Jugoslavija - Jugosloveni

Locked
ljubicasti limun

#101 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by ljubicasti limun »

canvra888 wrote: 14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.

Šta je uzrok ovome, ne mogu nikako da dokučim?
navikli da ih tuku, progone, ubijaju, zatiru, negiraju i onda kad su im u Jugoslaviji dali mrvice i nekad malo vece mrvice u vidu poluopismenjavanja, u cinjenici da ih nisu tukli, ubijali, da su im dopustili da u totalitaristickom drustvu sa snaznim ogranicenjima, koliko toliko mogu iskazati svoju kreativnost u okviru ovog drustvenog zivota kojeg spominju ovdje kao naznaku procvata Bošnj..., sorry Muslimana, bili su presretni. Odatle ovaj mentalitet pognute glave i samo nek se ne puca.

To sto su im se ismijavali, eksploatirali BiH, oduzeli dijelove BiH i dali podobnijoj Crnoj Gori recimo, sto su im negirali naciju i jezik, sto su bili zakinuti pri dodjeli pozicija, poslova i stanova (pa su recimo seljancure iz okolice Cacka i Sumadije sa nezavrsenom uciteljskom skolom dolazile predavati u Banja Luku, a moji su baka i djed morali predavati po kozarskim selima i pored zavrsene uciteljske skole u Zagrebu i Pedagoske akademije, a moj otac, i pored zavrsene medicine u Zg nije mogao dobiti specijalizaciju, dok je seljak iz jednog gradiskog sela, koji je dosao bukvalno u opancima i bez fakulteta, isti zavrsio u roku 3 godine i ekspresno dobio specijalizaciju (sad je btw. jedan od istaknutih biznismena-lijecnika i politicara u Gradisci, Slavko Dunjic), to je ba nista. Ipak, ne smijemo biti nacionalisti ako pokrecemo ta pitanja. Ipak su dobili ovo Muslimani, sa velikim M jbte! A i smjeli su se baviti kukturnim radom, pisati, citati, snimati filmove, itd. Imali su sta i jesti i ponekad otici na more, ali ne svi, naravno. Ipak nisu bili it-narod u ex-Ju.
detroit-mercy

#102 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by detroit-mercy »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 22:02
canvra888 wrote: 14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.

navikli da ih tuku, progone, ubijaju, zatiru, negiraju i onda kad su im u Jugoslaviji dali mrvice i nekad malo vece mrvice u vidu poluopismenjavanja, u cinjenici da ih nisu tukli, ubijali, da su im dopustili da u totalitaristickom drustvu sa snaznim ogranicenjima, koliko toliko mogu iskazati svoju kreativnost u okviru ovog drustvenog zivota kojeg spominju ovdje kao naznaku procvata Bošnj..., sorry Muslimana, bili su presretni. Odatle ovaj mentalitet pognute glave i samo nek se ne puca.

To sto su im se ismijavali, eksploatirali BiH, oduzeli dijelove BiH i dali podobnijoj Crnoj Gori recimo, sto su im negirali naciju i jezik, sto su bili zakinuti pri dodjeli pozicija, poslova i stanova (pa su recimo seljancure iz okolice Cacka i Sumadije sa nezavrsenom uciteljskom skolom dolazile predavati u Banja Luku, a moji su baka i djed morali predavati po kozarskim selima i pored zavrsene uciteljske skole u Zagrebu i Pedagoske akademije, a moj otac, i pored zavrsene medicine u Zg nije mogao dobiti specijalizaciju, dok je seljak iz jednog gradiskog sela, koji je dosao bukvalno u opancima i bez fakulteta, isti zavrsio u roku 3 godine i ekspresno dobio specijalizaciju (sad je btw. jedan od istaknutih biznismena-lijecnika i politicara u Gradisci, Slavko Dunjic), to je ba nista. Ipak, ne smijemo biti nacionalisti ako pokrecemo ta pitanja. Ipak su dobili ovo Muslimani, sa velikim M jbte! A i smjeli su se baviti kukturnim radom, pisati, citati, snimati filmove, itd.
Jest, zato sad imamo Sebiju, prvu u Bosnjaka glavnu na UKCu a Fikru Malinara, glavnog logisticara UKCa :mrgreen:
the the

#103 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by the the »

:lol:

Zabavni ste

Vidi, znam da te cudi to sobzirom da se danas pitaju za sve, od toga kako ce se srpski clan ophoditi, sta ce vijorit na kojem jarbolu, ko ce sta slaviti, jednom rjecju śotkoleri, bitne civije a da ne pricamo o super bitnim stvarima…

Jbg ta drzava je bila teski kurton, to je cinjenica 1/1, znam ljude koji su isli glavom bez obzira ko mladi ljudi iz nje samo da se dokopaju zapada

Problem je sto se B/M/m pitaju danas jos manje u tzv “svom” begovatu nego sto su se pitali u Bg

A ako vi tvrdite da se pitaju, onda su direktni saucesnici u ovom odronu, kriminalu, nepotizmu, korupciji, laznom skolstvu, znaci svjesno izabrali veseli i sretni sa vodstvom koje mu taman odgovara

Pa eto kakva je ovo razvalina i odron kad je onaka Yu drzavetina u svakom smislu za ovo kako god da ga nazoves
Lex77

#104 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Lex77 »

Moj otac je rođen 1943. godine u jednom posavskom selu. Živjeli su u kući bez struje i vode. Bilo ih je 10-ero djece, on je bio sedmo. U toj Jugoslaviji je završio srednju školu i fakultet, imao je stipendiju zbog koje je morao prepisati nasljeđenu zemlju na najmlađeg brata.
Dogurao je do pozicije direktora proizvodnje i dobio je stan. Sve to kao Bošnjak tj. svakako su ga popisivali. U vojsci koju je služio u Makedoniji su ga čak uspjeli popisati kao Makedonca iako je njegovo porijeklo bilo potpuno jasno po imenu i prezimenu.
Njemu je Jugoslavija bila dobra jer je u njoj vidio neki napredak i vidio je da se nešto radi za veće dobro. Rat ga je dosta zatekao. Šokirao se da se to stvarno dogodilo iako se svakakvih šovinistickih ispada nagledao i za vrijeme Juge. Npr. jedan Srbin je u predvorju hotela ubio jednog Bošnjaka uz uzvik: Sad ću da bijem Balije. I to za vrijeme Juge. Odrobijao je.
Unatoč šoku, glasao je za neovisnu BIH i borio se do pada našeg grada. Nismo nikad potpuno otvoreno razgovarali o tome, ali mislim da se do raspada Jugoslavije smatrao Jugoslavenom. Ima puno ljudi kao što je bio on i ne treba im ništa zamjeriti. Ja ih razumijem.
Konkretni

#105 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Konkretni »

To sto su im se ismijavali, eksploatirali BiH, oduzeli dijelove BiH i dali podobnijoj Crnoj Gori recimo, sto su im negirali naciju i jezik, sto su bili zakinuti pri dodjeli pozicija, poslova i stanova (pa su recimo seljancure iz okolice Cacka i Sumadije sa nezavrsenom uciteljskom skolom dolazile predavati u Banja Luku, a moji su baka i djed morali predavati po kozarskim selima i pored zavrsene uciteljske skole u Zagrebu i Pedagoske akademije, a moj otac, i pored zavrsene medicine u Zg nije mogao dobiti specijalizaciju, dok je seljak iz jednog gradiskog sela, koji je dosao bukvalno u opancima i bez fakulteta, isti zavrsio u roku 3 godine i ekspresno dobio specijalizaciju (sad je btw. jedan od istaknutih biznismena-lijecnika i politicara u Gradisci, Slavko Dunjic), to je ba nista. Ipak, ne smijemo biti nacionalisti ako pokrecemo ta pitanja. Ipak su dobili ovo Muslimani, sa velikim M jbte! A i smjeli su se baviti kukturnim radom, pisati, citati, snimati filmove, itd. Imali su sta i jesti i ponekad otici na more, ali ne svi, naravno. Ipak nisu bili it-narod u ex-Ju.
:thumbup:
ljubicasti limun

#106 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

detroit-mercy wrote: 14/03/2022 22:06

To sto su im se ismijavali, eksploatirali BiH, oduzeli dijelove BiH i dali podobnijoj Crnoj Gori recimo, sto su im negirali naciju i jezik, sto su bili zakinuti pri dodjeli pozicija, poslova i stanova (pa su recimo seljancure iz okolice Cacka i Sumadije sa nezavrsenom uciteljskom skolom dolazile predavati u Banja Luku, a moji su baka i djed morali predavati po kozarskim selima i pored zavrsene uciteljske skole u Zagrebu i Pedagoske akademije, a moj otac, i pored zavrsene medicine u Zg nije mogao dobiti specijalizaciju, dok je seljak iz jednog gradiskog sela, koji je dosao bukvalno u opancima i bez fakulteta, isti zavrsio u roku 3 godine i ekspresno dobio specijalizaciju (sad je btw. jedan od istaknutih biznismena-lijecnika i politicara u Gradisci, Slavko Dunjic), to je ba nista. Ipak, ne smijemo biti nacionalisti ako pokrecemo ta pitanja. Ipak su dobili ovo Muslimani, sa velikim M jbte! A i smjeli su se baviti kukturnim radom, pisati, citati, snimati filmove, itd.
Jest, zato sad imamo Sebiju, prvu u Bosnjaka glavnu na UKCu a Fikru Malinara, glavnog logisticara UKCa :mrgreen:
Ma to je sasvim jedan drugi i novi odron. Kralj odrona koji su nas mogli zadesiti, tj. sultan odrona. Uvaljivanje u tursku memlu i sitnopijacarska raspodjela bosanskog plijena i ustolicenje malih sultana i sultanija od strane navodnih prvaka u Bosnjaka je degutantno. I odvratno.

Ali je posljedica upravo tog napacenog i u pojam ubijenog mentaliteta koji je Jugoslaviju, cak i kad se izrodila u velikosprsko cudoviste, smatrao Misirom.
the the

#107 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by the the »

canvra888 wrote: 14/03/2022 16:10
naravno. Ipak nisu bili it-narod u ex-Ju.
Nije niko zavrsio med fax za tri god

Cak ni danas u Begovatu se mora sacekat da prodje 6

Muslimani nisu povijali vrat ledja sta li, kad je krenuo rat uspravno su stali i potukli se sa dva dobro jaca neprijatelja

Samopuzdanje, osjecaj da se mogu odbraniti, znanje da to mogu i hoce je bilo usprkos defetizmu i nesposobmosti onih sto su im montirani kao vodje a koji bastine ideje koje gdja Ljubicasti Limun zastupa.
Motivacija i srce je direktno iz habitusa dok znanje i samopouzdanje dolazi iz okoline. Ta samouvjerenost je direktko u svom korjenu vezana za tu drzavu koju danas negiramo.

Na zalost, Yu kao politicko uredjenje je bila nakaradna,
Ali prema ovom danas ja koji sam zivio oba sistema mogu samo reci da mi je zao ovih sto su sazrili u ovom rahatluku
Piaty

#108 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Piaty »

agnostic_front wrote: 14/03/2022 18:33 Hej Slaveni jos ste zivi
Zivi su ali na fazon nosanja odrubljeni glava, baciti nekog s balkona, praviti masovne grobnice i to. Evo sad i u Ukrajini.
Ljudi Afrike su civiliziraniji i bolji od tih Slavena, bolji ko insani i svakako, nisu se ni klali toliko i samo steta sto tako dobri ljudi ostase na pijesku.
Bloo
Globalna šefica

#109 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 22:35 Ali je posljedica upravo tog napacenog i u pojam ubijenog mentaliteta
I sta mislis koliko ce onda trebati narodu da izade iz tog mentaliteta?
General War

#110 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

Piaty wrote: 14/03/2022 22:43
agnostic_front wrote: 14/03/2022 18:33 Hej Slaveni jos ste zivi
Zivi su ali na fazon nosanja odrubljeni glava, baciti nekog s balkona, praviti masovne grobnice i to. Evo sad i u Ukrajini.
Ljudi Afrike su civiliziraniji i bolji od tih Slavena, bolji ko insani i svakako, nisu se ni klali toliko i samo steta sto tako dobri ljudi ostase na pijesku.
:?
a sta si ti?
General War

#111 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

istra_hr wrote: 14/03/2022 10:29
Piaty wrote: 12/03/2022 17:59 Jeli ovo neka zajebancija? Jel ja sanjam ova pitanja?
:thumbup: :lol: :lol: :lol:

Jugoslavija-Jugoslaveni ... nikad dovoljno prožvakana tema

Trebalo bi pitati nekog Čeha ili Slovaka da li želi Čehoslovački pasoš? – dakle, države koja više ne postoji
Jako puno debilnih komentara, izdvojio bi onaj o "malom-neznatnom YU dugu"
"Dug sedamdesetih je bio gotovo neznatan 4 milijarde dolara"
Ne navodim autora debilnog komentara ... "ekonomski stručnjak" će se sam prepoznati
Postoji "kalkulator kompariranja snage-vrijednosti US Dolara od 1914.g pa sve do danas"
Nije isto 4 mlrd US $ prije 50-60 godina i danas ...

U nastavku možemo očekivati već poznate parole: "ko nas zavadi" i onu poznatu sportsku: "uff, da smo ostali zajedno - šta bismo svijetu radili u sportu"
Kako stojis sa Talijanskim jezikom? :D
Piaty

#112 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Piaty »

General War wrote: 14/03/2022 22:59
Piaty wrote: 14/03/2022 22:43

a sta si ti?
Bosanac, hrvat, indo - europljanin, slaven, ilir, grk...sta ja znam sta sam. Povijest slavena su masovne grobnice, holdomori, srebrenice, vukovari, jasenovci, ukrajine i to je cinjenica. Aboridzini su gospoda za nas i to je tako
General War

#113 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

dr_Evil wrote: 14/03/2022 16:19

Grijesis. Bosnjacki narod je bio jedan od najmalobrojnijih u Jugi, a pogotovo za prvih 20-30 godina, pogledaj popise pa ces vidjeti kakav su Bosnjaci baby boom imali. Bili manjina u svojoj zemlji, jedan dio pobjegao za Tursku, dobar dio pobili u svim ratovima.

Austrougarska (BiH)

Image

Juga, prvi popis

Image

Juga, zadnji popis

Image

E sad da ti ne bude mrsko nadji kakve su poluge vlasti imale Bosnje u vrijeme Dzeme Bijedica, u politici i u JNA.

Dalje, BiH je ulaskom u Jugu pored Makedonije bila najnerazvijenija republika, sa najvecim procentom nepismenih. Pogledaj kako je izasla, sa kojim gigantima, cestama (mada je bilo sto uze i duze iz drugih razloga).

Skoro uvijek je Srbin imao prednost pri zaposljavanju to stoji! Ali, iz nule smo dosli zahvaljujuci odlicnom rukovodstvu bosnjackih komunista u ravnopravan faktor i za sve se u drzavi pitali. Onda se desio agrokor i kukavicje jaje u obliku sarajevskih procesa! Ebi ga
Izvini, gdje je ovdje u tablici bosnjaci? Ne vidim dobro...imal kakva druga?
General War

#114 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

Piaty wrote: 14/03/2022 23:07
General War wrote: 14/03/2022 22:59
a sta si ti?
Bosanac, hrvat, indo - europljanin, slaven, ilir, grk...sta ja znam sta sam. Povijest slavena su masovne grobnice, holdomori, srebrenice, vukovari, jasenovci, ukrajine i to je cinjenica. Aboridzini su gospoda za nas i to je tako
A recimo Njemci? Slabo ti nesto sa istorijom baratas cini mi se...
ljubicasti limun

#115 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

the the wrote: 14/03/2022 22:37
naravno. Ipak nisu bili it-narod u ex-Ju.
Nije niko zavrsio med fax za tri god

Cak ni danas u Begovatu se mora sacekat da prodje 6

Muslimani nisu povijali vrat ledja sta li, kad je krenuo rat uspravno su stali i potukli se sa dva dobro jaca neprijatelja

Samopuzdanje, osjecaj da se mogu odbraniti, znanje da to mogu i hoce je bilo usprkos defetizmu i nesposobmosti onih sto su im montirani kao vodje a koji bastine ideje koje gdja Ljubicasti Limun zastupa.
Motivacija i srce je direktno iz habitusa dok znanje i samopouzdanje dolazi iz okoline. Ta samouvjerenost je direktko u svom korjenu vezana za tu drzavu koju danas negiramo.

Na zalost, Yu kao politicko uredjenje je bila nakaradna,
Ali prema ovom danas ja koji sam zivio oba sistema mogu samo reci da mi je zao ovih sto su sazrili u ovom rahatluku
Spomenuti gospodin jeste zavrsio med. fakultet ekspresno tada. U Gradisku je dosao u opancima. Zbog cega tako kategoricno tvrdis o necem o cemu apsolutno nemas pojma? Mom je ocu bio med. tehnicar. Za par godina bio je po rangu iznad moga oca. Moj otac je na koncu napustio Jugoslaviju i izgradio vrlo uspjesnu lijecnicku karijeru u Njemackoj, i to prije rata.

Ne zakljucuj o mojim idejama i stavovima na osnovu moje izrazite kritike bivse drzave, svaka osoba iole kriticnog uma, a nesrpskog porijekla, trebala bi dijeliti kriticko misljenje prema Jugoslaviji, iako bi mozda koristili manje eksplicitan rjecnik.

Muslimani nisu povijali vrat tokom rata, ali su bili uljuljkivani u lazni san o bratstvu i jedinstvu i jednakoj vrijednosti, iako su ih "samarali" kao dobre budale, koji su objerucke prihvatili zbog izuzetno traumaticne proslosti u kojoj su skoro uvijek bili tlaceni, progonjeni, iskoristavani. I njihovu dobrotu i zelju za sigurnoscu, ali i oportunizam, naucen radi prezivljavanja neko je iskoristio da bi i dalje ostvarivao svoje velikodrzavnicke snove. Ovo je bio onda vec 3. put, iz cega se moze zakljuciti da Bosnjaci malo sporije uce ili da ne vjeruju da neko moze biti toliko zao.

Takodjer, moje samopuzdanje i moja samouvjerenost, kao i moja svijest o vlastitom nacionalnom identitetu sigurno nije dosao iz okvira bivse drzave. Prvo, nikad se nismo smatrali Jugoslovenima niti je taj identitet mogao uzeti primat kod nas. Drugo, svijest o bh nacionalnom identitetu (ne uopce toliko muslimanskom, pogotovo jer je porodica izrazito sekularna i izmijesana) uvijek je bio puno jaci i nije se temeljio na nakaradnoj definiciji istog kreiranog u beogradskim kazamatima i na osnovu kompromisa u koje je moj narod morao uci.
ljubicasti limun

#116 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Bloo wrote: 14/03/2022 22:49
ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 22:35 Ali je posljedica upravo tog napacenog i u pojam ubijenog mentaliteta
ne znam, dugo. i jos duze kad skontamo da je otisao u skroz krivom smjeru. al sad zbog "svojih"
Bloo
Globalna šefica

#117 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:09 Spomenuti gospodin jeste zavrsio med. fakultet ekspresno tada. U Gradisku je dosao u opancima. Zbog cega tako kategoricno tvrdis o necem o cemu apsolutno nemas pojma? Mom je ocu bio med. tehnicar. Za par godina bio je po rangu iznad moga oca. Moj otac je na koncu napustio Jugoslaviju i izgradio vrlo uspjesnu lijecnicku karijeru u Njemackoj, i to prije rata.
Gdje je zavrsio tako brzo medicinski fakultet?
Bloo
Globalna šefica

#118 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bloo »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:12
Bloo wrote: 14/03/2022 22:49

ne znam, dugo. i jos duze kad skontamo da je otisao u skroz krivom smjeru. al sad zbog "svojih"
Pa ako se takav mentalitet krenuo formirati nakon prve vece okupacije, onda ce narodu trebati par stoljeca...
Bosanski_pastuh

#119 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by Bosanski_pastuh »

Alternative777 wrote: 14/03/2022 21:28
Bosanski_pastuh wrote: 14/03/2022 19:22 U jeku ovih desavanja u Ukrajini, ljudi trebaju biti svjesni da se ovo isto moglo u nasoj tadasnjoj zemlji desavati sa Sovjetima. Tad je bio Staljin, a SSSR je bio jaci i nemilosrdniji nego sto je danasnja Rusija. Ovako govori politicar s pokricem i mudima, pa se onda svjetska sila zapita i odustane, a danas kao nesto moljakaj Schmidta da ne zapuca i kao EU ti trci pomoci...

Prvo tati Staljinu dudlao jajcad, pa kasnije kao usprotivio.
Ko onomad četnici i komunisti u Jugoslaviji igraše fudbala zajedno, dok se parča Poljska. Kakva govna, neopjevana.
Pa bolan bolan, danas dudlas jajca svakom nizerazrednom diplomati iz EU da se uslihtas za najmanji interes, a pri tom se ovako omalovazava to sto nismo bili pod zeljeznom zavjesom da nas Rus karindza kako stigne 45 godina. Ne znam da li vidis koliko Poljaci i Ukrajinci mrze Ruse, da se kod njih mnogi zadrti likovi furaju na naciste samo da budu protiv Rusa iako su ih i nacisti iskarindzali. Tom vragu Staljinu Tito se nije kao usprotivio nego se ponudio na crtu, bez obzira na zaljedjinu, a budi svjestan da je to tad mogao malo ko.

Poljska pala 39., partizanski ustanak poceo 41., ali vidi se da stavljas cetnike i partizane u isti kos. Ipak, zna se ko je isao na stranu okupatora, to mozda boli svakog nacionalistu koji se na antifasizam moze pozvati samo zbog Tita, a ti cetnici koje stavljas u isti kos sa partizanima jos traze kosti svog djenerala.
hadzinicasa

#120 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by hadzinicasa »

Ma sta pises bona!?
Evo moj otac je Sarajlija pa je nakon zavrsene medicine dobio specijalizaciju u Svedskoj, pa se nakon specijalizacije, koju mu Jugoslavija nije htjela „priznati“ nego je trebao jos jednu godinu u Jugoslaviji „odraditi“ pa je dobio specijalizaciju u Zagrebu.
Tako da… mozda nije do „Muslimanstva“ no do standarda.
ljubicasti limun

#121 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

hadzinicasa wrote: 14/03/2022 23:18

Ma sta pises bona!?
Evo moj otac je Sarajlija pa je nakon zavrsene medicine dobio specijalizaciju u Svedskoj, pa se nakon specijalizacije, koju mu Jugoslavija nije htjela „priznati“ nego je trebao jos jednu godinu u Jugoslaviji „odraditi“ pa je dobio specijalizaciju u Zagrebu.
Mozda je Jugoslavija imala vise standarde nego jedna Njemacka 70tih i 80tih. Mozda je svedski standard zaista bio nizi nego jugoslavenski. Aaaa mozda je i do podobnosti. Ko ce ga znati, jel.
General War

#122 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:28

Ma sta pises bona!?
Mozda je Jugoslavija imala vise standarde nego jedna Njemacka 70tih i 80tih. Mozda je svedski standard zaista bio nizi nego jugoslavenski. Aaaa mozda je i do podobnosti. Ko ce ga znati, jel.
A sad?
ljubicasti limun

#123 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

General War wrote: 14/03/2022 23:29

A sad?
pa vjerovatno isto. ovakva BiH tjera svoje i recimo njen obrazovni sistem smatra da ima visi standard od njemackog ili austrijski, pa mrcvari oko priznavanja diploma. a i posao i specijalizacije dobijaju vecinom podobni. ne uvijek, ali cesto.
Last edited by ljubicasti limun on 14/03/2022 23:33, edited 2 times in total.
hadzinicasa

#124 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by hadzinicasa »

Ma sta pises bona!?
Pa ja ti sad kazem da nije bilo do podobnosti. Ali tebi je vjerovatno takvu „istinu“ lakse sazvakati. Pa ko sam ja da ti rusim sne.
General War

#125 Re: Jugoslavija - Jugosloveni

Post by General War »

ljubicasti limun wrote: 14/03/2022 23:30
General War wrote: 14/03/2022 23:29
A sad?
pa vjerovatno isto. ovakva BiH tjera svoje i recimo njen obrazovni sistem smatra da ima visi standard od njemackog ili austrijski, pa mrcvari oko priznavanja diploma. a i posao i specijalizacije dobijaju vecinom podobni. ne uvijek, ali cesto.
Ok, ako je vjerovatno isto, sta je zakljucak?
Locked