Posao za ing u bih
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
-
moee
#102 Re: Posao za ing u bih
Kao što su kolege već rekle, na našem tržištu vjerovatno više ing. el. i maš. radi u prodaji nego u biroima. Obzirom da je često riječ o veoma specifičnim proizvodima, dobar prodavač/menadžer to mora imati u malom prstu. Upoznaj nekoga iz firmi Vaillant, Schneider, Hager i sl. pa ćeš se uvjeriti da je istina.Smiljana wrote: ↑19/08/2023 10:29Kakve veze ima inžinjer sa prodajom bilo čega?moee wrote: ↑19/08/2023 10:24 Počeo raditi kao ing.el. 2010.g. sa početnom platom od 1.050 KM. Nakon skoro dvije godine promijenio firmu (u rasulu) i otišao na istu početnu platu. Tu se zadržao skoro 10 god. i dogurao do plate blizu 3.000 KM. Prije dvije godine prešao u treću firmu na menadžersku poziciju za platu 3.000+ KM i bonuse (ako se stignu planovi).
Ono što dobrim dijelom utiče na visinu plate ing nije samo znanje, već ODGOVORNOST. To KV radnici, magacioneri i vozači ne znaju jer je nemaju. Čim bilo šta nije po planu, oni zovu nadređenog, dok ing mora riješiti taj problem. Ili npr. neki ing proda milione KM robe i naleti na kupca koji mu ne plati par hiljada KM. Gazda ne vidi milione koji su uredno završeni, već svaki dan podsjeća na dug od par hiljada KM.
Valjda imaju menađeri koji to rade![]()
tj dio firme koja se bavi prodajom i slično?
Ja ne poznajem nijednog inžinjera koji se bavi prodajom bilo čega?
kakve su firme u kojima radite boga pitaj!
Što se tiče boldiranog, vjerovatno živiš i radiš u zapadnoj Hercegovini, tu inženjeri nisu potrebni, bitno je samo da si što bolja varalica/manipulator.
-
goredole
- kurty
#104 Re: Posao za ing u bih
Nisi ti druze, skoro pa nikako mene razumio....mali_balon wrote: ↑19/08/2023 12:15kurty wrote: ↑19/08/2023 11:10
opet nisko udaras..
procentualno, vise je podređenih kojima je zivotna zelja da nalupaju nadređenog, nego nadređenih koji žele da ponize podređenog... i evo vidi se iz tvog primjera, koja je zelja da "ponizenjem skolovanog"...
ja sam iz dosade naucio upravljati bagerom, skipom, pomalo i dizalicom... znaci ja se zainatim i za godinu, dvije radim posao masiniste, kamiondzije, ovog ili onog... ali kamiondzija, masinista... nema sanse da za dvije godine mogu raditi moj posao...
Eto potvrdjues moji tezu Bigom dat inzinjet koji moze sve i niko ki ne treba ako se on zainati....o tom ogranicenju pricam, sto to bagerista ne bi mogo tvoj poso naucit......ko sad nisko udara
Meni nije cilj nisko udariti ni tebe ni 5og ni 10og....jebe mi se zivite u svom balonu....samo iznosim sto sam do sad vidio u radu sa ljudima razlicitih struka, kultura i podneblja....a radio sam sa svim i svacim svasta....
Al eto
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#105 Re: Posao za ing u bih
My cup of tea, nevezano za inžinjere ali općenito zapažanje kada su ove malo veće profesije u pitanju
Obično će onaj ko je najviše kurčevit, ima dominantno prisustvo ili ko voli puno pričati i biti direktan odmah biti posmatran kao ekspert.
Lično sam zapazio to ovih godina kako radimo dosta sa majstorima, ali i kod drugih poslova. Dok takav nešto progovori, to je to, nema šta, pa čak i ako pogriješi, opet će prije kod nega doći drugi put nego naći zamjenu.
Neki štokholmski sindrom valjda
Obično će onaj ko je najviše kurčevit, ima dominantno prisustvo ili ko voli puno pričati i biti direktan odmah biti posmatran kao ekspert.
Lično sam zapazio to ovih godina kako radimo dosta sa majstorima, ali i kod drugih poslova. Dok takav nešto progovori, to je to, nema šta, pa čak i ako pogriješi, opet će prije kod nega doći drugi put nego naći zamjenu.
-
melac
#106 Re: Posao za ing u bih
Imao onaj neki cibuk za kredu, a kad zapjeni pricajuci to je tek cudo. Sreo ga prije koju godinu u Mostaru u Mepasu, pozdravim ga uredno. Kaze nesto te se ne sjecam, a reko rijetko smo se vidjalidr_Evil wrote: ↑19/08/2023 10:30Ma boljka tehnickih fakulteta je matematika, profesori matematike predaju matematiku ko da je predaju na PMF-u. Realno ne nauce nas sta je to, bolje bi bilo da su preskocili 50% gradiva, a da su nas naucili da shvatimo tu hebenu matematiku i da je znamo upotrijebit. Onako nasajbamo sablon, znamo rijesit svaki integral i diferencijal, i cim te izbace iz sablona belaj. Srecom pa su mehanike bile jake ko betonmali_balon wrote: ↑19/08/2023 10:14 Nije problem u obrazovanju, mislim jeste ali kao sistemu, pogotvu kod nas gdje je skoro 30%gradiva, vise beskorisno ponavljanje i zvakanje zastatjele materije, ali nije problme na ostvarenju pojedinca, obrazovati se treba i nismo svi za knjige a nismo svim za majstrorluka.....
Svi lajk ko se sjeca kako je Behdzed sarao zadatke pored table i pricao o Picakcicu.
A zaostali manje vise, sta ja znam, nismo puno, nacin prenosenja znanja je zaostao.. previse svega bez pokusaja da objasne.. valjda ni oni ne razumiju.
- mk ultra
#107 Re: Posao za ing u bih
Што би казали, свака би фукара да убије вукаsehohari wrote: ↑19/08/2023 16:32 My cup of tea, nevezano za inžinjere ali općenito zapažanje kada su ove malo veće profesije u pitanju
-
husoboss
#108 Re: Posao za ing u bih
Posao ko posao u početku bolje zvuči nego što u suštini jeste, puna usta kad kažeš inženjer
, pozadina dosta drugačija.
Plate, početak ovisi o firmi i segmenta u kojem posluje, priajtelji koji su na početku imali dvicu, ali prodaja, veliki prometi i odmah ima i keša, neki su imali 1000, sad poslije skoro 2 godine malo veca, jbg specificna firma, djelatnost slabo kotiras na konkursima igdje. Poznanica imala 1000, firma bez organizacije, prekovremeni i sl. za pola godine ispadne joj skoro duplo bolje finansijski, ali i uređenije kao preduzće bez realno nekog aman iskustva ali u odnosu na prvog širi krug djelovanja prethodne firme, manje introvertna i sl.
Bez rada u prodaji ne možeš, mašinci i elektro pogotovo osim ako nisi IPSA, IG, Divel koji specifično rade projekovanje. Dakle, direktno prodaja, projektna prodaja, podrška prodaji i sl. su obavezni jer tako posao funkcioniše, prodaja, sales manageri bez te pozadine mogu započeti stvar, voditi i finalizirati mora inženjer.
Odnos s majstorima posebna priča, po defaultu većina ih te ne poštuje i od trenutka dolaska ujutru ti ne skriva da te ne podnosi, doziva "hajde inženjeru", "moj inzenjeru", "mali što će ti ovo" i sl, treba sabura ili na kraju nadodješ da djecu školuje za ing te struke
Ima i suprotnih primjera gdje im nije mrsko reći, pitati tiho ako misli da si pogriješio, pojasniti, a onda i inženjer brže uči jer te nije stid upitati, što i kako i jako puno se tu može naučiti, jbg potegneš, isprljaš se, pokisneš, zaglaviš u blatu, izgrebeš se, posiječeš, bole ruke i jagodice od čupanja nečeg ali nekad vrijedi.
Odnos sa starijim kolegama ing varira isto, od onih koji te ppmnože nulom tako golobradog, ali jbg u nekom trenu izgubili korak s vremenom i nije im jasno zasto bas nesto mora biti tu, do onih kojim nije mrsko pojasniti nesto do u detalj. Upoznao sam ih puno tihih, perd penziju skoro, posao u malom prstu, znanja na pretek a ne cijene ih dovoljno zbog takve osobnosti, možda je moj lični dojam.
Curama/ženama obično nije jasno kako si se isprljao, poderao, zašto ne nosiš košulje češće i sl
Plate, početak ovisi o firmi i segmenta u kojem posluje, priajtelji koji su na početku imali dvicu, ali prodaja, veliki prometi i odmah ima i keša, neki su imali 1000, sad poslije skoro 2 godine malo veca, jbg specificna firma, djelatnost slabo kotiras na konkursima igdje. Poznanica imala 1000, firma bez organizacije, prekovremeni i sl. za pola godine ispadne joj skoro duplo bolje finansijski, ali i uređenije kao preduzće bez realno nekog aman iskustva ali u odnosu na prvog širi krug djelovanja prethodne firme, manje introvertna i sl.
Bez rada u prodaji ne možeš, mašinci i elektro pogotovo osim ako nisi IPSA, IG, Divel koji specifično rade projekovanje. Dakle, direktno prodaja, projektna prodaja, podrška prodaji i sl. su obavezni jer tako posao funkcioniše, prodaja, sales manageri bez te pozadine mogu započeti stvar, voditi i finalizirati mora inženjer.
Odnos s majstorima posebna priča, po defaultu većina ih te ne poštuje i od trenutka dolaska ujutru ti ne skriva da te ne podnosi, doziva "hajde inženjeru", "moj inzenjeru", "mali što će ti ovo" i sl, treba sabura ili na kraju nadodješ da djecu školuje za ing te struke
Ima i suprotnih primjera gdje im nije mrsko reći, pitati tiho ako misli da si pogriješio, pojasniti, a onda i inženjer brže uči jer te nije stid upitati, što i kako i jako puno se tu može naučiti, jbg potegneš, isprljaš se, pokisneš, zaglaviš u blatu, izgrebeš se, posiječeš, bole ruke i jagodice od čupanja nečeg ali nekad vrijedi.
Odnos sa starijim kolegama ing varira isto, od onih koji te ppmnože nulom tako golobradog, ali jbg u nekom trenu izgubili korak s vremenom i nije im jasno zasto bas nesto mora biti tu, do onih kojim nije mrsko pojasniti nesto do u detalj. Upoznao sam ih puno tihih, perd penziju skoro, posao u malom prstu, znanja na pretek a ne cijene ih dovoljno zbog takve osobnosti, možda je moj lični dojam.
Curama/ženama obično nije jasno kako si se isprljao, poderao, zašto ne nosiš košulje češće i sl
- mk ultra
#109 Re: Posao za ing u bih
Tako sam ja u prosloj firmj
Kaze kupi dobre pantole
Dvoje poderem na neki lim sedmicno
Pa sam onda imao radnu odjecu u autu
Ja nisam.imao problema sa majstorima
Samo ne seri mnogo, ako znas kako nesto da rijesis, rijesi i to je to.
-
mali_balon
#110 Re: Posao za ing u bih
Uh takvih sam se nagledo koliko hoces, pogotovu sad u soferskim vodama, dolaze sa pricom to bi australski autovoz uz carsiju vozilo bez problema...a kad ga vidis da parkira na rampu graske znoja ko ku... Glave liju niz celo.....hocu da kazem brzo se tu izdvoji kukolj od laprdanja nema nista ja takve ljude i ne dozivljavammk ultra wrote: ↑19/08/2023 17:18Што би казали, свака би фукара да убије вукаsehohari wrote: ↑19/08/2023 16:32 My cup of tea, nevezano za inžinjere ali općenito zapažanje kada su ove malo veće profesije u pitanju
Neki štokholmski sindrom valjda![]()
- NEOPLAN
#111 Re: Posao za ing u bih
Moje iskustvo je takvo da sam kao ing građ počeo raditi za platu 500 KM prije 10 godina. Ali sam radio ko da imam 2000. Nit mi je šta bilo mrsko nit me bilo stid pitati. Ali sam se postavio tako od prvog dana da sam ja inžinjer koji se dobro namučio da završim fakultet i ne dam da i se moje znanje podcjenjuje. Također, mladim kolegama danas savjetujem da se prema radnicima i poslovođama tako postave, jer svaki inžinjer ako ima iole klikera u glavi za godinu dana na gradilištu će naučiti sve što zna jedan tesar, armirač, poslovođa. A oni nikad neće znati ono što on zna. Naravno, ne kažem da treba biti bezobrazan već ne dati na sebe i ljudskim pristupom raditi i učiti. Biti spreman i na podmetanja i na ponižavanje kako od starijih kolega tako i od mladih konkurenata.
Treba biti uporan, izbaciti iz glave stav ja sam inžinjer = ja sam Bog. Balansirati, iskorištavati sva znanja oko sebe od običnog radnika do najstarijeg kolege, ne stiditi se pitati, ne sakrivati svoju grešku. Učiti i samo učiti. Ali uvijek imati u glavi da si inžinjer i ne dozvoliti da ti gazda da kombi da voziš radnike, da raznosiš alat po gradilištu i slične stvari. Biti svjestan sebe i svog neznanja ali i svog znanja. Možda sve ovo zvuči kontradiktorno ali moraš znati naći balans kako bi izgradio svoju poziciju. I najvažnije, ne dozvoliti da gazde gladne para prave petljavine preko tebe.
Još jedan savjet, svaki mladi inžinjer kad završi fakultet obavezno treba ići barem godinu dana na gradilište. Nemojte djeco odmah u projektovanje, jer vaši projekti onda ku*cu ne valjaju jer ono što vi isprojektujete nemoguće je izvesti. Čast izuzecima, ali u 90% slučajeva je tako. Nemojte da vam je blam biti blatnjav, prljav, promrzao, pokisao, da niste u košuljici i cipelicama. Smatrajte to ulaganjem u sebe, investicijom za budućnost. Ne dozvolite da vam radnici je*u mater i smiju vam se jer su dobili projekat koji se ne može napraviti, psoebno se to odnosi na nacrte armature koja se ne može ugraditi onako kako je nacrtano. Morate steći osjećaj za konstrukciju, kad dođeš u pregled armature da na osnovu pogleda na istu već znaš je li okej ili ne. Morate steći osjećaj za konstrukciju, da znaš šta može a šta ne može, kasnije ko se odluči da radi na projektovanju, ovo iskustvo će mu biti dragocijeno i neće dolazidti do toga da crta nebuloze ili da baca materijal bezveze jer ga je strah. Učite na gradilištu, a primjenjujte poslije gdje god hoćete. Jer tužno je kad ti na gradiliše dođe Nadzor koji je sprcao 50 godina u dupe i od tih 50 godina 25 radi kao Nadzor i boji se svoje sjene, ne poznaje osnovna pravila struke, već samo sebe ograđuje papirom da on nije kriv za bilo šta i ima nebulozne zahtjeve koji su nepotrebni, a nastali su iz njegovog neznanja, čime užasno opterećuje izvođače a investitorima nepotrebno baca pare.
Ja sam ovo sve pišem iz ličnog iskustva. Počeo sam kao što rekoh na gradilištu, sa platom 500 KM. NAkon toga sam radio paralelno izvođenje i projektovanje. Imam projektovanih i izgrađenih objekata po Sarajevu preko 30 kom, raznih veličina, od male kuće do poslovnog objekta od 2000 m2. Nakon toga prestajem sa projektovanjem i posvećujem se velikim projektima (pretežno mostovi na autoputevima). Danas radim za platu koju zinem i imam plaćeno sve (auto, telefon, laptop, stan, hranu itd). Ja postavljam uslove, a ne "gazda". Skup sam, ali vrijedim svakog feninga, bez lažne skromnosti.
Zaključak je da se i u BiH može napredovati i stručno i finansijski. Ali treba biti uporan, učiti i samo učiti. I sve se to nekad vrati. A ako se igdje može učiti, to je BiH, jer toliko posla na velikim objektima ima da samo glup ili nezainteresovan čovjek može propustiti ovu priliku.
Treba biti uporan, izbaciti iz glave stav ja sam inžinjer = ja sam Bog. Balansirati, iskorištavati sva znanja oko sebe od običnog radnika do najstarijeg kolege, ne stiditi se pitati, ne sakrivati svoju grešku. Učiti i samo učiti. Ali uvijek imati u glavi da si inžinjer i ne dozvoliti da ti gazda da kombi da voziš radnike, da raznosiš alat po gradilištu i slične stvari. Biti svjestan sebe i svog neznanja ali i svog znanja. Možda sve ovo zvuči kontradiktorno ali moraš znati naći balans kako bi izgradio svoju poziciju. I najvažnije, ne dozvoliti da gazde gladne para prave petljavine preko tebe.
Još jedan savjet, svaki mladi inžinjer kad završi fakultet obavezno treba ići barem godinu dana na gradilište. Nemojte djeco odmah u projektovanje, jer vaši projekti onda ku*cu ne valjaju jer ono što vi isprojektujete nemoguće je izvesti. Čast izuzecima, ali u 90% slučajeva je tako. Nemojte da vam je blam biti blatnjav, prljav, promrzao, pokisao, da niste u košuljici i cipelicama. Smatrajte to ulaganjem u sebe, investicijom za budućnost. Ne dozvolite da vam radnici je*u mater i smiju vam se jer su dobili projekat koji se ne može napraviti, psoebno se to odnosi na nacrte armature koja se ne može ugraditi onako kako je nacrtano. Morate steći osjećaj za konstrukciju, kad dođeš u pregled armature da na osnovu pogleda na istu već znaš je li okej ili ne. Morate steći osjećaj za konstrukciju, da znaš šta može a šta ne može, kasnije ko se odluči da radi na projektovanju, ovo iskustvo će mu biti dragocijeno i neće dolazidti do toga da crta nebuloze ili da baca materijal bezveze jer ga je strah. Učite na gradilištu, a primjenjujte poslije gdje god hoćete. Jer tužno je kad ti na gradiliše dođe Nadzor koji je sprcao 50 godina u dupe i od tih 50 godina 25 radi kao Nadzor i boji se svoje sjene, ne poznaje osnovna pravila struke, već samo sebe ograđuje papirom da on nije kriv za bilo šta i ima nebulozne zahtjeve koji su nepotrebni, a nastali su iz njegovog neznanja, čime užasno opterećuje izvođače a investitorima nepotrebno baca pare.
Ja sam ovo sve pišem iz ličnog iskustva. Počeo sam kao što rekoh na gradilištu, sa platom 500 KM. NAkon toga sam radio paralelno izvođenje i projektovanje. Imam projektovanih i izgrađenih objekata po Sarajevu preko 30 kom, raznih veličina, od male kuće do poslovnog objekta od 2000 m2. Nakon toga prestajem sa projektovanjem i posvećujem se velikim projektima (pretežno mostovi na autoputevima). Danas radim za platu koju zinem i imam plaćeno sve (auto, telefon, laptop, stan, hranu itd). Ja postavljam uslove, a ne "gazda". Skup sam, ali vrijedim svakog feninga, bez lažne skromnosti.
Zaključak je da se i u BiH može napredovati i stručno i finansijski. Ali treba biti uporan, učiti i samo učiti. I sve se to nekad vrati. A ako se igdje može učiti, to je BiH, jer toliko posla na velikim objektima ima da samo glup ili nezainteresovan čovjek može propustiti ovu priliku.
- W0rM
- Grijem se na: sunčevu energiju
- Vozim: se po mahali
#112 Re: Posao za ing u bih
Ma druze... iskustva su nam dijametralno suprotna. To sto ti pricas sam vidio/vidjao prije 6-10 godina, danas je to sasvim drugi svijet. Da se jahati samo onaj ko nema nekog izbora.mk ultra wrote: ↑19/08/2023 08:36Napisao ti je kurty kroz svoja 2 posta
Nije ovo zemlja beneluxa da dobijes xxxx euro za neku poziciju, jer si eto tehnicko lice i imas minimalnu propisanu platu.
Moraš leđa ostaviti, pa šta god da si, da bi do bilo cega dogurao.
99% inzinjera ovdje se vrti do plate 1800KM max.
Hoces to x2, vjeruj mi, dobro ces morati da zaradis. I da imas neke vjestine sto drugi ne mogu ili ne zele.
Prosle godine donesem posao gdje su u jednoj od zemalja okruzenja zaradili hladno preko 1.2M euro. I bio je bonus za to, ali kad sagledas koliko... zanemariva cifra na ovu.
- mk ultra
#113 Re: Posao za ing u bih
jel bašW0rM wrote: ↑21/08/2023 08:35Ma druze... iskustva su nam dijametralno suprotna. To sto ti pricas sam vidio/vidjao prije 6-10 godina, danas je to sasvim drugi svijet. Da se jahati samo onaj ko nema nekog izbora.mk ultra wrote: ↑19/08/2023 08:36
Napisao ti je kurty kroz svoja 2 posta
Nije ovo zemlja beneluxa da dobijes xxxx euro za neku poziciju, jer si eto tehnicko lice i imas minimalnu propisanu platu.
Moraš leđa ostaviti, pa šta god da si, da bi do bilo cega dogurao.
99% inzinjera ovdje se vrti do plate 1800KM max.
Hoces to x2, vjeruj mi, dobro ces morati da zaradis. I da imas neke vjestine sto drugi ne mogu ili ne zele.
Prosle godine donesem posao gdje su u jednoj od zemalja okruzenja zaradili hladno preko 1.2M euro. I bio je bonus za to, ali kad sagledas koliko... zanemariva cifra na ovu.
deder mi predloži koju firmu a da nije ovako. može i na pp
dakle plaća inžinjeru 3500KM NETO sa svim plaćenim dadžbinama preko banke (dakle oko 5.5k BRUTO), ne radim subotu, izlazim u 16h, dostupan na telefon, ne palim laptop doma. radna lokacija BiH.
slobodno prerovi, ali bez vozanja i ustajanja vrlo često u 6 ujutro da se krene na put, nećeš moći.
može, ali to onda nisu ove gore pare.
i moguće je da postoji izuzeak od navedenog, ali evo uzmi spisak firmi sa dozvolom za rad na elektroenergetskim instalacijama, nijedna nema ove plate, osim možda par njih... i to samo rukovodeći ing.
Last edited by mk ultra on 21/08/2023 09:00, edited 1 time in total.
- atmel
#114 Re: Posao za ing u bih
mali_balon wrote: ↑18/08/2023 21:34 problem inzinjera, gradjevianaca, elektro, masinaca i ostalih struka.....ograniceni ste kao balkoni mislite da sta ufatili svevisnjeg za muda i da odma treba da ste direktori, sefovi i poslovodje i da vam treba neko muda titrat smo sto ste zavrsili taj fakultet a zamlisi ima raje koja je isto zavrsila neke faklutete ali vas je uber faklutet.........upalite se ko kutnjaci kada vas KV pokusavaju necemu nauciti a placete direktorima kada vas ne jebu ( dobro i oni su optereceini svojim nekim filozofijama )....odma kancelarija a rijetki bi da se uprljaju
Spustite se na zemlju pocinjete sa nule i koliko znam u vecini firmi startna plata je 900, pa ide dalje...ali jok kako rekoh hocete odma 4000, bit ce vam lakse kad shvatite da ste u istim govnima kao i svi ostali radnici i valja vam se dokazivati, uvlaciti i trpiti razne gazde, sefove, poslovodje.....
A uvijek mozete vani probati svoju srecu, gdje vam se otvara milion nekih mogucnosti.....
ovo pisem na osnovu iskustva sa istim, svih godina od tek svrenih studenata do kenjaca pred penziju......ko da vam tamo svima izapiru mozak samo sa pricom da ste bogovi kada zavirste taj faklutet...doduse kao i svugdje ima izuzetaka a
- W0rM
#115 Re: Posao za ing u bih
Ja nisam rekao da je plata 3500 Neto. Ja sam rekao da je 900KM startna smijesna za danasnji vakat, minimum start jer 1500, negdje i 1800. Ovisno od firme do firme.mk ultra wrote: ↑21/08/2023 08:50jel baš![]()
dakle plaća inžinjeru 3500KM NETO sa svim plaćenim dadžbinama preko banke (dakle oko 5.5k BRUTO), ne radim subotu, izlazim u 16h, dostupan na telefon, ne palim laptop doma. radna lokacija BiH.
slobodno prerovi, ali bez vozanja i ustajanja vrlo često u 6 ujutro da se krene na put, nećeš moći.
i moguće je da postoji izuzeak od navedenog, ali evo uzmi spisak firmi sa dozvolom za rad na elektroenergetskim instalacijama, nijedna nema ove plate, osim možda par njih... i to samo rukovodeći ing.
Ja znam minimum 3 firme sa ovim startom koji sam rekao.
- Ozimician
#116 Re: Posao za ing u bih
Dakle trenutno se starta u rangu konobara. Hajde fino.W0rM wrote: ↑21/08/2023 09:51Ja nisam rekao da je plata 3500 Neto. Ja sam rekao da je 900KM startna smijesna za danasnji vakat, minimum start jer 1500, negdje i 1800. Ovisno od firme do firme.mk ultra wrote: ↑21/08/2023 08:50
jel baš![]()
Ja znam minimum 3 firme sa ovim startom koji sam rekao.
Ja kad sam pocinjao, start je bio 800-1000KM, zavisno i od firme.
S tim da su tad konobari radili za minimalac od 400KM, dakle imao si duplo vise, sad su se ocito plate izjednacile.
- W0rM
#117 Re: Posao za ing u bih
I ja kada sam pocinjao ingu bio start 1100-1200, opet kazem prije 10 godina je to bilo. Sada je opet malo drugacije, valja se boriti za svakog jer zapadne zemlje nude plavu kartu i ubrzani postupak. Pocetna plata 45k brutto, za laika (tehnickih fakulteta), i lagahno se penje. Valja ponuditi nesto primamljivo u BiH da bude pandan tome.
- dr_Evil
- dr_Evil
#119 Re: Posao za ing u bih
45k bruto, malo. Posteno govoreci malo, ali hajd predevera sa kad nemas familije pa to ide.W0rM wrote: ↑21/08/2023 09:57
I ja kada sam pocinjao ingu bio start 1100-1200, opet kazem prije 10 godina je to bilo. Sada je opet malo drugacije, valja se boriti za svakog jer zapadne zemlje nude plavu kartu i ubrzani postupak. Pocetna plata 45k brutto, za laika (tehnickih fakulteta), i lagahno se penje. Valja ponuditi nesto primamljivo u BiH da bude pandan tome.
- W0rM
#120 Re: Posao za ing u bih
Ako nemas iskustva i znanja jezika - top.dr_Evil wrote: ↑21/08/2023 09:5845k bruto, malo. Posteno govoreci malo, ali hajd predevera sa kad nemas familije pa to ide.W0rM wrote: ↑21/08/2023 09:57
- Ozimician
#121 Re: Posao za ing u bih
2011 je moglo, moglo je i ranije, vec od 2006. god., problem je nastao 2014-2018. Dosta ing. na trzistu rada, a privreda stagnirala.
@W0rM
45K € brutto - dakle manje od 4K € mjesecno Brutto, na ruke 2200-2300€. Stan ces platiti min. 700€.
Nije to neka aman racunica. Penje se plata do 60-70K € lagano, preko toga bgmi povuci-potegni. + progresivno oporezivanje, sto vise zaradis, vise % ide drzavi, pa se onda mnogi i ne trude da previse napreduju.
- W0rM
#122 Re: Posao za ing u bih
2400 Eura mjesecno za samca, s 25 godina. Da li je aman plata - nije, ali je brzorastuca. Za nekog ko dodje bez jezika i iskustva je - odlicna prilika.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 10:002011 je moglo, moglo je i ranije, vec od 2006. god., problem je nastao 2014-2018. Dosta ing. na trzistu rada, a privreda stagnirala.
@W0rM
45K € brutto - dakle manje od 4K € mjesecno Brutto, na ruke 2200-2300€. Stan ces platiti min. 700€.
Nije to neka aman racunica. Penje se plata do 60-70K € lagano, preko toga bgmi povuci-potegni. + progresivno oporezivanje, sto vise zaradis, vise % ide drzavi, pa se onda mnogi i ne trude da previse napreduju.
- Ozimician
#123 Re: Posao za ing u bih
Pa zavisi sve kakva mu ponuda stoji ovamo, a da je jednostavno tako bez jezika i iskustva naci posao - vjeruj mi da nije.W0rM wrote: ↑21/08/2023 10:152400 Eura mjesecno za samca, s 25 godina. Da li je aman plata - nije, ali je brzorastuca. Za nekog ko dodje bez jezika i iskustva je - odlicna prilika.Ozimician wrote: ↑21/08/2023 10:00
2011 je moglo, moglo je i ranije, vec od 2006. god., problem je nastao 2014-2018. Dosta ing. na trzistu rada, a privreda stagnirala.
@W0rM
Ja sam znao i jezik i imao iskustvo, pa bgmi je bilo muke. + otisao sam u ekonomski povoljnijem trenutku nego je to sad.
I na ovoj temi se na prethodnim stranicama pisalo o tome da ipak nije nimalo lagano "se ispaliti" koliko se to predstavlja.
- dr_Evil
#124 Re: Posao za ing u bih
Kakvi lagano moj druze, na stotine prijava poslao, 90% nikad nije odgovorilo, a smijesno je da danas skoro 8 godina poslije toga neke firme mi se javljaju ko jesi li zainteresiran, a tada nisu mogli ni da kazu NE. samo im posaljem smileyOzimician wrote: ↑21/08/2023 10:21
Pa zavisi sve kakva mu ponuda stoji ovamo, a da je jednostavno tako bez jezika i iskustva naci posao - vjeruj mi da nije.
Ja sam znao i jezik i imao iskustvo, pa bgmi je bilo muke. + otisao sam u ekonomski povoljnijem trenutku nego je to sad.
I na ovoj temi se na prethodnim stranicama pisalo o tome da ipak nije nimalo lagano "se ispaliti" koliko se to predstavlja.
- W0rM
#125 Re: Posao za ing u bih
Pa ako ti stoji ponuda kao sa pocetka teme, trebalo bi da bude "no brainer".Ozimician wrote: ↑21/08/2023 10:21Pa zavisi sve kakva mu ponuda stoji ovamo, a da je jednostavno tako bez jezika i iskustva naci posao - vjeruj mi da nije.
Ja nisam rekao da je lahko otici, treba investirati vrijeme, trud i nerve. Ima ljudi koji bi iako fax ima radili za tih 900KMcica u Bosni, ako je to njima oke, i meni je.