PROUD TO BE CROAT

Post Reply
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Dakle dr. ti i dalje tvrdiš da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.
Malcolm nikad nije rekao da stanovnici srednjovjekovne Bosne nisu pripadali hrvatskom narodu, on je samo rekao da se ne može današnje moderno poimanje hrvatstva primjenjivati na to razdoblje, što je i točno. Osim toga Maclom i sam kaže da je Bosna nekad bila dio hrvatske države, jedna od njenih pokrajina.

Sa Maloclmom se slažem u većini stvari, mada neke njegove tvrdnje ne potrkepljuju povijesni izvori.

Osim toga, nije toliko bitno što danas netko u 21. stoljeću kaže o tome što je bilo nekada u prošlisti, što se događalo stotinama godina unazad. Isto tako uopće nije bitno što ti i ostali bošnjački fašisti i šovinisti tvrdite da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.

Bitno je ono što kažu normativni i ne-normativni povijesni izvori. A oni nam govore da su Hrvati na tlu Bosne prisutni već duže od tisuću godina.
8)

BOG I HRVATI
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:Pa ima veze jer mu ja znam familiju. Dizdar se nikada nije izjašnjavao kao Hrvat.

Možda se ovaj bosanski brdski konj, tako izjašnjavao, ali Dizdar nikada nije.

Daj mi dokaz, da se izjašnjavao kao Hrvat? Kad gdje, kako?
njegova stvar sta je bio, zaista mi svejedno!

novine su tako pisale, ako one lazu i ja lazem vas. nije mi bitna tema pa ne zelim dalje istrazivati!

samo primjer u danima:

"�ale mi se neki dan ljudi da im u zagrebačkoj mjenjačnici nije htjelo zamijeniti konvertibilne marke. Zapravo, jednu novčanicu jest, a drugu nije. Razlika je bila ta �to se na prvoj nalazio lik Maka Dizdara, a na drugoj Alekse �antića. Muslimanski pjesnik koji je "iz praktičnih razloga" bio Hrvat tako ima svoju valutnu vrijednost, dok srpski pjesnik koji je lijepo pjevao o muslimanima, a jo� ljep�e o jednoj muslimanki, u Zagrebu ne vrijedi ni�ta."

http://www.bhdani.com/default.asp?kat=k ... ekst_rb=24
Boli me ona stvar šta trgovci u mjenjačnicama pišu. Ja ne samo da poznajem Makovu familiju, nego u svojoj familiji imam Dizdare, tako da znam mnogo bolje od vas većine o historiji njegove familije.

Ne želim da otkivam detalje, jer to su privatne stvari Maka Dizdara i njegove djece, ali evo jedan podatak sigurno nećeš pročitati na herceg-bosanskim stranicama. A to je da se Dizdar oženio šerijatski (sada će ga mnogi proglasit teroristom).

Druga stvar je da je pisao o Bosanskom jeziku u svojoj studiji, a u pjesmama je bio fokusiran na Bosnu i Bošnjane-srednjovjekovne stanovnike Bosne (bosanske heretike, pa je tako njegov unuk Gorčin i dobio ime), kao i bosanćicu.

Pamtnom, dosta.

Sa Hrvatima nije imao veze, osim što se suprotstavljao srpskim nacinalistim, pa su ga Hrvati počeli u tome podržavati, kasnije svojatati.

Nego da te pitam, otkud tolika patološka potreba kod hrvatskih "intelektualaca" da lažu?
dr.

Post by dr. »

Bosanac_HR wrote:Dakle dr. ti i dalje tvrdiš da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.
Malcolm nikad nije rekao da stanovnici srednjovjekovne Bosne nisu pripadali hrvatskom narodu, on je samo rekao da se ne može današnje moderno poimanje hrvatstva primjenjivati na to razdoblje, što je i točno. Osim toga Maclom i sam kaže da je Bosna nekad bila dio hrvatske države, jedna od njenih pokrajina.
Je l se ti praviš glup ili ne znaš čitati?

Malcolm, objašnjava da su stanovnici srednjovjekovne Bosne, rasno različiti od Hrvata i Srba.

Bosanci/Bošnjaci (svih vjera) su porijeklom Slaveni.

Hrvati su porijeklom Sarmati izmiješani sa Slavenima.

Prije nego što su Hrvati i Srbi došli na Balkan, Slaveni su činili većinu.

Malcolm u dijelu koji si boldira, kaže da su Bosanci bili bliže Hrvatima i nikada ne kaže da su Bosanci=Hrvati niti da je to jedan narod. Čak štaviše smatra da je to pitanje besmisleno. Poređenje je napravio samo zato da bi rekao kako Hrvati svojataju Bošnjake i zbog čega, a na kraju zaključuje da je to van svake pameti, dakle anahrono.
Osim toga, nije toliko bitno što danas netko u 21. stoljeću kaže o tome što je bilo nekada u prošlisti, što se događalo stotinama godina unazad. Isto tako uopće nije bitno što ti i ostali bošnjački fašisti i šovinisti tvrdite da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.

Bitno je ono što kažu normativni i ne-normativni povijesni izvori. A oni nam govore da su Hrvati na tlu Bosne prisutni već duže od tisuću godina.
8)

BOG I HRVATI
Za ovo što me nazivaš fašistom, mogao bi zaraditi ban.

A što se tiče 19. stoljeća, to ne tvrdim ja nego Hrvat Stjepan Radić-misionar kojeg je hrvatska vlada poslala u Bosnu da širi Hrvatstvo.

A što se tiče rasističke poruke Bog i Hrvati, to je bolesno, jer Bog je jedan za sve narode svijeta.

Svakavih insana danas :-)
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:Boli me ona stvar ¹ta trgovci u mjenjaènicama pi¹u. Ja ne samo da poznajem Makovu familiju, nego u svojoj familiji imam Dizdare, tako da znam mnogo bolje od vas veæine o historiji njegove familije.

Ne ¾elim da otkivam detalje, jer to su privatne stvari Maka Dizdara i njegove djece, ali evo jedan podatak sigurno neæe¹ proèitati na herceg-bosanskim stranicama. A to je da se Dizdar o¾enio ¹erijatski (sada æe ga mnogi proglasit teroristom).

Druga stvar je da je pisao o Bosanskom jeziku u svojoj studiji, a u pjesmama je bio fokusiran na Bosnu i Bo¹njane-srednjovjekovne stanovnike Bosne (bosanske heretike, pa je tako njegov unuk Gorèin i dobio ime), kao i bosanæicu.

Pamtnom, dosta.

Sa Hrvatima nije imao veze, osim ¹to se suprotstavljao srpskim nacinalistim, pa su ga Hrvati poèeli u tome podr¾avati, kasnije svojatati.

Nego da te pitam, otkud tolika patolo¹ka potreba kod hrvatskih "intelektualaca" da la¾u?
ja ne lazem niti znam kako se izjasnjavao (niti me previse zanima da ti iskreno kazem). velim da sam procitao u novinama da se tako izjasnjavao iz prakticnih razloga ii to je sve sto ja znam. nisam procitao u herceg-bosanskim novinama, nego u danima!

mnogi znanstvenici su se iz prakticnih razloga izjasnjavali amerikancima, svicarcima i njemcima iako to nisu nikada bili u pravom smislu rijeci. svejedno ih te zemlje smatraju i svojim znanstvenicima.

to jel se on ozenio po serijatu i jesu li mu ustase ubile brata nema nikakve veze. ukoliko se on zaista nije nikada tako izjasnjavao onda miljenko jergovic laze i gotovo. zasto: nemam pojma ili ne zna ili namjerno laze, pitaj njega ionako mi je tip totalno nesimpatican pa se ne bi cudio da je i lazljivac.
Bosanac_HR

Post by Bosanac_HR »

Jel se ti praviš glup ili ne znaš čitati?

Malcolm, objašnjava da su stanovnici srednjovjekovne Bosne, rasno različiti od Hrvata i Srba.
Nije istina.
Da a ti Slaveni su Hrvati. No nisu svi od njih, velik dio stanovništva potječe i od asimiliranih Ilira, Gota, Avara, Vlaha itd....
To je samo jedna od pretpostavki.
Da ali i Hrvati i Srbi su u ove krajeve došli kao narodi sa svim slavenskim karakteristikama.
Malcolm u dijelu koji si boldira, kaže da su Bosanci bili bliže Hrvatima i nikada ne kaže da su Bosanci=Hrvati niti da je to jedan narod. Čak štaviše smatra da je to pitanje besmisleno. Poređenje je napravio samo zato da bi rekao kako Hrvati svojataju Bošnjake i zbog čega, a na kraju zaključuje da je to van svake pameti, dakle anahrono.

Opet izvrćeš.
Samo fašističko-šovinistički orijentirana osoba može reći da Hrvata nije bilo u Bosni prije 19. stoljeća. Osobama poput tebe krajnji je i trajni cilj Bosna bez Hrvata.
A što se tiče 19. stoljeća, to ne tvrdim ja nego Hrvat Stjepan Radić-misionar kojeg je hrvatska vlada poslala u Bosnu da širi Hrvatstvo.
Lažeš. Radić nikad nije rekao da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.
dr.

Post by dr. »

Bosanac_HR wrote:
Jel se ti praviš glup ili ne znaš čitati?

Nije istina.
Malcolm:
Tko su zapravo bili ti Srbi i Hrvati? Znanstvenici odavno znaju da riječ Hrvat nije slavenska. Smatra se da je to ista riječ kao i iransko ime Choroatos, pronađeno na natpisima nadgrobnih spomenika nedaleko od grčkoga grada Tanaisa u donjem toku rijeke Don, na jugu Rusije. Cijelo je to područje sjeverno od Crnog mora bilo napučno u prvim stoljećima naše ere raznim plemenima, medu kojima su bili i Slaveni i Sarmati: ovi potonji bijahu iranski nomadi koji su u drugom stoljeću prije Krista zaobišli sa zapada sjevernu stranu Kavkaza.

Da a ti Slaveni su Hrvati...
Jebo lud zbunjenog :-) :-)

Malcolm:
Jedino razborito što bi se moglo kazati o etničkom identitetu Bosanaca jest ovo: oni su bili Slaveni koji su prebivali u Bosni."

Malcolm:
A na pitanje jesu li stanovnici Bosne 1180 godine bili zapravo Hrvati ili zapravo Srbi ne može se odgovoriti iz dva razloga: prvo, zato što nam nedostaje dokaza,a drugo, zato što to pitanje nema smisla.
To je samo jedna od pretpostavki.
Da ali i Hrvati i Srbi su u ove krajeve došli kao narodi sa svim slavenskim karakteristikama.
Kao naprimjer?

Opet izvrćeš.
:-)
Samo fašističko-šovinistički orijentirana osoba može reći da Hrvata nije bilo u Bosni prije 19. stoljeća. Osobama poput tebe krajnji je i trajni cilj Bosna bez Hrvata.
Jebo ga ti, znaš li išta drugo reći osim da si ugrožen?
Lažeš. Radić nikad nije rekao da u Bosni nije bilo Hrvata prije 19. stoljeća.

Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade - Stjepan Radić. Redarstvo ga je zatvorilo i osudilo na izgon iz Bosne zbog hrvatskih propagandnih aktivnosti, a potom ga otpratilo parobrodom do Rijeke. Kako opisuje u svom životopisu, Stjepan Radić je u Petrogradu, u društvu javnih pregalaca postigao da predaje o tkz. "pravu Hrvatske i Hrvata na Bosnu i Hercegovinu s gledišta zemljopisnoga, kulturnoga i narodno-gospodarskog, a najviše sa gledišta čisto narodnoga, radi toga jer se Bosanski Muslimani, koji su svi Slaveni i najstariji narod u Bosni, sve više priznaju hrvatima u narodnom i političkom smislu." Bitno je napomenuti da su i brojni katolički misionari još od srednjeg vijeka radili na širenju katolicizma u Bosni, a bili su poslati upravo od rimskog pape da suzbiju heretičko vjerovanje Bošnjaka. Međutim, ovi misionari nikada nisu širili hrvatstvo, stoga ni bošnjački katolici nisu imali razloga da se tako osjećaju niti su se tako osjećali. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti.

Čitav ovaj fenomen, u svojoj čuvenoj pjesmi "Pjesma Bošnjaku," koju je objavio list Bošnjak 2. VII. 1891. godine, opisao je i Safvet-beg Bašagić riječima:

Znas Bošnjače, nije davno bilo, / Sveg' mi sv'jeta nema petnaest ljeta, / Kad u našoj Bosni ponositoj, / I junačkoj zemlji Hercegovoj, / Od Trebinja do Brodskijeh vrate, / Nije bilo Srba ni Hrvata. / A danas se kroz svoje hire, / Oba stranca ko u svome šire. [...] Oba su nas gosta saletila, Da nam otmu najsvetije blago, Naše ime ponosno i drago.

Bošnjački katolik Fra. Ivan Frano Jukić (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, je u svom proglasu 1848. godine zapisao:
"Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao očenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas.... Vrime je da se i probudimo od dugovične nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca očistimo od predsudah, fatajmo za knjige i časopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo."

Prof. Dr. Muhamed Filipović pojašnjava da su svi ljudi na prostoru Bosne u etničkom smislu bili Bošnjaci "i to tokom cijele naše povijesti, a posebno u vrijeme državne samostalnosti (srednjovjekovne) Bosne. Zatim smo bili isto u vrijeme Osmanskog carstva, bili smo naime Bošnjaci, sve dok propaganda iz Srbije i Hrvatske, koja počinje od sredine 19 stoljeća, nije počela unositi srpsku i hrvatsku nacionalnu svijest u naše pravoslavce i katolike."

Istaknuti bošnjački intelektualac, Adil Zulfikarpašić napominje da su prije procesa kroatizacije i posrbljavanja našeg naroda i "katolički i pravoslavni pisci u Bosni, naročito franjevci u 16., 17. i 18. vijeku pisali o bosanskom jeziku, a sebe nazivali Bošnjacima."

Prof. Dr. Mustafa Memić se slaže, i ističe: "Od sredine XIX stoljeća od kada su se javljali nacionalni pokreti Srba i Hrvata, vodila se permanentna borba među ovim nacionalnim pokretima da prisvoje što veće dijelove bosanskih teritorija i da se bosanski jezik ukine. Od tada počinje proces bosanskih pravoslavaca i bosanskih katolika da se oni tretiraju nacionalno kao Srbi i Hrvati, iako su do tada svi bili Bošnjaci... Taj proces se putem nacionalističkih propagandi dalje razvijao da on danas predstavlja osnovnu smetnju razvoja ovih prostora kao jedinstvene, geografske i ekonomske cjeline."
zlata

Post by zlata »

Pa ne lazu samo Hrvati....SVI lazu. Najsmjesniji su mi najzadnji "Bosnjacki mitolozi".

Pa primjer historicara koja se borila sa lazima..ti je Nada Klaic, koju su nacionalisti napali, jer je nakon toliko godina dosla da zakljucka da je broj Hrvata koji je naselio nase prostore bio beznacajan...i da je nase zajednicko slavensko i slavizirano stanovnistvo u BiH i Hrvatskoj, vec bilo tu kad su Hrvati dosli...tj. da su to bili potomci ranijih doseljenika...takozvani "Bezimeni Slaveni" (Ikavci).

"Broj Hrvata koji dolaze s franackom vojskom nedvojbeno nije velik. Tradicija u 10 st. ne bi inace zapamtila ili govorila o jednoj porodici, nego o nekoj vecoj jedinici, na primjer plemenu. Mozda je to bila neka hrvatska poveca ceta koja je u svoje ime i , dakako, pod franackom zastavom izvojevala pobjedu u Dalmaciji, prije svega u Lici, Gackoj i Krbavi, ali u onim dijelvima Dalmacije izmedju Dianrida i obale koji su dotad bili pod avarskom vlascu."

"Drugo je pitanje u kakav odnos prema Hrvatima dolaze oni Slaveni koje su Hrvati zatekli u novoj postojbini....Slaveni, koji su prije dolaska Hrvata priznavali Avare, priznavali su sada, izvan svake sumnje, politicku vlast Hrvata."

Nada Klaic...POVIJEST HRVATA U SREDNJEM VIJEKU

Znaci...vrlo jasno...to sto nas spaja...od Drine do Slovenije...od Madjarske do Jadrana...nisu nasi pradidovi Hrvati...nego ti "Bezimeni Slaveni"-ikavci...koji su naselili nase prostore i prije dolaska Hrvata. I NE, nisu bili ni Srbi, nit'Bosnjani.
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:Boli me ona stvar šta trgovci u mjenjačnicama pišu. Ja ne samo da poznajem Makovu familiju, nego u svojoj familiji imam Dizdare, tako da znam mnogo bolje od vas većine o historiji njegove familije.

Ne želim da otkivam detalje, jer to su privatne stvari Maka Dizdara i njegove djece, ali evo jedan podatak sigurno nećeš pročitati na herceg-bosanskim stranicama. A to je da se Dizdar oženio šerijatski (sada će ga mnogi proglasit teroristom).

Druga stvar je da je pisao o Bosanskom jeziku u svojoj studiji, a u pjesmama je bio fokusiran na Bosnu i Bošnjane-srednjovjekovne stanovnike Bosne (bosanske heretike, pa je tako njegov unuk Gorčin i dobio ime), kao i bosanćicu.

Pamtnom, dosta.

Sa Hrvatima nije imao veze, osim što se suprotstavljao srpskim nacinalistim, pa su ga Hrvati počeli u tome podržavati, kasnije svojatati.

Nego da te pitam, otkud tolika patološka potreba kod hrvatskih "intelektualaca" da lažu?
ja ne lazem niti znam kako se izjasnjavao (niti me previse zanima da ti iskreno kazem).
Hoces li da te citiram da ti osvjezim pamcenje?
velim da sam procitao u novinama da se tako izjasnjavao iz prakticnih razloga ii to je sve sto ja znam. nisam procitao u herceg-bosanskim novinama, nego u danima!

mnogi znanstvenici su se iz prakticnih razloga izjasnjavali amerikancima, svicarcima i njemcima iako to nisu nikada bili u pravom smislu rijeci. svejedno ih te zemlje smatraju i svojim znanstvenicima.

to jel se on ozenio po serijatu i jesu li mu ustase ubile brata nema nikakve veze. ukoliko se on zaista nije nikada tako izjasnjavao onda miljenko jergovic laze i gotovo. zasto: nemam pojma ili ne zna ili namjerno laze, pitaj njega ionako mi je tip totalno nesimpatican pa se ne bi cudio da je i lazljivac.
To pametnom mnogo govori. Ovdje ne zelim da iznosim kako Dizdari gledaju na Hrvate (njihova privatna stvar), ali vec sam ti rekao daj mi primjer, kad i gdje se Dizdar izjasnjavao kao Hrvat?

U suprotnom, suti.
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:
orbit wrote:ja ne lazem niti znam kako se izjasnjavao (niti me previse zanima da ti iskreno kazem).
naveo sam ti izvor odakle to znam, ti meni navodis samo neko privatno poznanstvo?!?!? no velim ti ponovo ukoliko izvor laze i ja lazem. eto izjasnjavao se kao bosnjak i gotovo, rijesena stvar!
dr. wrote:To pametnom mnogo govori. Ovdje ne zelim da iznosim kako Dizdari gledaju na Hrvate (njihova privatna stvar), ali vec sam ti rekao daj mi primjer, kad i gdje se Dizdar izjasnjavao kao Hrvat?

U suprotnom, suti.
daj ti meni primjer da se izjasnjavao kao bosnjak (ako je mogao uopce), u suprotnom suti. nisam niti zapoceo ovu glupu raspravu, samo sam rekao jer sam to usput procitao. niti ga poznam, niti me zanima njegov lik i djelo!
revolver amidza

Post by revolver amidza »

Naslov teme je,kako je i autor rekao,provokativan,ali nema veze.
Stvarno ima dobrih postova,pogotovo od momaka dr.-a i Bosanca-HR,nema veze za prepucavanja,svaka čast,fakat sam došao do nekih meni do sada nepoznatih činjenica.
Nego,kako nisam istorijski tako dobro potkovan u te vode ne bih zalazio,ali dajem si slobodu da naslutim kako današnji Bošnjaci i Hrvati imaju zajedničke korijene,e na osnovu čega ja zaključujem to?
U većini dijelova BiH,ta dva naroda koriste kao izvorno nariječje ikavicu,što se i danas može čuti u ruralnim dijelovima Srednje Bosne,Cazinske Krajine,Posavine,Hercegovine.
Karakteristika je tipično ne prepoznavanje glasova "ć" i "č" nego se često zamjenjuju oba,ili često nekakvo između.Po ijekavici koja je službena,često je greška u pitanju.
Dok recimo,Srbi iz BiH,govore savršeno pravilnu ijekavicu,kod njih nema grešaka u upotrebi "ć" i "č".
Ne bih želio da se ovo tumači na pogršan način, jer držim da bi svi trebali biti državljani BiH,što znači da je domovina svih koji žive u njoj.
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:
orbit wrote:ja ne lazem niti znam kako se izjasnjavao (niti me previse zanima da ti iskreno kazem).
naveo sam ti izvor odakle to znam, ti meni navodis samo neko privatno poznanstvo?!?!? no velim ti ponovo ukoliko izvor laze i ja lazem. eto izjasnjavao se kao bosnjak i gotovo, rijesena stvar!
dr. wrote:To pametnom mnogo govori. Ovdje ne zelim da iznosim kako Dizdari gledaju na Hrvate (njihova privatna stvar), ali vec sam ti rekao daj mi primjer, kad i gdje se Dizdar izjasnjavao kao Hrvat?

U suprotnom, suti.
daj ti meni primjer da se izjasnjavao kao bosnjak (ako je mogao uopce), u suprotnom suti. nisam niti zapoceo ovu glupu raspravu, samo sam rekao jer sam to usput procitao. niti ga poznam, niti me zanima njegov lik i djelo!
Dakle, evo šta si rekao kad me već vučeš za jezik:
ma ne svojatamo ga, eto ti ga brate. on se tako izjasnjavao. i kakve veze ima sto su mu ustase ubile brata u ratu s tim??? kao da ustase nisu nikada ubile niti jednog hrvata???
Obrati pažnju na boldirani dio. Ja sam samo tražio mjesto i vrijeme radnje, jer si ti naveo taj podatak.

Poznato je svima da je nacionalna odrednica Bošnjak bila zabranjena 80 godina, od prestanka Austro-Ugarske vlasti, pa do nezavisne Bosne.

Ovi pokušaji svojatanja bošnjačkih pjesnika, pravo su licemjeran i zlonamjeran postupak, s obzirom na položa Bošnjaka za vrijeme SHS i Jugoslavije.

A ni cukama ne date mira, pa tako Tornjaka krstite u Hrvata :-)

Pa jestel vi normalni???
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:Pa jestel vi normalni???
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
zlata

Post by zlata »

Pa dobro...u mnogim slucajevima i Hrvati su u pravu. Cija je Hasanaginica? Jel'to nije i vazno dijelo hrvatske kulture isto kao i bosanske? Gdje je Imotski? Ko zivi u Imotskom...i kako i kad se postaje Hrvat ili Bosanac ili Bosnjak?

Slican je primjer pjesama o Muji Hrnjici. Mujo je iz Udbine, iz Like...epicentra prve Hrvatske drzave. Njegov se zivot odvija u Hrvatskoj, na Kordunu, Baniji, Lici, od Karlovca, do Zadra, Sibenika, Bisca. Zar i Hrvati nemaju pravo svojatati Muju Hrnjicu? Kol'ko im se god gadio sto je Mujo...i on je njihov...i on i Tale Licanin. 'Rvatski "Turci".
dr.

Post by dr. »

zlata wrote:Pa dobro...u mnogim slucajevima i Hrvati su u pravu. Cija je Hasanaginica? Jel'to nije i vazno dijelo hrvatske kulture isto kao i bosanske? Gdje je Imotski? Ko zivi u Imotskom...i kako i kad se postaje Hrvat ili Bosanac ili Bosnjak?
To je isto da pitas cija je Alhambra?

Spanska nije, ali je u Spaniji.
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:To je isto da pitas cija je Alhambra?

ili banjaluka, bjeljina, prijedor, tomislavgrad, siroki, neum itd...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

Post by Bobi »

dr. wrote:
zlata wrote:Pa dobro...u mnogim slucajevima i Hrvati su u pravu. Cija je Hasanaginica? Jel'to nije i vazno dijelo hrvatske kulture isto kao i bosanske? Gdje je Imotski? Ko zivi u Imotskom...i kako i kad se postaje Hrvat ili Bosanac ili Bosnjak?
To je isto da pitas cija je Alhambra?

Haj ne lupetaj...onda ni Stari most nije bosansko-hercegovachki iako je u BiH...napravili ga Turci... :D .
orbit

Post by orbit »

Bobi wrote: Haj ne lupetaj...onda ni Stari most nije bosansko-hercegovachki iako je u BiH...napravili ga Turci... .
bas
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:To je isto da pitas cija je Alhambra?

ili banjaluka, bjeljina, prijedor, tomislavgrad, siroki, neum itd...
Mislio sam na dzamiju.
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
Bobi wrote: Haj ne lupetaj...onda ni Stari most nije bosansko-hercegovachki iako je u BiH...napravili ga Turci... .
bas
Stari most je djelo Osmanlijske arhitekture, to niko ziv ne spori, osim Hrvata koji su ga srusili.
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:Stari most je djelo Osmanlijske arhitekture, to niko ziv ne spori, osim Hrvata koji su ga srusili.
sta to hrvati opet spore? jel sad lazemo da smo ga mi sagradili?

:zzzz:
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:Stari most je djelo Osmanlijske arhitekture, to niko ziv ne spori, osim Hrvata koji su ga srusili.
sta to hrvati opet spore? jel sad lazemo da smo ga mi sagradili?

:zzzz:
Lagali ste da ste ga srusili, a srusili ste ga jer je dio osmanlijeske arhitekture. Cisto rasisticki motiv, kao i rusenje svih dzamija u Hercegovini.

Nesto se slicno desilo i sa Imotskim, kada se Bosanski pasaluk povukao. Sve tragove bosnjacke kulture ste unistili.

Spanci su isto tako unistili sve tragove Maorske kulture, izuzev Alhambre i jos par mjesta.

U krscanskom duhu, nema sta.
gavrilo

Post by gavrilo »

dr. wrote:U krscanskom duhu, nema sta.
ovo zadnje je zaista istina... na zalost :roll:
orbit

Post by orbit »

dr. wrote:Lagali ste da ste ga srusili, a srusili ste ga jer je dio osmanlijeske arhitekture. Cisto rasisticki motiv, kao i rusenje svih dzamija u Hercegovini.
ma nismo bolan srusili tita mi! ti opet ugrozen ili sta??
dr. wrote:Nesto se slicno desilo i sa Imotskim, kada se Bosanski pasaluk povukao. Sve tragove bosnjacke kulture ste unistili.
ne sjecam se!
dr. wrote:Spanci su isto tako unistili sve tragove Maorske kulture, izuzev Alhambre i jos par mjesta.

pa i arapi su unistili sve tragove krscanske sjeverne afrike. i talibani budizma. i pakistanci i bangladeshani hinduizma itd...
dr.

Post by dr. »

orbit wrote:
dr. wrote:Lagali ste da ste ga srusili, a srusili ste ga jer je dio osmanlijeske arhitekture. Cisto rasisticki motiv, kao i rusenje svih dzamija u Hercegovini.
ma nismo bolan srusili tita mi! ti opet ugrozen ili sta??
dr. wrote:Nesto se slicno desilo i sa Imotskim, kada se Bosanski pasaluk povukao. Sve tragove bosnjacke kulture ste unistili.
ne sjecam se!
dr. wrote:Spanci su isto tako unistili sve tragove Maorske kulture, izuzev Alhambre i jos par mjesta.

pa i arapi su unistili sve tragove krscanske sjeverne afrike. i talibani budizma. i pakistanci i bangladeshani hinduizma itd...
:-)
praznina

Post by praznina »

gavrilo wrote:
dr. wrote:U krscanskom duhu, nema sta.
ovo zadnje je zaista istina... na zalost :roll:

Gavro šta misliš u kojem bi pravcu otišla tema da umjesto Croat stoji Serb?
Post Reply