JohnnyS wrote: ↑22/05/2026 13:28
Je li to znači da bi i turisti trebali imati pravo glasa u Hrvatskoj jer upumpavaju pare u državu ko Gandalf?
Meni je od njegovih argumenata jedini validan da se ne legaliziraju rezultati etničkog čišćenja sve ostalo mi je neutemeljeno. Bez uvrede, tebi ne bih dao glasa jer si ekonomska dijaspora, nije te HVO pod prijetnjom oružja otjerao. One koga je otjerao loš sistem, neka ga zaborave kad ga već nisu htjeli ostati ovdje mijenjati
Nema uvrede, nisam cak ni ekonomska dijaspora, jednostavno se desilo. Ali jebo mene, ja sam jako mala manjina, pogotovo ovdje u Americi. Vecina tih ljudi je odnekud protjerana jal od HVO-a jal od ovih drugih, svejedno. Mogu ja igrati negativnu kampanju i opet se vratiti na kolone autobusa koje dodju taj vikend da glasaju, ali ne zelim tu igru da igram, nego cu da spomenem ogromni, neiskoristeni potencijal dijaspore, kako politicki, tako i ekonomski i intelektualni. Ne kazem ja da je dijaspora ista pametnija od ljudi koji zive u BiH, ali ako vi pokusavate zaboraviti na nas, mi necemo na vas. Moja zena je Talijanka koja zivi ovdje isti broj godina kao i ja, pa joj za svake izbore (mislim da sam postavljao sliku), dodje izborni materijal da glasa. U Americi se cijeli politicki sistem lomi oko glasanja postom zbog Amerikanaca koji zive izvan Amerike.
Ili ako hoces blize, u Hrvatskoj dijaspora ima zagarantovana mjesta u parlamentu, bukvalno imaju kvotu, pa sve i da jedan jedini glasa. Samo eto ne moze kod nas. O cemu mi pricamo? O drzavi koja ima najveci procenat dijaspore u Evropi i o drzavi koja ima ubjedljivo najkvalitetniju dijasporu per capita na svijetu. Kad sam poceo kroz ovaj projekat upoznavati ljude, vrhunske strucnjake, intelektualce, privrednike, za koje i ne znamo, a koji su toliko voljni pomoci, samo da ih neko organizuje i pokaze im put, za glavu sam se uhvatio od neiskoristenog kapaciteta. Izbori su ove godine aktuelni, zato se i bavimo istima, ali sam poceo raditi na puno dugorocnijim, puno bitnijim projektima aktivacije dijaspore, i kroz politiku, i kroz drustvo, i kroz redefinisanje odnosa unutar same dijaspore (u Americi za sada).