Hocu kahvu a ne turski caj

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Vjecita_zavrzlama

#101 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Vjecita_zavrzlama »

plain vanilla wrote: 22/06/2025 15:22 Kad biste izbacili sve tursko, ni izjavljivanje saucesca vam ne bi ostalo
To u Sarajevu kazu ono basum sagum, mi taj izraz nemamo.Ili je arapski(kod prakticara) inna lillahi ili primi saucesce.Ali kakve to veze ima s temom?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#102 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by plain vanilla »

Poenta je da su mnoge stvari dosle i prosle kroz Sarajevo, a one koje su se odrzale sad zovemo tradicijom.
Da nema musterija za turski caj, ne bi ga ni bilo u ponudi. A na Bas carsiji vjerujem da svakodnevno ima vise turista nego Sarajljja, pa tako turisti i utjecu na ponudu.

I mogu se opkladiti da autoru teksta ne smeta kfc ni mcdonalds, ali eto turski caj i lokum su problem :mrgreen:
Afiyet olsun
dacha bosanac

#103 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by dacha bosanac »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/06/2025 09:07
Fvo uzeli smo od austrijanaca gulash ,krofne strudle , hocemol sad uzeti i knedle? Austrijske virsle? Sve je to nase :D
Gulaš od austrijanaca???
GandalfSivi

#104 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by GandalfSivi »

dacha bosanac wrote: 22/06/2025 16:07
Fvo uzeli smo od austrijanaca gulash ,krofne strudle , hocemol sad uzeti i knedle? Austrijske virsle? Sve je to nase :D
Gulaš od austrijanaca???
Isto carstvo :)
dacha bosanac

#105 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by dacha bosanac »

GandalfSivi wrote: 22/06/2025 16:20 Isto carstvo :)
Jes' carstvo, al' nije proizvođač :-D
Vjecita_zavrzlama

#106 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

plain vanilla wrote: 22/06/2025 16:03 Poenta je da su mnoge stvari dosle i prosle kroz Sarajevo, a one koje su se odrzale sad zovemo tradicijom.
Da nema musterija za turski caj, ne bi ga ni bilo u ponudi. A na Bas carsiji vjerujem da svakodnevno ima vise turista nego Sarajljja, pa tako turisti i utjecu na ponudu.

I mogu se opkladiti da autoru teksta ne smeta kfc ni mcdonalds, ali eto turski caj i lokum su problem :mrgreen:
Afiyet olsun
Problem je sto turisti nigdje ne postaju domacini osim kod nas.Masa ruskih turista u Turskoj pa nisam vidio da se sluzi borzj
Vjecita_zavrzlama

#107 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

dacha bosanac wrote: 22/06/2025 16:07
Gulaš od austrijanaca???
Sorry madjarima, ali su ga nama donjeli austrijanci

Isto kao sto je kafa i masa ostalog arapsko, ali donjeli turci
dacha bosanac

#108 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by dacha bosanac »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/06/2025 16:45
Sorry madjarima, ali su ga nama donjeli austrijanci

Isto kao sto je kafa i masa ostalog arapsko, ali donjeli turci
Ja to kući pomenut' ne smijem ako hoću da živim :-D
Hakiz

#109 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Hakiz »

Vjecita_zavrzlama wrote: 22/06/2025 16:43
plain vanilla wrote: 22/06/2025 16:03 Poenta je da su mnoge stvari dosle i prosle kroz Sarajevo, a one koje su se odrzale sad zovemo tradicijom.

Afiyet olsun
Problem je sto turisti nigdje ne postaju domacini osim kod nas.Masa ruskih turista u Turskoj pa nisam vidio da se sluzi borzj
U Demreu, naročito oko crkve u kojoj je radio sv. Nikola, skoro svaka prodavnica ima imena, obavještenja, cjenovnike itd i na turskom i na ruskom. Ne samo restorani, suvenirnice i slične, nego prodavnice odjeće i obuće, kućanskih potrepština, bijele tehnike, knjižare itd.

U neposrednoj blizini crkve imaš osjećaj da si u Moskvi, ne u Demreu.

Bio, vidio.
belfy

#110 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by belfy »

prelistah ovu raspravu i ne znam da li sam cudniju i besmisleniju vidio na forumu. mozda bi se one sa religijskih tema mogle mjeriti, ali nije to - to. ovo je jedan sasvim drugi nivo bekorisnosti rasprave. a vec se zauzeli rovovi i pocela prozivanja. zna li iko koji je cilj rasprave? ima li ga?
archi_a

#111 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by archi_a »

Pa otvori aščinicu, majstore. :wink:
Didier

#112 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Didier »

Na Facebooku je ovo takođe objavio papak iz Doboja. Ako pokretač teme i on nisu ista osoba, onda je isti mentalni sklop.

Dugo nešto gluplje nisam pročitao.

Opskurni portali su jedva dočekali.
zigzag

#113 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by zigzag »

Hoćemo ilirsku kuhinju, i da se promijeni turski naziv baščaršija!!!!
Vjecita_zavrzlama

#114 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

zigzag wrote: 22/06/2025 19:40 Hoćemo ilirsku kuhinju, i da se promijeni turski naziv baščaršija!!!!
Mislis slavensku? :D

Poenta je, Bascarsija je bascarsija spoj istoka zapada, bosanska , formirana na nas nacin

Nema tu kebaba tahinija i ostalih
Jack Be Nimble

#115 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Jack Be Nimble »

Kadsam bio u SA prosle god, nakon 16 godina, zapalo mi je to za oci isto. Ali sam to vidio kao pozitivu. Nisu samo cevapi bili. Mozda je to za ljude kao ja, koji smo samo u prolazu.
Gli invincibili

#116 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Gli invincibili »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 17:20 Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?

HOĆU ĆEVAPE, NEĆU DONER – Pijem kahvu, a ne čaj… osim ako sam bolestan

Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.

Baščaršija. Srce Šehera.

Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?
Sve češće se pitam – jesam li sletio u Istanbul bez pasoša?

Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.

Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…

A gdje su nestale naše predivne aščinice?
Moraš ih bukvalno tražiti povećalom.

Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.

Nemojte me pogrešno shvatiti – volim Tursku.
Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?
Epicentra onoga što nas kulturološki definiše!

Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.

Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.

Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.

To nismo mi.

Mi smo mnogo više od toga.

Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.

Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…

Baščaršija je duša Sarajeva gdje mi ostajemo MI.

I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.

Hoću ćevape. Neću doner.

Rekao sam što sam rekao!
:thumbup: :thumbup: svaka na mjestu!

Čaršija je upropaštena zato što nam u gradu žive i grad vode debili

Najjače mi je kad vidim onaj sladoled gdje te fol ono voza dok ti ga nedadne. Tipično za turističku ponudu Turske i samo se tamo može vidjeti.

Svaki normalan turista koji je iole putovao to zna, i znat će da prodajemo samo jeftinu kopiju nečeg tudjeg pod svoju kulturu. Debilizam na kvadrat
Tvrtko II Kotromanić

#117 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Tvrtko II Kotromanić »

glupa tema pritom jos u pogresnom podforumu
karanana

#118 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by karanana »

da li je otvarac teme ujedno i pisac teksta u prvom postu?

jer vidio sam isti naslov i tekst na nekom od portala.
Naslovnica

#119 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Naslovnica »

Hoćemo burek sa sirom na Čaršiji!
Isner

#120 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by Isner »

Hocemo bogumilsku prasetinu al da bude u Prote Bakovića, potez ka Staroj crkvi :lol:
stubrijez

#121 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by stubrijez »

Vjecita_zavrzlama wrote: 21/06/2025 17:20 Naidjoh na tekst i potpisujem , sta vi mislite gubi li bas carsija svoj duh?

Često iz svoga stana na Marin Dvoru krenem u šetnju do Sebilja pa napravim krug nazad… To mi je gotovo svakodnevna meditacija.

Baščaršija. Srce Šehera.

Kamen po kojem je koračala historija, gdje se miris dima s roštilja miješao s ezanom i zvukom kujundžijskog čekića. Mjesto gdje si znao da si u Bosni.
A danas?

Nikada nismo imali milion verzija turskih lokuma koji jednostavno nisu dio naše kuhinje… niti onaj preslatki sladoled iz Anadolije, koji se kod nas nikad nije jeo.

Prođite od Begove džamije prema Sebilju i nećete naći niti jednu jedinu ćevabdžinicu, ni aščinicu, niti mjesto gdje se može kupiti pita.
Na svakom čošku doneri, kebabi, slatkiši iz Anadolije. I čaj. U malim čašicama. Onaj crni…

Ćevabdžinice koje su godinama nosile duh Čaršije danas stoje pored šarenih fast food kutaka s natpisom “originalni turski recept”. Kahvu zamjenjuje “turski čaj”, a umjesto da miriše na somun i luk – Baščaršija sve više miriše na kebab iz Alanye.

Hvala im na prijateljstvu. Ali jedno je prijateljstvo i kulturna razmjena, a drugo je kulturno “preuzimanje” , i to kojeg terena?

Zaista mi nije jasno kako urbanisti daju dozvole turskim radnjama na najcentralnijim mjestima, a ne vode računa o balansu.

Baščaršija ne smije postati kulisa turske sapunice. Ovdje se ne pije čaj s limunom – osim ako si bolestan. Ovdje se ne jede doner kad ti se jedu ćevapi.

Imam osjećaj da se duša grada gubi pod pritiskom pretjerane orijentalne egzotike.

To nismo mi.

Naravno da je sasvim u redu da postoji turski kutak, kvart, restoran… ali ne ovako intenzivno i gotovo agresivno.

Jer ako izgubimo ćevap, izgubili smo mnogo više od zalogaja. Izgubili smo identitet, okus djetinjstva, prepoznatljiv miris i onu kahvu uz naš ćejf…

I valjda se zna: kod nas miriše na roštilj, na čorbe iz aščinica, a ne na sezonsku fuziju za TikTok turiste.

Hoću ćevape. Neću doner.

Rekao sam što sam rekao!
Bascarsija je epicentar bosnjackog neukusa. Da se razumijemo, Tursku ne gotivim, kao nesarajlija se tamo osjecam ko da sam sa Marsa pao. Ne svidja mi se, preorijentalno, jedva sam prije dvije hefte naso pivo da popijem (Havana). Bezveze...
giovanni008

#122 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by giovanni008 »

Momci svaka vam je na mjestu, potpuno se slazem!!!

Gli invincibili wrote: 23/06/2025 08:02

Baščaršija. Srce Šehera.

A danas?

To nismo mi.

Hoću ćevape. Neću doner.

Rekao sam što sam rekao!
:thumbup: :thumbup: svaka na mjestu!

Čaršija je upropaštena zato što nam u gradu žive i grad vode debili

Najjače mi je kad vidim onaj sladoled gdje te fol ono voza dok ti ga nedadne. Tipično za turističku ponudu Turske i samo se tamo može vidjeti.

Svaki normalan turista koji je iole putovao to zna, i znat će da prodajemo samo jeftinu kopiju nečeg tudjeg pod svoju kulturu. Debilizam na kvadrat
stubrijez

#123 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by stubrijez »

Eto sarajlije, mijenjajte... sta da Vam kazem. Vlast, izbori, ne slazite se turcima i arapima. Tad kad sam bio, u Europi, svadba brate ubi kolo i harmonika... to sam s bas iznenadio i razocarao. A prekoputa oni gotovanski kafici ona cijela ulica jel to zelenih beretki sad nznm, ubi brate narodnjak, ne zna se koji je glasniji niti znam onaj melos najgora moguca seljacka varijanta... i to sam prvi puta sad cuo tu na tom mjestu. Erozija totalna, kraj se blizi, za to smo se borili :lol:
Last edited by stubrijez on 27/06/2025 01:03, edited 1 time in total.
stubrijez

#124 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by stubrijez »

Afiyet olsun
Vidis drugar ja ti dolazim iz jedne male kasabe sa sjevera Bosne... bice iza rata neki spektakl pa su gradski oci skontali dovesti mazoretkinje i limenu glazbu... bilo je to jos doba prije Turske :lol: 1997-98 ne znam tacno. Ja stojim sa curom (tadasnjom) na cesti i gledam bas super, uvjezbano i veselo dobro zvuci jbg band i cure super... u neka doba ova moja tuka veli sva sjebana: ma dobro je to al... nije to... nase... Brate... postala je bivsa u trenu oka. Tako i ti. Ljudi nesvjesni propadnosti zapadnoj civilizaciji samo gube svoje i tudje vrijeme ovde u Europi. Da se razumijemo... BiH ce ostati tu bez nas ili sa nama.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#125 Re: Hocu kahvu a ne turski caj

Post by PreWiBa »

stubrijez wrote: 27/06/2025 01:01

Afiyet olsun
Vidis drugar ja ti dolazim iz jedne male kasabe sa sjevera Bosne... bice iza rata neki spektakl pa su gradski oci skontali dovesti mazoretkinje i limenu glazbu... bilo je to jos doba prije Turske :lol: 1997-98 ne znam tacno. Ja stojim sa curom (tadasnjom) na cesti i gledam bas super, uvjezbano i veselo dobro zvuci jbg band i cure super... u neka doba ova moja tuka veli sva sjebana: ma dobro je to al... nije to... nase... Brate... postala je bivsa u trenu oka. Tako i ti. Ljudi nesvjesni propadnosti zapadnoj civilizaciji samo gube svoje i tudje vrijeme ovde u Europi. Da se razumijemo... BiH ce ostati tu bez nas ili sa nama.
Pa, izgleda da prije tebe nisu naučili šta Sarajevo i Bosna uopće predstavlja. Zemlja je bukvalno u svakom turističkom vodiču, knjizi, časopisu, opisana kao spoj istoka i zapada, kao cijeli balkan uopće.

I o kojoj zapadnoj civlizaciji ti pričaš? Otkada je to prosječno ponašanje u Malmeu ili Innsbrucku definicija šta je evropsko, a šta nije? Čini mi se da ti puno evrope nisi vidio...
Makar u školi u kojoj sam ja bio su nas učili da je kolijevka evropske civilizacije Grčka, Grčka koja po svojoj arhitekturi, muzici više ima zajedničkog sa Libanom nego li Kopenhagenom...
Post Reply