ja i ne tvrdim da znam pitu napraviti...jesam jednom pecenu pitu napravilaeHost wrote:nista od vas.. samo pricate.. ajd da vidim koja ce napraviti nesto a ne samo pricati o tomeBumbar wrote:sve ce bitiziggy wrote:Masiracnica-to je valjda od milja
Pozdrav
E.S.
eHost
Krajiski specijaliteti...
Moderator: Chloe
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#101
-
- Posts: 295
- Joined: 21/06/2005 15:03
#103
eHost wrote:napravila jednom pecenu pitu... aaaaaaa kakve su ti inace? skuhane?
ma dobro... .ima kupiti u VFu
Pozdrav
E.S.
eHost
Ma to se samo tako kaze "pecena pita",ne znam ni ja zasto,osim ako se ne radi o onoj piti gdje se prvo ispeku jufke na plehu sporeta na drva ,pa se tek onda pravi pita.
Toliko od mene o poznavanju pita.
Ali nema sta,pite su jedan od najljepsih dijelova bosnske kuhinje.
Pozdrav!
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#104
ma ja...sa vec pecenim jufkama je pecena pita ...uz sad kad spomenu to skontah kako sam gladna.ziggy wrote: Ma to se samo tako kaze "pecena pita",ne znam ni ja zasto,osim ako se ne radi o onoj piti gdje se prvo ispeku jufke na plehu sporeta na drva ,pa se tek onda pravi pita.
Toliko od mene o poznavanju pita.
Ali nema sta,pite su jedan od najljepsih dijelova bosnske kuhinje.
Pozdrav!
-
- Posts: 295
- Joined: 21/06/2005 15:03
#105
Ali posto ce sad Ramazan,pa iftari i sve ono sto ide uz njih,bilo bi lijepo da navedete neka jela koja se kod vas tradicionalno spremaju u to vrijeme.
Evo ja cu poceti s jenim ramazanskim menu-om:bamija,pecena pita i na kraju domaci kompot od krusaka i naravno kafa.
Jedva cekam,mljac
Hajde da vas cujem!
Evo ja cu poceti s jenim ramazanskim menu-om:bamija,pecena pita i na kraju domaci kompot od krusaka i naravno kafa.
Jedva cekam,mljac
Hajde da vas cujem!
-
- Posts: 2679
- Joined: 06/09/2002 00:00
#107
Pecene svjeze sljive i kruske...sa secerom...malko griza. Pa cu prel'ti gustom varen'kom. Eto...ne mere bit'vise krajiski. Isto k'o u nane rahmetli.
Takodjer pecem nesto dobro...al'americki je recept. Zove se BREAD PUDDING. Stari kruh, i grozdjice...se preliju mjesavinom jaja (6), secera (po cejfu), puno guste varen'ke, i vanilijom....u vrlo dubokom tepsiji.
Grozdjice se omeksaju s'vodom...i malko ruma. Ja ih ostavim u hladnjaku...preko noci.
Kad kruh omeksa...pocne se raspadati...taj je puding spreman za pecnicu...podgrijanu na 180C. Pece se toliko dugo...da kad ohladi...puding mozete rizat' s'nozem. Ne smije biti tvrd...a ni mehak.
Bujrum.
Vele da je grihota kruh bac'ti...pa eto...imam obrazlozenje...za ovol'ki poguziluk. "Grihota je kruh bacat'. Mora se sve pojist."
Takodjer pecem nesto dobro...al'americki je recept. Zove se BREAD PUDDING. Stari kruh, i grozdjice...se preliju mjesavinom jaja (6), secera (po cejfu), puno guste varen'ke, i vanilijom....u vrlo dubokom tepsiji.
Grozdjice se omeksaju s'vodom...i malko ruma. Ja ih ostavim u hladnjaku...preko noci.
Kad kruh omeksa...pocne se raspadati...taj je puding spreman za pecnicu...podgrijanu na 180C. Pece se toliko dugo...da kad ohladi...puding mozete rizat' s'nozem. Ne smije biti tvrd...a ni mehak.
Bujrum.
Vele da je grihota kruh bac'ti...pa eto...imam obrazlozenje...za ovol'ki poguziluk. "Grihota je kruh bacat'. Mora se sve pojist."
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#108
[quote="zlata"]Pecene svjeze sljive i kruske...sa secerom...malko griza. Pa cu prel'ti gustom varen'kom. Eto...ne mere bit'vise krajiski. Isto k'o u nane rahmetli.
uote]
Moja majka ne da to nikad nije pravila nego ni spomenula...dobro zvuci...daj recept
uote]
Moja majka ne da to nikad nije pravila nego ni spomenula...dobro zvuci...daj recept
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#110
zlata wrote:Jeste'l' imali sljivik? A mozes isti recept i sa haslamama, visnjama, breskvama, marelicama...svakakvim mehkim...svjezim vocem.Bumbar wrote: Moja majka ne da to nikad nije pravila nego ni spomenula...dobro zvuci...daj recept
i to masanla velik ...na Memic brdu (ako netko i zna gdje je to)...
...i kako se to pravi?
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#112
ahhhh...ja mislila nesto sljive+kruske+griz...a ti o sogolju pricasss...njam.zlata wrote:Ocistis sljive...pospes secerom i grizom. Izmjesas. Poslazes po tepsiji...i ispeces.
samo sto moja majka nije dodavala griz...samo secer odozgo.
-
- Posts: 295
- Joined: 21/06/2005 15:03
#113
Dragi moji Krajisnici,evo opet nam je stigao ramazan.Pretpostavljam da cete kao i prosle godine praviti iftarske sobete,pa me zanima sta je to na sofri ove godine Mozda se neki recepti nisu "ispucali" prosle godine,pa da ih sada spomenemo.
Kod mene je danas za iftar trahana sa paradajzom,bosanski lonac i burek,a od slatkog pita od jabuka i lutma.
Eto,da vas cujem....
Prijatno
Kod mene je danas za iftar trahana sa paradajzom,bosanski lonac i burek,a od slatkog pita od jabuka i lutma.
Eto,da vas cujem....
Prijatno
- Bumbar
- Posts: 5638
- Joined: 06/04/2005 10:46
- Location: suncan dan :S
#114
ziggy wrote:Dragi moji Krajisnici,evo opet nam je stigao ramazan.Pretpostavljam da cete kao i prosle godine praviti iftarske sobete,pa me zanima sta je to na sofri ove godine Mozda se neki recepti nisu "ispucali" prosle godine,pa da ih sada spomenemo.
Kod mene je danas za iftar trahana sa paradajzom,bosanski lonac i burek,a od slatkog pita od jabuka i lutma.
Eto,da vas cujem....
Prijatno
Trahanaaaaa...njammmm... dobro mi dade ideju ...ali cu je ja sa jajetom napraviti ...onako lagana ma super ...
btw.u potpunosti sam nesposobna da kljukusu napravim
-
- Posts: 295
- Joined: 21/06/2005 15:03
#116
Uh,bumbari mi nikad nisu sjedali (no offence Bumbi)Helem wrote:Bumbar,
"Bumbar" je pravi krajiski specijalitet i to sa bungurom.
Nekako brate premasni i samo kad ih vidim sita sam,sto bi se reklo.
Nego,ja vam danas pravim pitu od sira i jaja,trahana(opet ) i kolac koji sam usput izmislila,jos nema imena
Eto prijatno vam bilo!
-
- Posts: 36
- Joined: 17/06/2005 23:36
- Location: Sarajevo
#119
Eh vidim da se ovdje raspravlja o domacoj kuhinji he he he...
Uh eto krenusmo od kljukuse pa tu imamo:
- sa KUMPIRIMA
- obarusa najbolja sa b. lukom ono malo maslac se istopi a u njemu b. luk
- i ona nako bez icega solo najgora varijanta
Pa ulivaca:
- sa kumpirima, c. i b. lukom
- i onda meni jedna najmocnija sa dimljenim drobom
Vidio sam i bumbar a niko nije rekao recept:
- janece unutrasnjice: crna i bjela dzigerica i srce te to dodje u onom peskiru tj. sve se nalazi u jednom tankom sloju loja koji se koristi kasnije i bez njega ne ide
- 1 solja za caj rize
- so, biber, malo vegete i to je to
Prvo uzmemo unustrasnjice isjeckamo najbolje sjekiricom ono na sto sitnije kockice, zatim dodamo tu rizu i posolimo, pobiberimo, dodamo malo vegete i sjedinimo smjesu. Onda uzmemo komade onog "peskira" i napravimo zamotuljke male te smjese i mozemo ih malo zatvoriti cackalicama ili pak ne i onda uzmemo malo samo pomastimo tepsiju i poredamo sve unutra te stavimo u zagrijanu pecnicu (250°) na jedno 30 min sa folijom odozgo, te onda kada se vec riza zgotovi tj. nakon 30 min skinemo tu foliju i onda pecemo jos dodatnih 45 min bez da se to sve lijepo zarumeni i onda bon apetit.
Pa pecena pita:
-potrebno onih jufki sto ima kupiti kao poprzenih tj. kao da su kore neke jedno pakovanje ili pak to se odradi na drvenom sporetu extra uh sta sam se puta toga naklepao
- jedna povlaka i 2 mala jogurtal
- 1 ili 2 jaja (moze i vise kako se kome svidja ja vise volim manje)
- so
Prvo uzmemo i u zdjeli smjesamo vrhnje i jogurte i onda dodamo jaja te posolimo ono po zelji smjesu samo, onda uzmemo lagano jednu manju tepsiju i naspemo sa toplom vodom i tu stavljamo jedan po jedan komad onih jufki i onda ih redamo u tepsiju, naravno prethodno namascenu, tako sto obrazujemo jedan sloj jufke da se ne vidi ono donji dio( ili dno u prvom sloju) te onda nabacimo smjese ( treba skontati koliko ce biti slojeva pa da ravnomjerno rasporedimo sve do zadnjeg sloja te mozemo malo ostaviti pa da razmazemo i po vrhu. I onda lagano stavimo u pecnicu zagrijanu na 250° na jedno 45 min i mozemo je izvaditi iz rerne i malo staviti pod krpu da ono malo otpusti i onda mozemo je pomastiti ali po zelji a i ne moramo. I da bon apetit.
Eto uglavnom sam pun ovih recepata ali sam i sam veliki zaljubljenik kuhinje te samim tim i jedenja tih jela, znam sve doslovno ono sto se jede u Cazinu i napraviti, ali evo jos jedan za kraj tu sam majstor zanata.
Cilbur
- jedno 700 gr c. luka
- 4-6 jaja ( ovisno koliko osoba jede ide vise jaja onda)
- ulje, maslac
- so, vegeta
Ogulimo luk i onda ga izrezemo na kockice ali ne velike sto sitnije to ljepse ali ipak ne i mljevenje, onda stavimo tavu na kolo ili pak vatru (dosta se toga pojelo na UNI uhh najbolji na otvorenoj vatri uhhh) i onda stavimo malo maslaca i uspemo ulja ( maslac dodajemo da luk lijepo i ravnomjerno se poprzi) i idemo onda dalje stavimo luk i ne na velikoj jacini nego ono 2 od 3 podioka na ele kolu te nakon sto luk postane ono pravo meka ali ne toliko mekan da se raspada, te tek onda posolimo kolicina se odredjuje probanjem, pod pritiskom uzmemo jaja i dodamo e sada i tu postoji marifetluka, ako hocemo na oko onda uzmemo lijepo ih pospemo po smijesi i poklopimo tavu ako nemamo neki poklopac onda moze i neka tepsija ili pak folija (budite kreativni) te malo pospite sa vegetom te onda kada jaja pobjele to je extra i spremno je za konzumacija i ovo je moja verzija. Ali ima i ljudi koji volje pomjesati jaja ali to je opet ceif.
Uh eto krenusmo od kljukuse pa tu imamo:
- sa KUMPIRIMA
- obarusa najbolja sa b. lukom ono malo maslac se istopi a u njemu b. luk
- i ona nako bez icega solo najgora varijanta
Pa ulivaca:
- sa kumpirima, c. i b. lukom
- i onda meni jedna najmocnija sa dimljenim drobom
Vidio sam i bumbar a niko nije rekao recept:
- janece unutrasnjice: crna i bjela dzigerica i srce te to dodje u onom peskiru tj. sve se nalazi u jednom tankom sloju loja koji se koristi kasnije i bez njega ne ide
- 1 solja za caj rize
- so, biber, malo vegete i to je to
Prvo uzmemo unustrasnjice isjeckamo najbolje sjekiricom ono na sto sitnije kockice, zatim dodamo tu rizu i posolimo, pobiberimo, dodamo malo vegete i sjedinimo smjesu. Onda uzmemo komade onog "peskira" i napravimo zamotuljke male te smjese i mozemo ih malo zatvoriti cackalicama ili pak ne i onda uzmemo malo samo pomastimo tepsiju i poredamo sve unutra te stavimo u zagrijanu pecnicu (250°) na jedno 30 min sa folijom odozgo, te onda kada se vec riza zgotovi tj. nakon 30 min skinemo tu foliju i onda pecemo jos dodatnih 45 min bez da se to sve lijepo zarumeni i onda bon apetit.
Pa pecena pita:
-potrebno onih jufki sto ima kupiti kao poprzenih tj. kao da su kore neke jedno pakovanje ili pak to se odradi na drvenom sporetu extra uh sta sam se puta toga naklepao
- jedna povlaka i 2 mala jogurtal
- 1 ili 2 jaja (moze i vise kako se kome svidja ja vise volim manje)
- so
Prvo uzmemo i u zdjeli smjesamo vrhnje i jogurte i onda dodamo jaja te posolimo ono po zelji smjesu samo, onda uzmemo lagano jednu manju tepsiju i naspemo sa toplom vodom i tu stavljamo jedan po jedan komad onih jufki i onda ih redamo u tepsiju, naravno prethodno namascenu, tako sto obrazujemo jedan sloj jufke da se ne vidi ono donji dio( ili dno u prvom sloju) te onda nabacimo smjese ( treba skontati koliko ce biti slojeva pa da ravnomjerno rasporedimo sve do zadnjeg sloja te mozemo malo ostaviti pa da razmazemo i po vrhu. I onda lagano stavimo u pecnicu zagrijanu na 250° na jedno 45 min i mozemo je izvaditi iz rerne i malo staviti pod krpu da ono malo otpusti i onda mozemo je pomastiti ali po zelji a i ne moramo. I da bon apetit.
Eto uglavnom sam pun ovih recepata ali sam i sam veliki zaljubljenik kuhinje te samim tim i jedenja tih jela, znam sve doslovno ono sto se jede u Cazinu i napraviti, ali evo jos jedan za kraj tu sam majstor zanata.
Cilbur
- jedno 700 gr c. luka
- 4-6 jaja ( ovisno koliko osoba jede ide vise jaja onda)
- ulje, maslac
- so, vegeta
Ogulimo luk i onda ga izrezemo na kockice ali ne velike sto sitnije to ljepse ali ipak ne i mljevenje, onda stavimo tavu na kolo ili pak vatru (dosta se toga pojelo na UNI uhh najbolji na otvorenoj vatri uhhh) i onda stavimo malo maslaca i uspemo ulja ( maslac dodajemo da luk lijepo i ravnomjerno se poprzi) i idemo onda dalje stavimo luk i ne na velikoj jacini nego ono 2 od 3 podioka na ele kolu te nakon sto luk postane ono pravo meka ali ne toliko mekan da se raspada, te tek onda posolimo kolicina se odredjuje probanjem, pod pritiskom uzmemo jaja i dodamo e sada i tu postoji marifetluka, ako hocemo na oko onda uzmemo lijepo ih pospemo po smijesi i poklopimo tavu ako nemamo neki poklopac onda moze i neka tepsija ili pak folija (budite kreativni) te malo pospite sa vegetom te onda kada jaja pobjele to je extra i spremno je za konzumacija i ovo je moja verzija. Ali ima i ljudi koji volje pomjesati jaja ali to je opet ceif.
-
- Posts: 1421
- Joined: 29/10/2006 02:46
- Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske
#121
Vazno je napomenuti da se cilbur umace a ne kao sto sam sa ibretom posvjedocio da neka novokomponovana gospoda koristi escajg!Cilbur
- jedno 700 gr c. luka
- 4-6 jaja ( ovisno koliko osoba jede ide vise jaja onda)
- ulje, maslac
- so, vegeta
Ogulimo luk i onda ga izrezemo na kockice ali ne velike sto sitnije to ljepse ali ipak ne i mljevenje, onda stavimo tavu na kolo ili pak vatru (dosta se toga pojelo na UNI uhh najbolji na otvorenoj vatri uhhh) i onda stavimo malo maslaca i uspemo ulja ( maslac dodajemo da luk lijepo i ravnomjerno se poprzi) i idemo onda dalje stavimo luk i ne na velikoj jacini nego ono 2 od 3 podioka na ele kolu te nakon sto luk postane ono pravo meka ali ne toliko mekan da se raspada, te tek onda posolimo kolicina se odredjuje probanjem, pod pritiskom uzmemo jaja i dodamo e sada i tu postoji marifetluka, ako hocemo na oko onda uzmemo lijepo ih pospemo po smijesi i poklopimo tavu ako nemamo neki poklopac onda moze i neka tepsija ili pak folija (budite kreativni) te malo pospite sa vegetom te onda kada jaja pobjele to je extra i spremno je za konzumacija i ovo je moja verzija. Ali ima i ljudi koji volje pomjesati jaja ali to je opet ceif.
-
- Posts: 1421
- Joined: 29/10/2006 02:46
- Location: Centar za socijalnu skrb Kraljevine Svedske
#124
Nemoj tako bejb, pomislice ljudi da smo mi Krajisnici haman primitivni... recimo, kad se pravi nesto corbaly onda se koriste kasike, ali naravno, na kraju se odlomi komad kruha i sve se fino o'tare sa tanjira...Bebe4ever wrote:Pa kod nas se u Krajini sve umace....Escajg je beskoristan...Vele valjda ako ne umocis nije ni slatko