Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

netofil

#101 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by netofil »

malasavjetnica wrote: 08/10/2025 09:18 Ima li neka dobra duša da mi objasni kako doći iz kanjona Misoče do Dubrovnika? Pješke, naravno. Koliko je to kilometara otprilike?
Da i ja iskoristim ovaj forum jednom u 20 godina ili ko zna otkad imam profil... Zavisi odakle krećeš, ali recimo ako krećeš od sela Donja Misoča, imaš nekih 12 kilometara. Od sela ima nekih 7 kilometara (do pola asfalt, od pola makadam) kanjonom Misoče do skretanja za Dubrovnik kada se odvajaš od kanjona (skreće se desno kod dijela koji izgleda kao kamenolom) i onda možda još 3 kilometra do skretanja lijevo gdje ima tabla sa strelicom za Dubrovnik. I onda se samo ide uzbrdo do same utvrde, to je još nekih 1,5-2 kilometra, ofrlje računam.

Ne znam kako se dodaju slike na forumu, ali evo kako to izgleda na google mapama
Edit: anex
Image

Eh, sad ako se ide iz pravca Breze, preko izletišta Hrasno i onda Mahmutovića Rijeke, to je dosta duže, ali sumnjam da ćeš tim putem
malasavjetnica

#102 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Super da se neko javio. Jesam mislila iz Donje Misoče. Sad, ja sam gledala onaj neki video gdje se prolazi ispod onih stijena, kao polutunel su :D , atraktivno izgleda, je li to taj put? Podosta je 12 km, mislila sam ići do kraja asfalta autom pa onda pješke. Onda je to možda manje?
netofil

#103 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by netofil »

Skratio bi se put makar 3 kilometra ako ideš autom do kraja asfalta, s tim da je u tom slučaju možda najbolje ostaviti auto na proširenju kod kapije od nekog kao vodovoda jer je tu cesta najšira ili proći nekih pola kilometra od kraja asfalta do narednog većeg proširenja i onda tu ostaviti auto.

Ja sam išla kanjonom par puta pješke do Dubrovnika, par puta biciklom do Mahmutovića Rijeke, nisam išla dalje (valja mi nekad otići do izvora Misoče kod Okruglice aBd), tako da nisam vidjela te polutunele u stijenama osim na slikama, ali bi oni morali biti gore dalje uzvodno od Mahmutovića prema Okruglici, kad se kanjon počne produbljivati, dok je ova ruta niže više šumskog karaktera, ali je cijelim putem priroda lijepa, posebno sad u jesen.

Mene nekako ovaj teren dosta podsjeća na rutu do jezerceta Jasenica kod sela između Viteza i Travnika, ili na rute oko Busovače, Fojnice i okolnih planina ili na šume gore iznad Zenice uz Babinu rijeku (nabrojah pola srednje Bosne)...
malasavjetnica

#104 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Bila sam na Jesenici, vodopadu i jezeru, super mi je to i vodopad i jezero, to mi je baš bilo pozitivno iznenađenje. Kod Fojnice sam bila i na Kozici i na Kaštelu, ne znam šta mi je bolje. Ma sigurna sam da je priroda sada u jesen prelijepa svugdje. Jesi li bila u kanjonu Orlje kod Olova, to mi je isto super? Ima i neki vodopad Podšpilje kod Breze, tu nisam bila, ne znam s čim bih ga kombinovala pa je na čekanju :)
netofil

#105 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by netofil »

Jesam, prošle godine sam bila u kanjonu Orlje, spustila se biciklom s Bijambara pa kroz kanjon i pored malog Rimskog mosta, pa onda kanjonom do Solunske banje i na drugu stranu do Zelenog Vira pa piČi nazad. Veoma je lijepo, samo sam ja "pametno" izračunala koliko mi vremena treba, pa se nisam stigla tupavo ni zaustaviti da razgledam kanjon, jer sam žurila da se vratim nazad prije mraka. A da sam imala vremena dovoljno napravila bih krug prema Varešu do Oćevije i starih kovačnica, ali uvijek mi zafali vremena, jer ili sporo idem ili kasno krenem.

Što se tiče tog vodopada, išla sam dvaput - jednom u ljeto, jednom u sušnu jesen - ali mi sreća nije bila naklonjena hahah, oba puta je bio presušio, tako da mislim da ga je najbolje ostaviti za proljeće poslije kiša, jer je tad najveća šansa da je aktivan, s obzirom da se on izgleda formira od nekog potočića dok se spušta niz stijene koje formiraju amfiteatar, a taj potok očigledno nije stalnog karaktera. Eventualno bi moglo u kasnu jesen, ali se bojim da bi onda moglo biti dosta blatnjavo. Treća sreća ako se ponovo odlučim da idem... Ali iskreno ni ja ne znam s čim bi se mogao kombinovati, jedino ili maksuz otići ili produžiti uzbrdo pa baciti pogled na Brezu i okolna sela, zavisi koliko je kome to zanimljivo.

Meni su još rekli da relativno u blizini, otprilike iznad sela Koritnik, kao imaju neki "kazani" formirani u stijenama koje je oblikovala voda, ja sam pola šume obišla, to nisam našla, gledala i na mapama, ma jok naći. Našla jedino da neko ilegalno sječe drva. Možda kad nema rastinja pa da je preglednije i lakše za ugledati... Obilazila sam u ovom regionu, hajmo reći, srednje Bosne jer mi je blizu, nema nekog troška, može se vikendom obići, a opet se ima šta vidjeti, meni je bitno da sam negdje u prirodi. Mada opet nisam obišla sigurno pola nekih u glavi zamišljenih ruta što imam kao isplanirane za nekad...
malasavjetnica

#106 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

netofil wrote: 10/10/2025 23:02 Jesam, prošle godine sam bila u kanjonu Orlje, spustila se biciklom s Bijambara pa kroz kanjon i pored malog Rimskog mosta, pa onda kanjonom do Solunske banje i na drugu stranu do Zelenog Vira pa piČi nazad. Veoma je lijepo, samo sam ja "pametno" izračunala koliko mi vremena treba, pa se nisam stigla tupavo ni zaustaviti da razgledam kanjon, jer sam žurila da se vratim nazad prije mraka. A da sam imala vremena dovoljno napravila bih krug prema Varešu do Oćevije i starih kovačnica, ali uvijek mi zafali vremena, jer ili sporo idem ili kasno krenem.

Što se tiče tog vodopada, išla sam dvaput - jednom u ljeto, jednom u sušnu jesen - ali mi sreća nije bila naklonjena hahah, oba puta je bio presušio, tako da mislim da ga je najbolje ostaviti za proljeće poslije kiša, jer je tad najveća šansa da je aktivan, s obzirom da se on izgleda formira od nekog potočića dok se spušta niz stijene koje formiraju amfiteatar, a taj potok očigledno nije stalnog karaktera. Eventualno bi moglo u kasnu jesen, ali se bojim da bi onda moglo biti dosta blatnjavo. Treća sreća ako se ponovo odlučim da idem... Ali iskreno ni ja ne znam s čim bi se mogao kombinovati, jedino ili maksuz otići ili produžiti uzbrdo pa baciti pogled na Brezu i okolna sela, zavisi koliko je kome to zanimljivo.

Meni su još rekli da relativno u blizini, otprilike iznad sela Koritnik, kao imaju neki "kazani" formirani u stijenama koje je oblikovala voda, ja sam pola šume obišla, to nisam našla, gledala i na mapama, ma jok naći. Našla jedino da neko ilegalno sječe drva. Možda kad nema rastinja pa da je preglednije i lakše za ugledati... Obilazila sam u ovom regionu, hajmo reći, srednje Bosne jer mi je blizu, nema nekog troška, može se vikendom obići, a opet se ima šta vidjeti, meni je bitno da sam negdje u prirodi. Mada opet nisam obišla sigurno pola nekih u glavi zamišljenih ruta što imam kao isplanirane za nekad...
Jeste, ima se šta obilaziti i u blizini i bez nekih troškova. Meni su super ti "kazani" i na Krušćici, baš imam želju tamo i na kupanje, ali nikako da dođe na red. Mada, vjerovatno je preledeno, nije isto kad samo gacaš i kad se sav potopiš :-D
Mike Ross

#107 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Mike Ross »

Sve što ste pobrojali sam obišao ebajkom. Stijene u kanjonu Misoče su odmah poslije Mahmutovića rijeke. Takoðe u kanjonu Misoče ima i pećina koju vrijedi obići. Što se tiče starog grada Dubrovnika do njega sam dolazio i iz D. Misoče i iz pravca Okruglice i iz pravca Ljubine preko Solakovića. Do Podšpilje sam stigao iz kanjona Misoče preko Mahmutovića rijeke i Orahova. Kanjon Orlje sam prošao uzduž i pješice i biciklom, kupanje na više mjesta, a malo uzvodno od rimskog mostića je i izvor Orlje i izvor termalne vode odmah pored, ima i bazen sa termalnom vodom za kupanje. Krivaja, Solunska banja, Zeleni vir, Bioštica, Romanija, Bereg, Stupčanica, Konjuh, Rakitnica...sve sam obišao više puta. Ako nekome treba GPX file ili neka druga uputa slobodno neka se javi. Ove godine najhladnije kupanje sam imao na Bereg vodopadu, Rakitnica ispod Masleša mosta je kao banja bila u odnosu na to. Ti kazani koje pominjete su mi nepoznati, moram to istražiti...
malasavjetnica

#108 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Mike Ross wrote: 11/10/2025 21:43 Sve što ste pobrojali sam obišao ebajkom. Stijene u kanjonu Misoče su odmah poslije Mahmutovića rijeke. Takoðe u kanjonu Misoče ima i pećina koju vrijedi obići. Što se tiče starog grada Dubrovnika do njega sam dolazio i iz D. Misoče i iz pravca Okruglice i iz pravca Ljubine preko Solakovića. Do Podšpilje sam stigao iz kanjona Misoče preko Mahmutovića rijeke i Orahova. Kanjon Orlje sam prošao uzduž i pješice i biciklom, kupanje na više mjesta, a malo uzvodno od rimskog mostića je i izvor Orlje i izvor termalne vode odmah pored, ima i bazen sa termalnom vodom za kupanje. Krivaja, Solunska banja, Zeleni vir, Bioštica, Romanija, Bereg, Stupčanica, Konjuh, Rakitnica...sve sam obišao više puta. Ako nekome treba GPX file ili neka druga uputa slobodno neka se javi. Ove godine najhladnije kupanje sam imao na Bereg vodopadu, Rakitnica ispod Masleša mosta je kao banja bila u odnosu na to. Ti kazani koje pominjete su mi nepoznati, moram to istražiti...
Joj jest mi drago što je ova tema malo živnula :) . Imam hiljadu pitanja, za početak me zanima ova solunska banja, prvi put čujem za nju. Istražiću ja i na guglu kako doći, ali rado ću prihvatiti i vaše savjete, šta ima još tu u blizini za vidjeti i tako... Ja sam pješak, ne bicikliram, a autom idem uvijek do kraja asfalta, ostalo hodam. Mi smo bili juče do Dubrovnka, ostavili smo auto kod vodovoda, hvala netofil :) . Međutim, nekako smo propustili ono skretanje iza kamenoloma za onaj šumski putić do Dubrovnika, tako da smo mi išli skroz naokolo, ali to nam je super i ispalo, jer smo vidjeli najljepše dijelove Misoče, izabrali plaže za kupanje na ljeto :-D . Došli smo prvo u Kopošiće, onda smo s popeli na Kicelj, predobro, i na kraju Dubrovnik. Do Dubrovnika smo prešli tačno 16 km. Onda smo se nazad spustili tim šumskim putićem do kanjona. Sve u svemu prelijepa tura, oduševljeni smo, ukupno smo prehodali 23 km. Zanima me, od tog puta za Dubrovnik koji se desno odvaja uzbrdo pa cik cak do Kopošića, znači od one livade sa stolom, koliko bi još bilo do Mahmutovića Rijeke i one staze usječene u stijeni? I ta pećina, gdje se ona nalazi
Mike Ross

#109 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Mike Ross »

Od tog puta, tj. od livade sa stolom do stijena je 5,5 kilometara. Pored ulaza u pećinu ste prošli, pored onakve ljepotice Misoče nije nikakvo čudo ne primijetiti pećinu. Sigurno ste zastajali tu, pošto tu ima prelijep vir za kupanje a odmah sa druge strane puta je pećina, samo se malo popeti i tu su metalna vrata. Tačno jedan kilometar prije tog skretanja i livade je pećina.

Image

Image

netofil

#110 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by netofil »

Vidim objašnjeno je već sve detaljno za rutu, pa da ne ponavljam, ali mi naumpade, s obzirom da idete autom, postoji i opcija da idete autom iz Breze do izletišta Hrasno ili sela Slivno (jedno su do drugog praktično), pa onda nizbrdo makadamom nekih 5 kilometra do Mahmutovića, a zatim uzbrdo uz kanjon do puta u stijenama ili dokle već budete htjeli. Izađe kraće nego od vodovoda pa uz kanjon. Istina, to znači uspon u povratku (350 do 400 metara), ali to vam je ništa, kad ste već bez problema prešli 23 kilometra prošli put. Evo ruta našarana na slici dole, čisto da imate i tu opciju kao alternativu

Image
malasavjetnica

#111 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Ma vidim ja da smo mi puno toga propustili, mlinice, pećinu, a sad sam vidjela i neki super vodopad - dragulj u kanjonu Misoče, tako se zove video. Znate li gdje je?
Ja sam tek sad skontala, gledajući videe, da smo mi kod kamenoloma trebali desno, a mi smo otišli lijevo. Zato smo napravili toliko kilometara. Ali nema veze, taj lijevi put mi se čini puno ljepši. :)
Peacean

#112 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Peacean »

Nije baš prirodno ali jeste ljepota. Je li bio ko?

netofil

#113 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by netofil »

Zadnjih godina nivo vode u Ramskom jezeru je obično nizak, zbog čega donekle žalosno izgleda, da ne govorim da je pristup za kupanje problematičan zbog blata, osim na ona dva mjesta gdje imaju plutajući molovi. Ove godine nisam stigla otići nijednom, možda se stanje promijenilo, ali ako je ovaj video novijeg datuma, onda nije ništa bolje nego prošle godine.

Mada, kakav god da je nivo vode, vrijedi obići jezero makar zbog poluotoka Šćita, bez obzira na moje žalopojke.
malasavjetnica

#114 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

Htjeli bismo za vikend na Žlijeb, Čvrsnica. Vidjela sam da je start iz Dive Grabovice. Može li mi neko reći kakav je put do Dive, je li makadam, koliko ga je i kakav je?
Chloe
Photo mod

#115 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by Chloe »

netofil wrote: 22/10/2025 16:23 Zadnjih godina nivo vode u Ramskom jezeru je obično nizak, zbog čega donekle žalosno izgleda, da ne govorim da je pristup za kupanje problematičan zbog blata, osim na ona dva mjesta gdje imaju plutajući molovi. Ove godine nisam stigla otići nijednom, možda se stanje promijenilo, ali ako je ovaj video novijeg datuma, onda nije ništa bolje nego prošle godine.

Mada, kakav god da je nivo vode, vrijedi obići jezero makar zbog poluotoka Šćita, bez obzira na moje žalopojke.
Bila sam ove godine. Nažalost vrijeme me nije poslužilo, tako da je moja žalipojka jače od tvoje.
Produženi vikend isplaniran ranije, dok smo se nas tri usaglasile, nismo mogle znati kakvo će biti vrijeme toliko unaprijed.

Dogodine ćemo aBd ponoviti.
malasavjetnica

#116 Re: Putovanje po BiH - obilazak prirodnih ljepota

Post by malasavjetnica »

netofil wrote: 10/10/2025 23:02 Jesam, prošle godine sam bila u kanjonu Orlje, spustila se biciklom s Bijambara pa kroz kanjon i pored malog Rimskog mosta, pa onda kanjonom do Solunske banje i na drugu stranu do Zelenog Vira pa piČi nazad. Veoma je lijepo, samo sam ja "pametno" izračunala koliko mi vremena treba, pa se nisam stigla tupavo ni zaustaviti da razgledam kanjon, jer sam žurila da se vratim nazad prije mraka. A da sam imala vremena dovoljno napravila bih krug prema Varešu do Oćevije i starih kovačnica, ali uvijek mi zafali vremena, jer ili sporo idem ili kasno krenem.

Evo da prijavim da sam juče bila na vodopadu Podšpilje. Ima vode, lijep je vodopad pa koga zanima, sad ili nikad :D
Post Reply