Juka... heroj i(li) zlocinac ?

Locked
Stitch__

Post by Stitch__ »

a da si pismena - znala bi da se kaze neAndertalac :-?
idic

Post by idic »

mIRCerka wrote:
Stitch__ wrote:
Duh sa sjekirom wrote:

Jedna i jedina istina, meni i mnogima mojim sugradjanima kojima fala bogu ne treba forum da razabiremo istine o tom periodu nego smo je svojim ocima gledali.
a koju ti dioptriju onda nosis :shock:
stitch ba suti, jos ce nas proglasiti lopovima i cetnicima :D
Jel ti žao Mirci što te čika Juka nije poveo sa sobom na Igman i dalje u bijeli svijet da vidiš kako se lijepo družiti s njim ?

Užasava me pomisao da su mladim generacijama u BiH koje je rat duhovno trajno osakatio i dalje idoli ratni profiteri i članovi klanova organizovanog kriminala. Fuj
nendertalac

Post by nendertalac »

ne bih blagoslovila nikog ko me za blagoslov spasi a onda ode i necijeg drugog oca ubije, sestru siluje...
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

idic wrote: Juke i Ćele su samo manekeni rata koji su po Ferhadiji paradirali u pancirima i maskirnim uniformama i snimali gdje se šta ima ukrasti. Niko od njih ne zaslužuje ni trunku poštovanja ni priznanja.
Optužbe za Mostar možda i stoje, nisam kompetentan i upućen da pričam o tome ali besmisleno i bezobrazno je stavljati Juku u skupinu komandanti šminkeri. Onakav uticaj na omladinu Ali Pašina i Novog Grada je imao upravo iz razloga što je išao u bitku sa svojim borcima.

Na Ali Pašinom Yugo Sport tene se još uvijek zovu Juka Sport :D a Juka je za razliku od nekih koji su na hrani zaradili milione, "ukradenu" hranu dijelio komšijama i suborcima. U ratu sam prije ostao bez brašna nego bez onih grumenova čoklade iz Zore, a otac mi nije bio član njegove jedinice...
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

Post by mIRCerka »

nendertalac wrote:
ne cudi to da si obezbjedila sebi posao da se vozas taksijem. raznih poslova ima - bog s tim nema veze
da ne zelis mozda reci da sam ratni profiter?
JESAM JESAM KAKO DA NISAM....
nendertalac wrote: ali me cudi da za svjedoke negiras sarajlije koji su zrtve tvojih heroja a podupires se pricom koju si cula od jukinih taksista pa jos tvrdis da si bozjim mozgom prikupila znanje
bozijim ne, svojim da....svi mi imamo glavu, ali nas izgleda malo ima koji imamo nesto u njoj...
ne posjedujem laznu skromnost, i tvrdim za sebe da imam MOZAK...
nendertalac wrote: da ti nisi mozda sudinica? ili advokat? sve nesto znas JER SI VIDJELA, ne znas jer neces da citas, a negiras jer hoces svjedoka pred sebe licno...
nisam pravnica uopste....ne trazim svjedoke, vec tebi rekoh DOKAZI svoje tvrdnje za tunel....
tebi niko ne valja..........ni alija, ni juka, vikic je dobar jer se nije pominjao u ovom clanku..........
a cim se otvori tema o vikicu, ni on nece valjati....
nisam od juce....
nije se rodio ko je ovoj zemlji ugodio....
nendertalac wrote:da mi nije zao - nasmijala bih se...
nemoj me zaliti, nema potrebe....smij se slobodno :D
ja i jesam tu da razveselim tuzne i razocarane :D:D:D
nendertalac

Post by nendertalac »

Stitch__ wrote:a jebiga vala :-? kad ti neko spasi zhivot i onda ga drugi nazivaju zlochincem moras reagovat :-?

ko sto neko rece gore, lako je iz dijaspore kakit...
a tek iz holandije :-)

nema dovoljno jaraka da potope sve nase lopove
mIRCerka

Post by mIRCerka »

Fair Life wrote:
PS__Nastojacu da izbjegavam tvoje postove, jer ne zelim te povrijediti braneci sebe.
nema potrebe za izbjegavanjem...kao sto rekoh, cijenim diskusiju a ne pljuvacinu...
@idic, procitaj temu od samog pocetka pa me pitaj JEL MI ZAO....

@Gradjani Sarajeva,
sklonite se s ulice, odoh za volan :D
lijep pozdrav svima :D

BTW, POLJOPRIVEDNICI JOS UVIJEK STRAJKUJU...ako ikoga zanima :-?
nendertalac

Post by nendertalac »

NeKi_LiK wrote:
idic wrote: Juke i Ćele su samo manekeni rata koji su po Ferhadiji paradirali u pancirima i maskirnim uniformama i snimali gdje se šta ima ukrasti. Niko od njih ne zaslužuje ni trunku poštovanja ni priznanja.
Optužbe za Mostar možda i stoje, nisam kompetentan i upućen da pričam o tome ali besmisleno i bezobrazno je stavljati Juku u skupinu komandanti šminkeri. Onakav uticaj na omladinu Ali Pašina i Novog Grada je imao upravo iz razloga što je išao u bitku sa svojim borcima.

Na Ali Pašinom Yugo Sport tene se još uvijek zovu Juka Sport :D a Juka je za razliku od nekih koji su na hrani zaradili milione, "ukradenu" hranu dijelio komšijama i suborcima. U ratu sam prije ostao bez brašna nego bez onih grumenova čoklade iz Zore, a otac mi nije bio član njegove jedinice...
novi grad ko i ostali grad nije smjeo zucnut jer se znalo ko je Juka. DOBRO SE ZNALO! Pogotovo zucnut protiv kriminalca kom se pjevaju pjesme, snimaju video spotovi, i dobija kancelarije pored predsjednika drzave.

Ali srecom nit je cijeli grad bio pun ljudi koji su smatrali da treba pljackati dok se daje nama, i treba ubijati i maltretirati civile dok god se nama nosi voda i daju tene... pa je hvala bogu i Aliji neko priprijetio pa je konacno dao zeleni signal za uklanjanje bruke i sramote Sarajeva.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Juki se u prvim mjesecima kada se odbranio grad NIJE imalo šta prigovoriti.

Spominjanjem da je hranu dijelio stavio sam ga IZNAD onih ratnih "generala" i kvazi komandanata čiji su ljudi prodavali šećer, brašno, ulje po astronomskim cijenama po pijaci dok su oni drkali kurac po komandi, a danas su iznad zakona.

Ali uhljupskom logikom to se odmah poistovjeti sa opravdanjem ubijanja i maltretiranja civila. Istom onom logikom kojom su neodlazak na koncert BD-a povezali sa obaveznim slušanjem srbijanskih pevaljki...
Murat Sabanovic

Post by Murat Sabanovic »

jukina zelja je bila da deblokira sarajevo no medjutim politicarima u sarajevu to nije bilo jos u interesu.
bh vrh dolazi sa sukobom s jukom gdje on odlucuje da se bori protiv armije bh jer smatra da ga je sarajevo izdalo, sto na neki nacin i jeste tako.
Toozla

Post by Toozla »

...sjecam se Vecernjih Novina koje su mi dosle u ruke sredinom aprila '92. .... u to doba vec je bilo pravo opasno voziti cestom izmedju Mojmila i Dobrinje (dobrinjska barikada)....Dobrinja je dozivljavala prve dane svoje blokade...

...na naslovnoj stranici bila je velika Jukina slika i naslov "Juka podijelio kamion hljeba gladnom narodu Dobrinje".....
...kad sam dosao do rubrike crna hronika na sredini stranice, malim slovima, stajao je naslov clanka......"na Alipasinom polju nestala dva kamiona sarajevske pekare"....
:D
No_Comment

Post by No_Comment »

nendertalac wrote:ne bih blagoslovila nikog ko me za blagoslov spasi a onda ode i necijeg drugog oca ubije, sestru siluje...
Juka je bio Gazija u to nema sumnje ,ali Gazija sa kriminalnom mahanom...isto kao i Arkan, samo za tu razliku shto Raznjatovic nije ratovao protiv svoga sopstvenoga naroda...a Prazina jeste...kazu da je odigrao kljucnu ulogu za HVO u zauzimanju zapadnoga dijela Mostara i svega ostaloga shto je uslijedilo posle toga(citaj zlocina)....
kazu da je vlastorucno pogubio desetak najboljih Mostarskih boraca iz Armije BIH...
i sve dok se ova Balkanska plemena ne obracunaju sa svojim instant herojima koji da nije bilo rata ne bi nikada izashli iz okvira novinskih crnih hronika ,nece se moci krenuti u neku normalniju buducnost...
BEZ OBZIRA DA LI DOTICNI HEROJI NA NEBU SA ANDJELIMA IGRAJU PREFERANS ILI.......ili su tu sa nama...
Fair 8) u mnogo cemu se ne bih slozio sa tobom,ali ti ovaj puta moram reci svaka ti cast na ovim textovima gore...i na zadatoj temi naravno...

!!!
Last edited by No_Comment on 05/07/2005 03:44, edited 1 time in total.
nendertalac

Post by nendertalac »

NeKi_LiK wrote:Juki se u prvim mjesecima kada se odbranio grad NIJE imalo šta prigovoriti.
spada li pucanje po protestnicima koji su izasli na barikade u prve mjesece rata? kad je tacno po tebi poceo rat? kad si ogladnio pa ti Juka donio cokolade iz zore?
NeKi_LiK wrote:Spominjanjem da je hranu dijelio stavio sam ga IZNAD onih ratnih "generala" i kvazi komandanata čiji su ljudi prodavali šećer, brašno, ulje po astronomskim cijenama po pijaci dok su oni drkali kurac po komandi, a danas su iznad zakona.
to sto i danas imas lopove na celu drzave i ne mozes da ih skines - ne znaci da ce uzdizanjem kriminalaca koji su pod zemljom nesto promjeniti. koji su to generali koji su danas iznad zakona? sto ne pocnes temu o njima? oni su zivi.
NeKi_LiK wrote:Ali uhljupskom logikom to se odmah poistovjeti sa opravdanjem ubijanja i maltretiranja civila. Istom onom logikom kojom su neodlazak na koncert BD-a povezali sa obaveznim slušanjem srbijanskih pevaljki...
heroj ili zlocinac? to je pitanje. ima sasvim dovoljno zivih svjedoka o zlocinima. heroj? zavisi sta je za tebe heroizam. ja ne mogu uzdizati lik covjeka iza kog stoje silovanja, ubijanja, pljacke ... a oni koji na pitanje o juki mogu i znaju reci jedino "meni je donio vodu na vrata" i "meni je dao cokolade i tene" - sta se tu ima diskutovati? to samo po sebi sve govori.
NeKi_LiK

Post by NeKi_LiK »

Govoreći o početku rata...

Barikade, protesti, pucanje Jukinih... rekla-kazala priče bez ikakvog osnova i validnog dokaza. Osim ako dokazima ne smatraš "Reko mi Juka čini mi se u maju devedesetdruge..."

Organizovanje odbrane grada Sarajeva uz lično učešće u mnogim akcijama - fakt koji će potvrditi 90% stanovnika A.Polja, Mojmila, Vojničkog Polja, Dobrinje. Vjerovatno i mIRCerka živi u nekom od ovih naselja dok ovako emotivno doživljava pljuvanje po liku Juke Prazine.

Iznad zakona nisu generali ali jesu "generali" poput Ismeta Bajramovića.

Herojem ga nisam nazvao, nego sam se osvrnuo na ono idickino o šminkerima i manekenima rata, zadnja kategorija u koju se Juka mogao svrstati... tako da opet kakiš u prazno :oops:
nendertalac

Post by nendertalac »

NeKi_LiK wrote:Govoreći o početku rata...

Barikade, protesti, pucanje Jukinih... rekla-kazala priče bez ikakvog osnova i validnog dokaza. Osim ako dokazima ne smatraš "Reko mi Juka čini mi se u maju devedesetdruge..."

Organizovanje odbrane grada Sarajeva uz lično učešće u mnogim akcijama - fakt koji će potvrditi 90% stanovnika A.Polja, Mojmila, Vojničkog Polja, Dobrinje. Vjerovatno i mIRCerka živi u nekom od ovih naselja dok ovako emotivno doživljava pljuvanje po liku Juke Prazine.

Iznad zakona nisu generali ali jesu "generali" poput Ismeta Bajramovića.

Herojem ga nisam nazvao, nego sam se osvrnuo na ono idickino o šminkerima i manekenima rata, zadnja kategorija u koju se Juka mogao svrstati... tako da opet kakiš u prazno :oops:
pa sto Ismeta ne osude? ko se boji vuka jos? garantujem ti da bi bilo mnogih svuda. jer su duzni. duzni su mafiji. jer su zajedno s njima krali i zajedno su djelili. otkopavace se bojim se jos puno grobova dok se ne dodje do istine.
Fair Life

Post by Fair Life »

[img]http://www.bhdani.com/stari_site/slike/logo.gif[/img][color=white]__[/color][size=134]Broj 260 - 07. 06. 2002.[/size] wrote:Feljton Dana: Jusuf Prazina Juka (II)
(...)
[img]http://www.bhdani.com/arhiva/260/cegar.jpg[/img] [color=blue][size=134]Zoran Čegar[/size][/color] wrote:Bio je hrsuz još kao dijete

"Došli su kriminalci da se zajedno borimo protiv agresora: kad rat stane, opet će svako na svoju stranu." Ovako je, negdje u maju 1992. godine, Zoran Čegar, tada zamjenik komandanta Specijalne jedinice MUP-a RBiH, objasnio učešće Jusufa Juke Prazine u odbrani Sarajeva. Deset godina kasnije, Čegar, koji je u međuvremenu živio izvan BiH i po povratku postao inspektor u federalnom MUP-u, kaže:

- Juku sam znao još kao dijete: i tada je bio hrsuz. Poslije je prerastao u velikog kriminalca, ali mislim da je to od njega napravio sistem. Pošto se rat dugo spremao - trebali su podobni ljudi. Oni su njih svjesno naoružavali. Zna se da je Juka imao prvu paravojsku ovdje. No, ja moram reći da ni Vikić (Dragan Vikić, tadašnji komandant Specijalne jedinice MUP-a RBiH, op. aut.) ni ja s njim nismo imali problema: znao je izvršiti zadatak. Šta su sve njegovi borci radili pod okriljem borbe za grad, ja ne znam, ali svi znamo da četnik u Sarajevo nije ušao a da je grad poharan. Uostalom, sve se zna - i ko je šta radio i na koji način, ali se ništa ne poduzima. Jukine jedinice su s nama, sa Specijalnom, zapravo surađivale: stavile su nam se na raspolaganje. U to vrijeme, svaki je naoružan čovjek bio važan, a njegovi su borci bili dobro opremljeni, dobro obučeni i dobro naoružani. Ja sam u ljeto 1992. izašao iz Sarajeva: Juku sam sreo jednom u Zagrebu i jednom u Njemačkoj. Kad smo se vidjeli u Zagrebu, rekao mi je da su i njegovi ljudi pucali na miting pred Skupštinom i da je sve bilo dogovoreno. Ustvari, objasnio mi je da su na mitingaše pucale sve tri paravojske - i srpska, i hrvatska, i njegovi momci. Kada smo u Njemačkoj razgovarali, pričao mi je da su ga najurili s Igmana zato što je provalio da je sukob Hrvata i Bošnjaka počeo zbog jednog šlepera cigareta. Kazao mi je da hoće da ga uklone jer previše zna. Čuo sam poslije razne verzije o njegovoj smrti. No, šta god ko rekao, ne može poreći činjenicu da je Juka sa svojim ljudima izašao da brani Sarajevo onda kada je to bilo najpotrebnije.
saban

Post by saban »

juka, celo, arkan ...

tzv. ratni heroji, a zapravo zlocinci, kriminalci, lopovi.

ljudi koji bi trebali biti iza rešetaka po svaku cijenu i nikada ih vise ne pustiti na slobodu da ne bi nanijeli zlo svom ili drugom narodu.
neki od pomenutih više nisu medju zivima.
demagog

Post by demagog »

Evo i mog skromnog doprinosa ovoj interesantnoj temi.

Na pitanje da li je Juka bio heroj ili zlocinac mislim da je ispravan odgovor da je bio i jedno i drugo. Mislim da u ratu nije tako rijedak slucaj da neko jednima spasi zivot (ili pomogne na drugi nacin, dijeli cokolade itd.) a da druge ubije ili unesreci. Ne bi me iznenadilo da na primjer nades ljude u Srbiji kojima je Arkan spasio zivot ili da je npr. dijelio bombone negdje u Vukovaru. Jedino pravo pitanje o Juki (i slicnim likovima) bi bilo da li je bio veci heroj ili zlocinac.

Na zalost mnogi ovde ne diskutuju o postavljenim temama nego idu na licne diskvalifikacije.
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Zeljeo bih samo da se javim, pozdravim Fair Life i da kazem da napadati ovakvog covjeka nije u redu, ni po kojoj stavci iznesenoj u postovima odredjene forumasice. Ljudi uopste ne poznaju materiju rata u BiH u razlicitim regijama, tako da pitanje gdje si bio ti na pocetku je sasvim glupo iz razloga sto mnogi Krajsnici su zavrsili ili u logorima (BLka, Prijedor, Sanski Most) ili u okruzenju iz kojega nije niko mogao nikuda (Bihac, Cazin, B. Krupa). Dakle, sasvim drukcija tematika rata, od Sarajevske u kojoj dominira osjecaj napustenosti i bijega svih onih koji su pobjeci mogli, tako da vlada blagi osjecaj paranoje, izmedju onih koji su bili tu cjeli rat, oni koji su otisli u po rata i oni koji su otisli na samom pocetku.

Mogu samo da osvjedocim, mada Fair Life ne znam licno, da nisam nikad sumnjao u sve ono sto napise svojom rukom a i procitao sam neke iskaze iz Haga u vezi njega samoga, i mogu da kazem, bazirano na tom saznanju da je ovom covjeku u jednom danu, u okolnostim u kojima je zivjeo, trebalo vise petlje, nego mnogim drugima koji su nosili oruzije i na linijama provodili sedmice i mjesece. Sama cinjenica da je covjek logoras i svjedok u Hagu dovoljan je dokaz da je Fair Life zrtvovao i ucinio mnogo za BiH, narucito na rasvjetljenju istine u vezi onoga sto se je odigralo u BiH. Ovo vam dolazi od momka koji je cijeli rat proveo u Bihacu i ciji je mobilisani otac ranjen u Sarajevu, tako da sam zajedno sa svojom familijom prosao Danteove krugove stradanja i na osnovu toga dajem sebi za pravo da kazem ovako nesto o Fairu, nije mi cilj da palamudim.

Ja tvoje postove Fair pratim vec dugo vremena, i zasluzio si veliki spomenik, jer si uprkos svega ostao covjek, a to nije bilo nikad lako, iz okruzenja u kojem smo bili i u koje smo danas dospjeli. Bosna je mala zemlja i treba nam vise ljudi kao ti. Drago mi je da vidim svaki tvoj post, jer znam samo koliko snage za to treba, da se s tim suocis svaki dan i da od te borbe ne posustas. Zato nemoj da te disponiraju neki od odgovora, ima mnogo vise ljudi koji citaju napisano, i ne pisu nista, jer nemamo sta dodati a da vec nije tu.

Izvinjavam se zbog skretanja sa teme, ali ovo je nesto sto nisam mogao progutati, bez da se na to ne osvrnem i ne napisem par redova. Fair tebi sve sto mogu pozeliti je da ti se zivot produzi, barem 10 puta onoliko koliko su ti ga katili skratili.
ulicar

Post by ulicar »

Ja sam bio u Jukinom stabu kada je pripremao akciju i vidio sam tada svojim ocima da je taj covjek sve samo ne heroj i branitelj. NJemu kazu ljudi iz GS-a da koordinira akciju sa ljudima na terenu (nama), a on kaze bukvalno "necu ja KORDINIRATI nista, ja sam pukovnik".

Da je bogdo mircerki i ostalim majmunima koji ga podrzavaju Juka zavalio brata, oca, ili ubio brata, ili oca, kao sto je zavalio svoje ljude na Otesu da drogirani jurisaju preko pruge i da ih povalja mali mrav (sedamdeset i vise mrtvih u jednom talasu), ili da je strovalio zolju, k'o sto se vidi na onoj snimci iz Mostara njima u glavuse, koga bi onda podrzavali majmuni?
mIRCerka

Post by mIRCerka »

ulicar wrote:Ja sam bio u Jukinom stabu kada je pripremao akciju i vidio sam tada svojim ocima da je taj covjek sve samo ne heroj i branitelj. NJemu kazu ljudi iz GS-a da koordinira akciju sa ljudima na terenu (nama), a on kaze bukvalno "necu ja KORDINIRATI nista, ja sam pukovnik".

Da je bogdo mircerki i ostalim majmunima koji ga podrzavaju Juka zavalio brata, oca, ili ubio brata, ili oca, kao sto je zavalio svoje ljude na Otesu da drogirani jurisaju preko pruge i da ih povalja mali mrav (sedamdeset i vise mrtvih u jednom talasu), ili da je strovalio zolju, k'o sto se vidi na onoj snimci iz Mostara njima u glavuse, koga bi onda podrzavali majmuni?
ne brini se ti, zavalili su komadanti u Sarajevu i familiju i prijatelje....

necu da polemisem vise....
citajte i dalje izmedju redova i tumacite ono STO NIJE napisano....
ja sam svoje rekla....
mozda vam treba ponoviti:
za sami pocetak rata, hvala i Juki i Celama, i svim kriminalcima koji su sovjim licnim naoruzanjem odbranili grad dok su nam govorili "rata nece biti"......
za svaki pocinjeni zlocin, zlocinac treba odogovarat....
ko nije skontao, nek iskljuci svoj kompjuter i baci ga kroz prozor jer je uzalud objasnjavati....

PS LiK, sta zivjela, sa Cukama se igrala :D
Stitch__

Post by Stitch__ »

ulicar wrote:Ja sam bio u Jukinom stabu kada je pripremao akciju i vidio sam tada svojim ocima da je taj covjek sve samo ne heroj i branitelj. NJemu kazu ljudi iz GS-a da koordinira akciju sa ljudima na terenu (nama), a on kaze bukvalno "necu ja KORDINIRATI nista, ja sam pukovnik".

retardu hendikepirani :x u kojem si se ti podrumu krio dok su jukini vojnici spasavali civile pred cetnickim hordama na Otesu!!!??? :x :x STA TI ZNAS O PADU OTESA UOPSTE :x :x :x :x :x :x :x
seljacino shtakorska :x A GDJE SI TI BIO!???? :x :x
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

ulicar wrote:, kao sto je zavalio svoje ljude na Otesu da drogirani jurisaju preko pruge i da ih povalja mali mrav (sedamdeset i vise mrtvih u jednom talasu), ili da je strovalio zolju, k'o sto se vidi na onoj snimci iz Mostara njima u glavuse, koga bi onda podrzavali majmuni?
Znas li uopste koliko je dana trajala borba na Otesu,koliko je cetnickih granata palo tih dana,znas li sa koliko je malo oruzja branjen Otes,koliko je civila spaseno...gdje si uopste bio tih dana...o kojem zavaljivanju pricas,o kojoj zolji...barem se raspitaj malo bolje pa kaki...
zzzzz

Post by zzzzz »

• Sudbina 13 pripadnika ARBiH, zarobljenih u "slučaju Vranica"
    Piše: Asaf BEĆIROVIĆ
    05/07/05

Slikom na istinu
    Image

MOSTAR - Federalni policajci u posljednjih nekoliko mjeseci pomno gledaju videokasetu na kojoj je snimljeno 13 zarobljenih pripadnika Armije BiH, uhićenih 10. maja 1993. godine u napadu HV i HVOBiH na komandu Četvrtog korpusa Armije BiH u Mostaru. Nakon tih snimaka, koje je za HRT i emisiju Dubravka Merlića Slikom na sliku napravila novinarka Dijana Čuljak, zarobljenim se ni 12 godina nakon uhićenja ne zna za trag.

Cilj policije je da identifikuje ljude koji na celuloidnoj traci nose uniforme HVO, pronađe ih i razgovara s njima. Saznajemo sasvim pouzdano, dobro im ide. Sličan posao rade i pripadnici Ministarstva odbrane BiH. Ni njima ne ide loše. Ovih će dana razmijeniti svoja saznanja.

Željko Bošnjak,
    poginuo

Prst u uho

Naime, oba su ministarstva od Vlade FBiH 21. marta 2002. godine dobila zadatak da se ozbiljnije zabave “slučajem Vranica”. Rok - mjesec. No, kako su tom roku stavili prst u uho, Dom za ljudska prava na zahtjev porodica zarobljenih naložio im je da istu zadaću napišu za 180 dana.

Pogledajmo snimak zarobljenih pripadnika Armije BiH koji je drito s “bojišnica obrane od muslimanske agresije” HRT poslala novinarka Čuljak. Ono što se na snimku sasvim jasno vidi jesu - zarobljenici.

Kamera ih, jednog po jednog, hvata u totalu i oni, s rukama iznad glave, razgovjetno izgovaraju svoja imena: Hasan Balić, Alija Ćamo, Senad Ćehić, Dževad Ćolić, Mimo Grizović, Vahidin Hasić, Dževad Husić, Zlatko Mehić, Nenad Milojević, Fahir Penava, Ševko Pobrić, Nazif Šarančić i Fedža Husković. Potom, gledamo, zarobljeni borci u pratnji bojovnika ulaze u plavi kombi.

Tu kamera prestaje pričati o njihovoj sudbini. No, nekoliko godina kasnije, na prvom i drugom suđenju Željku Džidiću, tadašnjem zapovjedniku Vojne policije HVO, te Mati Aničiću, Ivanu Škutoru i Erhardu Pozniću, vojnim policajcima osumnjičenim za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, na osnovu priče svjedoka može se konstatovati: svih 13 zarobljenih “armijaca” je maltretirano, mučeno, izmasakrirano. Ubijeno.

U nastavku videozapisa Dijana Čuljak razgovara s Željkom Bošnjakom, zapovjednikom bojne HVO (kasnije će Bošnjak poginuti), te, zanimljivo, s Draganom Čurčićem, zapovjednikom postrojbe HVO za posebne namjene. On, Čurčić, pretpostavljaju Mostarci, rukovodio je napadom na Vranicu.

General i general

General Čurčić je prije rata profesionalno bio zaposlen u gardijskoj brigadi JNA u Beogradu. JNA napušta u proljeće 1992. godine. Nakon rata jedno je vrijeme bio dozapovjednik Zajedničke komande VFBiH. Dakle, zamjenik generala Rasima Delića.

Članovi porodica zarobljenih, potom ubijenih i nekamo zakopanih pripadnika Armije BiH imali su sastanak s Delićem ne bi li saznali nešto više o sudbini najmilijih. Bilo bi zanimljivo znati je li general pitao generala šta je uradio s uhićeniom borcima Armije BiH!?

Valjalo bi znati da li su istražitelji, zaduženi za slučaj Vranica, razgovarali s generalom Čurćićem koga, zajedno s Antom Jelavićem i Miroslavom Prceom, terete za podrivanje vojne moći FBiH, zloupotrebu položaja u vrijeme takozvane hrvatske samouprave.

No, nas su, glede reporterskog zapisa Dijane Čuljak, zanimali i ostali likovi u odori HVOBiH. Stoga smo Mostarcima, za koje vjerujemo da bi možda mogli prepoznati nekoga u uniformi HVO, podijelili šest kopija videozapisa hapšenja pripadnika Armije BiH u Vranici. I zamolili ih da s prijateljima pogledaju snimke, jave nam ako nekog prepoznaju.

Rezultat - mršav. Nikakav, takorekući. Naime, jednom od bivših zatočenika mostarskog heliodroma sekunda je falila da prepozna tipa za koga vjeruje da je danas zaposlen u MUP-u HNK. Ne kao običan policajac, no kao “čovjek na funkciji”. Izgovorio je i njegovo ime, ali kako nije stopostotno siguran, ne objavljujemo ga.

Drugi je Mostarac među civilima, ali ne zarobljenim, prepoznao sugrađanina Aliju Pobrića. Visokopozicionirani policajac MUP-a HNK za Pobrića veli da je bio u Armiji BiH, ali i cinkario za HVOBiH.

Alija alias Ivan

Stoga je, tvrdi ovaj policajac, Pobrić bio pod paskom obavještajnih i sigurnosnih službi Armije BiH. Elem, Pobrića bojovnici nisu uhitili. Nakon rata je otišao u Ahen, u Njemačku. I od tog vremena ne zove se više Alija, nego Ivan.

Uzgred, slučaj Vranica, zarobljavanje 13 boraca Armije BiH i njihov “nestanak” tema je o kojoj Mostarci nerado pričaju. Pogotovo oni Bošnjaci što su danas na funkcijama u HNK, a za rata s HVO su bili u logoru Heliodrom.

Opet, pripadnici Armije BiH, koji su preživjeli Vranicu, pristaju razgovarati nakon što vas na volšeban način provjere, ali i oni insistiraju da im ne objavljujemo ime. Ništa čudno. Nakon rata u ovom je gradu ubijeno oko 30 ljudi. Ubicama ni traga.

(Sutra: Berislav Pušić zna gdje su pokopani)

Dijana Čuljak

Ne znam šta se dogodilo sa zarobljenim

Dijana Čuljak, novinarka HRT, prvi se put pojavila u Mostaru 2000. godine, sedam godina nakon što je izvijestila gledatelje HRT o podvizima HV i HVOBiH u Mostaru i zarobljavanju 13 boraca Armije BiH. Izvještavala je tada o posjeti Vlade Republike Hrvatske.

Njen dolazak u Mostar frapirao je porodice zarobljenih, potom ubijenih boraca Armije. U svom saopćenju za javnost su napisali kako je ona, Dijana Čuljak, “intervjuisala zarobljene u cilju velikohrvatske propagande... Nije učinila ništa da javnost i njihove porodice saznaju pravi istinu o dešavanjima koja su uslijedila nakon zarobljavanja i razgovora koje je snimila”.

Čuljak objašnjava kako nije razgovarala sa zarobljenim, da snimljeni prilog nije koristila u komercijalne i propagandne svrhe. Bilo joj je, kaže, dopušteno samo desetak minuta snimanja.

“Ne znam šta se dogodilo sa zarobljenim. Ne prozivajte mene, no one koji su odgovorni. A odgovorni su oni koji su ih uhapsili u Vranici i odveli”, kaže novinarka Čuljak.

Azra Penava, supruga zarobljenog Fahira, koja inače zastupa porodice nestalih, vjeruje kako HRT nije pustio cijeli snimak. Vjeruje kako je snimljen i neobjavljen dio u kojem zarobljene ispituju pripadnici hrvatske obavještajne službe.

Foto: Ko je ovaj bojovnik?/Jusuf Juka Prazina

Bio je heroj da bi kasnije postao izdajnik i zlocinac. Trebalo bi promijeniti naslov teme u "Juka....heroj i zlocinac"
Bosna_E

Post by Bosna_E »

Ma hajde ba manite se Juke nije on ni vrijedan da se prica o njemu. Kriminalac i zlikovac. Izmedzu njega i Arkana je jedina razlika oznaka na rukavu.
Locked