i dolazimo do toga da su vjernici egoisti. Ovo ja samo zakljucujem na osnovu ove recenice, koja mi je iskreno receno zalosna, prezalosna i za moje poimanje svijeta ovo ne moze izjaviti niko normalan :(
izvini ali ti si meni vise nego zalostan. zao mi je sto post pocinjem uvredom, ali pozivas se na logiku a nemas pojma o njoj. Ni po cemu nije logicno da ti BOG naredi da ubijes svoju mamu, to je izuzetno djetinjasta izjava, da ovo opravdas mozes se jedino pozvati na svoje godine (mladost-ludost).
Posto vjerovatno ne mozes shvatiti ovako kratko i jednostavno pojasnjenje, evo da nacrtam:
1. BOG prema svim zakonima koje je ON stvorio, nece narediti tebi niti ikome drugom da ubijes svoju mamu.
2. nije grijeh ne poslusati nekoga kad ti kaze da ubijes, pa makar i svoju mamu, bez obzira sto se tebi cini da je to sam Bog, jer si previse nadrogiran u tom trenutku /realnija pretpostavka :)
3. to sto ti ne shavtas neke stvari, do tvog je obrazovanja i opće kulture, a nikako ti ne daje za pravo da nekom ekazes da nije normalan! za to b i prvo trebao definisati pojam "normalan", sto ne vjerujem da si u stanju.
4. kakva ljudska humanost i zrtvovanje, i kako si ti molim te dosao do toga da su vjernici "egoisti" :-? :?
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
5. bar si iskren/a po pitanju svojih stavova i lijepo ti savjetujem da se vise ne provaljujes po forumu, nego se malo obrazuj.
A ti dade dobar i jasan odgovor na pitanje gore.
Vrlo dobro znas za slucaj kad je bog naredio poslaniku da ubije sina
Great Cornholio

#102 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by Great Cornholio »

Zato što je to lično ime.
gringo1

#103 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by gringo1 »

Great Cornholio wrote:Zato što je to lično ime.
Bog je Zeusu licno ime...... :lol: Kupujem metar spage.... :run:
frljoka

#104 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by frljoka »

ni meni ovo nikad nije bilo jasno, vjerovatno zato što je normalno da se piše malim slovom
alonestone

#105 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by alonestone »

Učeno je da se piše velikim slovom zato što je vjeronauk učen od prvih razreda kao i pravopis kao što je i učeno i podučavano pristojno ponašanje, kultura i poštovanje.
frljoka

#106 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by frljoka »

alonestone wrote:Učeno je da se piše velikim slovom zato što je vjeronauk učen od prvih razreda kao i pravopis kao što je i učeno i podučavano pristojno ponašanje, kultura i poštovanje.
još jedan razlog zbog kojeg bi taj isti "vjeronauk" trebao biti zabranjen u školama, ili barem izbačen djelimično.

i šta sad, nije pristojan i nema kulture onaj koji ne vjeruje u nevidljivog?

jer, samim tim što ne vjeruje onda ne treba ni da stavlja veliko slovo.
therrarrius

#107 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by therrarrius »

frljoka wrote:ni meni ovo nikad nije bilo jasno, vjerovatno zato što je normalno da se piše malim slovom
Pa pisi niko ti ne brani. Samo ne znam sta imas drkat pamet po ljudima koji misle drugacije od tebe :roll:
frljoka

#108 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by frljoka »

therrarrius wrote:
frljoka wrote:ni meni ovo nikad nije bilo jasno, vjerovatno zato što je normalno da se piše malim slovom
Pa pisi niko ti ne brani. Samo ne znam sta imas drkat pamet po ljudima koji misle drugacije od tebe :roll:
:thumbup:

jednoumlje nije moj izbor :wink:
Great Cornholio

#109 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by Great Cornholio »

gringo1 wrote:
Great Cornholio wrote:Zato što je to lično ime.
Bog je Zeusu licno ime...... :lol: Kupujem metar spage.... :run:
Nije, Zeus je vrhovni bog u politeističkoj religiji starih Grka. Što će ti špaga :? :D
imansarajevo

#110 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by imansarajevo »

Bog je jedan
DaysleepeR

#111 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by DaysleepeR »

zavisi na šta se misli

ako kažeš "profesore meni kažu da ste vi bog za kompjutere" onda apsolutno malim

ali ako se misli na konkretno božanstvo, onda velikim slovom

npr. neki dan je bio naslov intervjua sa Marčelom koji je glasio "Gladan čovjek bi i boga ujeo" gdje su se u komentarima polupismene selefije i vehabije odmah pobunile kako on to tako može a klocevi ne kontaju da upravo što je metafora u pitanju i kako se neko ne bi našao uvrijeđenim "bog" napisano malim slovom jer se ne misli na ničiji predmet obožavanja.
@ngel

#112 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by @ngel »

Ja kad pisem Bog misleci na Allaha, Jednog i Jedinog, onda pisem velikim slovom jer je to iskazivanje postovanja i Njegove jednoce, a kad pisem bog misleci na nesto drugo sto ljudi nazivaju bogom , npr. razni bogovi starih Grka i Rimljana i sl. to pisem malim slovom, da li je to gramaticki neispravno ne znam, ali hvala Bogu pismene zadace odavno ne pisem pa me bas briga da li je ispravno ili nije
fatamorgana

#113 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by fatamorgana »

imansarajevo wrote:Bog je jedan
I Hase, :wink:
akcid

#114 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by akcid »

imansarajevo wrote:Bog je jedan

Nije, boga nema :oops:
celava_dlaka

#115 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by celava_dlaka »

U srednjoj, profesorica Bosanskog me kaznjavala zbog pisanja bog malim slovom :-)
akcid

#116 Re: Zasto pisete "bog" velikim slovom?

Post by akcid »

celava_dlaka wrote:U srednjoj, profesorica Bosanskog me kaznjavala zbog pisanja bog malim slovom :-)
Prije rata, ni u osnovnoj nismo pisali o bogu, nije nam trebalo... :D
Post Reply