BORBA S KILAŽOM

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
Frutek

Post by Frutek »

Lucy01 wrote: Frutek srce, prije nego sto ti ista napisem, zelim samo da te pitam, zasto hoces da smrsas, mislim iz kojih razloga?
Pitam te to zato sto je prvo i osnovno pravilo da sebe volis takav kakav jesi i da nikada ne patis od bilo kojeg kompleksa samo zato sto imas "stomacic" i da ne dozvolis drugima da te na to natjeraju
Ćao Lucy :)
Zašto želim da smršam?! Pa biću iskren i reći da je prije svega stvar fizičke pojave, pa me "stomačić" baš bode u oči :roll: Druga stvar, kilaža koju imam danas je i najveća što sam ikada imao, a kada se uzme u obzir ovaj moj užas od metabolizma, onda ne smijem ni pustit da to dalje ide jer će bit sve teže i teže to skinut...Onda tu je i zdravstveni aspekt naravno. I dalje nerijetko odem u sportske aktivnosti :D :D i iako sam samo prije par godina bio u fenomenalnoj kondiciji i mogao izdržati ogromne napore, danas se npr. zapušem od 30 minuta trke po terenu...Znam da bi se i osjećao bolje da izgubim jedno 8 kg, ali nisam sad opsjednut mršavljenjem heh...
Lucy01 wrote: Bila sam prijateljica sa curom koja je bila bolimik...kazem bila jer je na kraju ozbiljno obolila psiholoskoj bazi. Ljudi nekada cine gluposti i ugroze zdravlje, a sve zbog toga sto im je drustvo nametnulo da budu "mrsavi, nabildani i preplanuli" :D.
To je već opsjednutost, ti bolimici. Gluposti! Radi mršavljenja sebi sjebat zdravlje :-? Najveći absurd. Žao mi je tvoje prijateljice i sličnih slučajeva koje viđam svaki dan na ulici. Znao sam izaći sa curama koje kad čuju riječ Cola ili Fanta odskoče od stola i ponove "ne, ne" nekoliko puta kao da si ne znam šta izustio :? :? :-?

Slažem se s tobom da je i hrana navika i da svaka promjena treba da bude postepena a ne odma kompletna. Hvala pa se pišemo i čitamo Lucy :-D
Frutek

Post by Frutek »

NeKi_LiK wrote:
Meso - bijelo.

Trčanje prije doručka. Tada su glikogenske rezerve veoma niske pa će prije doći do trošenja masti.

Što se tiče pločica... radeći trbušnjake dolazi do hipertrofije trbušnih mišića ali se oni i dalje nalaze ispod sala... logično, da bi postali vidljivi potrebno se riješiti masnih naslaga, a sami trbušnjaci nisu najidealnija vježba za to.
Dobra ideja za trčanje rano ujutru. To sam prije radio, ali ne u zadnje vrijeme. Valjalo bi haman opet polako počet u jutarnje trke :shock:

Za trbušnjake isto ima smisla, jer se dva gornja vide dok se donji ne vide :? Ali prije sam pokušavao skinut to salo sa trbušnjacima ali bez ikakvog uspjeha. Treba prvo trčanjem istopit salo pa se vratit trbušnjacima :oops:
danas

Post by danas »

digger wrote:
Dozvoli da se neko sa Phd sa Atkins dijetom malo umjesa.
:)
Atkins dijeta je jako dobra POD USLOVOM da je ZIVOTNI nacin ishrane.

Na ovom kontinentu je lako bili slijedbenik Atkinsa, ali je u Sarajevu teze, i ako ne bih imao nista protiv da svaki dan jedam cevape.

Znaci, tako treba udesiti zivot. Na kraju, na engleskom rijec "dijeta" ne znaci mrsavljenje nego nacin ishrane.
slobodno, slobodno se umjesaj ... :)

ja nikad nisam "bila na dijeti" (to je ono kako se kod nas prevodi "diet") a vjerujem da je ovo nacin ishrane koji se treba pratiti stalno. amerikanci se opsjedaju sa masnocama, a ne vide sav secer koji jedu (sode i gluposti), i to je najvise bio razlog spominjanja atkinsa.

PS za crno vino si skroz u pravu. ja takodje pokusavam da uvijek imam neke kiseline pri obroku (najcesce, mineralna ili obicna voda sa limunom) jer mi to pomaze metabolizmu... takodje, neki se kunu u jabukovo sirce, da pomaze varenju i ubrzava metabolizam, ali ja nikad nisam probala (nije bilo potrebe)...
digger

Post by digger »

Frutek wrote:
NeKi_LiK wrote: Meso - bijelo.
Trčanje prije doručka. Tada su glikogenske rezerve veoma niske pa će prije doći do trošenja masti.
...Ali prije sam pokušavao skinut to salo sa trbušnjacima ali bez ikakvog uspjeha. Treba prvo trčanjem istopit salo pa se vratit trbušnjacima :oops:
Trcanje, trcanje, i samo trcanje (Lenjin, mozda?)

Samo da dodam: neki srecnici imaju salo iza misica, oni koji su manje srecni ispred. A ja, totalan nesrecnik, imam salo izmjesano sa misicima kao sto se moze vidjeti u komadu dobro "izmjesane" slanine. To takodjer znaci da moj "tip" nije kandidat ni za kozmeticko isisavanje sala.

Baksuz pa to ti je. :-)
breka

Post by breka »

navodno da je ta atkins dijeta p...n dim ...

dokazano... tako kazu

osim toga ja ne mogu zamisliti svoju prehranu bez spageta i tjestenina pogotovo sto mi zeludac odnosno zgaravica to ne dozvoljavaju.

kretanje i umjerena ishrana su zakon
Lace

Post by Lace »

danas wrote:
Lace wrote:wow...kakva je to djeta :D
atkins dijeta radi 100%

teza je da se covjek deblja zbog ugljiko-hidrata, a da treba unositi sto vise proteina. znaci, jok kruh, pasta, secerne sode... a jedi sto vise mesa, putera, sira, jogurta... ovo je bio preokret u dosadasnjoj americkoj ludnici, koja je smatrala da se deblja samo zbog masnoca (ja mislim da je to zato sto se i debeo i masnoca kaze isto na engleskom -- "fat", i sve "dijetne" hrane su im "no-fat" -- znaci, nemaju masnoce i to je kao da jedes stiropor, a pune su ovih raznoraznih secera...). atkins je rekao jedite masnoce, a prestanite jesti secer (ugljiko-hidrate) jer se od njih debljate. sto je tacno.

ako hoces, naci cu par clanaka i postirati.

radije ako imas sedmicni meni...da vidim na sta to lici :D
breka

Post by breka »

evo sad sam pronasao cak clanak o stetnosti atkins dijete, za one koji znaju njemacki:
http://www.netdoktor.de/ernaehrung/diaet/atkins.htm
Lace

Post by Lace »

i pliz da mi pojasnite kako doci do tog fitnes kluba u hrasnom...evo i drustvo sam nasla :)

pozdrav "onoj-koja-cita-a-ne-komentrise" i koja me provalila i javila se veceras :)
danas

Post by danas »

breka wrote:navodno da je ta atkins dijeta p...n dim ...

dokazano... tako kazu

osim toga ja ne mogu zamisliti svoju prehranu bez spageta i tjestenina pogotovo sto mi zeludac odnosno zgaravica to ne dozvoljavaju.

kretanje i umjerena ishrana su zakon
slazem se... umjerena ishrana i kretanje...
a atkins ne izbacuje tjesteninu potpuno, samo mijenja omjer ugljiko-hidrata i masnoca...

evo link: http://atkins.com
meni je se svakako zdravije ovako hraniti nego kola-kolom, cipsom i mcdonaldsom...

@lace:
evo ti jedan meni, za jevrejsku novu godinu:

Pomegranate, Pecan and Parsley Salad
Lemon-Rosemary Chicken with Marsala Sauce
Sautéed Snap Peas and Cucumbers with Shallot and Dill
Hazelnut Coffee Torte with Apricot Puree
zlata

Post by zlata »

Cure

Ne znam kako je s'vama...al'dok pocnem s'dijetom...JOS se VISE udebljam. Meni jedino pomaze vrlo zdrava ishrana, puno kretanja...i sto manje stress.
Lace

Post by Lace »

Pomegranate, Pecan and Parsley Salad
Lemon-Rosemary Chicken with Marsala Sauce
Sautéed Snap Peas and Cucumbers with Shallot and Dill
Hazelnut Coffee Torte with Apricot Puree

treba mi tumac i neko ko ce mi reci gdje kupiti sastojke :D

ustvari kad malo bolje skontam radije cu kupit caj za mrsanje i upisat fitnes il tako nesto :D

u svakom slucaju hvala na ponudjenoj opciji :)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

Slucajno primjetih da vecina raje ovdje na forumu ima problema a kilazom (koja slucajnost :D :D :D )
Da se onda i ja odam i prijavim na listu. Sta god da pojedem, zalijepi se. Koliko god da treniram, ne odlijepi se. Sjedim tako, kontam, kontam i kontam, i sjedeci skupim 130 kg (doduse na visinu od 2m i nije tako strasno, strasna je pomisao da sam to dobio uz aktivno treniranje kosarke sa treningom 3x sedmicno i dvije utakmice). Jednog dana par godina kasnije, kraja karijere u kosarci i par povrijeda sa koljenom) mi pukne film, prestanem pusiti, ustanem i podjem trcati, i opet nista. Padnem par kg, ali to je to. Izmjenim i hranu, uz to izgubim jos par kg i stanem sa kilazom.
Tad sam odlucio da poduzmem ekstremne mjere, upisem se u gym i podjem uzimati odredjene suplemente (Hydroxycut, tj efendrin). Visak energije sam trosio na teretanu i trcanje u parku poslije i prije teretane, kao i kosarkaske utakmice (da, da, poceo sam opet trenirati). Hydorxycut koji se tad prodavao bi mogao preporuciti svakom ko zeli da izgubi odredjenu tezinu preko povisene fizicke aktivnosti i pridrzava se odredjenih pravila. Da skratim pricu, trcao sam oko 5km dnevno, trenirao 3 sata u teretani i svake sedmice imao po jednu utakmicu. Jeo sam 5 puta na dan pomalo, a hrana se vecinom sastojala iz piletine, ribe, stejkova i ponekad rize. Nakon dva mjeseca sam i imao sta vidjeti, pao sam na 105 kg + dobio definiciju misicne mase. Inace imam povisen visok pritisak, ali eto zivi sam dokaz da efendrin nije stetan ako se izbace masnija i visokokaloricna hrana.
Trenutna situacija: jedem vise puta na dan, pazim na hranu i pijem puno vode. Sto se kvaliteta hrane tice, jedem sve ali pazim da mi je odnos proteina:karbohidrata:masnoce 40%:40%:20% po broju kalorija.
Problema sa tezinom imam, sto znaci

SVE JE GENETIKA
hananah

Post by hananah »

Lace bona, ja ti vec jednom rekoh, imas one tablete turbo slang, u komsiluku mozes kupiti. Ja i Stela smo danas srele jednu curu koja se bukvalno prepolovila od njih za 2 mjeseca 18 kg dole :)
pitt

Post by pitt »

ja bogami nemam nikakvih problema....jedem i pijem ko stoka a nista da se primi....sem malo na pupi :D:D
hananah

Post by hananah »

Pa ti se Pittic trosis :( samo moras malo i pupu mrdati pri tom :D Pitt -trbusni plesac :D
pitt

Post by pitt »

hananah wrote:Pa ti se Pittic trosis :( samo moras malo i pupu mrdati pri tom :D Pitt -trbusni plesac :D
Radim i to....za dobre pare :D:D
Lace

Post by Lace »

hananah wrote:Lace bona, ja ti vec jednom rekoh, imas one tablete turbo slang, u komsiluku mozes kupiti. Ja i Stela smo danas srele jednu curu koja se bukvalno prepolovila od njih za 2 mjeseca 18 kg dole :)
ja bih umrla kad bih sletila 18 kg...ja trebam da se rjesim nekih 4-6 kg :D
neko iz mase

Post by neko iz mase »

sad malo ozbiljnije,
izbjegavajte kafu - kofein povisuje rad srca, ali usporava metabolizam nakon njegovog djelovanja
svako jutro startajte sa casom ledene vode, po mogucnosti smrvite pola case leda i dospite vode
izbjegavajte sve vrste slatkisa i tjestenina poslije 6
pojedite 5-7 manjih obroka na dan (najefikasnije)
izbjegavajte piti mlijeko poslije jela (mlijecne kiseline usporavaju varenje i stvaraju efekt kamena u zeludcu, kao sto vec neko spomenu pri mjesanju mesa i krompira)
krecite se sto vise
jedite sto vise visokoproteinske hrane (piletina, meso, neslan kikiriki, sir)
ako imate vremena i zivaca vodite zurnal o svojoj ishrani. Dok sam to pratio i odrzavao omjer na 40-40-20%, izgubio sam 3 kile u 2 sedmice bez ikakve vjezbe. Jedino je bio problem nastaviti sa pisanjem, tako da mi je to propalo
hananah

Post by hananah »

Pa Lace, ti kad smrsas koliko zelis prestanes piti te tablete i to je to :)
hananah

Post by hananah »

Neko iz mase, ja znam da Talijanke piju svako jutro toliko toplu vodu koliko mogu podnjeti toplotu sa kriskom limuna, to je dobro za skidanje stomaka :)
Ovo sa ledenom vodom prvi put cujem ali mozda pali :)
neko iz mase

Post by neko iz mase »

ma to sa toplom vodom je da ne prehlade "bubrege"
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

Za sve one koji hoce da izgube na tezini, sama dijeta ne daje najbolje rezultate. Kombinacija dijetalne ishrane i fizicke aktivnosti daje najbolje rezultate u najkracem roku.

Za one koji hoce na brzinu da izgube 1-3kg radi recimo zabave ili nove haljine (ovu dijetu primjenjuju u Hollywood):
- prvu sedmicu jedete samo meso, povrce, jaja, sir i mlijecne proizvode (nema voca, rice, tjestenine, alkoholnih pica, a slatko da ne spominjemo)
- drugu sedmicu na sve ovo dodate voce
- trecu sedmicu smijete pojesti solju kuhane rize sa obrokom (za rucak)
Nije bas preporucljiva za zdravlje, ali radi.
Vodu je nabolje piti umjereno hladnu sa malo limuna. Dobar je diuretik i zdravo je.

Svaki dan brzo hodati od parkinga do auta je bolje nego ne kretati se nikako. Kada parkirate, uradite to na najudaljenijem mjestu. Kupovina je veoma dobar cardio (hodanje po prodavnicama i mall-ovima).
Ako imate izbor izmedju toga da stojite i sjedite, ostanite stojati, razlika u gubljenju kalorija je vidna.
Jedan sat sexa sagori 250 kalorija. Jel' trebam jos nesto reci ovdje :D
pitt

Post by pitt »

Jebite se ko zechevi :D:D:D
hananah

Post by hananah »

Kada parkirate, uradite to na najudaljenijem mjestu.
jest' jest', ako stanujete na Pofalicima parkirajte na Ilidzi, i ne trebate ni dijete drzati, jedite sta hocete :D ali kile lete same dole :D
Samo znajte 1 sat sexa = dnevno pjesacenje do vaseg ljubimca parkiranog na Ilidzi :D
FFK as Lucy01

Post by FFK as Lucy01 »

hananah wrote:
Kada parkirate, uradite to na najudaljenijem mjestu.
jest' jest', ako stanujete na Pofalicima parkirajte na Ilidzi, i ne trebate ni dijete drzati, jedite sta hocete :D ali kile lete same dole :D
Samo znajte 1 sat sexa = dnevno pjesacenje do vaseg ljubimca parkiranog na Ilidzi :D
Pa nek izabere kome sta godi :D :D :D :D ja biram prvo 8)
Post Reply