Zdrava hrana za siromašne ljude.

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

fortaleza

#101 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by fortaleza »

TRANCE wrote: 10/02/2020 03:01
Qwertz84 wrote: 04/02/2020 18:12 U BiH živi oko 80% stanovništva u nekom siromaštvu, šta me zanima je li nekako moguće sa ispod 250KM u mjesecu prehraniti se nekako zdravo, ako da koja dva obroka na danu su zdrava i mogu se napraviti za ispod 8.50KM na danu? Možete isto objasniti kako se najbolje može prehraniti siromašna porodica u BiH zdravom hranom jer i to me isto zanima?
Moguće je, npr. za doručak zobene pahuljice u pola litre mlijeka ili jaja, ručak pileća prsa, smrznuto povrće mješavina (smrznuto prema istraživanjima nije ništa manje zdravije od svježeg), domaći integralni hljeb koji sam ispečeš, jabuka, večera 500 grama nemasnog sira (npr. Megle light svježi sir kojem je odstranjena masnoća) ili sardine iz konzerve (jako zdrave zbog omega 3), koja kašika maslinovog ili lanenog ulja. Ukupno 7-8 KM dnevno.
Naravno nekad mijenjaš, pa ubaciš kuhani krompir, blitvu, jogurt, srdele, integralnu tjesteninu i rižu, gljive, drugo voće...
Ali je zonfa što većinu ovih zdravijih stvari naš narod ne voli :mrgreen:
Zašto sve nemasno? Iz čega će se sintetizirati hormoni, aa? :D
Veigar

#102 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Veigar »

pizarro wrote: 09/02/2020 13:23 joj, i ja sam los i nikakav kad sam gladan :D
Image
shape of despair

#103 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by shape of despair »

E čuj, zobene pahuljice i pola litre mlijeka. Koja su prevara te zobene, bolje se suhog hljeba najest.
friskyoreo

#104 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by friskyoreo »

Kolac od domaceg kukuruznog brasna. Idu jaja, brasno, pavlaka, so i malo praska za pecivo . Ispece se i preko domaci svjezi sir i kajmak. Kosta ispod 8 km a ima sve nutritijente.
fortaleza

#105 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by fortaleza »

shape of despair wrote: 10/02/2020 09:57 E čuj, zobene pahuljice i pola litre mlijeka. Koja su prevara te zobene, bolje se suhog hljeba najest.
I zobene i kupovno mlijeko, baš loša kombinacija.

Valjda ljudi kontaju da u poplavi šećernih pahuljica, raznih okusa, čokoladnih i slično zobeno valja.

Svaka žitarica koja ne uključuje cijelo zrno je prevara, a općenito žitarice čovjek slabo probavlja.

Ovo je u rangu još iz 70tih kad su demonizirali mast životinjskog podrijetla u odnosu na hidrogenizirana ulja, popularizirali margarin u odnosu na maslac.
JanuaryJones

#106 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by JanuaryJones »

fortaleza wrote: 10/02/2020 11:57
shape of despair wrote: 10/02/2020 09:57 E čuj, zobene pahuljice i pola litre mlijeka. Koja su prevara te zobene, bolje se suhog hljeba najest.

Valjda ljudi kontaju da u poplavi šećernih pahuljica, raznih okusa, čokoladnih i slično zobeno valja.

Svaka žitarica koja ne uključuje cijelo zrno je prevara, a općenito žitarice čovjek slabo probavlja.

Ovo je u rangu još iz 70tih kad su demonizirali mast životinjskog podrijetla u odnosu na hidrogenizirana ulja, popularizirali margarin u odnosu na maslac.
Zobene pahuljice su odličan doručak ako se spreme kako treba. Znači rolled oats treba kuhati, u mlijeku, vodi, biljnom mlijeku 5-7 minuta da se dobije fina, kremasta tekstura kaše. Uz to se može jesti i slano i slatko, ali eto mi navikli na slatko. Dugo se probavljaju i pomalo otpuštaju energiju i zato su super izbor za doručak.
Sanjarko

#107 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Sanjarko »

A sta je s petit keksom. Ja ga cesto jedem. Nekad znam i dvaput dnevno. A znam ga i nejest danima.
Sanjarko

#109 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Sanjarko »

kakavdanakneiskustvu wrote: 10/02/2020 14:58 :lol: :lol:
Ja ga jedem cesto. Za jelo je super, barem meni. Koliko je zdrav ne znam. Ima secera u sebi, pa kontam da nije previse.
Mariella

#111 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Mariella »

fortaleza wrote: 10/02/2020 11:57

O cemu vi? Sad ispade ni zobene nisu zdrave :lol: Razlika je samo u tome kako su preradjene
https://wholegrainscouncil.org/whole-gr ... onth/types

Evo i wikipedia kaze
Rolled oats are a type of lightly processed whole-grain food
Al neka vi i dalje vi hljeba suhog, i to onog 100% bijelog jedite kao "zdraviju" alternativu... :D
fortaleza

#112 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by fortaleza »

Mariella wrote: 10/02/2020 15:55 Al neka vi i dalje vi hljeba suhog, i to onog 100% bijelog jedite kao "zdraviju" alternativu... :D
Vjerujem da je kolega s gore izjavom o bijelom hljebu mislio više figurativno da prikaže svoje mišljenje o zobenim pahuljicama. Barem se nadam.

Al kako realno znamo šta kome paše, nije svačiji organizam isti... Al generalno mnoge zitarice utječu negativno na probavu i stvaraju upalne procese zbog lošeg omjera omega3 i 6 i lektina.
Mariella

#113 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Mariella »

fortaleza wrote: 10/02/2020 16:34
Mariella wrote: 10/02/2020 15:55 Al neka vi i dalje vi hljeba suhog, i to onog 100% bijelog jedite kao "zdraviju" alternativu... :D
Vjerujem da je kolega s gore izjavom o bijelom hljebu mislio više figurativno da prikaže svoje mišljenje o zobenim pahuljicama. Barem se nadam.

Al kako realno znamo šta kome paše, nije svačiji organizam isti... Al generalno mnoge zitarice utječu negativno na probavu i stvaraju upalne procese zbog lošeg omjera omega3 i 6 i lektina.
Prvi put da cujem da se za zobene kaze da uticu negativno na probavu, obicno je upravo suprotno. To za omjer omega 3 i 6 uopste nisam sigurna da ima ikakvog uticaja, ali ako vec mislis da je to bitna stvar napravis zobene sa dodatkom chia sjemenki npr.
friskyoreo

#114 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by friskyoreo »

Mariella wrote: 10/02/2020 17:13
fortaleza wrote: 10/02/2020 16:34

Prvi put da cujem da se za zobene kaze da uticu negativno na probavu, obicno je upravo suprotno. To za omjer omega 3 i 6 uopste nisam sigurna da ima ikakvog uticaja, ali ako vec mislis da je to bitna stvar napravis zobene sa dodatkom chia sjemenki npr.
Uglavnom vlada misljenje da zbog phytin kiselina i glyphosata nisu zdrave. Neki zamjeruju cak i zbog glutena. To sa phytin se moze izbjeci ako se pokisele noc prije, onda su kolicine neznatne i ne ometaju apsorpciju nutritijenata. Glyphosati se mogu izbjeci kupovinom organskog proizvoda, ali to naravno odmah utice i na cijenu.
Mnogi ljudi pod pojam zdrave ishrane odmah izbacuju sve namirnice koje mogu sadrzavati najminimalniji broj necega sto nije korisno organizmu. Moje misljenje je da je bitna uravnotezena ishrana sa hranjivim namirnicama cak i onih koje nisu na listi super namirnica. Jako je tesko priustiti sebi i vremenski i finansijski 100% zdravu ishranu. I ne smijemo zaboraviti da ovo sto sada mislimo da je istina, ne mora znaciti da je bas tako. Do prije 10 godina masti su se demonizirale i bile neprijatelj broj 1, a sada je jasno da bez (zdravih) masti ishrana nije potpuna.
dobar osjecaj

#115 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by dobar osjecaj »

friskyoreo wrote: 10/02/2020 20:24 Mnogi ljudi pod pojam zdrave ishrane odmah izbacuju sve namirnice koje mogu sadrzavati najminimalniji broj necega sto nije korisno organizmu. Moje misljenje je da je bitna uravnotezena ishrana sa hranjivim namirnicama cak i onih koje nisu na listi super namirnica. Jako je tesko priustiti sebi i vremenski i finansijski 100% zdravu ishranu. I ne smijemo zaboraviti da ovo sto sada mislimo da je istina, ne mora znaciti da je bas tako. Do prije 10 godina masti su se demonizirale i bile neprijatelj broj 1, a sada je jasno da bez (zdravih) masti ishrana nije potpuna.
Na BBC Earth imaju dokumentarce u kojima naučnici s različitih instituta u Velikoj Britaniji analiziraju različite aspekte ljudskog zdravlja, prehrane, sporta itd. Radili su i tematski dokumentarac o analizama tzv. supernamirnica (superfood) i zaključili da se uglavnom radi samo o odluci proizvođača i distributera da te namirnice reklamiraju i prodaju kao super namirnice. U većini slučajeva te namirnice nisu imale ništa kvalitetnija svojstva od običnog voća i povrća ili drugih sličnih namirnica s kojima su poređene. Zaključili su da ne postoji apsolutno nikakva osnova da se te namirnice izdvaja kao išta super.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#116 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Slo Burner »

musicman80 wrote: 04/02/2020 19:55 Naravno da je moguce. Siromasni treba da idu na selo i obradjuju zemlju, sade povrce i drze stoku. U tom slucaju ne samo da mogu da se hrane zdravo, nego ono sto proizvedu mogu i prodati. To je recept. Umjesto sto siromasni dolaze da zive u Sarajevo i druge vece gradove, zive van svojih mogucnosti, i onda kazu, ja nemam, a sela nam zjape prazna i obradivo zemljiste isto tako.
To je recept :thumbup:
Odnosi se naravno i na one koje vec dugo zive i Sarajevu, roditelji im radili u Energoinvestu, ali jbg ddruga vremena, nisi vise kvalifikovan za Čengic Vile :D
Mariella

#117 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Mariella »

friskyoreo wrote: 10/02/2020 20:24 Uglavnom vlada misljenje da zbog phytin kiselina i glyphosata nisu zdrave. Neki zamjeruju cak i zbog glutena. To sa phytin se moze izbjeci ako se pokisele noc prije, onda su kolicine neznatne i ne ometaju apsorpciju nutritijenata. Glyphosati se mogu izbjeci kupovinom organskog proizvoda, ali to naravno odmah utice i na cijenu.
Mnogi ljudi pod pojam zdrave ishrane odmah izbacuju sve namirnice koje mogu sadrzavati najminimalniji broj necega sto nije korisno organizmu. Moje misljenje je da je bitna uravnotezena ishrana sa hranjivim namirnicama cak i onih koje nisu na listi super namirnica. Jako je tesko priustiti sebi i vremenski i finansijski 100% zdravu ishranu. I ne smijemo zaboraviti da ovo sto sada mislimo da je istina, ne mora znaciti da je bas tako. Do prije 10 godina masti su se demonizirale i bile neprijatelj broj 1, a sada je jasno da bez (zdravih) masti ishrana nije potpuna.
Uglavnom se vjeruje da nisu zdrave? Gdje su svi ti ljudi koji pricaju kako su zobene nezdrave? Clanci, istrazivanja? Jer ja ne mogu da nadjem, pa ne kontam jesam li ja luda :D
cendlerbing

#118 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by cendlerbing »

Ja jako volim ove.
Image
ćiribiribela

#119 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by ćiribiribela »

Zobene pahuljice, chia sjemenke i sjemenka lana pomijesati sa biljnim mlijekom i ostaviti preko noci u frizideru. Ujutro dodati neko voce. Odlican dorucak.

Image
Digla_da_kreci

#120 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by Digla_da_kreci »

@ciri, iste dorucke imamo :D
Ja dodam jos kikiriki putera i sve pospem cimetom :krofna:
Image
ćiribiribela

#121 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by ćiribiribela »

I ja cimet stavljam ako od voca dodajem jabuke. :mrgreen:
shandrprcSA

#122 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by shandrprcSA »

dobar osjecaj wrote: 11/02/2020 09:21
friskyoreo wrote: 10/02/2020 20:24 Mnogi ljudi pod pojam zdrave ishrane odmah izbacuju sve namirnice koje mogu sadrzavati najminimalniji broj necega sto nije korisno organizmu. Moje misljenje je da je bitna uravnotezena ishrana sa hranjivim namirnicama cak i onih koje nisu na listi super namirnica. Jako je tesko priustiti sebi i vremenski i finansijski 100% zdravu ishranu. I ne smijemo zaboraviti da ovo sto sada mislimo da je istina, ne mora znaciti da je bas tako. Do prije 10 godina masti su se demonizirale i bile neprijatelj broj 1, a sada je jasno da bez (zdravih) masti ishrana nije potpuna.
Na BBC Earth imaju dokumentarce u kojima naučnici s različitih instituta u Velikoj Britaniji analiziraju različite aspekte ljudskog zdravlja, prehrane, sporta itd. Radili su i tematski dokumentarac o analizama tzv. supernamirnica (superfood) i zaključili da se uglavnom radi samo o odluci proizvođača i distributera da te namirnice reklamiraju i prodaju kao super namirnice. U većini slučajeva te namirnice nisu imale ništa kvalitetnija svojstva od običnog voća i povrća ili drugih sličnih namirnica s kojima su poređene. Zaključili su da ne postoji apsolutno nikakva osnova da se te namirnice izdvaja kao išta super.
ili ono kad traze alternativu za skupe proizvode zdrave hrane pa ih kasnije analiziraju gdje u vecini slucajeva jeftinije namirnice imaju vise hranjivih sastojaka od skupljih (izvikanih)
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#123 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by plain vanilla »

JanuaryJones wrote: 10/02/2020 14:27 Zobene pahuljice su odličan doručak ako se spreme kako treba. Znači rolled oats treba kuhati, u mlijeku, vodi, biljnom mlijeku 5-7 minuta da se dobije fina, kremasta tekstura kaše. Uz to se može jesti i slano i slatko, ali eto mi navikli na slatko. Dugo se probavljaju i pomalo otpuštaju energiju i zato su super izbor za doručak.
Imaju sad i one mekane zobene pahuljice, ne moraju se ni kuhati.
Inace, volim ih bez ikakvih dodataka. Sto kaze Sheldon, mmmm bezukusne :mrgreen:
moonca

#124 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by moonca »

Moj recept za -rolled oats- navecer , ili ujutru-- pocnem- dakle
- 4 cup vode malo soli i 1 cup oats- kad voda provri-dodam oats, kuvam minutu -sklonim s sporta , poklopim i ostavim tako - preko noci ili preko dana.. nakon tog vremena -odmora- na sporetu uz stalno mijesanje zavrsim kuvanje - potrebno je 4-5 minuta- bude kremasto - zrnca puckentaju kad jedsh.. :-) :-D kolicina je za cijelu sedmicu - sluzim podrgrijano u mikrovalnoj- dodam malo soy creama - ponekad mljevenih badema- kao i coconut nectar-- sa svom tim je ko' kolac.. :oops:
shape of despair

#125 Re: Zdrava hrana za siromašne ljude.

Post by shape of despair »

ćiribiribela wrote: 11/02/2020 18:39 Zobene pahuljice, chia sjemenke i sjemenka lana pomijesati sa biljnim mlijekom i ostaviti preko noci u frizideru. Ujutro dodati neko voce. Odlican dorucak.

Image
Rucak,vecera, dvoje djece, uzina za djecu. Treba 20KM dnevno
Post Reply