Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Rasprave o vjerskim temama.
Zehran82

#101 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

Tananarive wrote: 16/08/2025 11:22 ----
Loša su ti poređenja ali ono baš baš. Eloh(im)(Allah), JHWH (jako zao i krvoločan bog starog zavjeta) tj. Jahve, samo su zadnji u nizu bogova koji su se prenosili sa koljena na koljeno i nasljeđivali iz generacije u generaciju, što bi naš narod rek'o "isto sranje, drugo pakovanje".
pojasni fino sta je lose sporedjenje tu i na koji nacin je to lose...da svi znamo....

ako to ne radis, supjiras nam onda samo :)
apsidejzi

#102 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by apsidejzi »

Tananarive wrote: 16/08/2025 11:15
apsidejzi wrote: 15/08/2025 17:38
Zehran82 wrote: 15/08/2025 15:28
da upravo tako, i ne zato sto ja to kazem nego na osnovu toga sto se pokusava drzati onoga sto poslanik Muhammed zagovarao.....samo takvi su na pravom putu, sve ostalo je sveranje u mraku :-)
A ti si bas taj koji je razumio Muhameda, dok moj kolega Mustafa sija nije. Kako slatko :lol:
vidis li ti koliko nista ne znas, pa cijeli islamski svijet je ahmedije okarakterisao kao sektu van islama, nisu muslimani, shvatas li ti to.
Citav islamski svijet je okarakterisao ISIL kao teroriste, ali to njih ne sprecava da i dalje tvrde kako su oni na pravom putu, isto kao sto i ti tvrdis. Isto kao sto sije tvrde. Isto kao sto Ahmedije tvrde. Citava ova nasa diskusija je pocela od teze da Kur'an nit smrdi nit mirise i da je napisan generalno te da se moze nategnuti da dadne pozitivno misljenje na bilo sta. Kakve veze ima jel ti necije misljenje ne prihvatas. Ja sam svjestan da ti imas svoje vidjenje i da je po tom vidjenju Kur'an ispravan na taj nacin. Ali i ahmedije imaju svoje vidjenje i oni vide Kur'an na svoj nacin i smatraju da je to njihovo ispravno. Mene apsolutno nije briga sta koja grupa misli, jer ste po meni svi svakako ukrivu. I zbog toga, meni je svacije misljenje isto vrijedno.

To je isto da tebe neko pita jel smatras da je katolicizam ispravniji od pravoslavlja ili protestantizma. Ili su mormoni upravu. Ili su amishi upravu. Iz tvoje perspektive, svi su ukrivu i nebitno je koliko kojih ima. Zasto bi katolici bili vise upravu od Amisha. Sto ustvari govori da i biblija nit mirise nit smrdi. Sve te monoteisticke knjige su iste. Nit mirisu nit smrde. Sve moze i sve ne moze.
Svaka čast drug na smirenom i jasnom viđenju, a lola se zadao vrijeđati, kao pišeš gluposti, ja sam samo u pravu drugi griješe........ Religija sem što služi za kontrolu mnogim ljudima dođe kao utjeha, zbog straha od smrti. A šta veli, 30 godina studiozno se bavi islamom, i on može da drugima "ispire" mozak, e što ste ispirali, ispirali ste sreća pa sve više ljudi ne pada na te gluposti i počinje da misli svojom glavom. Elem, svaka čast upsydaisy na smirenim komentarima koji udaraju u srž ovog ubleharenja i ovih ublehaša "samo sam ja ispravan". :thumbup: :bih:
:thumbup: hvala. mnogima je tesko prihvatiti da smo svi jednako nebitni u ovom kosmosu. Kao sto ti kazes, vjerovatno pronalase svrhu i vrijednost u tome. Jedan prosjecan covjek, sa prosjecnom inteligencijom, prosjecnim prihodima, prosjecnim zivotom pronadje nesto gdje je on nadprosjecan. Naravno da ce to bii tesko ostaviti. Ipak je mene bog odabrao da se rodim u pravoj vjeri u pravo vrijeme. Bas ja :) Ako nije religija onda je obicno nacionalizam. Ja sam prosjecan ali moja nacija je nadprosjecna i mi smo bolji od njih. Zato ja vise vrijedim. Sve je to dopaminska hijerarhija evoluirala jos od rakova...
Tananarive

#103 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Tananarive »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:25
dr_Evil wrote: 16/08/2025 11:22
Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:21

obrazlozi logicki zasto nije.
Nema se sta obrazloziti, jer nisi nista ni napisao osim standardnih pamfleta. Uzivaj drug :)
kada kazes da nije na nivou, de onda pojasni....a ako neces da pojasnis to znaci bacas supljake, u fazonu daj da bacamo petarde da pravimo buku da oponent misli da imamo municiju kao kad se Sarajevo branilo periodicno :-)
Za šupljiranje si u pravu sto posto, jer davno sam skontao da se sa vjernicima ne raspravlja. Dosadno mi na godisnjem pa da bacim koju kontru vama što sve znate i za sve imate dokaz u jednoj knjizi u više varijanti, a knjiga sem te "jedne" ima jos na stotine miliona, ne bi bilo loše još nešto pročitati.
Zehran82

#104 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

Tananarive wrote: 16/08/2025 11:30
Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:25
dr_Evil wrote: 16/08/2025 11:22

Nema se sta obrazloziti, jer nisi nista ni napisao osim standardnih pamfleta. Uzivaj drug :)
kada kazes da nije na nivou, de onda pojasni....a ako neces da pojasnis to znaci bacas supljake, u fazonu daj da bacamo petarde da pravimo buku da oponent misli da imamo municiju kao kad se Sarajevo branilo periodicno :-)
Za šupljiranje si u pravu sto posto, jer davno sam skontao da se sa vjernicima ne raspravlja. Dosadno mi na godisnjem pa da bacim koju kontru vama što sve znate i za sve imate dokaz u jednoj knjizi u više varijanti, a knjiga sem te "jedne" ima jos na stotine miliona, ne bi bilo loše još nešto pročitati.
evo dajem ti na raspolaganju da obrazlosis... :)

otvoren sam za sve i da sam u krivu i u pravu....do tebe je da obrazlosis.
Tananarive

#105 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Tananarive »

Čovjek kilometrima obrazovaniji i sposobniji da obajsni....

Pogledaj kako su yhwh, jehova, jahve el(oh)(im)/allah i ostala svita opstali ili nestali.
Zehran82

#106 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

Tananarive wrote: 16/08/2025 11:40

Pogledaj kako su yhwh, jehova, jahve el(oh)(im)/allah i ostala svita opstali ili nestali.
stani malo....jesi l iti svjestan sta ti radis ovdje....

znaci uzmes teglu napunjenu punu magle i hoces da je istreses na mene kako bi mi naudio :)

donosi mi video o Jahvi, a ja nevjerujem u to ime Jahve jer to nije Bozije ime....pa sto onda mene muslimana tuces sa tim imenom a krscani i zidovi su ti koji zagovaraju to ime :-) stvarno neshvatljivo
Tananarive

#107 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Tananarive »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:48
Tananarive wrote: 16/08/2025 11:40

stani malo....jesi l iti svjestan sta ti radis ovdje....

znaci uzmes teglu napunjenu punu magle i hoces da je istreses na mene kako bi mi naudio :)

donosi mi video o Jahvi, a ja nevjerujem u to ime Jahve jer to nije Bozije ime....pa sto onda mene muslimana tuces sa tim imenom a krscani i zidovi su ti koji zagovaraju to ime :-) stvarno neshvatljivo

ZnaĆi, Tawrat, Zabur i Injil za koje i Qur'an kaže da su došle prije ne znače ništa, druga stvar pročitao si samo naziv videa, čovjek ne priča samo o yhwh nego i o ostalim. E to je ta magla od koje ne vidiš dalje od svog nosa, mladi gospodine.
Zehran82

#108 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

Tananarive wrote: 16/08/2025 11:51 ---
ZnaĆi, Tawrat, Zabur i Injil za koje i Qur'an kaže da su došle prije ne znače ništa, druga stvar pročitao si samo naziv videa, čovjek ne priča samo o yhwh nego i o ostalim. E to je ta magla od koje ne vidiš dalje od svog nosa, mladi gospodine.
ZnaĆi, Tawrat, Zabur i Injil za koje i Qur'an kaže da su došle prije ne znače ništa,
nisam to rekao, itekako da znace.....

druga stvar pročitao si samo naziv videa,
to je isto kao da ja tebi napadam ateizam sa hiduistickim videom.
Tananarive

#109 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Tananarive »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 12:14
Tananarive wrote: 16/08/2025 11:51 ---
ZnaĆi, Tawrat, Zabur i Injil za koje i Qur'an kaže da su došle prije ne znače ništa,
nisam to rekao, itekako da znace.....

druga stvar pročitao si samo naziv videa,
to je isto kao da ja tebi napadam ateizam sa hiduistickim videom.
Da nepogresiva sveta knjiga u 4 popravljena izdanja.
Zehran82

#110 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

Tananarive wrote: 16/08/2025 12:15 ---
Da nepogresiva sveta knjiga u 4 popravljena izdanja.
navedi tacan problem a ne kruzi okolo.....
belfy

#111 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:20 vjernik se postaje kada Bog pozove osobu, a ne tek tako svojom voljom....to je nesto u ingerenciji Boga.
ovo treba postaviti na svaku onu diskusiju o slobodnoj volji gdje ti tvrdis suprotno. ono cisto da se ukaze na oksimoron i licemjerje...
QSuzi

#112 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by QSuzi »

:thumbup:
Pa ovo je genijalno
Zehran82

#113 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 16:05
Zehran82 wrote: 16/08/2025 11:20 vjernik se postaje kada Bog pozove osobu, a ne tek tako svojom voljom....to je nesto u ingerenciji Boga.
ovo treba postaviti na svaku onu diskusiju o slobodnoj volji gdje ti tvrdis suprotno. ono cisto da se ukaze na oksimoron i licemjerje...
slabo ti meni druze sta kontas ovdje :-)

a najgore kad na osnovu pogresnog razumjevanja hoces da nesto zaklucujes a nisi ni shvatio u potpunosti sta hocu da kazem....

Bog covjeku dopusta da bude vjernik na osnovu covjekova djelovanja na ovaj ili onaj nacin, znaci osoba cini dobro drugima Bog mu se smiluje i pusti da ga vjeruje, ili osoba trazi Boga, iskrena je u trazenju, i Bog se smiluje i pusti osobu da vjeruje u njega na ispravan nacin.

znaci u Bozijoj je ingerenciji da ti dopusti da budes vjernik ili blokira te da ne bude vjernik, a sve zbog djela tvojih ruku i stavova i iskrenosti ili neiskrenosti. to je ono sto ti ovdje ne kontas....

nemoze ti doci Bogu na sudnjem danu i reci mu u lice, nisam bio vjernik zato sto mi ti nisi to dao....ne ne ne druze moj koji voli zujati puno a nikad meda ne dati.....

Bog tu moze da kaze, nisam ti dao jer niti si htio, da me podstaknes da te pustim niti si radio ikakva dobra djela, niti si trazio od mene uputu, cak sta vise ponasao si se argontno i podrugljivo pa ti nisam dao da budes vjernik.....haj sad pravac u dzehennem.
Nista ti onda tu ne mozes ucinit, niti ce se ko zagovarati za tebe, niti ce ko pustit suzu za tebe, sam pao sam se ubio sto kazu :-)
belfy

#114 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 16/08/2025 18:00
belfy wrote: 16/08/2025 16:05
slabo ti meni druze sta kontas ovdje :-)

a najgore kad na osnovu pogresnog razumjevanja hoces da nesto zaklucujes a nisi ni shvatio u potpunosti sta hocu da kazem....

Bog covjeku dopusta da bude vjernik na osnovu covjekova djelovanja na ovaj ili onaj nacin, znaci osoba cini dobro drugima Bog mu se smiluje i pusti da ga vjeruje, ili osoba trazi Boga, iskrena je u trazenju, i Bog se smiluje i pusti osobu da vjeruje u njega na ispravan nacin.

znaci u Bozijoj je ingerenciji da ti dopusti da budes vjernik ili blokira te da ne bude vjernik, a sve zbog djela tvojih ruku i stavova i iskrenosti ili neiskrenosti. to je ono sto ti ovdje ne kontas....

nemoze ti doci Bogu na sudnjem danu i reci mu u lice, nisam bio vjernik zato sto mi ti nisi to dao....ne ne ne druze moj koji voli zujati puno a nikad meda ne dati.....

Bog tu moze da kaze, nisam ti dao jer niti si htio, da me podstaknes da te pustim niti si radio ikakva dobra djela, niti si trazio od mene uputu, cak sta vise ponasao si se argontno i podrugljivo pa ti nisam dao da budes vjernik.....haj sad pravac u dzehennem.
Nista ti onda tu ne mozes ucinit, niti ce se ko zagovarati za tebe, niti ce ko pustit suzu za tebe, sam pao sam se ubio sto kazu :-)
drug Smrle, ovdje samo blebeces, ali ajde da se igramo kad se vec igramo...

kao prvo, nista ja tebi ne kontam nego kontam za sebe. tvoja nepismenost ne poznaje granice...

ti si sam rekao da Bog zna ako ces mu i dovu uputiti, ali da to nece promijeniti nista, jer je on vec znao da ces to uraditi. sjecas se kada si rekao ili rado zaboravljas svoje rijeci, kao sto si ove iznad?

sve ovo nadalje sto pises je tupava apologetika bez smisla. a sada cu da ti pojasnim i zasto i ovo je drugi i zadnji put da cu to uciniti.

ako je Bog pitao duse da li zele biti ozivljene, a onda neka rekla da zeli (onaj ugovor o kojem ne znamo da smo napravili - oksimoron!) on je po njenom ozivljavanju znao svaki njen korak, pa sve i do toga da li ce zavrsiti u Dzennetu ili Dzehennemu. samo na osnovu toga je jasno da je ta "dusa" od ozivljavanja, pa do smrti osudjena na isti kraj (bio pozitivan ili negativan) koji ce se desiti izborima za koje je neko drugi vec znao i za koje si ti vec rekao da su nepromjenjivi, ali sada pokusavas da siris stative i saras sa pricom...

i to bi ti bukvalno dalo za pravo da, ako bi dosao pred Boga, da mu to iskreno kazes. mislim da bi Bog trebao cijeniti iskrenost...

jer Bog ne moze reci da ti nije dao jer ti nisi htio. on je vec po tvom postanku (pa i prije njega) znao hoces li ti to htjeti ili neces. isto kao sto je znao kakva ces djela raditi i kako ces se ponasati.

i, za kraj da dodam i jednu malu opasku oko ove tvoje pcele i meda (tvojim rjecnikom)... ja mislim da meda dajem napretek (iako mislim da ti ne zasluzujes bilo kakva detaljnija objasnjenja, jer nece nista promijeniti), nego da je u pitanju vise to da takav med jedna muha ne prepoznaje. muha mozda radije bira nesto drugo.

:kakoste:
Zehran82

#115 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 16/08/2025 19:24 ---

kao prvo, nista ja tebi ne kontam nego kontam za sebe. tvoja nepismenost ne poznaje granice...

ti si sam rekao da Bog zna ako ces mu i dovu uputiti, ali da to nece promijeniti nista, jer je on vec znao da ces to uraditi. sjecas se kada si rekao ili rado zaboravljas svoje rijeci, kao sto si ove iznad?

sve ovo nadalje sto pises je tupava apologetika bez smisla. a sada cu da ti pojasnim i zasto i ovo je drugi i zadnji put da cu to uciniti.

ako je Bog pitao duse da li zele biti ozivljene, a onda neka rekla da zeli (onaj ugovor o kojem ne znamo da smo napravili - oksimoron!) on je po njenom ozivljavanju znao svaki njen korak, pa sve i do toga da li ce zavrsiti u Dzennetu ili Dzehennemu. samo na osnovu toga je jasno da je ta "dusa" od ozivljavanja, pa do smrti osudjena na isti kraj (bio pozitivan ili negativan) koji ce se desiti izborima za koje je neko drugi vec znao i za koje si ti vec rekao da su nepromjenjivi, ali sada pokusavas da siris stative i saras sa pricom...

i to bi ti bukvalno dalo za pravo da, ako bi dosao pred Boga, da mu to iskreno kazes. mislim da bi Bog trebao cijeniti iskrenost...

jer Bog ne moze reci da ti nije dao jer ti nisi htio. on je vec po tvom postanku (pa i prije njega) znao hoces li ti to htjeti ili neces. isto kao sto je znao kakva ces djela raditi i kako ces se ponasati.

i, za kraj da dodam i jednu malu opasku oko ove tvoje pcele i meda (tvojim rjecnikom)... ja mislim da meda dajem napretek (iako mislim da ti ne zasluzujes bilo kakva detaljnija objasnjenja, jer nece nista promijeniti), nego da je u pitanju vise to da takav med jedna muha ne prepoznaje. muha mozda radije bira nesto drugo.

kad sam to rekao da nece promijeniti nista?

da na isti kraj koji ta dusa ce proci sa svojom slobodnom voljom.

to sto on zna o meni, ne amnestira me od odgovornosti koju imam sa slobodnom voljom, on samo sve zna o meni sta cu raditi sa svojom slobodnom voljom i on mene ne tjera na to...ako padnem, sam sam pao, ako uspijem opet ce to biti na osnovu djela koje Bog dao da ucinim pa da steknem njegovu milost.

to je vec neki med kada dajes neke argumente, pa da ja moram odgovati i pojasnjavati....

a one slike pticurina mozes samo guzu obrisat :thumbup:
belfy

#116 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 18/08/2025 13:40
belfy wrote: 16/08/2025 19:24 ---

pa ti si ti rekao kada si govorio kako je Bog znao i da ces tu dovu uputiti. tako lako zaboravljas?
ako treba mogu i citirati taj tvoj post, samo onda moras se obavezati da ces priznati da lazes. jel moze?

da na isti kraj koji ta dusa ce proci sa svojom slobodnom voljom.
znaci slobodnom voljom ne mozes zavrsiti sa drugim krajem, jel tako?

to sto on zna o meni, ne amnestira me od odgovornosti koju imam sa slobodnom voljom, on samo sve zna o meni sta cu raditi sa svojom slobodnom voljom i on mene ne tjera na to...ako padnem, sam sam pao, ako uspijem opet ce to biti na osnovu djela koje Bog dao da ucinim pa da steknem njegovu milost.

to je vec neki med kada dajes neke argumente, pa da ja moram odgovati i pojasnjavati....

a one slike pticurina mozes samo guzu obrisat :thumbup:
interesantno kako ti se svidi kada pomenem muhe, pa govoris da meda dajem (iako muhe ne daju isti), pa onda opet pomenes guzu. da li ti je to tolika fascinacija? nevjerovatno...

a nemam pojma o kojim pticurinama pricas. mislis na ovu ispod?

Image

to mi forum ubaci automatski kada tebi odgovaram. vidi sa moderatorom ili adminom mogu li to promjeniti na neku drugu sliku papagaja koja ce ti bolje odgovarati pernati druze...
Zehran82

#117 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 19/08/2025 00:30 ----
pa ti si ti rekao kada si govorio kako je Bog znao i da ces tu dovu uputiti. tako lako zaboravljas?
ako treba mogu i citirati taj tvoj post, samo onda moras se obavezati da ces priznati da lazes. jel moze?
Da, bog zna da ces dovu uputiti i zna hoce li je ispuniti ili nece.
sta je problem tu ne znam?
koji drugim krajem, od onoga sto Bog vidi, ne mozes, jer bi to znacilo da nije sveznajuci...ali to njegovo sveznanje te ne tjera na to , sam pao sam se ubio ma koliko vi krivicu za svoja nedjela prebacivali na Boga i tako sebi samo povecavali kaznu , kazna za potvoru i kazna za nedjelo....dupla druze...dupla.
belfy

#118 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by belfy »

belfy wrote: 19/08/2025 00:30
belfy wrote: 16/08/2025 19:24 ti si sam rekao da Bog zna ako ces mu i dovu uputiti, ali da to nece promijeniti nista, jer je on vec znao da ces to uraditi. sjecas se kada si rekao ili rado zaboravljas svoje rijeci, kao sto si ove iznad?
Image
Zehran82 wrote: 19/08/2025 10:07
belfy wrote: 19/08/2025 00:30 ----
Da, bog zna da ces dovu uputiti i zna hoce li je ispuniti ili nece.
sta je problem tu ne znam?
koji drugim krajem, od onoga sto Bog vidi, ne mozes, jer bi to znacilo da nije sveznajuci...ali to njegovo sveznanje te ne tjera na to , sam pao sam se ubio ma koliko vi krivicu za svoja nedjela prebacivali na Boga i tako sebi samo povecavali kaznu , kazna za potvoru i kazna za nedjelo....dupla druze...dupla.
evo ti sve crno na bijelo pernati druze. mada sumnjam da ces se urazumjeti i spustiti lopticu. cak i ja pisem Bog velikim slovom, jer je licna imenica, a ti ni to vise...

no, kada bolje razmislim i to ti je korak naprijed. kao sto mozes vidjeti - u paklu mozda bude bolja raja za vjecne rasprave. o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...? :lol: doduse, mozda bi onda bilo gore za ostatak drustva. sad sam u nedoumici majku mu...
Zehran82

#119 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

belfy wrote: 20/08/2025 00:06 ----

evo ti sve crno na bijelo pernati druze. mada sumnjam da ces se urazumjeti i spustiti lopticu. cak i ja pisem Bog velikim slovom, jer je licna imenica, a ti ni to vise...

no, kada bolje razmislim i to ti je korak naprijed. kao sto mozes vidjeti - u paklu mozda bude bolja raja za vjecne rasprave. o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...? :lol: doduse, mozda bi onda bilo gore za ostatak drustva. sad sam u nedoumici majku mu...
- u paklu mozda bude bolja raja za vjecne rasprave. o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...?
koliko nevjernicko ludilo uzme maha da se totalno izgubi razum..... :-)

Hajmo to ovako postaviti, ti bi znaci raspravljao u Paklu dok si u muci i strahu....

Sta mislis da si ovdje u redu za klanje, sve jednog po jednog kolju i bacaju sa velikom brda u provaliju, da li bi ti sa onim u redu raspravljao kako je ruzno vrijeme i kako ti zena slabo kuha :)

o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...?
ti bi se raspravljao u Raju u moru raznih uzivanja :lol:

Da te razocaram, u Raju nema rasprave nikakve, nema mrznje, nema zlobe, nema ljubomore, nego potpuno cista srce jedni prema drugima....uz pozdrav "Mir vama"
broj dva

#120 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

Tvoj raj meni zvuči kao distopija, isprani mozgovi i vječnost provedena u obožavanja boga, ne hvala. A možda bi se i tebi ogadilo nakon 200-300 miliona godina..
Zehran82

#121 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Zehran82 »

broj dva wrote: 20/08/2025 11:28 Tvoj raj meni zvuči kao distopija, isprani mozgovi i vječnost provedena u obožavanja boga, ne hvala. A možda bi se i tebi ogadilo nakon 200-300 miliona godina..
Tvoj raj meni zvuči kao distopija, isprani mozgovi
ne poznajes ti opise Raja ocito mi je to.... :)

znaci ako nema mrznje, zla, zavisti, ljobomore , zli misli itd.....da je to ispran mozak....jer eto sada samo imaju dobro u sebi, vole se, paze se, postuju jedno drugo, uvazavaju se, imaju na raspolaganju uzivanja raznih vrsta pa cak i uzivanja koja nikad nisu ni vidjeli prije, ni culi o tome niti je ikome na um palo......

znaci svima njima ispram mozak zato sto zive u sreci u harmoniji :-)

i vječnost provedena u obožavanja boga,
eto vidis da ne znas sta je Raj, nema tamo nikakvog obozavanja Boga, niti molitva, niti rituala ikakvih....sa tim je zavrseno na zemlji.

To cak Bogu i ne treba ...ali to treba sad nama, za nas spas....a u Raju nema ni dzamija, ni ckrvi, niti molitvi niti obozavanja Boga kao sto se sad radi.

ne hvala.
eh eh eh....ma nemoj moli te....sta to kazes....kao da se ti tu nesto pitas, kao da tebe Bog licno moli, DE MOLIM TE UDJI U MOJ RAJ DA UZIVAS :lol:

ZNAS STA DRUZE...niko se nece ni okrenuti za tobom ako ne udjes u Raj pa udjes u Pakao....ni suze nece pustiti za tobom, ali zato ti kada nestane ti suza, pocet ces krv isplakivati na oci u Paklu....dok drugi uzivaju na maxu u Raju bez da ih briga za tebe u kakvom si stanju.....

A možda bi se i tebi ogadilo nakon 200-300 miliona godina..
a mozda ovo a mozda ono a mozda ovo a mozda ono.....bas kao sto vas je Bog opisao u Kuranu da volite puno nagadjati.

da te i ovo naucim, u Raju nema dosade ni nakon trilion godina....jer dosada ne postoji kao sto postoji ovdje

tamo ne moze postojati iz vise razloga....

1. zato sto se Raj obnavlja, nove stvari dolaze, nove interesantne zabave dolaze.
2. Raj je velik kao nas univerzum, znaci toliko prostora za istraziti
3. FUnkcija dosade ovdje je da te pokrene da radis nesto korisno, a ne da izlezavas se po cijeli dan i gledas u jednu tacku bez ikakve smetnje, jer da nema dosade moglo bi i tako biti. Pa Bog itekako moze da ucini da nema dosade u Raju, znaci osjecaj dosade da ne postoji....a ako bi postojao to bi samo imao funkciju da te pokrene na druga uzivanja, da mijenjas uzivanja koji ima bezbroj tamo.
belfy

#122 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by belfy »

Zehran82 wrote: 20/08/2025 11:04
belfy wrote: 20/08/2025 00:06 ----

- u paklu mozda bude bolja raja za vjecne rasprave. o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...?
koliko nevjernicko ludilo uzme maha da se totalno izgubi razum..... :-)

Hajmo to ovako postaviti, ti bi znaci raspravljao u Paklu dok si u muci i strahu....

Sta mislis da si ovdje u redu za klanje, sve jednog po jednog kolju i bacaju sa velikom brda u provaliju, da li bi ti sa onim u redu raspravljao kako je ruzno vrijeme i kako ti zena slabo kuha :)

o cemu bi se u raju, i sa kim, raspravljao...?
ti bi se raspravljao u Raju u moru raznih uzivanja :lol:

Da te razocaram, u Raju nema rasprave nikakve, nema mrznje, nema zlobe, nema ljubomore, nego potpuno cista srce jedni prema drugima....uz pozdrav "Mir vama"
pa nisi me razocarao. ja ti i rekoh da se neces imati sa kim tamo raspravljati. sto bi onda ovdje takvu patnju cinio sebi?

a ako je to vec bolje sto se onda ti po cetvrti put vracas da se raspravljas na ovom forumu i siris zlobu i ljubomoru? uzivaj u zivotu bez rasprave i foruma. zar nije tako bolje i za tebe? imas neku sado-mazo stranu...?

P.S. i opet muka, strah, klanje i ostale prijetnje. zaboravio si nabrojati i naguravanje govana u usta. cisto da te podsjetim pernati druze...

Image
dr_Evil

#123 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by dr_Evil »

Nisam znao gdje postaviti, ali mi se cinila ova tema prigodnom

https://bljesak.info/magazin/religija/j ... mor/529790

@Truba

Ja mu zelim sve najbolje i sto brzi oporavak
broj dva

#124 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by broj dva »

dr_Evil wrote: 26/08/2025 10:28 Nisam znao gdje postaviti, ali mi se cinila ova tema prigodnom

https://bljesak.info/magazin/religija/j ... mor/529790

@Truba

Ja mu zelim sve najbolje i sto brzi oporavak
Naravno da bolesnom čovjeku želimo uspješan oporavak, ali "katolički evangelizator" zvuči tako arogantno i moralno nakaradno...
Paul Gascoigne

#125 Re: Vječna kazna - etički poraz ideje Boga milosrđa

Post by Paul Gascoigne »

apsidejzi wrote: 16/08/2025 11:29
Tananarive wrote: 16/08/2025 11:15
apsidejzi wrote: 15/08/2025 17:38

A ti si bas taj koji je razumio Muhameda, dok moj kolega Mustafa sija nije. Kako slatko :lol:

Citav islamski svijet je okarakterisao ISIL kao teroriste, ali to njih ne sprecava da i dalje tvrde kako su oni na pravom putu, isto kao sto i ti tvrdis. Isto kao sto sije tvrde. Isto kao sto Ahmedije tvrde. Citava ova nasa diskusija je pocela od teze da Kur'an nit smrdi nit mirise i da je napisan generalno te da se moze nategnuti da dadne pozitivno misljenje na bilo sta. Kakve veze ima jel ti necije misljenje ne prihvatas. Ja sam svjestan da ti imas svoje vidjenje i da je po tom vidjenju Kur'an ispravan na taj nacin. Ali i ahmedije imaju svoje vidjenje i oni vide Kur'an na svoj nacin i smatraju da je to njihovo ispravno. Mene apsolutno nije briga sta koja grupa misli, jer ste po meni svi svakako ukrivu. I zbog toga, meni je svacije misljenje isto vrijedno.

To je isto da tebe neko pita jel smatras da je katolicizam ispravniji od pravoslavlja ili protestantizma. Ili su mormoni upravu. Ili su amishi upravu. Iz tvoje perspektive, svi su ukrivu i nebitno je koliko kojih ima. Zasto bi katolici bili vise upravu od Amisha. Sto ustvari govori da i biblija nit mirise nit smrdi. Sve te monoteisticke knjige su iste. Nit mirisu nit smrde. Sve moze i sve ne moze.
Svaka čast drug na smirenom i jasnom viđenju, a lola se zadao vrijeđati, kao pišeš gluposti, ja sam samo u pravu drugi griješe........ Religija sem što služi za kontrolu mnogim ljudima dođe kao utjeha, zbog straha od smrti. A šta veli, 30 godina studiozno se bavi islamom, i on može da drugima "ispire" mozak, e što ste ispirali, ispirali ste sreća pa sve više ljudi ne pada na te gluposti i počinje da misli svojom glavom. Elem, svaka čast upsydaisy na smirenim komentarima koji udaraju u srž ovog ubleharenja i ovih ublehaša "samo sam ja ispravan". :thumbup: :bih:
:thumbup: hvala. mnogima je tesko prihvatiti da smo svi jednako nebitni u ovom kosmosu. Kao sto ti kazes, vjerovatno pronalase svrhu i vrijednost u tome. Jedan prosjecan covjek, sa prosjecnom inteligencijom, prosjecnim prihodima, prosjecnim zivotom pronadje nesto gdje je on nadprosjecan. Naravno da ce to bii tesko ostaviti. Ipak je mene bog odabrao da se rodim u pravoj vjeri u pravo vrijeme. Bas ja :) Ako nije religija onda je obicno nacionalizam. Ja sam prosjecan ali moja nacija je nadprosjecna i mi smo bolji od njih. Zato ja vise vrijedim. Sve je to dopaminska hijerarhija evoluirala jos od rakova...
Lijepo, aferim. U suštini svega je strah, ništa više osim dominantnog ljudskog svojstva zvanog strah. Strah od smrti, strah od nebitnosti, strah od "nemanja svrhe", strah od samoće: sve te boljke religija i nacionalizam solidno krpe. Naravno, samo na nivou načela. Niko nije ISTINSKI VJERNIK, niko svoje navike i život neće podrediti Islamu, niti je iko istinski nacionalista - sve ostaje na nivou teorije i prosjećnosti krda. Jer ljudska priroda najbolje odaje čovjeka. A u prirodi smo svi isti - učini me sigurnim, učini me mirnim, ako može, učini me povlaštenim.
Post Reply