navikli da ih tuku, progone, ubijaju, zatiru, negiraju i onda kad su im u Jugoslaviji dali mrvice i nekad malo vece mrvice u vidu poluopismenjavanja, u cinjenici da ih nisu tukli, ubijali, da su im dopustili da u totalitaristickom drustvu sa snaznim ogranicenjima, koliko toliko mogu iskazati svoju kreativnost u okviru ovog drustvenog zivota kojeg spominju ovdje kao naznaku procvata Bošnj..., sorry Muslimana, bili su presretni. Odatle ovaj mentalitet pognute glave i samo nek se ne puca.canvra888 wrote: ↑14/03/2022 16:10 Meni samo nije jasno odakle ubjedljivo najveći dio jugonostalgičara iz reda Bošnjaka/Bosanaca i Hercegovaca, a ubjedljivo su najmanje dobili od Jugoslavije, bili najuskraćeniji, nit su se pitali oko bilo kakvih značajnih odluka (čitaj, nikad nisu bili shot calleri). Ovo nije moje mišljenje, ovo su fakti.
Šta je uzrok ovome, ne mogu nikako da dokučim?
To sto su im se ismijavali, eksploatirali BiH, oduzeli dijelove BiH i dali podobnijoj Crnoj Gori recimo, sto su im negirali naciju i jezik, sto su bili zakinuti pri dodjeli pozicija, poslova i stanova (pa su recimo seljancure iz okolice Cacka i Sumadije sa nezavrsenom uciteljskom skolom dolazile predavati u Banja Luku, a moji su baka i djed morali predavati po kozarskim selima i pored zavrsene uciteljske skole u Zagrebu i Pedagoske akademije, a moj otac, i pored zavrsene medicine u Zg nije mogao dobiti specijalizaciju, dok je seljak iz jednog gradiskog sela, koji je dosao bukvalno u opancima i bez fakulteta, isti zavrsio u roku 3 godine i ekspresno dobio specijalizaciju (sad je btw. jedan od istaknutih biznismena-lijecnika i politicara u Gradisci, Slavko Dunjic), to je ba nista. Ipak, ne smijemo biti nacionalisti ako pokrecemo ta pitanja. Ipak su dobili ovo Muslimani, sa velikim M jbte! A i smjeli su se baviti kukturnim radom, pisati, citati, snimati filmove, itd. Imali su sta i jesti i ponekad otici na more, ali ne svi, naravno. Ipak nisu bili it-narod u ex-Ju.