Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

He1972

#101 Re: Dodik zdravstvenim radnicima daje 1000 maraka

Post by He1972 »

155_mm wrote: 16/04/2020 15:01
He1972 wrote: 16/04/2020 14:52
155_mm wrote: 16/04/2020 14:46

e ovi me bas interesuje. mozes ovo pojasniti?
hvala u naprijed!
dilfaš treba da radi ono za šta su ga postavili, paravan za lakšu pljačku, najbolji je kad se ne petlja ni u što, frajer je glooop ko quratz, šta god uzme u ruke ne zna šta će sa time, frajeru treba savjetnik za stavljanje maske :lol:
fadilova maska me ne interesuje za razliku od namjenske. i mogu ti reci da ovo sto je fadil uradio za namjensku industriju nije niko od rata pa do danas. i ja sam mu za to zahvalan. iako sam svjestan da je to uradio jer ima licni biznis sa dzindicom u namjenskoj industriji. ali i bolje i tako nego nikako.

kad velikosrbi popizde ponovo i kad se ponovo bude moralo braniti zivote i ovo sto je ostalo neopljackano i kad stigne sanduk municije 7.62X51 iz ove najavljene nove proizvodne linije mnogi nece odbiti da koriste tu municiju jer se fadil takodje ogrebao od nju. ti mozda bi odbio ali vecina nece.

drug nastavi svršavat na fadila, meni se ne da, odustajem :kiss:
155_mm

#102 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by 155_mm »

ne kontam zbog cega toliko smeta ako je za nekog velikosrpska pljacka i SDA pljacka jedno te isto. sta je tu problem?
TheGodfather001

#103 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by TheGodfather001 »

A pita li se iko (pored što je okarakterisan kao populistički potez dodika), kako tih 1000KM može pomoći jednoj porodici da preživi 2 mjeseca? Naravno da može, da sam na tom mjestu, ja bih prvi glasao za Dodika jer sam od te pomoći preživio 2 mjeseca.
Prijateljica mi je med.sestra u zdravstvenoj ustanovi u RS, a muž (SSS) joj je otpušten u FBiH od strane jednog tajkuna 17.03., mjesečna platu koju je imao za 6 dana rada u sedmici je 770KM (+- 100KM), ostala jedna plata u kući, 2 djece. Ona govori da jedva čeka tih 1000KM jer će ih dati mužu koji od toga može 2 mjeseca živjeti jer nema nekih rashoda.
U F BiH 19000 ljudi otpušteno, u RSu 800. Što se mene tiče, svako ko bi pomogao mojoj egzistenciji u ovakvoj situaciji, imao bi moju podršku i glas. A slobodno popljujte dodika i ostale oko njega, kao ličnosti su obična tuki. Čekam da vidim raspodjelu novca od MMF-a, kojeg čeka ista sudbina kao klirinški dug.
Primat Fadil trči da pošalje u proceduru zakon kojim stipulira ropstvo i kurčenje privatnih poduzetnika koji će sutra podnijeti zahtjev za pomoć.
Nedavno sam pisao na temi kako je sarajevski milioner hotelijer otpustio radnike 15 dana od proglašenja pandemije, kada sam to iskritikovao i rekao da treba prodati dio svoje imovine i pokriti plate, pojedini forumaši me napadoše da razmišljam nelogično, glup, 'vaki 'naki, a evo kako je potvrdio isti stav i premijer Bugarske:
- U "bijednoj“ i "siromašnoj“ Bugarskoj trenutno su, prema policijskim statistikama, registrirana tri Bugattija kakve vozi nogometna zvijezda Ronaldo. Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maserattija. Registrirana su također i 84 Rolls-Roycea, 280 Hummera, oko 4000 Jaguara i više od pet hiljada Porschea. Umjesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plata, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi uslijed epidemije barem odreći dijela svog skupocjenog voznog parka - poručio je bugarski premijer, prenosi "Slobodna Dalmacija".
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... _auta.html
Kramar se slomio jadan dovlačeći Lamborghinije, S-coupe, G63-ke, Bentleye, UIO inkasirala milione na konto uvoza novih i polovnih vozila 200000+ KM.
Evo i Vlada KS će da pomgone hotelijere, bravo! Nabijem ih sve na tuki!
155_mm

#104 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by 155_mm »

madner wrote: 16/04/2020 15:05
155_mm wrote: 16/04/2020 14:49 a sta je berlin uradio?
Podjelio bonuse zdravstvenim radnicima, 150 eura mjesecno. Federalni nivo pise zakon da ih oslobodi djela poreza.
i dokturima?
dr_Evil

#105 Re: Dodik zdravstvenim radnicima daje 1000 maraka

Post by dr_Evil »

155_mm wrote: 16/04/2020 15:01
He1972 wrote: 16/04/2020 14:52
155_mm wrote: 16/04/2020 14:46

e ovi me bas interesuje. mozes ovo pojasniti?
hvala u naprijed!
dilfaš treba da radi ono za šta su ga postavili, paravan za lakšu pljačku, najbolji je kad se ne petlja ni u što, frajer je glooop ko quratz, šta god uzme u ruke ne zna šta će sa time, frajeru treba savjetnik za stavljanje maske :lol:
fadilova maska me ne interesuje za razliku od namjenske. i mogu ti reci da ovo sto je fadil uradio za namjensku industriju nije niko od rata pa do danas. i ja sam mu za to zahvalan. iako sam svjestan da je to uradio jer ima licni biznis sa dzindicom u namjenskoj industriji. ali i bolje i tako nego nikako.

kad velikosrbi popizde ponovo i kad se ponovo bude moralo braniti zivote i ovo sto je ostalo neopljackano i kad stigne sanduk municije 7.62X51 iz ove najavljene nove proizvodne linije mnogi nece odbiti da koriste tu municiju jer se fadil takodje ogrebao od nju. ti mozda bi odbio ali vecina nece.
Napredak namjenske industrije zaista postoji, daleko od onoga sta treba da bude ali nek ide samo prema naprijed. Fadil osim licnih interesa nema veze sa tim. Istina je prava da namjenska industrija je stajala zakopana iza rata jer se nije mogla probiti na trziste jer je sve islo preko Srbije (zaostavstina Jugoslavije, jer je agent prodaje bio sjedistem u Beogradu), tek se kasnije preko Turske i NATO-a nase firme pocinju predstavljati. Igamn se poceo dizati za vrijeme lopova iz SDP-a. Kad pada SDP dovoljno je bilo spremnosti u konjicu da se zadrzi IGMAN kao zlatna koka, a IGMAN je povukao sve ostale.

Fadil je bitan u svemu tome kao Indiana JOnes u filmovima, stalno prvi a sve moze i bez njega.
madner

#106 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by madner »

155_mm wrote: 16/04/2020 15:07
madner wrote: 16/04/2020 15:05
155_mm wrote: 16/04/2020 14:49 a sta je berlin uradio?
Podjelio bonuse zdravstvenim radnicima, 150 eura mjesecno. Federalni nivo pise zakon da ih oslobodi djela poreza.
i dokturima?
Naravno, cak i ovim sto rade u laboratoriji. :D
He1972

#107 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by He1972 »

TheGodfather001 wrote: 16/04/2020 15:06 A pita li se iko (pored što je okarakterisan kao populistički potez dodika), kako tih 1000KM može pomoći jednoj porodici da preživi 2 mjeseca? Naravno da može, da sam na tom mjestu, ja bih prvi glasao za Dodika jer sam od te pomoći preživio 2 mjeseca.
Prijateljica mi je med.sestra u zdravstvenoj ustanovi u RS, a muž (SSS) joj je otpušten u FBiH od strane jednog tajkuna 17.03., mjesečna platu koju je imao za 6 dana rada u sedmici je 770KM (+- 100KM), ostala jedna plata u kući, 2 djece. Ona govori da jedva čeka tih 1000KM jer će ih dati mužu koji od toga može 2 mjeseca živjeti jer nema nekih rashoda.
U F BiH 19000 ljudi otpušteno, u RSu 800. Što se mene tiče, svako ko bi pomogao mojoj egzistenciji u ovakvoj situaciji, imao bi moju podršku i glas. A slobodno popljujte dodika i ostale oko njega, kao ličnosti su obična tuki. Čekam da vidim raspodjelu novca od MMF-a, kojeg čeka ista sudbina kao klirinški dug.
Primat Fadil trči da pošalje u proceduru zakon kojim stipulira ropstvo i kurčenje privatnih poduzetnika koji će sutra podnijeti zahtjev za pomoć.
Nedavno sam pisao na temi kako je sarajevski milioner hotelijer otpustio radnike 15 dana od proglašenja pandemije, kada sam to iskritikovao i rekao da treba prodati dio svoje imovine i pokriti plate, pojedini forumaši me napadoše da razmišljam nelogično, glup, 'vaki 'naki, a evo kako je potvrdio isti stav i premijer Bugarske:
- U "bijednoj“ i "siromašnoj“ Bugarskoj trenutno su, prema policijskim statistikama, registrirana tri Bugattija kakve vozi nogometna zvijezda Ronaldo. Postoji i 241 automobil marke Bentley, 123 Ferrarija, 54 Maybacha, 22 McLarena, 87 Lamborghinija, 311 Maserattija. Registrirana su također i 84 Rolls-Roycea, 280 Hummera, oko 4000 Jaguara i više od pet hiljada Porschea. Umjesto otpuštanja radnika i smanjivanja njihovih plata, vlasnici ovih limuzina mogu se u ovoj krizi uslijed epidemije barem odreći dijela svog skupocjenog voznog parka - poručio je bugarski premijer, prenosi "Slobodna Dalmacija".
https://www.slobodna-bosna.ba/vijest/15 ... _auta.html
Kramar se slomio jadan dovlačeći Lamborghinije, S-coupe, G63-ke, Bentleye, UIO inkasirala milione na konto uvoza novih i polovnih vozila 200000+ KM.
Evo i Vlada KS će da pomgone hotelijere, bravo! Nabijem ih sve na tuki!
ma drug džaba to fadil je namjensku pretvorio u NASA i JPL zajedno, tehnologija 22 vijeka, ne znamo kud ćemo sa parama
He1972

#108 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by He1972 »

Džaferović i Izetbegović u Ahmićima: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu

Evo dilfaševih, ahbaba, još jedna propala tužba u najavi!!!
dr_Evil

#109 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by dr_Evil »

He1972 wrote: 16/04/2020 15:16
Džaferović i Izetbegović u Ahmićima: Ovo jeste genocid, borit ćemo se za pravdu

Evo dilfaševih, ahbaba, još jedna propala tužba u najavi!!!
Podsjeca neki dan na onu, tuzit cemo hrvatsku za nuklearni otpad, da bi 2 sata poslije poslali molbu da nam posalju kanadere i jos napisali prijateljska zemlja.

Meni dosta.

Malo je ogavno igrati se sa osjecajima ljudi. Pobili su toliko djece u Ahmicima. Mada moramo i mi paziti kako koristimo rijec genocid, mi kao narod koji je dozivio i prezivio genocid u najmanje 7 opstina ne smijemo se igrat sa tim izrazom. A pogotovo ne smiju davati lazna obecanja u takvim situacijama
Last edited by dr_Evil on 16/04/2020 15:23, edited 1 time in total.
155_mm

#110 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by 155_mm »

@He1972
nemoj pominjati nikakvo srvsavanje. ako se na ikog ovdje svrsava to je dodik

ja za razliku od ostali ja mogu jednu te istu osobu kritikovati za nesto lose uradjeno ali i istu tu osobu pohvaliti za nesto sto je dobro uradila.

i to je nesto najnormalnije na svijetu. tako da ne razumijem ovo da ili nekog mrzis iz dna duse ili ga dizes u nebesa. bez obzira sta ta osoba uradila. takvo nesto za mene nije normalno.
detroit-mercy

#111 Re: Dodik zdravstvenim radnicima daje 1000 maraka

Post by detroit-mercy »

sweet dreams wrote: 14/04/2020 07:46 https://www.klix.ba/vijesti/bih/dodik-j ... /200413156

Milorad Dodik svim zdravstvenim radnicima daje 1000KM!

Par dana ranije vlada KS traži donacije od građana???

https://www.klix.ba/vijesti/bih/vlada-k ... /200327214

Kakvu poruku šalju vlasti u federaciji svim radnicima u zdravstvu? Kako kolege u zdravstvu iz federacije posmatraju ovo? Isto zalaganje, isti rad i trud, isti rizik, i onda jedni dobiju 1000KM, a od drugih se traži da daju od sebe?

Molim vas nemojte ovo pretvarati u politiku, i pisati o Dodiku sve što je već ispričano. Komentarišimo samo ovu nagradu za radnike u zdravstvu. :bih:
To Dodick daje iz svog dzepa, cuj Dodick day :zjev:. Iskihat ce neko svo to davanje, ali u najmanju ruku, kupio je glasove zdravstvenih radnika, policije i ostalih u PCu za sljedeci izborni ciklus :mrgreen: .
detroit-mercy

#112 Re: Dodik zdravstvenim radnicima daje 1000 maraka

Post by detroit-mercy »

Tomahawk11 wrote: 14/04/2020 08:54 Naravno da je dao.
Nebitno je čije su pare.
Bitno je da je on to izjavio pred medijima.
I da će svi reći kako im je Dodik dao.
Vucic nabavio,
Vucic dao,
Vucic pao na kolena,
Vucic kaznio,
Vucic preveo trudnicu preko puta
nastavi niz
He1972

#113 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by He1972 »

155_mm wrote: 16/04/2020 15:19 @He1972
nemoj pominjati nikakvo srvsavanje. ako se na ikog ovdje svrsava to je dodik

ja za razliku od ostali ja mogu jednu te istu osobu kritikovati za nesto lose uradjeno ali i istu tu osobu pohvaliti za nesto sto je dobro uradila.

i to je nesto najnormalnije na svijetu. tako da ne razumijem ovo da ili nekog mrzis iz dna duse ili ga dizes u nebesa. bez obzira sta ta osoba uradila. takvo nesto za mene nije normalno.
ako ima veće wnogo od dilfaša to je dodo, ne razumijem to za fadila, ništa apsolutno nije uradio za namjensku i ne za namjensku, ni za koga, jedino je unine guzove smjestio u onu neku finansijsku agenciju :shock:
detroit-mercy

#114 Re: Dodik zdravstvenim radnicima daje 1000 maraka

Post by detroit-mercy »

mesarkasapin wrote: 15/04/2020 17:17 Dodik je bolji i sposobniji političar od ijednog u federaciji samo što mu je mana ta da je secesionista, i da veliča zločince. Zbog toga će ostati upamćen kao negativac. Ali ovoga što se tiče, Novaliću može biti mentor.
Vidi se na ekonmskom polju kako je dobar :mrgreen: .
155_mm

#115 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by 155_mm »

@dr_Evil
mozes pojasniti kako je IGMAN povukao PRETIS, BNT ili BINAS. IK nije mogao povuci ni GINEX kao svog liferanta jer je taj i tada kad je potpisan sudbonosni ugovor za IK za saudijsku arabiju radio bolje od IK
dr_Evil

#116 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by dr_Evil »

155_mm wrote: 16/04/2020 15:27 @dr_Evil
mozes pojasniti kako je IGMAN povukao PRETIS, BNT ili BINAS. IK nije mogao povuci ni GINEX kao svog liferanta jer je taj i tada kad je potpisan sudbonosni ugovor za IK za saudijsku arabiju radio bolje od IK
Naravno da mogu, izlaskom jedne firme na svjetsko trziste stvorili su se kontakti koji su bili zadovoljno kvalitetom i cijenom (hvala bogu pa u konjiicu nije bilo tezih sukoba pa su zadrzani predratni inzinjeri i majstori). Sa tom referensom mnogo je lakse agentu pregovarati daljnje ugovore. Da li je menadzeru DIne Merlina lako organizovati koncert za drugog izvodjaca u odnosu na nekog anonimusa.

Yugoimport je uradio sve sta su mogli da pokopaju, i uspijevalo im je dugo godina. Rekoh otkacili su od nas prije nego je Fadil postao premijer.
luckylaka

#117 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by luckylaka »

Cini mi se da se dodikov kenjac registrovao na ovaj forum pa ne da po babi,dze Fadilov...sta on ceka.
JThomas

#118 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by JThomas »

a ustvari isto se radi. u federaciji su plate i standard života veći 30-40%. u javnom sektoru one su u prosjeku isto tako dosta veće nego u privatnom, plus sigurnije je i nema nikakve odgovornosti. i fadil hoće da uvede čekanje, da ne bi plaćao naknade s biroa i da to može zadržati. sa potpuno istim željenim ciljem i efektom, kupovinom izbora. isti su i oni od kojih će se uzeti - privatnici koji se održe i nastave plaćati dažbine, krajnja potrošnja i budući naraštaji. samo je ovdje više para i bolja polazna tačka.
manijak1

#119 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by manijak1 »

A jest Miletu krivo :oops: što Mađari promijeniše odluku.I čuj ono mi kao da molimo Ruse da bi i nama dali ....pomoć , ma hajde.
Nije mu bilo mrsko uzeti tursku, malezijsku , američku, norvešku pomoć i tražit testove od FBiH , al mu je mrsko što ga naguzi haver Orban.
A Fadilovi haveri ...su većinom poslodavci :lol:
Haris.ba

#120 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 16/04/2020 15:31
155_mm wrote: 16/04/2020 15:27 @dr_Evil
Naravno da mogu, izlaskom jedne firme na svjetsko trziste stvorili su se kontakti koji su bili zadovoljno kvalitetom i cijenom (hvala bogu pa u konjiicu nije bilo tezih sukoba pa su zadrzani predratni inzinjeri i majstori). Sa tom referensom mnogo je lakse agentu pregovarati daljnje ugovore. Da li je menadzeru DIne Merlina lako organizovati koncert za drugog izvodjaca u odnosu na nekog anonimusa.

Yugoimport je uradio sve sta su mogli da pokopaju, i uspijevalo im je dugo godina. Rekoh otkacili su od nas prije nego je Fadil postao premijer.
To je jedan dio price. U stvari radi se o bankarskim garancijama. Igman je uvijek tu bio da uleti sa pozajmicom koja bi omogucila bankarsku garanciju ostalima da uopce potpisu ugovor.

Ali, to i nije tema.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#121 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by Hame_ »

CCCC/SSSS

Tekst je nastao u okviru projekta “Ekonomija, talac korumpiranog sistema” koji je finansiran od strane USAID-ovog Programa osnaživanja nezavisnih medija kojeg implementiraju CPCD i Otvorena mreža.

biznisinfo wrote:
Hoće li Republika Srpska biti prva žrtva korone!?

Image

Republika Srpska se prema svemu sudeći nalazi pred bankrotom i upitno je da li će uspjeti izmirivati svoje obaveze tokom cijele 2020, ili će postati prva “žrtva” koronavirusa. RS se danas, metodom aukcije obveznica, pokušala zadužiti za 300 miliona KM kod komercijalnih banaka za punjenje budžeta i pomoć privredi, ali je uspjela sakupiti samo 137 miliona KM.

Piše: Goran Mrkić

Zabrinjava činjenica što je bankarski sistem izgubio povjerenje u sposobnost RS da vraća dugove, pa će mogućnost zaduženja ovog entiteta biti otežana ili onemogućena, dok se očekuje drastičan pad prihoda, pa se postavlja pitanje da li će entitet moći servisirati svoje obaveze.

Iz Vlade RS danas su dali neuvjerljivo objašnjenje za neuspjelu emisiju petogodišnjih obveznica. Oni, naime, tvrde da im ovaj novac nije ni bio potreban jer je u međuvremenu dogovoren aranžman s MMF-om, te da je “postignut sporazum” s bankama da se smanji nivo potražnje obveznica “kako bi se dio od 200 miliona КM usmjerio na finansiranje projekta revitalizacije putne mreže”.

Ovo objašnjenje vrijeđa inteligenciju. U istoriji vjerovatno nikad nije zabilježen slučaj da neka država, entitet, kanton, grad… ponude obveznice a onda prave sporazum s kreditorima da te obveznice ne kupuju. To je kao kada bi neko iznio jabuke na pijacu a onda molio kupce da ih ne kupuju.

Ako je zbog sporazuma s MMF-om Vlada procijenila da joj treba manje novca, mogla je jednostavno smanjiti ponuđeni iznos obzvenica sa, recimo, 300 na 100 miliona.

Takve stvari se stalno dešavaju. Recimo, Vlada Federacije u proteklih godina otkazala više aukcija obveznica jer zbog stanja budžeta u tim trenucima nije bilo potrebno dodatno finansiranje.

Osim toga, Vlada RS je samo dan pred aukciju mijenjala odluku o zaduženju da bi ubacila dio o valutnoj klauzuli, pa se postavlja pitanje zašto tada nisu smanjili ponuđeni iznos.

Najavljeni problemi

Drugi dokaz da Republika Srpska gubi sposobnost zaduživanja na komercijalnom tržištu su prethodne aukcije. Naime, ovo nije prvi put da banke “povuku ručnu” kada je riječ o finansiranju budžeta RS u posljednji mjesec dana.

Republika Srpska je 1. aprila
pokušala prodati kratkoročne trezorske zapise za 50 miliona KM, ali je uspjela prodati samo 40 miliona KM, što znači da je već tada došlo do pada potražnje, odnosno da je otežana mogućnost zaduživanja.

Trezorski zapisi su kratkoročni vrijednosni papiri, za razliku od obveznica koje su dugoročne. Samim tim, sigurnost povrata novca kod trezorskih zapisa je veća pa bi njih trebalo moći mnogo lakše prodati. Ako neka država ili entitet ima problema s prodajom trezorskih zapisa čiji je rok dospijeća samo pola godina, onda je više nego jasno da ima ogroman problem.

RS je nakon toga 6. aprila uspjela prodati 35 miliona KM petogodišnjih obveznica uz povećanu potražnju. No, kasnije se ispostavilo da je u toj aukciji učestvovala Komercijalna banka Srbije. Da je odluka o učešću bila i politički motivisana, pokazuje kasnija izjava predsjednika Srbije Alekesandra Vučića.

– Srbija i srbijanske banke uvijek su spremne da otkupe obveznice Srbije i Republike Srpske – kazao je Vučić, iz čega proizilazi da se ne radi o čisto tržišnoj, odnosno komercijalnoj odluci.

Tvrde da imaju dovoljno novca

Osim toga, iz Vlade Repubike Srpske danas su još kazali da će “realizacijom kreditnog aranžmana sa MMF koja se očekuje u narednim danima budžet Republike Srpske prihodovati 243,16 miliona КM, što je uz realizovanu emisiju obveznica sasvim dovoljan iznos sredstava za finansiranje svih obaveza”.

I ovu tezu je lako oboriti. Sredstva MMF-a i današnji prihodi od aukcije zajedno čine ukupno oko 380 miliona maraka. To neće biti ni izbliza dovoljno da se nadoknadi pad prihoda koji će uslijediti u narednim mjesecima, i da se namiri šteta koju će privatni sektor pretrpjeti, a kamoli da se ponovo pokrene privredna aktivnost.

Pad prihoda će biti dugoročan, jer uskoro slijedi drugi talas krize. Prema novim procjenama Međunarodnog monetarnog fonda, bh. ekonomija će ove godine imati pad od 5 posto, što znači gubitak u bruto-društvenom proizvodu od oko 2 milijarde maraka, dok će globalna ekonomija pasti za 3 posto.

Samo u martu izvoz iz RS je smanjen za 11 posto, a situacija za april vjerovatno će biti još gora, dok je domaće tržište u potpunosti paralizovano.

Poređenja radi, Srbija će za borbu protiv krize izdvojiti 5 milijardi eura, a Slovenija sa svojih 2 miliona stanovnika je već odobrila paket pomoći privredi od 3 milijarde eura.

Dakle, sredstva koja ima RS vjerovatno će biti potrošena na krpljenje rupa u narednih par mjeseci. Postavlja se pitanje šta će biti nakon toga, kada se novac potroši, prihodi drastično padnu a sposobnost zaduženja bude desetkovana!?

Najslabija karika

Na kraju, postavlja se pitanje šta je to Republika Srpska pogrešno učinila pa da postane prva “žrtva” koronavirusa? Odogovor je: Trenutno ništa! Problem je u tome što je propušten period od prethodnih desetak godina nakon krize 2008-2009. koji je bio veoma povoljan za ekonomski razvoj.

RS je ušla u ovu krizu kao “najslabija karika u lancu” kada je riječ o našem region – sa slabom ekonomijom, praznim budžetom i umanjenom sposobnosti zaduženja.

A koronavirus, kao što je poznato, najveću štetu nanosni onima koji su najslabiji.

biznisinfo.ba
Image
JThomas

#122 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by JThomas »

bila je ona i bez ovoga pred bankrotom. ali šta će biti kad bude "u bankrotu"? sigurno ne ono što biva kad privatna firma pretroši. nego će reći, evo mogao bi pdv na 22%. a bakir i čović će se žestoko usprotiviti da i oni imaju više "svojih" para za trošiti...
miop

#123 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by miop »

JThomas wrote: 16/04/2020 17:40 bila je ona i bez ovoga pred bankrotom. ali šta će biti kad bude "u bankrotu"? sigurno ne ono što biva kad privatna firma pretroši. nego će reći, evo mogao bi pdv na 22%. a bakir i čović će se žestoko usprotiviti da i oni imaju više "svojih" para za trošiti...
Image

Evo otcjepljenja 2022 u najavi, ko će vraćati 800 miliona, a recesija.
JThomas

#124 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by JThomas »

može i 25% ako bude trebalo. sve ruke u zraku po skraćenom postupku. fahro s početka protiv, a kad dobije garancije da će višak para ići na namjenski podračun za investicije i vraćanje privredi onda idu naslovi stižu milijarde :bih:
Blixen

#125 Re: Dodik u RS-u daje, u Federaciji otimaju od naroda

Post by Blixen »

155_mm wrote: 16/04/2020 12:27
Blixen wrote: 16/04/2020 12:19
155_mm wrote: 16/04/2020 11:48

bili ti diskutovao o ovoj podjeli love budzetlijama koju ce vracati i sirotinja koja ni marke nije vidjela ili bi diskutovao o sda i fadilu?
ja bi da se sve prepusti sepki da odlucuje
to je najbolje
ma ti jadan ni sam ne znas sta hoces. bjezi bolan gubis se ko abdest.
jadan ja
vjeruj mi
sve sepki danuti
ona sve zna nai bolje
Post Reply