Ugradite plin!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

weltschmertz

#101 Re: Ugradite plin!

Post by weltschmertz »

Moja iskustva sa plinom:
Golf II 1,6 1984g.
Vozim na plin vec 2 godine s tim da je auto vozio moj prijatelj prije mene jos 3-4 godine.. Jos nikad ni ja, a ni on nismo imali problema sa plinom.. Sve je OK.. Nemam sta drugo reci osim odlicno.. Ugradnja je kostala 550,00KM
U Zivinicama je plin preko ljeta oko 0,65KM, a zimi dodje do 1,00KM..:D

Pozdrav drugovi plinasi..:D
asafinho

#102 Re: Ugradite plin!

Post by asafinho »

Sto nemogu pametnjakovica koji nisu nikad vozili auto na plin i susreli se sa tim,oni ce pametovati da plin ne valja itd. itd.,da to nisu mozda kompleksi sto potrosise velike pare da bi nasuli benzina u svoju makinu,pa da se malo istresu :D ljudi su sve objasnili i decenijama se vec plin koristi u autima,tako da su svi dokazi i argumenti tu,imam prijatelje koji pljuju po plinu i dode meni kaze pa eno zapalilo se auto neki dan na stupu,od plina kaze :D pa hoce od plina,al kad levat radi plin,ugl. osipam se na ljude koji pljuju po necemu a nemaju blage o tome,eto ja cu sad pricat da je audi a5 bolji od mercedesa e class compact,kad nisam ni jedno ni drugo provozao :D imam plin u fabiji,extra me slusa,placen je dosta para,sekvenc sistem,pali se na benzin radi na benzinu dok se motor ne ugdije na radnu temperaturu,onda salta na plin,sve naj...pozdrav svim plinasima,i trebali smo kakav klub organizovat,dat ime plin rules :D poljepit po autima :D itd itd :D mogli smo ne zajebavam se ! :D plin je blagodat :D
aksiom

#103 Re: Ugradite plin!

Post by aksiom »

evo da se i ja javim, vozim VW Venta 1.8 već 2 godine prešao nekih 40000 i nikad problema osim što sam nedavno zamjenio benzisku pumpu-koja je 80KM, zatim sam prije 2mjeseca ugradio na novi auto isto plin- i samo bi rekao svi filozofi pogotovo onaj "Salko Agić - dipl.ing"- nek svoje izjave podupre činjenicama ili testovima koji su pokazali da su vozila na plin nesigurna??

http://www.svijetautomobila.net/ai10/Te ... n-autoplin?/
Last edited by aksiom on 02/08/2011 15:02, edited 1 time in total.
Drug iz komiteta

#104 Re: Ugradite plin!

Post by Drug iz komiteta »

POzdrav forumasi,
ja sam relativno nov na ovom forumu i izvinjavam se ako cu ponavljati pitanje, jer nisam uspio pronaci ono sto me interesuje, a radi se o sljedecem:
Kupio sam auto uvezeno iz inostranstva koje ima ugradjen plin i interesujeme da li postoji neki nacin i gdje da se dobije atest za plin. Registrovao sam auto ali nemam prijavljen plin pa bih htio i ti zavrsiti da ne bih imao problema.

Hvala.
AdnanSA

#105 Re: Ugradite plin!

Post by AdnanSA »

Nemožeš dobiti atest ni od koga ma gdje da ti je plin ugrađen. Svi mi vozimo na "crno"
Drug iz komiteta

#106 Re: Ugradite plin!

Post by Drug iz komiteta »

AdnanSA wrote:Nemožeš dobiti atest ni od koga ma gdje da ti je plin ugrađen. Svi mi vozimo na "crno"

Znaci vozi, i moli boga da ti ne traze da otvoris gepek da im pokazes opremu i onda ti vide bocu od plina ili rezervni tocak u gepeku jer je boca na njgovom mjestu. :)
AdnanSA

#107 Re: Ugradite plin!

Post by AdnanSA »

Ja tako već 20 000 KM moim boga. Neznam ko će ti tražiti da tri otvori gepek? Policija možda. Ma nije njih briga za to.
ajdin_ze

#108 Re: Ugradite plin!

Post by ajdin_ze »

Ja vozim na plin vec neko vrijeme i prezadovoljan sam.Nesteti motoru i cak tise radi na plin nego na benzin.Doduse ugradjen je sekvent sa elektronikom i diznama.Potrosnja je za litar do litar i po veca od benzina ali nema nikakve promjene u radu i vuci kad prebacujes sa jednog na drugo.
Atest se moze dobiti na svakom Metalurskom institutu naravno uz odgovarajucu dokumentaciju od proizvodjaca opreme ali nepostoji zakonski rjesenje za upisivanje u saobracajnu tako da taj atest nevrijedi.Za primjer recimo u Bijeljini taj atest kosta 100 km dok je u Banja luci 80 a u Sarajevu 200.Upoznat sam sa cijenama zato sto sam htjeo da upisem instalaciju u saobracajnu ali nemoze zbog trenutno vazeceg zakona.
Najbitnija stvar u svemu je da imate u autu svu dokumentaciju o plinskoj instalaciji koja se dobije prilikom ugradnje.Posto nema vazeceg zakona o tim uredjajima policija kad vas zaustavi samo moze pregledati tu dokumentaciju i to je sve.
plin je jeftin!

#109 Re: Ugradite plin!

Post by plin je jeftin! »

Vozim B4 sa ugrađenim plinom, prije tri godine sam uradio atest i pri prvoj registraciji su mi u saobraćajnu ukucali BENZIN-PLIN. Nemam nikakvih problema, čak ni pri prelasku granice, niko ni ne traži atest pošto se sve jako fino vidi u saobraćajnoj. Slažem se da ne treba komentarisati nesšto ako o tome nemaš pojma.
plin je jeftin!

#110 Re: Ugradite plin!

Post by plin je jeftin! »

Kod plinskog pogona ulje ostaje žuto (i prilično kvalitetno) zbog toga što u plinu nema toliko (ili nikako sumpora) koji razgrađuje ulje. Ja mijenjam na 10000 SHEL HELIX, neko bi ga sipao nazad.
bradilko

#111 Re: Ugradite plin!

Post by bradilko »

Ja bi postavio pitanje prije svega
Interesuje me da li je moguce ugraditi plin (sekvenco) u S500 2001 god.
Mislim da bi mi se brzo isplatio
Auto je ko zmaj samo me jos taj plin zanima :x
Jos me samo zanima gdje i tko to moze da odradi da bude sigurno
sta mislis da bi moglo i na mercedes S 500 da nece da mu smeta
malo sam to gledao da imaju vec sa ugradjenim plinom al nisam uspio pitati nikog
pa se malo interesujem i ja sam od onih koji misle da je cisci plin nego bilo koje gorivo al samo mi jos malo treba da se skontam i da mi neko potvrdi da je sve OK
Last edited by bradilko on 23/10/2009 15:53, edited 2 times in total.
AdnanSA

#112 Re: Ugradite plin!

Post by AdnanSA »

Moj jaran ugradio u Volva XC70 2,5 turbo prošle godine kod onog Radića u Lukavici. Do sada se ne žali. Sve ok funk.
tomjones

#113 Re: Ugradite plin!

Post by tomjones »

Plin rules.
Vozim već 5 godina, prvo na starom a sad i na svom novom autu i nikakvih problema.
To se već decenijama koristi, nije to neka nova tehnologija.

Novi trendovi su vožnja na komprimovani prirodni gas (onaj iz plinovoda), on ima više snage i još je jeftiniji. Stiće to polako i kod nas.
asafinho

#114 Re: Ugradite plin!

Post by asafinho »

bradilko wrote:Ja bi postavio pitanje prije svega
Interesuje me da li je moguce ugraditi plin (sekvenco) u S500 2001 god.
Mislim da bi mi se brzo isplatio
Auto je ko zmaj samo me jos taj plin zanima :x
Jos me samo zanima gdje i tko to moze da odradi da bude sigurno
sta mislis da bi moglo i na mercedes S 500 da nece da mu smeta
malo sam to gledao da imaju vec sa ugradjenim plinom al nisam uspio pitati nikog
pa se malo interesujem i ja sam od onih koji misle da je cisci plin nego bilo koje gorivo al samo mi jos malo treba da se skontam i da mi neko potvrdi da je sve OK
moze buraz,hladno moze,otidji kod radica u lukavicu i raspitaj se za cjenu i to :D ugradi obavezno plin rules
Post Reply