Kočenje

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
nineac

Post by nineac »

Nije to nineac spomenuo, valjda, nesjećam se, ali ko god jeste upravu je. Druga stvar je nakon koliko km se sjebu, ali je tačno da kočnice sa ručnim mjenjačem traju duže. To sad conjuror što ti voziš Hondu na američkim cestama je samo prednost za tvoje auto. Ja znam kako A funkcioniše na BH cestama (a ovo je Sarajevo-X forum, što znači eto trebali bi diskutovati o BH prilikama tj. u ovom slučaju neprilikama) i koliko se brže troše kočnice na našim cestama zbog silnih krivina, nizbrdica itd. A mjenjač je dobar, ali daleko mu kuća od moje ako mogu birati, ja jednostavno to nevolim, a prednosti R mjenjača su u svemu osim u stresnim situacijama velikih gužvi u velikim gradovima, što niko ne spori.
To da A mjenjač kupuju imbecili ili ljudi koji neznaju vozit je čista glupost!
Qler

Post by Qler »

Ma AT je sranje, samo tako! To samo debil ne zna voziti i nema onog meraka, kad ga ti presaltas u manju :D ne mozes ti kontrolisati rad motora, i nervira me sto kad stojis cim pustis kocnicu auto krene, ne mozes se opustiti! Mislim da je i ona Ena Begovic poginula u onom Jeep-u zbog toga! Kod onih P-R-N-D mjenjaca je potorsnja veca garant! Da su ti automatik mjenjaci dobri ne bi ih ljudi prepravljali "lice" na maualne! Sad svi imaju opciju da ti mijenjas brzinu! Znaci opet daju vozacu kontrou, jer jebo ti to kad ti auto odlucuje hoces il ti sad u krivinu 4 na 1500 obrtaja ili na 2500!?

Ti Conjuror gleda sportskue automobile, koliko sam shvatio to ti je mjera, kad su diskutovali oko benzin-dizel. Sto to u formuli nije automatika ili u rally-u?! I nemoj mi govoriti to su trke, jer je to bio argument za dizel pa si reko da ne vazi.
Fair Life

Post by Fair Life »

The_Flyer2002 wrote:
Fair Life wrote:Cime god kocili da kocili, motorom ili kocnicom... kocenje treba biti takvo da saputnik koji pije kavu i prilikom kocenja moze salicu prinijeti usnama i mirno kavu ispijati, bez da je prolijeva po sebi ili... ned'o bog nabije salicu sebi na nos.
najbolji komentar koji sam procito na ovu temu
cestitam :)
Tako ja kocim.
putnik

Post by putnik »

Ni ja nemam ništa protiv AT, naročito nakon višednevnog vozikanja Audi dizle sa multitronicom. Za multitasking benzinca je možda najbolja varijanta neki poluautomatik manuelnom opcijom kad adrenalin udari u glavu.
Frutek

Post by Frutek »

Fair Life wrote:
The_Flyer2002 wrote:
Fair Life wrote:Cime god kocili da kocili, motorom ili kocnicom... kocenje treba biti takvo da saputnik koji pije kavu i prilikom kocenja moze salicu prinijeti usnama i mirno kavu ispijati, bez da je prolijeva po sebi ili... ned'o bog nabije salicu sebi na nos.
najbolji komentar koji sam procito na ovu temu
cestitam :)
Tako ja kocim.
Kočiš tako kad imaš tonu vremena. A šta je sa jakim kočenjem, kad iznenada vidiš ležećeg drota ili ti se semafor upali a ti ideš 100 km-h 20 metara ispred :-? Onda me baš i nije briga hoćel suvozač rahat kafu ispit, daj samo da stanem na vrijeme :D :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ako jednako pritisak apliciras tj ravnomjerno usporavas ovo sta je ona rekla je moguce postici svaki put. ja znam zato sto tako skoro vazda kocim.

uvijek ima izuzetaka recimo naglo kocenje, ali u sustini ako neznas se zaustaviti a da putnik to ne osjeti onda neznas kociti.
Frutek

Post by Frutek »

The_Flyer2002 wrote:ako jednako pritisak apliciras tj ravnomjerno usporavas ovo sta je ona rekla je moguce postici svaki put. ja znam zato sto tako skoro vazda kocim.

uvijek ima izuzetaka recimo naglo kocenje, ali u sustini ako neznas se zaustaviti a da putnik to ne osjeti onda neznas kociti.
Tu si u pravu, ali ja recimo, volim malo brže vozit pa sam počesto prinuđen malo jače zakočit jer nam je saobraćaj da Bog sačuva (milion auta, uske ulice nikakvog kvaliteta, ležeći i normalni policajci na svakom koraku).

Ali iako nekad malo jače kočim, nastojim skužit na vrijeme kad će trebat stat da taj prelaz bude što neprimjetniji, ali ima nekad prilika kad baš moraš u par sekundi brzinu smanjit drastično. Tada će se to smanjenje osjetit i po inerciji u samom autu a i po zvuku motora.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

kao sto sam rekao vazda postoje izuzeci.

samo sam htio da kazem je da ako nikada nisi uspio da fino zaustavis auto tj da putnici ne osjete stajanje onda neznas kociti.

sto se tice stajanja i voznje -- uvijek prati najmanje dva-tri auta ispred sebe i ako to trece auto ispred koci pocni i ti jer ce svi zakociti eventualno.

sto se tice AT M diskusije - AT je bolji u gustom saobracaju tj gradskom. to sto potrosi 1 L goriva vise nije vrijedno zivaca koje izgubis sa M mjenjacem.

M mjenjac je dobar za sportske voznje ali vi svi trebate svatiti je da NEVOLI SVAK SPORTSKU VOZNJU.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Frutek wrote:Kočiš tako kad imaš tonu vremena. A šta je sa jakim kočenjem, kad iznenada vidiš ležećeg drota ili ti se semafor upali a ti ideš 100 km-h 20 metara ispred :-? Onda me baš i nije briga hoćel suvozač rahat kafu ispit, daj samo da stanem na vrijeme :D :D
Koliko sam ja vidio, tema je bila o svakodnevnoj voznji nasim ulicama i nacinu usporavanja/kocenja. Ovo o cemu ti govoris je kocenje u hitnim i nepredvidljivim situacijama, a opet, lezeci policajac i semafor nikako nebi trebali biti iznenadjenje, za bilo koga sa normalnim sposobnostima percepcije i vozackom dozvolom... :D Obicno lezecim policajcima prethodi znak, a ako ides prema semaforu 100km/h, onda ti treba uzeti vozacku, za sva vremena... i po mogucnosti zabraniti da se vozis na prednjim sjedistima u autu... :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

BigusDickus wrote:
Frutek wrote:Kočiš tako kad imaš tonu vremena. A šta je sa jakim kočenjem, kad iznenada vidiš ležećeg drota ili ti se semafor upali a ti ideš 100 km-h 20 metara ispred :-? Onda me baš i nije briga hoćel suvozač rahat kafu ispit, daj samo da stanem na vrijeme :D :D
Koliko sam ja vidio, tema je bila o svakodnevnoj voznji nasim ulicama i nacinu usporavanja/kocenja. Ovo o cemu ti govoris je kocenje u hitnim i nepredvidljivim situacijama, a opet, lezeci policajac i semafor nikako nebi trebali biti iznenadjenje, za bilo koga sa normalnim sposobnostima percepcije i vozackom dozvolom... :D Obicno lezecim policajcima prethodi znak, a ako ides prema semaforu 100km/h, onda ti treba uzeti vozacku, za sva vremena... i po mogucnosti zabraniti da se vozis na prednjim sjedistima u autu... :D
how cruel

BigusDicus you have no heart
Frutek

Post by Frutek »

BigusDickus wrote:Obicno lezecim policajcima prethodi znak
ma kakav znak, na pola ih nema nikakvog znaka, a točak ostavit na njemu kolki je :-)
BigusDickus wrote: a ako ides prema semaforu 100km/h, onda ti treba uzeti vozacku, za sva vremena

Nisam reko da bi vozio 100 km-h u nekoj maloj uličici ali na gradskoj magistrali je to normalno. Ne brini za vozačku ba, tu je, mašala.
Safety first :)
Frutek

Post by Frutek »

The_Flyer2002 wrote: how cruel

BigusDicus you have no heart
Ma pusti Flyer, uhvatio se kurčit valjda što je moderator :-)
Još će počet banovat na auto-moto podforumu :lol:
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

HOCU I JA DA BUDEM MODERATOR!!!!!!
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Frutek wrote:
BigusDickus wrote:Obicno lezecim policajcima prethodi znak
ma kakav znak, na pola ih nema nikakvog znaka, a točak ostavit na njemu kolki je :-)
BigusDickus wrote: a ako ides prema semaforu 100km/h, onda ti treba uzeti vozacku, za sva vremena

Nisam reko da bi vozio 100 km-h u nekoj maloj uličici ali na gradskoj magistrali je to normalno. Ne brini za vozačku ba, tu je, mašala.
Safety first :)
Ma gdje se to ti vozas, pa "podmecu" te lezece bez znakova? :D A sto se tice semafora, svejedno gdje je, jer mu u svakom slucaju prethodi ogranicenje brzine... ;) Slazem se, safety first... :)
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

ma daj ba!

postave znak za lezeci 3 metra prije lezeceg. haj stani.

ustvari nemojte stajat. preletite prekonjih na nekih 80km. da vidis kako auto poleti. :D

ako mi tada nisu tockovi ostali nece nikad.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Trebao si se zaliti mod... khm... :D ovaj... :D lokalnoj policiji... :D
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

BigusDickus wrote:Trebao si se zaliti mod... khm... :D ovaj... :D lokalnoj policiji... :D
hm kako se zaliti mod.. :D lokalnoj policiji?

imas li mozda kakve stele u tim vodama? :D mislim da sam bio tada iskrivio poluosovinu
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ma ne salim se uopce... :roll: ukoliko ti se desila nezgoda (a po posljedicama mi se cini da jeste) izazvana stanjem na cesti, a posebno u slucaju da nedostaje znak ili da je postavljen na neodgovarajuci nacin, obavezno si trebao zvati policiju da napravi uvidjaj. Ako se vozaci ne budu zalili na neki ocigledan problem, neka ne ocekuju da ce se to samo od sebe popraviti.

Isto kao moja prijateljica, kojoj je neki dan ukraden kasetofon iz auta. Ja je pitam "Jesi li prijavila policiji?", kaze ova "Nisam, k'o da ce oni uhvatiti lopova, ili mi naci kasetofon...". Eh, pa izvinite, ali to tako ne moze funkcionirati... :roll: Ako nema povratne informacije, kako ce policija znati da neko "operise" na odredjenom podrucju? Ako se niko ne zali na stanje na cesti, kako ce se to ikada popraviti? Ni jedna sluzba u nasoj zemlji (i ne samo u nasoj) nije toliko mocna, da sama moze sve uraditi, bez informacija od gradjana.
Fair Life

Post by Fair Life »

Vozi po propisima (postuj ogranicenje brzine) i neces doci u situaciju da moras iznenada kociti jer ti se "ukazao" lezeci policajac ili crveni semafor.

Tvoje price su za malu djecu.

U gradskoj voznji gdje mozes naici na "lezeceg policajca" ili semafor brzina od stotinu kilometara na sat je dovoljan razlog da ti se oduzme dozvola.

I jos nesto... poslije zelenog svijetla na semaforu, pali se zuto... a tek potom crveno. Dovoljno vremena...

Mislim da si slab vozac. Razlozi koje si naveo ne opravdaju,
ado-šampion

Post by ado-šampion »

Da i ja nešto dodam na ovo, a tiče se kočenja i potrošnje. Naime, tačno je da auto prilikom kočenja motorom ne troši gorivo! Kod automobila sa ubrizgavanjem, a i kod nekih sa karburatorom, postoji senzor koji pri otpuštenom gasu (što je slučaj i kod kočenja motorom) prekida dovod goriva. Pri tome auto se neće ugasiti sve dok broj okretaja ne padne skoro na tzv. “ler gas”, kada se dovod goriva ponovo uspostavlja (isto se dešava trenutno pri dodavanju gasa ili kočenju). Tako se troši manje goriva nego kada se izbaci iz brzine, jer u leru ipak troši gorivo. Ovo se ne odnosi na starije automobile bez navedenog senzora, jer svakim kočenjem motorom povećava se broj okretaja a i potrošnja.
Isto mislim da nije fer da se ljudi ismijavaju na način na koji je to Flyer učinio, a da pri tome ne zna šta priča i nije upučen u tematiku.
Ovo što sam naveo pročitao sam u mnogim stručnim auto-revijama.
The_Flyer2002

Post by The_Flyer2002 »

haj mi molim te reci pri kakvom kocenju motorom se motor ugasi???

jel se ugasi kada ga presaltam iz 5 u 4 i obrtaji odu sa 3000 na 4500 rpm? ili kada ga presaltam iz pete u drugu i obrtaji skoce sa 2000 na 6500?

buraz svako kocenje ne donosi gasenju motora.

ja nisam mslio nikaoga ismijavati ili vrijedjati. izivno sam se tipu i opet cu ako treba. izivni! eto.
BigusDickus

Post by BigusDickus »

Ne radi se o gasenju motora, nego se kod masina sa elektronskim ubrizgavanjem potpuno zaustavi dovod goriva, pri "kocenju" motorom. Ako imas putni kompjuter, sa funkcijom prikaza trenutne potrosnje, lijepo ce ti pokazati 0 l/100km. Kod starijih masina, sa karburatorom, je taj ucinak manji, tj. dovod goriva se ne prekida u potpunosti, ali je i dalje vrlo pozeljna tehnika voznje (u stvari, jedina ispravna, ako cemo realno...) :)
gaius

Post by gaius »

da to je tačno.. komp. pokazuje 0/100.. čitao sam o tome i u auto klubu.. i praktično provjereno.. prosječna potrošnja npr. kod spuštanja sa ivana prema konjicu pada ko luda.. pa se često desi da padne ispod 5,2 5,0/100 (130 KS TDI)..

prema tome ima nešto u tome..
r5gtt

Post by r5gtt »

Ja se ne sjecam da sam u zivotu na jednom mjestu procitao toliko gluposti.... :roll:
Nije mi samo jasno kako neki ljudi koji raspolazu nekim informacijama koje su ili naculi ili sami svoj scenarij odvijanja stvari sastavili u svojoj glavi, pa sada ovdje prosipaju kao "pamet"?! :?
Neko se iscudjava kako to da se prekida dovod goriva prilikom kocenja motorom a da se motor ne ugasi? :-) Pa u kojoj godini vi zivite?! U '86, '87? U doba kada su se ljudi divili cudima zvanima K-jetronic? :lol:
Malo prosurfaj internetom, malo kupi s vremena na vrijeme (kvalitetan naravno) auto casopis, zainteresuj se za tehniku... :-x
Onda tamo neko mijesa DSG sa Tiptronic mjenjacima...
Ima ih i koji tvrde cak i da kocenje motorom steti motoru? A kako to tacno? Visokim obrtajima da nije mozda?!
Strasno....
Procitajte malo.... http://www.bug.hr/autonet/skola/tehnika/motor/
S desne strane imate poglavlja o ostalim "misterijama" automobila.... :-D
ludacha

Post by ludacha »

ja volim lijepi AT..nije da ne znam na M al sto mi je NEdrag..huh...

i dalje me nis ne zanima, ni potrosnja, ni skupoca, ni ovo, ni ono...ne kvari se, gorivo mi obicno netko od ukucana natanka, (sta cu, nije do mene, majke mi, meni se samo 2 puta upalila lampica :) srecom hehe)

tako to ide kad imate dobro auto i dobre ukucane
nema briga nikakvih
Post Reply