Isporuka novog VW vozila

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Rockefeller

#101 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by Rockefeller »

Ne znam u cemu je problem da se kupi auto sa lagera.
oruzana_pobuna

#102 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by oruzana_pobuna »

pokvari se akonije frizideriran
mayab

#103 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by mayab »

kuli1961 wrote: 26/09/2021 22:05 Ima li ko kakve konkretne informacije- gdje šteka sa isporukom VW Golf 8?
Moj komsija narucio novog Golfa 8, 2.februara ove godine zakljucio ugovor, platio avans, u ugovoru stoji -isporuka 60-120 dana. Prodje i taj rok, odavno.
Neki dan otisao do dealer-a da vidi sta se desava, tamo pojma nemaju kada ce mu vozilo biti isporuceno???
Sam je sebi kriv ako je pristao za svoje pare na takve uvjete,
znači može isporuka kasniti koliko je njima qrcu ćeif i nikome ništa, ne znam , zvuči mi nevjerovatno ,
nešto mora pisati, makar i nepovoljno po kupca , ali potpisom je kupac na to pristao, i sad "neka se puši" ....inače bi im se advokati naklatili na leđa,
nije VW baš piljara, znaju oni šta rade ,
ali očito kupci svjesno srljaju i budu namagarčivani , i to sve za svoje pare!
Golf je to , bajo moj :lol:
fox-69

#104 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by fox-69 »

kuli1961 wrote: 26/09/2021 22:05 Ima li ko kakve konkretne informacije- gdje šteka sa isporukom VW Golf 8?
Moj komsija narucio novog Golfa 8, 2.februara ove godine zakljucio ugovor, platio avans, u ugovoru stoji -isporuka 60-120 dana. Prodje i taj rok, odavno.
Neki dan otisao do dealer-a da vidi sta se desava, tamo pojma nemaju kada ce mu vozilo biti isporuceno???
Koliko % je avans ?
kuli1961

#105 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by kuli1961 »

Ugovorena cijena je bila nekih 55,5 hiljada KM, racunajuci neke popuste- ne znam kakve, niti koji je model i koji je paket opreme. VW me uopste ne zanima kao brand, pa nisam zapamtio detalje. Znam samo da je motor 2.0, 150 KS, automatski mjenjac i milion nekih elektronskih mrdjalica.
Avans je bio 6 hiljada KM.
Sadrzaj ugovora je cista klasika. Moje je misljenje da je dealer ASA Porsche, u casu zakljucenja ugovora 02.02.2021 ZNAO ili makar mogao osnovano pretpostaviti da ce doci do probijanja roka isporuke, koji su oni sami postavili na DO 120 dana, i to kanedarskih, a ne radnih. Stoji stvar da ako usmeno upozore kupca na mogucnost probijanja roka, ili neku takvu klauzulu unesu u ugovor, tada kupca zasigurno gube. I bas u toj okolnosti vidim vrlo nekorektno i bezobrazno ponasanje prodavca. Dakle, znaju ili mogu razumno pretpostaviti da ce doci do isporuke, a cute o tome.

Vrlo je tesko, prakticno nemoguce izvuci neku naknadu od ASA, obzirom da penali nisu ugovoreni. Pravni osnov za naknadu stete postoji- to je probijanje roka isporuke krivnjom prodavca, ali visina? Kako je dokazati? Da li je to izgubljena dobit i cemu se satoji? Koji je reper, parametar?

U medjuvremenu, moj komso se raspitao i uspio saznati da su kupci koji su ugovorili vozilo u decembru 2020, vozila dobili negdje u avgustu. Dakle, ukupni rok isporuke je trenutno nekih 8 mjeseci. Tom analogijom, nadati se je da ce mu auto biti isporuceno u sljedecem mjesecu. Vidjecemo...
mirsek

#106 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by mirsek »

I prije korone su se auta po narudzbi cekala i do 6 mjeseci pogotovo premium modeli.
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#107 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by izvrsni direktor »

kuli1961 wrote: 30/09/2021 10:03 Ugovorena cijena je bila nekih 55,5 hiljada KM, racunajuci neke popuste- ne znam kakve, niti koji je model i koji je paket opreme. VW me uopste ne zanima kao brand, pa nisam zapamtio detalje. Znam samo da je motor 2.0, 150 KS, automatski mjenjac i milion nekih elektronskih mrdjalica.
Sadrzaj ugovora je cista klasika. Moje je misljenje da je dealer ASA Porsche, u casu zakljucenja ugovora 02.02.2021 ZNAO ili makar mogao osnovano pretpostaviti da ce doci do probijanja roka isporuke, koji su oni sami postavili na DO 120 dana, i to kanedarskih, a ne radnih. Stoji stvar da ako usmeno upozore kupca na mogucnost probijanja roka, ili neku takvu klauzulu unesu u ugovor, tada kupca zasigurno gube. I bas u toj okolnosti vidim vrlo nekorektno i bezobrazno ponasanje prodavca. Dakle, znaju ili mogu razumno pretpostaviti da ce doci do isporuke, a cute o tome.

Vrlo je tesko, prakticno nemoguce izvuci neku naknadu od ASA, obzirom da penali nisu ugovoreni. Pravni osnov za naknadu stete postoji- to je probijanje roka isporuke krivnjom prodavca, ali visina? Kako je dokazati? Da li je to izgubljena dobit i cemu se satoji? Koji je reper, parametar?

U medjuvremenu, moj komso se raspitao i uspio saznati da su kupci koji su ugovorili vozilo u decembru 2020, vozila dobili negdje u avgustu. Dakle, ukupni rok isporuke je trenutno nekih 8 mjeseci. Tom analogijom, nadati se je da ce mu auto biti isporuceno u sljedecem mjesecu. Vidjecemo...
Vec prosle godine se znalo za problem sa cipovima i kasnjenjem isporuke. Komso je malo zajebao sto nije znao za to
foxlife

#108 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by foxlife »

komso haman ko oni svicarci za kredit
kad je bilo za uzeti niko sretniji od njih a kad je nastao problem kukanje
tako i on kad se narucivalo nije se gledalo to sto je vec bio problem sa cipovima a kad kasni pola godine onda belaj a nije vjerovatno ni procitao ugovor
drndalo

#109 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by drndalo »

kuli1961 wrote: 30/09/2021 10:03 Ugovorena cijena je bila nekih 55,5 hiljada KM, racunajuci neke popuste- ne znam kakve, niti koji je model i koji je paket opreme. VW me uopste ne zanima kao brand, pa nisam zapamtio detalje. Znam samo da je motor 2.0, 150 KS, automatski mjenjac i milion nekih elektronskih mrdjalica.

To sto ne pisu penali za kasnjenje, ne znaci da ne treba da trazi. Sami napisali do 120 dana?! Potpisali ? Od 121 dana on od njih ima i treba da trazi zamjenski auto, dok ne dodje njegov. Makar VW Up!, jer on nema auto koje je narucio i avansirao ! Ili da bez kazne podigne svoj avans od njih. Ili nesto drugo sto se dogovore obostrano...
kuli1961

#110 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by kuli1961 »

foxlife wrote: 30/09/2021 11:05 komso haman ko oni svicarci za kredit
tako i on kad se narucivalo nije se gledalo to sto je vec bio problem sa cipovima a kad kasni pola godine onda belaj a nije vjerovatno ni procitao ugovor
Kazem ti, ugovor je klasika, u njemu nista posebno, kao da je "mirnodopsko" stanje. Naravno dan ije znao niti mogao znati za probleme sa poluprovodnicima. Sasvim je normalno sto se ljuti- prodavac debelo probio rok, nista ne nudi zauzvrat, cuti. Na njegovom mjestu, ja bih im se dobro naklatio na kosti. Zivo me zaboli qrac sto proizvodjac ima problem sa nekom komponentom, ako se u ugovoru nije ogradio, a nije. Probio si rok, meštre, i ima da odgovaras.
E,sad sto ljudi "lete" na das is auto, a po meni to nije Volkswagen vec Falschwagen, to je neki drugi par rukava, za sto me takodje zaboli qrac.
2014 sam kupovao Dustera,i tada je bila potraznja, dealer kaze-rok isporuke do 90 dana. Pitam kojih- kaze kalendarskih. Rekoh, ok, prihvatam, stavi u ugovor kalendarskih i stavi obavezu placanja penala ako i to probijete. Prvo, ne htjedose nista od toga, tek na institiranje stavise kalendarske dane. Penali- tesko. Rekoh opet, ok necete, nije problem, ja vam nudim da svu lovu iskesiram, a penalima se koliko toliko stitim. Odlucite, hocete li me kao takvog kupca ili necete. Ako necete da stavite obavezu placanja penala, idem kupiti neko drugo auto, mozda dodati nesto malo vise, a svakako cu vas ispljuvati u novinama, otvorenim pismima (lupio sam prvo sto mi je palo na pamet)- odmah pristadose, stavili penal od 8 promila dnevno. Sitna je to para u totalu, ali je visoka brojka.
Bez obzira na krizu u autoindustriji, mislim da se i kupci moraju mijenjati, nije kupac tu radi dealera, vec obrnuto, a kupovina auta je uzajamni interesni odnos.
foxlife

#111 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by foxlife »

kuli1961 wrote: 30/09/2021 11:39
foxlife wrote: 30/09/2021 11:05 komso haman ko oni svicarci za kredit
Kazem ti, ugovor je klasika, u njemu nista posebno, kao da je "mirnodopsko" stanje. Naravno dan ije znao niti mogao znati za probleme sa poluprovodnicima. Sasvim je normalno sto se ljuti- prodavac debelo probio rok, nista ne nudi zauzvrat, cuti. Na njegovom mjestu, ja bih im se dobro naklatio na kosti. Zivo me zaboli qrac sto proizvodjac ima problem sa nekom komponentom, ako se u ugovoru nije ogradio, a nije. Probio si rok, meštre, i ima da odgovaras.
E,sad sto ljudi "lete" na das is auto, a po meni to nije Volkswagen vec Falschwagen, to je neki drugi par rukava, za sto me takodje zaboli qrac.
2014 sam kupovao Dustera,i tada je bila potraznja, dealer kaze-rok isporuke do 90 dana. Pitam kojih- kaze kalendarskih. Rekoh, ok, prihvatam, stavi u ugovor kalendarskih i stavi obavezu placanja penala ako i to probijete. Prvo, ne htjedose nista od toga, tek na institiranje stavise kalendarske dane. Penali- tesko. Rekoh opet, ok necete, nije problem, ja vam nudim da svu lovu iskesiram, a penalima se koliko toliko stitim. Odlucite, hocete li me kao takvog kupca ili necete. Ako necete da stavite obavezu placanja penala, idem kupiti neko drugo auto, mozda dodati nesto malo vise, a svakako cu vas ispljuvati u novinama, otvorenim pismima (lupio sam prvo sto mi je palo na pamet)- odmah pristadose, stavili penal od 8 promila dnevno. Sitna je to para u totalu, ali je visoka brojka.
Bez obzira na krizu u autoindustriji, mislim da se i kupci moraju mijenjati, nije kupac tu radi dealera, vec obrnuto, a kupovina auta je uzajamni interesni odnos.
kako nije mogao znati kad je bilo na bruku vijesti
ok ne mozes znati ako ne gledas nista sto je odlika da ne kazem kakvih ljudi

mi smo generalno nepismeni i to je srz vecine problema
drndalo

#112 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by drndalo »

Nek mu daju e-Golfa da ga dere dok ne dodje njegov...
foxlife

#113 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by foxlife »

vec zamisljam stoji na nekom prosirenju i kaze jebo ovo stao mu jer ga je zaboravio napuniti :lol:
black_adrian
Vozim: vjetar

#114 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by black_adrian »

Zamisli voziš Daciu i iskoristiš svaku priliku da popljuješ par puta skuplji auto zbog svojih kompleksa :lol:
drndalo

#115 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by drndalo »

black_adrian wrote: 30/09/2021 11:49 Zamisli voziš Daciu i iskoristiš svaku priliku da popljuješ par puta skuplji auto zbog svojih kompleksa :lol:
Mislis par puta skuplji auto koji imas ALI U SNOVIMA jer nikako da ga isporuce...?
black_adrian
Vozim: vjetar

#116 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by black_adrian »

bolje Golf na papiru nego Dacia u garaži :D

ko čeka, dočeka :lol:
kuli1961

#117 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by kuli1961 »

black_adrian wrote: 30/09/2021 11:49 Zamisli voziš Daciu i iskoristiš svaku priliku da popljuješ par puta skuplji auto zbog svojih kompleksa :lol:
Kojih kompleksa? Ne budi smijesan. Za date pare Dacia Duster je sasvim korektan auto, neka prica ko sta hoce. Drugo, taj Duster mi nije jedini auto u garazi.. sad ukljuci malo lampice...
U svakom slucaju, za moje pare biram robu koju ja hocu. Ako mi prodavac nesto nudi, pod nekim uslovima, i ja na to pristanem, ima da ispostuje potpisano.
Laplace

#118 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by Laplace »

Za taj novac je mogao uzeti neki ozbiljan auto.
nepass1

#119 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by nepass1 »

Ja jos nmg da vjerujem da nece dati zamjensko auto.
Napisah vec, rodjak mjesec vozao skalu dok je cekao oktaviju. Prosle godine august/septembar.
madner

#120 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by madner »

Nemaju zamjenskih, jer svima su probili rokove.

I nisu ocekivali probleme na pocetku godine, da jesu je bi ni bilo problema.
BiBi911

#121 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by BiBi911 »

kuli1961 wrote: 30/09/2021 11:54
Kojih kompleksa? Ne budi smijesan. Za date pare Dacia Duster je sasvim korektan auto, neka prica ko sta hoce. Drugo, taj Duster mi nije jedini auto u garazi.. sad ukljuci malo lampice...
U svakom slucaju, za moje pare biram robu koju ja hocu. Ako mi prodavac nesto nudi, pod nekim uslovima, i ja na to pristanem, ima da ispostuje potpisano.
Jel shvatas da danas u ovoj haos situaciji mnogo sta potpisano ne vrijedi
artur morgan

#122 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by artur morgan »

Prva situacija,
Ugovor koji se ne izvrši u roku ako je rok bitan sastojak ugovora, ugovor se raskida po samom zakonu, odnosno smatra se automatski raskinutim istekom roka. Rok se smatra bitnim sastojkom ugovora samo u dva slučaja : 1. Kad je to izričito ugovoreno u ugovoru, da će se smatrati da je ugovor raskinut ako ne bude ispunjen u određenom roku ( izričito tako ) i 2. kada je ispunjenje ugovora u određenom roku bitan sastojak ugovora po samoj prirodi posla, što nije konkretno slučaj ( npr. kada ispunjenje ugovora poslije roka nema nikakvu svrhu, npr. neki sezonski poslovi ).

Druga situacija,
Kada rok nije bitan sastojak ugovora, a to može biti i najčešće jeste i situacija kada je u ugovoru navedeno da će se neka obaveza tj. isporuka izvršiti u roku kao u tvom slučaju od 120 dana to ne znači da je taj rok bitan sastojak ugovora, osim ako je to izričito ugovoreno kao prethodno što sam napisao : " da se ugovor smatra raskinutim ako se ne isporuči auto u roku od 120 dana " Tako mora pisati. Pošto ne piše tako, tada prodavac može ispuniti obavezu i po proteku roka ali ako kupac želi raskinuti ugovor tada mora prodavcu pismenim putem ostaviti primjereni dodatni rok od npr. dodatnih 30 dana za ispunjenje obaveze. Ako prodavac u tom naknadnom roku ne ispuni ugovor, ugovor se raskida po zakonu odnosno smatra se raskinutim.

Treća situacija,
Ako iz prodavčevog držanja proizilazi da on svoju obavezu neće izvršiti ni u tom naknadnom ( dodatnom ) roku, tad se ugovor ne raskida po sili zakona već kupac može raskinuti ugovor tako što će dostaviti prodavcu pismeni obavijest u kojoj će izjaviti da raskida ugovor.

Četvrta situacija,
Ako su nastupile promjenjene okolnosti u odnosu na vrijeme zaključenja ugovora, samo u odnosu na to ( npr. naknadna nemogućnost isporuke vozila zbog nedostatka čipova ) tada i prodavac ima pravo da raskine ugovor, osim ako je za nedostatak čipova znao u vrijeme zaključenja ugovora. U ovom slučaju, samo može sud raskinuti ugovor. U ovoj situaciji kupac nema pravo na naknadu štete jer nije odgovoran prodavac za neispunjenje obaveze.

Peta situacija,
Kada za neispunjenje ugovora nije odgovoran prodavac već neko treći u lancu odnosno niti jedna ugovorna strana tj. obavezu je nemoguće ispuniti ( što u nekoj varijanti možda može biti i nedostatak čipova odnosno dobavljači ), tada nastupa također raskid ugovora sudskim putem. U ovoj situaciji kupac nema pravo na naknadu štete jer nije odgovoran prodavac za neispunjenje obaveze.

Posljedice raskida,
Raskidanjem ugovora obje strane su oslobođene svojih obaveza. Ako je jedna strana izvršila ugovor potpuno ili djelimično ( kapara, avans ) ima pravo da joj se to vrati.

Ukoliko je kupac pretrpio štetu zbog raskida ima pravo na naknadu štete, osim u ova gore dva slučaja. Šteta može biti obična šteta kao npr. iznos kamate kod ugovora o kreditu da bi obezbjedio novac za auto i sl. i izmakla korist, kao npr. izmakla dobit kod trgovačkog putnika, taksiste i sl kod kojeg je vozilo osnovno sredstvo za rad.

Penali se plaćaju samo ako su ugovoreni. Penali se odnose na kašnjenje pri ispunjenju obaveza iz ugovora a to znači moge su ugovoriti samo do momenta nastupanja raskida ugovora. Međutim nisam čuo da je kod ovih ugovora bilo kad bilo ugovorenih penala. Zakonskih penala, nema.

Ovo su zakonska pravila o raskidu ugovora kod obligaciono pravnih odnosa. :)
Laplace

#123 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by Laplace »

nepass1 wrote: 30/09/2021 12:34 Ja jos nmg da vjerujem da nece dati zamjensko auto.
Napisah vec, rodjak mjesec vozao skalu dok je cekao oktaviju. Prosle godine august/septembar.
Mogli su mu bar dati GRAS-ovu mjesečnu kartu.
ScoobyDooby

#124 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by ScoobyDooby »

Dok je ovaca bit ce i vune. Nikad mi nije jasno kako ljude kuoe nesto a ne vide il dobju odma... Npr stan. Ko zivi u TZ zna o cemu pricam.
A tog Golfaca vec neko voza, doce ti i kolega nekad na red :izet:
Laplace

#125 Re: Isporuka novog VW vozila

Post by Laplace »

Image
Locked