COVID i škola?
Moderator: O'zone
-
daddy-kool
#101 Re: COVID i škola?
https://www.edexlive.com/news/2020/aug/ ... 13899.html
Children are very contagious, should wear masks to school to prevent COVID spread: Swedish researchers
There is now data from South Korea, the US and Israel that proves that the children are contagious — and data from Sweden that proves that the children can become seriously ill
Children are very contagious, should wear masks to school to prevent COVID spread: Swedish researchers
There is now data from South Korea, the US and Israel that proves that the children are contagious — and data from Sweden that proves that the children can become seriously ill
- duh_sa_sjekirom
#102 Re: COVID i škola?
U životu se sve može nadoknaditi osim samog života...
-
laik1981
#103 Re: COVID i škola?
Dobro je. Bar jos niko nije najavio talijaksni i spanski scenario kada djeca krenu u skolu..
-
malocvijece
#104 Re: COVID i škola?
Nemoj se ljutiti, ali ako oni takav odnos prema školi imaju od kuće, isto je i kad su u redovnoj nastavi.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 08:31 Online nastava je smijurija.
Supruga i ja na poslu, djeca kući, jedno dijete na laptopu, drugo na PC.
Tuspase se kada počne nastava, ostatak vremena na YT, kojekakve društvene mreže i tako tie zajebancije.
Sedmi i osmi razred.
Hajde im nešto zabrani.
Varaju na kontrolnim, varaju na lektirama, varaju na zadaćama, fizičko smijurija, likovno isto tako...
Djeca se pod hitno moraju vratiti u klupe jer od ionako lošeg obrazovanja i zatupljivanja djece (sjećam se kada su moji učili, bubam, 5 načina kako se neka raučunska operacija može riješiti, pa na kraju im ništa nije jasno, o ostalim nebulozama obrazovanja da ne pričam samo da bi se nečim popunio fond časova i opravdalo devetogodišnje obrazovanje...).
Uglavnom, od lošeg obrazovanja pravimo još lošije, od loših đaka pravimo debile.
Ništa bez krede i table.
Naravno, djeca će prepisati svakako ili će gledati da prepišu, ali da nikako neće da rade i uče, to nije do online nastave.
-
daddy-kool
#105 Re: COVID i škola?
Ali tad je to nečija tuđa briga.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28
Naravno, djeca će prepisati svakako ili će gledati da prepišu, ali da nikako neće da rade i uče, to nije do online nastave.
-
malocvijece
#106 Re: COVID i škola?
Jeste. I kad je online nastava, to je briga nastavnika. Samo kažem da nije do online nastave, nego do učenika.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:33Ali tad je to nečija tuđa briga.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28
-
Naslovnica
#107 Re: COVID i škola?
Ne ljutim se.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28Nemoj se ljutiti, ali ako oni takav odnos prema školi imaju od kuće, isto je i kad su u redovnoj nastavi.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 08:31 Online nastava je smijurija.
Tuspase se kada počne nastava, ostatak vremena na YT, kojekakve društvene mreže i tako tie zajebancije.
Sedmi i osmi razred.
Hajde im nešto zabrani.
Varaju na kontrolnim, varaju na lektirama, varaju na zadaćama, fizičko smijurija, likovno isto tako...
Djeca se pod hitno moraju vratiti u klupe jer od ionako lošeg obrazovanja i zatupljivanja djece (sjećam se kada su moji učili, bubam, 5 načina kako se neka raučunska operacija može riješiti, pa na kraju im ništa nije jasno, o ostalim nebulozama obrazovanja da ne pričam samo da bi se nečim popunio fond časova i opravdalo devetogodišnje obrazovanje...).
Uglavnom, od lošeg obrazovanja pravimo još lošije, od loših đaka pravimo debile.
Ništa bez krede i table.
Možda me neko pogrešno razumio.
U školi ne mogu da drndaju po YT, lektira se ispituje, zadaće se pregledavaju, teško se prepisuje...
U školi, na nastavi, su pod nadzorom nastavnog osoblja i te njihove bubice se donekle drže pod kontrolom.
Kući su prepušteni sami sebi jer smo supruga i ja na poslu.
Ne znam šta neko očekuje od pubertetlija? Da im škola i znanje budu prioritet, pogotovu na današnjem vremenu gdje im je sve što požele dostupno na jedan klik mišem?!
Od početka školovanja su odlični učenici, ali online nastava nije ni približno onaj kvalitet znanja koje bi trebalo da steknu u osnovnom obrazovanju. Djeci je mjesto u školi a ne kući ispred ekrana.
COVID-19 nije ebola ili kuga.
Za 5 mjeseci imamo oko 500 umrlih, od kojih je 99% umrlo zato što je imalo niz hroničnih oboljenja na koja je COVID-19 došao kao šlag na tortu.
Pričamo o online nastavi i ne želimo da šaljemo djecu u škole?
Pa pogledajte parkove, dječja igrališta...
O čemu pričamo?!?!
-
daddy-kool
#109 Re: COVID i škola?
Vidim da je odgojna komponenta ključna u želji da se djeca pošalju u škole?
-
Naslovnica
#110 Re: COVID i škola?
Nije samo do učenika, nego je i do sistema koji to omogućava.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:35Jeste. I kad je online nastava, to je briga nastavnika. Samo kažem da nije do online nastave, nego do učenika.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:33Ali tad je to nečija tuđa briga.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28
Zaista očekujete da prosječnom pubertetliji koji ne zna gdje mu je glava a gdje mu je guzica, škola bude na prvom mjestu?!
-
Naslovnica
#111 Re: COVID i škola?
Ne znam na osnovu čega si to zaključio?daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:42 Vidim da je odgojna komponenta ključna u želji da se djeca pošalju u škole?
99% odgoja se nosi od kuće.
- P308
#112 Re: COVID i škola?
Kakvih je sve bilo, nije on ni toliko los ali ipak ne mogu da shvatim da nista nije uradjeno i pripremljeno u julu i augustu.
-
daddy-kool
#113 Re: COVID i škola?
Iz ovog:Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:52Ne znam na osnovu čega si to zaključio?daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:42 Vidim da je odgojna komponenta ključna u želji da se djeca pošalju u škole?
Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:41
U školi ne mogu da drndaju po YT, lektira se ispituje, zadaće se pregledavaju, teško se prepisuje...
U školi, na nastavi, su pod nadzorom nastavnog osoblja i te njihove bubice se donekle drže pod kontrolom.
-
malocvijece
#114 Re: COVID i škola?
Imam I ja djecu i vidjela sam kako rade. Ovaj stariji samo da što prije završi, pa makar s greškama poslao zadaću nazad. Onda ga vratim ja ili dobije povratnu informaciju da uradi bolje. I njima je ovo prilika da vide kako funkcioniše online učenje, a sigurno će u budućnosti imati masu profesionalnih i drugih edukacija preko interneta.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:41Ne ljutim se.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28Nemoj se ljutiti, ali ako oni takav odnos prema školi imaju od kuće, isto je i kad su u redovnoj nastavi.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 08:31 Online nastava je smijurija.
Sedmi i osmi razred.
Hajde im nešto zabrani.
Ništa bez krede i table.
Ne znam šta neko očekuje od pubertetlija? Da im škola i znanje budu prioritet, pogotovu na današnjem vremenu gdje im je sve što požele dostupno na jedan klik mišem?!
Od početka školovanja su odlični učenici, ali online nastava nije ni približno onaj kvalitet znanja koje bi trebalo da steknu u osnovnom obrazovanju. Djeci je mjesto u školi a ne kući ispred ekrana.
Za 5 mjeseci imamo oko 500 umrlih, od kojih je 99% umrlo zato što je imalo niz hroničnih oboljenja na koja je COVID-19 došao kao šlag na tortu.
O čemu pričamo?!?!
Ovaj mali opet ko usporeni snimak. Napiše školski rad, pa odmori. Pa naslov, pa odmori. Skidam kapu učiteljici što on njoj na času napiše sve što treba. Ali i to je proces. U razrednik nastavi je najteže jer djeca nisu dovoljno zrela.
Nikad im nisam ja uradila zadaću i govorila kako treba. Što se mene tiče, sve je njihovo. A ima roditelja koji to rade.
Obojica vole igrice i YouTube. I ne branim im, samo postavim granicu. Telefon se sam ugasi nakon određenog vremena, nemaju pristup baš svemu itd.
Ja radim u srednjoj školi i vidjela sam kako se djeca snalaze od samog početka. Prvo je bio strah i neizvjesnost. pedagogica nam objasnila da je njihovo mentalno zdravlje u tom periodu prioritet. Bukvalno nam zaprijetila da pazimo. Dalje, snalaženje na platformi, pa rade i što jeste za njih i što nije, pa šalju poruke kako ne mogu i previše im je. Kolega postavi probni test za svoj razred, a ovi moji rade i histerično šalju poruke kako se ne snalaze i šta je sad to. Pa objasni kako sve ide. Pa šalju zadaće koje nisu oni radili, vratim im uz komentar da je plagijat i kako to znam. Nauče i to i više ne rade. Sve je to dječje. Ali se opet iskristalisalo ko stvarno hoće da uči, a ko se izvlači.
Ne može online nastava u potpunosti zamijeniti klasičnu. Ma ne može ni približno. Teža je i za nastavnike i za učenike, ali šta sad?
Od tri opcije koje su u opticaju, ne zna se koja je gora, a nije do nas. U pitanju je viša sila.
Evo, i ja sjedim dvije sedmice pred početak nastave i nemam pojma kako će se ista odvijati. Kao moramo biti spremni za sve, a nismo ni za šta.
Nije čitav odgovor upućen tebi, samo sam iskoristila priliku da odgovorim na temu.
Ja samo preporučujem što veću saradnju između roditelja i nastavnika. Razvijanje pozitivnih i dobrih radnih navika kod djece. Neka čitaju i mimo lektire. Kad im zaključamo grice nakon sat vremena, pa ograničimo telefon i TV, da vidiš kako sami sebi nalaze zabavu.
-
Naslovnica
#115 Re: COVID i škola?
Pogrešno si shvatio.daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:56Iz ovog:Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:52Ne znam na osnovu čega si to zaključio?daddy-kool wrote: ↑17/08/2020 09:42 Vidim da je odgojna komponenta ključna u želji da se djeca pošalju u škole?
Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:41
-
Naslovnica
#116 Re: COVID i škola?
Supruga i ja radimo i ne možemo ograničavati vrijeme za igrice, TV i mobilne dok smo na poslu.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:57Imam I ja djecu i vidjela sam kako rade. Ovaj stariji samo da što prije završi, pa makar s greškama poslao zadaću nazad. Onda ga vratim ja ili dobije povratnu informaciju da uradi bolje. I njima je ovo prilika da vide kako funkcioniše online učenje, a sigurno će u budućnosti imati masu profesionalnih i drugih edukacija preko interneta.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 09:41Ne ljutim se.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 09:28
Nemoj se ljutiti, ali ako oni takav odnos prema školi imaju od kuće, isto je i kad su u redovnoj nastavi.
O čemu pričamo?!?!
Ovaj mali opet ko usporeni snimak. Napiše školski rad, pa odmori. Pa naslov, pa odmori. Skidam kapu učiteljici što on njoj na času napiše sve što treba. Ali i to je proces. U razrednik nastavi je najteže jer djeca nisu dovoljno zrela.
Nikad im nisam ja uradila zadaću i govorila kako treba. Što se mene tiče, sve je njihovo. A ima roditelja koji to rade.
Obojica vole igrice i YouTube. I ne branim im, samo postavim granicu. Telefon se sam ugasi nakon određenog vremena, nemaju pristup baš svemu itd.
Ja radim u srednjoj školi i vidjela sam kako se djeca snalaze od samog početka. Prvo je bio strah i neizvjesnost. pedagogica nam objasnila da je njihovo mentalno zdravlje u tom periodu prioritet. Bukvalno nam zaprijetila da pazimo. Dalje, snalaženje na platformi, pa rade i što jeste za njih i što nije, pa šalju poruke kako ne mogu i previše im je. Kolega postavi probni test za svoj razred, a ovi moji rade i histerično šalju poruke kako se ne snalaze i šta je sad to. Pa objasni kako sve ide. Pa šalju zadaće koje nisu oni radili, vratim im uz komentar da je plagijat i kako to znam. Nauče i to i više ne rade. Sve je to dječje. Ali se opet iskristalisalo ko stvarno hoće da uči, a ko se izvlači.
Ne može online nastava u potpunosti zamijeniti klasičnu. Ma ne može ni približno. Teža je i za nastavnike i za učenike, ali šta sad?
Od tri opcije koje su u opticaju, ne zna se koja je gora, a nije do nas. U pitanju je viša sila.
Evo, i ja sjedim dvije sedmice pred početak nastave i nemam pojma kako će se ista odvijati. Kao moramo biti spremni za sve, a nismo ni za šta.
Nije čitav odgovor upućen tebi, samo sam iskoristila priliku da odgovorim na temu.
Ja samo preporučujem što veću saradnju između roditelja i nastavnika. Razvijanje pozitivnih i dobrih radnih navika kod djece. Neka čitaju i mimo lektire. Kad im zaključamo grice nakon sat vremena, pa ograničimo telefon i TV, da vidiš kako sami sebi nalaze zabavu.
Kompjutere moraju imati zbog online nastave, mobitel zbog slikanja onoga što rade.
I masa je ljudi gdje oboje supružnika radi i gdje je nemoguće držati kontrolu šta djeca rade tokom online nastave.
Jedino logično rješenje koje se samo nameće je vratiti djecu u školske klupe uz korištenje propisanih mjera, maske, dezinfekcija, pojačana higijena i sve što uz to ide.Ne može online nastava u potpunosti zamijeniti klasičnu. Ma ne može ni približno. Teža je i za nastavnike i za učenike, ali šta sad?
Ovo može trajati i slijedeće dvije godine, i šta dobijamo time što nema nastave? A šta gubimo? I sami kažete kakav je kvalitet online znanja.
-
laik1981
#117 Re: COVID i škola?
U trenutnim uslovima nemoguce je naci rjesenje s kojim ce svi biti zadovoljni i nemoguce je naci idealno rjesenje. Svi nekim dijelom ucestvuju u finalnoj odluci. I roditelji i ucitelji/nastavnici, pedijatri i epidemiolozi, kao i ovi iz ministarstva. Obecano je da ce postojati jasni rezervni planovi u slucaju nekih problema i eventualnog pogorsanja epidemioloske situacije.
-
malocvijece
#118 Re: COVID i škola?
@Naslovnica
Ja koristim aplikaciju Google Family link. Ima ih još par, poput Kaspersky safe kids. Barem vidiš koliko vremena na šta potroše i možeš ograničiti aplikacije i igrice koje želiš (u zavisnosti od uzrasta). Nisam ni ja za prestroge kontrole i zabrane, jer su kontraproduktivne.
Ali uticati na količinu vremena pred ekranima što je više moguće. Topao savjet svima. Naći mjeru. Ponuditi alternativu. Pustiti da uče iz svojih pogrešaka.
Ja koristim aplikaciju Google Family link. Ima ih još par, poput Kaspersky safe kids. Barem vidiš koliko vremena na šta potroše i možeš ograničiti aplikacije i igrice koje želiš (u zavisnosti od uzrasta). Nisam ni ja za prestroge kontrole i zabrane, jer su kontraproduktivne.
Ali uticati na količinu vremena pred ekranima što je više moguće. Topao savjet svima. Naći mjeru. Ponuditi alternativu. Pustiti da uče iz svojih pogrešaka.
-
Naslovnica
#119 Re: COVID i škola?
Obećano je...laik1981 wrote: ↑17/08/2020 10:09 U trenutnim uslovima nemoguce je naci rjesenje s kojim ce svi biti zadovoljni i nemoguce je naci idealno rjesenje. Svi nekim dijelom ucestvuju u finalnoj odluci. I roditelji i ucitelji/nastavnici, pedijatri i epidemiolozi, kao i ovi iz ministarstva. Obecano je da ce postojati jasni rezervni planovi u slucaju nekih problema i eventualnog pogorsanja epidemioloske situacije.
Obećanja.
Svaki roditelj sa kojim sam do sada razgovarao je za to da se djeca "na ovaj ili onaj način" vrate u škole.
Svima je jasno da je online nastava bila samo privremeno rješenje i da nije nikakvo rješenje.
To evo kažu i nastavnici.
-
laik1981
#120 Re: COVID i škola?
Trenutno je 80% roditelja za povratak ucenika u skolske klupe. Bice rezervna rjesenja u slucaju problema. Po trenutnom je sigurno da nece svi krenuti u skole. Ono sto sam napisao prije par stranica je info bukvalno od osobe koja odlucuje i ona je vec odlucila. U skolu ce osnovci od 1.-4. razreda i srednjoskolci koji krecu u prvi razred. Ostali online. Po trenutnom stanju mogucnost za ostale scenarije skoro da ne posoji.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 10:20Obećano je...laik1981 wrote: ↑17/08/2020 10:09 U trenutnim uslovima nemoguce je naci rjesenje s kojim ce svi biti zadovoljni i nemoguce je naci idealno rjesenje. Svi nekim dijelom ucestvuju u finalnoj odluci. I roditelji i ucitelji/nastavnici, pedijatri i epidemiolozi, kao i ovi iz ministarstva. Obecano je da ce postojati jasni rezervni planovi u slucaju nekih problema i eventualnog pogorsanja epidemioloske situacije.
Obećanja.
![]()
![]()
![]()
Svaki roditelj sa kojim sam do sada razgovarao je za to da se djeca "na ovaj ili onaj način" vrate u škole.
Svima je jasno da je online nastava bila samo privremeno rješenje i da nije nikakvo rješenje.
To evo kažu i nastavnici.
-
Naslovnica
#121 Re: COVID i škola?
Sve ja to znam, kao i većina iole obrazovanih roditelja.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 10:18 @Naslovnica
Djeca su prinuđena da tokom online nastave imaju pristup kompjuterima i mobitelima, škola ih na to tjera.
Poenta je da online nastava ne može zamijeniti pravu nastavu, interakciju nastavnika i učenika, kredu, znanje koje se dobije.
- basicm
#122 Re: COVID i škola?
Sve radi, sve otvoreno a skole ne mogu? Djeca mogu na bazen, u park, na rodjendane, ali u skolu ne. Dolazi nam veliki problem za koji dan ako ne otvore skole.
- dr_Evil
#123 Re: COVID i škola?
ZIvim u drzavi gdje se skola otvorila vec u maju, i pogodite sta - nista.
Hajde da pogledamo sada bosnu. Radnice u bingu moraju ici na posao jel tako, vozaci buseva moraju, svi moraju, a nastavnicima se kao ne ide. Prema svim istrazivanjama djeca slabo prenose virus i nisu u rizicnoj grupi. Ako je neki strah hajde da krenu prvo najmladji pa nakon 3 sedmice stariji, raditi statistiku i da vidimo da li skace broj zarazenih, i onda tu grupu izolovati da se vidi sta je problem.
Otvori sve kafane i restorane, kladionice 24/7, a kada treba skolu onda se kao brinemo, wtf?
Hajde da pogledamo sada bosnu. Radnice u bingu moraju ici na posao jel tako, vozaci buseva moraju, svi moraju, a nastavnicima se kao ne ide. Prema svim istrazivanjama djeca slabo prenose virus i nisu u rizicnoj grupi. Ako je neki strah hajde da krenu prvo najmladji pa nakon 3 sedmice stariji, raditi statistiku i da vidimo da li skace broj zarazenih, i onda tu grupu izolovati da se vidi sta je problem.
Otvori sve kafane i restorane, kladionice 24/7, a kada treba skolu onda se kao brinemo, wtf?
-
malocvijece
#124 Re: COVID i škola?
Slažem se. Ali nisam mišljenja da je klasična nastava dobro rješenje trenutno. Možda u finskoj, ali kod nas ne.Naslovnica wrote: ↑17/08/2020 10:29Sve ja to znam, kao i većina iole obrazovanih roditelja.malocvijece wrote: ↑17/08/2020 10:18 @Naslovnica
Djeca su prinuđena da tokom online nastave imaju pristup kompjuterima i mobitelima, škola ih na to tjera.
Poenta je da online nastava ne može zamijeniti pravu nastavu, interakciju nastavnika i učenika, kredu, znanje koje se dobije.
- dr_Evil
#125 Re: COVID i škola?
Da vidimo sta kaze direktorat za zdravstvo recimo pametnih norvezana, zemlje koja najbolje stoji u europi:
Erfaringer fra Kina og andre land tyder på at barn ikke er en viktig gruppe for spredning av koronaviruset. Det betyr ikke at de ikke kan overføre smitte til andre, men at det er få barn som er blitt smittet av koronaviruset, og at de har hatt liten betydning for videre smitte. I Sverige, hvor barnehager og skoler ikke har vært stengt ned, har det ikke vært oppdaget utbrudd av symptomgivende sykdom i disse gruppene.
Smittespredningen er nå lav, og tiltak i barnehager og skoler kan lettes. I smittevernveilederne er det er laget en modell for tiltak som deles inn i grønt, gult og rødt nivå (regjeringen.no). Det er helsemyndighetene som avgjør om trafikklyset skal skifte, ikke skolene selv.
Iskustva iz kine i drugih zemalja ukazuju da djeca ne prenose virus znacajno, to ne znaci da se ne mogu zaraziti ali vrlo rijetko dobiju i skoro nikako ne prenose dalje. U svedskoj gdje se skole nisu zatvarale nije bilo znacajnih zaraza u skolskim grupama. Osobe koje se brinu o zarazi su podijelili skole na zelene, zute i crvene i postoji odjel u zdravstvu koji mjenja boje, a ne skola