Ne mogu nikako pronaći posao

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Strpljiva

#101 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Strpljiva »

kabal1337 wrote: 13/06/2020 08:09 Ti ne kontas da to zvat cemo te je kulturna odbijenica. Ili kada te pita koliku platu ocekujes. Onome kome je potreban radnik ce ti reci odmah koliku ti platu nudi...
Ukoliko se planirana plata i ocekivanja iste ne poklope, zna da se neces zadrzati dugo. Kod nas svakako neces dobiti koliko vrijedis. Za vece pozicije uvijek ima pregovora, ali za ovakve poslove se uvijek podcijeni i trazi manje.

Zasto se ne oglasava visina naknade za rad?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#102 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by mk ultra »

vjesticanametli wrote: 04/06/2020 23:00 Momku za njegove god svaka cast....bar trazi :thumbup: go mali :thumbup:
Dobio je par finih uputa i zelim mu sve naj :thumbup:
OtiDZi u Messer i pitaj trebaju li radnika :) punionica skladiste ili sl.
@Veigar to je praktikum bio i to je tako u DE....da nisi nasao skola bi ti nasla bilo sta ili bi dolazio u skolu na lafo nastavu....opstina je stuhr i ima firmi na izvoz....ako je outlet onaj tada bio ....bilo je preko 50 firmi sigurno.....opet super da si u uspio :)
U messer da se zaposli
Prije bi u drzavnu firmu upao :mrgreen:
Android Knego

#103 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Android Knego »

freelancerusk wrote: 30/05/2020 15:41 ja nikada ne bih zaposlio nekoga, ko piše "neznam" ili "dali", taman da je najbolji stručnjak u toj struci, jednostavno - to je nešto što se ne prašta :)
Druže, poznajem puno ljudi u prosvjeti. Od nastavnika do doktora nauka. Sticajem okolnosti, jako dobar sam u pravopisu. Tako da se smatram kompetentnim reći da puno tih prosvjetnih radnika imaju neke "rupe" u svom poznavanju pravopisa i prave poprilično velike greške. Dakle, i oni koji to ne bi trebali činiti.
A ti napišeš da ne bi primio na posao nekog ko želi raditi kao skladištar ili vozač samo zato što nije jako dobar u pravopisu?! Mislim da si promašio cijeli fudbal i da savjeti tipa "popravi malo gramatiku" nisu nešto što će popraviti poziciju nekog ko traži bilo kakav posao. Ako je pošten, vrijedan, pouzdan... to se puno više gleda nego piše li "neznam" i "dali" zajedno. Barem kad su u pitanju vrste poslova za koje je momak izrazio želju.
Bascarsija1

#104 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Bascarsija1 »

Android Knego wrote: 21/06/2020 04:30
freelancerusk wrote: 30/05/2020 15:41 ja nikada ne bih zaposlio nekoga, ko piše "neznam" ili "dali", taman da je najbolji stručnjak u toj struci, jednostavno - to je nešto što se ne prašta :)
Druže, poznajem puno ljudi u prosvjeti. Od nastavnika do doktora nauka. Sticajem okolnosti, jako dobar sam u pravopisu. Tako da se smatram kompetentnim reći da puno tih prosvjetnih radnika imaju neke "rupe" u svom poznavanju pravopisa i prave poprilično velike greške. Dakle, i oni koji to ne bi trebali činiti.
A ti napišeš da ne bi primio na posao nekog ko želi raditi kao skladištar ili vozač samo zato što nije jako dobar u pravopisu?! Mislim da si promašio cijeli fudbal i da savjeti tipa "popravi malo gramatiku" nisu nešto što će popraviti poziciju nekog ko traži bilo kakav posao. Ako je pošten, vrijedan, pouzdan... to se puno više gleda nego piše li "neznam" i "dali" zajedno. Barem kad su u pitanju vrste poslova za koje je momak izrazio želju.
Dzaba se zamaras, freelancerusk nije covijek koji ce doci u poziciju da ikad nekoga zaposli. I to je dobra stvar.
baglama

#105 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by baglama »

Ja mislim da je ovaj ispalio vani ili nedaj Boze poslusao moj savjet u svezi starog mosta.
Bascarsija1

#106 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Bascarsija1 »

baglama wrote: 21/06/2020 05:18 Ja mislim da je ovaj ispalio vani ili nedaj Boze poslusao moj savjet u svezi starog mosta.
Jeste covjek nemoze naci posao ... ko zna u kakvom je mentalnom stanju. Nije mu lako.
U svakom slucaju ja se nebi puno kretao ako nemoram (zbog korone). Nek cuva zivot ... bice posla.
Ja bi iskoristio vrijeme da nesto naucim (ako nista sa you-tuba)
Provo990

#107 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Provo990 »

baglama wrote: 21/06/2020 05:18 Ja mislim da je ovaj ispalio vani ili nedaj Boze poslusao moj savjet u svezi starog mosta.
Nisam jos sam u ovoj Bih u nadi da cu naci nesto,ali u međuvremenu ucim njemacki pa nek znam i njega trebat ce mi ako se nastavi ovako lose situacija
Last edited by Provo990 on 27/06/2020 16:49, edited 1 time in total.
Provo990

#108 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Provo990 »

Android Knego wrote: 21/06/2020 04:30
E upravo to koga boli đon za pravopisom ,vise im je bitnije radno iskustvo ali najprije štela
Naslovnica

#109 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Naslovnica »

Provo990 wrote: 30/05/2020 13:08 Neznam vise sta da radim gdje god posaljem zivotopis nema odgovora ili bude odgovor javit cemo vam medutim nista od toga,ovo pocinje lagano pshicki ubijat i jako malo oglasa ima gdje se nudi posao...Problem je u tome sto nemam ja štele za posao ,a mislim glupo mi je ici van sam a i neznam sta me čeka.Imal iko neki savjet ,prijedlog ili bilo sta mi je ciniti po tom pitanju bio bih zahvalan?Znam da vas ima jos u istoj situaciji pa mozete slobodno pisat kako se snalazite sta radite i tako .
Javi se @kurty , ako im treba radnika na trasi?!
selma 83

#110 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by selma 83 »

Luca40 wrote: 06/06/2020 17:48
smijesni_ste wrote: 06/06/2020 15:49
Luca40 wrote: 06/06/2020 15:02
Druže, preporučujem tebi i čini mi se čitavim generacijama rođenim iza 90-ih, da poradite na pravopisu i načinu izražavanja. Primjetio sam da dosta mlađih ljudi, da li namjerno ili iz neznanja, ne stavlja slovo "i" na kraju riječi npr. "pisat(i)", "ubijat(i)", "ić(i)" "radit(i)" itd. Da stvar bude gora, poznajem magistara koji prave iste greške u pravopisu i prilikom izražavanja. Naprimjer, izgovaraju "sazada" umjesto odpozadi, "maketi" umjesto pomaknuti, "ja him" umjesto ja im i slično. Nije mi jasno kakvi su vam to učitelji bili u osnovnim školama pa vas nisu ispravljali na vrijeme.
Primjetio -> Primijetio

Odpozadi -> Otpozadi

Kad se već igramo pravopisa :oops:

Sa zadovoljstvom prihvatam kritiku. Zahvaljujem. Naučeno, usvojeno.
"primjetio" si dobro napisao. ovako kako ti on kaže, probaj izgovoriti. ne može. naravno. :-D Pridjevi su: primjetljiv; a imaš evo po rječniku i: primjetan i priiimijetan ali glagol je primjetiti, pa ide ja primjetim, primjetio sam. 100%. star je post ali valjda pročitaš. :thumbup:
Android Knego

#111 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Android Knego »

selma 83 wrote: 08/03/2021 23:20"primjetio" si dobro napisao. ovako kako ti on kaže, probaj izgovoriti. ne može. naravno. :-D Pridjevi su: primjetljiv; a imaš evo po rječniku i: primjetan i priiimijetan ali glagol je primjetiti, pa ide ja primjetim, primjetio sam. 100%. star je post ali valjda pročitaš. :thumbup:
Imaš li neki izvor za ovo, link, nešto?
suspect_zero

#112 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by suspect_zero »

Primijetio :roll: ....ne možeš preko jezika prevalit'.
selma 83

#113 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by selma 83 »

Android Knego wrote: 09/03/2021 10:27
selma 83 wrote: 08/03/2021 23:20"primjetio" si dobro napisao. ovako kako ti on kaže, probaj izgovoriti. ne može. naravno. :-D Pridjevi su: primjetljiv; a imaš evo po rječniku i: primjetan i priiimijetan ali glagol je primjetiti, pa ide ja primjetim, primjetio sam. 100%. star je post ali valjda pročitaš. :thumbup:
bez brige , čitao u našem Rječniku Bos. jezika. Znači Rječnik koji je izdat od Instituta za Jezik ovdje u Sa. a eto ukucaj na google Hrvatski, isto je. Ima i nesvršen glagol prijećivati, isto ide ja primjećujem. sve je sa JE. samo tamo stoji u pridjevu da može i primjetan i primijetan ostalo sve sa JE... :thumbup:
Android Knego

#114 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Android Knego »

selma 83 wrote: 09/03/2021 22:38
bez brige , čitao u našem Rječniku Bos. jezika. Znači Rječnik koji je izdat od Instituta za Jezik ovdje u Sa. a eto ukucaj na google Hrvatski, isto je. Ima i nesvršen glagol prijećivati, isto ide ja primjećujem. sve je sa JE. samo tamo stoji u pridjevu da može i primjetan i primijetan ostalo sve sa JE... :thumbup:
Pa ne znam baš da je isto:
http://hjp.znanje.hr/index.php
Blixen

#115 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by Blixen »

Provo990 wrote: 30/05/2020 13:08 Neznam vise sta da radim gdje god posaljem zivotopis nema odgovora ili bude odgovor javit cemo vam medutim nista od toga,ovo pocinje lagano pshicki ubijat i jako malo oglasa ima gdje se nudi posao...Problem je u tome sto nemam ja štele za posao ,a mislim glupo mi je ici van sam a i neznam sta me čeka.Imal iko neki savjet ,prijedlog ili bilo sta mi je ciniti po tom pitanju bio bih zahvalan?Znam da vas ima jos u istoj situaciji pa mozete slobodno pisat kako se snalazite sta radite i tako .
idi vani
selma 83

#116 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by selma 83 »

Android Knego wrote: 10/03/2021 02:08
selma 83 wrote: 09/03/2021 22:38
Pa ne znam baš da je isto:
http://hjp.znanje.hr/index.php
e pa izgleda da nije. ovdje je ovako: primjetiti i primjećivati...bilo bi dobro, onako iz provjere kako Banjalučka akademska zajednica to normira.(ili Crnogorska) imaju i oni Rječnik srpskog jezika. BOsanska varijanta, jekavica, što se tiče Bosanskog to sam pogledao. :thumbup:
Android Knego

#117 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Android Knego »

selma 83 wrote: 10/03/2021 22:09e pa izgleda da nije. ovdje je ovako: primjetiti i primjećivati...bilo bi dobro, onako iz provjere kako Banjalučka akademska zajednica to normira.(ili Crnogorska) imaju i oni Rječnik srpskog jezika. BOsanska varijanta, jekavica, što se tiče Bosanskog to sam pogledao. :thumbup:
Uvijek je pravilo bilo ako ne znaš da li je JE ili IJE samo izgovori riječ na ekavskom. Pa ako je u izgovoru dugo E onda je IJE, a ako je kratko E onda je JE.
Dakle, primEEEtiti. Dugo E čisto ko suza i onda ide primIJEtiti.
Fakat ne kontam ko je taj oblik stavio u rječnik...
suspect_zero

#118 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by suspect_zero »

I to pravilo ima izuzetaka, npr. mleko, nećeš izgovoriti mleeeeeeko......mi ga pišemo mlijeko
didgeridoo

#119 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by didgeridoo »

suspect_zero wrote: 11/03/2021 08:47 I to pravilo ima izuzetaka, npr. mleko, nećeš izgovoriti mleeeeeeko......mi ga pišemo mlijeko
To nije izuzetak već pravilo. Dugi akcenat je na "e".
Pokušaj reći mleko sa brzim "e".
Android Knego

#120 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by Android Knego »

didgeridoo wrote: 11/03/2021 08:52
suspect_zero wrote: 11/03/2021 08:47 I to pravilo ima izuzetaka, npr. mleko, nećeš izgovoriti mleeeeeeko......mi ga pišemo mlijeko
Upravo tako. Ovo je pravilo, a ne izuzetak.
selma 83

#121 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by selma 83 »

Android Knego wrote: 11/03/2021 10:15
didgeridoo wrote: 11/03/2021 08:52
Upravo tako. Ovo je pravilo, a ne izuzetak.
pzz mora se još jednom javiti. pregledo sam ovaj glagol na google. pa tamo ima mnoštvo diskusija, pogleda. čak čovjek piše da u 6 tomova-Rječnik matice Srpske taj glagol je primjetiti. Banjalučki lingvista podvlaći da je isklučivo primijetiti. kao i primijeniti. pa sam opet pogledao u ovaj naš isto velik Rječnik Bos. Moram priznati da sam prije 2 dana, našao ove sve pridjeve, pridjevi kako sam ih naveo je ok. Ali i u Bosanskom od našeg Instituta u Sa. isto stoji: prim ije titi, glag. svršeni. prezent glagola primijetim,trpni prid. prim ijećen. Nisam ga pronašao, odnosno tražio kako treba :bih: :skoljka: Ali velika je polemika jer se ne izgovara glas i. Ja sam sam sebe preispito i jest ije, jer sam domaći ijekavac, roditelji isto. Mada, naginjemo svi da kažemo recimo: promjeniti umjesto promijeniti. Jest sve sa ije---razmijeniti, primijeniti, primijetiti, promijeniti...jest, tako je. Ovaj Rječnik nisam dobro iščitao...Sorry, a pridjevi gore opisani prije 2 dana idu sa JE.
selma 83

#122 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by selma 83 »

Android Knego wrote: 11/03/2021 04:55
selma 83 wrote: 10/03/2021 22:09e pa izgleda da nije. ovdje je ovako: primjetiti i primjećivati...bilo bi dobro, onako iz provjere kako Banjalučka akademska zajednica to normira.(ili Crnogorska) imaju i oni Rječnik srpskog jezika. BOsanska varijanta, jekavica, što se tiče Bosanskog to sam pogledao. :thumbup:
Uvijek je pravilo bilo ako ne znaš da li je JE ili IJE samo izgovori riječ na ekavskom. Pa ako je u izgovoru dugo E onda je IJE, a ako je kratko E onda je JE.
Dakle, primEEEtiti. Dugo E čisto ko suza i onda ide primIJEtiti.
Fakat ne kontam ko je taj oblik stavio u rječnik...
zezno sam se. stoji i u našem Rječniku prim ijetiti, prezent primijetim, trpni pridjev primijećen... :idea: ;-) ali ima velika polemika, nekad u nekim Rječnicima kako sam našao na google postoji i sa JE.
suspect_zero

#123 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by suspect_zero »

Kada vam se već dalo guglati o tome :thumbup:
Svaki dan se nešto nauči, zato služi internet :-D
Al fakat kad se izgovara ovo "i" se gubi, odatle možda i tolika zabuna.

I da, izgovorila sam par puta mleko, fakat e malo duže.
Android Knego

#124 Re: Ne mogu nikako pronaći posao

Post by Android Knego »

suspect_zero wrote: 12/03/2021 00:33 Kada vam se već dalo guglati o tome :thumbup:
Svaki dan se nešto nauči, zato služi internet :-D
Al fakat kad se izgovara ovo "i" se gubi, odatle možda i tolika zabuna.

I da, izgovorila sam par puta mleko, fakat e malo duže.
Probavaš izgovarati "i" kratko pa dugo i onda upoređuješ šta ti prirodnije zvuči.
Android Knego

#125 Re: Nemogu nikako pronac posao

Post by Android Knego »

selma 83 wrote: 11/03/2021 20:24pzz mora se još jednom javiti. pregledo sam ovaj glagol na google. pa tamo ima mnoštvo diskusija, pogleda. čak čovjek piše da u 6 tomova-Rječnik matice Srpske taj glagol je primjetiti. Banjalučki lingvista podvlaći da je isklučivo primijetiti. kao i primijeniti.
Imam tih 6 tomova, ali nisam provjeravao. Dugo godina sam radio posao koji je podrazumijevao da prebirem po rječnicima uzduž i poprijeko. A ovaj Rječnik sam baš-baš apsolvirao. Zato mi je neobično to što kažeš i provjeriću prvom prilikom.
Post Reply