Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Moderator: O'zone

Locked
joe_black

#101 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by joe_black »

dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 19:42 Svako ima pravo da tumaci zakon kako on misli, ali tu su advokati, sudstvo da mu objasne je li u pravu ili nije.

Argumenti od "vidi mu glove" do "ja mislim da to tako ne valja".

Ako je vlast proglasila vanredno stanje, ako je naredba nosite maske, onda moras nositi masku. Posebno ako je imas u djepu.

Hoce li te kazniti, ovisi o dobroj volji policajca. Policija je takva bilo gdje, moze im ispred nosa proci 30 ljudi koji krse zakon, oni ce trideset i prvog zaustaviti. Pa se zali upravi vodovda.
Pa evo samo iz ovoga napisanog se moze vidjeti dosta...Prije svega u koliko postoji zakonom propisano da svi moramo nosit maske I rukavice...Policija nikako ne bi smjela praviti diskriminaciju da oni kaznjavaju onoga kome je njima k.cu cejf…
Sve ovo sto je manetnuto je suprotno I zakonu I ustavu I medjunarodnom pravu vezano za ovo isto…
Sve ovo zivi bili pa vidjeli pada I na sudu, a cak sta vise ovime se koriste samo za plasenje naroda I sami su svjesni da je nezakonito I slobodno mogu reci da se nece nijedna kazna izrecena za nenosenje maske I rukaavica naplatiti…
Narode mirno spavajte sto se tice kazni ali zbog sebe I drugih nastojte nositi barem maske.
kakavdanakneiskustvu

#102 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakavdanakneiskustvu »

pretpostavljam da tog podatka nema nigdje da je objavljen,ali da ipak upitam,je li iko kaznjen zbog ne držanja socijalne distance kad se vec ljude kaznjava zbog nenošenja maski?
salik79

#103 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Edin H. wrote: 19/04/2020 19:53
Bobi wrote: 19/04/2020 19:49
salik79 wrote: 19/04/2020 19:32 Ovaj, kojega sam ti citirao, je protiv izolacije. Postavio sam ti link na clanak, a posto je to i zvanicna stranica klinike, imas tamo i o tome njegov stav. Od samog pocetka. Znaci da on, ipak, zna nesto.
Ne pratiš ti dobro...ima kašlja ali suhog..s tim da kad govoriš izbacujes iz sebe kapljice koje nisu oku vidljive..chak i kad ispuhujesh zrak kroz nos izbacuju se virusi... i josh ima gomila ljudi koji nemaju nikakve simptome a nosioci su virusa i izbacuju ih okolo disnjem ili pricanjem...jel ti treba link :D ?
Dzaba ti link - neces ga ubijediti. :D

Ovo ti je situacija - sit gladnom ne vjeruje, so obzirom da je rizik uglavnom proporcion godinama i generalnom zdravstvenom stanju pojedinca.
Ja sam u pedesetima, otac u osamdesetim, a majka u sedamdesetim. Apsolutno isti stav imamo. Prvi je moj otac rekao - kada je najavljen ovaj haos - tamam da je virus i poguban za nas stare, to ne znaci, niti smije da znaci, da svijet mora stati, zbog cega ce mladi ispastati.
luckylaka

#104 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by luckylaka »

joe_black wrote: 19/04/2020 20:03
dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 19:42 Svako ima pravo da tumaci zakon kako on misli, ali tu su advokati, sudstvo da mu objasne je li u pravu ili nije.

Ako je vlast proglasila vanredno stanje, ako je naredba nosite maske, onda moras nositi masku. Posebno ako je imas u djepu.

Hoce li te kazniti, ovisi o dobroj volji policajca. Policija je takva bilo gdje, moze im ispred nosa proci 30 ljudi koji krse zakon, oni ce trideset i prvog zaustaviti. Pa se zali upravi vodovda.
Pa evo samo iz ovoga napisanog se moze vidjeti dosta...Prije svega u koliko postoji zakonom propisano da svi moramo nosit maske I rukavice...Policija nikako ne bi smjela praviti diskriminaciju da oni kaznjavaju onoga kome je njima k.cu cejf…
Sve ovo sto je manetnuto je suprotno I zakonu I ustavu I medjunarodnom pravu vezano za ovo isto…
Sve ovo zivi bili pa vidjeli pada I na sudu, a cak sta vise ovime se koriste samo za plasenje naroda I sami su svjesni da je nezakonito I slobodno mogu reci da se nece nijedna kazna izrecena za nenosenje maske I rukaavica naplatiti…
Narode mirno spavajte sto se tice kazni ali zbog sebe I drugih nastojte nositi barem maske.
Evo ga jos jedan :lol: javite se Senadu da objasnite naciji sta i kako.
salik79

#105 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

joe_black wrote: 19/04/2020 20:03

:thumbup:

Za sve osim za ove maske, jer:

Prof. dr. Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu (Svicarska):

Maske, opcenito, nemaju nikakvog dokazivog efekta, uz jednu iznimku - bolesnici sa simptomima (kasalj) mogu na taj nacin reducirati sirenje virusa. Inace su maske vise simbolika, odnosno "medijski hype".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/
espn

#106 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by espn »

Ja koliko sam skonto samo je maska obavezna i policija kaznjava ako masku ne nosis, ali ne i rukavice?
NediM17

#107 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by NediM17 »

Najjači su mi ovi "ljudskopravaši", Ustavni sud, Strazbur... :-)
freelancerBIH

#108 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by freelancerBIH »

A gdje kupiti maske i rukavice? Ja sam oko 10-11. marta trazio maske po svim apotekama - ljudi mi se smijali i podsmjehivali u fazonu kao: "Ma jel te to strah"... Cirkus od drzave.. Sada nedostatke u budzetu pokusavaju da nadoknade pucajuci obicnom narodu kazne.. Ovo se vec lagano pretvara u tiraniju..
problemnatravunu

#109 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by problemnatravunu »

mayab wrote: 19/04/2020 20:00 Image

Jel ovo gore ta odluka na osnovu koje je to nešto naređeno, i na osnovu čega se ljudi kažnjavaju???

Dakle, doslovno piše "maska, pamučna traka, šal i slično"...

e hajde pravnici , recite vi, odgovorite, šta "maska, pamučna traka, šal ili slično", ŠTA!?!?!

Jesmo se razumjeli?
Izvinite na šali, ali po ovome kako pise u naredbi , i ovo je po zakonu ispravno i legitimno
Image

ne želim nikome pristajat na muku, ali samo da pokažem da je naredba apsurdna
Živjeli!
Escobarmc

#110 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Escobarmc »

kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 20:05 pretpostavljam da tog podatka nema nigdje da je objavljen,ali da ipak upitam,je li iko kaznjen zbog ne držanja socijalne distance kad se vec ljude kaznjava zbog nenošenja maski?
12 radnika iz dma skupili se da popiju kafu prije posla bas sam ih cuo kako im je policajac napisao 12 kazni po 500 km za socijalnu distancu... isto uzeli podatke rekli stici ce na adresu, stim da i me i jos kazna nije stigla.. a sta cu ici cu na sud pa izgubim izgubim... bas da vidim ima li ovdje pravne drzave..nek mi to posluzi kao dodatni motiv za odlazak odavde kad sve ovo prodje
salik79

#111 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

kakotakonikako wrote: 19/04/2020 19:58

:shock:

Kada je proglasila ?????
Vrh pitanje!!! Na daleko sitnijim detaljima padaju neuporedivio tezi sudski procesi, a kamoli idiotske kazne za idiotske naredbe. Sjetimo se samo da je i cijela presuda bila nevazeca zbog toga sto je Esedu Radeljasu u presudi stojalo Esad Radeljas, a kamoli ovi nedefinisani kretenluci.
joe_black

#112 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by joe_black »

problemnatravunu wrote: 19/04/2020 20:12
mayab wrote: 19/04/2020 20:00 Image

Jel ovo gore ta odluka na osnovu koje je to nešto naređeno, i na osnovu čega se ljudi kažnjavaju???

Dakle, doslovno piše "maska, pamučna traka, šal i slično"...

e hajde pravnici , recite vi, odgovorite, šta "maska, pamučna traka, šal ili slično", ŠTA!?!?!

Jesmo se razumjeli?
Izvinite na šali, ali po ovome kako pise u naredbi , i ovo je po zakonu ispravno i legitimno
Image

ne želim nikome pristajat na muku, ali samo da pokažem da je naredba apsurdna
Živjeli!
Nema dalje, moze se I na sudu koristit, zena postuje mjere I nosi masku. hahaha Ne jednu nego dvije
dječak sa šibicama

#113 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by dječak sa šibicama »

Nista, hodajte bez mkaske, kad vas rebnu kaznom, vi ganjajte pravdu u Strazburu.

A moze i ko Amerikanci sa oruzjem na ulicu, podrzavam.
salik79

#114 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 20:21 Nista, hodajte bez mkaske, kad vas rebnu kaznom, vi ganjajte pravdu u Strazburu.

A moze i ko Amerikanci sa oruzjem na ulicu, podrzavam.
Tako ce i biti. Iako, kao sto rekoh, do sada sam imao priliku mimoilazenja sa normalnim uniformisanim licima. A malo je reci da se krecem.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#115 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Bobi »

salik79 wrote: 19/04/2020 20:00 Samo i iskljucivo direktnim kontaktom je moguca kapljicna infekcija. Maska te tu ne moze zastititi. Sve ostalo su nagadjanja koja nemaju nikakvu naucnu podlogu. Maska jedino moze pomoci da ja, koji niti kasljem, niti slinim, zbog infekcije sve to pocnem.
Post Reply
Quick-mod tools
dirwktnim kontaktom kapljichna infekcija..to da te neko zažvalji :D, eto ispade da se ovih 6 maglajlija zarazilo sto su se ljubili u kuci jedni sa drugim :D...eno ih leže u izolatoriju u Zenici :D. Aerosoli koje zarazeni ispuhuje sadrze viruse a mogu letjeti mašala :D.
strucnjakdemagog

#116 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by strucnjakdemagog »

Bobi wrote: 19/04/2020 20:44
salik79 wrote: 19/04/2020 20:00 Samo i iskljucivo direktnim kontaktom je moguca kapljicna infekcija. Maska te tu ne moze zastititi. Sve ostalo su nagadjanja koja nemaju nikakvu naucnu podlogu. Maska jedino moze pomoci da ja, koji niti kasljem, niti slinim, zbog infekcije sve to pocnem.
Post Reply
Quick-mod tools
dirwktnim kontaktom kapljichna infekcija..to da te neko zažvalji :D, eto ispade da se ovih 6 maglajlija zarazilo sto su se ljubili u kuci jedni sa drugim :D...eno ih leže u izolatoriju u Zenici :D. Aerosoli koje zarazeni ispuhuje sadrze viruse a mogu letjeti mašala :D.
Ali ako imaš jak imunitet, to ti ne može ništa. U jednoj mikro kapljici imaš milione tih ćelija korone, dok ih u vazduhu možeš pokupiti samo nekoliko hiljada. :D
Tako da, u pravu je čovjek. Ne sekiraj se ništa dok neko ne pljune u tebe. :D
Zijo77

#117 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Zijo77 »

Nismo imali zakone za ovakve, vanredne situacije. Osim socijalne distance, zabrane okupljanja i maski u prodavnicama i apotekama, ne vidim opravdanje ni za jednu zabranu: 1. Policijski sat je promašaj teški, nepotreban apsolutno kada ionako ne rade ni kafići ni restorani! Onaj koji se toga sjetio je obični čoban koji svoj narod tretira kao ovce. 2. Zabrana kretanja i izlaska starijim od 65 i mladjim od 18 je takodjer neopravdana, neutemeljena mjera, strašno nezakonita i protivustavna. Teroristički akt vlasti na ljudska prava. A boga mi i izuzetno štetna u zdravstvenom smislu za navedene kategorije stanovništva!
Treba se zapitati zašto takvih mjera nema u Evropi i Hrvatskoj? Pustite se priče o tome kako je, eto naš narod stoka. Kada nas tretiraju kao stoku, mi ćemo se i ponašati kao stoka jer takvu vlast niko ne voli! Ko je taj Čampara, ko je taj Solak , koji su ih eksperti savjetovali?
Ove što su potpuno suprotstavljeni nama koji volimo slobode i prava, a ne bježimo od odgovornosti, postavljam pitanje: Da vam Solak i Čampara narede da skočite sa nebodera u ime nekih viših ciljeva, vi bi skočili?
salik79

#118 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

Bobi wrote: 19/04/2020 20:44
Post Reply
Quick-mod tools
Ne mogu letiti masaAllah. Ne migu letiti ni 1,5m, koliko je preporucena socijalna distanca.
dječak sa šibicama

#119 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by dječak sa šibicama »

Pa zato su maske korisne, ne znam zasto se i dalje vodi polemika o tome, svi se slazu da maska nece sprijeciti svaku klicu virusa da udje u organizam ali ako sprijeci i 10% dobro je, pomaze organizmu da se bori sa kolicinom unesenih bacila.

Kada kazu "maska nije zastita" misli se na to da nisi 100% siguran ako nabijes masku na lice, ali si svakako sigurniji nego da je nemas.
kakavdanakneiskustvu

#120 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakavdanakneiskustvu »

Escobarmc wrote: 19/04/2020 20:13
kakavdanakneiskustvu wrote: 19/04/2020 20:05 pretpostavljam da tog podatka nema nigdje da je objavljen,ali da ipak upitam,je li iko kaznjen zbog ne držanja socijalne distance kad se vec ljude kaznjava zbog nenošenja maski?
12 radnika iz dma skupili se da popiju kafu prije posla bas sam ih cuo kako im je policajac napisao 12 kazni po 500 km za socijalnu distancu... isto uzeli podatke rekli stici ce na adresu, stim da i me i jos kazna nije stigla.. a sta cu ici cu na sud pa izgubim izgubim... bas da vidim ima li ovdje pravne drzave..nek mi to posluzi kao dodatni motiv za odlazak odavde kad sve ovo prodje
hajd da i to cujem
salik79

#121 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by salik79 »

dječak sa šibicama wrote: 19/04/2020 20:51 Pa zato su maske korisne, ne znam zasto se i dalje vodi polemika o tome, svi se slazu da maska nece sprijeciti svaku klicu virusa da udje u organizam ali ako sprijeci i 10% dobro je, pomaze organizmu da se bori sa kolicinom unesenih bacila.

Kada kazu "maska nije zastita" misli se na to da nisi 100% siguran ako nabijes masku na lice, ali si svakako sigurniji nego da je nemas.
Prof. dr. Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu (Svicarska):

Maske, opcenito, nemaju nikakvog dokazivog efekta, uz jednu iznimku - bolesnici sa simptomima (kasalj) mogu na taj nacin reducirati sirenje virusa. Inace su maske vise simbolika, odnosno "medijski hype".
https://infekt.ch/2020/04/atemschutzmas ... rzichtbar/

Slobodno na google translate, ako gdje zapne - zovi!
seoBIH

#122 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

freelancerBIH wrote: 19/04/2020 20:11 Ja sam oko 10-11. marta
Evo i ja ti si se smijem. Naravno da ih nije bilo u tom trenutku, jer su svi poletili da ih kupe, kao i brašno. Sada ih ima u svakoj apoteci, DM i sl.
seoBIH

#123 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by seoBIH »

salik79 wrote: 19/04/2020 20:54 Prof. dr. Pietro Vernazza, sef Klinike za infektiologiju i bolnicku higijenu Kantonalne bolnice u St.Gallenu (Svicarska):
Opet ti kazem, daj nekog pravnika iz BIH koji kaze da se ne nose maske jer nije zakonski. Ovo što ti radiš na forumu nema smisla, jer svojim primjerom i insistiranjem na tome da maska ne stiti, druge pozivas da krse zakon/naredbu.

Ako sutra dobijem kaznu, da li nam mozes reci na koji nacin ces 100% biti siguran da ce ta kazna pasti na sudu? Da li mozes citirati clanove zakona?

Sve dok nemas jasne clanove zakone, ili primjer sudske odluke, ti krsis zakon i jos se hvalis time. Prema tome, nema razlike izmedju tebe i npr. Brankovica, s tim da je kod njega stvarno bilo sve "po zakonu" :D
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#124 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by Bobi »

Da nemaju nikakav efekat onda lijecnici prije ove pandemije ne bi nosili maske kod operacija ili nekih drugih radnji prewma pacijentima. Stomatolozi vazda nose maske...nemaju efekta :skoljka: .
kakotakonikako

#125 Re: Kazna za nenosenje zastitne maske i rukavica

Post by kakotakonikako »

seoBIH wrote: 19/04/2020 21:02
freelancerBIH wrote: 19/04/2020 20:11 Ja sam oko 10-11. marta
Evo i ja ti si se smijem. Naravno da ih nije bilo u tom trenutku, jer su svi poletili da ih kupe, kao i brašno. Sada ih ima u svakoj apoteci, DM i sl.

Zasto u apoteci, kada smo dobili donaciju 2 miliona maski, cini mi se .....
Locked