Autizam Bosna i Hercegovina

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Sanjarko

#101 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

liyf wrote: 04/02/2026 10:08
crnivrag wrote: 04/02/2026 08:40
liyf wrote: 04/02/2026 03:12 Je li neko od vas išao hećimu za ADHD i/ili autizam? Ima li ikakve poente ići pošto je pristup lijekovima veoma težak i praktično ideš samo da bi dobio papir. Dumam se otići već par mjeseci

Znam da je za djecu program vrhunski, al nemam 6 godin
Ja sam htio otići, ali u BiH izgleda nema niko ko može dijagnosticirati bilo koje odstupanje koje spada u autistični spektar.

Već sam dobio nezvanično mišljenje od par psihologa da postoji velika mogućnost da imam Aspergerov sindrom, ali da bih dobio i zvaničnu dijagnozu morao bih otići u Hrvatsku ili Srbiji.

S obzirom da mi dijagnoza nije toliko bitna i predstavljala bi samo papir, ne isplati mi se toliko se mučiti i izlagati troškovima.
mislim da ima, ali opet sto kazes, samo papir. Ja imam dijete (ne moje) sa autizmom u porodici i imamo veoma dobra iskustva sa doktorima, ali ona je dijete i ima neku korist od asistenata, doktora i pregleda, ja realno nemam. Ja defintivno imam ADHD za sto bi mogao dobiti dijagnozu i eventualno lijek, ali su to opet antidepresivi koji fulaju poentu
Zar se za hiperaktivnost daju antidepresivi? Zar ne idu drugi lijekovi za tu namjenu?

Meni i dalje vode sch, a siguran sam da imam neki oblik autizma koji je se možda vremenom dao na sch.

Moguće je da imam i bipolarni poremećaj.

Idu sve te bolesti zajedno.
liyf

#102 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by liyf »

dr_Evil wrote: 04/02/2026 10:12
Ja sam htio otići, ali u BiH izgleda nema niko ko može dijagnosticirati bilo koje odstupanje koje spada u autistični spektar.

Već sam dobio nezvanično mišljenje od par psihologa da postoji velika mogućnost da imam Aspergerov sindrom, ali da bih dobio i zvaničnu dijagnozu morao bih otići u Hrvatsku ili Srbiji.

S obzirom da mi dijagnoza nije toliko bitna i predstavljala bi samo papir, ne isplati mi se toliko se mučiti i izlagati troškovima.
mislim da ima, ali opet sto kazes, samo papir. Ja imam dijete (ne moje) sa autizmom u porodici i imamo veoma dobra iskustva sa doktorima, ali ona je dijete i ima neku korist od asistenata, doktora i pregleda, ja realno nemam. Ja defintivno imam ADHD za sto bi mogao dobiti dijagnozu i eventualno lijek, ali su to opet antidepresivi koji fulaju poentu
Pa nisu antidepresivi, dobijes Ritalin(Metylfenidathydroklorid), ali nije to lijek nego terapija. Imam kolegicu na tome cudu je vec 20 godina, sta ja znam, uzima i one za uspavljivanje.
Ma dobijes ritalin i to je to. Mislim da je on jedini priznat lijek, bio je onaj na C ali su ga povukli iz upotrebe, a zavisi kome odes, drugacije ce ti dati. Ja znam bruku ljudi koji su dobili antidepresive i samo pogorsali situaciju sa stimulansima. Ne znam, ritalin mi ima previse opasnih nuspojava iskreno da bi se zadao, u vecim dozama naravno.
Sanjarko wrote: 04/02/2026 10:17

Zar se za hiperaktivnost daju antidepresivi? Zar ne idu drugi lijekovi za tu namjenu?

Meni i dalje vode sch, a siguran sam da imam neki oblik autizma koji je se možda vremenom dao na sch.

Moguće je da imam i bipolarni poremećaj.

Idu sve te bolesti zajedno.
Daju se kod nas, zavisi kako gdje. Ne znam jesi li ti u BiH, ali ako si van onda ces imati veci pristup lijekovima. Kod nas je bas ograniceno, imali smo 2-3 lijeka i sva 2-3 su povucena zbog "zloupotrebe" pa se moraju kupovati u Srbiji (i Hrv ih je povukla)
Sanjarko

#103 Re: Autizam Bosna i Hercegovina

Post by Sanjarko »

Meni daju aripriprazol to je valjda 4 generacije lijek i on je za bipolarni poremećaj i sch, i 7 godina već teče osma sam solidan, 1 hospitalizacija za toliko vremena.

Problem su apaurini i moditeni koji sediraju, a plus moguće da imam poremećaj spavanja neki možda tako da ovo sediranje na njega je previše.

Aripriprazol je ekstra lijek za mnoge bolesti i ne sedira.

Sediranje je sedation.
Post Reply