Potpuni poraz americke politike, povijesni "presedan&am

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Uhvatili su dosta lopova koji osnivaju "fake" humanitarne organizacije online, gdje ljudi salju novac kao pomoc NO, a takodje i neke koji doniraju novac "kobjagi" da bi ga mogli oduzeti na taxi. Nekad' mi se stvarno povraca na ljude :x ....
Himera

Post by Himera »

Neka da bog da da se ovaj belaj :( u NO obije DUBYI :x od blentaru al mi je zato pravi džek i uvijek je bio gospodin SEAN PENN :dance: :thumbup: .Čojk reko ma kakve pare odoh ja pomoč raji i sve one koji trebaju da se jim pomogne.Gledah ga kako gazi po onoj vodi i ne jebe što je celebrity glavne su ove jadne napaćene duše :( :(
manijak1

Post by manijak1 »

Lucy01 wrote:Uhvatili su dosta lopova koji osnivaju "fake" humanitarne organizacije online, gdje ljudi salju novac kao pomoc NO, a takodje i neke koji doniraju novac "kobjagi" da bi ga mogli oduzeti na taxi. Nekad' mi se stvarno povraca na ljude :x ....
Garant su radili ovdje :D pa ko vele ..............kad smo mogli tamo zašto ne bi i kod nas ( u SAD ).
I za njih bi trebala biti tolerancija nula .
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

manijak1 wrote:
Lucy01 wrote:Uhvatili su dosta lopova koji osnivaju "fake" humanitarne organizacije online, gdje ljudi salju novac kao pomoc NO, a takodje i neke koji doniraju novac "kobjagi" da bi ga mogli oduzeti na taxi. Nekad' mi se stvarno povraca na ljude :x ....
Garant su radili ovdje :D pa ko vele ..............kad smo mogli tamo zašto ne bi i kod nas ( u SAD ).
I za njih bi trebala biti tolerancija nula .
Znam da kod nas ima lopina, al' care dragi, ovdje imaju fakultete sa major "kako zahebati drzavu, narod i koga stignes" :roll:
U ovakvim situacijama ustvari vidis koja mraka sve ovdje zivi. Bushova mama, Barbara, je izjavila kad je vidjela one ljude u Astrodomu u Hustonu, da sobzirom da su sirotinja na welfare-u, ovo je za njih super :shock: ...ne zna huda da je ovo 21 vijek i da je konfederacija davno ukinuta :D
Ako necija glava ne sleti za sve ovo sto se dogodilo i za sve zivote izgubljene bez veze, onda ova drzava stvarno nije ni za onu stvar :x
sunday_morning

Post by sunday_morning »

nisam politolog, ne zivim u Americi...cak nisam jos nikad krocila na USA tlo (hajd', mlada sam, imam kad :)) ali, ono sto smatram njihovim problemom je sto su kako neko rece One Man country...sto su maximalno centralizirana zemlja...sto cekaju da sve dodje ''odozgo''...

mislim da su mogli sebi puno vise pomoci da su organizirani na lokalnom nivou bolje..to je bilo karakteristicno za komunisticke zemlje...ok, SAD ima velike gradove, ali local community - pa o tome nam sole pamet evo 10 godina, daju lovu za takve projekte a nista nisu napravili u svojoj zemlji...tipa lokalnih kriznih stabova za ''nedaj boze'', civilna zastita i sl.

kod nas su mjesne zajednice..kod njih kvartovi...zar nemaju neki vid organizirane zastite u situacijama elementarnih nepogoda, pozara i sl.?

ako se dobro sjecam, kod nas poslije poplava na teren prvo izlazi osoblje gore pomenutih sluzbi...pa tek ostali..

kad se sjetim naseg rata, kako je to u ratu organizirano, pa ona dezurstva u ulazima...podjela pomoci, najlona za zgrade, redanje vreca po prozorima sklonista..sve se organizira za 2 dana...mislim mozda malo digresija ali eto..neko moje laicko razmisljanje...
danas

Post by danas »

Lucy01 wrote: Ako necija glava ne sleti za sve ovo sto se dogodilo i za sve zivote izgubljene bez veze, onda ova drzava stvarno nije ni za onu stvar :x
ma cija ce glava sletit? i ja sam se tome nadala, pa vidim da sam naivna...
koga se ovdje jebe sto je metar nakih crnaca poginulo? da se nece GOP nasekirat? :roll:
danas

Post by danas »

sunday_morning wrote: mislim da su mogli sebi puno vise pomoci da su organizirani na lokalnom nivou bolje..to je bilo karakteristicno za komunisticke zemlje...ok, SAD ima velike gradove, ali local community - pa o tome nam sole pamet evo 10 godina, daju lovu za takve projekte a nista nisu napravili u svojoj zemlji...tipa lokalnih kriznih stabova za ''nedaj boze'', civilna zastita i sl.

kad se sjetim naseg rata, kako je to u ratu organizirano, pa ona dezurstva u ulazima...podjela pomoci, najlona za zgrade, redanje vreca po prozorima sklonista..sve se organizira za 2 dana...mislim mozda malo digresija ali eto..neko moje laicko razmisljanje...
u pravu si ti ovdje...

ovo drustvo je bazirano na "rugged individualism" principu, koji nalaze da je najbolje uzdati se "u se i u svoje kljuse"... drzava, vlada... to je neki ko biva neprijatelj, i niko ne konta da je ta drzava tu da regulise stvari (poput odbrane, obrazovanja, zdravstva, poste, auto-puteva, i slicno) koje se ne mogu licno regulisati. no, drzava je u USA odustala i od par tih socijalnih obaveza... i evo, to je to... "rugged individualism" na djelu... :shock:
manijak1

Post by manijak1 »

Pa što onda kukaju osiguravajuća društva ?
K'o da gledam Šeha sada bi im tamo došle dobro neke nove izbjeglice iz Europe da podignu grad , postanu dobri Amerikanci i tako sve redom.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

@danas, ti zivis u americi...mozes li mi pojasniti to sto sam gore navela..??! ima li kod njih neki vid ''civilne zastite u slucaju elementarnih nepogoda i sl''....znaci organizacija gradjana na lokalnom nivou?
danas

Post by danas »

sunday_morning wrote:@danas, ti zivis u americi...mozes li mi pojasniti to sto sam gore navela..??! ima li kod njih neki vid ''civilne zastite u slucaju elementarnih nepogoda i sl''....znaci organizacija gradjana na lokalnom nivou?
ne, ne postoji koliko ja znam...

postoji ova nacionalna garda, koja treba da reaguje u ovakvim slucajevima (kod nas je to radila stara JNA -- sjecas se recimo da kada su bili zemljitresi u BL i skoplju, JNA bi prva odmah dosla i regulisala stanje, zapocela obnovu i tako).

e, ova USA nacionalna garda je zaduzena za elementarne nepogode (i za odbranu u slucaju napada na USA, sto je mislena imenica). recimo, pozari su bili ljetos u kaliforniji, i nacionalna garda to gasi i regulise situaciju. to su lokalni zitelji koji su se prijavili i prosli su neku osnovnu obuku, ima dosta penzionisanih vojnika i tako to...

sad, posto je sva nacionalna garda (i njihova oprema -- kamioni, helikopteri, vozila, itd.) u iraku, nije bilo nikoga da reaguje. to je to.
manijak1

Post by manijak1 »

Znači da će Katrina iznijeti sav prljavi veš Amerike pred lice svijeta .
I to je Bush .Koji kreten i majmun da vodi najjaču zemlju svijeta .
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Slazem se i sa Nedeljkom i Bug da je dosta toga moglo i trebalo biti ucinjeno na regionalnom nivou...na nivou kvartova takoreci. Medjutim. ovo sto se dogodilo u NO nije uzrok, nego posljedica sveukupne Americke politike. Sada je na snazi politika uvlacenja u guzicu, cak i ako to znaci 10 000 mrtvih ljudi. Gradonacelnik NO sada baca drvlje i kamenje na guvernera Luizijane kao i na Busha, ali je cinjenica da svi trebaju snositi odgovornost. Medjutim, nije ni svacija odgovornost ista. Bush je na pocetku ove godine umanji Disaster Relief Budget Misisipiju i Luizijani za 712 miliona dolara. Znaci novac namijenjen za ovakve stvari je usmjeren na drugu stranu (rat u Iraku...hint, hint). Guverner Luizijane je javljala na radiu nekoliko dana prije nego sto je uragan udario da se svi ljudi evakuisu, medjutim nije poslala niti obezbijedila prevoz za 100 000 ljudi u NO koji ne posjeduju auto niti imaju dovoljno novca za autobusku kartu do prvog grada. Pomoc u hrani, vodi i lijekovima je pocela pristizati tek peti dan nakon sto je voda potopila vecinu NO :shock:. Da biste razumjeli zasto je to tako, morate znati da ljudi ovdje nemaju pojma sta su teskoce, jer oni nisu ko mi na Balkanu ratovali svakih 50 godina (eto i to se nekad isplati :-) ). Nama koji smo zivjeli u vecim teskocama, katastrofa ovakvih razmjera ne bi ni blizu nanijela toliku stetu (bar ljudsku) koliko je njima. Mogucnost da se ovako nesto dogodi u NO je uvijek bila i upozoravano je na to da uragan jaci od F4 (a Katrina je bila F4) moze da osteti levees na jezeru i izlije i potopi cio grad, ali onog ko je znao za takvu mogucnost i ko je moga nesto da ucini da ovoliko ljudi ne umre bez potrebe nije HTIO nista da ucini. Znaci, odgovornost ide od svakog pojedinca do predsjednika US.
sunday_morning

Post by sunday_morning »

e hvala ti puno.

pokusavam da zamislim kako bi prosjecan americki gradic, stanovnika cc kao sarajevo prezivjelo 3 godine opsade...evo recimo godinu dana opsade...ma znas sta, ja sam bila ponosna uvijek (i ostajem) na to odakle poticem, pa njima treba prikazivati nase dokumentarce kako prezivjeti svaki mjesec dana..neka vide kako ljudi zive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih...

zao je meni njih..nevin siromasan narod...ali, trebaju lokalno ustrojstvo mijenjati...mada je to vjerovatno nemoguce. opet bi cekali nesto trece..
danas

Post by danas »

manijak1 wrote:Znači da će Katrina iznijeti sav prljavi veš Amerike pred lice svijeta .
I to je Bush .Koji kreten i majmun da vodi najjaču zemlju svijeta .
ma svijet je to i ranije znao...
evo ga, hoda od TV stanice do TV stanice i bulazni "we will win"... mislim se, ti si already fail, moronu majmunski.
pitt

Post by pitt »

nemojte tako....covjek je bio na zasluzenom....jedno stotom odmoru :D:D:D
danas

Post by danas »

sunday_morning wrote:e hvala ti puno.

pokusavam da zamislim kako bi prosjecan americki gradic, stanovnika cc kao sarajevo prezivjelo 3 godine opsade...evo recimo godinu dana opsade...ma znas sta, ja sam bila ponosna uvijek (i ostajem) na to odakle poticem, pa njima treba prikazivati nase dokumentarce kako prezivjeti svaki mjesec dana..neka vide kako ljudi zive jedni sa drugima a ne jedni pored drugih...

zao je meni njih..nevin siromasan narod...ali, trebaju lokalno ustrojstvo mijenjati...mada je to vjerovatno nemoguce. opet bi cekali nesto trece..
znas sta, moj muz je amerikanac i kada sam ga prvi put dovela kuci i kad se naslusao prica... rekao je da smo narod i po... jer zna sta bi bilo da se tako nesto desi ovdje... od drvenih kucica koje ni vjetru ne mogu da odole a ne do bog cemu gorem (hello -- jaro na floridi -- pa *ebem te glupa, napravi kucu od cigle, a ne svake godine jovo-nanovo dizat barakicu kad je uragan odnese...) do porodica koje pune garaze zalihama, vodom i hranom i nece da podijele sa komsijama (jer i ne znaju ko su im komsije)...

americki narod je razmazen narod, oni su na nivou razvoja jednog adolescenta. sto ne znaci da ikome treba biti drago sto se ovo desilo... ali da je administracija debilna i neposobna, to je valjda svima jasno sada. ali se i dalje nista nece desiti. jer vaznije od 9/11 i debakla u iraku i sada katastrofe u NO je da li mrzimo pedere. :x
sunday_morning

Post by sunday_morning »

danas wrote:ma svijet je to i ranije znao...
evo ga, hoda od TV stanice do TV stanice i bulazni "we will win"... mislim se, ti si already fail, moronu majmunski.
:lol: :lol: :lol:
on je ba debil i to raritet svjetski..takve majka vise ne radja...

samo, ne znam kako su ameri tako glupi..cijeli svijet je to znao i zna..cijela evropa je pravila demonstracije, skupove i sl...a oni opet za njega glasali..to mi nije jasno..kako se ljudi u savremenoj zajednici, pored svih modernig tehnologija i ostalih sranja, tako dadu manipulirati i lagati??????!
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Na 49-om zasluzenom odmoru. Ovo je Bushov 49 i najduzi boravak na rancu u Texasu. Ovaj put je ostao punih 5 sedmica, godisnji odmor o kojem vecina Amerikanaca moze samo da sanja i koji je najduzi godisnji koji je uzeo predsjednik US u zadnjih 36 godina.
Inace, najvise godisnjeg odmora u istoriji US od svih predjsednika je uzeo Ronald Regan, 335 dana. Medjutim, kako izgleda Bush ce ga prestici jer je vec iskoristio 319 dana a ima jos 3 1/2 godine "predsjednikovanja" :D

Ovo morate procitati, malo je off topic, ali je nevjerovatno

Bush: Vacation Ruined By 'Stupid Dead Soldier'

CRAWFORD, TX—President Bush concluded his summer vacation by holding an informal press conference Monday to address grieving mother Cindy Sheehan, saying "her damn dead son ruined my whole summer vacation."

Bush addresses the press during his vacation.
Bush addressed Mrs. Sheehan, who was not present, by saying "a mother should not have to bury her son this way, by which I mean allowing her son's death to destroy his commander-in-chief's one chance to relax and unwind."

Sheehan, whose son Casey died in Iraq in April 2004, has led a vigil outside of Bush's Crawford ranch since early August, urging the immediate withdrawal of troops from Iraq and demanding a meeting with Bush.

"This is a terrible tragedy," Bush said. "If this dead soldier of a son had the ounce of sense he needed to keep his worthless ass alive, my last few weeks might have been peaceful. I mourn the loss of the beautiful August mornings, and the sweet afternoons that could have been spent on the porch swing listening to the songbirds. All Americans mourn this loss."

When asked why he has refused to meet with Mrs. Sheehan, Bush said, "Listen, I came here to relax. I want to fish, go biking with Lance Armstrong, play with my dogs, chainsaw some brush, and get back to nature. 'Course, it's hard to do that when you have to constantly listen to the mother of some dummy who didn't have sense enough to stay out of a damned war zone."

Bush added: "I'm more exhausted today than I was when I started this vacation."

Security concerns stemming from the presence of the anti-war protesters gathered around Sheenan's "Camp Casey" prevented Bush from making public appearances in Crawford, including ordering his annual cheeseburger at Goode Company Barbeque.

"I was really looking forward to that burger," Bush said. "And I could have had it too, if it wasn't for that soldier getting his stupid ass blown off."

"We're supposed to be over there showing the Iraqis how to get it done, not acting just as dumb as they are with all their stupid dying," Bush added. "I tell you, it feels like every other month since I started this job, somebody gets himself killed just to mess up my holiday."

When asked to address recent public suggestions, including Sheehan's, of immediate withdrawal from Iraq in light of mounting casualties, Bush said, "I don't want to think about that now. We can discuss that back in Washington. For now, let's relax and have a good time."

White House press secretary Scott McClellan said Bush's remarks reflect the administration's stance on casualties.

"I think what President Bush is saying is that, while we certainly owe a debt of gratitude to our fine men and women serving abroad, we don't want the real dumb ones who die to interrupt our precious downtime," McClellan said. "It is the president's opinion, and that of the entire administration, that the best way to honor the brave sacrifices of our fallen soldiers is by enjoying a relaxing vacation and not thinking about their deaths."
sunday_morning

Post by sunday_morning »

Šeha wrote:Sad pricaju kako hoce da naprave rotaciju NG Luizijane iz Iraka da pomogne svojoj maticnoj drzavi. :sad: :shock:
ojj Tito, Allahu, Isuse, Majko Marijo...Sveti Oče... :? :shock: :shock: :x :x

- to za ratne brodove, gledala sam i znala da ce doci kasno..koji ce vrag pomoci sad kad je prva trijaza uradjena i kad je vecina evakuirana?! pihh...
pitt

Post by pitt »

Sad ce biti anti-ratni protesti ispred bijele kuce......po prvi put :D
danas

Post by danas »

Šeha wrote:Samo da pojasnim, clanak je iz satiricnog magazina "the onion" :D :) :-)

http://www.theonion.com/content/node/40081
hvala!
ja se :D :D :D... vec bila malo prenerazila... :D :D :D
reko, zar je dotle doslo!?!? :-)
Post Reply