Heretička razmišljanja (I)
- danas
ovo mi je uvijek padalo na pamet kad bi se potegli argumenti tipa -- ali biblija/kuran postoji CITAVIH 2000/1400 godina i TOLIKI ljudi vjeruju u njih...mosor1 wrote:He, trebala si je uforsirat u Religiju. Vise ljudi vjeruje u horoskope nego i u jednu sluzbenu religiju.stella_k wrote:Bez cenzure
Astrologija
![]()
![]()
jer, astrologija postoji jedno 8000 godina (ako ne i duze) i skoro je univerzalna (masa ljudi u indiji, kini, latinskoj americi, bliskom istoku, evropi, americi...vjeruju u nju).
samo da pojasnim -- ja astrologiju i njene principe poznajem bas kao sto poznajem principe osnovnih svjetskih religija. ali i dalje ne vjerujem bas previse -- sorry...
ja jadna izgleda ne vjerujem ni u sta...
- stella_k
Ne znam sta da ti kazem..mosor1 wrote:He, trebala si je uforsirat u Religiju. Vise ljudi vjeruje u horoskope nego i u jednu sluzbenu religiju.stella_k wrote:Bez cenzure
Astrologija
![]()
![]()
Ne bih da se namecem tamo....
Da se duhovi ne uzbune, hehehe.
Mozda je prebacim jedan dan...
-
mosor1
Ja ne vjerujem u horoskop ali zaljubio sam se u svoj kineski znak, koliko su ga jebote nahvalili. A dobre ekipe u mom kineskom znaku: Tito, Freud, John Lennon, Pele, Dali, Bruce Lee, Mao, Darwin,...stella_k wrote:Vjerujes u sebe, u dobro, u zivot....To je dobro.
Dobar i ispravan put ne mora uvijek biti strogo obiljezen kolcicima...![]()
A kad te ljudi hvale, sto da im ne vjerujes?
-
mostarac
Zasto na zemlji postoji zlo?
Zasto je bog napravio zlo?
Zasto ne postoji samo dobro?
Zasto svi ne idemo u raj, nego svaki hiljaditi?
Zasto bog, koji treba biti primjer pozitivnog djelovanja, ima tako negativnu osobinu patoloskog egoizma da trazi toliki stepen obozavanja (otrpilike cetvrtina zivota u molitvama i poslovima vezanim za boga)?
Zasto nam treba bog i sta je njegov smisao?
I jos je hiljade pitanja na koje vjernici nikada nece moci dati svoje odgovore jer jednostavno posteni i iskreni odgovori su u kontradikciji sa njihovom vjerom i mogli bi skontati da su svete knjige stvar koja je poprilicno suplja
Zasto je bog napravio zlo?
Zasto ne postoji samo dobro?
Zasto svi ne idemo u raj, nego svaki hiljaditi?
Zasto bog, koji treba biti primjer pozitivnog djelovanja, ima tako negativnu osobinu patoloskog egoizma da trazi toliki stepen obozavanja (otrpilike cetvrtina zivota u molitvama i poslovima vezanim za boga)?
Zasto nam treba bog i sta je njegov smisao?
I jos je hiljade pitanja na koje vjernici nikada nece moci dati svoje odgovore jer jednostavno posteni i iskreni odgovori su u kontradikciji sa njihovom vjerom i mogli bi skontati da su svete knjige stvar koja je poprilicno suplja
-
digger
Ah, doces ti jednog dana na razgovor s njim. Nema tu isprike.danas wrote:ja jadna izgleda ne vjerujem ni u sta...![]()
![]()
Samo da te upozorim: "stari" nije naivan kakvim se pretvara. Pazi da te ne predje pa da zavrsis sa 77 nevinih mladica.
-
digger
Ma jebote "stari"!mosor1 wrote:...vodis na listi za diggera mjeseca (stari majstor ljetuje)....
(Stari krece u utorak za saraj. Cevapcinice obavijestene o potrebama a "Ramis" vec radi prekovremeno na suhim kolacicima i tufahijama.)
-
mosor1
E jebale tebe mlade, kad si takav. I svrati malo pa se plahni u Jadranu - vrijeme je bilo sucmurasto, ali se popravlja - bit ce jos sunca i mora do jeseni. Sretan put!digger wrote:Ma jebote "stari"!mosor1 wrote:...vodis na listi za diggera mjeseca (stari majstor ljetuje)....![]()
(Stari krece u utorak za saraj. Cevapcinice obavijestene o potrebama a "Ramis" vec radi prekovremeno na suhim kolacicima i tufahijama.)
- danas
za tebe, kao mog brata u nevjeri imam dzehenemski (iliti pakleni) recept za tufahije...digger wrote: a "Ramis" vec radi prekovremeno na suhim kolacicima i tufahijama.)
saljem ga, samo javi ako hoces...
vidim da su ti iste smrtno iskusenje i kusnja...
ubice nas ovaj smrtni nagon, kako mu zachatasmo temu...
-
digger
Bog te cuo (Avicena, pomozi mi ovdje)!mosor1 wrote: E jebale tebe mlade, kad si takav. I svrati malo pa se plahni u Jadranu - vrijeme je bilo sucmurasto, ali se popravlja - bit ce jos sunca i mora do jeseni. Sretan put!
Jes bogami, diggerini oblaci stare "rabatinke", ubacuje par majica u ruksak--novi, pa sa kanadskom zastavom--te k'o nekada prvo u bazu: Dubrovnik. Gdje cu dalje, niti znam niti me je briga. A ako naletim na kakvu, obecavam ti da cemo zajedno studirati bibliju--posebno onaj dio o grijehovima iz Gomore
- danas
zaboravio si i che guevar-u...mosor1 wrote:Ja ne vjerujem u horoskop ali zaljubio sam se u svoj kineski znak, koliko su ga jebote nahvalili. A dobre ekipe u mom kineskom znaku: Tito, Freud, John Lennon, Pele, Dali, Bruce Lee, Mao, Darwin,...stella_k wrote:Vjerujes u sebe, u dobro, u zivot....To je dobro.
Dobar i ispravan put ne mora uvijek biti strogo obiljezen kolcicima...![]()
A kad te ljudi hvale, sto da im ne vjerujes?
i lako je tebi kad si zmaj....
ja ne smijem ni rec' sta sam po kineskom horoskopu...
- stella_k
Hey ne zachatavajte temu, jer ako se Thanatos naljuti, znate sta bude...
Veliki sam fan Star Trek i vjerujem da postoji matematicka, cak i realna mogucnost za postojanje jos inteligentnog zivota u Svemiru. Sta vi mislite o tome, je li i to hereza..?

Veliki sam fan Star Trek i vjerujem da postoji matematicka, cak i realna mogucnost za postojanje jos inteligentnog zivota u Svemiru. Sta vi mislite o tome, je li i to hereza..?
-
digger
OK; let's get serious.stella_k wrote:Hey ne zachatavajte temu, jer ako se Thanatos naljuti, znate sta bude...![]()
Veliki sam fan Star Trek i vjerujem da postoji matematicka, cak i realna mogucnost za postojanje jos inteligentnog zivota u Svemiru. Sta vi mislite o tome, je li i to hereza..?![]()
![]()
Evo majusni dio neba uhvacen Hubble teleskopom:

E pa svaki objekt ovdje je galaksija a svaka galaksija ima milijarde zvijezda. Ko god misli da smo sami, taj isuvise prati religioznu literaturu.
Ja sam siguran da postoje milijarde bogova koji se brinu za ostali "svijet". Superbog koji ih je nadgledao je odavno mrtav i umjesto da oni slave njega, njihov koncil je odlucio da svako sebe slavi kako bi se pojednostavile stvari a razne civilizacije bolje shvatile sta je bog.
Na forumima u vasioni se i dalje vodi zestoka diskusija ciji je bog bolji i svemoguciji (zapisi: ovo je nova rijec). Ali bogove to ne interesira jer je teritorija svemogucnosti razdjeljena po drugim kvalifikacijama kao starosti boga, kvalitetu ponude, i sto je najvaznije, zatucanosti populacije.
Kao jedna od mladjih svijetova, koncil nam je nazalost poslao nezrele jer mi nismo dovoljno inteligentni. Umjesto da ujedine svijet i rade na harmoniji, ovi su odlucili da idu po sistemu "podijeli, pa vladaj." Znam ovo zasigurno. Isto znam da su neki u skoroj proslosti a i danas htjeli da postanu bogovi preko reda: recimo Marks, ili nesto mladji kao Mirnes. Ali marketing plan koncila je daleko efikasniji, a posebno kurs koncilovih instrukcija "Zaslijepi pa vladaj; 101" koji je davno isproban i tesko ga je prevazici.
Eh sad, problem je da je najblizi koncil za ovaj dio vasione udaljen oko 1 milijardu svijetlosnih godina, pa vrijeme za zalbe nema efekta. Teoretski, koncil moze u medjuvremenu da napravi pozitivne promjene i da n.pr., postavi Budu kao glavnog. Kazu da je umjeren i ne zahtijeva mnogo.
Daj boze.