BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mezopotamija

#101 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!

Post by Mezopotamija »

Black swan wrote:inteza hinjski uzima dug za neki račun za stipendiju iz 1997 kad si bio maloljetnik
sada sa štedne knjižice uzimaju
možeš misliti :lol: :lol:

hahaah, cuj 97'? ovi su vrh. ali evo sad se sjetih svog racuna u BBI za stipendiju iz 2008... :cry:
Tomahawk11
Globalni moderator

#102 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!

Post by Tomahawk11 »

A koji ce vam q racuni koje ne koristite? Mislim da sam nekad 2010. godine zatvorio stedni racun u RFB, znam da je bila neka prica kako se pocinju naplacivati troskovi odrzavanja, nije mi vise trebao racun i zatvorim.
Imao i u NLB prije toga, primao neku stipendiju i to zatvorio. Imao sam i u Hypo, i kod njih zatvorio. Imam samo na Intesi, tu mi je sve.
Zatvoris sve sto ti ne treba, da se ne bi poslije cudio sto ovo, kako ono. Finansijska nepismenost se placa, svidjelo se to nekom ili ne. Kapitalizam, jbg.
phillie

#103 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!

Post by phillie »

Tacno vala. Ljudi ko da se boje hatura, ako odu u poslovnicu i zatvore racun. Zatreba ti ponovo, a ti ponovo otvoris...moze li prostije....
sweet dreams

#104 Re: ZATVORITE RAČUNE KOJE NE KORISTITE U BANKAMA!!

Post by sweet dreams »

Pa to je jedno od osnovnih nepisanih pravila. Zatvorite račune koje ne koristite, osim ako ne želite finansijski pomoći banku.
Kiki_Musampa

#105 BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Kiki_Musampa »

Koju izabrati?Najmanji troskovi odrzavanja racuna,online bankarstvo,kartice itd....
jazzer

#106 Re: Banke All about

Post by jazzer »

Da malo ozivimo ovu temu..je l neko mozda uzimao stambeni kredit u Union banci, kao neka akcija?
Djeluje povoljno al' kao da gledam da ima neka carlama :) ..
supercali

#107 Re: Banke All about

Post by supercali »

Kartice hypo banke ne mogu se koristiti u italiji samo da znate
axxo

#108 Re: Banke All about

Post by axxo »

Ovisi ti od grada do grada,u sustini mala je jako razlika medju naknadama u banci.bitno je da su uposlenici ok i pristupacni.a ako ces kredit dizat onda je najbolje od banke do banke. Ja osobno ne bih usao vise u Unicredit,dok u Raifaissenu sam u pauzi za marendu rijesio kreditnu karticu.ali to je moje iskustvo.
Haris.ba

#109 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

Iako nije osnovna svrha teme, mislim da ne bi bilo loše, u svjetlu nedavnih dešavanja u RS sa propašću njihove dvije banke, malo pokušati rastabiriti opasnosti koje su moguće u nadolazećem vremenu.

Ima zanimljiv tekst o Dojče banci (iako je sahranjuju zadnjih godina, a nikako da umre):
http://www.bbc.com/news/business-36723034
Deutsche Bank shares hit a new record low today. Its value has halved since the beginning of the year.
So is it now the most dangerous bank in the world?
According to the International Monetary Fund - yes.
Da ipak vidimo šta imamo u FBiH

BANKE U FEDERACIJI BiH:

BOR Banka d.d. Sarajevo
Bosna Bank International d.d. Sarajevo
Hypo Alpe Adria Bank d.d. Mostar
Intesa Sanpaolo Banka d.d. Bosna i Hercegovina
Komercijalno-investiciona banka d.d. V.Kladuša
Investiciono-komercijalna banka d.d. Zenica (spajanje)
MOJA BANKA DDNLB Banka d.d. Sarajevo (spajanje)
Privredna banka Sarajevo d.d. Sarajevo
ProCredit Bank Sarajevo
Raiffeisen Bank d.d. BiH
Razvojna banka Federacije BiH
Sberbank BH d.d.
Sparkasse Bank d.d. Bosna i Hercegovina,Sarajevo
UniCredit Bank d.d. Mostar
Union banka d.d. Sarajevo
Vakufska banka d.d. Sarajevo
ZiraatBank BH d.d. Sarajevo
---

Početi ću sa:

Raiffeisen Bank d.d. BiH:

Vlasnik:
Raiffeisen SEE Region Holding GmbH
99,9951%
Ostali dioničari
0,0049%

PREGLED AKTIVE, KREDITA, DEPOZITA I FINANSIJSKOG REZULTATA na dan 31.03.2016. godine u 000 KM

Aktiva
Iznos 3.743.575
% 21,73%

Krediti
Iznos 2.230.438
% 19,07%

Depoziti
Iznos 2.968.298
% 22,67%

Finansijski rezultat
Iznos 25.655

-----

Raiffeisen SEE Region Holding GmbH is based in Vienna, Austria. Raiffeisen SEE Region Holding GmbH operates as a subsidiary of Raiffeisenbank (Bulgaria) EAD.
Founded in 1994

Raiffeisenbank (Bulgaria) is rated by the international agency Fitch
Ratings Long term Outlook Short term
Fitch Ratings BBB- Negative F3

RBI is a fully-consolidated subsidiary of RZB, which indirectly owns around 60.7 per cent of the shares, the remainder is in free float. RBI's shares are listed on the Vienna Stock Exchange.

RBI is a subsidiary of Vienna-based RZB. Founded in 1927, RZB is the steering holding of the entire RZB Group and the central institution of the Austrian Raiffeisen Banking Group (RBG), the country's largest banking group.

RBG represents approximately a quarter of all banking business in Austria and comprises the country's largest banking network, with more than 550 independent banks and 1,700 branches. As of year-end 2009, RBG's consolidated balance-sheet total amounted to €260 billion. RBG's three-tiered structure consists of Raiffeisenbanks on the local level, Regional Raiffeisen Banks on the provincial level and RZB as central institution. Raiffeisenbanks are private cooperative credit institutions, operating as general service retail banks. Each province's Raiffeisenbanks are owners of the respective Regional Raiffeisen Bank, which in their entirety own approximately 88 per cent of RZB's ordinary shares. The cooperative idea on which the Raiffeisen organisation is based reflects the principles and work of the German social reformer Friedrich Wilhelm Raiffeisen (1818-1888).
probook

#110 Re: Banke All about

Post by probook »

jazzer wrote:Da malo ozivimo ovu temu..je l neko mozda uzimao stambeni kredit u Union banci, kao neka akcija?
Djeluje povoljno al' kao da gledam da ima neka carlama :) ..
Ima jos povoljnija akcija u sparkasse bank :-D
DuckZz

#111 Re: Banke All about

Post by DuckZz »

Hitno me nesto zanima.

Nakon slanja novca u inozemstvo, da li je moguce prekinuti ili povratiti novac na prvobitni racun.
suad-sarajevo
Horoskop: sarajevski seljak

#112 Re: Banke All about

Post by suad-sarajevo »

Koristi li neko aplikaciju za mobilno bankarstvo Sberbanke. Na koji nacin se vrsi placanje nekog racuna, npr. kabl. tv?

Kako dopuniti kredit ultra preko aplikacije? Moram li biti pozitivan tj. ako sam u minusu mogu li vrsiti placanje?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
pink floydd

#113 Re: Banke All about

Post by pink floydd »

Imam jedno pitanje ako bi neko mogao pomoći. Prošle godine sam otvorio račun u NLB banci, radio sam honorarno za jednu firmu i trebao sam dobiti pare na taj račun međutim nekako drugačije smo se dogovorili i uglavnom dobio sam svoje pare, ali nebitno o nečemu dr je riječ.

Kako sam ja razumio iz ugovora, imam štedni Račun po viđenju. Interesuje me naplaćuje li se mjesečna naknada za vođenje tog računa

Na ugovoru piše pod jednim članom, citiram:

Vlasnik računa plaća naknadu, u skladu sa Odlukom o tarifi naknada za usluge Banke, i to:
- otvaranje računa po viđenju - kartica 5 KM - promjenjiva
- obračun i naplatu troškova za obradu BH penzije u visini 0,5% od iznosa penzije - fiksna

Dakle nema nigdje navedeno da se plaća i mjesečna naknada ali opet je to meni nekako sumnjivo :D
U Odluci o tarifi naknada piše da se mjesečna naknada za vođenje računa naplaćuje stranim fizičkim licima - nerezidentima. Na mom ugovoru piše Račun fizičkog lica rezidenta. Sve znači upućuje na to da se NE plaća naknada za vođenje mog računa ali sam ja ipak skeptik, naučio da sve hoće na sirotinju pa mi sve nekako žao ako budem morao platiti za godinu dana vođenja računa zarad samo jedne uplate koju uskoro trebam dobiti.

Hvala unaprijed. :thumbup:
statixx

#114 Re: Banke All about

Post by statixx »

Haris.ba wrote: Početi ću sa:

Raiffeisen Bank d.d. BiH:

Vlasnik:
Raiffeisen SEE Region Holding GmbH
99,9951%
Ostali dioničari
0,0049%

PREGLED AKTIVE, KREDITA, DEPOZITA I FINANSIJSKOG REZULTATA na dan 31.03.2016. godine u 000 KM

Aktiva
Iznos 3.743.575
% 21,73%

Krediti
Iznos 2.230.438
% 19,07%

Depoziti
Iznos 2.968.298
% 22,67%

Finansijski rezultat
Iznos 25.655
Ovo su pokazatelji trzisnog ucesca, i govore samo o poziciji banke na finansijskom trzistu. Medjutim ne govore mnogo o poslovanju banke. U clanku o Deutsche Bank navodi se adekvatnost kapitala, kao kljucni parametar na osnovu kojeg su dosli do procjene rizika, s tim da oni imaju veci problem sa strukturom aktive. Minimalna adekvatnost kapitala, definisana Baselom III, u EU iznosi 7%, dok u BiH iznosi 12%. Prema nasim propisima Deutsche Bank vec posluje mimo zakona. :D Npr. Raiffeisen ima aktivu 3,7 mlrd. a neto kapital cca 440 mil. Medjutim kada uzmes rizikom ponderiranu aktivu, odnosno umanjenu za utvrdjene rizike svake pojedinacne stavke u aktivi, koja je cca 2,8 mlrd. dobijes da je adekvatnost kapitala oko 15%. Mi imamo relativno dobru, sigurnu, regulativu kada je u pitanju bankarski sektor, a ono sto se desilo u RS-u je prica za sebe, de facto finansijske malverzacije i kriminal. Misilim da su u toku izmjene zakona i da se ide ka tome da ce Agencija za bankarstvo, kao supervizor, imati znacajniju ulogu i veca ovlastenja.
Last edited by statixx on 20/10/2016 21:43, edited 1 time in total.
statixx

#115 Re: Banke All about

Post by statixx »

Osim adekkvatnosti kapitala pri procjeni rizika uzimaju se i drugi parametri, najcesci rejting sistem u upotrebi je CAMELS.

https://en.wikipedia.org/wiki/CAMELS_rating_system
probook

#116 Re: Banke All about

Post by probook »

suad-sarajevo wrote:Koristi li neko aplikaciju za mobilno bankarstvo Sberbanke. Na koji nacin se vrsi placanje nekog racuna, npr. kabl. tv?

Kako dopuniti kredit ultra preko aplikacije? Moram li biti pozitivan tj. ako sam u minusu mogu li vrsiti placanje?

Sent from my LG-D802 using Tapatalk
Ja koristim, ali u ime pravnog lica. Za dopunu nzm, a sto se tice placanja racuna ide klasicno kao da popunjavas uplatnicu :)
Haris.ba

#117 Re: Banke All about

Post by Haris.ba »

statixx wrote:Osim adekkvatnosti kapitala pri procjeni rizika uzimaju se i drugi parametri, najcesci rejting sistem u upotrebi je CAMELS.

https://en.wikipedia.org/wiki/CAMELS_rating_system
Kad uhvatim vremena (ako) pisaću i o drugim bankama.

A, ja smatram da nije zanemarljivo dokle seže odgovornost. Malo sutra Hypo ne bi propala da Austrijska vlada nije smatrala da se treba uključiti. Inače, imali bi sličan slučaj ko u RS -u danas.

Tako od tržišne pozicije treba krenuti, pa adekvatnosti kapitala, pa nadalje.
statixx

#118 Re: Banke All about

Post by statixx »

Pokusali su i u RS-u da dokapitalizacijom spase BIB, formiravsi Banku srpske, ali eto, ipak je likvidacija bila neizbjezna... :D

Nije ovo Austrija, jedva spasavaju budzete, a spasavali bi banke, i to novcem MMF-a.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#119 Re: Banke All about

Post by Truba »

đe su najbolje kamate na štednju sem NS
ajte
ja sam pručavao i slabo nešto to
statixx

#120 Re: Banke All about

Post by statixx »

Nemam stednje, ali ako banka daje znatno vecu kamatu na stednju od konkurenvcije, nije dobro... :D
Truba

#121 Re: Banke All about

Post by Truba »

jel?
a šta misliš kako je novoj banci da se bori protiv giganata rajfajzena i unikredit npr
nego visokim kamatama
kupuju po 3% a prodaju po 12%

a i tu je osiguranje depozita
statixx

#122 Re: Banke All about

Post by statixx »

Vjerujem da je za konkurentnost vaznije koliko "prodajes".
Truba

#123 Re: Banke All about

Post by Truba »

ja sam htio reci da banka zaradjuje i da ti da 5% na stednju od godinu

i da ti da 7% opet su dobri
velike banke nemaju potrebe za tim jer imaju visak
Truba

#124 Re: Banke All about

Post by Truba »

kakva je ovo nova banka vidio na pinku ne mogu se sjetiti imena

od hypo neko ujedinjenje

addiko vako nekako

kakve ce kamate biti na stednju???
Manu

#125 Re: Banke All about

Post by Manu »

Black swan wrote:kakva je ovo nova banka vidio na pinku ne mogu se sjetiti imena
od hypo neko ujedinjenje
addiko vako nekako
kakve ce kamate biti na stednju???
Obicni rebranding bivse Hypo banke, vjerojatno popravljanje imagea nakon cijelog niza "afera" (Bayerische Hypo, Austria, Hrvatska...) nikakvih ujedinjenja nema: http://www.hypo-alpe-adria.ba/bs/conten ... ddiko-bank.

Kamate su jos i dobre kakve bi mogle biti uskoro: https://www.addiko-fbih.ba/sites/addiko ... emijom.pdf
Post Reply