Da, ja sam pucao u Cacu!

Locked
krkan

Post by krkan »

Toozla wrote:
Fair Life wrote:
Prenj wrote:Da krenemo ispocetka: Kako se uopste moglo desiti da ovakav Caco bude na celu brigade i to citavih 18 mjeseci?
Pravo pitanje.
....Caco nije produkt drzavnog sistema koji je egzistirao godinama i koji je kroz svoje postojanje i namjenu trebao da nam da oficira, dzentlmena i heroja......Caco je produkt nuzde koja je aprila '92. na sarajevskim ulicama dala priliku svim hrabrijim i sa urodjenim organizacijskim sposobnostima da isplivaju iznad povrsine i preuzmu na sebe odbranu grada....s obzirom da ti ljudi nisu bili produkt sistemskog treninga, nisu se jednako ni snasli, ni ponasali u novododjeljenim ulogama....Armija BIH je iz nuzde nastajala obrnutim procesom....umjesto odozgo na dole, nastajala je odozdo na gore....kad su u augustu i septembru, oni koji su cinili vrh armije, krenuli u uvezivanje i kakav takav vid organizovanja sistema bili su prinudjeni prihvatiti postojece stanje i Cacu sa istim...
....ja ovo pitanje vidim kao nuzdu, a ne kao gresku....

------------------------------------------------------------------------------------

...za sve one koji o Caci guslaju slavospjeve samo jedno pitanje....
....zasto rusite dignitet i vrijednost istinskih heroja odbrane Sarajeva svrstavajuci Cacu u njihovo drustvo....Caco nikako ne moze uci u drustvo Vikica, Sehovica, Sase Pavlovica, Zajke, Cupe, Fice sa Dobrinje i ne znam ni ja koliko jos znanih i ne znanih istinskih heroja koji moc koju su imali tokom rata nisu zloupotrjebili nad ljudima koji su od njih ocekivali pomoc....Caco nit zasluzuje da se nadje u drustvu ovakvih velikana, nit zasluzuje mjesto na Kovacima...
svaka cast

najrealnijem forumasu
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Jel trebalo napraviti akciju u maju '92? Karikiram sa ovim datumom. Znas kakva je situacija bila do kraja '9 2, zatim dolazi agresija od strane Hrvatske pocetkom '93. Mislim da pogodnijeg trenutka nije bilo. Doduse, sto neko rece, sad su svi generali poslije bitke!
Bilo bi zanimljivo cuti Seferovo misljenje o tome. Ipak je on bio na nadredjeni i tim komandantima. Da li je bilo do njega ili do nekog drugog?
Fair Life

Post by Fair Life »

€ŁłX-ß@§ wrote:(...)
Obim placke je naravno, bio razlicit, ali grad su pljackali svi, u mogucnostima koliko su mogli da pljackaju. Neko je mogao da ukrade par paketa, a neko je dosao sa sleperom, ali i onaj ko je nosio par paketa, da je imao sleper, dosao bi sa sleperom.
(...)?
Pises... i drugi bi sleperom da su imali. Ovdje bi trebali komentarisati o onome sto se dogodilo, a ne o "da se je dogodilo".

Ali eto nije, jer neki nisu imali slepere.

Nego... odakle sleperi onima koji su krali sleperima? Odakle im skladista? Ako su krali da bi narodu djelili mogli su direktno sa slepera... Ako su krali iz potrebe za dobrocinstvom... zasto nisu pokradeno vozili u skladista humanitarnih organizacija?

Sitni lopovi kradu da bi imali da jedu mjesec dana... krupni da bi mogli da prodaju ukradeno dvije naredne godine.

Ogromna je tu razlika.

Previse je tih skakljivih i optuzujucih "Zasto?".

Na mnogo tema se provlaci tvrdnja da je SDA "organizovala" odbranu... kako Sarajeva tako i BIH. Zasto oni (SDA) koji su, navodno, organizovali (znaci imali su spremne 'oruzane snage') nisu sprijecili takve pljacke znajuci da u ratu koji predstoji svaka mrva kruha, svako jaje, svaka konzerva... zivot znace.
Last edited by Fair Life on 04/07/2005 12:12, edited 2 times in total.
Prenj

Post by Prenj »

€ŁłX-ß@§ wrote:
Prenj wrote: Ipravi me ako grijesim, ali meni nije poznato da se neki Caco, Celo ili Juka desio u ostalim gradovima.
Takodje, za razliku od Zenice, Tuzle, Bihaca, ... dijelovi Sarajeva grada u koje cetnik nikad nije nogom krocio bili su potpuno opljackani u roku od svega par mjeseci.
U neka doba je gradom kruzio i vic da: "peta kolona stanuje uglavnom u petosobnim stanovima"
Kako se moglo desiti da anarhija traje cijelih 18 mjeseci?
Sarajevo nisu pljackali samo Juka, Celo i ostali. Pljackali su ga i sami gradjani. Ta neka ratna psihoza, ucinila je da mnogi ljudi koje sma znao prije rata, rade stvari koje nikada ne bih mogao ni pomisliti da ce uraditi. Licno sam sa balkona gledao kako i staro mlado nosi (pljacka) sve iz samoposluge preko puta. Tako su preko noci sve samoposluge i ostale prodavnice ostale prazne. Pa, ako si iz Sarajeva, sigurno se sjecas onih ljubicastih petobrzinaca koji su skidani sa vagona, pa je pola grada vozilo ljubicaste bicikle. Takodjer, najveci dio Zore je zavrsio po kojekakvim magacinima (odakle ne znam koliki dio su dobili borci, a koliki dio je zavrsio po pijacama pa u privatnim dzepovima) ali znam da su Jukini (ljudi iz raje, a i ostali Jukini vojnici su vjerovatno slicno radili u svojoj raji), danima dolazili sa bijelim Golfom S-paket, dovozeci rum plocice, cokoladne bananice i ostale slatkise u paketima i dijeleci ih po zgradi. Vecina prostora je opljackana na pocetku rata, a naravno, dio je zavrsio i u privatnim dzepovima. Obim placke je naravno, bio razlicit, ali grad su pljackali svi, u mogucnostima koliko su mogli da pljackaju. Neko je mogao da ukrade par paketa, a neko je dosao sa sleperom, ali i onaj ko je nosio par paketa, da je imao sleper, dosao bi sa sleperom. Sad, oni sto nisu bili blizu kad se nosilo, ili koji su nosili manje nego drugi, pridikuju o moralu Juke, Cele i ostalih. Malo licemjerno, zar ne?

Sto se tice tvoje konstatacije, da i ostali gradovi nisu imali svoje Juke, reci mi onda sta su bili Tigar iz Bihaca, Orucevic iz Mostara i drugi, o kojima su pisali Dani, koliko se sjecam. Celi su dali funkcilju vrhovnog mafioze, a svo ostali su bili mafize nadlezne samo za svoj grad. Zbog toga i mislim, da pretjerujes kada kazes da drugi gradovi nisu imali svoje Juke, Cele itd

Nisi mi rekao, zasto mislis da je Sarajevo bilo najlosije organizovan grad, i zasto mislis da su Zenica i Tuzla bili bolje organizovani u te cetiri godine?

Pa upravo si lijepo opisao moje razloge.
Anarhija u Sarajevu je trajala 18 mjeseci.
Zasto?
T

Post by T »

Fair Life wrote: Sitni lopovi kradu da bi imali da jedu mjesec dana... krupni da bi mogli da prodaju ukradeno dvije godine.

Ogromna je tu razlika.
Kada su se obijale te prodavnice, nije se obijalo da bi se prehranilo mjesec dana, jer se tada mislio da ce rat trajati sedmicu, najduze dvije. Ljudi nisu krali iz nuzde, nego su jednostavo, okolnosti ucinile da popuste u nekim stvarima, i od obicnih gradjana se pretvore u nesto drugo. Posljednji koji je izasao iz prodavnice, nosio je lotre. Pa nije i njih valjda nosio da se prehrani? Nikakvi lopovi, u ratu su postajali sitni lopovi sitni su postajali veliki, a mnogi oni koji su ostali mali lopovi, postali bi veliki, da su mogli. I to nije samo u Sarajevu. Sta je npr. sa zapadnom Hercegovinom? Mali lopovi, postaju veliki lopovi i tajkuni. Sta je sa lopovima iz RS koji su imali dvije koze i kravu, a sad imaju fabrike?
Pitas me odakle lopovima sleperi? Sta mislis, odakle Zovki pola Zepca, na desetine slepera, prodavnice i benzinske pumpe po cijeloj BiH? Zaradio??
Smijesno je pitati, odakle lopovu bilo sta. Pitanje vec samo po sebi sadrzi odgovor.
wandy

Post by wandy »

Fair Life wrote:
haris303 wrote:A koje to stvari Fair i ti iznosite konkretno? Šta kod vas ima konkretno osim mahanja zastavicom SDP-a i fraza "...mir, mir, mir, niko nije kriv.." ili "...svi su sranja pravili.." .... sve vam se u prevodu svodi na to.
(...)
..... vi jednostavno ne znate da razlikujete znak "=" od znakova "<" ">" ..... i odatle potiče svo vaše mlataranje.
Uostalom, ja nigdje još nisam napisao ni da je Caco heroj ni da je zločinac .... međutim ljudi koji misle da je heroj imaju pravo da tako misle .... šta vi hoćete koji k....? .... 98% posto stanovništva RS misle da su Mladić i Karadžić heroji .... i šta? .... ništa.....
(...)
Upravo si ti postavio znak jednakosti.

A na ovo tvoje "...mir, mir, mir, niko nije kriv..." pristao je Alija Izetbegovic svojim potpisom u Dejtonu.
Bili nam Fair Life mogo reci da rahmetli Alija nije potpiso i da se rat nastavio.Gdje bi ti bio u to vrijeme?Jelil bi bio u opkoljenom Sarajevu?Ili bi bio u 5 korpusu da oslobadas...ili nesto drugo?
T

Post by T »

Prenj wrote: Pa upravo si lijepo opisao moje razloge.
Anarhija u Sarajevu je trajala 18 mjeseci.
Zasto?
Dogadjaje koje sam opisao, trajali su najvise 3-4 sedmice.
Anarhija je trajala dosta duze. Prvo je trebalo TO i samoorganizovane jedinice staviti po komandu Armije BiH koja je bila u formiranju, a sa njima i mnoge komandante (sa kriminogenom prosloscu, ali su njihove brigade ucestvovale u odbrani BiH), a tek kada je sve to leglo na svoje, moglo se poceti sa ciscenjem. Sve to se desavalo u najtezim mogucim okolnostima. U gradu problem sa neuvezanim i neorganizovanim jedinicama, problem sa komandantima kojima se tesko navici da ce sad biti neko "iznad njih", peta kolona u gradu, cetnici te non stop zasipaju granatama, snajperima, napadju grad sa namjerom da udju u njega i okupiraju ga, i jos mnogi drugi problemi. Na kraju krajeva, puno manje vremena je trebalo toj armiji, u tako losim okolnostima da se konsoliduje i uveze, nego sto je to trebalo/treba zdruzenim jedinicama Armije BiH i nekadasnjeg HVO-a da urade isto, a od (cini mi se) Splitskog sporazuma proslo je poprilicno, a od Dejtona nesto manje, ali jos uvijek nekoliko puta vise nego sto je tih 18 mjeseci koje spominjes. Jos vise ce trebati zdruzenoj BH armiji, koja ce biti sastavljena od ostataka sve tri armije iz perioda 92-95. Sa druge strane, ako me pitas, jel' se moglo nesto vise i bolje, vjerovatno da je moglo. Uvijek se moze i vise i bolje.
Fair Life

Post by Fair Life »

T wrote:...Posljednji koji je izasao iz prodavnice, nosio je lotre. Pa nije i njih valjda nosio da se prehrani?
Nije za poredjenje ali cu ipak napisati... Poznajem zenu koja je bjezala pred cetnicima negdje iz okoline Zvornika. U jednu ruku je uzela dijete (bebu od nekoliko mjeseci), a u drugoj je nosila lavor.
T wrote:Nikakvi lopovi, u ratu su postajali sitni lopovi sitni su postajali veliki, a mnogi oni koji su ostali mali lopovi, postali bi veliki, da su mogli. I to nije samo u Sarajevu. Sta je npr. sa zapadnom Hercegovinom? Mali lopovi, postaju veliki lopovi i tajkuni.
Samo bih promijeno malo zadnju recenicu u... Mali lopovi, postaju veliki lopovi pa tajkuni poslije privatizacije.
T wrote:Sta je sa lopovima iz RS koji su imali dvije koze i kravu, a sad imaju fabrike?
To me i fascinira... tolika slicnost.
T wrote:Pitas me odakle lopovima sleperi? Sta mislis, odakle Zovki pola Zepca, na desetine slepera, prodavnice i benzinske pumpe po cijeloj BiH? Zaradio??
Ne znam o tome nista, ali pretpostavljam da se pricas o nekome 'tajkunu' lopovu koji danas ima sve to i slepere.

Moje pitanje se odnosilo na vrijeme pocetaka... Odakle sleperi 1992. lopovima u Sarajevu? Odkud i zasto lopovi uopste na slobodi?
T wrote:Smijesno je pitati, odakle lopovu bilo sta. Pitanje vec samo po sebi sadrzi odgovor.
Meni je mnogo smijesnije ne pitati zasto se poznatim lopovima, cija para ima krvavu istoriju, dopustilo da privatizuju sve ono namjerno upropasteno cime su i sami doprinijeli svojom pljackom... a privatizuju posranim certifikatima, a "cash" lovu zasnjiraju negdje daleko van dometa BiH.

Znam covjeka, predratnog gologuzanera, koji je opljackao skladiste jedne provincijske firme (ne u Sarajevu), postrojenja, vozni park... i sta jos sve ne (po zadatku "partije")... U privatizaciji hapio tu istu firmu bez tendera... Njegova partija na vlasti... i ostalo je "ko je jamio... jamio".

Porazavajuce do bola !!
Prenj

Post by Prenj »

T wrote: ... Na kraju krajeva, puno manje vremena je trebalo toj armiji, u tako losim okolnostima da se konsoliduje i uveze, nego sto je to trebalo/treba zdruzenim jedinicama Armije BiH i nekadasnjeg HVO-a da urade isto, a od (cini mi se) Splitskog sporazuma proslo je poprilicno, a od Dejtona nesto manje, ali jos uvijek nekoliko puta vise nego sto je tih 18 mjeseci koje spominjes. Jos vise ce trebati zdruzenoj BH armiji, koja ce biti sastavljena od ostataka sve tri armije iz perioda 92-95. Sa druge strane, ako me pitas, jel' se moglo nesto vise i bolje, vjerovatno da je moglo. Uvijek se moze i vise i bolje.
E bas si nasao pravi primjer integracije i organizacije, ABiH i HVO, ko rogovi u vreci.
Ne tako daleka istorija, rat 1941-45, nam pruza izvanredan primjer kako je ipak sve moguce kad se hoce.
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:
T wrote: ... Na kraju krajeva, puno manje vremena je trebalo toj armiji, u tako losim okolnostima da se konsoliduje i uveze, nego sto je to trebalo/treba zdruzenim jedinicama Armije BiH i nekadasnjeg HVO-a da urade isto, a od (cini mi se) Splitskog sporazuma proslo je poprilicno, a od Dejtona nesto manje, ali jos uvijek nekoliko puta vise nego sto je tih 18 mjeseci koje spominjes. Jos vise ce trebati zdruzenoj BH armiji, koja ce biti sastavljena od ostataka sve tri armije iz perioda 92-95. Sa druge strane, ako me pitas, jel' se moglo nesto vise i bolje, vjerovatno da je moglo. Uvijek se moze i vise i bolje.
E bas si nasao pravi primjer integracije i organizacije, ABiH i HVO, ko rogovi u vreci.
Ne tako daleka istorija, rat 1941-45, nam pruza izvanredan primjer kako je ipak sve moguce kad se hoce.
Jel to primjer koliko je cetnicima trebalo da predju u partizane? Nesto se ne sjecam da je to bilo za 18 mjeseci?
Prenj

Post by Prenj »

HamzaC wrote:
Prenj wrote:
Jel to primjer koliko je cetnicima trebalo da predju u partizane? Nesto se ne sjecam da je to bilo za 18 mjeseci?
Evo ti benchmark: Za hvatanje Draze Mihajlovica trebalo je svega 10 mjeseci.
II svjetski rat je zavrsen 9.5.1945., Draza je uhvacen 12.3.1946.

Doduse, za izjavu "mogu ja sa Momcilom" trebalo je mnogo krace ... svega pet mjeseci nakon ... Srebrenice :(
car-x

Post by car-x »

vi se ufatili sad price sta je starije, koka ili jaje..

cinjenica da caco nije jebavo nikog ni pod ostalo. i da je kao takav bi opasan za svoje sugradjane.. i da je bio van zakona.. i da je on ili nekog u blizem krugu oko njega klao policijace, vadio im oci, porio stomake..

to su cinjenice.. kao takav, bez obzira koje i kakve linije drzo i koji grad branio, zasluzio je da ga se ostembilja ko zlocinca..

tu je stvar jasna..

ako mislite da je pod izgovorom da brani grad u redu da je ovog ili onog direktno odveo u smrt, onda nista niste bolji od cace..

pogledajte malo na normalni svijet oko sebe.. u jednoj normalnoj drzavi, policija napravila akciju sirih razmjera da se razbije lanac narko-dilera.. u akciji strada zena-civil koja se slucajno tu nasla..

od gradonacelnika, pa do porucnika koji je vodio akciju, apsolutno svi su dali ostavke.. valjda se to zove "imati morala"..

a ovaj vas komandant kojeg velicate je umjesto da ih stiti i bori se za njihove zivote, maksuz fato civile po gradu i vodio ih da poginu stihijski kopajuci ispred linija (da ne govorimo o maksuz ubistvima)..

pitam se samo kako bi pricali da je nekog od vasih oceva odveo i da se ovaj vise nije vratio..
T

Post by T »

Fair Life wrote:
T wrote:...Posljednji koji je izasao iz prodavnice, nosio je lotre. Pa nije i njih valjda nosio da se prehrani?
Nije za poredjenje ali cu ipak napisati... Poznajem zenu koja je bjezala pred cetnicima negdje iz okoline Zvornika. U jednu ruku je uzela dijete (bebu od nekoliko mjeseci), a u drugoj je nosila lavor.
Slazem se. Nije za poredjenje. Ovaj covjek je jednom rukom mahao, a u drugoj nosio lotre, i mirno i dostojanstveno usao u svoj haustor
Fair Life wrote: Samo bih promijeno malo zadnju recenicu u... Mali lopovi, postaju veliki lopovi pa tajkuni poslije privatizacije.
Mislim da tajkuni nisu samo oni koji su se obogatili kroz privatizaciju, nego bilo ko ko je na brz (a uglavnom nezakonit) nacin stekao veliko bogatstvo, a privatizacija je dosla poslije, mada je i ona iznjedirla neke pulene. Nelegalno stecenim parama, ulazilo se u nelegalnu privatizaciju. I prije privatizacije, bilo je dosta tajkuna. Od Save pa do Neuma, i od Une do Drine :D
Fair Life wrote:
T wrote:Sta je sa lopovima iz RS koji su imali dvije koze i kravu, a sad imaju fabrike?
To me i fascinira... tolika slicnost.
Tolika slicnost, a pricamo samo o jednim te istim, a i one o kojima pricamo i one o kojima ne pricamo boli k*rac.
Fair Life wrote:
T wrote:Pitas me odakle lopovima sleperi? Sta mislis, odakle Zovki pola Zepca, na desetine slepera, prodavnice i benzinske pumpe po cijeloj BiH? Zaradio??
Ne znam o tome nista, ali pretpostavljam da se pricas o nekome 'tajkunu' lopovu koji danas ima sve to i slepere.
Dobro pretpostavljas. Ako te zanima, proguglaj malo, vidim da volis da citas.
Fair Life wrote: Moje pitanje se odnosilo na vrijeme pocetaka... Odakle sleperi 1992. lopovima u Sarajevu? Odkud i zasto lopovi uopste na slobodi?
Zasto te zanima samo Sarajevo?

Takodjer, zbog cega mislis da u aprilu 92. trebao da bude u zatvoru Haris Jazic? Krusko? Edo Omerovic? Puska?
Fair Life wrote:
T wrote:Smijesno je pitati, odakle lopovu bilo sta. Pitanje vec samo po sebi sadrzi odgovor.
Meni je mnogo smijesnije ne pitati zasto se poznatim lopovima, cija para ima krvavu istoriju, dopustilo da privatizuju sve ono namjerno upropasteno cime su i sami doprinijeli svojom pljackom... a privatizuju posranim certifikatima, a "cash" lovu zasnjiraju negdje daleko van dometa BiH.
Slazem se, samo se ne slazem da je problem samo u sarajevskim tajkunima. Zasto ne iznositi prljavi ves i bilo kojeg drugog? Valjda je lopov, lopov, ma koje (ako je ima) vjere bio :D
Fair Life wrote:Znam covjeka, predratnog gologuzanera, koji je opljackao skladiste jedne provincijske firme (ne u Sarajevu), postrojenja, vozni park... i sta jos sve ne (po zadatku "partije")... U privatizaciji hapio tu istu firmu bez tendera... Njegova partija na vlasti... i ostalo je "ko je jamio... jamio".

Porazavajuce do bola !!
Barem je u nekim stvarima BiH cjelovita. Neke je kriminal ujedinio.
T

Post by T »

Prenj wrote:
Ti mislis da su prvih 18 mjeseci, partizanske jedinice bile ustrojene kao sto smo to gledali na filmovima, i onako kako bi (i ti, i ja) voljeli da je bila organizovana Armija BiH?
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote:
Ti mislis da su prvih 18 mjeseci, partizanske jedinice bile ustrojene kao sto smo to gledali na filmovima, i onako kako bi (i ti, i ja) voljeli da je bila organizovana Armija BiH?
Pusti filmove na stranu.
Nije mi knjiga sad pri ruci, ali koliko sutra cu ti prekucati opis partizanskih jedinica, dat od strane Williama Deakina, sefa Britanske vojne misije pri Vrhovnom stabu, 20 mjeseci nakon sto je II svjetski rat poceo.
T

Post by T »

Prenj wrote: Pusti filmove na stranu.
Nije mi knjiga sad pri ruci, ali koliko sutra cu ti prekucati opis partizanskih jedinica, dat od strane Williama Deakina, sefa Britanske vojne misije pri Vrhovnom stabu, 20 mjeseci nakon sto je II svjetski rat poceo.
I ja kad sam bio u JNA, kad nam je neka delegacija dolazila u posjetu u kasarnu, svasta smo nesto lickali i sredjivali.
Meni je zao sto ti ne mogu dovesti rahmetli dedu, da ti isprica kako je bilo i sta je bilo.
Ako je sve bilo tako haoticno, kao sto se pokusava prikazati, kako se onda odbranismo? Svugdje gdje linije nisu bile uvezane i utvdjene, uglavnom, lako i brzo su padale. Da te osamnaest mjeseci napada cetvrta svjetska vojna sila, a da ni nakon cetiri godine ne poraze armiju o kojoj neki komentarisu da je bila neorganizovana, onda tu nesto ne stima. Da je moglo bolje, to sam vec rekao, moglo je
wandy

Post by wandy »

Prenj wrote:
HamzaC wrote:
Prenj wrote: E bas si nasao pravi primjer integracije i organizacije, ABiH i HVO, ko rogovi u vreci.

Doduse, za izjavu "mogu ja sa Momcilom" trebalo je mnogo krace ... svega pet mjeseci nakon ... Srebrenice :(
Ili izjavu legendarnog Zlatka kad je demobilisane borce nazvao istim onim fasistima koji su ga gadali kamenjem u BL
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote: Pusti filmove na stranu.
I ja kad sam bio u JNA, kad nam je neka delegacija dolazila u posjetu u kasarnu, svasta smo nesto lickali i sredjivali.
Meni je zao sto ti ne mogu dovesti rahmetli dedu, da ti isprica kako je bilo i sta je bilo.
Ako je sve bilo tako haoticno, kao sto se pokusava prikazati, kako se onda odbranismo? Svugdje gdje linije nisu bile uvezane i utvdjene, uglavnom, lako i brzo su padale. Da te osamnaest mjeseci napada cetvrta svjetska vojna sila, a da ni nakon cetiri godine ne poraze armiju o kojoj neki komentarisu da je bila neorganizovana, onda tu nesto ne stima. Da je moglo bolje, to sam vec rekao, moglo je
Partizanski pokret je imao vrlo sirok spektar ucesnika.
Elem, da se ne raspravljamo dalje, poslacu ti neutralno misljenje kvalifikovanog covjeka koji je bio poslat 1943. ovamo sa zadatkom da to ocijeni.
Cetvrta svjetska sila?
Odakle ta glupost?
HamzaC

Post by HamzaC »

Prenj wrote:
HamzaC wrote:
Prenj wrote: E bas si nasao pravi primjer integracije i organizacije, ABiH i HVO, ko rogovi u vreci.

Partizanima za drazu trebalo 10 mjeseci? Kakvo je to tvoje racunanje vremena da je meni samo znati? :roll: Rat poceo 1941, a Drazu uhvatili 1946. Nesto mi dugo ovih tvojih deset mjeseci! Ili su cacu trebali hvatati u avgustu 1996? :D

A poredba ti je krajnje primitivna...
Prenj

Post by Prenj »

wandy wrote:
Prenj wrote: ...
Ili izjavu legendarnog Zlatka kad je demobilisane borce nazvao istim onim fasistima koji su ga gadali kamenjem u BL
Cudno poredjenje.
Koja je izjava napravila vece posljedice po nas i po Bosnu i Hercegovinu?
Barem je Zlatko otisao u BL. Za razliku od ...
T

Post by T »

Prenj wrote: Partizanski pokret je imao vrlo sirok spektar ucesnika.
Elem, da se ne raspravljamo dalje, poslacu ti neutralno misljenje kvalifikovanog covjeka koji je bio poslat 1943. ovamo sa zadatkom da to ocijeni.
Cetvrta svjetska sila?
Odakle ta glupost?
Kao prvo, ti ocito neke stvari shvatas prebukvalno. U vrijeme kada su Englezi cuvali guzove kralju, i u isto vrijeme kada su slali misiju u generalstab, u isto vrijeme su slali i jedinice u stab djenerala Draze. Diplomatski napisane ocjene, po tebi "kvalifikovanog" revizora, koji je za par dana zakljucio kako su organizovani partizani. Sta mislis na koliko cetnickih sajtova imas pohvale kojekakvih engleskih izaslanika, na racun organizacije cetnickih jedinica. Bez uvrede, ali ja vise vjerujem svom rahmetli dedi, (u partizanima od prvog dana) koji je sa 19 godina otisao u partizane, kao i ostalim ucesnicima, i njegovim prijateljima sa kojima se zajedno borio, nego nekoj misiji, koja je trajala nekoliko dana. Ako vec na takav nacin skupljas argumentaciju, da li ces kao potpuno ravnopravne prihvatiti izjave nekih stranih izaslanika na racun Alije Izetbegovica? Sumnjam.

Prenj wrote: Cetvrta svjetska sila?
Odakle ta glupost?
Htio sam nesto da ti odgovorim na ovo, ali ne bih se spusato na tvoj nivo.
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
Prenj wrote: Partizanski pokret je imao vrlo sirok spektar ucesnika.
Cetvrta svjetska sila?
Odakle ta glupost?
Kao prvo, ti ocito neke stvari shvatas prebukvalno. U vrijeme kada su Englezi cuvali guzove kralju, i u isto vrijeme kada su slali misiju u generalstab, u isto vrijeme su slali i jedinice u stab djenerala Draze. Diplomatski napisane ocjene, po tebi "kvalifikovanog" revizora, koji je za par dana zakljucio kako su organizovani partizani. Sta mislis na koliko cetnickih sajtova imas pohvale kojekakvih engleskih izaslanika, na racun organizacije cetnickih jedinica. Bez uvrede, ali ja vise vjerujem svom rahmetli dedi, koji je sa 19 godina otisao u partizane, kao i ostalim ucesnicima, i njegovim prijateljima sa kojima se zajedno borio. Ako vec na takav nacin skupljas argumentaciju, da li ces kao potpuno ravnopravne prihvatiti izjave nekih stranih izaslanika na racun Alije Izetbegovica? Sumnjam.
Misljenje ovog "nekvalifikovanog revizora" i njegove misije je toliko bilo nebitno da je Chuchill onda potpuno okrenuo list i potpuno promijenio politiku Velike Britanije prema Jugoslaviji sa nemalim posljedicama.
Odakle ta glupost?
T wrote: Htio sam nesto da ti odgovorim na ovo, ali ne bih se spusato na tvoj nivo.
Ako imas kakve argumente, spusti se, molim te.
car-x

Post by car-x »

T wrote:
Odakle ta glupost?
t, mene interesuje koje su to samo 3 sile bile ispred bivse jugoslavije.. mozda 4. vojna sila u evropi.. ali u svijetu..

USA, Rusija, Engleska, Francuska, Njemacka..

Nabroja ja makar 5 sigurno jacih..

Da ne pominjemo Izrael, Iran, Pakistan, Indiju, Koreju (obadvije), Kinu...
T

Post by T »

car-x wrote:
T wrote:
Odakle ta glupost?
t, mene interesuje koje su to samo 3 sile bile ispred bivse jugoslavije.. mozda 4. vojna sila u evropi.. ali u svijetu..

OK, prihvatam korekciju, ali ne prihvatam nacin na koji je Prenj reagovao.

Uostalom, i cetvrta u Evropi je nesto krupno, zar ne?
Prenj

Post by Prenj »

T wrote:
car-x wrote:
T wrote: Htio sam nesto da ti odgovorim na ovo, ali ne bih se spusato na tvoj nivo.

OK, prihvatam korekciju, ali ne prihvatam nacin na koji je Prenj reagovao.

Uostalom, i cetvrta u Evropi je nesto krupno, zar ne?
Izvinjavam se zbog nacina, ali sve je to u sklopu sire sekiracije.
Nas svijet ne zna ni kokosinjac napraviti, a da ga se odmah ne proglasi najboljim u Evropi ili barem Balkanu.
Pa nam je sve tako, od kokosinjaca do ratova.
Potpuno smo opsjednuti sasvim neutemeljenim osjecajem nase velicine i vaznosti u svijetu.
Locked