Eh vidim da se ovdje raspravlja o domacoj kuhinji he he he...
Uh eto krenusmo od kljukuse pa tu imamo:
- sa KUMPIRIMA
![Smile :)](./images/smilies/smile.gif)
- obarusa najbolja sa b. lukom ono malo maslac se istopi a u njemu b. luk
- i ona nako bez icega solo najgora varijanta
Pa ulivaca:
- sa kumpirima, c. i b. lukom
- i onda meni jedna najmocnija sa dimljenim drobom
Vidio sam i bumbar a niko nije rekao recept:
- janece unutrasnjice: crna i bjela dzigerica i srce te to dodje u onom peskiru tj. sve se nalazi u jednom tankom sloju loja koji se koristi kasnije i bez njega ne ide
- 1 solja za caj rize
- so, biber, malo vegete i to je to
Prvo uzmemo unustrasnjice isjeckamo najbolje sjekiricom ono na sto sitnije kockice, zatim dodamo tu rizu i posolimo, pobiberimo, dodamo malo vegete i sjedinimo smjesu. Onda uzmemo komade onog "peskira" i napravimo zamotuljke male te smjese i mozemo ih malo zatvoriti cackalicama ili pak ne i onda uzmemo malo samo pomastimo tepsiju i poredamo sve unutra te stavimo u zagrijanu pecnicu (250°) na jedno 30 min sa folijom odozgo, te onda kada se vec riza zgotovi tj. nakon 30 min skinemo tu foliju i onda pecemo jos dodatnih 45 min bez da se to sve lijepo zarumeni i onda bon apetit.
Pa pecena pita:
-potrebno onih jufki sto ima kupiti kao poprzenih tj. kao da su kore neke jedno pakovanje ili pak to se odradi na drvenom sporetu extra uh sta sam se puta toga naklepao
- jedna povlaka i 2 mala jogurtal
- 1 ili 2 jaja (moze i vise kako se kome svidja ja vise volim manje)
- so
Prvo uzmemo i u zdjeli smjesamo vrhnje i jogurte i onda dodamo jaja te posolimo ono po zelji smjesu samo, onda uzmemo lagano jednu manju tepsiju i naspemo sa toplom vodom i tu stavljamo jedan po jedan komad onih jufki i onda ih redamo u tepsiju, naravno prethodno namascenu, tako sto obrazujemo jedan sloj jufke da se ne vidi ono donji dio( ili dno u prvom sloju) te onda nabacimo smjese ( treba skontati koliko ce biti slojeva pa da ravnomjerno rasporedimo sve do zadnjeg sloja te mozemo malo ostaviti pa da razmazemo i po vrhu. I onda lagano stavimo u pecnicu zagrijanu na 250° na jedno 45 min i mozemo je izvaditi iz rerne i malo staviti pod krpu da ono malo otpusti i onda mozemo je pomastiti ali po zelji a i ne moramo. I da bon apetit.
Eto uglavnom sam pun ovih recepata ali sam i sam veliki zaljubljenik kuhinje te samim tim i jedenja tih jela, znam sve doslovno ono sto se jede u Cazinu i napraviti, ali evo jos jedan za kraj tu sam majstor zanata.
Cilbur
- jedno 700 gr c. luka
- 4-6 jaja ( ovisno koliko osoba jede ide vise jaja onda)
- ulje, maslac
- so, vegeta
Ogulimo luk i onda ga izrezemo na kockice ali ne velike sto sitnije to ljepse ali ipak ne i mljevenje, onda stavimo tavu na kolo ili pak vatru (dosta se toga pojelo na UNI uhh najbolji na otvorenoj vatri uhhh) i onda stavimo malo maslaca i uspemo ulja ( maslac dodajemo da luk lijepo i ravnomjerno se poprzi) i idemo onda dalje stavimo luk i ne na velikoj jacini nego ono 2 od 3 podioka na ele kolu te nakon sto luk postane ono pravo meka ali ne toliko mekan da se raspada, te tek onda posolimo kolicina se odredjuje probanjem, pod pritiskom uzmemo jaja i dodamo e sada i tu postoji marifetluka, ako hocemo na oko onda uzmemo lijepo ih pospemo po smijesi i poklopimo tavu ako nemamo neki poklopac onda moze i neka tepsija ili pak folija (budite kreativni) te malo pospite sa vegetom te onda kada jaja pobjele to je extra i spremno je za konzumacija i ovo je moja verzija. Ali ima i ljudi koji volje pomjesati jaja ali to je opet ceif.