Penzija-Mirovina

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

swanfilter

#101 Re: Penzija-Mirovina

Post by swanfilter »

U Slo su ima godina promijenili zakon u vezi kvota i obracuna, a iz perioda Juge. Pa tako mnoge zavalise za prilicne iznose penzija.

Neshvatljivo mi je da je otac imao vecu platu tada, nego u periodu od kraja 90ih, pa i nakon ulaska Slo u EU.

Po tom starom zakonu, kroz dvije godine kada ispuni uslove, imao bi 1000+ eura. Sada, uz taj rast, ako nagura na 800 euro, dobro.

Mada ispunjava uslove, po tom starom zakonu ga odbili dva puta za invalidsku jer bi imao i vecu penziju. Poslije mu sami nudili po ovom sadasnjem jer ih kosta i previse ovih 10 i kusur godina sa 4h penzije i 4h zavoda.

Uglavnom, kakav nam je vakat, ne postoji nacin kako da mu se zahvalim jer mi svojim leđima obezbijedi stan i spasi me robovanja do kraja zivota. Makar licno penzije ne docekao. Koliko znaci ne psihirati se svakodnevno.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#102 Re: Penzija-Mirovina

Post by Truba »

za-devet-mjeseci-broj-penzionera-porastao-za-cak-7-535
https://avaz.ba/vijesti/bih/936792/za-d ... -cak-7-535

gledaj ovih ublehasa
o kakvom urusavanju govore kad su penzije na budjetu
pa ljudi isplate penzije
penmzici to odmah potrose i vrate u budzet

ti meni ja tebi
Moenx

#103 Re: Penzija-Mirovina

Post by Moenx »

Koliko ce rasti penzija Federaciji Bosne i Hercegovine 2025
Da li je vlada zakonski obavezna da poveca po sadasnjoj formuli i kakvi su pokazatelji o kojoj se cifri radi
Da li ce doci do nominalnih povecanja i da li bi takav.proracun morao proci parl proceduru
korisnicki

#104 Re: Penzija-Mirovina

Post by korisnicki »

Moenx wrote: 18/11/2024 01:19 Koliko ce rasti penzija Federaciji Bosne i Hercegovine 2025
Da li je vlada zakonski obavezna da poveca po sadasnjoj formuli i kakvi su pokazatelji o kojoj se cifri radi
Da li ce doci do nominalnih povecanja i da li bi takav.proracun morao proci parl proceduru
Onoliko koliko pokaže zvanična statistika 50% od postotka rasta bdpa i rasta potrošačkih cijena u prethodnoj godini.Tako je propisano zakonom o pio mio.
mishic

#105 Re: Penzija-Mirovina

Post by mishic »

Vrijeme je za drastičnu i radikalnu reakciju penzionera i to hitno, ultimativno i žestoko.
Ova vlada penzionere ugrozila i ponizila do sramnih razmjera i s toga i reakcija penzionera mora biti hitna i žestoka.
Ne smije se čekati Nova godina nego se mora diljem Federacije blokirati sve, podtaviti ultimatume i planski poduzimati sve radikalnije i radikalnije poteze jer je ovo stanje neizdrživo a bezobrazluk Vlade neopisiv.
Grubo lažu, varaju, uvjetuju, prijete i vrše svakodnevne pritiske.
BLOKADE, BLOKADE bez milosti! GRUBO I DRSKO BAŠ KAO ŠTO SE I VLADA ODNOSI PREMA PENZIONERIMA!
Sanjarko

#106 Re: Penzija-Mirovina

Post by Sanjarko »

Vecina onih koji primaju penzije su bolesni na neki nacin. Stara moja hasta i pala nedavno, mogla poginuti. A nisu samo pitanje penzije, nego i invalidnine, i one se neuskladzuju sa inflacijom itd.

Ni od mene se ne moze ocekivati nesto specijalno jer sam i ja hasta prilicno. Nalzalost tako je kako je.
korisnicki

#107 Re: Penzija-Mirovina

Post by korisnicki »

mishic wrote: 30/11/2024 12:58 Vrijeme je za drastičnu i radikalnu reakciju penzionera i to hitno, ultimativno i žestoko.
Ova vlada penzionere ugrozila i ponizila do sramnih razmjera i s toga i reakcija penzionera mora biti hitna i žestoka.
Ne smije se čekati Nova godina nego se mora diljem Federacije blokirati sve, podtaviti ultimatume i planski poduzimati sve radikalnije i radikalnije poteze jer je ovo stanje neizdrživo a bezobrazluk Vlade neopisiv.
Grubo lažu, varaju, uvjetuju, prijete i vrše svakodnevne pritiske.
BLOKADE, BLOKADE bez milosti! GRUBO I DRSKO BAŠ KAO ŠTO SE I VLADA ODNOSI PREMA PENZIONERIMA!
Nije realno. Ja koliko sam upratio vlasti uvijek uspjevaju postaviti svoje ljude u vodstvo sindikata kao i u udruženja penzionera.
Naslijeđe komunizma, nepostojanje demokratske svijesti ili šta već.
bumerangss

#108 Re: Penzija-Mirovina

Post by bumerangss »

Za sve kriv Redžo
mishic

#109 Re: Penzija-Mirovina

Post by mishic »

Penzionere mora neko pokrenuti. Ako je bivše rukovodstvo i samo priznalo da je izmanipulisano to se ne može ispraviti ostavkama. Bilo bi fer da oni među sebi bliskima pronađu one kojima je dostupna infrastruktura i da ih potaknu da oni to umjesto njih učine. Tako bi se bar donekle saprala ljaga sa svoga imena.

Ne učini li to niko od njih i njima bliskih izmanipulisanih u rukovodstvima šteta po penzionere biće daleko veća a time i sramota i odgovornost kako onih koji su dali ostavke tako i onih njima bliskih. Svaki dan čekanja znači da je šteta po penzionere veća.

Decembar je počeo, vremena je sve manje a ovo je period kada se Vlada koja je napravila bezbroj ogromnih promašaja mora natjerati da ispravlja makar neke od njih. Bilo bi idealno da se penzioneri uvežu i sa nekim sindikatima i da se protesti maksimalno omasove.
mishic

#110 Re: Penzija-Mirovina

Post by mishic »

Položaj penzionera uz ovakvi divljanje cijena postaje sve nepodnošljiviji. No uprkos tome Vlada i dalje odugovlači bilo kakav ozbiljan pristup ovome problemu ponovo se služeći neozbiljnim kalkulacijama, lažima i obmanama kao što je to činila i ranije.

Penzioneri s druge strane ulaze u razdoblje u kojem zbog prazničnih opravdanja mjesecima više neće moći prisiliti Vladu da pristupi rješavanju tih problema koliko god cijene divljale i penzionerski život postajao nepodnošljiv.

Ovo zatišje u pet do dvanaest s toga može biti veoma opasno jer će pojedince natjerati na nerazumne i radikalne poteze a nakon njih to vrlo lahko može postati masovno i nekontrolisano sa posljedicama od kojih će i Vladu ali i penzionere i njihova udruženja dugoročno zaboljeti glava.

Ova neozbiljnost i poigravanje sa tako ozbiljnim problemima nikako ne slute dobru.
proama

#111 Re: Penzija-Mirovina

Post by proama »

Dva pitanja ako neko zna odgovor- osoba ima 3 godine staža u BiH, 3 u jednoj evropskoj državi i još tri u drugoj. Kada navrši 65 godina, ima li pravo na neku naknadu jer penziju ne može dobiti?
Da li se može retroaktivno uplatiti dobrovoljno penziono ??
stubrijez

#112 Re: Penzija-Mirovina

Post by stubrijez »

Pa to je 9 godina svega... ja kolko znam nista. Nema za minimum ni u maticnoj zemlji... mozda za neku socijalnu, mozda neko zna vise a pitanje je na mjestu. Vjerujem da je dosta takvih.
Sanjarko

#113 Re: Penzija-Mirovina

Post by Sanjarko »

proama wrote: 04/02/2025 19:02 Dva pitanja ako neko zna odgovor- osoba ima 3 godine staža u BiH, 3 u jednoj evropskoj državi i još tri u drugoj. Kada navrši 65 godina, ima li pravo na neku naknadu jer penziju ne može dobiti?
Socijalna penzija mozda samo, ne znam stvarno.
Ci-Nick

#114 Re: Penzija-Mirovina

Post by Ci-Nick »

proama wrote: 04/02/2025 19:02 Dva pitanja ako neko zna odgovor- osoba ima 3 godine staža u BiH, 3 u jednoj evropskoj državi i još tri u drugoj. Kada navrši 65 godina, ima li pravo na neku naknadu jer penziju ne može dobiti?
Nisam siguran ali mislim da se penzioni doprinos može uplatiti ako osoba nije napunila 65 godina. Iako po našem Zakonu o PIO treba imati minimalno 15 godina pa se to ne bi ni isplatilo dokupljivati još dvanaest godina ili šest ako bi se mogao objediniti staž. Trebalo bi uplatiti oko 20.000 maraka. E sad gdje je trenutni boravak, ako je u BiH onda ne znam da se tu može išta isplativo učiniti. Ako je u nekoj drugoj zemlji onda treba provjeriti njihov zakon. Ima zemalja gdje se i sa 5 godina staža može dobiti mirovina.
proama

#115 Re: Penzija-Mirovina

Post by proama »

Ci-Nick wrote: 05/02/2025 10:57
Nisam siguran ali mislim da se penzioni doprinos može uplatiti ako osoba nije napunila 65 godina. Iako po našem Zakonu o PIO treba imati minimalno 15 godina pa se to ne bi ni isplatilo dokupljivati još dvanaest godina ili šest ako bi se mogao objediniti staž. Trebalo bi uplatiti oko 20.000 maraka. E sad gdje je trenutni boravak, ako je u BiH onda ne znam da se tu može išta isplativo učiniti. Ako je u nekoj drugoj zemlji onda treba provjeriti njihov zakon. Ima zemalja gdje se i sa 5 godina staža može dobiti mirovina.
Može se uplatiti ako je osobi ostalo 3 godine do 15 godina staža. Čini mi se da u Njemačkoj može sa 5 godina, ali sa ovom kombinacijom izgleda nema ništa.
mishic

#116 Re: Penzija-Mirovina

Post by mishic »

Sa ovakvim "usklađivanjem" penzija velika većina penzionera koji nemaju nikakvu dodatnu pomoć i primanja jednostavno ne mogu sastavljati kraj sa krajem. Jadno i bijedno ali vlasti i gluhe i nijeme na ogromne vapaje koji su sve glasniji i brojniji.

A udruženja penzionera davno su postala vladine ispostave za obmane.

Resursi koji se dodjeljuju političkim strankama rastu pa oni koji su i inače privilegovani ubiru dodatni kajmak da njime mešetare, ucjenjuju i kupuju glasove i stranačku poslušnost. Zbog toga i ne čudi ovako neodgovaran odnos prema penzionerima.
Sanjarko

#117 Re: Penzija-Mirovina

Post by Sanjarko »

500 maraka naknada za odvojeni život tolika penzija skoro.

Plata im 4 500 maraka. :-) :(
swanfilter

#118 Re: Penzija-Mirovina

Post by swanfilter »

Da je tih 9 godina u jednoj drzavi, a da ista dozvoljava naknadno uplacivanje za staz, mozda bi se nesto i moglo.

Ovako, premalo i u tri razlicite drzave stecen staz.

Imace ta osoba neka primanja. Zbog toga se nadam se da su druge dvije drzave ekonomski prikolko dobrostojece
Sanjarko

#119 Re: Penzija-Mirovina

Post by Sanjarko »

Vlada FBiH uvodi više nivoa penzija:

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... ija/592010
dr_Evil

#120 Re: Penzija-Mirovina

Post by dr_Evil »

swanfilter wrote: 19/03/2025 20:03
Da je tih 9 godina u jednoj drzavi, a da ista dozvoljava naknadno uplacivanje za staz, mozda bi se nesto i moglo.

Imace ta osoba neka primanja. Zbog toga se nadam se da su druge dvije drzave ekonomski prikolko dobrostojece
3 i 3 iz europske moze sloziti u jedan staz, prenosi se unutar Eu i Schengena. Moguce je u nekim zemljama prenijeti i iz BIH ako su imale kakav ugovor sa Jugoslavijom ili ako je neko u ratu dosao pa imao status izbjeglice.

Neke drzave imaju i pravilo da ne trebas raditi nego samo biti tamo, tako da ako je legalno obitavao/la u nekoj EU zemlji to se racuna kao staz za starosnu.
Sanjarko

#121 Re: Penzija-Mirovina

Post by Sanjarko »

dr_Evil wrote: 03/06/2025 14:04
swanfilter wrote: 19/03/2025 20:03

3 i 3 iz europske moze sloziti u jedan staz, prenosi se unutar Eu i Schengena. Moguce je u nekim zemljama prenijeti i iz BIH ako su imale kakav ugovor sa Jugoslavijom ili ako je neko u ratu dosao pa imao status izbjeglice.

Neke drzave imaju i pravilo da ne trebas raditi nego samo biti tamo, tako da ako je legalno obitavao/la u nekoj EU zemlji to se racuna kao staz za starosnu.
Zavisi i da li je invalid. Invalidi imaju pravo na penziju i prije starosne dobi.

Ja ne dobi iz Slovenije jer su ovdje nešto zjbli. Jer me vode po jednima kao invalida 1 kategorije, a po drugima kao invalida 2 kategorije.
drug_profi

#122 Re: Penzija-Mirovina

Post by drug_profi »

Moze li mi neko konkretno reci:
kad dođe vrijeme da se ide u penziju imaću
- 41 godinu odrađenog i uplaćenog staža.
- plus 45 mjeseci armije upisane u radnu knjizicu ali nisu prijavljene za staz.

Ako prijavim armiju (sa beneficiranim) prije penzije da li će mi se računati onda 48 godina staza i kako to utice na visinu penzije?
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#123 Re: Penzija-Mirovina

Post by Velkoski »

ne znam za visinu penzije (mogu pitati ako se sjetim), al' stari se penzionis'o sa 58 s beneficiranim
drug_profi

#124 Re: Penzija-Mirovina

Post by drug_profi »

Velkoski wrote: 03/06/2025 14:21 ne znam za visinu penzije (mogu pitati ako se sjetim), al' stari se penzionis'o sa 58 s beneficiranim
Mene zanima jel se nadodaje šta na penziju za višak staža iznad 40. Neki kažu da, neki ne.
Jbg, a sad da idem u PIO da pitam nisam baš tako besposlen, jer ima još koja godina do tog momenta.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#125 Re: Penzija-Mirovina

Post by pici »

drug_profi wrote: 03/06/2025 14:15 Moze li mi neko konkretno reci:
kad dođe vrijeme da se ide u penziju imaću
- 41 godinu odrađenog i uplaćenog staža.
- plus 45 mjeseci armije upisane u radnu knjizicu ali nisu prijavljene za staz.

Ako prijavim armiju (sa beneficiranim) prije penzije da li će mi se računati onda 48 godina staza i kako to utice na visinu penzije?
Mislim da ne. To se uracunava ako ti treba do 40 godina radnog staza, recimo imas 32 godine radnog staza upotrebis tih osam i nadopuniti se zakonski 40 godina i mozes u penziju, to preko ne.
Post Reply