Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Locked
LBVIEW

#101 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by LBVIEW »

MarlboroGold wrote: 17/01/2020 12:06
LBVIEW wrote: 17/01/2020 11:38
Dozer wrote: 17/01/2020 11:34
Etnicki Bosanci ne postoje niti mogu postojati :D
Za razliku od nacionalnih Bosanaca, kojima i sam pripadas :D
Ne znam, to ti reci Marlboru i ekipi.
Etnicka odrednica ili izjasnavanje je apsolutni visak, a to shvatis cim predjes nasu granicu. Samo se u BiH ispira mozak tim glupostima.
Moguce, samo nije bilo o tome rijec. :wink:
Btw., imali smo etnicko izjasnjavanje i u SFRJ, samo su neki izgleda to zaboravili. Kao sto su, uostalom, zaboraviili i neopredijeljene ovakve- onakve po drugu Mosi Pijadi do 74-e. Ah, znam to nije bilo bitno, al' jeste Srbin ili Hrvat. :D Isto k'o onomad onaj debeljko Brkan, "nije bitno sto si u Sarajevu", a "budi sto jesi" u Banja Luci. :lol:
-takmac-

#102 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 17/01/2020 12:52
P.S. Japanci nemaju blage veze o nasim etnijama ovdje. Mi smo za njih samo "Bosnians", ili kako oni na japanskom kazu "Bosuniago". Vjeruj mi, znam. Radio s njima.
po čemu zna da je Radovan sa Pala i Mato iz Gruda "Bosanci"
Dozer

#103 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

-takmac- wrote: 17/01/2020 12:57 dobro
e sad, kao što rekoh pukne Ibri u glavu da poslije sunčanja na Maldivima odjebe Švedsku, jebiga hladno
i preseli u Italiju, svakako sad dole igra i skončat će tu i karijeru, lijepo, toplo, dobre pičke italijanke...
i odluči zatražit italijnsko državljanstvo i naravno dobije ga
te naš Ibro ope ode na Maldive, sada jlete sa italijanskim pasošem
i ope nabasa na japanca
šta će mu sada reći?
da je italijan :lol: :lol:
Vec ti je odgovoreno na ovo (a sto si hladno preskocio :D), ali to sto ti ne kontas i samo nastavljas sa svojom mantrom, pri cemu je zalosno da ne kontas da se zapravo smijes sam sebi...jbg...do tebe je...

Japanac mu nece traziti pasos, jel'te :D
A Ibro se i dalje moze Japancu predstaviti kaok god hoce.

Usput... :D
Ovaj veliki igrač - koji je igrao za mnoge velike klubove kao što su Inter, Ajax, Barcelona, Paris Saint Germain, dok sada igra za veliki klub Manchester United - je odavno odlučio, da je njegovo religijsko opredijeljenje katoličko- kršćansko. Ibrahimović je rođen od oca muslimana i majke katolkinje, ali sada prakticira religiju svoje majke. On je sebe u više navrata opisao kao "velikog katolika".
Pravi Bosnjo, nema sta :lol: :lol: :lol:
Last edited by Dozer on 17/01/2020 13:09, edited 1 time in total.
512MB

#104 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

Za nepovjerovat koja frtutma vlada u ponekim glavama pojedinaca :-)

Na zadnjem popisu u Njemačkoj je bilo pedeset različitih etničkih skupina. U BiH ih isto ima nekolicina, ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Oni su samo na osnovu diskriminatorskog ustava povlašteni.

Ali nacija je jedna, Njemačka nacija, Bosanska nacija.
JThomas

#105 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by JThomas »

zlatan će reći da je bog ili nešto tako. a ti se fukaro kupaj i pravi kalupe na internetu.
MarlboroGold

#106 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

CPT wrote: 17/01/2020 12:52
MarlboroGold wrote: 17/01/2020 12:45
CPT wrote: 17/01/2020 12:37

Gdje sam ja to napisao da nisam Bosanac? Bosanac je pripadnost drzavi/regiji, Bosnjak je pripadnost narodu. Ako si vec ponosni Bosanac do smrti ne znam sta onda radis sa papirima RH. Valjda si onda Nacionalni nesto drugo? Ili kako vec to ide?!

Aha, to ne pika ako imas dobar "razlog" :lol:
Neces ti meni sa tim dribljanjem reci ko sam i sta sam. Dzaba pokusavas. Jeste imam dokumente RH preko stare koja je rodjena u Hrvatskoj, a ne u Hercegovini. Dokumente imam jer su mi trebali da se lakse docepam Njemacke zbog komplikacija sa BH dokumentima i ambasadom, a prvo sam to probao i islo je izuzetno sporo. Da nema tih komplikacija RH dokumenata bih se odrekao iste sekunde. Dakle nije stvar da sam nesto drugo, vec sto sam pronasao mogucnost da sebi olaksam. A ti dalje driblaj kako hoces. 90% postova su ti teske gluposti. Lupas kao Maksim po diviziji
Meni je svejedno sta si ti... Svakako nisam autor teorije "imas papire imas naciju". Ako vec imas prodajes tu pricu onda je moras prodavati u kompletu, nema izgovora. Pogotovo ne "meni tako nekako lakse".
Ma misli sta hoces. Iskreno jebe mi se. Ubijedjen sam da ovu zemlju volim puno vise nego ti i slicni i da joj zelim samo dobro. Uostalom trenutno zivim u njoj, punim drzavnu kasu godinama itd. Gdje si ti druze? Je li ono bi Slovenija? LjubaF i pametovanje preko zice :D
Last edited by MarlboroGold on 17/01/2020 13:11, edited 1 time in total.
CPT

#107 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 17/01/2020 13:09 Za nepovjerovat koja frtutma vlada u ponekim glavama pojedinaca :-)

Na zadnjem popisu u Njemačkoj je bilo pedeset različitih etničkih skupina. U BiH ih isto ima nekolicina, ne samo Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Oni su samo na osnovu diskriminatorskog ustava povlašteni.

Jasta je... i sta je zajedicko u te nacije? zasto ta nacija treba OHR? zasto je tu naciju potrebno naguravati u NATO/EU...
512MB

#108 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

JThomas wrote: 17/01/2020 13:09 zlatan će reći da je bog ili nešto tako. a ti se fukaro kupaj i pravi kalupe na internetu.
Ove zajebancije i jesu namjenjene sirotiLJi, misliš da Zlatana boli racku za neko etničko izjašnjavanje :mrgreen:
512MB

#109 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

CPT wrote: 17/01/2020 13:11
512MB wrote: 17/01/2020 13:09 Za nepovjerovat koja frtutma vlada u ponekim glavama pojedinaca :-)

Jasta je... i sta je zajedicko u te nacije? zasto ta nacija treba OHR? zasto je tu naciju potrebno naguravati u NATO/EU...
Zajedničko je da imaju svi ISTI pasoš. To je jedino šta pika.
MarlboroGold

#110 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

Dzaba pricati...
hAZNADAR

#111 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by hAZNADAR »

Dozer wrote: 17/01/2020 13:00
hAZNADAR wrote: 17/01/2020 12:55 Sta da popunim ja koji imam dvojno drzavljanstvo? Dozerov test? :lol:

Pa ti si onda idealan za te formulare. Nije to moj test haveru, nego nesto na sta mozes naici.
A sto neces? Stid te rezultata k'o i CPT-a, koji to sad zaobilazi k'o macka vrucu kasu? :D
Gdje to moze covjek naici na takav formular,... ja u svom zivotu jos nisam bio u prilici. A sumnjam da i Englezi u Britaniji, Nijemci u Svicarskoj - moraju u nekim formularima odvojiti stvari, precizno naznaciti,....
Halo bolan,... normalan svijet ne razbija glavu sa time niti pravi toliku dramu. Ja sam i Bosnjak i Bosanac i jos jedno drzavljanstvo pride - svrstaj me ti i definisi kako god hoces - buduci da eto znas i moje osjecaje bolje nego ja. :lol: I zakljuci lijepo poslije da si plemenitiji - slobodno. Ovdje na forumu gdje jedino i mozes.

Nikada ja tebe nisam napao zbog onoga sto jesi,.. niti ikoga drugog. Ne sudi druge ljude po svojim glupostima. Rekao sam ti vise puta da budi sto hoces ali ne tako sto ces pljuvati druge. Svo se tvoje bosanstvo svodi na degradaciju Bosnjaka i u historijskom i danasnjem kontekstu,... i tu ti imam sta reci ne konto tvog izbora vec konto nacina kako to dokazujes.

Bosanstvo ili Bosnjastvo koje se definise kao protivnik, konkurent,... jedno drugome i gdje jedno iskljucuje drugo - jeste naravno glupost i osudjeno na neuspjeh.
Ha... :shock:
Bolan ne bio...pa nemoj da se vracam po onoj tamo temi i vadim ti postove u kojima bosanstvo podvodis pod "FGR, jugonostalgiju, komunjare, SDP-ovce" itd.
Sta je to ako nije negiranje?

I gdje ja to pljujem druge? Na koji tacno nacin? Daj neki moj takav citat (samo nemoj svoje tumacenje mojih rijeci, nego daj citat), pa da ti razjasnim te nejasnoce.

A Bosanstvo i Bosnjastvo danas nisu isto. Tacnije, nisu od 19. vijeka. End of story.
Bosanstvo koje pljuje po Bosnjastvu jeste naravno fgr i tu si jedan od glavnih na forumu. Pocev od historije gdje Bosnjake tumacis kao rezultat okupacije, potomke plahih i lakomih, turcizam,... do danasnjeg konteksta kroz SDA, zaguljeni etnotorovski sovinizam i sl.

Postujem mnoge Bosance koji su samo Bosanci - koji su dobre volje i ne pljuju nikoga. Ali ti nisi taj i prekini se kititi etiketama kosmopolite, akademika,.... samo zato sto livo Jugu i furas fgr bosanstvo.
Ljude sudim samo po karakteru - ali kada ih napadnem - ne napadam imenicu kojom se kite vec nacin.
Last edited by hAZNADAR on 17/01/2020 13:13, edited 1 time in total.
CPT

#112 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

MarlboroGold wrote: 17/01/2020 13:10
CPT wrote: 17/01/2020 12:52
MarlboroGold wrote: 17/01/2020 12:45
Neces ti meni sa tim dribljanjem reci ko sam i sta sam. Dzaba pokusavas. Jeste imam dokumente RH preko stare koja je rodjena u Hrvatskoj, a ne u Hercegovini. Dokumente imam jer su mi trebali da se lakse docepam Njemacke zbog komplikacija sa BH dokumentima i ambasadom, a prvo sam to probao i islo je izuzetno sporo. Da nema tih komplikacija RH dokumenata bih se odrekao iste sekunde. Dakle nije stvar da sam nesto drugo, vec sto sam pronasao mogucnost da sebi olaksam. A ti dalje driblaj kako hoces. 90% postova su ti teske gluposti. Lupas kao Maksim po diviziji
Meni je svejedno sta si ti... Svakako nisam autor teorije "imas papire imas naciju". Ako vec imas prodajes tu pricu onda je moras prodavati u kompletu, nema izgovora. Pogotovo ne "meni tako nekako lakse".
Ma misli sta hoces. Iskreno jebe mi se. Ubijedjen sam da ovu zemlju volim puno vise nego ti i slicni i da joj zelim samo dobro. Uostalom trenutno zivim u njoj, punim drzavnu kasu godinama itd. Gdje si ti druze? Je li ono bi Slovenija? :D
Kakve to imas veze... Znaci ja zbog papira X drzave postajem NACIONALNI X, a zbog papira y drzave ne postajes NACIONALNI Y. Jer imas dobar razlog. A ja imam papire jer mi bilo dosadno. GTFO. :lol: :lol:

Znaci vise ne pikamo teoriju IMAS PAPIRE IMAS NACIJU?! :lol:
JThomas

#113 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by JThomas »

pa ja znam da ne boli. ali evo, neko danima mehengla šta bi zlatan rekao.

čovjeku otac jedno, majka drugo, a mjesto odrastanja i prvi jezik treće. i neko očito ne može da preboli što ne može u jedan kalup. nekome je to trn u oku.
512MB

#114 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

MarlboroGold wrote: 17/01/2020 13:12

Dzaba pricati...
CPT kad ode u inostranstvo i upitaju ga na šalteru za nacionalnost a on kaže Bošnjak i pritom priloži slovenski pasoš, se neće dobro provest, možda ga i spreme u neku ustanovu :mrgreen:
CPT

#115 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 17/01/2020 13:12Zajedničko je da imaju svi ISTI pasoš. To je jedino šta pika.
pasos? mislis drzavljanstvo?! :lol: pa zar nemaju zajednicku kulturu, ovo ono kao sve ostale nacije?! :shock:
CPT

#116 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by CPT »

512MB wrote: 17/01/2020 13:14

Dzaba pricati...
CPT kad ode u inostranstvo i upitaju ga na šalteru za nacionalnost a on kaže Bošnjak i pritom priloži slovenski pasoš, se neće dobro provest, možda ga i spreme u neku ustanovu :mrgreen:
Kad bi rekao da sam po nacionalnosti NACIONALNI mislili bi ta sam lud... Bilo je prije 30tak to cak i pokusali pa nije dobro proslo. I danas takvi dobiju "Da nije svaki konj iz Lipice Lipicaner". Btw, je sponzorisala emisiju i portal Bosnjacima. Nije Nacionalnim Bosanacima. :?
512MB

#117 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

CPT wrote: 17/01/2020 13:17 Kad bi rekao da sam po nacionalnosti NACIONALNI mislili bi ta sam lud... Bilo je prije 30tak to cak i pokusali pa nije dobro proslo. I danas takvi dobiju "Da nije svaki konj iz Lipice Lipicaner".
Dobro eto ako ikad budeš u prilici da putuješ u US molim te upiši na formularu pod "Nationality" Bošnjak a kopiraj svoj slovenski pasoš, da vidimo koliko ćes dugo čekat vizu :mrgreen:
Last edited by 512MB on 17/01/2020 13:19, edited 1 time in total.
BHCluster

#118 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by BHCluster »

Ima ono kako bi trebalo biti i ono kakav je zakon odredjene drzave po ovom pitanju. Za sada nema univerzalnog nacina.
MarlboroGold

#119 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by MarlboroGold »

512MB wrote: 17/01/2020 13:14

Dzaba pricati...
:lol:
-takmac-

#120 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

JThomas wrote: 17/01/2020 13:13 pa ja znam da ne boli. ali evo, neko danima mehengla šta bi zlatan rekao.

čovjeku otac jedno, majka drugo, a mjesto odrastanja i prvi jezik treće. i neko očito ne može da preboli što ne može u jedan kalup. nekome je to trn u oku.
IBRAHIMOVIĆ
ga određuje za čitav život šta je i ko je
odma, na prvu
Dozer

#121 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by Dozer »

CPT wrote: 17/01/2020 13:11 Jasta je... i sta je zajedicko u te nacije? zasto ta nacija treba OHR? zasto je tu naciju potrebno naguravati u NATO/EU...
Drzavna zastava, drzavna valuta, drzavni pravosudni sistem, drzavna porezna uprava, jezi(ci)k, drzavna himna (bez teksta, ali jbg), drzavna priznata teritorija, drzavne sportske reprezentacije, clanstvo u medjunarodnim ustanovama i institucijama, itd.itd.itd.
Elem, to ti cini naciju... Da ponovimo iz rijecnika :D

Osnove:
nationality
noun: nationality; plural noun: nationalities

1. the status of belonging to a particular nation. "men of Spanish nationality" Similar: citizenship( the right to hold a passport)
2. an ethnic group forming a part of one or more political nations.
Prva i najosnovnija definicija:
Nationality is a legal relationship between an individual person and a state.[1] Nationality affords the state jurisdiction over the person and affords the person the protection of the state.
A onda i malo dodataka:
Your nationality is the country you come from: American, Canadian, and Russian are all nationalities. Everyone has a gender, race, sexual orientation...and a nationality. A person's nationality is where they are a legal citizen, usually in the country where they were born.
Somebody who says that their nationality is British, is from the British nation. The British nation is a combination of the English, Scottish, Welsh, (Northern) Irish and Cornish nations.
I na kraju, ono sto tebe buni:
The nationality is an ethnic or racial concept. On the other hand, citizenship is a legal or juristic concept. The nationality of a person indicates his/her place or country of birth while the citizenship of a person shows that the individual is registered as a citizen by the government of the respective country.
Nego, hoces popuniti ono sto te zamolih? :D
-takmac-

#122 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

Dozer wrote: 17/01/2020 13:08
-takmac- wrote: 17/01/2020 12:57 dobro
e sad, kao što rekoh pukne Ibri u glavu da poslije sunčanja na Maldivima odjebe Švedsku, jebiga hladno
i preseli u Italiju, svakako sad dole igra i skončat će tu i karijeru, lijepo, toplo, dobre pičke italijanke...
i odluči zatražit italijnsko državljanstvo i naravno dobije ga
te naš Ibro ope ode na Maldive, sada jlete sa italijanskim pasošem
i ope nabasa na japanca
šta će mu sada reći?
da je italijan :lol: :lol:
Vec ti je odgovoreno na ovo (a sto si hladno preskocio :D), ali to sto ti ne kontas i samo nastavljas sa svojom mantrom, pri cemu je zalosno da ne kontas da se zapravo smijes sam sebi...jbg...do tebe je...

Japanac mu nece traziti pasos, jel'te :D
A Ibro se i dalje moze Japancu predstaviti kaok god hoce.
ne izvrći sad stvari
reko si da će on japancu reći da je Šveđanin !!
ja te sad pitam, šta će reći sad kad više nema švedsko već italijansko državljanstvo
Dozer wrote: 17/01/2020 12:55 Reci ce da je Svedjanin. I Japanac ce samo kimnuti glavom i upoznati se. Jer ni ne zna sta je "Bosnjak".

Los ti primjer. ;)
Last edited by -takmac- on 17/01/2020 13:25, edited 1 time in total.
512MB

#123 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by 512MB »

BHCluster wrote: 17/01/2020 13:19 Ima ono kako bi trebalo biti i ono kakav je zakon odredjene drzave po ovom pitanju. Za sada nema univerzalnog nacina.
Zakon je svugdje na svijetu 100% isti:

Nationality = pasoš
Etnička pripadnost = *whatever we dont care*

Samo su ljude u BiH kod popisa namjerno izlevatili jer su kod pitanja etničke pripadnosti na inzistiranje bosanskih Srba/Hrvata dopisali pojam "nacionalnost", što veze sa vezom nema.
Last edited by 512MB on 17/01/2020 13:25, edited 1 time in total.
-takmac-

#124 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by -takmac- »

ti ne kontaš da je tu stvar terminologije
ono što njemci smatraju etnijom je za nas nacionalnost
a što je za njih nacionalnost za nas je državljanstvo
JThomas

#125 Re: Etno-nacional-vjerske nedoumice i patnje Bošnjaka/Hrvata/Srbina

Post by JThomas »

možeš u ovoj uglastoj zagradi upisati još veći broj, pa će još veća slova biti. biće uvjerljivije.
Locked